Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
torsdag 2011-06-23, 23:28

Hej!

Jag har inventerat min ena häckfågelrutt som börjar i Södra Sunderbyn och slutar på Stor-Porsön. Morgonen var inledningsvis lite blåsig men eljest vacker.

Aldrig sedan 1993 har det varit så blött i markerna som i morse. Efter flera dagars ihållande regn är stigen som går från Gammelstad till Porsön norr om Gammelstadsviken delvis översvämmad. Det dugde inte med kängor eller lågskaftade stövlar... Undra hur allt det våta påverkar fåglarnas häckningsframgång?

Totalt sågs/hördes 280 fåglar av 48 arter under rutten. Artantalet är normalt men antalet individer klart under medel. Möjligen kan ovanligt sent utförd räkning (görs normalt före 20/6) i kombination med många tidiga häckningar i år förklara en del.

Trenden har för övrigt varit liknande de senaste åren. Således blev det ny bottennotering för LÖVSÅNGARE (bara 22 ex), SÄVSÅNGARE och STORSPOV. Däremot summerades rekordmånga BLÅMESAR. Även TRASTAR, BOFINK och TRÄDPIPLÄRKA verkar det gå bra för.

Avslutningsvis, Glad Midsommar!


Insänt av
torsdag 2011-06-23, 09:08

En bredstjärtad labb sågs även väster om Ammarnäs i Lappland igår, vilket även det är anmärkningsvärt.
Att det skulle röra sig om samma fågel känns långsökt, men uppenbarligen finns det troligtvis minst två stycken i vår del av landet.

Mvh / Stefan H


Insänt av Per Sandberg <pellepersan@hotmail.com>
onsdag 2011-06-22, 23:11

Ja, så oväntat...

Kom alltså körandes från Öjebyn mot Bölebyn och hade lyssnat av litet åkermark efter ev. vaktlar och kornknarrar då jag ca 75 m NO om Älvsbyvägen vid avfarten mot Böle Bom ser en avvikare bland några gråtrutar i lufthavet på ca dubbel trädtoppshöjd: Ser onekligen ut som en labb (dock ej kustlabb!) framför allt pga mycket långa aktre utstick, nästan som "ett extra fotpar"?!

Stannar direkt efter avfarten och rycker med mig kikaren och går ut i hopp om att få se den litet bättre. Första tanken är: Var det kanske en fjällabb?

Får genast syn på den över trädtopparna. Fågeln glider nästan parallellt med Älvsbyvägen mot SO och i kikaren syns den alldeles utmärkt. Att labben är av ljus fas syns tydligt (ljus buk i kontrast till mörkt halsband) men framför allt är de breda vridna klubbformade mellersta stjärtpennorna omisskännliga (det som med obeväpnat öga uppfattats som "ett extra par fötter").

Några sekunder senare glider den in bortom trädtoppar och jag ses springa likt Usain Bolt för att komma ut på ett hygge NO om vägen. Väl där, ca 45 s senare, ser jag dessvärre inget mer av fågeln.

BREDSTJÄRTAD LABB! Men här och nu?

Tidpunkt och biotop känns onekligen udda (vi hade förvisso två ex sträckande på Haparanda Sandskär 15/6 2008): Här är vi 800 m från Piteälvens mynning i Svensbyfjärden och 4 km från Bottenvikens inre fjärdar, t.ex. Bertnäsfjärden.

Arten ska ju kunna sträcka över land men min observation är för kort för att jag ska kunna uttala mig om vad den egentligen gör/gjorde (sträcker över land eller parasiterar på trutarna eller nåt annat).

Tilläggas kan att jag är absolut säker på vad jag sett och att jag är vid mina sinnens fulla bruk...

Passar på att önska glad midsommar till alla NOF-netläsare!

/Per


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
onsdag 2011-06-22, 20:34


BREDSTJÄRTAD LABB!

Jag fick alldeles nyss samtal från broder Per Sandberg, som genom bilfönstret observerade en adult brälle av ljus fas nära Älvsbyvägen i Öjebyn (Piteå kommun). Mer exakt var det den plats där man efter ett antal hundra meter efter Försöksgården, på väg mot Älvsbyn, kan svänga vänster mot Böle bom.

