NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av Elsa Rensfeldt <islander-er@hotmail.com>
söndag 2015-10-04, 11:55

Sandskärkalendern

Nu när jag distribuerat alla förbeställda kalendrar av de bägge sorterna, med eller utan märkningspersonal ,så finns det kvar sex ex av kalendern med enbart naturmotiv.

Jag har fått in så mycket pengar att tryckningarna är betalda och väl det och alla pengar som kommer in nu är ren vinst. Får jag sålt dessa sex exemplar så betyder det 1200 kr direkt in på Sandskärskontot. Kan tänka mig att varje krona därute är av vikt nu när det är nybygge på gång..

Så är du intresserad av att göra en insats och köpa något som kan bli en trevlig julklapp eller så till någon när eller kär så hör av dig. Kalendern kostar alltså 200 kronor.


Insänt av Tord Gustafsson <6825>
söndag 2015-10-04, 11:27

Bird Watch Day i Luleå
Under lördagens exkursion i Luleå såg de tre tappra deltagarna 39 fågelarter. Den talrikaste arten blev grågås som vi såg mer än 600 ex av i markerna vid Avan. Den sena hösten har gjort att stora arealer med korn och havre ännu inte är skördade. Några sena ladusvalor såg vi också liksom nyanlända sidensvansar.Insänt av Tord Gustafsson
fredag 2015-09-25, 13:50

Euro Birdwatch Day 3 oktober
Helgen 3-4 oktober är det Euro Birdwatch Day i hela Europa. I Luleå ordnas en exkursion på lördag 3 oktober. Kom till Statoilmacken vid Mjölkuddsrondellen kl 08.00 så samåker vi i bil på en tur i Luleås omgivningar. Medtag fika. Jag räknar med att vi är tillbaka senast kl 12.00.

Vill du veta mer så ring mig på telefon 070-516 6565.

Välkommen!

Tord Gustafsson


Insänt av Tord Gusfsson
måndag 2015-09-14, 08:09

Projekt Havsörn
På torsdag 17.9 kl 19.00 kommer Peter Hellström, projektledare för Projekt Havsörn till Luleå.
Plats: Sessionsalen i Stadshuset.

Föreläsningen är en del av Projektet Guldkant kring Gammelstadsviken där NOF, SNF, Länsstyrelsen och Luleå Kommun är intressenter.

Se också info på NOF:s förstasida där det finns en länk till annonsen!


Insänt av Elsa Rensfeldt <islander-er@hotmail.com>
tisdag 2015-09-08, 21:25

Höststräck
På söndag den 13 september kl 10 är det dags för Strandskatornas Höststräck.

Vi samlas vid fågeltornet i Gammelstadsviken och skådar,umgås och grillar.
Välkomna alla som känner för att delta, man behöver inte vara medlem.

/Elsa

Ps. Till er som beställt en Sandskäralmanacka-nu är den på gång:) Provtrycket har inspekterats och godkänts:)


Insänt av <marta.sigurdsdotter@gmail..com>
måndag 2015-09-07, 11:58

Artportalen
Hej. Jag har ett problem som jag hoppas någon kan hjälpa mig med. När jag går in på Artp.startsida,den med Sverigekartan och klickar på dagens fynd i ex. Norrbotten,får jag upp en sida "inga fynd idag ". Har funkat tidigare. Tcksam om någon kan tipsa mig vad jag kan göra. MVH Märta


Insänt av Inger Brännström
onsdag 2015-09-02, 12:25

Haparanda Sandskär Fågelstation
Hej!
På grund av Facebook regler kan vi inte ha kvar vårt konto Haparanda Sandskär Fågelstation längre. Vi har istället startat en offentlig grupp med samma namn. Gå med i gruppen om du vill ta del av våra dagböcker, foton och annat. Fritt att även lägga ut eget material. Sprid vidare!


Insänt av Ulf Öhman <ulf.ohman00@bredband.net>
lördag 2015-08-29, 07:57

Telefonnummer till HSFS
Telefonnummret till Bevakarstugan (logi för märkarpersonalen) är tillsvidare 010-4018639. Jag försöker att få tillbaka det gamla numret!
Ulf ÖInsänt av Per Sandberg <bokninghsfs@gmail.com>
onsdag 2015-08-19, 23:02

Haparanda sandskär fågelstation söker personal
Haparanda Sandskär fågelstation söker personal.

