Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Staffan Sundin
fredag 2011-07-22, 14:43

RAPPORT från HAPARANDA SANDSKÄR:
Per Sandberg meddelar (per SMS) att man idag ringmärkt 50 fåglar av 13 arter, bl a en 2K+ LUNDSÅNGARE (således den fjärde ringmärkta av arten, på 2 dagar). 4 kontroller gjordes ochså.


Insänt av Sven-Erik Marklund <sem@beta.telenordia.se>
torsdag 2011-07-21, 22:08

ROSENSTAREN är i en flock med starar som enligt tidigare rapporter synts i närheten av västra hamnen. I kväll höll flocken till kring Piteå Energis byggnader längre västerut i samma område. Flocken torde röra sig bland den serie av gräsmattor, avbrutna av lövskogsremsor, som sträcker sig mellan västra hamnen och Smurfit-Kappa.


Insänt av Monika Berg <monika@monikaberg.se>
torsdag 2011-07-21, 21:11

Från Kiruna östra kommundel PILGRIMSFALKbo med tre ungar och en förälder som varnade frenetiskt när vi stod med tuben och spanade på ungarna som putsade fjädrarna sträckte på vingarna mumsade på någon gåbit och tiggde efter mera mat.


Insänt av Staffan Sundin <staffan.sundin@hotmail.se>
torsdag 2011-07-21, 18:05

Som sagt, urusel kontakt med ön f n! Per har foton + data, som han lägger in senare! Jag förmodar att vi kommer att få kompletterande info när han är åter från ön (idag uppgifter via kort "finskt" samtal...).
**OBS!!! Sandskärsgruppen! Läs mail jag skickat angående överlämningen på lördag! (Kontakt med Anton Castelius efterlyses! Skeppare Rune L hämtar upp vid Konsum i Sangis kl 12 på lördag!).


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
torsdag 2011-07-21, 16:02

Hej!

Kul att det kommit igång med märkningen på Sandskär och att det fastnar roligheter i näten redan från början!

Skulle vara ytterst intressant med ett förtydligande om LUND- och BUSKSÅNGARNA. Handlar det om partiellt ruggande gamla fåglar? Dessa arter ruggar nämligen inte komplett på sommaren utan på vintern. Finns det månne foton och mått?


Insänt av Staffan Sundin
torsdag 2011-07-21, 15:22

RAPPORT från HAPARANDA SANDSKÄR:
Jag har precis pratat med Per Sandberg ute på Hap Sandskär. Han har extremt dålig uppkoppling vad gäller såväl telefon som internet (oavsett operatör). Per har bl a försökt att ringa från den "säkra platsen" på sydön, men inte fått kontakt. Vi har nu pratat några minuter via finska nätet. Följande framkom:
Idag torsdag har Per, och Rolf Lahti, ringmärkt 97 fåglar av 22 arter, bl a en adult (ruggande) BUSKSÅNGARE och 3 ex LUNDSÅNGARE (2 ad ruggande + en fräsch juvenil fågel). Även en ad hane SVARTHÄTTA fick ring idag. 4 kontroller gjordes ochså.
Igår oberverade Per och Rolf en 2K hane SVART RÖDSTJÄRT vid märkplatsen.
Bilder kommer senare.
Grabbarna sliter hårt ute på ön, för att fortsätta det arbete som Ulf och Inger påbörjade förra veckan. Alla standardnät, inklusive näthissen, är nu uppe.
/MvH Staffan


Insänt av Jan Andersson <folke.langen@gmail.com>
tisdag 2011-07-19, 17:55

Haparanda Sandskär har fått ett återfynd på en RÖDBENA som nästan märktes för 10 år sedan (2001-07-31) av Martin Rydberg Hèden.
Fågeln hitade död 2011-05-25 i Holland på en plats som heter Kinderduk.


Insänt av
måndag 2011-07-18, 18:22

Jag har de senaste 2-3 veckorna hört ett kraftigt pip från skogskanten ca5-10m från stugan i Narken.Vi har spanat lite lyssnat och vi har härmat "piip".Piipet hördes alltid från tidig kväll och hela natten.Tillslut fick jag till min glädje se 2st ulliga hornuggleungar.

Agneta Haapasaari
Kiruna


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
måndag 2011-07-18, 13:00


Hej!

Tog även i dag måndag en cykeltur runt om i Piteå kommun, och "hamnade medvetet" nära Södra hamnen. ROSENSTAREN sågs då kortvarigt kl. 09:15 i ett buskage mellan Coop Forum och Timmerleden. Detta är precis i det begränsade område där den oftast har synts till de senaste dygnen, så den verkar bete sig ytterst stationärt!

/Lars, i Öjebyn.


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
söndag 2011-07-17, 12:02


Hej!

Jag har tagit mig en längre cykeltur i Piteå kommun i dag. När det gäller ROSENSTAREN såg jag den kortvarigt 09:25 då den flög upp ur diket när jag passerade på Timmerleden på väg västerut, nära det stora sjömärket på Coop Forums södra sida. Den flög som närmast mindre än tio meter från mig och landade i en björk på södra sidan Timmerleden, tre meter från densamma.

Fågeln kan nog betraktas som synnerligen stationär i området, och chansen att fler får se den är därmed god!

/Lars, i Öjebyn.


Insänt av Stefan Lindberg <birdwatcher1@live.se>
lördag 2011-07-16, 17:52

Hej!

ROSENSTAREN var kvar nu lördag kl.17:00 - 17:30. Den uppehöll sig på gräsytorna mellan Nordea och Järnvägen. Den var väldigt rörlig och flög upp i björkarna vilket gjorde att den var borta några stunder. Men den uppehöll sig vid en liten flock med starar.

