Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
lördag 2004-07-31, 21:06


Hej!

Vidarebefordrar en andrahandsuppgift från igår fredag 30/7, då min bror Per Sandberg och hans son Johan hade en fin dag i Pieå skärgård. De såg först 1 TORDMULE på Lill-Räbben. Därefter såg de bl.a. 2 KUSTPIPARE, 3 KUSTLABBAR samt icke minst 1 STORLABB på Stor-Räbben! Den sistnämnda fågeln sträckte i lugn takt mot norr.

Per återkommer med mer uppgifter om dessa obsar då han får tillgång till en fungerande dator.

Hälsar gör Lars i Öjebyn!


Insänt av Rolf Lahti <rolf.lahti@hem.utfors.se>
lördag 2004-07-31, 08:55

Nu har "mina" STENFALKAR i Övertorneå fått ungarna på vingar. Tre ungfåglar far runt och trakasserar traktens småfåglar. Men träna måste man ju för att bli en skicklig jägare!


Insänt av Andreas Degerman <Rusius@msn.com>
torsdag 2004-07-29, 23:40

Kom i natt hem från en fjällresa. Växlande väder. Ena dagen 25 grader och strålande sol medan Andra Dagen var det 15 grader och regn.

I alla fall på vägen upp såg en adult hona Fjällvräk med unge. Moder kom flygade över vägen medan ungen cirklade lite på sidan av vägen.

När vi kommit fram kunde jag tidigt se en hona Vigg med 4 ungar. Även 2 juvenila ungar av samma art. Även en Storlom kan rapporteras synlig under den veckolånga vistelsen.

Sen sågs även Drillsnäppa med ungar. Antal ungar är osäkert, men någonstans mellan 2-6 ungar var det.

Även Blåhake syntes dock endast 4 honor. Senare under veckan syntes 2 Fjällvråkar, dock på långt avstånd.

När resan led mot sitt slut och man begav sig hem med kylbagar fulla med fisk så sågs en Stenfalks hane ungefär på samma ställe som Fjällvräken med unge.

Hälsar gör Andreas


Insänt av Gustav Fjellström <gustavfjellstrom@hotmail.com>
torsdag 2004-07-29, 22:24

Sommarjobbar nu på munkbärget i piteholm (piteå). Idag flög det in en liten rackare i byggnaden. Personalen som jobbar där visste att jag var fågel intresserad så dom hämtade mig för att kolla upp var det var för något. Så fort jag kom fram till den flög den upp och satte sig som klister på min tröjja och började klättra uppåt, en TRÄDKRYPARE, andra gången jag ser en sådan på pitholm. Vi funderade på vad vi skulle göra med den eftersom det var en juvenil fågel, men efter att den fångade en trollslända så fortstod vi att den skulle klara sig. Då satte jag den mot ett träd och den rusade rakt upp! några minuter senare var den borta :)


Insänt av Roger Söderström
torsdag 2004-07-29, 14:44

För Info:
Idag på morgonen fångades och ringmärktes 1 BUSKSÅNGARE ute på Haparanda Sandskär.


Insänt av Jan Andersson <jan.andersson@edu.boden.se>
onsdag 2004-07-28, 23:06

Hej!
Åter en heldag i Åskogen, no Boden, tillsammans med bröderna Nordmark. Vi har ringmärkt några sena kullar av rödstjärt, blåmes, talgoxe och rödvingetrast. Kan nog vara andrakullar av alla fyra arterna (kanske inte rödstjärten?). Har sedan märkt med burar och nät hemma hos Börje och slutsumman blev 91 fåglar av 6 arter, dominerat av grönfink och grönsiska.För andra året i rad kollade vi vår "Söderetälje-grönfink", en hane märkt i denna stad 16/12-02 och kollad i Åskogen, förutom idag även i maj -03!! Börje hade i måndagsnatt en spelande PÄRLUGGLA, ovanligt att höra arten i juli. Även en SLAGUGGLE-familj har varit ljudliga i trakten denna vecka. Gott om MINDRE KORSNÄBB i skogarna och även en mindre grupp, 5-6 ex, DUBBELTRAST observerade.


