NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av
tisdag 2014-06-17, 20:49

Sof-nyhet
Inget skrivet om fyndet på Sof-hemsidan..?


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
tisdag 2014-06-17, 18:55
Webbadress: http://sverigesradio.se/sida/avsnitt?programid=229

Rostsparvsintervju
Gunborg Stenvall, en av exkursionsdeltagarna, berättar om fyndet. Inslaget sändes i SR Norrbottens morgonprogram i P4 ca kl.0715, alltså ca 1h15m in i programmet.


Insänt av Adam Oscarson <adam.oscarson@gmail.com>
tisdag 2014-06-17, 18:51

Guidning / lokaler i Luleå
Hej!

Jag kommer att vara i Luleå över sommaren. Söker tips på bra ställen att skåda, dels i närheten av staden men också i andra delar av Norrland (så länge man hinner fram och tillbaka på en helg).

Jag är också intresserad av att komma i kontakt med personer som kan guida till mer specifika lokaler, vill ju försöka se så många norrlands/fjäll/skogsarter som möjligt när jag ändå är här.

Mvh

Adam Oscarson


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
tisdag 2014-06-17, 18:01

Rostsparv
Är väl inte särskilt konstigt om den är bestämd säkert på söndag att man i efterhand (Observera: i efterhand) skriver in den som rostsparv även för lördagsdygnet fastän man trodde det var ortolansparv då. För inget tyder väl ändå på att det funnits både en ortolansparv och rostsparv på platsen?


Insänt av Undrande
tisdag 2014-06-17, 17:31

Rostsparv
Ändå står den inlagd på svalan lördag som Rostsparv ?


Insänt av Krister Jakobsson
tisdag 2014-06-17, 15:23

Rostsparven
Med anledning av att jag fått mms om att vi mörklagt obsen vill jag bara kommentera det med följande. Det var ingen mörkning. Vi bestämde rostsparven till ortolansparv på lördag. Vi hade hört ett läte som inledningsvis lät som en ortolansparv och såg en fågel som såg ut som en ortolansparv. Vi tittade i fågelboken och såg att rostsparven var ett alternativ men det handlade om nyansskillnader på ögonring och rygg och tyckte att vi inte fann något som stödde detta. Dessutom var det mitt på dagen och starkt solljus som gjorde att färgerna lätt kunde bli fel. Vi tog en del kort men de blev mörka och på samma sätt som med stäppsångaren kunde vi inte föra över dem till datorn och det var hopplöst att titta i kameran. Jag vissste att Jan hade en Ipod med en massa läten och ville att han skulle kolla lätet på den men den hade hängt sig vilken den gör hela tiden. Han sa att den enda som kunde låsa upp den var Sven-Erik S eller alternativt att ladda upp den helt så kunde låsningen hävas. Vi hade alltså ingen hjälp av den. Vi visste dessutom att Gigis gäng hade rapporterat orspa tidigare i veckan och tyckte att det var en jättebra obs. Vi avfärdade rostsparv som ett alternativ och hade inga grunder att gå ut med något larm. Hade Ipoden fungerat hade vi antagligen bestämt den korrekt. På artsammanställningen på kvällen hade vi noterat den som en ortolansparv. Det var bara en slump att jag och Jan avslutade vår morgonrunda på söndagen vid Sydviken. Han hade med sin Ipod då och den fungerade och då vi hörde lätet då vi tog en kaffepaus så frågade jag Jan om han hade rostsparvens läte på Ipoden och när han spelade upp den så var det klockrent. Hade vi inte kommit till Sydviken så hade allt hängt på efterbestämningar utifrån de bilder vi tog på lördagen. Det känns jätteförargligt att inte fler fick se den men det är lätt att vara efterklok.Insänt av
tisdag 2014-06-17, 14:47

Önskmål för framtiden exempel rostsparv
Hej

Öppet inlägg till dem som såg och ringmärkte rostsparven. (Jag finner inte mail till alla därför öppet inlägg här, där jag vet att flera läser)

Som många vet gick det väldigt dåligt att hitta rostsparven efter att fågeln vid eftersök.