Per stannade bilen, och hann få en ytterligare kort skymt av brällen, men han tappade den sedan. Det är oklart om den gick ner eller sträckte vidare men han spanar just nu efter den, någon minut efter obsen.

/Lars, i Öjebyn.


Insänt av Krister Jakobsson
fredag 2011-06-17, 08:32

Jag har varit där på morgonen (kl 07.10-07.40) och LUNDSÅNGAREN spelade för fullt ca 150 m bortanför bäcken ca 50 m från stranden. Det finns en parkeringsficka ca 150 m hitom stugorna. Det går en lättgången stig därifrån som du kan följa hela vägen ner till bäcken. Passera bäcken ca 150 m. Där satt den. Dock mingen MINDRE FLUG.


Insänt av Ulf P Eriksson
fredag 2011-06-17, 06:38

Hej Lars; Jag undrar i samband med detta, var parkerar man och hur tar man sig dit lättast, jag ser en märkt stig på kartan är det bästa vägen, (ej hertsöbo) //MvH Ulf P


Insänt av Lars Harnemo
torsdag 2011-06-16, 23:07
Webbadress: http://www.nof.nu/temp/lundsångare karta 20110616.jpg

Som Ulf skriver här nedan så ramlade vi på en LUNDSÅNGARE på samma ställe som Sture hittade en mindre flugsnappare tidigare idag. Det tog en stund innan vi kom på vad den fina sångfågeln var, men Jan Bergström knäckte nöten. Den hade en otroligt fin uppvisning alldeles runt våra huvuden och nästan förföljde oss. Kul.
Jag har länkat till en kartbild här ovan så ni kan hitta dit - det röda inringade området.


Insänt av Ulf P Eriksson
torsdag 2011-06-16, 19:53

Enligt upptäckaren Lars Harnemo samt Jan Bergström är en LUNDSÅNGARE "även" upptäckt i den tidigare biotopen för nedanstående Mindre Flugsnappare. // Ulf P


Insänt av Sture Westerberg <stuwes48@gmail.com>
torsdag 2011-06-16, 16:21

MINDRE FLUGSNAPPARE norr om Nils Persa Stormyran, där bäcken kommer ner från myren till havet. Lövblandskog. Enklast att gå från Malmstad längs stranden.

mvh/Sture


Insänt av Thore Alm -Kalix
onsdag 2011-06-15, 17:50

Backsvalor- mitt i centrum.

Ett tretti-tal backsvalor har ockupperat
Kalix centralaste delar- vid E 4-rondellen -nedanför COOP-
I skärningen . som leder ned till Kalix camping- har de startat "urgrävningarna" !


Insänt av Peter Wikström <peterw812@gmail.com>
tisdag 2011-06-14, 22:54

Gjorde ett återbesök i kväll på SOMMARGYLLINGEN och fick höra den sjunga oavbrutet i nästan en timme (mellan 21:30 och 22:25). Fågeln var då stationär på Ryssbältsvägens södra sida, men fortfarande vid vägskylten "Holmen". Den höll till i en tät lövdunge med högvuxna aspar och björkar bakom ett brunt hus som fungerar som ungdomhem åt kids som hamnat lite på glid. Hurvida dom uppskattade det celebra besöket är dock okänt... Innan gyllingen tystnade flyttade den sig tillbaka till den andra sidan av vägen, alltså till den plats där jag först såg den i morse. En otroligt mäktig grej att i Norrbotten få uppleva något sånt här, helt otroligt!!! Men "i Kalix kan allt hända..."


Insänt av Sonja Kuoljok <sonja.kuojok@glocalnet-net>
tisdag 2011-06-14, 09:58

En helt underbar natt vid Laponiaporten i Porjus med BUSKSÅNGAREN. Vilken fågel! Hur kan den lilla kroppen åstadkomma så mycket och så många olika ljud.Inte blev det sämre av en färgrann soluppgång över Porjusselet!Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
tisdag 2011-06-14, 07:22

Nu på morgonen 1 SOMMARGYLLING hittad av Mats Bergquist i Holmen, Kalix-Nyborg. Den sitter 200 in längs vägen mot Ängesviken. Peter Wikström hörde samma fågel nyss.

