Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
torsdag 2004-08-26, 17:18


Hej!

I morse (torsdag 26/8) vid 07.00 kunde jag konstatera att NÖTVÄCKAN (se tidigare inlägg) hade hittat mina talgbollar. Den provianterade för fullt, på ett mycket oskyggt sätt, och kunde fint beskådas på nära håll. Förhoppningsvis kommer denna honfärgade europaea att tilltalas så mycket av det parkliknande området som Framnäs faktiskt är, att den stannar lääääänge...

I samband med lunchen ställde jag mig sedan i tornet på Bredviksberget, Piteå kommun. Ett visst rovissträck kunde förmärkas. Mellan 10.30- 12.00 sågs bl.a. 6 SPARVHÖKAR dra mot sydväst, likaså gjorde 3 TORNFALKAR, 2 BIVRÅKAR och 2 honfärgade BLÅ KÄRRHÖKAR. Därutöver sågs bl.a. 1 subad. HAVSÖRN, 2 ORMVRÅKAR och 1 1K DUVHÖK. Höken, en riktig stor hona, gjorde flera anfall in mot soptippsområdet men utan synbarligt lyckat resultat.
I övrigt sågs bl.a. 2 HÄMPLINGAR som drog förbi tornet, med riktning mot soptippen.

Hälsar gör Lars!
Insänt av
torsdag 2004-08-26, 11:16

Komplettering av sommarens obsar från Latnjajaure, Torne lappmark

VINTERHÄMPLING
1 ex överflygande vid fältstationen 3 juni kl. 12:15 (Lars Gerre).
1 sj. hane i branten Ö om sjöns N-ända 23 juni kl 11 (Juliana Dänhardt).

GÖK
ropande vid Latnjajaure 1 juni kl 15 (Lars Gerre)

MOSNÄPPA
Minst två häckande par vid södra delen sv sjön (Lars Gerre, Juliana Dänhardt)

RÖDBENA
obsad vid sjöns utlopp 2 juni (Lars Gerre) och 30 juni (Juliana Dänhardt)

HUSSVALA
Jagar då och då över Latnjajaure, tillhör klipphäckande kolonin i Kårsavagge. Obsar vid Latnja 2004: 4 juni (Lars Gerre) och 27.6 (Juliana Dänhardt)


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
onsdag 2004-08-25, 22:17


Hej!

Här kommer lite obsar från det senaste dygnet i Öjebyn, Piteå kommun:

Igår tisdag 24/8 hann jag ut en kort vända på förmiddagen, vid åkrarna nära Försöksgården. (Denna plats fick bli substitut för den, då, avstängda Bredviksbergsuppfarten...)
Mellan 09.45- 10.15 såg jag bl.a. 3 BIVRÅKAR, 2 SPARVHÖKAR och 1 BLÅ KÄRRHÖK dra mot söder. Vidare sågs 1 adult HAVSÖRN. Känslan av sträckintensitet var påtaglig, men min obsplats och -tid var för dåliga för att kunna få ut något vettigt av det hela.

Idag onsdag 25/8 kollade jag om det gick att köra upp till p-platsen nära tornet på Bredviksberget, och se det gick det! (Sannolikt har en del telefonsamtal gett effekt, och jag hoppas effekten är definitiv.)
Mellan 12.15- 13.35 sågs bl.a. 4 TORNFALKAR, 3 SPARVHÖKAR, 1 BIVRÅK, 1 BLÅ KÄRRHÖK samt 1 STENFALK dra mot söder. Dessutom sågs 2 olika HAVSÖRNAR, 5 ORMVRÅKAR, 2 juv. BRUNA KÄRRHÖKAR, 1 DUVHÖK samt 2 LÄRKFALKAR i bergets direkta omgivningar.

Senare på kvällen, vid 16-tiden, upptäckte min sambo Karin 1 NÖTVÄCKA i en cembratall på tomten! Jag fick veta detta när vi var på väg in till stan(!) något senare, men kunde som tur var konstatera att den var kvar i samma tall vid 18.30-tiden. Jag fick en kort närobs med kikare, och allt jag såg talade för att det rörde sig om en europaea. Förutom färgsättningen, var detta en påtagligt stor väcka där direkt jämförelse kunde göras med 1 TALGOXE. Jag gissar att väckan kommer att vara kvar i morgon, emedan det tycktes finnas gott om mat. (Den lagrade flitigt i barken på cembran!) Dessutom har jag förstärkt det hela med några talgbollar.

