Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Roger Nordmark <roger.nk@telia.com>
söndag 2011-05-29, 12:29

Hej fågelvänner.
Befinner mig i Helsingfors i Esbo stad vid havet.
Idag på förmiddagen har jag vandrat ett par timmar längs havsvikarna. Här finns många fågeltorn och väldigt fina skådarområden. Skådade (4 m.avstånd)och såg den spelande Näktergalen. Andra minnesvärda arter: Rosenfink, Grönsångare, Ärtsångare, Härmsångare, Sävsångare, Rörsångare, Kärrsångare m.fl. Har man tid skulle man kunna lägga ner dagar på att skåda här.
Ha de.
/Roger Nk.


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
lördag 2011-05-28, 21:14

Efter nattens regn följde SO-vind, dis, dimma och lite splittrat regn och duggregn som tryckte ner en massa tättingar på Rödkallen. LÖVSÅNGARNA var fler än 100, och det var även gott om t.ex. ÄRTSÅNGARE, GRÅ FLUGSNAPPARE och BLÅHAKE. Många fåglar verkade trötta och höll till i nära anslutning till strandkanten. Av de mer ovanliga sångarna kan nämnas 1 hane SVARTHÄTTA. Vi är snarast förvånade över att vi inte hittat någon lundsångare eller mindre flugsnappare, då vädret och datumet talar för dessa arter.

P.g.a. dålig sikt har vi bara sträckskådat en skvätt på kvällen, då vädret blev bättre. Krister och Andreas har haft surströmmingsparty. Lars har berättat anekdoter från lumpartiden samt från arbetslivet, och Stefan begriper inte varför kvinnor aldrig har några kläder som passar.

Nu är det bara ett dygn kvar av vår vistelse på Rödkallen. Vi tror fortfarande att det kan bli ytterligare någon rykare, innan det är dags för hemfärd.

Andreas, Stefan, Krister och LarsInsänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
fredag 2011-05-27, 22:19

Fredag 2011-05-27

Den klara, stilla natten gjorde att många tättingar lämnade Rödkallen. I morse var det bara kvar spridda skurar främst av SÅNGARE och inte en enda flugsnappare.

Det märks att sträcktoppen för LABBAR och LOMMAR nu har passerat. Trots en fin O-SO-vind och rätt fint väder så passerade inga mängder sträckare. Utmärkte sig gjorde främst den FJÄLLABB som Stefan upptäckte och som sträckte i maklig takt åt NO.

På eftermiddagen kom skådarförstärkning ut i form av Lars Sandberg. Krister såg 7 insträckande MYRSNÄPPOR.

En HAVSÖRN bjöd på storartad uppvisning tidigare i kväll. Den kom in över Storgrundet, skrämde upp samtliga fåglar och jagade främst VITKINDAD GÅS med stor frenesi. Efter några goda försök gav den upp. Nämnas kan att det handlade om en riktigt gammal havsörn som närmast påminde om en vithövdad havsörn.

Vi gick en kvällsrunda på ön i småregnet och hittade äntligen resans första GÖK. En avvikande vadare blev föremål för diskussion och dokumentation. Vi tror i nuläget mest på en 2K-fågel av MOSNÄPPA.

Hälsningar Andreas, Krister, Stefan och LarsInsänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
torsdag 2011-05-26, 20:49

Torsdag 2011-05-26

Äntligen nya vindar! På morgonen friskade nordvästen i, samtidigt som det kom någon regnskur. Detta medförde ett smärre nedfall av tättingar, främst SÅNGARE och FLUGSNAPPARE, som koncentrerades till dungarna på Rödkallens sydöstra del. Till det nya hörde tvenne TRÄDGÅRDSSÅNGARE.

Sträcket i övrigt var magert. Däremot fick vi se 2 st KAJOR som inspekterade fyrvaktarbostadens skorsten. En stund senare var fåglarna väck. Tydligen dög den inte…

Nu på kvällen lättar molntäcket, N-vinden har mojnat, och vi blickar ut över ett nästintill spegelblankt hav. Allehanda sjöfåglar rastar kring ön. Efter sträckande labbar har vi dock spanat förgäves. Vi tror att det blir omsättning av tättingar i natt, då sträckvädret ser fint ut. Om det leder till netto plus eller minus återstår att se.