Den torde vara kvar i varje fall under dagen, lett å krysse. Det är bare dra, men en annen måste jobbe:-(


Insänt av Jan-Olov Johansson
tisdag 2011-06-14, 06:36

DVÄRGSPARVEN som upptäckts häromdagen sjunger för fullt på hygget i stora aspen vid Storträskmyran, Hertsöträskvägen.
/Jan-Olov J


Insänt av Matts Vikström <matvim@gmail.com>
söndag 2011-06-12, 13:43

STENKNÄCK observerad torsdag 9 juni på vägen mot Lomtjärn strax utanför Piteå.
Dessutom hördes GRANSÅNGARE och SÄVSÅNGARE på Fårön, Piteå, lördag 11 juni.


Insänt av Stefan Holmberg <stefan@abborrtrask.se>
lördag 2011-06-11, 12:13

Hittade en spelande vattenrall mellan träsken i Hålberg föregående kväll. Arten är mycket ovanlig i Lappland och tittar man på svalan så ser man att det endast finns ett rapporterat fynd av sjungande fågel i Lappland.
Detta var i Åsele Lappmark, i Norrbottens län finns endast ett tidigare fynd och det var i Luleå lappmark, i början av april för tio år sedan.
Troligen finns något tidigare fynd av arten, men dessa finns inte rapporterade på svalan.
Fågeln satt relativt nära vägen och hördes väl då den spelade frenetiskt redan före klockan 22:00.

Mvh / Stefan H


Insänt av Peter Wikström <peterw812@gmail.com>
fredag 2011-06-10, 23:21

Jag gjorde igår natt en resa genom Tornedalens södra delar, från Haparanda och upp till Jouksengi. Noterbart från denna tripp tycker jag är den stora förekomsten av ROSENFINK. I stort sett varje gång man stannar så sjunger någon individ. Jag hörde/såg även många SÄVSÅNGARE, vilket känns extra roligt med tanke på förra sommarens näst intill totala frånvaro av arten. Två SVARTHÄTTA noterades också, en i Risudden och en i Ruskola. Den senare satt bara 2-3 meter från vägen och sjöng med full kraft så där vackert som bara hättor kan, häligt!! Jag hade lite hemliga förhoppningar om KORNKNARR i just Ruskola, men si det blev det inget av...

Resan avslutades med en sjungande DVÄRGSPARV i Juoksengi efter vägen mot Vyöni. Ungefär samma lokal som ifjol men något närmare byn. Fågel satt ganska långt från vägen ut mot myren till och tystnade/flyttade sig efter några strofer, men det räckte så bra, jag är nöjd!!! Däremot så bubblade en SMÅSPOV nästan oavbrutet ute på myren.

Tornedalen känns oerhört het, men det finns så många spännande lokaler för de rara gästerna att gömma sig i att man blir lite frustrerad. Det känns som att slumpen spelar en alldeles för stor roll ifall man ska hitta något eller inte. Men jag kan ta gift på att någon/några riktigt tunga arter finns där ute någonstans, frågan är bara var?? När? Det är väl NU och nån vecka framåt!!


Insänt av Lars Harnemo <lars.harnemo@gmail.com>
fredag 2011-06-10, 11:06

Hej
Det blev ett långt fågeldygn igår... Steg upp 02.45 och for till Långön, Luleå skärgård för att göra en standardrutt inventering. Inget speciellt noterades förutom att dom håller på med en större skogsavverkning där. Allt gick bra, hann till jobbet innan nio.
Sedan sent på eftermiddagen bar det av till Rödkallen, Storgrundet för att kontrollera SKRÄNTÄRNORNA. Vi hittade 70 bon vilket är lika mycket som ifjol. Vi märker ut bona med en numrerad grillpinne och det var påfallande ofta som dom lagt äggen i exakt samma bale som ifjol och i vissa fall i förrfjol också. Kul att det går bra för denna hotade art som man får gå ändå ned till Stockholmstrakten för att hitta övriga kolonier (ca 7 st i Sverige).
Vädret var osannolikt bra - spegellungt hav och 26 grader i skuggan.