Ha det gott!/Lars.


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
onsdag 2004-08-25, 20:47

Nu har ringmärkningsinfo inkommit från (ons)dagens märkning på Haparanda Sandskär. Det blev som väntat en bra dag med 162 ringmärkta fåglar av 13 arter, bl.a. 124 LÖVSÅNGARE, 7 BLÅHAKAR och 1 GÖK.

/A


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
onsdag 2004-08-25, 18:49

Hej!

Hittade nyss ett meddelande på min telefonsvarare som jag inte lyssnat av på ett par dagar. Det gällde en rapport från Haparanda Sandskär i måndags den 23/8. Då ringmärkte man 93 fåglar av 10 arter, bl.a. 1 VIDESPARV, och man såg exv. LÄRKFALK, PILGRIMSFALK samt 2 KUSTSNÄPPOR.

Igår tisdag inkom ingen information från "Hapanada"; sannolikt blåste all möjlighet till märkning bort i den friska nordvästvinden. Från dagen har jag inte fått någon rapport än så länge, men den inkommer väl under kvällen.

/Andreas


Insänt av Staffan Sundin <Staffan.Sundin@nll.se>
onsdag 2004-08-25, 13:57

Första frostmorgonen (- 1.4 grader) på Näset, Norrfjärden, gav ordentlig fart i buskarna.. Mellan kl 05 och 11.30 ringmärktes 149 fåglar av 12 arter:
Lövsångare 114, Videsparv 11, Svartvit flugsnappare 8, Blåhake 4, Bofink 3, Talltita 3, Trädgårdssångare 1, Trädpiplärka 1, Gulärla 1, Bergfink 1 samt Sävsparv 1 samt Talgoxe 1.
Inga anmärkningsvärda obsar (vi hann inte lyfta kikaren..)
/Hälsar Lars S och Staffan


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
tisdag 2004-08-24, 21:28

Hej igen!

Det rejäla sydsträcket främst av ORM- och BIVRÅK idag tisdag (som jag skrivit om tidigare) kom av sig strax före kl.11 vid Kallax flygplats. De sporadiska balkongbesök i tornet jag hann med därefter gav intet.

Det verkar som sträckkorridoren idag löpt från Luleå C/Karlsvik via Bergnäset och området strax väster om Kallax flygplats ner mot Måttsund och Mörön (där Ulf P Eriksson noterade viss sträckaktivitet strax före lunch). Förlängningen av detta stråk, gynnsamt i nordvästläge på hösten och sydvästläge på våren, som fortsätter ner längs kusten mot Piteå och passerar bl.a. Näset/Gälön och Staffan Sundins stuga, men där var det ingen bevakning idag.

Kl.1230-15:00 efter avslutat jobb spanade jag sträck i Ersnäsområdet. Ett magert men ändå visst sydsträck av rovfågel noterades (se detaljer i Svalan). Även enstaka smågrupper av TRANA drog söderut.

Avslutade vid 1530-snåret i Kallax hamn där 1 TOFSVIPA samt 1 LJUNGPIPARE var de enda vadarna på plats.

/Andreas


Insänt av Agneta Haapasaari
tisdag 2004-08-24, 19:53

Vi har varit på en fågelskådartur i Kirunas närområde,såg fjällvråk,tornfalk,blå kärrhök och 2st varfåglar.


Insänt av Staffan Sundin <Staffan.Sundin@nll.se>
tisdag 2004-08-24, 19:49

Mycket intressant angående Nattskärran! Arten är ju mycket sällsynt i Nb. Omvänd sträckare? "Skandinavisk" nattskärra, eller annan art..?? Kan du Berit W fotodokumentera fågeln? Finns det någon lokal Haparandaornitolog som kan ta kontakt med Berit W för mer information?
Vi är beredda att komma från Piteå etc och se på den, om arttillhörigheten kan bekräftas och om fågeln verkar vara stationär.
/Staffan


Insänt av Berit Wännman <berit_w40@hotmail.com>
tisdag 2004-08-24, 18:29

Hejsan

Någonting helt otroligt har hållit till på min gårdsplan i nästan en vecka..en nattskärra..den ska ju inte finnas här har jag hört och läst men här är den.3 mil från Haparanda.
Helt otroligt vacker och nästan tam.
Den dyker upp minst en gång per dag och vissa dagar är den runt husen hela dagen.
Nu en lite fråga...ska den inte flytta söderut..vad händer om den inte gör det..??