P.g.a. ett sent avhopp (en assistent) söker vi fler volontärer (ansvarig märkare finns redan i bemanningen) till Sveriges nordligaste och östligaste station, dessutom belägen i en nationalpark. Stora upplevelser kan garanteras: fågel (observationer och märkning), kulturhistoria, naturmiljöer (bl.a. asp- och tallurskog, enorma sanddyner vilka omformat landskapet i bl.a. två s.k. stadions), bär och svamp, omväxlande väder, och mycket, mycket mer.
Vi bor i en stuga för fyra med 700 m promenad till märkplatsen, driver stationsdatorn med solceller, får ljus via stearin, får spisvärme och kylförvaring via gasol, hämtar vatten ur brunn, tvagar oss genom bastubad och/eller havsbad. Vi lever helt enkelt rätt enkelt. Avkopplande.
Ej att förglömma: Den erkänt goda Sandskärsandan som präglar stationsarbetet ute i Norrbottens skärgård.

Uppropet avser främst v 35 (22-29/8, 2 platser) och v 36 (29/8-5/9, 1 plats).

Även v 40-41 (26/9-3/10 resp. 3/10- 10/10) finns behov av två personal. Då söker vi i första hand folk som kan stanna hela perioden vilket bl.a. inkluderar stängningen av stationen. F.ö. en spännande tid för östliga vagranter.

Låter det intressant? Hör av dig på adressen bokninghsfs@gmail.com med en intresseanmälan och ev. frågor.
För mer info: http://www.nof.nu/sandskar/hapsandIS/index.htm


Insänt av Elsa Rensfeldt
onsdag 2015-08-12, 19:23
Webbadress: strandskatorna.panatet.se

Falk X 2 på Strandskatesidan
Segla in på Strandskatornas hemsida och njut av fina bilder på Pilgrimsfalk. Och fotografen hon heter Falk:)


Insänt av Elsa Rensfeldt <islander-er@hotmail.com>
måndag 2015-08-10, 18:25
Webbadress: strandskatorna.panatet.se

Skvalprep
Nu ligger ett litet reportage från resan till Skvalpen på Strandskatesidan.

Samtidigt vill jag ge dig som funderat på att beställa en Sandskärsalmanacka en sista chans att slå till. Nu under augusti skapar jag produkten och levererar till de som beställt. Jag kommer inte att ta emot några fler beställningar efter detta pga att det för med sig en del pyssel och tidskrävande logistik. Så vill du ha en almanacka så är det NU du ska maila mig:) Den kostar 200 kr.

I dagsläget har jag fått in drygt 20 beställningar, vissa har beställt en handfull för att dela ut som present.Och tre beställare återfinns i södra Sverige, bland annat SPP som begåvade nätverket med det fina stipendiet:)

Det är inte Brutus Östling-kvalité men trevliga bilder, och vinsten av produkten går till Sandskärskontot.


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
måndag 2015-08-03, 14:17
Webbadress: http://www.birdlife.se/sveriges-ornitologiska-forening/fagelskadning/nationalfagel/

Omröstning!

Hej!

Slutomgången i omröstningen om Sveriges nationalfågel är nu inledd!

En fågel viskade i mitt öra att norrbottningarna INTE har dragit sitt strå till stacken i denna omröstning ännu, i alla fall inte i den omfattning som jag vet att vi är kapabla till... Vore väl fint om även vi kunde bidra med vår klokskap i frågan, tillsammans med alla andra röstande?!

Klicka på den bifogade länken, eller klistra in den i webbläsaren, och läs mer om det hela. Allt är väldigt enkelt och dessutom bidrar det hela till bra PR för fågelskådning, samt i förlängningen även för fågelskyddet framgent.

http://www.birdlife.se/sveriges-ornitologiska-forening/fagelskadning/nationalfagel/

Lycka till, norrbottningar!/Lars.