Insänt av Mats Karström
måndag 2011-06-06, 20:58

BLÅSIGT FÅGELDYGN
Lördagen 4 juni 2011 ordnades för 8-e året i rad en lyckad 24-timmarsskådning från fågeltornet i Porsitjärn strax utanför Vuollerim.
Vädret var minst sagt omväxlande med en lugn och varm inledning och ett häftigt väderomslag med ett kraftigt åskregn och starka västliga vindar. Temperaturen varierade mellan 4- 15°.
Tidigare år har vi noterat 58, 58, 54, 52, 54, 52 och 58 arter, där den lilla variationen gjort oss förvånade. Något överraskande (?) hamnade vi pånytt i det tidigare intervallet när vi nu observerade 56 arter!
Totalt är 91 arter observerade under fågeldygnen, och årets räkning bjöd inte på någon ytterligare art. Även i år hade vi sällskap av sångsvanparet på bo precis nedanför tornet. En ensam trana sågs ofta gå på myren på andra sidan tjärnen. En salskrakehona, ett bivråkpar och torn- och lärkfalk tillhörde andra trevliga fågelobservationer. En tidig trollslända och två vattensorkar sågs även.
Den bästa räkningen gjordes av Robert Stenmark 8.00-10.00 med 36 arter. Totalt deltog 10 personer i den lyckade räkningen, med Robert Stenmark från Umeå som mest långväga besökare.Insänt av Maiken Arvidsson <maiken.arvidsson@telia.com>
måndag 2011-06-06, 20:41

I Glommersträsk kan allt hända!

Därför anmäler vi oss redan nu som frivilliga till nästa års tornbevakning. Nu är det nästan bara snöoväder vi inte har haft där.

När vi började vårt pass kl. 10 på lördagen var det behagliga +18 grader, men ett förfärligt blåsande. Rakt över träsket mot tornet. Det var ett snärj att hålla fast tuben så att den inte hoppade. Det handlade om att klämma två av stativbenen mot tornets räcke sen med fötterna hålla fast tredje benet. Keps på huvudet var inte att tänka på. Det handlade om att knyta hilkan hårt. (Hilka = lokal benämning på schalett.)

Vad vi lyckades fånga i kikarna finns att läsa på Svalan under Pite lappmark.

SMHI hade utlovat regn till kl. 11, men redan 10.50 insåg vi att det bara var att ta protokollsblocket och fly in i bilen. Det blixtrade och mullrade samtidigt som ett stort svart moln närmade sig. Att det skulle bli kraftigt regn var uppenbart och med den kraftigt byiga vinden skulle det regna vågrätt.

Nu hann vi bara sätta oss i bilen innan vi fick se en vattenkaskad komma över träsket, i riktning mot tornet och vår bil. Snabbt insåg vi att det nog var en tromb som skulle kunna ställa till elände så det var att snabbt flytta bilen från tornet och allt för stora träd. Tornet klarade sig, men de mindre björkarna låg efter marken. Stammarna hade dock sådan spänst att de klarade sig utan att gå av.

Under denna korta stund hade temperaturen sjunkigt till blott +6 grader och efter en timme var ovädret förbi och himlen sprack upp. Nu kom Monica för att ta över så hon fick kallt och blåsigt. Som den kloka kvinna hon är hade hon klätt sig rejält. Hon kunde bekräfta vår teori om tromb för grenar och lösa prylar hade blåst runt i Glommers. Strömmen hade försvunnit.

Som tur var blev det en stund innan vi påbörjade vår vidare resa mot Arvidsjaur för när vi passerade Rålund vid pass en kvart i ett var fortfarande endast en körbana farbar. Nedre delarna av stora träd täckte andra körbanan.

Den fortsatta resan hem till Öjebyn var en bedrövlig syn då mängder av stora träd låg likt gigantiska plockepinn.

Hälsar
Maiken & Tryggve Arvidsson
med rötter i Arvidsjaur kommun  « Föregående 20       Nästa 20 »