NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av Thore Alm Kalix
torsdag 2014-01-30, 20:31

Ister - ester
Jan- jag provade det danska istret-och inte var det någon större succé.
Smör / Bregott slår margarin-
Delikatess-margarin slår de billigaste- margarinet, vad det nu heter ??
tycker Thore Alm

Skrapa inte Bregott-pkt så väl- stick hål kanten och häng det på en kvist som
en "fågelholk .lite skyddat mot snö.
Omtyckt !!


Insänt av Jan Andersson <folke.langen@gmail.com>
torsdag 2014-01-30, 12:19

Fler feta tips.
Istället för talg,ister finns det de som gått över till matfett,margarin 70% fett. Pris 6-7 kr för 500g. Man kan tillverka lämpliga behållare som precis passar ett eller två paket, så går det väldigt smidigt att fylla på även om det är -30.

Däremot är jag lite osäker på det totala näringsinnehållet hos matfett av margarintyp kontra ister och fett från djurriket!!
Någon som har synpunkter?


Insänt av Ulf Öhman <ulf.ohman00@bredband.net>
onsdag 2014-01-29, 20:29

Tips
Tack för tipsen /// UÖ


Insänt av Peter Öhman
tisdag 2014-01-28, 19:47

Späck
Späck från willys ca:20kr kilot


Insänt av Håkan Rune <hakan.rune@storuman.se>
tisdag 2014-01-28, 15:13

späck
Jag brukar köpa fryst ryggspäck på Konsum eller ICA. Det brukar kosta runt 40 kr/kg. Mycket uppskattat av allehanda arter.


Insänt av Ulf Öhman <ulf.ohman00@bredband.net>
tisdag 2014-01-28, 10:50

Talg
Tips var jag får tag på talg till min planerade vintermatning. Sen start, tyvärr.


Insänt av Jan-Olov Johansson
söndag 2014-01-26, 19:59
Webbadress: http://www.svtplay.se/video/1759809/26-1-18-10

Vinterfågelräkningen forts
...och idag följde Nordnytt med Rolf Gustafsson till matningen längs Hertsöträsk-vägen. Inslaget om fågelräkning börjar ca. 2:10 in i programmet.
/Jan-Olov


Insänt av Jan-Olov Johansson
söndag 2014-01-26, 00:55

Vinterfågelräkningen
Tack för länken, Elsa!
Vi hade en trevlig stund vid Gäddvikssunds-matningen - och fåglarna vid Strandskatornas matning var samarbetsvilliga, fastän jag inte heller den här gången lyckades få dem att äta ur handen :-)
Alla fem mesarter visade upp sig tillsammans med STÖRRE HACKSPETT, och även en GRÅSPETT skymtade.

/Jan-Olov


Insänt av Elsa Rensfeldt <islander-er@hotmail.com>
lördag 2014-01-25, 21:27
Webbadress: www.kuriren.nu

Strandskator och NOF
På Kurirens hemsida finns nu ett trevligt TV-inslag om årets fågelräkning. Det är 24 Norrbottens reporter Reino Jillker som intervjuat Jan-Olov J.

Ett långt och intressant inslag och på Strandskatornas officiella matning dessutom-tack för påfyllningen av frö!!
Fram i vår har Strandskatorna lovat att bjuda in NOF:s medlemmar till skatornas program. I skrivande stund har vi klara ett par punkter men inga spikade tider.
Vi kommer att ha en publik intressant foto och filmvisning från en exotisk fågelresa som en av våra medlemmar gjort. Vi återkommer med tid och lokal.

Vår årliga Vårfågeldag i skarven april/maj återkommer, tidpunkt bestäms längre fram i vår.Vill du medverka- hör av dig!

