NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
fredag 2005-10-14, 20:58

I Norrbotten kan allting hända...
...är det ju många som sagt.Vid åtta-tiden ikväll stod jag ute på min gårdstomt och lyssnade på ljud av annalkande sångsvanar. De flyger ofta häröver på höstarna och siktar på den närbelägna Porsnäsfjärden.
Jag såg inte de lågt överflygande svanarna, men följde ljudet av dem och fick se två fåglar passera förbi månens skiva.Kan man begära mer av den norrbottniska naturen en kväll i oktober?


Insänt av Rolf G Gustafsson
fredag 2005-10-14, 11:31
Webbadress: http://www.nsd.se/index.php?artikel=157827&option=1&PHPSESSID=949c3389eb638e2b38693d16c58863ca

Nu går skam på torra land
Läs bifogade artikel. Nu borde polisen i Kiruna skärpa sig rejält.


Insänt av Benny <benny@giron.mine.nu>
torsdag 2005-10-13, 18:51
Webbadress: http://orre.mine.nu/faglar/faglar.asp

Bildgalleriet
Om nån funderar på varför Bildgalleriet inte kommer igång, så kan jag meddela att jag fortfarande ej erhållit nödvändiga kontouppgifter för att administrera sidan.

Men det kommer nog.. snart... hoppas jag ;)

//Benny


Insänt av Rolf G
torsdag 2005-10-13, 18:42

Så sant
som det är sagt.


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
torsdag 2005-10-13, 15:39

Röka och kröka
Även fåglarna verkar kunna ha mänskliga egenskaper. De brukar också nikotin och alkohol.Det senare ofoget kan vi inte göra mycket åt,medan cigarettförtäring kan begränsas.


Insänt av Rolf G Gustafsson
torsdag 2005-10-13, 10:20

Fimpar
Bäste May Britt. Ta in askkoppen. Troligen försöker de äta av fimparna. Vilket inte är bra. Att de flyger iväg med fimparna är ett normalt beteende, de gör så med solrosfrön också. De sitter hellre och äter i skydd än exponerat.


Insänt av May Britt Lindberg Wilbois <maybritt41@spray.se>
torsdag 2005-10-13, 09:11

Cig.fimpar och talgoxar
Jag undrar mycket över vad småfåglarna använder mina cigarettfimpar till. Dom snor dem från min askkopp ute på altan, och flyger iväg. Kan det vara att de isolerar sina vinterbon och holkar med innehållet i filtret? Eller vad?
Hälsar May Britt


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
torsdag 2005-10-13, 09:03

Bombycilla antabus
Intressant detta med sidensvansen och de jästa rönnbären.
" Sidensvansen har en långt driven skyddsmekanism mot den berusning som kan inträffa när den äter stora mängder jästa bär med en alkoholhalt på några procent.
Levern förbränner nämligen alkoholen mycket snabbt, uträknat per viktenhet, hela tio gånger snabbare än hos människan.
Denna egenskap visar att sidensvansen redan för länge sedan anpassat sig till sin vinterdiet."
Detta nästan ordagranna citat är hämtat ur praktverket "Bröderna von Wrights fåglar." En mycket intressant och vacker bok av tre finlänska författare/zoologer/professorer vid Helsingfors universitet.
Att det sen ändå inträffar dödsolyckor är kanske en följd av för hög bärförtäring och för många fönsterrutor.
Det har sina risker att vara på fyllan i stan.


Insänt av
torsdag 2005-10-13, 08:51

10 år efter....
Hej!

Köpte ett par nr av fågelåret som jag saknade när jag bevistade Öland gången helg.

Konstaterar när jag ser i FÅ 1995 att man hade problem med att arta en större piplärka i Halland det året. Två grupper hävdade att fågeln var mongol- resp. större pipl.

Sålunda är vi i Norrbotten 10 år efter i fältbestämning. Detta kanske stämmer även vad gäller trutbestämningar? Men snart sitter den där, Larus Cachinnans!!

