Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Olle Andersson, Vitå. <olland.vita@telia.com>
söndag 2011-06-05, 17:18

Stenknäck hona och hane observerad i Vitå den 5 juni 2011, på samma plats där ett par sågs flera gånger under försommaren 2010.


Insänt av Åke Israelsson
söndag 2011-06-05, 16:36

Svartbeningen är kvar här ännu!Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
söndag 2011-06-05, 09:46

Det finns en SVARTBENT STRANDPIPARE i Luspebryggan just nu. Den är sedd av Inga Olofsson och Leif Johansson.

M v h
Andreas ( som förbereder drag:-) )


Insänt av Ulf Zethraeus <ulf.allis@telia.com>
lördag 2011-06-04, 12:29

En PRUTGÅS har setts i Backträsk Altersbruk av Katarina Lundberg den 25 maj. Den uppehöll sig tillsammans med två kanadagäss. Att det rör sig om en prutgås är ställt utom alla tvivel utifrån den beskrivning jag fått. Jag har dessutom idag den 4 juni gjort en cykeltur på morgonen runt Nybyn och Holmträsk och lyssnat till den äntligen mer aktiva fågelsången. Det finaste var den ORTOLANSPARV jag fick tillfälle att lyssna på. Finns det en sprödare vackrare ton än ortolansparvens? Därför är det sorgesamt att den minskar så drastiskt. Ifjol hörde jag aldrig någon. Jag kunde också bland alla andra arter konstatera att ÄRTSÅNGAREN och TRÄDGÅRDSSÅNGAREN har kommit till Nybyn.


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
lördag 2011-06-04, 11:15


Hej!

Så har då paret NÖTVÄCKA av europaeatyp fått ut sina ungar, på Framnäsområdet i Öjebyn (Piteå kommun)!

När jag i morse stod på södra balkongen och spanade mot boträdet, där paret har matat i några veckor nu, såg jag plötsligt hur det till synes kryllade av nötväckor där. (Ja, allt är ju relativt...) Jag såg minst tre årsungar, som sannolikt just hade lämnat boträdet och nu med inte alltför stor färdighet försökte sig på att kombinerat hoppa/vingelflyga till angränsande tallar och ta sig upp där.

Efter ca fem minuter hade alla tre klarat av att ta sig en bit upp i näraliggande gamla tallar, och ömsom matades, ömsom testade av sina färdigheter gällande att flaxa och att krypa på väckors vis på grenar och stammar på artens karaktäristiska vis. Det såg aningen otränat ut, men det är bara att hoppas att de lär sig konsten att överleva, och det snabbt!:-)

Några bilder från morgonens happening finns utlagda på Svalan.

/Lars, i Öjebyn


Insänt av Matts Vikström <matvim@gmail.com>
lördag 2011-06-04, 08:58

Varnande GRÖNSÅNGARE på vägen till Lomtjärn strax utanför Piteå vid E4 söderut. Tyder alltså på häckning.
Vid denna fina lilla tjärn oberverade jag också häckande SÅNGSVAN (1 par)och GRÅHAKEDOPPING (1 par). VIGG och GRÄSAND finns också.


Insänt av Tomas Carlsson
onsdag 2011-06-01, 21:52

PILFINK vs GRÅSPARV
Under diverse barnvagnspromenader i maj månad runtomkring Bergsviken, Piteå, har jag roat mig med att göra en liten inventering av beståndet av dessa två arter innan de fått sin första kull på vingar. Totalt antal vuxna fåglar, PILFINK: ca 180, GRÅSPARV: 21.
En fascinerande siffra i ett historiskt perspektiv. Eftersom jag bara vandrat vissa gator bara en gång kan jag dessutom ha förbisett framförallt en del pilfinkar.

På köpet hittade jag omkring 15 säkra häckningar av pilfink under tegelpannetak, under plåttak, i tegelväggar, i holkar och även i ett skatbo. En säker häckning av gråsparv. Pilfinken finns numera i nästan alla byns kvarter, medan gråsparven är begränsad till ett halvdussin platser.


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
tisdag 2011-05-31, 19:57

Rolf Lahti och ett antal naturguide-elever från Tornedalens Folkhögskola befinner sig på Haparanda Sandskär för några dagars ringmärkning. Idag har de märkt 13 fåglar av 11 arter:

3 LÖVSÅNGARE
1 ÄRTSÅNGARE
1 TRÄDGÅRDSSÅNGARE
1 RÖDSTJÄRT
1 RÖDHAKE
1 GRÖNSISKA
1 ÄNGSPIPLÄRKA
1 SÄVSPARV
1 RÖDVINGETRAST
1 TALTRAST
1 KÄRRSNÄPPA.

