NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av Tord Gustafsson
onsdag 2014-10-01, 20:09

European bird watch
I Luleå samåker vi till de för dagen bästa lokalerna. Just nu verkar fågelmarkerna vid Luleälven mellan Luleå och Avan hetast.


Insänt av Anton Falk <anton_falk@msn,com>
onsdag 2014-10-01, 16:17

Ang. Eurobirdwatch Day
Hej!
Var kommer själva skådningen att ske på Eurobirdwatch Day? Behöver man bil?

/Anton


Insänt av Tord Gustafsson
onsdag 2014-10-01, 15:03

Eurobirdwatch Day
Glöm inte detta evenemang som går av stapeln nu på lördag 4.10. I Luleå samlas vi vid Scandic Hotell kl 08.00. Vi räknar med att vara ute cirka 4 timmar så tag med fika.

Har du frågor så hör av dig till Tord Gustafsson, tel 070-516 6565 då Jan-Olov Johansson är på resande fot.


Insänt av Elsa Rensfeldt <islander-er@hotmail.com>
lördag 2014-09-27, 22:11
Webbadress: strandskatorna.panatet.se

Jokkmokksresa
Hej vänner!

Jag håller som bäst på att försöka sy ihop en Jokkmokksresa för Strandskatornas räkning. Denna gången tänker vi oss att ha ett program med övernattning på hotell, besök på Ajtté samt guidning vid den fantastiskaTalvatis-matningen av ägarna Mats Karström och fågelträsnidaren Kjell Wågberg mfl.
Jag kollar priser på hotell och andra kostnader mm.

Är du intresserad att hänga med? Maila ett prelliminärt svar till mig så jag får ett hum om intresset. Det lutar åt helgen 25-26 oktober.

Ni i Nof är också välkomna att hänga med till denna supermatning i gammelskogen.

Hälsningar ElsaInsänt av Jan-Olov J <jojlulea@gmail.com>
fredag 2014-09-26, 09:07
Webbadress: http://www.nof.nu/sandskar/hapsandIS/Informationsfiler/Verksamhetsplan_HSFS_2014.pdf

Sökes - Översättare
Hej,

Vi behöver någon som kan översätta Haparanda-Sandskärs verksamhetsplan till engelska. På HSFS-sidan finns all information om fågelstationen, och den viktigaste informationen även på engelska, vi har ju en hel del icke-svenskspråkiga som deltar i arbetet.

Så, har vi någon som har lust att översätta det länkade dokumentet.
Hör av er till: inger.brannstrom@bredband.net.
Insänt av sandskär
tisdag 2014-09-23, 17:34

Måndag 22 september
En klar och kall morgon, 10 grader kallare än dagen innan, 2,6 när vi vaknade före kl 5. En frisk nordlig vind gjorde morgonen extra kylig och tyvärr påverkades även fågelmängden. Vid stängning hade endast 10 fåglar blivit märkta. Det var vinterkläder som gällde. På em. gjordes utflykter på ön. Håkan plockade sina lingon. Jan och Berne gick till östra stadion och viken och fick se tretåig hackspett, havsörn, duvhök och annat smått och gott. Sarah och Gunborg konstaterade att havtornstillgången var lika med noll. Men fick se bla en större hackspett, gulsparv, bo- och bergfink vid västra stadion. På kvällen kunde vi avnjuta en god middag som Berne bjöd på även ett spektakulärt norrsken som några av oss beskådade medans andra låg och snarkade.

Hälsningar från Jan, Gunborg, Berne, Håkan, Sarah och Rolf mfl på Sandskär


Insänt av Ulf Öhman <ulf.ohman00@bredband.net>
tisdag 2014-09-23, 08:06

Svar till Anton
Hej Anton,
kul att vi får dig som medlem. Du är ny medlem fr o m nu, du får tidningen och kan ta del av alla våra aktiviteter. Jag kommer att ringa dig och berätta om vår verksamhet och du kan ställa frågor om du undrar över något.Fundera på att pröva ringmärkning nästa år!
Mvh Ulf Ö (ordf)


Insänt av Anton Falk <anton_falk@msn.com>
tisdag 2014-09-23, 00:09

Ny medlem
Hej NOF-medlemmar!
Jag har nu bestämt mig för att gå med i NOF och har betalat in medlemsavgiften.
Är jag medlem nu eller hur fungerar det?

