Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Urban Jacobs
tisdag 2016-09-13, 09:54

En varfågel 11 sept. Jupukkavaara, Merasjärvi Kiruna kommun.


Insänt av Patrick Å
måndag 2016-09-12, 20:44

Måndag 2016-09-12
När klockan ringde 03:30 tjöt vinden kring husknuten så ringmärkningen inställdes helt då den hårda kulingvinden skulle hålla i sig framåt eftermiddagen. Istället blev det sovmorgon till sextiden och efter frukost gick vi ut på egna upptäcksfärder i terrängen.
Berne hade en anmärkningsvärd upplevelse när han kunde studera en duvhök som jagade ut en kråka ut över havet i riktning mot Malören. Ett par hundra meter ut från land slog höken till mot kråkan och båda såg ut att hamna i vattnet. Kråkan kom dock flygande med några kråkkompisar som hade skyndat till. Duvhöken syntes dock inte till något mer så dennes öde vet vi inget om.
Efter en räddningsaktion av tre grodor och en näbbmus som höll till nere i den översvämmade betongtunnan som tjänstgjort som skafferi behövde vi alla ett bastubad!
Under eftermiddagen svepte en ung blå kärrhök in över taknockarna i Kumpula och vi kunde efter dagen summera nio olika rovfågelarter.
Mycket trollsländor drar omkring liksom en hel del älgar runt om på ön.
Berne Martinsson, Nils Åke Andersson, Patrick Åström och Jan Andersson.Insänt av Patrick Å
söndag 2016-09-11, 20:16

söndag 2016-09-11
En fin mulen morgon med svaga sydostliga vindar gav oss höga förväntningar vilka dock inte infriades med måttliga 26 ringmärkta individer av 12 arter. Fem kontroller gjordes, alla ringmärkta i år här på ön. Eftermiddagen delade vi på oss och skådade i olika väderstreck. Jan såg en halsmärkt älg med nr 9929. Detta var en tjur med 16 taggar. Jan stötte även en dvärgbeckasin i Östviken. Dimman svepte in under eftermiddagen samtidigt som vinden ökade något. Under kvällen vred vinden mot väst samtidigt som den ökade i styrka. Under natten väntas kuling. Regnet smattrar mot fönstren. Morgondagens ringmärkning känns tämligen hotad.


Insänt av Patrick Å
söndag 2016-09-11, 20:11

Lördag 2016-09-10
Personalbyte. Ringmärkning ett par timmar. Fem märkta fåglar av två arter.
Kl. 12 blev Peter S och Peter K avbytta. I land hoppade Berne Martinsson, Nils Åke Andersson, Patrick Åström och Jan Andersson.Insänt av Peter Keil <peter.h.keil@gmail.com>
fredag 2016-09-09, 20:58

Fredag 2016-09-09
Lugn morgon både väder- och fågelmässigt, trots att våra förhoppningar på en god fågeltillgång i näten var ganska högt ställda; till större delen mulet och näten hängde lodrätt utan strutar. Blygsamma 29 fåglar av 11 arter bl a en taltrast, tre gråsiskor och en gammal sävsparvhanne som Peter K märkt i september för tre år sedan. Viss dramatik när Peter S skulle sätta upp alternativnäten och fann halva nätet borta och stolpen knäckt i A 4nätet. Peter skrev om älgskador igår, och detta är väl också en mycket konkret sådan.
Vad gäller observationer kan nämnas 6 mindre korsnäbb, en ensam glutt och en förbiflygande ljungpipare.
Peter S skrev igår uppskattande om Haparanda Sandskär fågelstation, och jag, Peter K, vill bara instämma i den värderingen. Man återkommer inte i tio år till verksamheter som inte håller måttet! Och så är ön i sig förstås en sagolik ö att vistas på.
För övrigt bl a lingon- och blåbärsplockning och avveckling av denna personalstyrkas insats.
Peter S och Peter KInsänt av Gunborg Stenvall <hapsang@gmail.com>
fredag 2016-09-09, 17:01

