NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av Rolf G
onsdag 2005-10-19, 11:40

Bidrag
Ja, vi har ju alla bidragit till det :)


Insänt av
onsdag 2005-10-19, 11:23

Gåsen
In absurdum...

Mattias Nordlund


Insänt av Rolf G Gustafsson
onsdag 2005-10-19, 10:25

Ett tillägg
En annan tankegång med lite rara fågelarter som dyker upp är följande. En knölsvan som dyker upp i Norrbotten på våren riskeras aldrig att avlivas eller få flyghjälp. Inte heller en rödspov på våren.

Däremot på hösten anser vi oss tvungna att hjälpa fågeln på traven dit vi tror fågeln var på väg. På hösten är den ju ”sjuk”, ”svag” eller något sådant. Men inte på våren, trots att den kanske uppehåller på samma lokal som en höstfågel och under lika lång tid. På våren så gläds vi bara åt uppenbarelsen av en rarare fågel.
Visst, det är en vinter i annalkande på hösten, men är det hela sanningen?

Åtminstone är tanken värd att fundera över en liten stund.Insänt av Rolf G Gustafsson
onsdag 2005-10-19, 10:13

Tre alternativ
Det finns tre alternativ för oss (=människor) att hantera spetsbergsgåsen i Arjeplog. Förslagen som är lagda är "avlivning", "flyghjälp söderut" samt "låta bli att göra något". Själv är jag för 3: e alternativet.

Jag har alltid undrat varför "avlivning" dyker upp i en del sådana här sammanhang? Lider fågeln? Vet vi det? Varför tror vi det är bästa lösningen? Förslaget dyker t ex aldrig upp när en "lappuggla dyker upp i Skåne" eller en varför inte en "mongolpiplärka vid Gräsörenbron".

Som Staffan skriver, det finns 1000-tals fåglar som "blir kvar" på för oss människor besynnerliga platser, och jag vill tillägga besynnerliga tider.

När jag i mitt förra inlägg skrev "man kan ju undra på orsakerna" så menade jag inte bara orsaker som "västvindar", "skadad eller sjuk" fågel.
Det måste ju även finnas skäl för fågeln att landa just i Arjeplog. Födotillgång? Andra gäss, nu eller tidigare, som den sällskapade med?
Det är så lite vi vet om denna gås, så låt den vara. Tids nog ser vi resultatet.


MVH

Insänt av
onsdag 2005-10-19, 09:59

Olika syn
Hej MÅB mfl

Man har väl olika syn på vad som skall/bör göras i t ex detta fall med spetsbergaren. Eller för den delen kråkjakt eller annan jakt (eller vad säger du MÅB...)

Om det finns möjlighet att hjälpa bör man väl göra så, är min åsikt.

Att stillatigande åse naturens gång är ju rimligt om man inte känner till de då okända problemen. Men om man känner till en skadad fågel bör människan hjälpa om vi kan och bedömmer det rimligt. Vi lever i ett samhälle med överdådig lyx här i väst.

Kul att se att ett samhälle engagerar sig i en gås i denna annars så stressade (väst-)värld.

Mattias Nordlund


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
onsdag 2005-10-19, 09:31

Ur kurs
Att fåglar kommer ur kurs och dimper ner där man minst anar är ju ett känt faktum.Att människor kommer ur kurs vad gäller tankeverksamheten är väl också känt.
Jag förespråkar inte på något sätt konstgjord andning för fåglar med defekter.Där bör naturen ha sin gång,som det sagts.
Sen är att avgöra om det blir i form av avlivning eller,som i detta fall,kanske "flyghjälp" söderut.
Fågeln bör väl gå ta fast och av kunnig person undersökas för att sedan ta ställning om åtgärder.
Det händer många tragedier i naturen som ingen människa har en aning om.Saker som denna blir aktuell när den inträffar bland människor.
Dessutom finns det tiotusentals spetsbergsgäss som är i full funktion enligt naturens ordning,så allt står inte och faller med en enda individ som av en eller annan anledning inte klarar en naturlig flyttning.


