NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av Anders Gustafsson
onsdag 2013-06-19, 18:21

Grattis Bästa skådaren
heter det.
Den bästa skådaren oavsett kön.
Vackrast också om man nu ska lägga en ribba. Tror att man själv ligger på en rätt låg skönhetsribba att klara. Och jag rev:)
Blinkade till och gav ögonen en liten del av att ändå se en viss skillnad i kön, och skönheten insöps.
Som Man alltså, med förlov sagt.
Och som skådare också med förlov sagt.
/-Anders


Insänt av Lars Harnemo
onsdag 2013-06-19, 10:28
Webbadress: http://www.facebook.com/stina.andersson.75098?ref=ts&fref=ts

Duktig fågeltjej....
Håller med om att hon är duktig. Tjejen heter Stina Andersson. Se Facebook-länken.


Insänt av Anders Gustafsson
onsdag 2013-06-19, 00:23

Grattis
Vill bara sända ett grattis till tjejen som vann Sveriges bästa fågelkännare på TV.
Snyggt gjort. (såg reprisen)
Sen att hon verkade vara en fin människa och dessutom var lika otroligt vacker som alla våra egna lapplänska skådare gör ju inte saken sämre.
Grattis fröken fågel !!!
Med vänlig hälsning/-Anders


Insänt av
måndag 2013-06-17, 15:34

Stäppsångare
Jag har under de två senaste vintrarna sett väldigt många foton på stäppsångare från Indien i de facebookgrupper jag är med i (och ca 5 individer på tidigare resor i Indien).

De uppförstorade bilderna som Krister lagt ut bekräftar helt klart stäppsångare. Saxaulsångare ger ett helt annat intryck än denna fågel gör både vad gäller öga, näbb och form.

Bara att gratulera till ytterligare en smärre sensation!

/ Mattias Nordlund


Insänt av Krister Jakobsson <krister.jakobsson@skol.lulea.se>
måndag 2013-06-17, 14:16

Komplettering Sandskär
Har nu lagt in bilder den 14 juni på den ev. ACROCEPHALUSSÅNGAREN/KÄRRSÅNGAREN för den som är intresserad och just nu finns det två kommentarer som säger att allt talar för STÄPPSÅNGARE. Grattis till Lars S som upptäckte fågeln. Vi får se var detta slutar. Flera stäppsångare har setts i Finland i år.


Insänt av gunborg stenvall <gunborg.stenvall@gmail.com>
måndag 2013-06-17, 09:41

Sandskär
En mycket bra sammanfattning av helgen Lars. Vi passar på att tacka för en som vanligt underbar helg på Sandskär. Det blev som sagt en hel del fågel att skåda mellan regnskurarna. Nu planerar vi redan för nästa resa dit ut, Per fick verkligen Sarah intresserad av ringmärkning! Ha nu en riktigt bra sommar allesamman och hoppas vi ses igen!
/gunborg o sarah


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
måndag 2013-06-17, 00:55

Inventeringshelg på Haparanda Sandskär

Så är då den årliga inventeringshelgen på Haparanda Sandskär förbi och 13 skådare har under ca tre intensiva dygn hållit denna trevliga tradition vid liv! Lena Stenman har under våren förtjänstfullt jobbat med den grundläggande planeringen inför långhelgen och Per Sandberg var sedan den som höll i de praktiska trådarna under själva resan.

Torsdag den 13:e juni samlades sålunda vi, (Inger Brännström, Gunborg Stenvall, Sarah Stenvall, Siv Wiklund, Jan Andersson, Thorbjörn Bergman, Mats Bergquist, Lars Harnemo, Krister Jakobsson, Per Sandberg, Sven-Erik Sundberg, Ulf Öhman samt undertecknad) för avfärd från Nikkala hamn kl. 20:00. Som oftast var det Staffan Svanberg som var vår kapten. Han förde oss tryggt och säkert över havet till Sandskär och efter att ha anlänt och installerat oss, samlades vi i Kumpulastugan för planering. Eftersom väderprognoserna för fredag morgon såg OK ut beslutade vi att inventeringen skulle genomföras på fredag, med start 03:00. Det blev alltså en kort natts sömn, innan det var dags att traska ut till de olika linjer och punkter som lottats fram för oss var och en.