Andreas, Krister och StefanInsänt av Rolf G Gustafsson
torsdag 2011-05-26, 14:23
Webbadress: www.sjaunjaape.se

Det verkar ha gått bra för FASANen i Luleå. Såg och hörde 7 olika tuppar runt Persöfjärden idag. Upp till tre hanar samtidigt. Eller är det resultat av nya utsläpp?

HÖKUGGLA ett ex i området (vitt sett) runt södra Smedsbyn.


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
onsdag 2011-05-25, 20:11

Onsdag 2011-05-25

SV 7 m/s - dagens ganska konstanta vind på Rödkallen. Sjöfågelsträcket var uselt, men det drog i vart fall förbi en GRÅHAKEDOPPING. Även BIVRÅK och STENFALK passerade ön på väg mot N frampå dagen.

Av tättingar hade det glädjande nog fyllt på trots vackert väder och medvind för de små. Uppåt var det främst för LÖVSÅNGARE (30 ex.), ÄRTSÅNGARE (hela 15 ex.) och GRÅ FLUGSNAPPARE (4 ex.). Nedåt för RÖDSTJÄRT (8 ex.)och BLÅHAKE (1 ex.).

Rastande och sträckande vadare har förekommit mycket fåtaligt hittintills, men idag fick vi åtminstone besök av 4 KUSTSNÄPPOR.

Den totala artlistan under vår expedition uppgår nu till prick 100 arter. Några till lär det bli innan veckan är slut. Vi tror på ytterligare några sångararter, bredstjärtad labb eller fjällabb och någon vadare till.

Skärgårdshälsningar från Andreas, Krister och Stefan!Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
tisdag 2011-05-24, 20:31

Tisdag 2011-05-24

Dimman lättade ”tyvärr” på Rödkallen redan föregående kväll och vi vaknade upp till en fin och ganska stilla morgon. Bara närmare fastlandet kunde man skönja tunna dimstråk. Särskilt tidigt vaknade Krister, som gick en promenad och hörde en nyanländ SÄVSÅNGARE sjunga.

Sträcket över hav började lovande med en del LOMMAR, men det avtog snabbt, så vi avbröt räknandet redan vid 7-tiden. I stället gick vi lite rundor uppe på ön. Aningen fler tättingar verkade finnas här, men de flesta är samma som tidigare dagar.

Under förmiddagen ökade S-vinden alltmer för att nå kuling under eftermiddagen och kvällen. Vattenståndet steg så att KUSTLABBENS påbörjade rede översvämmades. Efteråt pippade dem igen, så det kanske blir häckning trots allt. Vi har nu 5 SMÅTÄRNOR här, tidigare dagar 2 st. Verkar som åtminstone 1 par ska häcka, ty de uppvaktar varandra flitigt.

Generellt svårskådat med obefintligt sträck med denna hårda vind, och småfåglarna gömmer sig. Framförallt saknas antalen av tropikflyttarna, t.ex. ännu ingen gök, bara 1 GRÅ FLUGSNAPPARE och inga sångare förutom GRAN-, LÖV- och ÄRTSÅNGARE samt ovan nämnda SÄVSÅNGARE. Vi önskar oss nu avtagande vindar och blåst från andra riktningar. Verkar tyvärr dröja med det.

Andreas, Stefan och KristerInsänt av Lena Bondestad <lena.bondestad@telia.com>
tisdag 2011-05-24, 11:49

Cyklade en sväng i söndags morse (22/5) mellan 4.00 - 7.00; Svartbyträsket, Gamla Sävast, Sävast, Bodsvedjan. Fyra grönsångare varav tre inom en sträcka på knappt 1 km (släktingar?). Ett par mindre strandpipare tycker tydligen att den avstängda vägen 97 vid Sävast är ett fint häckningstillhåll.
Men mera action i/vid trädgården hemma på eftermiddagen: ärtsångare, rosenfink, småspov, nötkråka och turkduva.


