NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av
måndag 2014-08-11, 21:04
Webbadress: strandskatorna.panatet.se

Skvalpen
På Strandskatornas hemsida ligger nu ett härligt bildmaterial från Skvalpen av Strandskatan Leif Jönsson. Han och hustrun Anna var på plats en av de sista supervarma dagarna därute. Njut av hans fina bilder.

I närtid kommer sedan att publiceras ett litet reportage av undertecknad som tillsammans med några andra skator hade turen att få följa med på Nof:resa dit i lördags i ett betydligt svalare väderläge. Men det blev likafullt ett mycket intressant besök tyckte vi, och trevligt!

Elsa för Strandskatorna


Insänt av <store.alm@hotmail.com>
måndag 2014-08-11, 19:00

Höstprogrammet efterlyses....påminnelse !
Ja, den ljuva sommaren bleknar snart bort-och den färgsprakande hösten knackar på dörren ,

Nu-och snarast bör Ni ansvariga på resp-ort. / kommun- komma in med Ert program
omfattande tiden 1 okt,2014 - t.o.m 31 mars 2015.

Programmen skall ju in i FiN-så dröj inte, är Ni snälla !
Absolut senast 15 augusti 2014
hälsar Birgitta Landberg.


Insänt av Leif Lundström
söndag 2014-08-10, 09:08

Döda grönfinkar
Är det någon fler än jag som hittar döda grönfinkar? Under de senaste två veckorna har jag hittat tre st. på matningen. Nu på morgonen ligger där tre st. och ytterligare två ser sjuka ut och flyger inte upp när jag kommer dit.
För något år sedan grasserade en sjuka bland grönfinkarna, men nu har jag inte hört något om den.
Vad göra?Insänt av Tony Persson
fredag 2014-08-08, 10:55

Eller ring
070/3388509


Insänt av Tony Persson <tonper378228@bredband.net>
fredag 2014-08-08, 10:00
Webbadress: tonper378228@bredband.net

Sveriges Natur & Perssade Växter Bortskänkes
Har en massa årgångar av Sveriges Natur från början av 50-talet & framåt & min fars & Stig Lundbergs fars pressade växter & mossor att skänka bort om någon är intresserad. Håller på att rensa ut!

Hoppas det är okay att sätta ut detta på forumet - om inte så ber jag om ursäkt.

Vänliga hälsningar Tony Persson.


Insänt av Erik Isaksson <isakssone@hotmail.com>
måndag 2014-08-04, 17:05

Storskrake tog dopping
Är amatörornitolog och vill göra ett inlägg om ett för mig tidigare okänt beteende...

Satt i fredags vid Arvidsträsk i Älvsbyns kommun och tittade på en gråhakedopping med den sista ungen hon hade kvar. Plötsligt kom en storskrake och nöp ungen och simmade iväg med den tills jag inte längre kunde se dom. Doppingen följde efter och pep på några meters avstånd.
Nån som varit med om det eller ens hört talas om det? Av allt som går att läsa om storskrakar så verkar dom ju uteslutande leva av fisk. Nu såg jag den inte äta upp ungen men jag antar att det var därför den tog den.Insänt av Ulf P Eriksson
söndag 2014-07-13, 14:48

Lågt vatten i Luleälven
Noterade idag under färd till Boden att det är väldigt lågt vatten i älven vid Norra Sunderbyn! //MvH Ulf P (Kanske därför man såg en Skräntärna i Storavan, Boden)


Insänt av Adam Oscarson <adam.oscatson@gmail.com>
måndag 2014-07-07, 22:42

Slag- och lappuggla
Hej!

Förra försöket gick sådär, så jag gör helt enkelt ett nytt...

Jag är alltså och jobbar i Luleå fram till början av augusti. Jag hade gärna sett lite norrlandsarter, och då ffa slag- och lappuggla. Om det finns någon som vet var man kan se dessa och ev tänka sej att visa så hade jag varit enormt tacksam!! Betalar självklart om det är så.

Andra arter jag gärna hade sett är bl a lappmes, skrän- och småtärna och dvärgsparv, liksom skogsarter som tjäder, järpe och tretåig hackspett. Så om någon har tips på lokaler eller skulle kunna tänka sej guida/vill ha skådarsällskap så hör gärna av er!