Inventeringsresultatet är i skrivande stund inte helt tillgängligt för undertecknad, men ett sammandrag kommer att läggas ut senare när sammanställningen är gjord. Sammantaget kan det nog ändå sägas att inget extremt stack ut i de olika protokollen, samtidigt som det förvånade att vi t.ex. inte fick med vare sig lund- eller busksångare. Med tanke på dessa arters uppträdande under våren i landskapet i övrigt var det en lågoddsare- innan inventeringen- att de skulle finnas med, men bevisligen kan inget räknas hem i fågelvärlden innan slutsignalen gått… Å andra sidan upptäcktes i samband med inventeringen både sandlöpare och gravand med två ex vardera, vilket inte alls var väntat!

Strax efter 04:00 började de första dropparna falla och resten av fredagsdygnet blev p.g.a. ett strilande av och till en blandning av skådning, innevaro, ätande, samvaro, skådning igen samt väntan på nästa dygn. Helt OK rytm, i och för sig, och kanske ett uppbådande av nya krafter inför de dygn som återstod. På kvällen ägnade sig flertalet åt ett välbehövligt och vederkvickande bastubad, tryggat av vår egen bastumästare Ulf som höll bra ordning både på elden i aggregatet och på vattnet som behövdes i bastun! Damgänget, anförda av Sarah, varvade dessutom bastubad med bad i havet. Imponerande, med tanke på skillnaden i temperatur mellan bastu och hav…

I samband med artgenomgången på fredag, larmades det ut en obestämd sångare av Acrocephalustyp som höll till nära Kumpulastugan. Mycket talar för kärrsångare, både utifrån visuella observationer samt hörda lockläten. Bilder togs av Krister, så vi får se var detta till sist hamnar… Spännande!

Natten mot lördagen bjöd på en hel del regn, men på lördag förmiddag stabiliserades vädret och skådandet tog ny fart. Vi spred ut oss på ön, som får sägas ha varit rätt väl undersökt. Inget direkt sensationellt noterades i fält under lördagen heller, men väl en hel del småtrevliga obsar ändå. Trenne sandlöpare samt paret gravand utmärkte sig ute på ön, nära Nordrevet, liksom minst fem småtärnor.

Mest anmärkningsvärt denna dag var nog istället den näktergal som fångades i nät, i samband med den demonstration av ringmärkning som traditionsenligt hölls i närheten av Kumpula by. (Förutom inventeringen som har ett rent vetenskapligt syfte finns ju dessutom tanken på att stimulera tillväxten av nya märkare och assistenter på fågelstationen, samt att visa på olika delar av stationsarbetet, och därför anordnas varje år ringmärkning med några få nät på ett enkelt sätt.) Eftersom näktergalen dessutom uppvisade en stor ruvfläck var det hela extra spännande! En kontroll gjordes även av en ärtsångare märkt 2010.

En del arbete förrättades dessutom nere vid märkplatsen under lördagen, bl.a. i form av arbete med en näthiss. Efter viss möda och inte helt utan spänningsmoment klarades även den delen av helgen av som det var tänkt, och vi kunde alla bänka oss för den traditionsenliga gemensamma måltiden. Vi höll till i Kumpulastugan, dels eftersom den lokalen är väldigt ändamålsenlig men också för att den tilltagande värmen samt avtagande vinden gjorde att myggläget drastiskt försämrades… (Eller förbättrades, sett med myggögon!) Den gemensamma måltiden innehöll såväl muntra historier som glada skratt, samt givetvis Gördis´ klassiska sommarkaka med marsansås. Utan den efterrätten, ingen riktig inventeringshelg! Kvällen avslutades med artgenomgång, innan det var dags att söka sig till kojs för det sista rycket under söndagen.

Söndagen inleddes olika tidigt i de olika stugorna, samt med olika inriktning rent geografiskt. Därför blev Haparanda Sandskär återigen rätt välgenomsökt fram till ca 12:00. Några nya arter letade sig in i reselistan, t.ex. dalripa, tobisgrissla och tordmule. Vi hade siktet inställt på 112 arter, men orkade bara upp till 105+ den sannolika kärrsångaren. Siffran får ändå sägas vara klart godkänd med tanke på att delar av vistelsen innebar rätt otrevligt väder både för skådare och fåglar och den ligger dessutom ungefär i paritet med vad som varit facit under de senaste åren.

