Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Peter Wikström <peterw812@gmail.com>
tisdag 2011-06-14, 22:54

Gjorde ett återbesök i kväll på SOMMARGYLLINGEN och fick höra den sjunga oavbrutet i nästan en timme (mellan 21:30 och 22:25). Fågeln var då stationär på Ryssbältsvägens södra sida, men fortfarande vid vägskylten "Holmen". Den höll till i en tät lövdunge med högvuxna aspar och björkar bakom ett brunt hus som fungerar som ungdomhem åt kids som hamnat lite på glid. Hurvida dom uppskattade det celebra besöket är dock okänt... Innan gyllingen tystnade flyttade den sig tillbaka till den andra sidan av vägen, alltså till den plats där jag först såg den i morse. En otroligt mäktig grej att i Norrbotten få uppleva något sånt här, helt otroligt!!! Men "i Kalix kan allt hända..."


Insänt av Sonja Kuoljok <sonja.kuojok@glocalnet-net>
tisdag 2011-06-14, 09:58

En helt underbar natt vid Laponiaporten i Porjus med BUSKSÅNGAREN. Vilken fågel! Hur kan den lilla kroppen åstadkomma så mycket och så många olika ljud.Inte blev det sämre av en färgrann soluppgång över Porjusselet!Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
tisdag 2011-06-14, 07:22

Nu på morgonen 1 SOMMARGYLLING hittad av Mats Bergquist i Holmen, Kalix-Nyborg. Den sitter 200 in längs vägen mot Ängesviken. Peter Wikström hörde samma fågel nyss.

Den torde vara kvar i varje fall under dagen, lett å krysse. Det är bare dra, men en annen måste jobbe:-(


Insänt av Jan-Olov Johansson
tisdag 2011-06-14, 06:36

DVÄRGSPARVEN som upptäckts häromdagen sjunger för fullt på hygget i stora aspen vid Storträskmyran, Hertsöträskvägen.
/Jan-Olov J


Insänt av Matts Vikström <matvim@gmail.com>
söndag 2011-06-12, 13:43

STENKNÄCK observerad torsdag 9 juni på vägen mot Lomtjärn strax utanför Piteå.
Dessutom hördes GRANSÅNGARE och SÄVSÅNGARE på Fårön, Piteå, lördag 11 juni.


Insänt av Stefan Holmberg <stefan@abborrtrask.se>
lördag 2011-06-11, 12:13

Hittade en spelande vattenrall mellan träsken i Hålberg föregående kväll. Arten är mycket ovanlig i Lappland och tittar man på svalan så ser man att det endast finns ett rapporterat fynd av sjungande fågel i Lappland.
Detta var i Åsele Lappmark, i Norrbottens län finns endast ett tidigare fynd och det var i Luleå lappmark, i början av april för tio år sedan.
Troligen finns något tidigare fynd av arten, men dessa finns inte rapporterade på svalan.
Fågeln satt relativt nära vägen och hördes väl då den spelade frenetiskt redan före klockan 22:00.

Mvh / Stefan H


Insänt av Peter Wikström <peterw812@gmail.com>
fredag 2011-06-10, 23:21

Jag gjorde igår natt en resa genom Tornedalens södra delar, från Haparanda och upp till Jouksengi. Noterbart från denna tripp tycker jag är den stora förekomsten av ROSENFINK. I stort sett varje gång man stannar så sjunger någon individ. Jag hörde/såg även många SÄVSÅNGARE, vilket känns extra roligt med tanke på förra sommarens näst intill totala frånvaro av arten. Två SVARTHÄTTA noterades också, en i Risudden och en i Ruskola. Den senare satt bara 2-3 meter från vägen och sjöng med full kraft så där vackert som bara hättor kan, häligt!! Jag hade lite hemliga förhoppningar om KORNKNARR i just Ruskola, men si det blev det inget av...

Resan avslutades med en sjungande DVÄRGSPARV i Juoksengi efter vägen mot Vyöni. Ungefär samma lokal som ifjol men något närmare byn. Fågel satt ganska långt från vägen ut mot myren till och tystnade/flyttade sig efter några strofer, men det räckte så bra, jag är nöjd!!! Däremot så bubblade en SMÅSPOV nästan oavbrutet ute på myren.

