Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
måndag 2011-05-23, 13:41

Hej! Vi har lite problem med elförsörjningen här på Rödkallen. Innan Luleå Energi fått ändan ur så använder vi ett bensindrivet elaggregat i perioder. Telias GSM-station är inte alltid med i svängarna, varför vi har svårt att få mobila bredbandet att fungera. Just nu funkar det dock förträffligt så här är våra dagboksnoteringar från igår och i förrgår:

Lördag 2011-05-21
Morgonen bjöd på svag-måttlig vind från S-SO. Som vi hoppats på innebar det en ganska god sträckdag. Nästan 200 LOMMAR sträckte mot NO, liksom 3 ljusa LABBAR (varav en var av 3K-typ och verkligen vållade huvudbry; bredstjärtad labb kan inte uteslutas). Hela 45 ALFÅGLAR på sträck var också en glädjande hög siffra.
På dagen blev S-vinden allt friskare och slog sedermera om till V med regnskurar från fastlandet. Vi letade tättingar några timmar men fann inte just några nya. Totalt sett har vi ganska få rastande tättingar på ön. Blåstjärten från fredagen syntes inte till.

Söndag 2011-05-22
Sjöfågelsträcket uteblev denna morgon på Rödkallen. Måttlig-frisk SV-vind i slutet av maj brukar inte vara någon höjdare för bra sträcksiffror, så vi blev inte särskilt förvånande. Vädret var annars vackert, och på dagen avtog vinden, så vi ägnade mesta tiden åt att leta tättingar. Summorna blev något högre än under gårdagen. Troligen har inte just någonting nytt anlänt det senaste dygnet, men den mojnande vinden gjorde dem mer lättfunna.
På kvällen hade vi frisk vind från S-SO, vilken ska hålla i sig. Därför har vi vissa förhoppningar om lom- och labbsträck i morgon bitti. Lars lämnade ön tidigare idag, så nu är vi bara tre skådare på ön.

Hälsar gör Andreas, Stefan och Krister!Insänt av Olle Andersson <olland.vita@telia.com>
söndag 2011-05-22, 08:43

Insänt av Olle Andersson (olland.vita@telia.com)
söndag 2011-05-22
04.00 den 20 maj hörde jag rördrommens karaktäristiska läte från våtmarkerna söder om Vitå.


Insänt av Lena Bondestad <lena.bondestad@telia.com>
lördag 2011-05-21, 21:56

Cyklade 4.15 - 8.30 Boden-Bredåker-Degerbäcken-Heden. Trevlig runda! Bland annat en trädgårdssångare, en grönsångare, en tofsmes, 40 sjöorrar i Luleälven ,tornfalk, två göktytor, en fasantupp (Bredåker), två skedandshannar - iakttagna av två längtansfulla rävar på 10 m håll. Gott om buskskvättor men bara en stenskvätta. Och sånglärkorna är verkligen inte många nu för tiden :-( Vanligaste "sångfågeln" är nog rödvingetrast!


Insänt av Nils Aspehult <nils.aspehult@bredband.net>
lördag 2011-05-21, 19:40

Ljungpipare observerat vid Ylä Lombolo i Kiruna 21-5-2011


Insänt av marita n
lördag 2011-05-21, 16:18Idag sågs den svarta svanen i Bodträskfors. Den "fiskade" mat i godan ro tillsammans med två kanadagäss. Svårt att se i motljus,men den verkar vara helsvart med litet vitt på vingen och orangeröd näbb. Vacker fågel!


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
lördag 2011-05-21, 11:37

Fredag 2011-05-20

Vid 1430-tiden ankom vi till Rödkallen med Kjell Sundvalls fina båt Nova. Vädret var vackert med en måttlig SV-vind. Ganska lite tättingar på ön men jämfört med de senaste åren ganska mycket större fåglar kring stränderna, dock inget speciellt. Isläget är gott med bara smärre flak nära ön.

Vid 18-tiden upptäckte Andreas en honfärgad BLÅSTJÄRT i dåliga dungen på öns västsida. Fågeln var lite besvärlig att se då den mest höll till lågt i den täta strandskogen, men efter lite nötande fick alla i sällskapet se den. Vilken fantastisk start på vår exkursion! Nu på kvällen sitter fågeln (således en 2K hane) och sjunger sporadiskt i en av rönnarna nära fyrhotellet. Lite sjukt, faktiskt, men det visar att allt kan hända på Rödkallen!

Andreas, Stefan, Lars och KristerInsänt av Margareta Kauppi
fredag 2011-05-20, 09:06
Webbadress: http://faglarochdjur.blogspot.com/

Årets första BLÅHAKE såg vi tidigt i morse på torvmyren vid Jukkaskorsningen + både ngr andra mindre säkra kort...


Insänt av Rolf Holmberg <rolf.holmberg@datapost.se>
torsdag 2011-05-19, 13:49

Såg härom dagen en göktyta i piteåtrakten.Är det värt att rapportera? Ingen aning. Kan återkomma med detaljer senare.