Mina tankar är att det fanns dem i gruppen som är tillräckligt raritetsintresserade och erfarna fågelskådare för att förstå att sveriges andra rostsparv väckte ett jätteintresse. Att missa att göra en ansats från märkargruppen att bevaka fågeln efter frisläppande var tråkigt och gjorde eftersöket svårare. (Om fågeln hade bevakats och vad resultatet av det gett är omöjligt att veta och svaret var att gruppen var stressad att återgå till stugan för att invänta båten, vi mötte er ju sittandes i solen de 45 min som var kvar)

Jag är övertygad att ni, i samma sits som ex. jag var, hade önskat att någon höll koll på vilket träd fågeln satte sig i. Nu åkte ju jag "bara" från Luleå till Hps, andra åkte från öland och stockholm.

Att rostsparven ringmärktes tycker jag var fel beslut. Jag känner till att hps har alla tillstånd klart för märkning etc. Men att välja att ringmärka en fågel när ingen annan märkaktivitet ö h t pågår på fågelstationen är ett felaktigt beslut, tycker jag. Kunde man väntat med att märka fågeln? Förmodligen. Måste/behövde fågeln ringmärkas? Knappast.

Det fanns sannolikt inte så många orsaker till att två nät sattes upp vid lunch en solig söndag annat än: fånga rostsparven. Särskilt mycket nytt ur forskningsperspektiv kan inte en enskild individ bidra med även om det givetvis finns enstaka återfångade rariteter som gett info om storcirkeln etc

Jag har förstått att även stäppsångaren 2013 försökte fångas 2013 men att det misslyckades.

Oavsett om det gäller stäppsångare eller rostsparv så anser jag att ringmärkning utanför ordinarie standardmärkning, på i detta fall Hps, i syfte att fånga en raritet är felaktiga beslut (gällande stäppsångaren vet jag att fågeln var obestämd så där kan jag ha viss förståelse även om foto i efterhand kunde styrka arten. Men rostsparven kan knappast varit annat än biometri och raritetskryss i handen, artbestämningen fungerar bra på foto samt i kombination med sång).

Det går inte att ha hanteringen av rostsparven ogjord, den är som den är. Jag ville med detta lyfta hur jag ser på det jag upplever som felbedömningar och brister.

Säkerligen delar inte andra dessa tankar medan andra gör det. Dessa ord står för mig.

Mvh /Mattias NordlundInsänt av
söndag 2014-06-15, 16:24

Stripgås i Piteå
Stripgås sedd i Piteå
http://www.pitea-tidningen.se/pitea/sallsynt-gast-i-pitsund-8550739-default.aspx


Insänt av Lotta Nygård <masklotta@hotmail.com>
måndag 2014-05-26, 12:05

LKAB dammarna
Påminnelse:
Inställd exkursion runt LKAB-dammarna tisdag 27 maj.
Se nedanInsänt av Jan-Olov Johansson <jojlulea@gmail.com>
tisdag 2014-05-20, 19:55

Läte som backande traktor?
Igår kväll flög en fågel (skymd av hus och träd) längs stranden i Mjölkudden, Luleå. Dess läte påminde starkt om en backande traktor, alltså tuut - tuut - tuut, osv.

Några förslag?

/Jan-Olov


Insänt av Lotta Nygård <masklotta@hotmail.com>
tisdag 2014-05-20, 08:40

Inställd fågelexkursion LKAB-dammarna
På grund av pågående anläggningsarbeten runt LKAB-dammarna i Kiruna måste tyvärr den planerade exkursionen 27/5, utgå ur programmet.
Lotta Nygård


Insänt av Tord Gustafsson
söndag 2014-05-18, 20:40

Mjölkuddstjärn invigd
Idag invigdes den nya vandringsleden runt Mjölkuddstjärn vid Scandic Hotell av Luleås kommunalråd Yvonne Stålnacke. Det vackra vårvädret lockade många besökare som fick ta del av invigningstal av projektledaren Lena Bengtén och en uppskattad, specialskriven dikt av Thomas Öberg som utformat informationsskyltarna runt sjön. NOF och SNF ställde upp med fågelguider utrustade med tubkikare. Scandic Hotel bjöd på varmkorv med bröd.