Ha det bra!

/ Adam
adam.oscarson@gmail.com


Insänt av Ulf P Eriksson
söndag 2014-06-29, 12:46

Cembratallarna
Hej skådare & Nötkråkor, jag kan meddela att på Stadsön i Gammelstad verkar cembratallnötterna utvecklas bra! Okey det tar väl ett tag, men ändå! //MvH Ulf P


Insänt av
tisdag 2014-06-24, 22:20

4g
klubb 300 får sponsra bra telefon täckning med 4g på Sandskär så alla kan rapportera ny arter snabbt,


Insänt av Thore Alm <store.alm@hotmail.com>
tisdag 2014-06-24, 18:50

Höst- och vinterprogrammet -NOF
Ja, nu är det dax -igen.-att lägga ut Era program för perioden-f.o.m okt.2014 - t.o.m mars 2015..

Ansvarig inom området /kommunen skall
skicka in programförslaget senast 15 aug. 2014 till
/Birgitta Landberg-Kalix
Thore Alm -Kalix

Sommarhälsningar -med hopp om somrigare
temperaturer !!

store.alm@hotmail.comInsänt av Krister Jakobsson
torsdag 2014-06-19, 21:58

Rostsparven
Jag hade inte tänkt kommentera detta något mera men skall ändå ge lite mera fakta kring fyndet. 1.Vi släppte fågeln 12.20 och fågeln flög då iväg några meter och landade på backen och hoppade in i några buskar i anslutning till sittbänkarna vid ringmärkningsstugan. Vi tittade efter var den tog vägen men kunde inte se detta och ville inte stressa den genom att följa efter. Efter detta stannade jag och Jan kvar och ringmärkte en trädgårdssångare som fastnat i näten och tog ner dessa. Under tiden varken såg eller hörde vi fågeln. Vi var till baka vid Kumpula vid 13.20 och var då tvungna att snabbt få i oss mat, städa ur stugorna och göra en snabb artgenomgång. Själv var jag då jättetrött efter att ha varit uppe sedan 03.00 och inte fått någon mat under dagen (Dessutom sovit lite dagen och natten innan. )Att vi sedan i lugn och ro satt i solen kl 14.15 istället för att göra eftersök är inte sant. Vi satt och väntade på gänget som skulle komma och hade då redan fått besked om att Per (skepparn) väntade på oss och var klar för avfärd. Det som var synd var att vi inte hade tid att kommunicera men gänget som kom men de var stressade pga tidsbrist att gå till fågeln och vi pga att vi skulle packa båten. Det blev en snabb informaton. Efter att de gått kom jag på att vi skulle skickat en kommunikationsapparat med dem så hade vi kunnat kommunicera med varandra under tiden men det var försent. Detta hade kanske underlättat då vi kunnat ge direkt information.
2. Aktiviteten på fågeln utifrån det vi upplevde var ett par korta strofer på lördagmorgon, uppehåll i ca 1,5-2 timmar och sedan några strofer (då vi också såg den och trodde att det var en ortolansparv). Sedan hörde jag och Jan den på söndagmorgon och efter det så påverkades den så klart av att vi spelade upp lätet som den svarade på. Detta gör att eftersom vi då såg fågeln bra upplevde den som lättobsad vilket kanske var fel. Den verkar i alla fall vara morgonaktiv. Hur aktiv den är på eftermiddagen vet vi inget om.
3. Värt att notera är också att på fredag, den första dagen så blåste det kraftigt och därför höll vi alla till på det ställe som det var lä på och det var vid Sydviken och Pauhu. Speciellt höll vi till där rostsparven sågs därför att Jan hade tidigt på morgonen hittat en smalnäbbad simsnäppa längs inne i pölarne närmast dungen där vi sett rostsparven. Först var Jan och Staffan där, sedan var jag där två gånger och hittade simsnäppan samt ytterligare en gång till på eftermiddagen. Även de andra gick i omgångar och letade simsnäppan. Hade rostsparven varit där eller varit aktiv hade vi säkert sett den redan då men ingen noterade den. Jag själv var där totalt i ca 3 timmar. Möjligen gillar den inte blåst eller var inte där. Jag förutsätter då att fågeln varit där redan från onsdag då en ortolansparv observerades.
3. Fågeln verkar vara mer aktiv under förmiddagen. Visst var det några som var där på måndagmoronen och letade ? Hur var väderförhållandena då ? Ser att Christer Olsson och Thomas Sundström varit där sen efterrmiddag igår. Om fågeln är mer aktiv på morgon/förmiddag så finns det ju en chans att den är kvar.