Tacksam för svarInsänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
tisdag 2004-08-24, 09:20

Det sträcker fett med rovfåglar just nu (se Lars S inlägg nedan)! Från mitt jobb i flygledartornet, Kallax, har jag med enbart handkikare de senaste 50 minuterna (med mindre än 20 minuter effektiv spaning eftersom jag måste jobba också)haft 9 sydsträckare - ORM- och BIVRÅK samt obestämd VRÅK/BRUN KÄRRHÖK, FISKGJUSE samt DUVHÖK.

En spännande dag har börjat, tycker Andreas!


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
måndag 2004-08-23, 18:37


Hej!

Regnigt och ruskigt, för att uttrycka sig milt, även i Piteå idag...

Kanske skulle detta skrivas på forum-sidan, men jag tar mig friheten att göra det på denna, sannolikt mer välbesökta, plats: I morgon torde det vara ett bra läge för rovfågel!
Varför det, då? Ja, som vädret har varit de senaste veckorna, och som det enligt prognoserna blir i morgon, torde det kunna gå en mindre eller sannolikt större propp av rovfågel då. Jag baserar detta påstående på de senaste tio årens erfarenheter, och hade jag möjlighet i morgon skulle jag definitivt stå på en hög plats i terrängen och spana norrut efter termikkretsande- eller kanske mer sannolikt- tydligt sträckande rovisar.

Jag lovar inget bestämt vad gäller morgondagens sträck, men jag ska åtminstone för egen del göra ALLT för att ta mig ut åtminstone en stund runt lunch eller så i morgon!!! (Uppklarnande, termik, nordvästvindar: Mumma, efter långa tider av jolmiga vindar från sydsektorn...)

Hälsar gör en skådarsugen Lars!


Insänt av Mats Bergquist <mats.bergquist@home.se>
måndag 2004-08-23, 17:36

23.8 Ett regntungt Norrbotten för närvarande, men det kan väl bara bli bättre! För en timma sedan tog jag mig en kort biltur i den kalla vinden. På en av småvägarna i Övre Buddbyn, Boden, höll jag sånär köra på en fågel. Fågeln flög upp strax framför bilen och jag hann se att det var en strandpipare med ett ljust vingband. Piparen landade 15 meter bakom bilen och med en kroppsställning som inte finns beskriven ens på gymnastikprogrammet i OS,lyckades jag se fågeln bättre. Vid närmare betraktande visade det sig vara en ung STÖRRE STRANDPIPARE. Relativt sent datum för arten i Bodentrakten, där medel sistaobservation är 10.8 och det allra senaste är 18.9. Dessutom några buskskvättor bland buskarna under bilturen.

/ Mats


Insänt av Staffan Sundin
måndag 2004-08-23, 14:04

Ringmärkningen på Näset, Norrfjärden (Piteå kommun) sön 22/8 gav, liksom dagen före, 51 märkta ex. 1 Blåhake (1K hona) i fångsten, i övrigt inget anmärkningsvärt. Av höstens 1358 märkta fåglar är ca 90% ungfåglar, vilket är en högre andel än tidigare år 2001-2003.
Det verkar som om framför allt Lövsångaren lyckats bra med häckningen, men det torde gälla insektsätarna i allmänhet. Vi fångar fler fåglar per "nättimme" jämfört med tidigare.
Av obsar bl a Stenfalk samt 5 Skräntärnor, som fiskade utanför bryggan.
/Hälsar Lars Sandberg, Sven-Erik Sundberg och Staffan


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
måndag 2004-08-23, 09:10


Hej!

I lördags, 21/8, cyklade jag på eftermiddagen runt en del i Piteå kommun. I Öjebyn, nära Sabels stormarknad, sågs 1 HÄGER sakta cirkla runt innan den drog västerut längs Piteälven. Nära Vårdhemmet i Öjebyn sågs 1 adult hane BRUN KÄRRHÖK.

Inne i Piteå, på Lärargatan 10, fick jag en intressant och trevlig pratstund med makarna Rönnberg. Det är f.a. hos dem som TURKDUVOR har funnits i åratal, närmare bestämt ca 7 år enligt makarna. Rönnbergs är flitiga på att utfordra duvorna, vilket naturligtvis är till stor hjälp för detta bestånd.
I lördags morse hade 3 ex funnits på plats hos dem, och duvorna är i olika antal dagliga gäster på platsen.