Den 7:de glömde vi...
Onsdag 2016-09-07
Vaknade till en blåsig dag, 11 m/s från väst. Vi gick ner till ringmärkningen vid 06:30. Vi kunde inte öppna alla näten på grund av blåsten. När vi stod och spanade ut över havet ser Peter S att en hökuggla är på inflygande, vilka hökögon han har. Även en Duvhök förgyllde dagen. Annars var det skralt med fågel, bara 7 nymärkningar och en kontroll. På eftermiddagen tog vi en promenad med svamp, bär och fågelskådning. Fiskgjusen och Havsörnen följde oss noga. Vi har även träffat på älgarna, kon med två fjolårskalvar stod och tittade nyfiket på oss och även en ko med årskalv såg vi på promenaden. Till middag bjöd Peter K på en väldigt god fisksoppa och till efterrätt blev det resterande havtornskräm. Detta blir sista kvällen med Petrarna för Gunborg åker hem imorgon em. Men det är med blandade känslor hon åker hem för det har varit en mycket lärorik vecka med mycket fågel, god mat och framför allt trevligt sällskap.
Peter S, Peter K och Gunborg vid tangenternaInsänt av peter strandvik <peter.strandvik@ptj.se>
torsdag 2016-09-08, 20:05

Torsdag 2016-09-08
En relativt blåsig morgon, men från NV, så de flesta näten gick att sätta upp i vanlig tid. Totalt 30 fåglar fångade vi, bla 4 blåhakar. Inte mycken rörelse i övr på udden, men Peter K hörde i alla fall en tretåig hackspett igen.
Gunborg skyndade tillbaka till lunchen, då Johan Stenvall anlänt ihop med Rune L, med son. Intensiv bärplockning och vandring över ön vidtog. Gunborg o Johan såg orrar, en blå kärrhökshane mm på sin tur. Hemfärd för Stenvalls och Lindqvist´s vid 16. Resten av kvällen blev lugn och mest fylld av div praktiska göromål.
Jag vill passa på att tacka för denna vecka på denna exotiska, välskötta och välfungerande fågelstation. En stor eloge till Sandskärsgruppen, mfl, som lägger ner tid o kraft, för att allt skall fungera !
En teori vill jag också kasta ut; även om den kanske inte är ny. Den intensiva älgbetningen i yttre skärgården, inte bara på Sandskär, är ju väldigt parallell, med försvinnandet av dalriporna och orrarnas minskning. Här finns ju inte undervegetation kvar, som skydd ! Det är väl sannolikt älgarnas fel att dessa arter minskat/försvunnit, o inte rävens fel !
Peter K o Peter SInsänt av Peter Keil <peter.h.keil@gmail.com>
tisdag 2016-09-06, 17:45

Tisdag 2016-09-06
Nästan klart väder (som vanligt) när vi steg upp i vanlig tid, relativt milt (7 grader och lugnt). 35 fåglar ringmärktes; nu har grönsiskan intagit den ledande positionen med 22 individer medan lövsångaren hamnar på blygsamma en (1) fågel. Övrigt noterbart är en sparvhökshona, en taltrast (förhoppningsvis är trastarna på gång nu) och en ovanligt grann 1K blåhake som Gunborg lagt in på facebook.
Bland obsar kan nämnas rödstrupig pip, lappsparv, tre grågäss, två storlommar, pil-, lärk- och stenfalk.
Peter S kantareller blev en utsökt svampomelett och efter lunchen gav sig Gunborg iväg på havtornsjakt vilket kommer att resultera i en likaledes utsökt havtornskräm.
Medan Peter K ägnade sig åt bastun sysselsatte sig Gunborg och Peter S med det nödvändiga datorarbetet.
Gunborg, Peter S och PeterK genom den senareInsänt av Peter Strandvik <peter.strandvik@ptj,se>
måndag 2016-09-05, 19:56

Måndag 2016-09-05
Lite blåsigare idag! NV 9 m/s, men det var ju delvis lä på nätplatserna, så vi startade dagen sedvanligt kl 05.00.
Fåglarna droppade in, två lappsparvar förgyllde tidigt, tre sena svv flug mm.mm. Summa 46 ex av 14 arter. Gunborg o Peter såg en tretåig hack, vid ringmärkningsboden, o lärkfalksungarna laddade upp inför Afrika, med flera lyckade jakter över havet, från udden. Minst tre fågelbyten bärgades, förmodligen ängspiplärkor, eftersom det nästan var den vanligaste rastaren idag. Grönsiskorna blev fler än lövsångarna- nu är det höst på riktigt.
Efter lunch blev det promenader med bär- och kantarellplockning.
Peter, Peter o GunborgInsänt av Peter Keil <peter.h.keil@gmail.com>
måndag 2016-09-05, 13:05