Insänt av Jerry Larsson <jerry.larsson.092151157@telia.com>
tisdag 2015-07-21, 21:51

Skvalpen
Glöm ej resan till Skvalpen Sandögrönnorna den1/8.Anmälan till undertecknade Jerry Larsson.073-0229886


Insänt av Elsa Rensfeldt <islander-er@hotmail.com>
måndag 2015-07-13, 20:52
Webbadress: strandskatorna.panatet.se

Utdelning
I dag mottog Strandskatorna och NOF stipendiepengarna från SPP: Det skedde i Luleå i dag måndag över ett trevligt samtal och fika i Norra hamn där jag ,Ulf och Inger fick diplom och juryns motivering av representanten Peter Sandström från Umeå.
Kolla in på strandskatornas hemsida:)


Insänt av Elsa Rensfeldt <islander-er@hotmail.com>
torsdag 2015-07-09, 15:14
Webbadress: strandskatorna.panatet.se

Almanack 2016
Hej alla!

Jag tog en massa bilder då jag var ute på Haparanda Sandskär och nu är min plan att skapa en almanacka för 2016 som säljs till förmån för fågelstationen.Med detta inlägg vill jag kolla om det finns intresse från er därute att förbeställa en sådan.

Just nu kollar jag möjl att producera en tryckt A4 kalender hos ett lab söderöver. Produktionskostnaden är startavgift 250 kr med en styckekostnad på 75 kronor och minskande kostnad ju fler man beställer.
Min idé är att ta ut ett pris för kalendern på 200 kr och där den överskjutande delen då alltså går till Sandskär.

Det är fina bilder med djur och natur varvat, älg, räv, havsörn, himmel och hav:) En lämplig julklapp till naturälskaren som har allt :)

Är du intresserad av en kalender? Maila då mig så får jag ett hum om intresset. Blir det hela av så blir det jag som håller i ruljansen:)


Insänt av ULF ÖHMAN <ulf.ohman00@bredband.net>
onsdag 2015-07-08, 10:37

GLAD!
Ett stort tack till Strandskatorna och särskilt till Elsa. Vi behöver alla pengar för 2015/16 blir intensivt med att bla utrusta den nya "Ringmärkarstugan". Tänk att få bo lite enskilt, laga mat och äta med allt nytt. Jobba med det administrativa på särskild arbetsplats. Just nu känner vi oss priviligierade.
En ny penningslukare är ju den fredade älgstammen. Ca 20 älgar supportade av tre kvarblivna renar river sönder nät, knäcker stolpar och jagar skrämda märkare. I höstas fick vi kassera ca 50% av näten som var sönderrivna.
En annan dock mycket roligare utbetalning är till det ökade antalet ungdomar som genom våra gåvor och stöd får chansen att komma ut till Sandskär.Hittills har vi 8 som anmält sig och får traktamente under sin vistelse.
Dessutom en Sandskärvstipendiat och vi kan även tillhandahålla tubkikare som utlånas från Strandskatorna.
Just nu känns allt jättekul och i nästa vecka åker vi ut och sätter upp stationen för säsongsstart.
Sandskärsgruppen gn Ulf


Insänt av Lars Harnemo
tisdag 2015-07-07, 20:30

Solar över Sandskär
Bra jobbat tjejer! Pengarna behövs hos fågelstationen!


Insänt av Elsa Rensfeldt <islander-er@hotmail.com>
tisdag 2015-07-07, 12:34
Webbadress: strandskatorna.panatet.se

Sol över Sandskär
Glada nyheter kommer sällan ensamma.Just nu verkar en stor monetär sol parkerat sig över ön:)

I dag meddelade pensionsbolaget SPP att de beviljat Strandskatorna ett stipendium i programnet "Klart du kan".
Summan på 20.000 kronor har jag/vi sökt för att i sin helhet gå till Haparanda Sandskär.

/Elsa


Insänt av Elsa Rensfeldt <islander-er@hotmail.com>
måndag 2015-07-06, 09:13
Webbadress: strandskatorna.panatet.se

Pengaregn över Haparanda Sandskär


En värmande nyhet har dumpit ned i den svala skådarsommaren i Norrbotten. Via en ansökning skriven av Gunborg Stenvall har Haparanda Sandskär fågelstation erhållit hela 10.000 välbehövliga kronor till sin verksamhet. Det är Maria och Oskar Ekmans fond som beviljat ansökan om bidrag.

/StrandskatornaInsänt av Elsa Rensfeldt <islander-er@hotmail.com>
lördag 2015-06-27, 20:55
Webbadress: strandskatorna.panatet.se

Sandskär
Nu ligger ett litet bildmaterial från prets häckf.inv ute på skatornas hemsida välkommen att ta del o kolla gärna bilderna i galleriet:)

/Elsa        Nästa 20 »