Efter denna pratstund drog jag vidare till den plats mellan Öjebyn och Käcktjärn som i förra veckan uppvisade inte mindre än (minst) 18 ex TURKDUVA. Jag kunde i lördags räkna in 14 ex på platsen, vilket tillsammans med Rönnbergs nyss lämnade uppgifter känns som en bekräftelse på att dessa "nya" duvor inte ens till del är identiska med duvorna i staden. (Kanske rör det sig om ett tidigare okänt och stort bestånd, kanske rör det sig om ett plötsligt uppdykande i länet.)

Ska man anta att TURKDUVAN nu på allvar kommer etablera sig i länet? Detta ska bli spännande att se!/Hälsar gör Lars, som med blandade känslor ser hösten tränga fram/regna ner utanför fönstret just nu...


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
söndag 2004-08-22, 21:33

Det går fortfarande lite motigt med ringmärkningen på Haparanda Sandskär. P g a ogynnsam vindriktning blev det bara 19 fåglar av 5 arter märkta idag söndag, inget speciellt beträffande artsammansättningen.

I övrigt har det tryckt ner vadare. Av det mer intressanta kan nämnas hela 25 SMÅSNÄPPOR samt 2 KUSTSNÄPPOR. Man såg även en mycket trolig 1K FJÄLLABB som sträckte mot söder. Tyvärr var obstiden kort, så man lyckades inte göra en 100%-igt säker artbestämning.

/A


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
söndag 2004-08-22, 15:46

Hej hopp!

Tillbringade söndagsförmiddagen i fågeltornet, Gammelstadsviken. Spanade igenom flockarna av rastande fåglar och inräknade bl a 50 SALSKRAKAR, STJÄRT- och BRUNÄNDER, SOTHÖNS, 1 GRÅHÄGER m.m. 1 NÖTKRÅKA kraxade från skogen.

Det var dock rovfåglarna som var behållningen idag. Således sågs minst 5 BRUNA KÄRRHÖKAR (1 par + 3 1K), 1 BLÅ KÄRRHÖK, 1 FISKGJUSE, 2 ORMVRÅKAR, 2 BIVRÅKAR, 2 SPARVHÖKAR, 1 TORNFALK samt hela 5 LÄRKFALKAR (1 par + 3 1K). De flesta individer var stationära i området, även om bivråkarna sakta masade sig mot söder i motvinden.

Efter lunch for jag till Ängesbyområdet söder om Persöfjärden. Även här sågs rovisar i form av FISKGJUSE, ORMVRÅK, LÄRKFALK, BRUN KÄRRHÖK samt HAVSÖRN (5K+). Tyvärr ingen brun glada, som setts där i morse enligt Svalan.

Hälsar gör Andreas!


Insänt av Staffan Sundin
lördag 2004-08-21, 21:46

Friska vindar från sydsektorn (SV-SO) även på Näset, Norrfjärden. De bägge näthissarna samt några enkelnät står dock ganska väl skyddade för vindarna och därför kunde totalt 51 fåglar ringmärkas idag. Lövsångare dominerar förstås ännu med 35 ex. I övrigt märktes bl a 2 Videsparvar, 1 Trädgårdssångare och 4 Svartvita flugsnappare.
Den relativt sporadiska höstmärkningen har nu gett sammanlagt 1307 märkta fåglar av 42 arter.
/Hälsar Lars Sandberg och Staffan


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
lördag 2004-08-21, 20:47

Jouni Ylipekkala, Haparanda, hälsar via mail att det den senaste veckan sett hela 3 juvenila AFTONFALKAR samt möjligen även 1 ad. hona utanför Kemi bara ca 25 km från gränsen mot Sverige. Har det månne varit häckning i Finland även i år? Hursomhelst, dessa östliga trevligheter är nära nu och behöver inte flyga långt för att nå BD!


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
lördag 2004-08-21, 20:40

Friska sydvindar även idag lördag 21/8 på Haparanda Sandskär medförde att det bara gick att ringmärka sporadiskt. Av intressantare observationer kan nämnas 2 KUSTPIPARE (troligen samma som igår), 2 SMÅSNÄPPOR, 2 SANDLÖPARE samt 1 VINTERHÄMPLING (en för säsongen tidig obs av denna art).

/A


  « Föregående 20       Nästa 20 »