NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av Lars Harnemo
måndag 2005-12-12, 09:22

Kalenderförklaringar
Hej
Som jag tidigare skrivit har Peter varit på resande fot hela förra veckan. När han nu kommer hem kommer han att ge kommentarer till de bilder som hittills visats samt ge en aktuell poängställning.
Dessutom, glöm inte att detta är en lek!


Insänt av
måndag 2005-12-12, 07:55

Kalender/diskussion
Hej!

Snösiskan var ju definitivt en kuggfråga.

Ni är ingalunda ensamma om gissning/svar som gråsiska. Även undertecknad gissade på gråsiska. Mycket annat än gissa kan man ej så som fågeln är fotograferad. (jag skriev dock som en passus till Peter att "kanske är detta en snöisk-kuggfråga...)

Förvisso bra med sådana gissningar då det såklart finns de som gissar rätt... Men det vore bra nyttigare om kalender-red håller sig till bilder som det med eller utan bok verkligen går att artbestämma.

Att bara få ett svar; snösiska eller bändelkorsnäbb utan förklaring på hur man ser att det är just den arten (eller andra arter) upplever jag som lite snålt.

Visst tar det lite tid att skriva en motivering om varför det är en grå flugsnappare men det är intressant och nyttigt för en själv och andra att försöka göra en förklaring.

Själv skrev jag ner motiveringar/förklaringar till de bilder jag bistått kalendern med tidigare år. Det lärde jag mig själv oerhört mycket av, även om id. av vanligare fågelarter.

Betr. misstankarna om att Benny skulle vara den "medvetet anonyme" så kan du sova lugnt Benny. Du är inte misstänkt; utan att gå in på vilka detaljer som avskriver dig från misstankar så är det en annan skådare som döljer sig bakom signaturen.

Mattias Nordlund


Insänt av Sara B
söndag 2005-12-11, 20:07

=)
Det lät mycket bättre =) Alldeles utmärkt =)
Insänt av Lars Harnemo
söndag 2005-12-11, 19:46

Oj då......!
Läste i min facit utan att kolla bilden och det stod dvärg.. och några oläsliga tecken. Beklagar.
Det ska förståss vara en DVÄRGMÅS!


Insänt av Stefan Holmberg <stefanholmberg@spray.se>
söndag 2005-12-11, 19:15

Dag 10
Gissade att lucka 9 var Lars Harnemo.
asch!


Insänt av Sara B
söndag 2005-12-11, 19:03

lucka nio
Jag får ju erkänna att jag har haft fel på några luckor... Men är det där en dvärgsparv... ja, då har fågelskådning blivit mycket mer intressant =))
Insänt av Benny
söndag 2005-12-11, 18:55

Dvärgsparv??
Inte är väl dag 9 en Dvärgsparv, då har jag då blivit 100% BLIND ???? ;)

//Benny


Insänt av Lars Harnemo
söndag 2005-12-11, 18:52

Kalendern 9 dec.
Rätt svar är DVÄRGSPARV.


Insänt av Sara B
söndag 2005-12-11, 10:28

Hålller med Stefan H
Vissa bilder tycker man nästan är självklara...men det är de som visar sig inte vara det...

Och det där med hur skärmen visar färger har stor betydelse... vi har ibland diskuterat fåglar och den ena upplever att ögonen är oranga på sin sjärm och den andra är bergsäker på att de är gula på sin...

Dagens bild, lucka 11.... blir minst sagt intressant o fundera över...


Insänt av Stefan Holmberg <stefan@abborrtrask.se>
lördag 2005-12-10, 19:39

Kalendern
Det var ju TYPISKT att det var snösiska. Måste ha fel på färginställningarna i datorn och bör nog även köpa ett par rejält tjocka glasögon.
Inte konstigt att man inte kryssat vissa mindre vanliga arter när man inte känner igen dom.
Efter detta bläddrande i boken kanske något fastnat.

Mvh / Stefan H


Insänt av Lars Harnemo
lördag 2005-12-10, 18:37

Kalendern 8 dec.
Rätt svar är SNÖSISKA.


Insänt av Benny
lördag 2005-12-10, 13:00

Getingbo
Hej.

Hojhoj, SNACKA om levande forum detta är, rena getingboet.. KUL.. så ska ett forum vara..

Nu tror väl alla att JAG är "Medevetet anonym".. bara för att jag bejakar..men icke så..

MEn jag tycker det är både kul o nyttigt när det "rörs om i grytorna"..

//Benny


Insänt av
lördag 2005-12-10, 11:31

Medvetet anonym
Hej du (Raritetsdiggare)

Du har givetvis rätt till dina åsikter.

Trisst att läsa att du inte håller med om den gyllene regeln. Du har rätt till din åsikt å jag till min.

Den gyllene regeln gäller i alla fall i min värld.

Jag håller till fullo med om att vi alla kan göra fel, men alla är inte så medvetna om att försiktighetsprincipen bör gälla och att du inte håller med om det påvisar brister i artbestämningskunskap.

Men jag fördömmer ej det då vi alla har brister (kors i taket; även jag). Men det kan vara bra att anamma att man tar det lugnt vid artbestämningar, även om det bara handlar om fågel.

Det är lätt att vara ödmjuk när man själv gjort en del fel men det är åxå lätt att bli spydig när andra gör fel. Mitt inlägg med de spydiga skämten hade jag givetvis ärligt talat aldrig skrivit som jag gjorde om det var jag som hade felbestämt lite fågel och offentligt s a s tappat hakan.

