NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av Lars Harnemo <lars.harnemo@gmail.com>
torsdag 2014-06-19, 00:48

Om rostsparven...
Jag, liksom Jan-Olov förstår inte alls den kritik som Andreas Livbom och Mattias Nordlund framfört i media. Det låter himla surt och gnälligt.
Varför inte glädja sig åt att inventeringsgänget som tillbringade långhelgen på Haparanda Sandskär hittade en sällsynt art? Istället spyr man galla över att dom inte rapporterat tillräckligt snabbt - rätt art - och att man inte satt och bevakade fågeln i timmar fastän att deras hemresa var på gång.
Nu krävs det skärpning och eftertanke! Gläds åt att två Norrbottensskådare gjort ett kul fynd istället !!


Insänt av
onsdag 2014-06-18, 18:19

Förtydligande min kritik
Jag kritiserar ff att rostsparven ringmärktes och att gruppen påstod att de inte hade tid att bevaka fågeln medan gruppen satt lugnt och inväntade båten när vi anlände till ön.

Mattias Nordlund


Insänt av Jan-Olov Johansson <jojlulea@gmail.com>
onsdag 2014-06-18, 16:28

Oberättigad kritik
Hej,
jag har lite svårt att förstå kritiken mot informationen om rostsparven. Det framgår ju tydligt av Kristers inlägg att:
- under lördagen obsade man något man tolkade som ortolansparv, om än med frågetecken.
- På söndagens morgon kunde man bestämma den till rostsparv
- Detta meddelades till fastlandet, som framgår av Andreas inlägg i fb-gruppen (se nedan) på söndag morgon.

hälsn,
/Jan-Olov
*****************
Andreas Livbom
June 15 at 8:53am · Luleå
Jag har just pratat med Ulf Öhman som ingår i inventeringsgänget som denna helg befinner sig på Haparanda Sandskär. Där har de upptäckt en hanne ROSTSPARV, ...


Insänt av Mattias Nordlund
onsdag 2014-06-18, 13:29

Replik rostsparv
Nu vet inte jag vem som skrivit anonyma inlägget nedan angående helgens aktivitet på Hps.

Men att inte finna någon anledning att larma när en väldigt ovanlig fågel ses tyder på dåligt omdöme.

Flera deltagare helgexkursion till Hps söker och åker på ovanliga fåglar i såväl hemkommun som på landskapsnivå. Tre eftersök på svarthuvad mås har en deltagare gjort samt diverse årslistor samt deltagare i telefonlarmlista finns. Endast för att påvisa att det finns dem som är mycket intresserade av sällsynta arter bland dem som såg och ringmärkte rostsparv.

Det är bl.a bristen på förståelse för att andra fågelintresserade gärna sett sparven som jag finner tråkig.

Sedan kan ingen veta hur resultatet blivit om fågeln ej ringsmärks alternativt bevakats efter märkning. Att fågeln ändrade beteende efter märkning är ingen tvekan. Om det sen berodde på fångsten vet ingen. Men någon annan faktor än märkningen är ju svår att finna då fågeln inte fick vara ostörd sjungandes såsom beskrivits av dem som såg den innan märkning.

Jag må ha startat debatten här och tackar dem som ägnat tid att läsa mina synpunkter. Dock har jag inget mer att säga annat än det jag skrivit. Jag kommer att läsa framtida inlägg och svara på direkta frågor om någon har det till mig.

(Jag har inte malat eller SMSat någon anonymt i denna fråga, ej heller anonymt skrivit här på NOFnet i denna fråga)

Mvh / Mattias


Insänt av Krister J
onsdag 2014-06-18, 12:12

Rostsparven
En sista kommentar från mig om rostsparven. Förfarandet ute på Sandskär vad gäller rapportering är att vi varje kväll gör en artsammanställning och lägger ut obsarna på Svalan mha excelfiler. Pga att vi var så få så ägnade vi mycket tid åt skådning(sov ca 8-9 timmar på tre dygn)och artsammanställningarna blev klara först vid 22 och vi skulle upp vid kl 2. Vi beslutade då att Lena som gjorde allt datorarbete kunde göra detta då hon kom hem. Hade vi fört in obsarna så hade det på lördag stått att vi sett en ortolansparv. Vad gäller sällsynta obsar hade vi inga som vi fann någon anledning att larma om och Ulf hade viss kontakt med Andreas om vad vi sett. När vi kom till Haparanda hamn på söndag och min mobiltäckning fungerade igen gick jag in på Svalan och såg att ingenting om rostsparven fanns på där så jag förde in obsen på söndag med kommentar om att den bestämts denna dag. Jag förde även i efterhand in obsen på lördag för att det var det faktiska fynddatumet vilket kanske var dumt då det verkar ha förvillat många som tror att vi mörkat obsen på något sätt. Vad gäller fågelns kondition vid frisläppandet så flög den iväg några meter och hoppade på marken in i buskvegetationen intill stationen vilket betydde att den inte flög iväg då vi lämnade lokalen.