Insänt av Sven-Erik Sundberg
torsdag 2014-06-19, 20:24

Rostsparven
Som Emmy skriver stort grattis till alla 8 inte bara Jan o Krister , men Mattias skriver varför skulle fågeln absolut ringmärkas ? Om inte kan nog c:a 100 personer till minst ha fått se det som du säger fantastiska fynd. Det hade blivit ett väldigt sug över att få se fågeln men det bekymrar inte er speciellt mycket. Vilken chans till återfynd ? Som att vinna högsta vinsten på lotto 10 veckor i rad ungefär. Det är väl det vi reagerade på och som Mattias vi förstår er inte ni förstår oss inte.


Insänt av Mats Bergquist <mats.bergquist@home.se>
torsdag 2014-06-19, 20:14

Bra sagt
Bra sagt Emmy, du kommer att gå långt. Jag ringer dig när jag har en stationär kornsparv i ÖB nästa gång...

/Mats


Insänt av Emmy Sundqvist
torsdag 2014-06-19, 19:08

Rostsparven
Varför kan man inte bara glädjas åt någon som fått se en sån ovanlig fågel utan att gnälla på sättet de gjorde det på? Förstår att det inte är roligt för de som missade den, (jag fick inte heller se den) men herregud, släpp det. Jag tycker inte heller att man ska vara en dålig dippare.

Stort grattis till Krister och Jan som hittade den! Vilken grej alltså!Insänt av Lars Harnemo
torsdag 2014-06-19, 18:21

Rostsparven
Kan börja med att säga att jag är minst lika irriterad på de anonyma inlägg som finns på denna sida, som på han som gnäller. Vi måste kanske byta teknik för att reda upp detta.
Angående att det finns många sätt att rapportera sina sällsynta obsar så bygger samtliga på att man har kommunikation till någon mast någonstans. Och så är det ju inte.


Insänt av Undrande
torsdag 2014-06-19, 17:54

Rostsparven
Ja så är det ju ser man en sällsynt fågel ska man se till att så få som möjligt ser , det är därför club 300 o rikslarm finns och också en NOF lista för skådare.


Insänt av Lars Harnemo
torsdag 2014-06-19, 17:36

Om gnället - en liten ursäkt...
Hej
Här nedan kritiserade jag Andreas Livbom och Mattias för att ha gnällt på upptäckarna av rostsparven på ett otrevligt sätt.
Jag blandade tyvärr ihop mail och inlägg och ser nu att Andreas inte uttalat någon kritik mot upptäckarna.
Jag lägger mig platt och ber Andreas om ursäkt.
Men nu strax ska jag göra något roligare - åka till stugan med barn och barnbarn. Får nästan hoppas att jag inte upptäcker någon sällsynt fågel när man är där ute med rackliga telefonförbindelser.... ;-)


Insänt av
torsdag 2014-06-19, 11:10

Två??
Var det verkligen bara två skådare som fyndade??


Insänt av
torsdag 2014-06-19, 06:43

Bakgrund till gnället
Fågeln ringmärktes 12.30. Vi påbörjade vår resa fr Luleå 11.00, ankom sandskär 14.15. Kl 09 .30 visste gruppen på hps att fågelintresserade var på vägmed hopp om att se fågeln.

Båten hem för de som såg sparven gick kl 15. Fågeln svarade bra på uppspel av sång. Det fanns 45 min möjlighet till flrsök till ringmärkning innan 15 om nu fågeln behövde märkas, vilket jag ifrågasätter.

Tyck vad ni vill LH och JOJ. Jag förstår inte er, ni förstår inte mig.

Om ni varit i samma sits hade ni givetvis inte reagerat...

Mattias


  « Föregående 20       Nästa 20 »