Tornedalen känns oerhört het, men det finns så många spännande lokaler för de rara gästerna att gömma sig i att man blir lite frustrerad. Det känns som att slumpen spelar en alldeles för stor roll ifall man ska hitta något eller inte. Men jag kan ta gift på att någon/några riktigt tunga arter finns där ute någonstans, frågan är bara var?? När? Det är väl NU och nån vecka framåt!!


Insänt av Lars Harnemo <lars.harnemo@gmail.com>
fredag 2011-06-10, 11:06

Hej
Det blev ett långt fågeldygn igår... Steg upp 02.45 och for till Långön, Luleå skärgård för att göra en standardrutt inventering. Inget speciellt noterades förutom att dom håller på med en större skogsavverkning där. Allt gick bra, hann till jobbet innan nio.
Sedan sent på eftermiddagen bar det av till Rödkallen, Storgrundet för att kontrollera SKRÄNTÄRNORNA. Vi hittade 70 bon vilket är lika mycket som ifjol. Vi märker ut bona med en numrerad grillpinne och det var påfallande ofta som dom lagt äggen i exakt samma bale som ifjol och i vissa fall i förrfjol också. Kul att det går bra för denna hotade art som man får gå ändå ned till Stockholmstrakten för att hitta övriga kolonier (ca 7 st i Sverige).
Vädret var osannolikt bra - spegellungt hav och 26 grader i skuggan.


Insänt av Mats Karström
måndag 2011-06-06, 20:58

BLÅSIGT FÅGELDYGN
Lördagen 4 juni 2011 ordnades för 8-e året i rad en lyckad 24-timmarsskådning från fågeltornet i Porsitjärn strax utanför Vuollerim.
Vädret var minst sagt omväxlande med en lugn och varm inledning och ett häftigt väderomslag med ett kraftigt åskregn och starka västliga vindar. Temperaturen varierade mellan 4- 15°.
Tidigare år har vi noterat 58, 58, 54, 52, 54, 52 och 58 arter, där den lilla variationen gjort oss förvånade. Något överraskande (?) hamnade vi pånytt i det tidigare intervallet när vi nu observerade 56 arter!
Totalt är 91 arter observerade under fågeldygnen, och årets räkning bjöd inte på någon ytterligare art. Även i år hade vi sällskap av sångsvanparet på bo precis nedanför tornet. En ensam trana sågs ofta gå på myren på andra sidan tjärnen. En salskrakehona, ett bivråkpar och torn- och lärkfalk tillhörde andra trevliga fågelobservationer. En tidig trollslända och två vattensorkar sågs även.
Den bästa räkningen gjordes av Robert Stenmark 8.00-10.00 med 36 arter. Totalt deltog 10 personer i den lyckade räkningen, med Robert Stenmark från Umeå som mest långväga besökare.Insänt av Maiken Arvidsson <maiken.arvidsson@telia.com>
måndag 2011-06-06, 20:41

I Glommersträsk kan allt hända!

Därför anmäler vi oss redan nu som frivilliga till nästa års tornbevakning. Nu är det nästan bara snöoväder vi inte har haft där.

När vi började vårt pass kl. 10 på lördagen var det behagliga +18 grader, men ett förfärligt blåsande. Rakt över träsket mot tornet. Det var ett snärj att hålla fast tuben så att den inte hoppade. Det handlade om att klämma två av stativbenen mot tornets räcke sen med fötterna hålla fast tredje benet. Keps på huvudet var inte att tänka på. Det handlade om att knyta hilkan hårt. (Hilka = lokal benämning på schalett.)

Vad vi lyckades fånga i kikarna finns att läsa på Svalan under Pite lappmark.

SMHI hade utlovat regn till kl. 11, men redan 10.50 insåg vi att det bara var att ta protokollsblocket och fly in i bilen. Det blixtrade och mullrade samtidigt som ett stort svart moln närmade sig. Att det skulle bli kraftigt regn var uppenbart och med den kraftigt byiga vinden skulle det regna vågrätt.