;-))))))

Mattias Nordlund


Insänt av Rolf G Gustafsson
tisdag 2005-10-11, 19:19
Webbadress: http://www.sr.se/norrbotten/nyheter/artikel.asp?artikel=711010

Fulla sidensvansar
Jag antar det är detta Elsa tänker på med sin fråga, se länk.
Fast vi ska nog vänta med att dömma fåglarna innan vi verkligen vet att de är "packade".
Som sagt, fåglar kan vara mycket mänskliga ibland. :)Insänt av Rolf G Gustafsson
tisdag 2005-10-11, 18:31

Jästa rönnbär
Jag är inte helt säker på att sidensvansar kan dö av jästa rönnbär. Trots deras extra stora tolerans mot jästa rönnbär blir de dock påverkade så småningom, om de äter många. De kan då bli liggandes på marken eller krocka med fönsterrutor. Krockar med fönsterrutor sker ju även då de är "nyktra". På det sättet är sidensvansar väldigt "mänskliga". De kan krocka både nyktra och berusade.

MVH


Insänt av Glenn Bark
tisdag 2005-10-11, 17:57

Rönnbären...
Antar att det beror på hur många de äter. Om jag äter 10 000 vindruvor så mår jag säkert inte så bra av det...

(kunde inte låta bli :-)

mvh Glenn


Insänt av
tisdag 2005-10-11, 16:19

Jästa rönnbär
Hej ALLA!!

Snabb fråga till någon av er som är inne på Forumet. Kan sidensvansar rent av dö om de ätit jästa rönnbär???

Elsa


Insänt av
tisdag 2005-10-11, 07:55

Tack!
Hej!

Tackar och bockar för gratulationerna!

Men kom ihåg att inte ens lilla jag klarade av att arta mongolpipen...

Det var kul att träffa många skådare och även få se min drömfågel, juvenil kaspisk trut.

Allra roligast var att se att måsen stämde fullt ut med de bilder jag sett på arten. Jag fick även se den dvärgspov som huserat på Öland sedan septembers början.

Det jag lärde mig av tävlingen var att min riktigt stora Akilles-häl är Nordamerikanska fåglar (i o f s inte konstigt när jag troligen aldrig kommer att åka dit)

Jag kunde endast de arter som anträffats som tillfälliga gäster, medan rubintyrann och beringsnösparv var toksvåra för mig. Måhända är det "viktigare" att kunna rariteterna då jag kommer att känna igen rostskogstrasten till helgen...

Nåja, nu missade jag även brunsångare och sibirisk tundrapipare. Men dessa missar ser jag som rent slarv ;-)

Mvh/Mattias Nordlund, Luleå


Insänt av Peter Nilsson <peter@medit.se>
måndag 2005-10-10, 21:03
Webbadress: http://www.cornix.se/desktop/

GRATTIS...
...från Peter i Piteå också!


Insänt av Tony Persson <tonper378228)>
måndag 2005-10-10, 10:30

Grattis Till Mathias Nordlund
Vill uppmärksamma Mathias prestation att placera sej på en fin 2:a plats i Cybird - tävlingen bland så många av Sveriges skickliga fågelskådare!!!

Stort grattis Mathias från Tony P.


Insänt av Per Sandberg <pellepersan@hotmail.com>
söndag 2005-10-09, 10:28

En liten betraktelse från Haparanda Sandskärs fågelstation 30/9 - 7/10 2005
Hej!

Här kommer en kort resereflektion över den senaste veckan som tillbringats i norra Bottenviken:

Att förlägga första veckan i oktober vid Haparanda Sandskärs fågelstation har blivit något av en tradition för min son Johan, nu 14 år, och mig. I alla fall har vi gjort det sedan 2003. Tidigare har alltid Rolf Gustafsson, Luleå, varit med som ansvarig ringmärkare och så var det meningen att bli även i år. Förra året ”hakade” brorsan Lars på och även han skulle med denna höst.

Vid de tidigare besöken har det funnits dagar med regn och rusk under veckorna, vilket med rätt vindar faktiskt upplevs gynnsamt då flyttande tättingar trycks ned på ön av sådan väderlek; dessutom stannar de som anlänt förmodligen någon tid i väntan på bättre flyttväder. Dessutom har det alltid varvats med lugna dagar vilka varit bra för att dels kunna ha uppe alla nät och därmed maximera fångstchanserna men även för att optimera de akustiska förutsättningarna för att höra fågelläten.

Med detta i minnet var det lätt att tro att även detta år skulle bli sådant även om vi förstått att det blåst ovanligt mycket och hårt från sydsektorn under en stor del av september månad. Skepparen Rune som körde ut oss hade t.ex. aldrig upplevt en höst som denna trots att han varit med ett tag. Men nån gång måste det väl ändå sluta att blåsa?!

