Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Berit Wännman <berit_w40@hotmail.com>
tisdag 2004-08-24, 18:29

Hejsan

Någonting helt otroligt har hållit till på min gårdsplan i nästan en vecka..en nattskärra..den ska ju inte finnas här har jag hört och läst men här är den.3 mil från Haparanda.
Helt otroligt vacker och nästan tam.
Den dyker upp minst en gång per dag och vissa dagar är den runt husen hela dagen.
Nu en lite fråga...ska den inte flytta söderut..vad händer om den inte gör det..??

Tacksam för svarInsänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
tisdag 2004-08-24, 09:20

Det sträcker fett med rovfåglar just nu (se Lars S inlägg nedan)! Från mitt jobb i flygledartornet, Kallax, har jag med enbart handkikare de senaste 50 minuterna (med mindre än 20 minuter effektiv spaning eftersom jag måste jobba också)haft 9 sydsträckare - ORM- och BIVRÅK samt obestämd VRÅK/BRUN KÄRRHÖK, FISKGJUSE samt DUVHÖK.

En spännande dag har börjat, tycker Andreas!


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
måndag 2004-08-23, 18:37


Hej!

Regnigt och ruskigt, för att uttrycka sig milt, även i Piteå idag...

Kanske skulle detta skrivas på forum-sidan, men jag tar mig friheten att göra det på denna, sannolikt mer välbesökta, plats: I morgon torde det vara ett bra läge för rovfågel!
Varför det, då? Ja, som vädret har varit de senaste veckorna, och som det enligt prognoserna blir i morgon, torde det kunna gå en mindre eller sannolikt större propp av rovfågel då. Jag baserar detta påstående på de senaste tio årens erfarenheter, och hade jag möjlighet i morgon skulle jag definitivt stå på en hög plats i terrängen och spana norrut efter termikkretsande- eller kanske mer sannolikt- tydligt sträckande rovisar.

Jag lovar inget bestämt vad gäller morgondagens sträck, men jag ska åtminstone för egen del göra ALLT för att ta mig ut åtminstone en stund runt lunch eller så i morgon!!! (Uppklarnande, termik, nordvästvindar: Mumma, efter långa tider av jolmiga vindar från sydsektorn...)

Hälsar gör en skådarsugen Lars!


Insänt av Mats Bergquist <mats.bergquist@home.se>
måndag 2004-08-23, 17:36

23.8 Ett regntungt Norrbotten för närvarande, men det kan väl bara bli bättre! För en timma sedan tog jag mig en kort biltur i den kalla vinden. På en av småvägarna i Övre Buddbyn, Boden, höll jag sånär köra på en fågel. Fågeln flög upp strax framför bilen och jag hann se att det var en strandpipare med ett ljust vingband. Piparen landade 15 meter bakom bilen och med en kroppsställning som inte finns beskriven ens på gymnastikprogrammet i OS,lyckades jag se fågeln bättre. Vid närmare betraktande visade det sig vara en ung STÖRRE STRANDPIPARE. Relativt sent datum för arten i Bodentrakten, där medel sistaobservation är 10.8 och det allra senaste är 18.9. Dessutom några buskskvättor bland buskarna under bilturen.

/ Mats


Insänt av Staffan Sundin
måndag 2004-08-23, 14:04

Ringmärkningen på Näset, Norrfjärden (Piteå kommun) sön 22/8 gav, liksom dagen före, 51 märkta ex. 1 Blåhake (1K hona) i fångsten, i övrigt inget anmärkningsvärt. Av höstens 1358 märkta fåglar är ca 90% ungfåglar, vilket är en högre andel än tidigare år 2001-2003.
Det verkar som om framför allt Lövsångaren lyckats bra med häckningen, men det torde gälla insektsätarna i allmänhet. Vi fångar fler fåglar per "nättimme" jämfört med tidigare.
Av obsar bl a Stenfalk samt 5 Skräntärnor, som fiskade utanför bryggan.
/Hälsar Lars Sandberg, Sven-Erik Sundberg och Staffan


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
måndag 2004-08-23, 09:10


Hej!

