NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av Anders Gustafsson
tisdag 2013-07-02, 20:23

Mitt sista inlägg och samröre med Nof
Hej
Jag har ju även om det på senare tid blivit mer sporadiskt varit in här ibland.
Nu får ni göra som ni vill hädanefter utan mig:) till glädje förstås. Ni röstade ju faktiskt på sidan för att jag skulle försvinna. Tror det faktiskt är den enda gång det hänt i sverige....vackert.
Lite trevande om eller inte har jag försökt men…jag passar inte in här. Inte ert fel kanske, man måste ju ha självkritik också så jag torde ha en del naturligtvis....
Jag vill rädda det mesta och ni vill skåda och räkna.
Nu har jag bestämt. Och detta blir min sista kontakt med Nof. Som jag i och för sig anser en bra företeelse hur infekterad den än må vara av skogsbruket och andra instanser som egentligen skiter i fågalarna. Och frågorna varför dom alla försvinner mer och mer.
Som sista lite positiva sak kan jag säga att jag såg en Glada i dag strax norr om Visträsk.
Jag rapporterar inte längre fåglar utanför min svär så…
Men den ses säkert av någon mer.
Ha det fågelnördar…och se till att ni blir mer hjärnflexibla/nydanande/nyfikna mot nya skådare och det oavsett kön. Var inte tysta och fega.
En bra skådare är en som utan att se ner på någon annan delar med sig av sin kunskap med glädje.
Jag håller på er!!!
Mvh/-Anders (finns ingen ide att svara på detta då jag aldrig mer är in här, ha det)Insänt av Birgitta Landberg Gammelgården Kalix <store.alm@hotmail.com>
fredag 2013-06-28, 16:05

Program 1 okt-2013 till 31 mars 2014
Mot mörkare tider !!

Midsommartiden är förbi- nu blickar vi mot mörkare tider....och då vill vi ha in Era program ( Ni som är ansvariga ) för perioden 1 oktober 2013 - till 31 mars 2014.

Skicka in programförslagen senast den 1 augusti !!!!!
till
store.alm@hotmail.com

hälsar ansvarig Birgitta Landberg -
och önskar trevlig sommar !!


Insänt av Mats Bergquist <mats.bergquist@home.se>
onsdag 2013-06-26, 18:48

Skådartips
Hej!

Passerade Luleälven i Norra Sunderbyn efter klockan 17 idag och såg då att stora delar av "vadarön" vid "Rastplats väg 97" hade kommit upp över vattennivån under dagen. Den som har tid över kan göra ett besök där i morgon bitti. Kanske står den uppnäste vadaren från öster där och väntar på att få bli upptäckt! Just nu är det vind från nordsektorn, så det är inte otänkbart att någon arktisk sydsträckare är på G heller.

Med vänlig hälsning

/Mats B


Insänt av Anders
fredag 2013-06-21, 18:20

Grattis Sune
Grattis Sune torde bli en hit i sybern:)
Sune verkar vara en sån där fin prick.
Ha det Sune45 eller vad det nu var. Hoppas du inte mår illa av att vara backstage. Att du överlever sommaren med dess olater. Ha ha är det inte lite kul att nån säger något annorlunda. Sune för fasiken...är det inte lite befriande.


Insänt av sune
fredag 2013-06-21, 15:53

tillbaka43
back again


Insänt av Anders
torsdag 2013-06-20, 23:59

Fin midsommar på er alla som vann och alla som inte vann
Som tillhörande den förlorande delen känns det ändå rätt fint:)Insänt av
torsdag 2013-06-20, 21:36

Grattis
Själv för ålderstigen att låta kroppen reagera för häftigt,men med nya glasögon; så blev man kär.
Åldern gör att man kan säga mer raka saker. Ja i princip vad som helst...man ska ju snart dö ....det ger en del fördelar i ord.. Sa han som nyss proklamerat för en könlös tävling.
Förmodar att alla yngre manliga skådare packat sina ryggar och är på väg söderut. Kanske en av de vackraste fåglar som landat.
Skulle då jag ha gjort.
Hon Stina är värd en kö. Värd att få välja.
Med vänlig midsommarhälsning/-Anders


Insänt av Anders Gustafsson
onsdag 2013-06-19, 18:21

Grattis Bästa skådaren
heter det.
Den bästa skådaren oavsett kön.
Vackrast också om man nu ska lägga en ribba. Tror att man själv ligger på en rätt låg skönhetsribba att klara. Och jag rev:)
Blinkade till och gav ögonen en liten del av att ändå se en viss skillnad i kön, och skönheten insöps.
Som Man alltså, med förlov sagt.
Och som skådare också med förlov sagt.
/-Anders


Insänt av Lars Harnemo
onsdag 2013-06-19, 10:28
Webbadress: http://www.facebook.com/stina.andersson.75098?ref=ts&fref=ts

Duktig fågeltjej....
Håller med om att hon är duktig. Tjejen heter Stina Andersson. Se Facebook-länken.


