Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Jan Andersson <folke.langen@gmail.com>
onsdag 2011-07-06, 11:39

Svar till hackspettsundrande.

Den större hackspettens ungfåglar har en röd hjässsa som under hösten gradvis försvinner och man kan först då se vilket kön spetten har.


Insänt av Kerstin Jacobsson <kerstin.jacobsson@vux.goteborg.se>
onsdag 2011-07-06, 09:59

Svårbestämt fågelläte på Bodens station
midsommarafton?
I väntan på SJ:s som vanligt försenade tåg söderut tillbringade jag några timmar på Bodens station runt femtiden på eftermiddagen, midsommarafton. Där jag stod på perrongen hördes vid upprepade tillfällen ett mycket tydligt, skarpt tvåstavigt (nästan rovfågelsliknande) fågelläte från någonstans i närheten av stationen. Gissade att det låg någon fågellokal (ngn sjö eller damm?) i närheten av stationen och att det kunde vara en vadare. Dock har jag efter hemkomsten lyssnat igenom mina fågelskivor utan att hitta något läte som ens kommer i närheten av detta märkliga läte.
Finns det någon skådare i Boden som kan hjälpa mig? Kerstin Jacobsson, Göteborg


Insänt av
måndag 2011-07-04, 17:17

undrar hurdan fjäderdräkt ungfågeln större hackspett har,ser spetter med brunfjäderdräkt och huvud ovan sida hel röd


Insänt av Urban Jacobs
måndag 2011-07-04, 16:17

Morkulla. Sträckande vid Myggtorpet(utanför Kiruna längs Nikkaluoktavägen) igår kväll.


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
söndag 2011-07-03, 02:01


Hej!

Fick nyss ett sms av broder Per Sandberg, just nu ute på båttur i Piteå skärgård. Det stod bl.a. så här i detta sms: "Givande besök av utedasset på Stor-Räbben. En KÄRRSÅNGARE har sjungit av och till under en halvtimme, 20 meter S dasset. Skicklig härmare av flera arter, bl.a. LADUSVALA, KOLTRAST, BLÅMES. Om tabell på bryggan är korrekt går det turbåt hit ut från stan 10:00 söndagar, och är åter stan 18:00."

/Lars, i Öjebyn.


Insänt av Karl-Enar Hansson <k-e.hansson@telia.com>
lördag 2011-07-02, 11:17

Jag observerade flera varfåglar utanför Kiruna stad. Fick till något hyggligt foto.


Insänt av Lars Harnemo
lördag 2011-07-02, 03:30

Hej.
Nu ikväll (fredag) har Viktor Persson, Ulf Tenbäck och jag besökt Rödkallen med intilliggande Storgrundet för att ringmärka SKRÄNTÄRNOR samt skåda roliga fåglar.

Av skräntärnor har vi tidigare räknat in ca 70 häckningar. För ca en vecka sedan ringmärkte Jan Andersson och jag drygt 60 ungar. Många av dom verkade vara i rätt dåligt skick troligen pga det myckna regnandet då.
Ikväll kunde vi ringmärka 14 ungar. Men det fanns 10 bon med ägg i fortfarande samt 4 bon där ungarna var för små att märka.

Om man summerar det hela så borde det finnas ca 160 ungar totalt i kolonin, men som det ser ut nu så blir det bara drygt 100 som blir kläckta och överlever. Men så är det väl IRL, det finns många predatorer som ska överleva också. Vi hittade både döda ungar och rövade ägg där.

Trots allt så håller våra tärnor ställningarna bra jämfört med övriga Sverige.

I övrigt så gav resan kanske den största upplevelsen med alla TORDMULAR som finns på Grillklippan ett stycke därifrån. Häftigt är bara förnamnet!


Insänt av Matts Vikström <matvim@gmail.com>
fredag 2011-07-01, 23:26

Häckande GRÖNSÅNGARE (varnande med föda i näbben)utanför Lomtjärn, Piteå.
Hörde dessutom SVARTHÄTTANS ljuvliga flöjttoner inom samma område ; torsdag 30/6-11.


Insänt av
måndag 2011-06-27, 00:38


Fågelns vikt???

I KIrunaTErrängen väger den GLADA fågeln minst en MILjon Viktiga tUSendels gram. Gissar jag!:-)


Insänt av Herman Sundqvist
söndag 2011-06-26, 23:53

Vakteln i Avan (Avans byaväg 18) spela fin nu kl 23.50.
I går var den dock helt tyst. Lynnig rackare med andra ord.


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
söndag 2011-06-26, 20:59

Efter en koll i Svalan samt NOFs databas kan man konstatera att RÖD GLADA är ny art för T lpm och det andra fyndet för de tre nordligaste lappmarkerna. Det finns sedan tidigare ett fynd från 1954 gjort i Sitojaure i Lu lpm.