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
onsdag 2004-07-28, 21:23

Lång cykeltur den första(?)sommardagens kväll.En tur med beklagligt inslag. Halvvägs in på en c:a 400m.lång raksträcka låg en bildödad,halvvuxen tranunge.Fri sikt och nyslagna vägrenar.
Den bilist som körde på den måste antingen ha varit blind eller så tillhör han den kategorin bilförare som aldrig lättar på gasen.
Man blir beklämd men inte speciellt förvånad.


Insänt av
onsdag 2004-07-28, 10:28

Hej

Såg igår 2 TURKDUVOR sittandes på telefontråd vid infarten till butiken "Inneting" i Gäddvik, Luleå.

/Mattias Nordlund


Insänt av Staffan Sundin
tisdag 2004-07-27, 22:54

Efter ett par månaders hårt arbete, blev det äntligen dags för lite ornitologi... Lars Sandberg och undertecknad har ringmärkt på Näset vid ett par tillfällen den senaste veckan. Det verkar vara en rätt god tillgång på ungfåglar. Igår märktes 78 fåglar av 16 arter, bl a 21 Svartvita flugsnappare (20 juv), 1 Mindre hackspett (juv) samt 1 Grönbena (ochså juv, dessutom ny märkart på Näset!).
Vi återkommer med fler rapporter så småningom..
/Hälsar Staffan


Insänt av Jan Andersson <jan.andersson@edu.boden.se>
tisdag 2004-07-27, 17:59

Hej!
Med risk att bli tagen som "ful gubbe" har jag smugit omkring på Kyrkogården i Boden med kikaren i beredskap. Lokalen är mycket lämplig så här års, då den innehåller ett ganska stort bestånd av cembratallar och kottarna börjat mogna. Bra tillhåll för SMALNÄBBAD NÖTKRÅKA alltså! Kunde under en knapp timme räkna in ca.15 individer. Då vi sen tidigare vet att "våra" nötkråkor, från talgmatningen på Södra skjutfältet under vintrarna, gärna använder kyrkogården är det extra spännande att se om någon ringförsedd individ finns att beskåda. Idag blev det bara två avläsningar, en från i vintras och en med bara aluminiumring.


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
måndag 2004-07-26, 20:30

I kväll hittade jag en kull med törnskator i Altergård,drygt 2 mil uppefter Alterdalen.Man får suga så gott det går på dom få pastiller som bjuds i sommar!


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
söndag 2004-07-25, 17:19


Hej!

En del obsar från Piteå kommun det senaste dygnet: Igår lördag hörde och såg Staffan Sundin och undertecknad 1-2 BÄNDELKORSNÄBBAR på Näset, Norrfjärden. Idag söndag såg jag 1 SMALNÄBBAD NÖTKRÅKA på Framnäsområdet, Öjebyn. Dessutom har idag Per Sandberg, Sjulnäs, sett 5 SANDLÖPARE på södra sandstranden på Stenskär i Piteå skärgård./Lars.


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
lördag 2004-07-24, 00:09


Hej!

Efter en vecka i England, huvudsakligen London, är jag så åter i hemmamarkerna. Vid en cykelrunda i Piteå kommun på morgonen den fredagen 23/7 noterade jag bl.a. 1 sjungande TÖRNSÅNGARE vid ABB Plast i Öjebyn. (Nog var det kul med SVARTA KRÅKOR och GLADOR, men det är ändå något visst med Norrbotten...!)

Hälsar gör (BD-patrioten) Lars!


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
fredag 2004-07-23, 18:17

Hej!