Söndag 2016-09-04
Vaknade vid 03:30 och Peter satte genast igång med grötkoket. Måttlig vind från nordost, vi kan ana att hösten är här. Det blev 9 märkningar och tre kontroller. Fint besök blev det också nere vid märkplatsen av Blåkärrhök, Havsörn, Stenfalk, Lärkfalk och Sparvhök mm. Gunborg mötte en ung räv på en av nätgatorna, fick ta ett ordentligt snack med räven så att den skulle förstå att detta passar sig inte. Vid nio-tiden värmde dock solen och bådade om en fin och varm dag. Man kan säga att det blev Ärlans dag i ärlighetens namn. Det finns Sädesärlor över allt på ön även en hel del gulärlor. Efter dagens arbete nere på märkplatsen så tog Peter S en tur västerut som fick avslutas i förtid på grund av värmen och myggen! Gunborg drog också väster ut men med den svalkande badstranden som mål. Efter en stund kunde inte heller Peter K hålla sig från vattnets svalka på västrastranden. Kvällen avslutas med en god norrländsk maträtt, renskav med kantareller, lingon och ris till(lite Göteborgs stuk på det hela, alltså riset) Innan läggdags skall vi hinna med ett besök i bastun för att tvaga oss.
Peter S, Peter K och med Gunborg vid tangenterna.Insänt av Peter Keil <peter.h.keil@gmail.com>
lördag 2016-09-03, 19:13

Lördag 2016-09-03
Sedvanlig rutin med uppstigning halv fyra och en klar himmel och svag till måttlig vind från nord. Vinden kan väl få ett särskilt avsnitt i denna betraktelse, då den under dagen växlade både i intensitet som riktning: svängde till ost vid tio-tiden, för att nästan avstanna helt när Rune kom med den nya personalen vid halv-tolvtiden. Tillbaka till stugan. Roland fick sovmorgon eftersom han åtagit sig att städa i stugan och frakta ner packningen till hamnen. Ingen av oss andra protesterade och stugan formligen sken av nystädad lyster när Mats, Frida och Peter återvände. Liksom gårdagen var ringmärkarresultatet klent (underdrift) med fyra lövsångare, en trädpiplärka och en blåhake, samtliga ungfåglar.
Det tidigare gänget ersattes av Gunborg Stenvall, och Peter Strandvik från Marstrand. Efter snabblunch en promenad över ön till västra vadarstranden bl a; tyvärr färre vadare än tidigare: 4 sandlöpare och 2 större strandpipare. Övrigt: 1 stenfalk, 1 göktyta, några större hack, och stundtals livlig tättingaktivitet i snåren: trädpiplärka, grå flug, rödstjärtar… Lite kantarell- och smörsoppsplockning förgyllde eftermiddagen ytterligare och kommer att ge ytterligare krydda åt Gunborgs fläskfilé.
Roland, Mats, Frida, Gunborg, Peter S och Peter KInsänt av Mats Bergquist
fredag 2016-09-02, 20:33

Morgonen började med en vacker soluppgång, men efter ett par timmar kom det utlovade regnet och förstörde lugnet. Näten fick vila i ca två timmar innan solen åter kom fram för att skina resten av dagen. Den något starka vinden från den sydvästliga sektorn håller i sig även i skrivande stund (klockan 1900). Från buskar och snår hördes inte många knyst, så antalet ringmärkta fåglar stannade vid blyga 8 individer. Dagens roligaste märkta blev en ung videsparv.

En vandring till den ”säkra” vadarlokalen på västra stranden av Nordrevet gav ett dagsfärskt utterspår, en kärrsnäppa, två småsnäppor, två roskarlar, fem sandlöpare, sju större strandpipare och tre fiskmåsar.

Roland, Frida, Peter och Mats (gnm Mats)Insänt av Veronica Silverplats
fredag 2016-09-02, 20:24

En häger flög över min arbetsplats i Boden-området vid 16:45!


Insänt av Peter Keil <peter.h.keil@gmail.com>
fredag 2016-09-02, 13:20

Torsdag 2016-09-01
Första dagen i september blev det sovmorgon, regn o 14 m/s , omöjligt att sätta upp näten.
Vi har nu plockat in burarna till ringmärkningsboden o staplat dem väl.Vi hade väldigt närgångna Lärkfalkar när vi besökte udden, fantastiska flyguppvisningar.
Lunchen bestod av nyplockade kantareller m omlett, Peter o Mats hade plockat, en riktig delikatess.
Mörkret sänker sig sakta över ön, ljusen tända o Frida har diskat. Nu laddar vi för en ny ringmärkar morgon . Vi hoppas på några riktiga rariteter!
Mats Peter Frida Roland (som skrev)Insänt av Peter Keil <peter.h.keil@gmail.com>
onsdag 2016-08-31, 20:27

En rättelse: rätt artantal av märkta fåglar är sju (inte elva).