I lördags, 21/8, cyklade jag på eftermiddagen runt en del i Piteå kommun. I Öjebyn, nära Sabels stormarknad, sågs 1 HÄGER sakta cirkla runt innan den drog västerut längs Piteälven. Nära Vårdhemmet i Öjebyn sågs 1 adult hane BRUN KÄRRHÖK.

Inne i Piteå, på Lärargatan 10, fick jag en intressant och trevlig pratstund med makarna Rönnberg. Det är f.a. hos dem som TURKDUVOR har funnits i åratal, närmare bestämt ca 7 år enligt makarna. Rönnbergs är flitiga på att utfordra duvorna, vilket naturligtvis är till stor hjälp för detta bestånd.
I lördags morse hade 3 ex funnits på plats hos dem, och duvorna är i olika antal dagliga gäster på platsen.

Efter denna pratstund drog jag vidare till den plats mellan Öjebyn och Käcktjärn som i förra veckan uppvisade inte mindre än (minst) 18 ex TURKDUVA. Jag kunde i lördags räkna in 14 ex på platsen, vilket tillsammans med Rönnbergs nyss lämnade uppgifter känns som en bekräftelse på att dessa "nya" duvor inte ens till del är identiska med duvorna i staden. (Kanske rör det sig om ett tidigare okänt och stort bestånd, kanske rör det sig om ett plötsligt uppdykande i länet.)

Ska man anta att TURKDUVAN nu på allvar kommer etablera sig i länet? Detta ska bli spännande att se!/Hälsar gör Lars, som med blandade känslor ser hösten tränga fram/regna ner utanför fönstret just nu...


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
söndag 2004-08-22, 21:33

Det går fortfarande lite motigt med ringmärkningen på Haparanda Sandskär. P g a ogynnsam vindriktning blev det bara 19 fåglar av 5 arter märkta idag söndag, inget speciellt beträffande artsammansättningen.

I övrigt har det tryckt ner vadare. Av det mer intressanta kan nämnas hela 25 SMÅSNÄPPOR samt 2 KUSTSNÄPPOR. Man såg även en mycket trolig 1K FJÄLLABB som sträckte mot söder. Tyvärr var obstiden kort, så man lyckades inte göra en 100%-igt säker artbestämning.

/A


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
söndag 2004-08-22, 15:46

Hej hopp!

Tillbringade söndagsförmiddagen i fågeltornet, Gammelstadsviken. Spanade igenom flockarna av rastande fåglar och inräknade bl a 50 SALSKRAKAR, STJÄRT- och BRUNÄNDER, SOTHÖNS, 1 GRÅHÄGER m.m. 1 NÖTKRÅKA kraxade från skogen.

Det var dock rovfåglarna som var behållningen idag. Således sågs minst 5 BRUNA KÄRRHÖKAR (1 par + 3 1K), 1 BLÅ KÄRRHÖK, 1 FISKGJUSE, 2 ORMVRÅKAR, 2 BIVRÅKAR, 2 SPARVHÖKAR, 1 TORNFALK samt hela 5 LÄRKFALKAR (1 par + 3 1K). De flesta individer var stationära i området, även om bivråkarna sakta masade sig mot söder i motvinden.

Efter lunch for jag till Ängesbyområdet söder om Persöfjärden. Även här sågs rovisar i form av FISKGJUSE, ORMVRÅK, LÄRKFALK, BRUN KÄRRHÖK samt HAVSÖRN (5K+). Tyvärr ingen brun glada, som setts där i morse enligt Svalan.

Hälsar gör Andreas!