Insänt av Benny <benny@giron.mine.nu>
onsdag 2005-10-19, 09:16

Gåsen
Spetsbergsgåsen som jag såg/fotade i Abisko för några veckor sen, verkade och såg helt frisk ut fysiskt. Men nåt fel var det nog på den då den var 100% orädd, kunde utan vidare gå så nära som en meter, då först flyttade den sig lite grann.

Nån engelsk "expert" som tittade på bilderna tyckte även att den såg lite "skum" ut, bla att ena vingen hängde lite.

Finns väl en chans att det är samma fågel som i Arjeplog ?

//Benny


Insänt av Staffan Sundin
onsdag 2005-10-19, 08:25

Frisk gås?
Personligen tror jag inte att denna gås är "riktigt hundra" så att säga.. Oavsett man sätter fågeln i en låda för transport, till t ex Vombs ängar, eller inte så tror jag att den får det svårt. Har någon sett den flyga? Vingskadad?
Skall den ha någon chans bör man väl överväga att fånga in den för undersökning.
Å andra sidan finns det tusentals fåglar med samma öde som denna gås. Skillnaden är att denna gås exponerar sig mitt i ett samhälle och därmed bli iakttagen dagligen av ortsbefolkningen..Insänt av
onsdag 2005-10-19, 07:26

Spetsbergsgås
Hej!

Med de västvindar som yrde för en månad sedan är det inte konstigt att gåsen kom ur kurs under flytten via norska atlantkusten. I Kiruna var det ju en trött spetsbergare ungefär samtidigt.

Vad gäller hjälpa eller avliva så förespråkar jag personligen att hjälpa.

Kolla med djur-hjälpar organisationer som finns om de vill satsa på att sponsra en flygbiljett (!) söderut för gåsen.

I skåne bör den klara sig på t ex Vombs ängar.

Mattias Nordlund, Luleå


Insänt av Rolf G Gustafsson
tisdag 2005-10-18, 23:10

Spetsbergsgås
Fågeln har väl fått någon hjälp av adulta fåglar att ta sig till Arjeplog? Spetsbergsgåsen häckar ju som närmast på Island, Spetsbergen och Grönland. Man kan isåfall undra varför den stannade i Arjeplog? Jag har inte svaren men man kan ju undra på orsakerna.


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
tisdag 2005-10-18, 22:15

Apropå spetsbergsgåsen i Arjeplog
Lena Bondestad på Länsstyrelsen säger i P-T att naturen i möjligaste mån bör ha sin gång.Detta är helt riktigt.Samtidigt undrar jag om hon vet hur svårt en unggås har att flytta söderut utan vägledning av föräldrafåglar.Den har ju liksom aldrig gjort det förut.
Jag minns hur det var när kanadagåsen introducerades i länet på 70-talet.Jag var med på ett litet hörn då.
Man släppte först ut ungfåglar utan föräldrar och det blev problem på hösten med unga gäss som inte visade minsta tendenser på att vilja dra söderut.Det förekom fåglar här och där som frös fast i isen.
Detta pågick tills man insåg att ungfåglarna måste få flytthjälp av vuxna fåglar och då gick det genast bättre.
Kanske den här spetsbergaren är i samma situation.Om så är fallet och flygförmågan är normal,skicka den då med SAS från Kallax och släpp den i södra Sverige.Där finns det mängder med gäss nu,som den kan haka på när de styr kosan vidare söderut.
Ibland måste man faktiskt hjälpa naturen på traven när den inte själv har sin gilla gång.


Insänt av Stefan Holmberg <stefan@abborrtrask.se>
tisdag 2005-10-18, 19:49

Spetsbergsgås i problematik.
Den spetsbergsgås som observerades på gräsmattorna i Arjeplog är fortfarande där och har vållat lite debatt i Arjeplog, enl. dagens Norra Västerbotten.
Den har varit där i en månad och folk börjar vilja ta hand om den, Men fågeln kan tydligen flyga och Lena Bondestad på Länstyrelsen tycker att naturen skall ha sin gång. Om gåsen inte senare visar sig tillräckligt flygkunnig så kan det bli fråga om avlivning enl, polisen som säger sig ha koll på gåsen.