Insänt av Andreas Livboj (kan behövas på rödkallen) <andliv@spray.se>
måndag 2011-05-23, 19:51

Måndag 2011-05-23

Vi stod redo på Konferensens altan kl.4 i morse för att kolla på sjöfågelsträcket. Vinden var delvis frisk från SSV och sträcket började försiktigt, men efter kl.7 när vinden avtog en aning och vred till SSO tog det sig när det gällde lommarna. Fram till kl.10, då sträcket dog, inräknade vi 448 LOMMAR. De flesta passerade för långt ut för att säkert kunna artbestämmas, och de kom ofta i form av svärmar med 20-40 ex. i varje svärm. Det räknades sträck även vid Bjuröklubb i morse, och där sågs 814 ex. Vi nådde således något över hälften av Bjuröklubbs antal, vilket är en lite högre andel än brukligt. Hade vi haft lite mer O-komponent från början så hade vi troligen kunnat se ännu fler individer. Även 3 KUSTLABBAR sträckte förbi, men inte den bredstjärtade labb vi önskat oss.

I det tidvis soliga vädret tog vi sedan en runda på ön för att bilda oss en uppfattning om tättingläget. Magert även idag, konstaterades det, även om t.ex. en rastande RÖDSTRUPIG PIPLÄRKA var ny för resan. Diverse lunch- och toalettbestyr tog snart vid. Andreas besökte dasset i hamnkasunen vid 11-tiden och fick en riktig överraskning när han kom ut efter uträttat ärende. En 2K hane AFTONFALK sträckte in 20 meter väster om dasset, jagad av TÄRNOR, och drog sedan vidare precis förbi Konferensen och mot öns norra del. Tala om skittur! Krister fick en kort obs av fågeln innan den försvann, medan Stefan tyvärr var för sent ute.

På eftermiddagen började det att regna, och det blev bara sporadiskt skådande. Nu på kvällen är regnet på väg att släppa, men dis och dimma omger ön. Vi tror alltså inte på någon sträckskådning i morgon bitti, men väl på tättingletande. Dimman täcker nämligen bara västra Bottenviken, medan sträckvädret för småfågel är fint över Finland. Vi hoppas alltså på att allt ska hända på Rödkallen också i morgon!
Andreas, Stefan och KristerInsänt av
måndag 2011-05-23, 14:23

En AFTONFALK, 2K hane, passerade "pojkarna" på Rödkallen vid lunchtid. Som närmast på 20 m avstånd.
Är väl sånt som kallas njutobs?!

/Inte alls avundsjuk


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
måndag 2011-05-23, 13:41

Hej! Vi har lite problem med elförsörjningen här på Rödkallen. Innan Luleå Energi fått ändan ur så använder vi ett bensindrivet elaggregat i perioder. Telias GSM-station är inte alltid med i svängarna, varför vi har svårt att få mobila bredbandet att fungera. Just nu funkar det dock förträffligt så här är våra dagboksnoteringar från igår och i förrgår:

Lördag 2011-05-21
Morgonen bjöd på svag-måttlig vind från S-SO. Som vi hoppats på innebar det en ganska god sträckdag. Nästan 200 LOMMAR sträckte mot NO, liksom 3 ljusa LABBAR (varav en var av 3K-typ och verkligen vållade huvudbry; bredstjärtad labb kan inte uteslutas). Hela 45 ALFÅGLAR på sträck var också en glädjande hög siffra.
På dagen blev S-vinden allt friskare och slog sedermera om till V med regnskurar från fastlandet. Vi letade tättingar några timmar men fann inte just några nya. Totalt sett har vi ganska få rastande tättingar på ön. Blåstjärten från fredagen syntes inte till.

Söndag 2011-05-22
Sjöfågelsträcket uteblev denna morgon på Rödkallen. Måttlig-frisk SV-vind i slutet av maj brukar inte vara någon höjdare för bra sträcksiffror, så vi blev inte särskilt förvånande. Vädret var annars vackert, och på dagen avtog vinden, så vi ägnade mesta tiden åt att leta tättingar. Summorna blev något högre än under gårdagen. Troligen har inte just någonting nytt anlänt det senaste dygnet, men den mojnande vinden gjorde dem mer lättfunna.
På kvällen hade vi frisk vind från S-SO, vilken ska hålla i sig. Därför har vi vissa förhoppningar om lom- och labbsträck i morgon bitti. Lars lämnade ön tidigare idag, så nu är vi bara tre skådare på ön.