Dessutom hade de 4 kontroller.

Av obsar kan nämnas 1 par SNATTERAND samt SMÅTÄRNA.Insänt av KARIN JOHANSSON <Karin.Johansson@edu.lulea.se>
söndag 2011-05-29, 17:18

Några obsar under islossningen på Småskär 30 april till 22 maj
3/5 5 LOMMAR gnabbades i luften
4/5 1 RÖDSTJÄRT hane
ca. 10 DVÄRGMÅSAR
9/5 1 GLUTTSNÄPPA
1 TORNFALK
12/5 1 LÖVSÅNGARE
14/5 1 FLUGSNAPPAR hane
15/5 1 SILVERTÄRNA snabb flykt mot norr
1 väster GÖK
16/5 1 BLÅHAKE hane
2 KUSTLABBAR vid sin ö
1 STRANDSKATA
18/5 1 SVARTSNÄPPA
1 HAVSÖRN
1 HUSSVALA flög mycket högt
20/5 4 SVÄRTOR eller SJÖORRAR?


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
söndag 2011-05-29, 14:21

Söndag 2011-05-29

Vår sista dag på Rödkallen för denna gång. Före hemfärd mitt på dagen kollade vi av ön samt räknade sträck. Drygt 30-talet LOMMAR drog mot NO i den delvis friska S-vinden, liksom 2 MYRSNÄPPOR.

Gårdagens tättinginflöde blev i natt ett utflöde, då det var ganska fint väder. Kortvarig dimma i morse bidrog inte till några nya nedfall. Idag räknade vi bara till ca 50 LÖVSÅNGARE. Igår var det väl över 100 st på ön.

Ny art för resan blev idag 1 hane TÖRNSKATA. Totalt har vi sett 108 arter samt 1 obestämd HORN-/JORDUGGLA sedan i fredags förra veckan, vilket är ett ganska högt antal. Högst smällde BLÅSTJÄRT, AFTONFALK och FJÄLLABB.

Veckan har varit ganska blåsig med varierande vindriktning men oftast från S-sektorn. Sträcket ofta gott vad gäller LOMMAR men klent för LABBAR och andra sjöfåglar. Sträcktoppen inföll tidigt i år, troligen redan innan vi kom ut till ön.

Det bör bli fler besök, kanske lite tidigare på säsongen, tycker Andreas, Krister, Lars och Stefan!Insänt av Roger Nordmark <roger.nk@telia.com>
söndag 2011-05-29, 12:29

Hej fågelvänner.
Befinner mig i Helsingfors i Esbo stad vid havet.
Idag på förmiddagen har jag vandrat ett par timmar längs havsvikarna. Här finns många fågeltorn och väldigt fina skådarområden. Skådade (4 m.avstånd)och såg den spelande Näktergalen. Andra minnesvärda arter: Rosenfink, Grönsångare, Ärtsångare, Härmsångare, Sävsångare, Rörsångare, Kärrsångare m.fl. Har man tid skulle man kunna lägga ner dagar på att skåda här.
Ha de.
/Roger Nk.


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
lördag 2011-05-28, 21:14

Efter nattens regn följde SO-vind, dis, dimma och lite splittrat regn och duggregn som tryckte ner en massa tättingar på Rödkallen. LÖVSÅNGARNA var fler än 100, och det var även gott om t.ex. ÄRTSÅNGARE, GRÅ FLUGSNAPPARE och BLÅHAKE. Många fåglar verkade trötta och höll till i nära anslutning till strandkanten. Av de mer ovanliga sångarna kan nämnas 1 hane SVARTHÄTTA. Vi är snarast förvånade över att vi inte hittat någon lundsångare eller mindre flugsnappare, då vädret och datumet talar för dessa arter.

P.g.a. dålig sikt har vi bara sträckskådat en skvätt på kvällen, då vädret blev bättre. Krister och Andreas har haft surströmmingsparty. Lars har berättat anekdoter från lumpartiden samt från arbetslivet, och Stefan begriper inte varför kvinnor aldrig har några kläder som passar.

Nu är det bara ett dygn kvar av vår vistelse på Rödkallen. Vi tror fortfarande att det kan bli ytterligare någon rykare, innan det är dags för hemfärd.