Tog en sista nattrunda för säsongen den 22-23/7 och genomsökte då Björbyn, Rutvik, Altersund, Persön, Örarna, Bensbyn och Hertsön. Klart, vindstilla och +15 vid avfärd från stan kl 2345, lika klart men bara +6 när rundan avslutades kl 0300.

Hade hoppats på träsksångare men fick mig istället en uggleorgie - hela 5 häckningar av HORNUGGLA, varav 4 ( med minst 3, 3, 2 resp. 1 unge) är nya för i år. Totalt finns det nu minst 10 kända häckningar av arten i länet.

Enstaka SÄV- och TRÄDGÅRDSSÅNGARE sjunger fortfarande, men det har blivit märkbart tystare (och mörkare nattetid) i markerna den senaste veckan. Det är bara att invänta hösten - sorgligt men sant...

Hälsar gör Andreas (med semester på upphällningen)!


Insänt av Rolf Gustafsson
torsdag 2004-07-22, 12:35

Kom inatt efter midnatt hem med ett väldigt försenat kvällståg från Gällivare. Jag har inventerat standardrutter i bl.a. norra Arjeplogsfjällen, Padjelanta nationalpark och Stora Sjöfallets sargade nationalpark. Några fågelobsar. En NÄKTERGAL sjöng vid Tarraätno den 10.7, ca 2 mil V om Kvikkjokk. I Tarradalen sjöng även minst 3 GÄRDSMYGAR och jag såg några till. Andra fåglar jag observerat är HAVSÖRN, bl a 3 ad ätandes av ett renkadaver tillsammans med ett knappt 20-tal korpar. Minst 4 olika KUNGSÖRNAR. SKÄRSNÄPPA, FJÄLLPIPARE, JORDUGGLA, FJÄLL- och DALRIPA. TJÄDER, VINTERHÄMPLING, SNÖSISKA, FJÄLLVRÅK. Mängder av KORSNÄBBAR av de 3 förekommande arterna i landet. RINGTRAST både adulta och ungfåglar, minst ett tiotal ex. BERGAND, ALFÅGEL, SMÅLOM, SMALNÄBBAD SIMSNÄPPA och mycket annat.

Andra djur är HERMELIN-kull, FJÄLLÄMMEL, JÄRV, ÄLG, obestämda sorkar.

Rolf G


Insänt av Andreas Livbom
torsdag 2004-07-22, 11:59

Datumen som avses för ÄGRETTHÄGERN nedan är naturligtvis den 19-21/7.

/A


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
torsdag 2004-07-22, 11:54

En ÄGRETTHÄGER uppehåller sig i Anttis utanför Pajala. Fågeln har setts i byn vid Torneälven måndag-onsdag 18-20/7. Idag torsdag är den dock inte sedd men ej heller eftersökt.

MVH

Andreas


Insänt av Gunnar Thingvall <Ulla-Britt.Wuopio@swipnet.se>
onsdag 2004-07-21, 20:37

Hej,
I dag vid 15-tiden rastade 15 LJUNGPIPARE vid Melderstein Herrgård, Luleå kommun.
Hälsningar Gunnar Thingvall


Insänt av Jan-Olov Johansson
måndag 2004-07-19, 20:46

Tillbringade helgen senast i Sangis med omnejd. Där noterades HAVSÖRN vid Hästviken, STORLOM i Gäddträsket, ORMVRÅK i Björkfors och utanför Frevisören STÖRRE KORSNÄBB samt utflyttad Kirunaskådare vid namn Lundström, numera bosatt i Hudiksvall.
Ett par STORLOM även i Hirvijärvi mellan Överkalix och Övertorneå.

/Jan-Olov J


Insänt av Anders Eriksson <anders.eriksson@calliope.se>
lördag 2004-07-17, 11:10

Hej!

Läste just på nätet att ytterligare en TRÄSKSÅNGARE, den 6: för i år tror jag, hittats i Finland. Den här sitter i ULEÅBORGstrakten, så nu är de nära.


  « Föregående 20       Nästa 20 »