Vi åt ”den sista måltiden” och började sedan packa ut ur stugorna samt städa efter oss. Staffan Svanberg skulle lämna ön med oss ombord 15:00, något som uppsköts en aning eftersom Kustbevakningen genomförde en flygande kontroll av passagerartrafiken (som dock klarades med glans). När vi stävade ut ur Kumpula hamn var det å ena sidan skönt att komma närmare hemmet efter några intensiva dygn med minimalt med sömn och mycken fysisk aktivitet, men samtidigt var det med viss saknad vi lämnade denna trevliga ö...: Fågelmöjligheterna, samvaron under inventeringshelgen, den vackra naturen och det rika djurlivet, allt detta gör att en utflykt till Haparanda Sandskär ALLTID innebär en känsla av: ”Hit vill jag igen!”

/Vid tangentbordet: Lars Sandberg, som å årets gäng inventerares vägnar skickar er de bästa skådarhälsningarna från en alltid lika vacker norrbottensskärgård!Insänt av Staffan Sundin
måndag 2013-06-10, 14:24

"Fantasterna" på TV4, kl 20 ikväll
Ikväll visas säsongens sista avsnitt av "Fantasterna". Detta avsnitt handlar om fåglar, där 5 svenska skådare tävlar mot varandra! Kan bli intressant...


Insänt av
tisdag 2013-06-04, 19:24
Webbadress: http://www.wwf.se/svenskaparlor/svenska-prlor/1528625-svenska-prlor#.Ua4iZJxmOos

Lägg till din pärla i skådarvärlden
WWF har en omröstning om pärlor i svensk natur. Du kan addera din.

Mattias Nordlund


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
fredag 2013-05-31, 21:05

Tack!
Tack Lars! :-)


Insänt av Lars Harnemo
fredag 2013-05-31, 20:56

Grattis Andreas Livbom till....
... din bemärkelsedag imorgon!
Hälsningar / L


Insänt av /Jan-Olov Johansson <janolov.johansson@bredband.net>
måndag 2013-05-27, 21:20

Populär utflykt till Gammelstadsviken
Utflykten till Gammelsatdsviken i lördags var populär. I det härliga vädret samlades ett 30-tal personer för att följa med på den av Luleå Kommun, NOF och Naturskyddsföreningen gemensamt ordnade guidningen. Eftersom intresset var så stort delade vi in oss i några grupper, med en guide i varje grupp. Längs den hyfsat torra stigen fick vi öva på bofinkens, talgocens och blåmesens läten. Rödhaken hade tagit siesta i värmen, men en nötkråka kom och satte sig lägligt invid stigen.

Framme vid tornet fick vi testa tornets kapacitet, men det verkar klara en fullsatt plattform utan att svaja! Den utlovade bruna kärrhöken kom och visade proydligt upp sig, men fiskgjusen var mer svårflörtad. I stället kunde deltagarna öva på knipa, skäggdopping, lära sig skillnad mellan skrattmås och dvärgmås, och den skarpögde noterade ett par tranor längst bort i vassen. Ett par snatterand idkade parningsbestyr, och en hanne årta, flera skedänder, kanadagäss, grågäss, vigg, sångsvan och tärnor bekräftade Gammelstadsvikens värde som häcklokal. En massa måsfåglar höll till vid den nyligen röjda Notviksgrynnan, det skall bli intressant att se vilken effekt röjningen har haft på skrattmåskolonin.

Generellet visade utflykten på vilket intresse det finns för arrangemang av det här slaget, när informationen når ut finns intresset!

/Jan-Olov


Insänt av
fredag 2013-05-24, 17:48

ang soptippsjakt
Kanske är det inte mig som syftas med orden "Det som förvånar mig är att de som upptäcker "felaktigheter" inte hör av sig till SOF och NOF utan accepterar de det ser". Men jag tar delvis åt mig, vilket måhända är fel (om inte jag tillhör "de")

I början av 2000-talet när Eva Nordström var ansvarig för avfall i Luleå kn hade jag kontakt med henne och hon förstod resonemanget med skrattmås fr Gammelstadsviken som, då, sköts vid tippen och hon införde stopp på jakten. På kommunens ansvar jagas inget sedan dess, vad jag vet.

Däremot skjuts både kråkor och korp vid komposten som entreprenören Norrlands Jord & Miljö AB. Företaget anger vid samtal (för nått år sedan) att det är krav från länsstyrelsen som gör att de anlitar/tillåter jägare att skjuta fågel.

Inget illa menat.