Egentligen är det inte så överraskande ändå med RÖD GLADA uppe hos oss. Arten går framåt i Syd- och Mellansverige, och i Finland ses fåglar nästan årligen långt norrut längs västkusten.


Insänt av Rolf G Gustafsson
söndag 2011-06-26, 20:31
Webbadress: www.sjaunjaape.se

Kan meddela att Åke och Richard bestämde den RÖDA GLADAN till en 2k fågel med mycket stark ruggning. Bilder ska finnas så de kommer väl på Svalan när skåningarna anländer hem igen, någon gång på lördag tror jag. Tills dess inventerar de standardrutter.


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
söndag 2011-06-26, 19:14

BLY-TUNG!


Insänt av
söndag 2011-06-26, 17:15

Vad väger den i Lappland, Andreas? ;-)


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
söndag 2011-06-26, 16:53

Intressant tredjehanduppgift från Åke Lindström och Rickard Ottwall via Rolf Gustafsson:

1 RÖD GLADA sedd idag 8 km O Svappavaara.

En supertung art i Lappland!


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
lördag 2011-06-25, 12:14

Under Midsommardagens morgon genomförde jag min andra häckfågeltaxering. Den äger rum i Sunderbyn, från nordväst till sydost.

Inräknades gjorde 335 fåglar av 43 arter, vilket är under medel. Även på dennna rutt blev det rekordlågt antal LÖVSÅNGARE och det näst sämsta året sedan 1993 för STORSPOV.

Många stoppen längs rutten ligger nära bebyggelse, varför "tätortsfåglar" är legio. KRÅKA, SKATA och KAJA är ungefär lika vanliga längs denna rutt, och så har det varit de senaste tre åren. Dessförinnan var KAJAN ganska fåtalig.

När det gäller GRÅSPARV och PILFINK så är den senare klart vanligare. Tvärtom var det för 10-15 år sedan. Däremot såg jag förvånansvärt många GRÅSPARVAR längs en promenad genom bostadsområdet Hammaren igår, och jag håller med Herman S (se NOF_forum) att nedgången för arten troligen har upphört och rentav ersatts med en svag uppgång.

Av något ovanligare arter kan nämnas 1 GRÖNSÅNGARE. Den brukar höras på rutten då och då, oftast från endera av två olika punkter. I år noterades den på den sista och tjugonde stoppet.

/A


Insänt av Herman Sundqvist
lördag 2011-06-25, 08:46

Sen häckning av stare.

I en av holkarna på gården har stararna ungar som är bara några dagar gamla. Antingen en andrakull eller en riktigt sen häckning, kanske av ett par som misslyckats. Ovanligt är det hur som helst.


Insänt av Herman Sundqvist
lördag 2011-06-25, 08:43

En VAKTEL spelade i natt i Avan. Den hördes hemifrån (Avans byaväg 18) och satt några hundra m nordväst om huset.Insänt av Lars Harnemo
fredag 2011-06-24, 15:57

Hej
Var nyss på väg in i bastun när stuggrannen Kerstin Eriksson kom med telefonen i högsta hugg. Hon hade just spelat in en fågel som sjunger bakom deras stuga. Det var en BUSKSÅNGARE. Väldigt kul, men kanske inte så oväntat.
Jag var dit en kort sväng och fick höra den men det är väl sen kväll och morgon den hörs bäst. Hon hörde den redan för en vecka sedan.
Nu en ännu gladare midsommarafton, från ett Finnskär som fått tillbaka solen nu ;-)


Insänt av Lars Harnemo
fredag 2011-06-24, 15:23

Hej
Igår torsdag så åkte jag och Jan Andersson ut till Rödkallen för att ringmärka skräntärnor. Men första anhalt blev Grillklippan dit vi anlände vid 07-tiden. Det var fantastiska mängder med TORDMULE. Har nog aldrig sett så många där, minst 4-500 som flög runt båten på nära håll. Endast mindre mängder med TOBISGRISSLA.
På Storgrundet vid Rödkallen kunde vi ringmärka drygt 60 ungar av SKRÄNTÄRNA. En del ungar var för små och i väldigt många bon var det ägg fortfarande.
En liten unge av VITKINDAD GÅS måste ha trott att vi var föräldrar för den förföljde oss hela tiden. Nästan jobbigt när man knappt kunde röra på fötterna. Ofta kröp den obemärkt in mellan stövlarna i skydd. Ganska charmigt, men vi var ju tvungen att till sluta bära tillbaka den till sina syskon.
Vi såg också en SMÅTÄRNA på Rödkallen och många bon/kullar av de vitkindade.

Glag midsommar!


  « Föregående 20       Nästa 20 »