Man måste som jag gjorde passa på att skjuta skarpt när tillfälle ges ;-)

Om jag hade trott på amerikansk kopparanka i en timme (som jag inte menar att den anonyme gjort utan bara tar som exempel) hade jag förmodligen åxå talat varmt och helhjärtat om glögg och omtanke, förlåtelse etc i dessa juletider...

En åsikt jag har i fråga om anonymitet är att om man skriver anonymt bör man försöka gömma sin s a s (skrivar-)personlighet så att den inte lyser igenom så klart som det gör i en del anonyma inlägg bl.a här på NOF-net.

Det blir lite förvirrande när jag läser att en det finns de som föraktar anonymitet och fördömmer den. Men sedan själv ägnar sig åt detsamma.

Det är mina åsikter om anonymitet generellt och inte enbart avseende den "medvetet anonyme".

Mattias Nordlund


Insänt av Medvetet anonym
lördag 2005-12-10, 00:47

Felbestämningar?
Tidsintervall, hur långt får vi glömma bakåt? Många gånger undrar jag på inläggen här. Det finns de som byter ”sida” mellan större piplärka och mongolpiplärka 3-4 ggr och de som gör det 1 gång, d v s mellan större piplärka först och mongolpiplärka som slutresultat. Det finns de som far till Piteå för en ”sällsynt” sångare som visar sig vara en trädgårdssångare. Det finns skådare som i någon timme tror sig sett en amerikansk kopparand som sedan visar sig vara en sjöorre. Jag kan visa på fler exempel men avstår. Det viktiga är att fågeln blir rätt artbestämd i slutänden. Lägg ingen prestige i detta. I det långa loppet begår vi alla misstag (vi är ju bara människor). De flesta av oss behöver inga pekpinnar. Vi kan tänka själva och behöver inga ”gyllene regler”. Det är tillåtet att påstå något och sedan ändra sig. Vi är bara människor. Om du inte visste det redan, så lär du upptäcka det, om du blir gammal nog. Det finns flera ”besserwisser” här som bör tänka till innan de själva låtsas komma till rätt slutsats på en gång. Livet är komplicerat. Vi läsare är inte så lättlurade som många tror. De som vågar rätta sig själva står högt i kurs, de som låtsats veta något i efterhand ”very sorry”.Insänt av Lars Harnemo
lördag 2005-12-10, 00:13

Kalendern 7 dec.
Rätt svar är HORNUGGLA.


Insänt av
fredag 2005-12-09, 11:45

Ang-felbestämningar
Hej,

Helt korrekt som SS skriver att alla gör fel.

Regeln som bör gälla är givetvis att hellre larma en gång för mycket än en gång för lite. På så sätt undviks diskussioner om utlarmningsrutiner etc etc

Det var verkligen jäkligt bra att Jan Bergström ringde och sökte stöd för artbestämningen!! (jag förstår att mitt tidigare inlägg kan tolkas som att jag anser att det var fel att larma. Men det anser jag verkligen inte)

MEN glöm för den sakens skull inte bort den gyllene regeln; att fågeln du ser på bör betraktas som en allmän/vanlig fågel till motsatsen bevisas.

Denna regel glöms ofta bort pga att man är alltför fokuserad på x-et och önskningar om en ny art.

Rariteter är inte rariteter för inte och oavsett om det är tertialbräm på en phylloscopus-sångare eller helhetsintrycket hos en andfågel bör man beakta om man verkligen ser det man ser eller om man ser det man önskar se.

Så krass är verkligheten i fåglarnas värld.

Mattias Nordlund


Insänt av Staffan Sundin
fredag 2005-12-09, 08:49

Kunde inte dra...
och hade halvångest...se´n kom bra bilder på Sjöorre... synd, jag som hade börjat "stuva om" fredag förmiddag...
Men fåglar é svårt och ALLA gör fel, nå´n gång då och då! /Staffan


Insänt av Mattias Nordlund
torsdag 2005-12-08, 22:50

Cool as ice
Hej,

Trots minus 11 grader så hettas det till rejält i vintermörkret.

Norrbottningar är ju söder om Dalälven inom yrkeslivet ansedda som sävliga och pålitliga och inte alltför ivriga och rushiga.

Detsamma kan inte sägas om BDs skådare.

Vilken tur att jag struntade i att besöka Gräsören och att jag gör skillnad på art och art....Parkankor göre sig icke besvär.

Det är svårt att vara ödmjuk när man är felfri som jag ;-)))

(Ta nu detta på rätt sätt d v s som ett spydigt skämt!)

Intressant och lite avvikande dräkt hos sjöorre-honan i a f.

Mattias


Insänt av Rolf G Gustafsson
torsdag 2005-12-08, 22:30
Webbadress: http://hem.passagen.se/caprimulgus/index.htm

Lita på varandra 2
Glömde nämna att: eftersom vi litar på varandra i Norrbotten törs vi sätta ut våra namn. :) :)


Insänt av Rolf G Gustafsson
torsdag 2005-12-08, 22:26

Lita på varandra
Detta att lita på varandra är ett gott mänskligt drag. Låt oss fortsätta med det. Vi i Norrbotten lär fortsätta göra det. Kanske något för sörlänningar att ta efter? :) :)


  « Föregående 20       Nästa 20 »