Insänt av Anders Gustafsson
onsdag 2013-06-19, 00:23

Grattis
Vill bara sända ett grattis till tjejen som vann Sveriges bästa fågelkännare på TV.
Snyggt gjort. (såg reprisen)
Sen att hon verkade vara en fin människa och dessutom var lika otroligt vacker som alla våra egna lapplänska skådare gör ju inte saken sämre.
Grattis fröken fågel !!!
Med vänlig hälsning/-Anders


Insänt av
måndag 2013-06-17, 15:34

Stäppsångare
Jag har under de två senaste vintrarna sett väldigt många foton på stäppsångare från Indien i de facebookgrupper jag är med i (och ca 5 individer på tidigare resor i Indien).

De uppförstorade bilderna som Krister lagt ut bekräftar helt klart stäppsångare. Saxaulsångare ger ett helt annat intryck än denna fågel gör både vad gäller öga, näbb och form.

Bara att gratulera till ytterligare en smärre sensation!

/ Mattias Nordlund


Insänt av Krister Jakobsson <krister.jakobsson@skol.lulea.se>
måndag 2013-06-17, 14:16

Komplettering Sandskär
Har nu lagt in bilder den 14 juni på den ev. ACROCEPHALUSSÅNGAREN/KÄRRSÅNGAREN för den som är intresserad och just nu finns det två kommentarer som säger att allt talar för STÄPPSÅNGARE. Grattis till Lars S som upptäckte fågeln. Vi får se var detta slutar. Flera stäppsångare har setts i Finland i år.


Insänt av gunborg stenvall <gunborg.stenvall@gmail.com>
måndag 2013-06-17, 09:41

Sandskär
En mycket bra sammanfattning av helgen Lars. Vi passar på att tacka för en som vanligt underbar helg på Sandskär. Det blev som sagt en hel del fågel att skåda mellan regnskurarna. Nu planerar vi redan för nästa resa dit ut, Per fick verkligen Sarah intresserad av ringmärkning! Ha nu en riktigt bra sommar allesamman och hoppas vi ses igen!
/gunborg o sarah


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
måndag 2013-06-17, 00:55

Inventeringshelg på Haparanda Sandskär

Så är då den årliga inventeringshelgen på Haparanda Sandskär förbi och 13 skådare har under ca tre intensiva dygn hållit denna trevliga tradition vid liv! Lena Stenman har under våren förtjänstfullt jobbat med den grundläggande planeringen inför långhelgen och Per Sandberg var sedan den som höll i de praktiska trådarna under själva resan.

Torsdag den 13:e juni samlades sålunda vi, (Inger Brännström, Gunborg Stenvall, Sarah Stenvall, Siv Wiklund, Jan Andersson, Thorbjörn Bergman, Mats Bergquist, Lars Harnemo, Krister Jakobsson, Per Sandberg, Sven-Erik Sundberg, Ulf Öhman samt undertecknad) för avfärd från Nikkala hamn kl. 20:00. Som oftast var det Staffan Svanberg som var vår kapten. Han förde oss tryggt och säkert över havet till Sandskär och efter att ha anlänt och installerat oss, samlades vi i Kumpulastugan för planering. Eftersom väderprognoserna för fredag morgon såg OK ut beslutade vi att inventeringen skulle genomföras på fredag, med start 03:00. Det blev alltså en kort natts sömn, innan det var dags att traska ut till de olika linjer och punkter som lottats fram för oss var och en.