Insänt av Ännu en undrande
onsdag 2014-06-18, 11:09

Nätfångst
I vilket skick var fågeln då den släpptes efter märkningen i söndags? Var den OK?Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
tisdag 2014-06-17, 20:58

SOF-net
Du som är anonym, bästa sättet att få in något om sparven på SOF:s sida är att ge dem en hint. Jag föreslår att du gör det. :-)


Insänt av
tisdag 2014-06-17, 20:49

Sof-nyhet
Inget skrivet om fyndet på Sof-hemsidan..?


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
tisdag 2014-06-17, 18:55
Webbadress: http://sverigesradio.se/sida/avsnitt?programid=229

Rostsparvsintervju
Gunborg Stenvall, en av exkursionsdeltagarna, berättar om fyndet. Inslaget sändes i SR Norrbottens morgonprogram i P4 ca kl.0715, alltså ca 1h15m in i programmet.


Insänt av Adam Oscarson <adam.oscarson@gmail.com>
tisdag 2014-06-17, 18:51

Guidning / lokaler i Luleå
Hej!

Jag kommer att vara i Luleå över sommaren. Söker tips på bra ställen att skåda, dels i närheten av staden men också i andra delar av Norrland (så länge man hinner fram och tillbaka på en helg).

Jag är också intresserad av att komma i kontakt med personer som kan guida till mer specifika lokaler, vill ju försöka se så många norrlands/fjäll/skogsarter som möjligt när jag ändå är här.

Mvh

Adam Oscarson


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
tisdag 2014-06-17, 18:01

Rostsparv
Är väl inte särskilt konstigt om den är bestämd säkert på söndag att man i efterhand (Observera: i efterhand) skriver in den som rostsparv även för lördagsdygnet fastän man trodde det var ortolansparv då. För inget tyder väl ändå på att det funnits både en ortolansparv och rostsparv på platsen?


Insänt av Undrande
tisdag 2014-06-17, 17:31

Rostsparv
Ändå står den inlagd på svalan lördag som Rostsparv ?


Insänt av Krister Jakobsson
tisdag 2014-06-17, 15:23

Rostsparven
Med anledning av att jag fått mms om att vi mörklagt obsen vill jag bara kommentera det med följande. Det var ingen mörkning. Vi bestämde rostsparven till ortolansparv på lördag. Vi hade hört ett läte som inledningsvis lät som en ortolansparv och såg en fågel som såg ut som en ortolansparv. Vi tittade i fågelboken och såg att rostsparven var ett alternativ men det handlade om nyansskillnader på ögonring och rygg och tyckte att vi inte fann något som stödde detta. Dessutom var det mitt på dagen och starkt solljus som gjorde att färgerna lätt kunde bli fel. Vi tog en del kort men de blev mörka och på samma sätt som med stäppsångaren kunde vi inte föra över dem till datorn och det var hopplöst att titta i kameran. Jag vissste att Jan hade en Ipod med en massa läten och ville att han skulle kolla lätet på den men den hade hängt sig vilken den gör hela tiden. Han sa att den enda som kunde låsa upp den var Sven-Erik S eller alternativt att ladda upp den helt så kunde låsningen hävas. Vi hade alltså ingen hjälp av den. Vi visste dessutom att Gigis gäng hade rapporterat orspa tidigare i veckan och tyckte att det var en jättebra obs. Vi avfärdade rostsparv som ett alternativ och hade inga grunder att gå ut med något larm. Hade Ipoden fungerat hade vi antagligen bestämt den korrekt. På artsammanställningen på kvällen hade vi noterat den som en ortolansparv. Det var bara en slump att jag och Jan avslutade vår morgonrunda på söndagen vid Sydviken. Han hade med sin Ipod då och den fungerade och då vi hörde lätet då vi tog en kaffepaus så frågade jag Jan om han hade rostsparvens läte på Ipoden och när han spelade upp den så var det klockrent. Hade vi inte kommit till Sydviken så hade allt hängt på efterbestämningar utifrån de bilder vi tog på lördagen. Det känns jätteförargligt att inte fler fick se den men det är lätt att vara efterklok.Insänt av
tisdag 2014-06-17, 14:47

Önskmål för framtiden exempel rostsparv
Hej

Öppet inlägg till dem som såg och ringmärkte rostsparven. (Jag finner inte mail till alla därför öppet inlägg här, där jag vet att flera läser)

Som många vet gick det väldigt dåligt att hitta rostsparven efter att fågeln vid eftersök.

