NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av Adam Oscarson <adam.oscatson@gmail.com>
måndag 2014-07-07, 22:42

Slag- och lappuggla
Hej!

Förra försöket gick sådär, så jag gör helt enkelt ett nytt...

Jag är alltså och jobbar i Luleå fram till början av augusti. Jag hade gärna sett lite norrlandsarter, och då ffa slag- och lappuggla. Om det finns någon som vet var man kan se dessa och ev tänka sej att visa så hade jag varit enormt tacksam!! Betalar självklart om det är så.

Andra arter jag gärna hade sett är bl a lappmes, skrän- och småtärna och dvärgsparv, liksom skogsarter som tjäder, järpe och tretåig hackspett. Så om någon har tips på lokaler eller skulle kunna tänka sej guida/vill ha skådarsällskap så hör gärna av er!

Ha det bra!

/ Adam
adam.oscarson@gmail.com


Insänt av Ulf P Eriksson
söndag 2014-06-29, 12:46

Cembratallarna
Hej skådare & Nötkråkor, jag kan meddela att på Stadsön i Gammelstad verkar cembratallnötterna utvecklas bra! Okey det tar väl ett tag, men ändå! //MvH Ulf P


Insänt av
tisdag 2014-06-24, 22:20

4g
klubb 300 får sponsra bra telefon täckning med 4g på Sandskär så alla kan rapportera ny arter snabbt,


Insänt av Thore Alm <store.alm@hotmail.com>
tisdag 2014-06-24, 18:50

Höst- och vinterprogrammet -NOF
Ja, nu är det dax -igen.-att lägga ut Era program för perioden-f.o.m okt.2014 - t.o.m mars 2015..

Ansvarig inom området /kommunen skall
skicka in programförslaget senast 15 aug. 2014 till
/Birgitta Landberg-Kalix
Thore Alm -Kalix

Sommarhälsningar -med hopp om somrigare
temperaturer !!

store.alm@hotmail.comInsänt av Krister Jakobsson
torsdag 2014-06-19, 21:58

Rostsparven
Jag hade inte tänkt kommentera detta något mera men skall ändå ge lite mera fakta kring fyndet. 1.Vi släppte fågeln 12.20 och fågeln flög då iväg några meter och landade på backen och hoppade in i några buskar i anslutning till sittbänkarna vid ringmärkningsstugan. Vi tittade efter var den tog vägen men kunde inte se detta och ville inte stressa den genom att följa efter. Efter detta stannade jag och Jan kvar och ringmärkte en trädgårdssångare som fastnat i näten och tog ner dessa. Under tiden varken såg eller hörde vi fågeln. Vi var till baka vid Kumpula vid 13.20 och var då tvungna att snabbt få i oss mat, städa ur stugorna och göra en snabb artgenomgång. Själv var jag då jättetrött efter att ha varit uppe sedan 03.00 och inte fått någon mat under dagen (Dessutom sovit lite dagen och natten innan. )Att vi sedan i lugn och ro satt i solen kl 14.15 istället för att göra eftersök är inte sant. Vi satt och väntade på gänget som skulle komma och hade då redan fått besked om att Per (skepparn) väntade på oss och var klar för avfärd. Det som var synd var att vi inte hade tid att kommunicera men gänget som kom men de var stressade pga tidsbrist att gå till fågeln och vi pga att vi skulle packa båten. Det blev en snabb informaton. Efter att de gått kom jag på att vi skulle skickat en kommunikationsapparat med dem så hade vi kunnat kommunicera med varandra under tiden men det var försent. Detta hade kanske underlättat då vi kunnat ge direkt information.
2. Aktiviteten på fågeln utifrån det vi upplevde var ett par korta strofer på lördagmorgon, uppehåll i ca 1,5-2 timmar och sedan några strofer (då vi också såg den och trodde att det var en ortolansparv). Sedan hörde jag och Jan den på söndagmorgon och efter det så påverkades den så klart av att vi spelade upp lätet som den svarade på. Detta gör att eftersom vi då såg fågeln bra upplevde den som lättobsad vilket kanske var fel. Den verkar i alla fall vara morgonaktiv. Hur aktiv den är på eftermiddagen vet vi inget om.
3. Värt att notera är också att på fredag, den första dagen så blåste det kraftigt och därför höll vi alla till på det ställe som det var lä på och det var vid Sydviken och Pauhu. Speciellt höll vi till där rostsparven sågs därför att Jan hade tidigt på morgonen hittat en smalnäbbad simsnäppa längs inne i pölarne närmast dungen där vi sett rostsparven. Först var Jan och Staffan där, sedan var jag där två gånger och hittade simsnäppan samt ytterligare en gång till på eftermiddagen. Även de andra gick i omgångar och letade simsnäppan. Hade rostsparven varit där eller varit aktiv hade vi säkert sett den redan då men ingen noterade den. Jag själv var där totalt i ca 3 timmar. Möjligen gillar den inte blåst eller var inte där. Jag förutsätter då att fågeln varit där redan från onsdag då en ortolansparv observerades.
3. Fågeln verkar vara mer aktiv under förmiddagen. Visst var det några som var där på måndagmoronen och letade ? Hur var väderförhållandena då ? Ser att Christer Olsson och Thomas Sundström varit där sen efterrmiddag igår. Om fågeln är mer aktiv på morgon/förmiddag så finns det ju en chans att den är kvar.