Jag passar på att skriva några rader om mig själv.

Jag heter Anton Falk. Jag är 21 år och pluggar en civilingenjörsutbildning på LTU. Jag är från Stockholm i grunden, men har nu bott i Luleå i två år. Mitt stora intresse har egentligen alltid varit fiske, men de senaste åren har även fåglar intresserat mig mer och mer.

Det vore kul att få skåda med och lära sig av andra skådare, vilket jag hoppas kunna göra i denna förening!

Vänliga hälsningar
Anton


Insänt av Jan-Olov Johansson <jojlulea@gmail.com>
måndag 2014-09-22, 20:31

Samarbete med företag
Hej Urban mfl,

Det korta svaret är att nej, NOF känner sig inte förpliktat att hålla inne med kritik på grund av samarbete med företag. Det här har vi varit tydliga med i samtal med företag.

Man kan naturligtvis diskutera ifall man överhuvudtaget skall samarbeta med andra, av risk för att i något fall uppfattas som partisk. Vi har diskuterat det här i styrelsen vid olika tillfällen, och kommit fram till att samarbete ändå i de allra flesta fall är positivt, då vi då får möjlighet att i nära dialog framföra våra åsikter.

När det sedan gäller Mertainen eller andra konkreta frågor, så tar vi ställning till dem från fall till fall. I några fall framför vi kritik, i andra fall har vi inte funnit anledning att yttra oss. När ett ärende kommer till NOFs kännedom söker vi den eller de i föreningen som har bäst kännedom om frågan. I Malmfälten i allmänhet, och Kiruna och Pajala kommun i synnerhet, har det varit en mängd ärenden de sista åren. Säkert skulle kontaktpersonerna i kommunerna uppskatta att ha några "bollplank" att samtala om aktuella frågor när de dyker upp.

hälsn,
/Jan-Olov J


Insänt av Stefan Holmberg <stefan@abborrtrask.se>
måndag 2014-09-22, 17:15

Fjällgäss
Den fjällgås som sedan länge befunnit sig i Storavan, Arvidsjaur, har nu snabbt dragit söderut. Den gjorde förra veckan en snabb och märklig resa till nedanför Lycksele, men vände raskt tillbaka.

De andra två sändarna som befunnit sig i länet, har nu varit i Piteåområdet ett tag och alternerar mellen några ställen.
Är det någon som obseverar dem, så är det av intresse att veta hur många de är och om de sällskapar med någon annan gås.
Ringarnas färg kan vara av intresse, ifall de fått någon "ny" kompis, annars är de redan avlästa sedan tidigare.

Gå gärna in på länken som finns på sidan sedan tidigare och följ gässens flytt söderut, eller enbart inom Piteå.

Mvh / Stefan H


Insänt av Urban Jacobs
måndag 2014-09-22, 15:45

Falkinventering
Det är ju bra att LKAB engagerar sig i pilgrimsfalkarna och bidrar med pengar till inventering.Men har fått för mig att detta innebär att föreningen inte kan uttala sig i kontroversiella gruvfrågor som tex Mertainen. Är detta sant så har föreningen hamnat i en knepig situation. Någon som vet?


Insänt av Roger Nordmark <roger.nk@telia.com>
fredag 2014-09-19, 16:28
Webbadress: roger.nk@telia.com

Holksafari.
Hej.
I onsdags åkte Gråspettarna i Boden ut på en "holksafari". Vi inventerade och renoverade 30 st. småfågel holkar i Ängesby området. Resultatet var glädjande. Av 30 st. genomgångna holkar fann vi fina bobalar (förmodligen häckningar) i 21 st. holkar. Några överblivna ägg och någon död unge hittades också.
Hälsningar från Gråspettarna!
/Roger Nk.