Andreas, Stefan, Krister och LarsInsänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
fredag 2011-05-27, 22:19

Fredag 2011-05-27

Den klara, stilla natten gjorde att många tättingar lämnade Rödkallen. I morse var det bara kvar spridda skurar främst av SÅNGARE och inte en enda flugsnappare.

Det märks att sträcktoppen för LABBAR och LOMMAR nu har passerat. Trots en fin O-SO-vind och rätt fint väder så passerade inga mängder sträckare. Utmärkte sig gjorde främst den FJÄLLABB som Stefan upptäckte och som sträckte i maklig takt åt NO.

På eftermiddagen kom skådarförstärkning ut i form av Lars Sandberg. Krister såg 7 insträckande MYRSNÄPPOR.

En HAVSÖRN bjöd på storartad uppvisning tidigare i kväll. Den kom in över Storgrundet, skrämde upp samtliga fåglar och jagade främst VITKINDAD GÅS med stor frenesi. Efter några goda försök gav den upp. Nämnas kan att det handlade om en riktigt gammal havsörn som närmast påminde om en vithövdad havsörn.

Vi gick en kvällsrunda på ön i småregnet och hittade äntligen resans första GÖK. En avvikande vadare blev föremål för diskussion och dokumentation. Vi tror i nuläget mest på en 2K-fågel av MOSNÄPPA.

Hälsningar Andreas, Krister, Stefan och LarsInsänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
torsdag 2011-05-26, 20:49

Torsdag 2011-05-26

Äntligen nya vindar! På morgonen friskade nordvästen i, samtidigt som det kom någon regnskur. Detta medförde ett smärre nedfall av tättingar, främst SÅNGARE och FLUGSNAPPARE, som koncentrerades till dungarna på Rödkallens sydöstra del. Till det nya hörde tvenne TRÄDGÅRDSSÅNGARE.

Sträcket i övrigt var magert. Däremot fick vi se 2 st KAJOR som inspekterade fyrvaktarbostadens skorsten. En stund senare var fåglarna väck. Tydligen dög den inte…

Nu på kvällen lättar molntäcket, N-vinden har mojnat, och vi blickar ut över ett nästintill spegelblankt hav. Allehanda sjöfåglar rastar kring ön. Efter sträckande labbar har vi dock spanat förgäves. Vi tror att det blir omsättning av tättingar i natt, då sträckvädret ser fint ut. Om det leder till netto plus eller minus återstår att se.

Andreas, Krister och StefanInsänt av Rolf G Gustafsson
torsdag 2011-05-26, 14:23
Webbadress: www.sjaunjaape.se

Det verkar ha gått bra för FASANen i Luleå. Såg och hörde 7 olika tuppar runt Persöfjärden idag. Upp till tre hanar samtidigt. Eller är det resultat av nya utsläpp?

HÖKUGGLA ett ex i området (vitt sett) runt södra Smedsbyn.


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
onsdag 2011-05-25, 20:11

Onsdag 2011-05-25

SV 7 m/s - dagens ganska konstanta vind på Rödkallen. Sjöfågelsträcket var uselt, men det drog i vart fall förbi en GRÅHAKEDOPPING. Även BIVRÅK och STENFALK passerade ön på väg mot N frampå dagen.

Av tättingar hade det glädjande nog fyllt på trots vackert väder och medvind för de små. Uppåt var det främst för LÖVSÅNGARE (30 ex.), ÄRTSÅNGARE (hela 15 ex.) och GRÅ FLUGSNAPPARE (4 ex.). Nedåt för RÖDSTJÄRT (8 ex.)och BLÅHAKE (1 ex.).

Rastande och sträckande vadare har förekommit mycket fåtaligt hittintills, men idag fick vi åtminstone besök av 4 KUSTSNÄPPOR.

Den totala artlistan under vår expedition uppgår nu till prick 100 arter. Några till lär det bli innan veckan är slut. Vi tror på ytterligare några sångararter, bredstjärtad labb eller fjällabb och någon vadare till.

Skärgårdshälsningar från Andreas, Krister och Stefan!Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
tisdag 2011-05-24, 20:31

Tisdag 2011-05-24

Dimman lättade ”tyvärr” på Rödkallen redan föregående kväll och vi vaknade upp till en fin och ganska stilla morgon. Bara närmare fastlandet kunde man skönja tunna dimstråk. Särskilt tidigt vaknade Krister, som gick en promenad och hörde en nyanländ SÄVSÅNGARE sjunga.