Insänt av Staffan Sundin
lördag 2004-08-21, 21:46

Friska vindar från sydsektorn (SV-SO) även på Näset, Norrfjärden. De bägge näthissarna samt några enkelnät står dock ganska väl skyddade för vindarna och därför kunde totalt 51 fåglar ringmärkas idag. Lövsångare dominerar förstås ännu med 35 ex. I övrigt märktes bl a 2 Videsparvar, 1 Trädgårdssångare och 4 Svartvita flugsnappare.
Den relativt sporadiska höstmärkningen har nu gett sammanlagt 1307 märkta fåglar av 42 arter.
/Hälsar Lars Sandberg och Staffan


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
lördag 2004-08-21, 20:47

Jouni Ylipekkala, Haparanda, hälsar via mail att det den senaste veckan sett hela 3 juvenila AFTONFALKAR samt möjligen även 1 ad. hona utanför Kemi bara ca 25 km från gränsen mot Sverige. Har det månne varit häckning i Finland även i år? Hursomhelst, dessa östliga trevligheter är nära nu och behöver inte flyga långt för att nå BD!


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
lördag 2004-08-21, 20:40

Friska sydvindar även idag lördag 21/8 på Haparanda Sandskär medförde att det bara gick att ringmärka sporadiskt. Av intressantare observationer kan nämnas 2 KUSTPIPARE (troligen samma som igår), 2 SMÅSNÄPPOR, 2 SANDLÖPARE samt 1 VINTERHÄMPLING (en för säsongen tidig obs av denna art).

/A


Insänt av Timo Karvonen <timo.karvonen@telia.com>
lördag 2004-08-21, 11:57

Tre nötkråkor lördag 9.50 Luleå, Skurholmen/Burströmska Gärdan.


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
fredag 2004-08-20, 23:08

Dåligt väder på "Hapanada" även idag fredag. 1 LÖVSÅNGARE (!) ringmärktes, och man såg även 2 rastande KUSTPIPARE.

/A


Insänt av Ulf Molau <ulf.molau@botany.gu.se>
fredag 2004-08-20, 12:18

Detta är ingen observation utan ett UPPROP

Inom PROJEKT VINTERHÄMPLING mottager vi tacksamt alla obsar (även andrahands d:o med adress till observatör) av VIHÄM i Norrbotten (och varhelst i övrigt som du sett arten) under 2004. Misstänkt/lämplig häckningsbiotop är viktigt att få in data om, men även rast-/sträckobsar är värdefulla.

Tack på förhand! Vi hoppas på ett gott samarbete och vi kommer att hålla er uppdaterade!

För projektet,
Ulf Molau
Botaniska Institutionen
Box 461
405 30 Göteborg
tel arb 031-7732665, fax 031-7732677


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
torsdag 2004-08-19, 20:10

På Haparanda Sandskär idag knappt någon märkning alls p g a dåligt väder. Av obsar bl.a. LÄRKFALK samt 90 KRICKOR.

Personalen hälsar genom Andreas L på fastlandet!


Insänt av Ulf Molau <ulf.molau@botany.gu.se>
torsdag 2004-08-19, 12:09

Bra häckningsresultat för VINTERHÄMPLING vid Latnjajaure även 2004!

Efter att PROJEKT VINTERHÄMPLING blev officiellt och ratificerat i våras har min del av verksamheten åter ägnats åt häckningen i artens förmodade kärnområde i Sverige: Latnjavagge i Torne lappmark, 15 km V om Abisko. VIHÄM (som är artens märkningskod) häckar på klippavsatser i dalen på höjder mellan 900 och 1100 m, knappast högre. Under perioden 30 juli - 16 augusti hade jag två nät utmed en klippkant vid Latnjajaure Fältstation, som i allt inbringade 24 ringmärkta VIHÄM. Ett ad. par märktes 2.8, alla övriga 22 ex var årsungar (motsvarande antal märkta 1K-fåglar 2003 var 19). T o m 13.8 var fåglarna grupperade i mindre flockar - som märktes upp efterhand - med följande numerär: 9 (trol. 2 kullar) + 4 + 2 + 5 + 2 + 6 = 28 1K. Eftersom ett par av de märkta årsungarna var ströfångster utan känd flocktillhörighet ligger dalens produktion av flygga ungar 2004 nog på minst 40 ex. En tidigare inverntering (2002) av dalen av Dan Lundberg (Göteborg) visade att ca 10 par höckar, en siffra som verkar vara mycket stabil. Från och med 14.8 började de slå sig samman till större gäng i dalen; detta skedde minst en vecka tidigare 2003, men så var också alla tättingars häckningar betydligt senare i år p g a vinteraktigt juniväder.