Vi pluggade förstås läten inför resan: Kungsfågel-, taiga och bergstaigasångare repeterades men även större piplärka och mongolpiplärka memorerades. Vi skulle ju ut på en av de strategiskt bäst placerade lokalerna i norra Sverige för denna typ av fynd (2003 fick vi två kungsfågelsångare och en bergstaigasångare i nät och 2004 fick vi fina fältobservationer av såväl taigasångare som kungsfågelsångare; fynd som dessutom alla närvarande kunde uppleva).

Väderprognoserna talade om ännu mera blåst vilket endast gjorde det möjligt att åka ut på fredag 30/9 om vi skulle kunna vara där under helgen. Rolf hade ingen möjlighet att åka ut på fredagen och fortsatt blåst satte stopp för hans utresemöjlighter i början av veckan därpå. Vi var alltså på en topplokal och kunde bara beklaga att Rolf inte kunde komma ut till oss.

Att det inte alltid blir som man tänkt sig besannades snart: Vi utsattes för ständiga vindar från nämnda sydsektor; 6-15 m/s minst 95 % av tiden. Efter en försiktig inledning med Sandbergare som ringmärkare och protokollförare under lördag 1/10 hade vi ganska gott om fågel i näten söndag t.o.m. onsdag, totalt 223 individer av 18 arter fick ring, där framför allt KUNGSFÅGEL och STJÄRTMES dominerade söndag-tisdag. Torsdag och fredag indikerade att ön tömts på flyttgäster då nätrundorna som regel slutade med tomma fångstpåsar och fredagen blev också dag för hemresa; framtvingad av ytterligare KULINGVINDSVARNING inför helgen och början av kommande vecka… Märkresultatet blev så småningom 236 märkta av 19 arter.

Av litet ovanligare märkarter kan nämnas SVARTHÄTTA och SNÖSISKA och en kontroll av en redan ringmärkt GÄRDSSMYG. Totalt observerades under hela veckan 63 arter där en sydsträckande JAKTFALK den 3:e gjorde litet extra intryck: Kraftig motvind är inget problem för vissa arter…

Hemma i Luleå fanns vidare ”stackars” Rolf som där rapporterade om TAIGASÅNGARE och strax även en rar PIPLÄRKA från öster. Vi säger bara en sak till Rolf: STORT GRATTIS till spännande fynd!

Så var vi åter hemma och namnändring föreslås för ön: Haparanda Blåsskär. Men till ett annat år gäller väl nya och bättre villkor?!

För Lars, Johan och Per Sandberg genom Per.

P.S. En fullständigare rapportering läggs förstås in i Svalan vad det lider.Insänt av Ulf P Eriksson <ulfpeson@bredband.net>
söndag 2005-10-09, 09:42

Ang lommar
Jag refererar endast till min kunskap som omfattar det norrbottniska kustlandet, för jag fick för mig att JoJ var där, hur det är uppe i lappländska fjällen, får vi nog lita till Rolf G:s kunskaper. Men i Norrbottniska kustlandet bor SMÅLOM i små fisklösa tjärnar och flyger fram och tillbaka till havet med mat till ungen i tjärnen,samt låter Ka-ka ka när detta sker. Det skulle ju bli väldigt långt för dessa om samma sak sker i lappländska fjällen. Så även jag förstår att min kunskap inte går att överföra till dessa och tvärs om! STORLOMMEN bor i större sjöar med fisk i Nb kustland!


Insänt av Allan Bergström <s.allan.bergstrom@telia.com>
söndag 2005-10-09, 07:11

Peters foton
Jag har sagt det tidigare och upprepar det gärna: Peter Nilssons fågelbilder lämnar inget i övrigt att önska. Kul att du generöst delar med dig av dina konstverk!
Allan Bergström
Bildlärare


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
fredag 2005-10-07, 18:42

Lom
Rolf skriver om att de adulta lommarna byter rätt så tidigt till vinterdräkt. Så är ock min erfarenhet.Detta till trots har jag sett en storlom idag,helt nära vägen vid Långträskvägbanken(mellan Sjulsmark och Ersnäs)som,vad jag kunde se,fortfarande var iförd oklanderlig sommardräkt.
Normalt sker dräktbytet under september månad.


  « Föregående 20       Nästa 20 »