Sträcket över hav började lovande med en del LOMMAR, men det avtog snabbt, så vi avbröt räknandet redan vid 7-tiden. I stället gick vi lite rundor uppe på ön. Aningen fler tättingar verkade finnas här, men de flesta är samma som tidigare dagar.

Under förmiddagen ökade S-vinden alltmer för att nå kuling under eftermiddagen och kvällen. Vattenståndet steg så att KUSTLABBENS påbörjade rede översvämmades. Efteråt pippade dem igen, så det kanske blir häckning trots allt. Vi har nu 5 SMÅTÄRNOR här, tidigare dagar 2 st. Verkar som åtminstone 1 par ska häcka, ty de uppvaktar varandra flitigt.

Generellt svårskådat med obefintligt sträck med denna hårda vind, och småfåglarna gömmer sig. Framförallt saknas antalen av tropikflyttarna, t.ex. ännu ingen gök, bara 1 GRÅ FLUGSNAPPARE och inga sångare förutom GRAN-, LÖV- och ÄRTSÅNGARE samt ovan nämnda SÄVSÅNGARE. Vi önskar oss nu avtagande vindar och blåst från andra riktningar. Verkar tyvärr dröja med det.

Andreas, Stefan och KristerInsänt av Lena Bondestad <lena.bondestad@telia.com>
tisdag 2011-05-24, 11:49

Cyklade en sväng i söndags morse (22/5) mellan 4.00 - 7.00; Svartbyträsket, Gamla Sävast, Sävast, Bodsvedjan. Fyra grönsångare varav tre inom en sträcka på knappt 1 km (släktingar?). Ett par mindre strandpipare tycker tydligen att den avstängda vägen 97 vid Sävast är ett fint häckningstillhåll.
Men mera action i/vid trädgården hemma på eftermiddagen: ärtsångare, rosenfink, småspov, nötkråka och turkduva.


Insänt av Andreas Livboj (kan behövas på rödkallen) <andliv@spray.se>
måndag 2011-05-23, 19:51

Måndag 2011-05-23

Vi stod redo på Konferensens altan kl.4 i morse för att kolla på sjöfågelsträcket. Vinden var delvis frisk från SSV och sträcket började försiktigt, men efter kl.7 när vinden avtog en aning och vred till SSO tog det sig när det gällde lommarna. Fram till kl.10, då sträcket dog, inräknade vi 448 LOMMAR. De flesta passerade för långt ut för att säkert kunna artbestämmas, och de kom ofta i form av svärmar med 20-40 ex. i varje svärm. Det räknades sträck även vid Bjuröklubb i morse, och där sågs 814 ex. Vi nådde således något över hälften av Bjuröklubbs antal, vilket är en lite högre andel än brukligt. Hade vi haft lite mer O-komponent från början så hade vi troligen kunnat se ännu fler individer. Även 3 KUSTLABBAR sträckte förbi, men inte den bredstjärtade labb vi önskat oss.

I det tidvis soliga vädret tog vi sedan en runda på ön för att bilda oss en uppfattning om tättingläget. Magert även idag, konstaterades det, även om t.ex. en rastande RÖDSTRUPIG PIPLÄRKA var ny för resan. Diverse lunch- och toalettbestyr tog snart vid. Andreas besökte dasset i hamnkasunen vid 11-tiden och fick en riktig överraskning när han kom ut efter uträttat ärende. En 2K hane AFTONFALK sträckte in 20 meter väster om dasset, jagad av TÄRNOR, och drog sedan vidare precis förbi Konferensen och mot öns norra del. Tala om skittur! Krister fick en kort obs av fågeln innan den försvann, medan Stefan tyvärr var för sent ute.

På eftermiddagen började det att regna, och det blev bara sporadiskt skådande. Nu på kvällen är regnet på väg att släppa, men dis och dimma omger ön. Vi tror alltså inte på någon sträckskådning i morgon bitti, men väl på tättingletande. Dimman täcker nämligen bara västra Bottenviken, medan sträckvädret för småfågel är fint över Finland. Vi hoppas alltså på att allt ska hända på Rödkallen också i morgon!
Andreas, Stefan och KristerInsänt av
måndag 2011-05-23, 14:23

En AFTONFALK, 2K hane, passerade "pojkarna" på Rödkallen vid lunchtid. Som närmast på 20 m avstånd.
Är väl sånt som kallas njutobs?!

/Inte alls avundsjuk


  « Föregående 20       Nästa 20 »