Insänt av
torsdag 2014-09-18, 19:57
Webbadress: strandskatorna.panatet.se

Tack Per!
Roligt med alla positiva kommentarer! Vi är glada att vi har kunnat göra detta möjligt och fått lyfta fram en betydelsefull kvinnlig ornitolog.
För den som undrar har vi förstås inhämtat tillstånd av Ingrids familj.

Vi hoppas stipendiet ska betyda en ekonomiskt lättnad och en morot för de som vill arbeta på Haparanda Sandskär. Och när nu nyheten sprids om stipendiet och förhoppningsvis fortsätter att talas om så ger det ju förstås god reklam både till Nof, Sandskär och Strandskatorna.

Hälsningar Elsa
för Stranskatenätverket


Insänt av Per Sandberg
torsdag 2014-09-18, 16:26

Sandskärven!
Vilket trevligt och gott initiativ!!

Mvh

Per


Insänt av Elsa Rensfeldt <islander-er@hotmail.com>
tisdag 2014-09-16, 22:07
Webbadress: strandskatorna.panatet.se

:)
Ingen fara J-O! Och vi har redan en sökande-en ungdom faktiskt, och tjej och Strandskata. Men vi välkomnar som sagt Alla intresserade att söka :)

Vi kommer att informera om stipendiet och en ev utveckling av det, men beträffande det får vi återkomma.


Insänt av
tisdag 2014-09-16, 21:57

Fel av mig
Ursäkta, ser nu att Sandskärv-stipendiet inte var förbehållet ungdomar, måste ha läst slarvigt i morse. Hursomhelst ett bra initiativ
/Jan-Olov


Insänt av Rolf G Gustafsson
tisdag 2014-09-16, 17:29
Webbadress: www.sjaunjaape.se

Emma Boström
Hej Emma
Jag är ganska säker på att det var lavskrika ni såg, möjligen nötskrika. Men nötskrika är vanlig i Umeåtrakten, medan lavskrika finns på många håll runt Kiruna. Vilken typ av biotop/landskap såg ni fåglarna i. Men beteendet verkar vara rätt likt dessa båda "kråkfåglar".

MVH
Rolf G Gustafsson


Insänt av gunborg stenvall <gunborg.stenvall@gmail.com>
tisdag 2014-09-16, 10:03

Ungdomar
Sorry Anton, att bli medlem hos nof kostar en 100:-. Men den som följer med ut till sandskär och ringmärker (assisterar) blir du som ungdom gratis medlem. Men kan säga att det lönar sig att bli medlem för i nof tidning Fåglar i norrbotten hittar du mycket fakta och tips på platser du kan skåda.


Insänt av gunborg stenvall <gunborg.stenvall@gmail.com>
tisdag 2014-09-16, 09:44

Fler ungdomar
Hej Anton! Det har blivit fler och fler ungdomar under åren, själv har jag två ungdomar som är i din ålder och brukar följa med på fågelskådning. Det har funnits en grupp ungdomar på Ltu som har varit aktiva, skall kolla upp om de finns kvar i år, så hör jag av mig till dig. Men gå gärna med i Nof och strandskatorna nu, kostar inget! Då får du nofs medlemstidningen som kommer ut nu i höst. Vi samarbetar och strävar mot samma mål.


Insänt av
tisdag 2014-09-16, 08:15

Sandskärven
Japp,tack! Men lägg märke till att det inte bara kan sökas av unga skådare utan av Alla som är intresserade:)

Att unga kommer till är förstås oerhört viktigt, och att kvinnor blir flera i intresset likaså men jag tycker att vi ska sluta fokusera på den ena eller andra gruppen och faktiskt se alla, oavsett ålder.

/E


        Nästa 20 »