Insänt av Sven-Erik Sundberg
torsdag 2014-06-19, 20:24

Rostsparven
Som Emmy skriver stort grattis till alla 8 inte bara Jan o Krister , men Mattias skriver varför skulle fågeln absolut ringmärkas ? Om inte kan nog c:a 100 personer till minst ha fått se det som du säger fantastiska fynd. Det hade blivit ett väldigt sug över att få se fågeln men det bekymrar inte er speciellt mycket. Vilken chans till återfynd ? Som att vinna högsta vinsten på lotto 10 veckor i rad ungefär. Det är väl det vi reagerade på och som Mattias vi förstår er inte ni förstår oss inte.


Insänt av Mats Bergquist <mats.bergquist@home.se>
torsdag 2014-06-19, 20:14

Bra sagt
Bra sagt Emmy, du kommer att gå långt. Jag ringer dig när jag har en stationär kornsparv i ÖB nästa gång...

/Mats


Insänt av Emmy Sundqvist
torsdag 2014-06-19, 19:08

Rostsparven
Varför kan man inte bara glädjas åt någon som fått se en sån ovanlig fågel utan att gnälla på sättet de gjorde det på? Förstår att det inte är roligt för de som missade den, (jag fick inte heller se den) men herregud, släpp det. Jag tycker inte heller att man ska vara en dålig dippare.

Stort grattis till Krister och Jan som hittade den! Vilken grej alltså!Insänt av Lars Harnemo
torsdag 2014-06-19, 18:21

Rostsparven
Kan börja med att säga att jag är minst lika irriterad på de anonyma inlägg som finns på denna sida, som på han som gnäller. Vi måste kanske byta teknik för att reda upp detta.
Angående att det finns många sätt att rapportera sina sällsynta obsar så bygger samtliga på att man har kommunikation till någon mast någonstans. Och så är det ju inte.


Insänt av Undrande
torsdag 2014-06-19, 17:54

Rostsparven
Ja så är det ju ser man en sällsynt fågel ska man se till att så få som möjligt ser , det är därför club 300 o rikslarm finns och också en NOF lista för skådare.


Insänt av Lars Harnemo
torsdag 2014-06-19, 17:36

Om gnället - en liten ursäkt...
Hej
Här nedan kritiserade jag Andreas Livbom och Mattias för att ha gnällt på upptäckarna av rostsparven på ett otrevligt sätt.
Jag blandade tyvärr ihop mail och inlägg och ser nu att Andreas inte uttalat någon kritik mot upptäckarna.
Jag lägger mig platt och ber Andreas om ursäkt.
Men nu strax ska jag göra något roligare - åka till stugan med barn och barnbarn. Får nästan hoppas att jag inte upptäcker någon sällsynt fågel när man är där ute med rackliga telefonförbindelser.... ;-)


Insänt av
torsdag 2014-06-19, 11:10

Två??
Var det verkligen bara två skådare som fyndade??


Insänt av
torsdag 2014-06-19, 06:43

Bakgrund till gnället
Fågeln ringmärktes 12.30. Vi påbörjade vår resa fr Luleå 11.00, ankom sandskär 14.15. Kl 09 .30 visste gruppen på hps att fågelintresserade var på vägmed hopp om att se fågeln.

Båten hem för de som såg sparven gick kl 15. Fågeln svarade bra på uppspel av sång. Det fanns 45 min möjlighet till flrsök till ringmärkning innan 15 om nu fågeln behövde märkas, vilket jag ifrågasätter.

Tyck vad ni vill LH och JOJ. Jag förstår inte er, ni förstår inte mig.

Om ni varit i samma sits hade ni givetvis inte reagerat...

Mattias


Insänt av Lars Harnemo <lars.harnemo@gmail.com>
torsdag 2014-06-19, 00:48

Om rostsparven...
Jag, liksom Jan-Olov förstår inte alls den kritik som Andreas Livbom och Mattias Nordlund framfört i media. Det låter himla surt och gnälligt.
Varför inte glädja sig åt att inventeringsgänget som tillbringade långhelgen på Haparanda Sandskär hittade en sällsynt art? Istället spyr man galla över att dom inte rapporterat tillräckligt snabbt - rätt art - och att man inte satt och bevakade fågeln i timmar fastän att deras hemresa var på gång.
Nu krävs det skärpning och eftertanke! Gläds åt att två Norrbottensskådare gjort ett kul fynd istället !!