Insänt av gunnar norlin <mumsan21@hotmail.com>
onsdag 2011-05-18, 19:38

hej
nu är ladusvalorna här! trevligt
stararna matar i holken för fullt,,så dom har kläckt sina ungar!! tidigt!
pilfinkarna har bo i broknuten!
så det är med andra ord vår!!Insänt av Rolf G Gustafsson
onsdag 2011-05-18, 16:30
Webbadress: www.sjaunjaape.se

Svartkråkan hör kontinentala västeuropa till kan man säga. Dock ej större delen av Italien och södra Spanien.


Insänt av Jan-Olov Johansson
onsdag 2011-05-18, 16:09

Har kommit till Budapest på jobbresa. Noterar att KRÅKORNA här är grå, var går gränsen mellan grå och svart? För övrigt var det en intelligent kråka, den plockar torra brödbitar, flyger med dem till en liten fontän, doppar dem i vattnet och äter upp dem!


Insänt av Jan-Olov Johansson
tisdag 2011-05-17, 20:57

Årligt välkommet besök:
Nästan varje år vid den här tiden, och nu igen ikväll, kom en RÖDSTJÄRT på kort besök på tomten. Det "lustiga" är att det brukar vara just en, eller möjligen två, och jag ser dem bara en eller ett par gånger. Sen ses de inte mer på tomten på hela sommaren.
/Jan-Olov
PS. Tomten ligger på Mjölkudden, Luleå


Insänt av k-o nilsson
tisdag 2011-05-17, 20:14

Göken har anlänt till Alviksträsk i dag!


Insänt av Jan Andersson <folke.langen@gmail.com>
tisdag 2011-05-17, 17:56

Urban mfl.
Både fisk och silvertärnor brukar försöka häcka varje år inne på gamla Bodensågens område, ibland kan man se ett 10-tal tärnor ligga och ruva. Har en bestämd känsla att de blir ett mycket dåligt häckningsresultat. Inom området finns kråkfåglar av alla sorter i stora mängder förutom ett nästan lika stort antal av ickehäckande gråtrutar. Varför tärnor envisas med att försöka häcka på detta utsatta ställe det vete fåglarna!!!!


Insänt av Lars Harnemo
tisdag 2011-05-17, 00:23

Om udda häckningsplatser för tärnor..
Det brukar häcka tärnor på SSAB:s bilparkering i Luleå strax utanför industriområdet (nära Hertsöfjärden). De som skulle gå till sin bil fick akta huvudet inför ilskna tärnattacker. Så tärnorna skyr uppenbarligen inte industriella miljöer.


Insänt av Urban Jacobs
måndag 2011-05-16, 10:04

Såg igår ett par tärnor som verkade vilja häcka på en spånhög vid Bodensågen. Är inte det ett lite udda ställe för tärnor?


Insänt av Rolf Lahti <info@arcticexperience.se>
söndag 2011-05-15, 22:48

Kan någon redan ikväll ge mig någon länk till fågellokaler mellan honningsvåg och tromsö?Insänt av Monika Berg <monika@monikaberg.se>
söndag 2011-05-15, 20:38

Jag glömde nämna LJUNGPIPARNA som fanns
vid Lombolosjön i Kiruna


Insänt av Monika Berg <monika@monikaberg.se>
söndag 2011-05-15, 20:25

Vilken skådarhelg. I stugan som ligger vid Torneälven norr om Jukkasjärvi har jag gäster i knipholken. PÄRLUGGLAN har fått ungar och det kalasas på en och annan sork. I älven har det simmat KNIPA, STORSKRAKE, BLÄSAND, SJÖORRE, STJÄRTAND,KRICKA,VIGG,GRÄSAND,SMÅSKRAKESALSKRAKE. I luften har det kvittrat av SVARTVIT FLUGSNAPPARE, RÖDSTJÄRT,
BERGFINK,SÄDESÄRLA och våra vanliga stannfåglar. Jag har också haft besök av två TALLBITAR och STÖRRE KORSNÄBB.
När jag sitter vid stranden och spanar med tuben cirklar två HAVSÖRNAR över älven och på hemväg från stugan så får jag syn på ÅRTA. Jag fotade och fick några bilder. Årtorna fanns på samma plats som jag och min syster såg skärfläckorna den 17 maj 2003.
Så i kväll tog jag och min syster våra tubkikare och for iväg på en skådarrunda. Först för att titta på årtorna och spana efter andra sjöfåglar. Sedan tog vi en tur och försökte se om några vadare anlänt. Det finns mycket GRÖNBENA. En SPOV flög över oss troligen den mindre och så fick vi även syn på en JORDUGGLA och i Jukkasjärvi fanns det mycket DVÄRGMÅS och några tärnor. Förutom alla fåglar så har jag sett tre levande rådjur. Under vår stuga låg en död räv och på vägarna döda fjällämlar.


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
söndag 2011-05-15, 17:08

Fyndet av ÅRTA är det 11:e någonsin i Torne lappmark.

Hälsningar från Ank-ansvarig i Regionala rapportkommittén!


  « Föregående 20       Nästa 20 »