Nu hann vi bara sätta oss i bilen innan vi fick se en vattenkaskad komma över träsket, i riktning mot tornet och vår bil. Snabbt insåg vi att det nog var en tromb som skulle kunna ställa till elände så det var att snabbt flytta bilen från tornet och allt för stora träd. Tornet klarade sig, men de mindre björkarna låg efter marken. Stammarna hade dock sådan spänst att de klarade sig utan att gå av.

Under denna korta stund hade temperaturen sjunkigt till blott +6 grader och efter en timme var ovädret förbi och himlen sprack upp. Nu kom Monica för att ta över så hon fick kallt och blåsigt. Som den kloka kvinna hon är hade hon klätt sig rejält. Hon kunde bekräfta vår teori om tromb för grenar och lösa prylar hade blåst runt i Glommers. Strömmen hade försvunnit.

Som tur var blev det en stund innan vi påbörjade vår vidare resa mot Arvidsjaur för när vi passerade Rålund vid pass en kvart i ett var fortfarande endast en körbana farbar. Nedre delarna av stora träd täckte andra körbanan.

Den fortsatta resan hem till Öjebyn var en bedrövlig syn då mängder av stora träd låg likt gigantiska plockepinn.

Hälsar
Maiken & Tryggve Arvidsson
med rötter i Arvidsjaur kommunInsänt av Olle Andersson, Vitå. <olland.vita@telia.com>
söndag 2011-06-05, 17:18

Stenknäck hona och hane observerad i Vitå den 5 juni 2011, på samma plats där ett par sågs flera gånger under försommaren 2010.


Insänt av Åke Israelsson
söndag 2011-06-05, 16:36

Svartbeningen är kvar här ännu!Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
söndag 2011-06-05, 09:46

Det finns en SVARTBENT STRANDPIPARE i Luspebryggan just nu. Den är sedd av Inga Olofsson och Leif Johansson.

M v h
Andreas ( som förbereder drag:-) )


Insänt av Ulf Zethraeus <ulf.allis@telia.com>
lördag 2011-06-04, 12:29

En PRUTGÅS har setts i Backträsk Altersbruk av Katarina Lundberg den 25 maj. Den uppehöll sig tillsammans med två kanadagäss. Att det rör sig om en prutgås är ställt utom alla tvivel utifrån den beskrivning jag fått. Jag har dessutom idag den 4 juni gjort en cykeltur på morgonen runt Nybyn och Holmträsk och lyssnat till den äntligen mer aktiva fågelsången. Det finaste var den ORTOLANSPARV jag fick tillfälle att lyssna på. Finns det en sprödare vackrare ton än ortolansparvens? Därför är det sorgesamt att den minskar så drastiskt. Ifjol hörde jag aldrig någon. Jag kunde också bland alla andra arter konstatera att ÄRTSÅNGAREN och TRÄDGÅRDSSÅNGAREN har kommit till Nybyn.


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
lördag 2011-06-04, 11:15


Hej!

Så har då paret NÖTVÄCKA av europaeatyp fått ut sina ungar, på Framnäsområdet i Öjebyn (Piteå kommun)!

När jag i morse stod på södra balkongen och spanade mot boträdet, där paret har matat i några veckor nu, såg jag plötsligt hur det till synes kryllade av nötväckor där. (Ja, allt är ju relativt...) Jag såg minst tre årsungar, som sannolikt just hade lämnat boträdet och nu med inte alltför stor färdighet försökte sig på att kombinerat hoppa/vingelflyga till angränsande tallar och ta sig upp där.

Efter ca fem minuter hade alla tre klarat av att ta sig en bit upp i näraliggande gamla tallar, och ömsom matades, ömsom testade av sina färdigheter gällande att flaxa och att krypa på väckors vis på grenar och stammar på artens karaktäristiska vis. Det såg aningen otränat ut, men det är bara att hoppas att de lär sig konsten att överleva, och det snabbt!:-)

Några bilder från morgonens happening finns utlagda på Svalan.

/Lars, i Öjebyn


Insänt av Matts Vikström <matvim@gmail.com>
lördag 2011-06-04, 08:58

Varnande GRÖNSÅNGARE på vägen till Lomtjärn strax utanför Piteå vid E4 söderut. Tyder alltså på häckning.
Vid denna fina lilla tjärn oberverade jag också häckande SÅNGSVAN (1 par)och GRÅHAKEDOPPING (1 par). VIGG och GRÄSAND finns också.