Mjölkuddstjärn ingår i samarbetsprojektet ”Guldkant kring Gammelstadsviken” mellan Luleå kommun, Länsstyrelsen, Norrbottens Ornitologiska Förening och Svenska Naturskyddsföreningen. Längs den 1,3 km långa leden finns tre utsiktspunkter och ett strategiskt placerat gömsle. Från gömslet kan man utan att störa på närhåll studera fågellivet i skrattmåskolonin. Under invigningsdagen noterades bl.a. sångsvan, svarthakedopping, skäggdopping, sothöna, brunand och flera andra andfågelarter.Insänt av
onsdag 2014-05-07, 14:32

fågel i fönstret
prova att klippa ut en siluett av en falk sätt den i fönstret så flyger den förhoppnings vis inte in i fönstret.


Insänt av Maud Karlsson <Gruvans.mk@gmail.com>
tisdag 2014-05-06, 07:32

Rödstjärt
Hej,har en vacker rödstjärt på min veranda ,kvittrar så fint.Problemet är att den envist flyger mot fönstret och glaset på dörren.Vad kan den vilja,jag är rädd att han skadar sig/Maud


Insänt av Lars Harnemo
måndag 2014-05-05, 14:29
Webbadress: https://www.facebook.com/groups/135684276534430/?fref=nf

Mer bergfinkar än vanligt?
I gruppen "Norrbottens fåglar" på Facebook så diskuteras just detta fenomen.
MVH/Lars


Insänt av Kirsi Gustafsson <the.kirsigustafsson@gmail.com>
söndag 2014-05-04, 12:44

Mer bergfinkar än vanligt?
Hej, vi har nu matat en rejäl mängd med bergfinkar i nästan 2 veckor, som verkar ha tre olika " flygkompis "flockar. Försiktigt sagt har vi 200-300 fåglar, kan även vara mer. Jag har matat fåglar i Kalix sex år och har inte har varit med om något liknande. Mina 'stamkunder' blir lite störda av de stökiga turisterna som finns överallt och i massor.

Vad är det som gör att de verkar vara så länge på matningsplatsen? Motvindar? Dålig väder i norra delarna?

Jag tror inte att vi tidigare haft en så stor mängd gråsiskor eller bofinkar hos oss. De flög vidare.
Rätt så häftigt att se massor av bergfinkar på vår gård.
Varm hälsning
Kirsi


Insänt av Stefan Holmberg <stefan@abborrtrask.se>
söndag 2014-05-04, 11:17
Webbadress: http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vasterbottensnytt/fangar-tjadrar-fran-bil-med-jattehav

Infångande av tjäder
Jag hörde ett rykte om att det skall fångas in tjäder inom Arvidsjaurs kommun, för att sedan transportera dessa till Polen, eller möjligen Tyskland. Detta har tidigare gjorts i Västerbotten, se länken.

De boende inom området, där detta är tänkt att ske är inte nöjda, då de redan nu anser sig ha lite tjäder i markerna och jag kan enbart hålla med om det. Även om det nu syns en del tjäder längst vägarna, så betyder det inte att det är gott om tjäder.

Mvh / Stefan H


Insänt av Sven-Erik Marklund <sem@beta.telenordia.se>
onsdag 2014-04-30, 15:16
Webbadress: sem@beta.telenordia.se

Vårfågelmorgon i Piteå
Jag far ut på fågelskådning 1/5 och startar från Bloms parkering kl 08 på morgonen. Jag guidar gärna de som vill följa med. Preliminär skådarrutt: Sladan, Harrbäcksfjärden och E4 vidare norrut till Ersnäs.


Insänt av Birgitta Landberg
torsdag 2014-04-17, 14:50

Svalan krånglar
Skall rätta till obsarna i dag torsdag --blev många "tryck " pgav krångel med Svalan


Insänt av Elsa Rensfeldt <islander-er@hotmail.com>
måndag 2014-04-14, 19:30
Webbadress: strandskatorna.panatet.se

Vårfågeldag
Dags igen för Strandskatornas Vårfågeldag i Alvik. Se annons på hemsidan.

Välkomna alla!
  « Föregående 20       Nästa 20 »