Inventeringsresultatet är i skrivande stund inte helt tillgängligt för undertecknad, men ett sammandrag kommer att läggas ut senare när sammanställningen är gjord. Sammantaget kan det nog ändå sägas att inget extremt stack ut i de olika protokollen, samtidigt som det förvånade att vi t.ex. inte fick med vare sig lund- eller busksångare. Med tanke på dessa arters uppträdande under våren i landskapet i övrigt var det en lågoddsare- innan inventeringen- att de skulle finnas med, men bevisligen kan inget räknas hem i fågelvärlden innan slutsignalen gått… Å andra sidan upptäcktes i samband med inventeringen både sandlöpare och gravand med två ex vardera, vilket inte alls var väntat!

Strax efter 04:00 började de första dropparna falla och resten av fredagsdygnet blev p.g.a. ett strilande av och till en blandning av skådning, innevaro, ätande, samvaro, skådning igen samt väntan på nästa dygn. Helt OK rytm, i och för sig, och kanske ett uppbådande av nya krafter inför de dygn som återstod. På kvällen ägnade sig flertalet åt ett välbehövligt och vederkvickande bastubad, tryggat av vår egen bastumästare Ulf som höll bra ordning både på elden i aggregatet och på vattnet som behövdes i bastun! Damgänget, anförda av Sarah, varvade dessutom bastubad med bad i havet. Imponerande, med tanke på skillnaden i temperatur mellan bastu och hav…

I samband med artgenomgången på fredag, larmades det ut en obestämd sångare av Acrocephalustyp som höll till nära Kumpulastugan. Mycket talar för kärrsångare, både utifrån visuella observationer samt hörda lockläten. Bilder togs av Krister, så vi får se var detta till sist hamnar… Spännande!

Natten mot lördagen bjöd på en hel del regn, men på lördag förmiddag stabiliserades vädret och skådandet tog ny fart. Vi spred ut oss på ön, som får sägas ha varit rätt väl undersökt. Inget direkt sensationellt noterades i fält under lördagen heller, men väl en hel del småtrevliga obsar ändå. Trenne sandlöpare samt paret gravand utmärkte sig ute på ön, nära Nordrevet, liksom minst fem småtärnor.

Mest anmärkningsvärt denna dag var nog istället den näktergal som fångades i nät, i samband med den demonstration av ringmärkning som traditionsenligt hölls i närheten av Kumpula by. (Förutom inventeringen som har ett rent vetenskapligt syfte finns ju dessutom tanken på att stimulera tillväxten av nya märkare och assistenter på fågelstationen, samt att visa på olika delar av stationsarbetet, och därför anordnas varje år ringmärkning med några få nät på ett enkelt sätt.) Eftersom näktergalen dessutom uppvisade en stor ruvfläck var det hela extra spännande! En kontroll gjordes även av en ärtsångare märkt 2010.

En del arbete förrättades dessutom nere vid märkplatsen under lördagen, bl.a. i form av arbete med en näthiss. Efter viss möda och inte helt utan spänningsmoment klarades även den delen av helgen av som det var tänkt, och vi kunde alla bänka oss för den traditionsenliga gemensamma måltiden. Vi höll till i Kumpulastugan, dels eftersom den lokalen är väldigt ändamålsenlig men också för att den tilltagande värmen samt avtagande vinden gjorde att myggläget drastiskt försämrades… (Eller förbättrades, sett med myggögon!) Den gemensamma måltiden innehöll såväl muntra historier som glada skratt, samt givetvis Gördis´ klassiska sommarkaka med marsansås. Utan den efterrätten, ingen riktig inventeringshelg! Kvällen avslutades med artgenomgång, innan det var dags att söka sig till kojs för det sista rycket under söndagen.

Söndagen inleddes olika tidigt i de olika stugorna, samt med olika inriktning rent geografiskt. Därför blev Haparanda Sandskär återigen rätt välgenomsökt fram till ca 12:00. Några nya arter letade sig in i reselistan, t.ex. dalripa, tobisgrissla och tordmule. Vi hade siktet inställt på 112 arter, men orkade bara upp till 105+ den sannolika kärrsångaren. Siffran får ändå sägas vara klart godkänd med tanke på att delar av vistelsen innebar rätt otrevligt väder både för skådare och fåglar och den ligger dessutom ungefär i paritet med vad som varit facit under de senaste åren.