Insänt av Peter Keil <peter.h.keil@gmail.com>
onsdag 2016-08-31, 20:14

Onsdag 2016-08-31
Fjärde dagen i rad med klarblå himmel och rosa skiftningar vid horisonten när vi som vanligt slår upp våra ljusblå (gröna) halv fyra. Cirka 27 nymärkningar av elva arter av vilka en 2K+ lövsångarhona, 1 2K+ sädesärlehona och 3 blåhakar står ut. Rödstjärtar invaderar näten med 6 individer. Obsar vid ringmärkningsplatsen bl a: 2 unga lärkfalkar, 3 tranor, bändel, sträckande hus- och ladusvalor, pyrrande lappsparvar och tickande videsparv.
Efter middagsvilan gav sig Mats och Peter ut i svampskogen (uppskattningsvis 7 kg), fortsatte genom östra stadion (2 orrar) varefter Mats fortsatte ner till västra sidan av nordrevet där det drällde med vadare: 3 roskarlar, 6 sandlöpare, 3 småsnäppor, större strandpipare.
Bastubad och nu är klockan drygt åtta och då måste vi påbörja dataarbetet för att inte få bassning från land.
Roland, Frida, Mats och Peter (som skrev).Insänt av Frida Snell <frida.k.snell@gmail.com>
tisdag 2016-08-30, 21:26

Tisdag 2016-08-30

Idag fick vi en fantastiskt vacker morgon på Sandskär. Temperaturen var ca 6 grader kl 04 och det var närapå vindstilla. Efter ett värmande och stärkande grötmål anlände vi till märkplatsen samtidigt som solen steg över horisonten, och strålarna letade sig fram genom morgondimman över daggvått gräs och ett stilla hav. Över dagen var det mest soligt och temperaturen var kring 15 grader när vi avslutade märkningen vid kl 11.

Dagens märkning gav 31 st nymärkningar av 11 arter, däribland en trädgårdssångare, en grå flugsnappare och en blåmes. Lövsångarna dominerade märkningen även denna dag.
Trevliga obsar under dagen var bl a 4 brushanar samt ladusvalor som Peter såg vid ringmärkarudden. Mats tog en skådarrunda längs östra stranden norr om ringmärkarplatsen och fick då se en morkulla i lövskogen.

Efter en god middag och lite trassel med uppkopplingen på ön gör vi oss nu redo för en ny dag imorgon, men först en välbehövlig natts sömn.

Peter, Roland, Mats och FridaInsänt av marianne eriksson <k.marianne@telia.com>
tisdag 2016-08-30, 18:22

En häger har under hela eftermiddagen promenerat i strandkanten nedanför huset. Har observerat att den har fångat småfisk, samt vilat emellanåt med några gräsänder. Högsböle c:a 15 km söder om Piteå


Insänt av Mats Bergquist
måndag 2016-08-29, 20:48

Måndag 2016-08-29

Dagens vedermödor började redan klockan 0330 när väckarklockan ringde. Viktigaste uppgiften stod Peter för även denna morgon, dvs grötkokningen. Ingen vågar klaga på vare sig salt eller klimpar, vem åtar sig frivilligt detta uppdrag? Vid ringmärkarbodan började solen stiga mot en klarblå himmel reden vid nätuppsättningen. Solen fortsatte att skina hela långa dagen. Dagen vid nätplatsen skred tämligen lugnt fram med totalt 37 fåglar av 11 arter. Roligaste nätbesökaren blev en lappsparv. Avdelningen överraskande observationer kom vid 8-tiden när en hane vitryggig hackspett passerade över märkarboden för att sakta flyga i riktning mot kapellet. Vart den kom ifrån eller tog vägen vet bara hacken själv. Förhoppningsvis kommer den från öster som artfränder gjorde förra hösten. Eller var detta en individ som hållit till på ön under sommaren? Den kan väl inte vara så vänlig att återkomma i näthisshöjd imorgon bitti… Andra fåglar att nämna är den bändel som Frida fick en lifer på samt en lockande rödstrupig piplärka. Förutom alla svarta ängstrollsländor och tegelröda ängstrollsländor på spängerna, sågs och fotodokumenterades en hane av gulfläckig ängstrollslända. Slutet på augusti närmar sig, varför det mindre roliga med att bära tillbaka vadarburarna från Pauhu påbörjades.

Frida, Peter, Roland och MatsInsänt av Peter Keil <peter.h.keil@gmail.com>
söndag 2016-08-28, 18:41

Söndag 2016-08-28

Idag märkt c:a 60 fåglar. Strålande väder c:a 20 grader o 4 s/m. En ny art för mig (Roland) - videsparv. Nu blir det lunch o en tur till Nordudden. Några godingar blev det också: se bilder på facebook-sidan!

Frida, Mats, Peter och Roland gnm Roland  « Föregående 20       Nästa 20 »