Stefan HInsänt av Staffan Sundin <Staffan.Sundin@nll.se>
tisdag 2005-10-18, 17:47

Lappuggla i Skåne...
Läser på Club300:s hemsida att en Lappuggla just nu vållar parkeringskaos bland skådare i Skåne. Detta är andra observationen av "vår" Lappuggla i landskapet. Det första exemplaret sköts på 1910-talet.
Lappugglan torde undra vad han hamnat i för "trädlöst" landskap, och längtar väl "hem" till Nb, eller var han nu kommer från..
/Staffan


Insänt av Rolf G Gustafsson
tisdag 2005-10-18, 12:32
Webbadress: http://www.sofnet.org/apps/nyheter/las_mer.asp?NewsID=1501

Fjäderfäinfluensa
Angående Björn Olsens intresanta artikel i Vår Fågelvärld nr 6/2005 om "fjäderfäinfluensa" hänvisar jag till bifogade artikel på SOF: s hemsida.

Hoppas ni journalister som läser detta tar till er informationen.


Insänt av
tisdag 2005-10-18, 11:28

Tips!
Efter flera år i NOF-styrelse vet jag att SOF sällan har bra framförhållning
vad gäller fågelskådningens dag och att krockar är regel med t ex Naturens dag.

På SOFnet står idag:

"Information

tisdag 18 oktober
Fågelskådningens dag 2006
Fågelskådningens dag arrangeras alltid den andra söndagen i maj. Nästa år blir det den 14 maj."

Mattias Nordlund, Luleå


Insänt av Ingrid Sandahl <ingrid.sandahl@telia.com>
måndag 2005-10-17, 20:55

Sandskärs fågelstation stängd för säsongen
Igår, söndagen den 16 oktober, avslutade Nils Åke Andersson och undertecknad stängningen av fågelstationen. Det fanns fortfarande en hel del fågel kvar på ön, så märkningen hade nog kunnat bli givande några dagar till. Jag lägger in avslutnin gsdagens obsar på Svalan. Det kändes vemodigt att lämna vårt kära Hapanada. Under in liten avskedsvandring hittade även vi fiskgjuseboet som Lisa Jonsson hittat tidigare i somras.
Insänt av Benny Modig <benny@giron.mine.nu>
måndag 2005-10-17, 15:40

Bildgalleriet
Hej.

Nu har jag börjat så smått med Bildgalleriet.

Det går bra att börja skicka in bilder, men det lär ta ett tag innan dom publiceras då jag först måste hantera och publicera de tidigare inskickade bilderna.

Se mer under "Bildgalleriet" till vänster här.

//Benny


Insänt av
måndag 2005-10-17, 08:21

Klick lätt
gå in på www.ettklickforskogen.se och ja just det klicka! Varje klick sponsras av en rad företag, bl.a Volvo så det är ingen kostnad för den enskilde. Alla ören som klickas samlas i en pott och ju fler som klickar desto snabbare får man förstås in de nödvändiga pengar som behövs för att göra skogsuppköp.
Det kommande uppköpet ,av en ännu inte utsedd skog, beräknas kosta runt miljonen.I dagsläget har stiftelsen fått in över 40.000 kr! Bara från i sommar till nu. Man har ett 90-konto så allt är ordentligt kontrollerat. Bra att veta för den som känner tveksamhet.

E


Insänt av
söndag 2005-10-16, 21:19

Klick
Hur funkar klickandet?


Insänt av
söndag 2005-10-16, 19:01

Inte tomt!

Tack Benny! Men vad trist att du kände så. Den ideella stiftelsen som står bakom ettklickförskogen räddade i somras ett 70 hektar stort gammelskogsområde i Årrenjarka. Ett område där exempelvis tjädern stormtrivs, där järven har sin största lokal i hela länet och sen är där gudomligt vackert. Det kostade 840.000 kronor att köpa in skogen som annars var på snudden att bli kalavverkad.Nu är den skyddad för ervärderliga tider.

Så klicka med tillförsikt! Det gör jag.

E


  « Föregående 20       Nästa 20 »