I övrigt inga anmärkningsvärda obsar i Latnja denna sommar: en GÖK av och till i juni, och åtskilliga GULÄRLOR och LÖVSÅNGARE samt någon SÄDESÄRLA som rastande i augusti. BLÅHAKE ökar markant som häckfågel i mellanalpin region: 40 ex (varav över 30 årsungar, flertalet mycket nyss flygga) märktes i början av augusti.


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
onsdag 2004-08-18, 20:44

Onsdag den 18/8 ringmärktes 147 fåglar av 13 arter på Haparanda Sandskär, därav 122 LÖVSÅNGARE, 1 TRÄDKRYPARE, 2 KÄRRSNÄPPOR, 1 ROSKARL, 9 GRÖNBENOR samt 1 RÖDBENA.

Personalen såg även 1 SMÅSNÄPPA, 1 subad. HAVSÖRN, 4 DALRIPOR, 1 TJÄDER-kull samt 1 par LÄRKFALK.

/A


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
onsdag 2004-08-18, 16:34


Hej!

Först en andrahandsuppgift som jag fick igår, om en GRÅHÄGER som har hållit till i ca 2 veckor nära campingen i Sikfors, Piteå kommun. Den har regelbundet fiskat i den angränsande älven och fanns där åtminstone i går kväll (tisdag 17/8).

Sedan en upplevelse från idag onsdag 18/8, en upplevelse som är en av de mest udda jag har haft i denna "bransch"... På väg hem i buss från en personaldag hållen i Älvsby kommun, såg jag nära Öjebyn (Piteå kommun) en flock ljusa duvor i en torraka vilka jag genom bussfönstret bestämde till TURKDUVOR. Eftersom jag i hastigheten fick gänget till 12 stycken kändes det alldeles nödvändigt att så snabbt som möjligt återvända till platsen.

Tillbaka igen, efter ca 10 minuter, kunde jag på plats finna att det mycket riktigt var 12 TURKDUVOR i torrakan!!! Inte nog med det... Snart dök ytterligare 6 ex upp, och jag kan inte garantera att det ej fanns fler i de omgivande tallarna. 18 TURKDUVOR- makalöst...

Hur ofta ses sådana ansamlingar i Sverige? De (visserligen få!) gånger jag har sett arten söderut i Sverige har det oftast rört sig om några ex åt gången, ungefär som är fallet i Norrbotten, och jag utgår från att det i vilket fall inte är ofta flockarna har denna storlek. (Någon som vet mer om detta?)

Platsen för denna, åtminstone i BD-sammanhang, unika händelse var vid den ladugårdsliknande byggnad som står efter väg 374 och ca 2,6 km från Älvsbyrondellen i Öjebyn mot Älvsbyn räknat.

Hälsar gör en mycket förvånad Lars!


Insänt av Thure Andersson
onsdag 2004-08-18, 09:51Gräsörenbron 08-17,Kl 10,30-11,30
4 Gråhäger,1 Skräntärna,Fiskjuse,
Storskrake, Lövsångare,Sädesärla,
m.fl.


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
tisdag 2004-08-17, 19:52

Tisdagen den 17/8 blev en ganska bra dag på Haparanda Sandskär. 173 fåglar av 15 arter förseddes med ring. LÖVSÅNGARE dominerade med 132 ex.

Vadarna verkar ha gått till idag, det har ju blåst ostligt med halvdåligt väder. Man ringmärkte således 5 KÄRRSNÄPPOR, 1 DRILLSNÄPPA. 4 GRÖNEBNOR, 2 RÖDBENOR, samt 1 BRUSHANE. Dessutom obsades 1 SMÅSNÄPPA.

/A


  « Föregående 20       Nästa 20 »