Vi åt ”den sista måltiden” och började sedan packa ut ur stugorna samt städa efter oss. Staffan Svanberg skulle lämna ön med oss ombord 15:00, något som uppsköts en aning eftersom Kustbevakningen genomförde en flygande kontroll av passagerartrafiken (som dock klarades med glans). När vi stävade ut ur Kumpula hamn var det å ena sidan skönt att komma närmare hemmet efter några intensiva dygn med minimalt med sömn och mycken fysisk aktivitet, men samtidigt var det med viss saknad vi lämnade denna trevliga ö...: Fågelmöjligheterna, samvaron under inventeringshelgen, den vackra naturen och det rika djurlivet, allt detta gör att en utflykt till Haparanda Sandskär ALLTID innebär en känsla av: ”Hit vill jag igen!”

/Vid tangentbordet: Lars Sandberg, som å årets gäng inventerares vägnar skickar er de bästa skådarhälsningarna från en alltid lika vacker norrbottensskärgård!Insänt av Staffan Sundin
måndag 2013-06-10, 14:24

"Fantasterna" på TV4, kl 20 ikväll
Ikväll visas säsongens sista avsnitt av "Fantasterna". Detta avsnitt handlar om fåglar, där 5 svenska skådare tävlar mot varandra! Kan bli intressant...


Insänt av
tisdag 2013-06-04, 19:24
Webbadress: http://www.wwf.se/svenskaparlor/svenska-prlor/1528625-svenska-prlor#.Ua4iZJxmOos

Lägg till din pärla i skådarvärlden
WWF har en omröstning om pärlor i svensk natur. Du kan addera din.

Mattias Nordlund


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
fredag 2013-05-31, 21:05

Tack!
Tack Lars! :-)


Insänt av Lars Harnemo
fredag 2013-05-31, 20:56

Grattis Andreas Livbom till....
... din bemärkelsedag imorgon!
Hälsningar / L


Insänt av /Jan-Olov Johansson <janolov.johansson@bredband.net>
måndag 2013-05-27, 21:20

Populär utflykt till Gammelstadsviken
Utflykten till Gammelsatdsviken i lördags var populär. I det härliga vädret samlades ett 30-tal personer för att följa med på den av Luleå Kommun, NOF och Naturskyddsföreningen gemensamt ordnade guidningen. Eftersom intresset var så stort delade vi in oss i några grupper, med en guide i varje grupp. Längs den hyfsat torra stigen fick vi öva på bofinkens, talgocens och blåmesens läten. Rödhaken hade tagit siesta i värmen, men en nötkråka kom och satte sig lägligt invid stigen.

Framme vid tornet fick vi testa tornets kapacitet, men det verkar klara en fullsatt plattform utan att svaja! Den utlovade bruna kärrhöken kom och visade proydligt upp sig, men fiskgjusen var mer svårflörtad. I stället kunde deltagarna öva på knipa, skäggdopping, lära sig skillnad mellan skrattmås och dvärgmås, och den skarpögde noterade ett par tranor längst bort i vassen. Ett par snatterand idkade parningsbestyr, och en hanne årta, flera skedänder, kanadagäss, grågäss, vigg, sångsvan och tärnor bekräftade Gammelstadsvikens värde som häcklokal. En massa måsfåglar höll till vid den nyligen röjda Notviksgrynnan, det skall bli intressant att se vilken effekt röjningen har haft på skrattmåskolonin.

Generellet visade utflykten på vilket intresse det finns för arrangemang av det här slaget, när informationen når ut finns intresset!

/Jan-Olov


Insänt av
fredag 2013-05-24, 17:48

ang soptippsjakt
Kanske är det inte mig som syftas med orden "Det som förvånar mig är att de som upptäcker "felaktigheter" inte hör av sig till SOF och NOF utan accepterar de det ser". Men jag tar delvis åt mig, vilket måhända är fel (om inte jag tillhör "de")

I början av 2000-talet när Eva Nordström var ansvarig för avfall i Luleå kn hade jag kontakt med henne och hon förstod resonemanget med skrattmås fr Gammelstadsviken som, då, sköts vid tippen och hon införde stopp på jakten. På kommunens ansvar jagas inget sedan dess, vad jag vet.

Däremot skjuts både kråkor och korp vid komposten som entreprenören Norrlands Jord & Miljö AB. Företaget anger vid samtal (för nått år sedan) att det är krav från länsstyrelsen som gör att de anlitar/tillåter jägare att skjuta fågel.

Inget illa menat.

Mattias Nordlund


  « Föregående 20       Nästa 20 »