Fler av våra medlemmar är även medlemmar i NOF- Strandkatornas verksamhet är som vi tidigare berättat- ingen konkurrerande verksamhet. Kan vi närma våra verksamheter så vore det trevligt-men det kräver vilja och klok insikt om att samarbete kan ge styrka. Kommer vi dithän vore det fantastiskt. Man kan alltid försöka... Strandskatorna har härmed räckt fram en inbjudande tars ;)


Insänt av Jan-Olov Johansson <jojlulea@gmail.com>
måndag 2014-01-20, 21:33

Skolmaterial
Hej,
Inom Gammelstadsviksprojektet kommer man att ta fram ett lararmaterial som kan användas inför klassbesök till Mjölkuddstjärnen och Gammelstadsviken.

Har vi kännedom om något sådant liknande material som kan användas som inspiration. Lämplig målgrupp är väl mellanstadiet - högstadiet.


/Jan-Olov


Insänt av Mathias
söndag 2014-01-12, 14:25

Lantmännens pellets
Sture: Jag har försökt mata med Lantmännens röda "bärpellets". Även dessa ratas av fåglarna och pelletsarna har smält ihop till en svårrensad klump. Inget jag rekommenderar.


Insänt av Thore Alm Kalix -rapportmottagare
tisdag 2014-01-07, 08:57

Vinterfågelmatningen 1 jan -28 feb-2014
Är Du laddad -och har Du laddat dina
fågelmatninger-för nu är vi igång med
den årligen återkommande "tävlingen"!
--Skall bli intressant .att se.vad som händer, när vinterkylan slår till i slutet av denna vecka.
Hittils har inte matningarna varit särkilt välbesökta!!
--och får någon in steglits på något nytt ställe ..
...och hur ser utvecklingen ut för
gråsparven ut??


Insänt av Sture Sandberg <sture.sandberg@telia.com>
måndag 2014-01-06, 17:50

När fåglarna själva får välja...
Jag har denna "vinter" matat fåglarna med en för mig ny produkt , Granngårdens Vildfågelpellets original. Den innehåller vete, majs,hirs,solrosfrö,talg och torra mjölmaskar . Av denna innehållsförteckning låter sig fåglarna på mina två matningar inte imponeras.Finns annat t.ex. nötter tillgängliga så rörs knappast pelletsen.Finns liknande erfarenheter på andra håll i Norrbotten?


Insänt av Herman Sundqvist
lördag 2014-01-04, 09:31

Om gråsparvar
Gråsparvarna har som bekant minskat samtidigt som pilfinkarna ökat. I början på 1990-talet spanade man igenom gråsparvflockar för att kolla om där fanns någon pilfink. Idag tittar man efter gråsparvar i pilfinkflockarna.

I vårt fårhus har vi en liten flock med gråsparvar som finner sig väl till rätta. Pilfinkarna däremot ger sig aldrig in i fårhuset. Att gråsparvarna i fårhuset får en bra vinter råder det ingen tvekan om: varmare än ute, tillgång till mat och vatten samt noll risk att bli tagen av sparvhöken...
Kanske finns en del av förklaringen till gråsparvarnas minskning i att det finns allt färre ladugårdar med djur nu för tiden? Idag är det nästan bara bara vi i hela Avan som har en djurbesättning - för 30 år sedan var det många fler.Insänt av Krister Jakobsson
fredag 2014-01-03, 22:52

Apropå sorkar
Att man ser mycket sork/näbbmus vid stugor/hus kan också vara ett tecken på att det är svåra förhållanden ute i skogen så att smågnagarna söker sig till torrare marker (hus) och att det är svårt att få tag på mat i skogen. Var i höst i Umeå och lyssnade på ett föredrag om sorkfeber. År 2007 var det ett stort utbrott i norra Sverige och framförallt i Västerbotten och det utbrottet kopplades till just de förhållanden som vi har nu i vinter med plusgrader, tunnt snötäcke, isbildning och blött i markerna vilket medförde att det var gott om smågnagare vid bebyggelse under vintern. Har för mig att det även i år har märkts av en ökning av antalet fall av sorkfeber i norr. Så om det är mycket smågnagare ute i markerna är nog för tidigt att sia om


Insänt av
fredag 2014-01-03, 20:59
Webbadress: strandskatorna.panatet.se

Sorkar
Hej Mattias!