Insänt av
onsdag 2014-06-18, 18:19

Förtydligande min kritik
Jag kritiserar ff att rostsparven ringmärktes och att gruppen påstod att de inte hade tid att bevaka fågeln medan gruppen satt lugnt och inväntade båten när vi anlände till ön.

Mattias Nordlund


Insänt av Jan-Olov Johansson <jojlulea@gmail.com>
onsdag 2014-06-18, 16:28

Oberättigad kritik
Hej,
jag har lite svårt att förstå kritiken mot informationen om rostsparven. Det framgår ju tydligt av Kristers inlägg att:
- under lördagen obsade man något man tolkade som ortolansparv, om än med frågetecken.
- På söndagens morgon kunde man bestämma den till rostsparv
- Detta meddelades till fastlandet, som framgår av Andreas inlägg i fb-gruppen (se nedan) på söndag morgon.

hälsn,
/Jan-Olov
*****************
Andreas Livbom
June 15 at 8:53am · Luleå
Jag har just pratat med Ulf Öhman som ingår i inventeringsgänget som denna helg befinner sig på Haparanda Sandskär. Där har de upptäckt en hanne ROSTSPARV, ...


Insänt av Mattias Nordlund
onsdag 2014-06-18, 13:29

Replik rostsparv
Nu vet inte jag vem som skrivit anonyma inlägget nedan angående helgens aktivitet på Hps.

Men att inte finna någon anledning att larma när en väldigt ovanlig fågel ses tyder på dåligt omdöme.

Flera deltagare helgexkursion till Hps söker och åker på ovanliga fåglar i såväl hemkommun som på landskapsnivå. Tre eftersök på svarthuvad mås har en deltagare gjort samt diverse årslistor samt deltagare i telefonlarmlista finns. Endast för att påvisa att det finns dem som är mycket intresserade av sällsynta arter bland dem som såg och ringmärkte rostsparv.

Det är bl.a bristen på förståelse för att andra fågelintresserade gärna sett sparven som jag finner tråkig.

Sedan kan ingen veta hur resultatet blivit om fågeln ej ringsmärks alternativt bevakats efter märkning. Att fågeln ändrade beteende efter märkning är ingen tvekan. Om det sen berodde på fångsten vet ingen. Men någon annan faktor än märkningen är ju svår att finna då fågeln inte fick vara ostörd sjungandes såsom beskrivits av dem som såg den innan märkning.

Jag må ha startat debatten här och tackar dem som ägnat tid att läsa mina synpunkter. Dock har jag inget mer att säga annat än det jag skrivit. Jag kommer att läsa framtida inlägg och svara på direkta frågor om någon har det till mig.

(Jag har inte malat eller SMSat någon anonymt i denna fråga, ej heller anonymt skrivit här på NOFnet i denna fråga)

Mvh / Mattias


Insänt av Krister J
onsdag 2014-06-18, 12:12

Rostsparven
En sista kommentar från mig om rostsparven. Förfarandet ute på Sandskär vad gäller rapportering är att vi varje kväll gör en artsammanställning och lägger ut obsarna på Svalan mha excelfiler. Pga att vi var så få så ägnade vi mycket tid åt skådning(sov ca 8-9 timmar på tre dygn)och artsammanställningarna blev klara först vid 22 och vi skulle upp vid kl 2. Vi beslutade då att Lena som gjorde allt datorarbete kunde göra detta då hon kom hem. Hade vi fört in obsarna så hade det på lördag stått att vi sett en ortolansparv. Vad gäller sällsynta obsar hade vi inga som vi fann någon anledning att larma om och Ulf hade viss kontakt med Andreas om vad vi sett. När vi kom till Haparanda hamn på söndag och min mobiltäckning fungerade igen gick jag in på Svalan och såg att ingenting om rostsparven fanns på där så jag förde in obsen på söndag med kommentar om att den bestämts denna dag. Jag förde även i efterhand in obsen på lördag för att det var det faktiska fynddatumet vilket kanske var dumt då det verkar ha förvillat många som tror att vi mörkat obsen på något sätt. Vad gäller fågelns kondition vid frisläppandet så flög den iväg några meter och hoppade på marken in i buskvegetationen intill stationen vilket betydde att den inte flög iväg då vi lämnade lokalen.


Insänt av Ännu en undrande
onsdag 2014-06-18, 11:09

Nätfångst
I vilket skick var fågeln då den släpptes efter märkningen i söndags? Var den OK?Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
tisdag 2014-06-17, 20:58

SOF-net
Du som är anonym, bästa sättet att få in något om sparven på SOF:s sida är att ge dem en hint. Jag föreslår att du gör det. :-)


  « Föregående 20       Nästa 20 »