Hälsar gör Andreas, Stefan och Krister!Insänt av Olle Andersson <olland.vita@telia.com>
söndag 2011-05-22, 08:43

Insänt av Olle Andersson (olland.vita@telia.com)
söndag 2011-05-22
04.00 den 20 maj hörde jag rördrommens karaktäristiska läte från våtmarkerna söder om Vitå.


Insänt av Lena Bondestad <lena.bondestad@telia.com>
lördag 2011-05-21, 21:56

Cyklade 4.15 - 8.30 Boden-Bredåker-Degerbäcken-Heden. Trevlig runda! Bland annat en trädgårdssångare, en grönsångare, en tofsmes, 40 sjöorrar i Luleälven ,tornfalk, två göktytor, en fasantupp (Bredåker), två skedandshannar - iakttagna av två längtansfulla rävar på 10 m håll. Gott om buskskvättor men bara en stenskvätta. Och sånglärkorna är verkligen inte många nu för tiden :-( Vanligaste "sångfågeln" är nog rödvingetrast!


Insänt av Nils Aspehult <nils.aspehult@bredband.net>
lördag 2011-05-21, 19:40

Ljungpipare observerat vid Ylä Lombolo i Kiruna 21-5-2011


Insänt av marita n
lördag 2011-05-21, 16:18Idag sågs den svarta svanen i Bodträskfors. Den "fiskade" mat i godan ro tillsammans med två kanadagäss. Svårt att se i motljus,men den verkar vara helsvart med litet vitt på vingen och orangeröd näbb. Vacker fågel!


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
lördag 2011-05-21, 11:37

Fredag 2011-05-20

Vid 1430-tiden ankom vi till Rödkallen med Kjell Sundvalls fina båt Nova. Vädret var vackert med en måttlig SV-vind. Ganska lite tättingar på ön men jämfört med de senaste åren ganska mycket större fåglar kring stränderna, dock inget speciellt. Isläget är gott med bara smärre flak nära ön.

Vid 18-tiden upptäckte Andreas en honfärgad BLÅSTJÄRT i dåliga dungen på öns västsida. Fågeln var lite besvärlig att se då den mest höll till lågt i den täta strandskogen, men efter lite nötande fick alla i sällskapet se den. Vilken fantastisk start på vår exkursion! Nu på kvällen sitter fågeln (således en 2K hane) och sjunger sporadiskt i en av rönnarna nära fyrhotellet. Lite sjukt, faktiskt, men det visar att allt kan hända på Rödkallen!

Andreas, Stefan, Lars och KristerInsänt av Margareta Kauppi
fredag 2011-05-20, 09:06
Webbadress: http://faglarochdjur.blogspot.com/

Årets första BLÅHAKE såg vi tidigt i morse på torvmyren vid Jukkaskorsningen + både ngr andra mindre säkra kort...


Insänt av Rolf Holmberg <rolf.holmberg@datapost.se>
torsdag 2011-05-19, 13:49

Såg härom dagen en göktyta i piteåtrakten.Är det värt att rapportera? Ingen aning. Kan återkomma med detaljer senare.


Insänt av gunnar norlin <mumsan21@hotmail.com>
onsdag 2011-05-18, 19:38

hej
nu är ladusvalorna här! trevligt
stararna matar i holken för fullt,,så dom har kläckt sina ungar!! tidigt!
pilfinkarna har bo i broknuten!
så det är med andra ord vår!!Insänt av Rolf G Gustafsson
onsdag 2011-05-18, 16:30
Webbadress: www.sjaunjaape.se

Svartkråkan hör kontinentala västeuropa till kan man säga. Dock ej större delen av Italien och södra Spanien.


  « Föregående 20       Nästa 20 »