Jag kan trösta dig med att det verkar gå bara fint för möss med flera. I mitt hus på landet har jag hittills fått sex stycken i fällan och fler finns- det hörs :( Även två näbbmöss siktade varav en ljuvligt söt, födosökte under fågelbordet på juldagen. Den andra hittades stelfrusen i en soffa i gäststugan.

I somras fick "mina" tornfalkar som häckade invid gården ut minst fyra ungar så det måste ha varit bra med sork.
Ps.En kollega har hitills fått 12 möss i sina fällor i fritidshuset mot Piteåhållet.

God fortsättning :)

Elsa


Insänt av
fredag 2014-01-03, 19:17
Webbadress: http://www.sofnet.org/sof/nyheter/2013/framat-for-finska-rodspovar/

Rödspov häckar nära Norrbotten
Det går bra för Rödspovarna vid Uleåborg. Kul. Kanske kommer fynden i Norrbotten att öka till följd av detta?

Vad gäller plusgrader och fåglar: undrar hur många sorkar som överlever denna blöta som ömsom fryser, utan skyddande snötäcke ? Detta kan väl knappast "gillas" av sork och möss och därmed (indirekt) "ogillas" av ugglor.

Hoppas jag har fel och att det blir fler vattensorkar...

Mattias Nordlund


Insänt av Mats Bergquist <mats.bergquist@home.se>
fredag 2014-01-03, 09:29

Väderleken och fågellivet
Hej!

Jag började föra anteckningar om väder och vind hemmavid i Boden strax efter nyåret 1991. Det jag noterat är temperaturen på morgonen, högsta dagstemperatur och kvällstemperatur. Dessutom finns symboler för nederbörd samt väder och vind. Värdena är givetvis bara ungefärliga, men ger ändå en uppfattning i stora drag. Om jag tittar i mina dagböcker på morgontemperaturen för den 3 januari sedan starten (dock finns inga noteringar från åren 1991, 1992 eller 1994 med), finner man att det ALDRIG varit plusgrader någon av dessa år! Inte förr än nu år 2014, då jag avläser +1 grad. Blidorna har avlöst varandra med halka och elände som följd.

Några som verkar gilla det för årstiden varma vädret är flera av våra bevingade vänner fåglarna. Det behövs bara en snabb titt på vad som rapporterats i Svalan de två första dagarna, för att se att det är lite roligare för oss skådare. Om det är bättre, det tror jag emellertid inte, med tanke på globala värmeöverskott och liknande.

I våra lappmarker har det de två första dagarna noterats sångsvan, smådopping, steglits och bofink. I landskapet Norrbotten har det redan setts 7 gräsänder, knipa, sjöorre, havsörn, 15 gråtrutar, 4 skogsduvor, lappuggla, 4 hökugglor, björktrast och bofink.

De ovanliga artlistorna kan väl inte bara skyllas på det varma vädret, men flera av arterna gynnas helt klart av öppet hav och återkommande blidor med öppna vattendrag.

Vad kommer norrbottensskådarna att hitta idag? Vi får väl se vad som skrivs in i Svalan efter mörkrets inbrott.

Hälsar Mats BInsänt av Thore Alm .Kalix
söndag 2013-12-22, 09:32

God och Fridfull Helg
Vi önskar Eder alla en fröjdefull helg!!
Ut och skåda- med broddar och vindjacka-
denna helgperiod i norr verkar bli mild
och blåsig.
God Helg önskar vi NOF:are i Kalix !!


Insänt av Patrick Å
tisdag 2013-12-10, 09:04
Webbadress: http://www.skadarhjalpen.se/

Skådarhjälpen
Kom igen Norrbotten!


  « Föregående 20       Nästa 20 »