Mina tankar är att det fanns dem i gruppen som är tillräckligt raritetsintresserade och erfarna fågelskådare för att förstå att sveriges andra rostsparv väckte ett jätteintresse. Att missa att göra en ansats från märkargruppen att bevaka fågeln efter frisläppande var tråkigt och gjorde eftersöket svårare. (Om fågeln hade bevakats och vad resultatet av det gett är omöjligt att veta och svaret var att gruppen var stressad att återgå till stugan för att invänta båten, vi mötte er ju sittandes i solen de 45 min som var kvar)

Jag är övertygad att ni, i samma sits som ex. jag var, hade önskat att någon höll koll på vilket träd fågeln satte sig i. Nu åkte ju jag "bara" från Luleå till Hps, andra åkte från öland och stockholm.

Att rostsparven ringmärktes tycker jag var fel beslut. Jag känner till att hps har alla tillstånd klart för märkning etc. Men att välja att ringmärka en fågel när ingen annan märkaktivitet ö h t pågår på fågelstationen är ett felaktigt beslut, tycker jag. Kunde man väntat med att märka fågeln? Förmodligen. Måste/behövde fågeln ringmärkas? Knappast.

Det fanns sannolikt inte så många orsaker till att två nät sattes upp vid lunch en solig söndag annat än: fånga rostsparven. Särskilt mycket nytt ur forskningsperspektiv kan inte en enskild individ bidra med även om det givetvis finns enstaka återfångade rariteter som gett info om storcirkeln etc

Jag har förstått att även stäppsångaren 2013 försökte fångas 2013 men att det misslyckades.

Oavsett om det gäller stäppsångare eller rostsparv så anser jag att ringmärkning utanför ordinarie standardmärkning, på i detta fall Hps, i syfte att fånga en raritet är felaktiga beslut (gällande stäppsångaren vet jag att fågeln var obestämd så där kan jag ha viss förståelse även om foto i efterhand kunde styrka arten. Men rostsparven kan knappast varit annat än biometri och raritetskryss i handen, artbestämningen fungerar bra på foto samt i kombination med sång).

Det går inte att ha hanteringen av rostsparven ogjord, den är som den är. Jag ville med detta lyfta hur jag ser på det jag upplever som felbedömningar och brister.

Säkerligen delar inte andra dessa tankar medan andra gör det. Dessa ord står för mig.

Mvh /Mattias NordlundInsänt av
söndag 2014-06-15, 16:24

Stripgås i Piteå
Stripgås sedd i Piteå
http://www.pitea-tidningen.se/pitea/sallsynt-gast-i-pitsund-8550739-default.aspx


Insänt av Lotta Nygård <masklotta@hotmail.com>
måndag 2014-05-26, 12:05

LKAB dammarna
Påminnelse:
Inställd exkursion runt LKAB-dammarna tisdag 27 maj.
Se nedanInsänt av Jan-Olov Johansson <jojlulea@gmail.com>
tisdag 2014-05-20, 19:55

Läte som backande traktor?
Igår kväll flög en fågel (skymd av hus och träd) längs stranden i Mjölkudden, Luleå. Dess läte påminde starkt om en backande traktor, alltså tuut - tuut - tuut, osv.

Några förslag?

/Jan-Olov


Insänt av Lotta Nygård <masklotta@hotmail.com>
tisdag 2014-05-20, 08:40

Inställd fågelexkursion LKAB-dammarna
På grund av pågående anläggningsarbeten runt LKAB-dammarna i Kiruna måste tyvärr den planerade exkursionen 27/5, utgå ur programmet.
Lotta Nygård


Insänt av Tord Gustafsson
söndag 2014-05-18, 20:40

Mjölkuddstjärn invigd
Idag invigdes den nya vandringsleden runt Mjölkuddstjärn vid Scandic Hotell av Luleås kommunalråd Yvonne Stålnacke. Det vackra vårvädret lockade många besökare som fick ta del av invigningstal av projektledaren Lena Bengtén och en uppskattad, specialskriven dikt av Thomas Öberg som utformat informationsskyltarna runt sjön. NOF och SNF ställde upp med fågelguider utrustade med tubkikare. Scandic Hotel bjöd på varmkorv med bröd.

Mjölkuddstjärn ingår i samarbetsprojektet ”Guldkant kring Gammelstadsviken” mellan Luleå kommun, Länsstyrelsen, Norrbottens Ornitologiska Förening och Svenska Naturskyddsföreningen. Längs den 1,3 km långa leden finns tre utsiktspunkter och ett strategiskt placerat gömsle. Från gömslet kan man utan att störa på närhåll studera fågellivet i skrattmåskolonin. Under invigningsdagen noterades bl.a. sångsvan, svarthakedopping, skäggdopping, sothöna, brunand och flera andra andfågelarter.Insänt av
onsdag 2014-05-07, 14:32

fågel i fönstret
prova att klippa ut en siluett av en falk sätt den i fönstret så flyger den förhoppnings vis inte in i fönstret.


  « Föregående 20       Nästa 20 »