Mattias Nordlund


Insänt av Berth-Ove Lindström <berthove.lindstrom@telia.com>
torsdag 2013-05-23, 22:45

Soptippsjakt
Hej
SOF har skickat in en skrivelse till landbygds departementet och ställt krav på ändring i jaktlagstiftningen när det gäller skyddsjakt på kommunala soptippar

SOF har fått svar från vår Landbygds minister Eskil Erlandsson att han har fullt förtroende för landets kommuners Miljö och hälsokontor att sköta skyddsjakter på mås och kråkfåglar på sina soptippar. Det pågår nu en utredning om jaktlagstiftningen och SOF planerar att uppvakta den tillsatta utredaren för bla framföra krav på förbud med skyddsjakter på mås och kråkfåglar på kommunala soptippar. Jag har erbjudit mig att medverka på uppvaktningen. Jag föreslår att ornitologer som upptäcker jakter på soptippar kontaktar den aktuella kommunens miljökontor och framför klagomäl och talar om olämpliga med skyddsjakter på kommunalla soptippar
Förhoppningsvis kommer det en ändring i jaktlagstiftningen med en annan regering
Insänt av Rolf G Gustafsson
torsdag 2013-05-23, 07:50

Sprida info
Hej Lars
Arbetet med Piteå och Luleå soptippar genomfördes för några år sedan. Infon spreds även om detta, kanske den inte nådde alla.
Saker och ting förändras f ö. Så det kanske är dags att kolla upp även dessa två soptippar igen?


Insänt av Lars Harnemo
torsdag 2013-05-23, 00:00

Soptippsjakt
Hej
Det förvånar mig att höra att soptippsjakten är förbjuden i Luleå. Förra helgen var jag där och skådade en kort stund och då smällde det och en jakthund kom springande.
Jag trodde i min enfald att jakten fortfarande var tillåten. Kanske det vore bra att de som jobbar med frågan informerar oss andra också....


Insänt av Rolf G Gustafsson
onsdag 2013-05-22, 19:34

Sopptippsjakt
Tack Tord.
Tänkte just skriva något om detta. SOF har verkligen försökt göra något om detta, bl a genom Berth-Ove L. SOF och NOF har faktiskt fått stopp på sopptippsjakt i t ex Piteå och Luleå. Det som förvånar mig är att de som upptäcker "felaktigheter" inte hör av sig till SOF och NOF utan accepterar de det ser. Föreningarna behöver verkligen era uppgifter om felaktigheter. Samla in fåglarna för analys. Föreningarna kan göra jobbet om de har rätt underlag.
Att bara kräva att föreningarna ska göra jobbet utan att själv bidra är inte speciellt smart.


Insänt av Tord Gustafsson
onsdag 2013-05-22, 15:12

Soptippsjakt
SOF har redan 2011 engagerat sig i den ohämmade jakten som bedrivs vid soptippar. Se bifogad länk http://www.sofnet.org/sof/nyheter/2011/krig-mot-korpar-pa-soptippar-i-norr/

Från denna länk finns även en länk till skrivelsen som skickades in till landsbygdsdepartementet.

Vad som hände sedan kanske Berth-Ove Lindström vet då han var en av undertecknarna till skrivelsen.


Insänt av Björn Mildh <bjorn.mildh@naturskyddsforeningen.se>
tisdag 2013-05-21, 12:35

Stenknäckspar vid Furunäset
Kan berätta att vi har haft ett stenknäckspar på besök idag på Läkarvägen 9 vid Furunäset i Piteå. Paret kom till fågelbordet där jag fortfarande matar fåglarna med solrosfrön.
Dessutom hördes årets första rosenfink vid Furunäset igår.


Insänt av Anders Gustafsson
måndag 2013-05-20, 19:57

SoF
Skulle tro att tipproblemet egentligen går genom hela landet. Och därmed en sak att ta upp för SoF.
Att så många duvhökar hittades på tippen i A-jaur i fjol är väldigt konstigt. Men det är inofficiellt och väldigt tyst om fynden. Själv gjorde jag absolut fel som inte tog fåglarna för analys.
Kan det vara så att man lägger ut gift.
De fåglar jag såg hade inga yttre skador.
I vår har jag helt enkelt skitit i att närma mig tippen. Känner bara avsky.
SoF borde agerat för länge sedan.
/-Anders


  « Föregående 20       Nästa 20 »