Insänt av Tomas Carlsson
onsdag 2011-06-01, 21:52

PILFINK vs GRÅSPARV
Under diverse barnvagnspromenader i maj månad runtomkring Bergsviken, Piteå, har jag roat mig med att göra en liten inventering av beståndet av dessa två arter innan de fått sin första kull på vingar. Totalt antal vuxna fåglar, PILFINK: ca 180, GRÅSPARV: 21.
En fascinerande siffra i ett historiskt perspektiv. Eftersom jag bara vandrat vissa gator bara en gång kan jag dessutom ha förbisett framförallt en del pilfinkar.

På köpet hittade jag omkring 15 säkra häckningar av pilfink under tegelpannetak, under plåttak, i tegelväggar, i holkar och även i ett skatbo. En säker häckning av gråsparv. Pilfinken finns numera i nästan alla byns kvarter, medan gråsparven är begränsad till ett halvdussin platser.


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
tisdag 2011-05-31, 19:57

Rolf Lahti och ett antal naturguide-elever från Tornedalens Folkhögskola befinner sig på Haparanda Sandskär för några dagars ringmärkning. Idag har de märkt 13 fåglar av 11 arter:

3 LÖVSÅNGARE
1 ÄRTSÅNGARE
1 TRÄDGÅRDSSÅNGARE
1 RÖDSTJÄRT
1 RÖDHAKE
1 GRÖNSISKA
1 ÄNGSPIPLÄRKA
1 SÄVSPARV
1 RÖDVINGETRAST
1 TALTRAST
1 KÄRRSNÄPPA.

Dessutom hade de 4 kontroller.

Av obsar kan nämnas 1 par SNATTERAND samt SMÅTÄRNA.Insänt av KARIN JOHANSSON <Karin.Johansson@edu.lulea.se>
söndag 2011-05-29, 17:18

Några obsar under islossningen på Småskär 30 april till 22 maj
3/5 5 LOMMAR gnabbades i luften
4/5 1 RÖDSTJÄRT hane
ca. 10 DVÄRGMÅSAR
9/5 1 GLUTTSNÄPPA
1 TORNFALK
12/5 1 LÖVSÅNGARE
14/5 1 FLUGSNAPPAR hane
15/5 1 SILVERTÄRNA snabb flykt mot norr
1 väster GÖK
16/5 1 BLÅHAKE hane
2 KUSTLABBAR vid sin ö
1 STRANDSKATA
18/5 1 SVARTSNÄPPA
1 HAVSÖRN
1 HUSSVALA flög mycket högt
20/5 4 SVÄRTOR eller SJÖORRAR?


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
söndag 2011-05-29, 14:21

Söndag 2011-05-29

Vår sista dag på Rödkallen för denna gång. Före hemfärd mitt på dagen kollade vi av ön samt räknade sträck. Drygt 30-talet LOMMAR drog mot NO i den delvis friska S-vinden, liksom 2 MYRSNÄPPOR.

Gårdagens tättinginflöde blev i natt ett utflöde, då det var ganska fint väder. Kortvarig dimma i morse bidrog inte till några nya nedfall. Idag räknade vi bara till ca 50 LÖVSÅNGARE. Igår var det väl över 100 st på ön.

Ny art för resan blev idag 1 hane TÖRNSKATA. Totalt har vi sett 108 arter samt 1 obestämd HORN-/JORDUGGLA sedan i fredags förra veckan, vilket är ett ganska högt antal. Högst smällde BLÅSTJÄRT, AFTONFALK och FJÄLLABB.

Veckan har varit ganska blåsig med varierande vindriktning men oftast från S-sektorn. Sträcket ofta gott vad gäller LOMMAR men klent för LABBAR och andra sjöfåglar. Sträcktoppen inföll tidigt i år, troligen redan innan vi kom ut till ön.

Det bör bli fler besök, kanske lite tidigare på säsongen, tycker Andreas, Krister, Lars och Stefan!  « Föregående 20       Nästa 20 »