Tack och bock till upphittaren!!


Insänt av Sven-Erik Sundberg <svenerik.sundberg@pitea.st>
lördag 2011-07-16, 12:41
Webbadress: http://privat.bahnhof.se/wb300105

Hej !
Har lagt in lite bilder på Rosenstaren som jag hittade igår men kunde inte fota då (för mycket trafik) i dag tillsammans med flera skådare fick jag några skapliga bilder. Kan ses på http://privat.bahnhof.se/wb300105
Mvh Sven-Erik


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
lördag 2011-07-16, 11:30


Hej!

Den ROSENSTARE som Sven-Erik Sundberg upptäckte igår fredag 15/7 i centrala Piteå, har under morgonen i dag lördag kunnat beskådas relativit väl mellan ca 05:50- 08:00. Därefter var den mer svårfunnen, f.a. beroende på att störningarna ökar drastiskt när morgonmotionärer och andra flanörer börjar röra på sig i området.

Om fågeln blir kvar är sannolikt det bästa tipset att söka den vid Södra Hamnen/strandpromenaden/grässträngarna söder om Timmerleden nära ICA Kvantum/Nordea, och det redan från 04-tiden i morgon bitti (om inte eftersök görs redan i dag). Då har nattlivet dött ut, och de morgonpigga icke-skådarna har ännu inte hunnit bli så många...

Den sällskapade gärna med STARAR i samband med födosök och vid tryckande i björkarna. Efter ca 08:00 syntes en tendens att röra sig västerut, längs vägen från Sjöbodan och bort mot Kappafabriken. Längs det stråket finns det fina födosöksmöjligheter nära vägen, även om grundtipset- oavsett tid på dagen- är Timmerleden nedom ICA Kvantum och området kring den angränsande strandpromenaden.

/Lars, i Öjebyn.


Insänt av Lars Harnemo
tisdag 2011-07-12, 23:35

Har varit till Rödkallen igen - innan det utlovade ovädret utbröt - för att ringmärka de SKRÄNTÄRNOR som hittills undsluppigt. Allt gick bra och barnbarnen Ivan och Rasmus har en skarpare blick än sin farfar så nu anser jag att vi kollat/märkt färdigt.

Det är ju vädrets makter som styr dessa resor rätt mycket - kanske det blir ett till besök. Men det har varit ett mycket lyckat år i år för dessa tärnor i Nb.

Dessutom åkte vi förbi Grillklippan och fick återuppleva den fantastiska fågelrikedomen med alla TORDMULAR som kommer så nära båten att dom nästan krockar ;.)


Insänt av Agneta Stålnacke Kiruna
lördag 2011-07-09, 21:05

1st Nordsångare på Dalvägen igår 8 juli.


Insänt av Jan Andersson <folke.langen@gmail.com>
lördag 2011-07-09, 15:05

En VAKTEL finns sedan två veckor i Åskogen, Boden. Hörd av Håkan Johansson.


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
fredag 2011-07-08, 14:23


Hej!

Blev just varse ROSENSTAREN i PT som Stefan redan skrivit om nedan. Datumet för obsen var den 13/6. Även om bilden är rätt liten tycks det finnas en synbar antydan till nacktofs på fågeln. Klockren bestämning, i vilket fall!

/Lars, som också tror att den kan finnas kvar i länet...


Insänt av Stefan Holmberg <stefan@abborrtrask.se>
fredag 2011-07-08, 12:45

I dagens Pteå-tidning finns en bild på en Rosenstare som sågs och fotograferades i moskosel i Juni.
Roligt att den besöker Arvidsjaurs kommun, men tråkigt att man inte visste om det, då det sällan finns något så ovanligt inom behagligt avstånd.
Jag tror att datumet var den 16:e, och att fotografen hette Ingemar Nyström, kanske finns den kvar i länet.

Mvh / Stefan Holmberg


Insänt av Per Sandberg <pellepersan@hotmail.com>
onsdag 2011-07-06, 13:57
Webbadress: http://www.youtube.com/watch?v=y_NmxtCDgpI

KÄRRSÅNGAREN på Stor-Räbben i Piteå skärgård 3-4/7 2011:


Har lagt ut en minutlång ljudupptagning inspelad med min enkla digitalkameras mikrofon (i en Canon Powershot A710iS) som förutom en envetet hamrande RÖDBENA i (ljud-)bakgrunden innehåller sång från enbart en och samma individ: KÄRRSÅNGAREN.

Duktig imitatör må man säga.

Sjöng flitigt, om än tidvis något slött som i denna sekvens, med start efter midnatt. Som regel tyst under dagtid när vi var där.

Sångplatsen mycket beränsad till omfånget; den rörde sig inom några få kubikmeters volym hela tiden. Höll till lågt (0,5 - 1,5 m upp) i tät löv- och örtvegetation.
Mycket svårsedd. Ständigt gäckande...


Finns på:

http://www.youtube.com/watch?v=y_NmxtCDgpI

P.S. Det publika dasset i bildbakgrunden!
Utedassbesök kring midnatt kan rekommenderas:-)
Insänt av Urban Jacobs
onsdag 2011-07-06, 11:59

En himla massa fågel vid bortsidan av Luossajärvi (stålnackeviken) i Kiruna. Tips för den som är båtburen. Tyvärr är biotopen borta nästa år pga sjötömningen. Hade inte kikare med men såg bla 10-20 dvärgmåsar, fiskgjuse, sjöfågelflockar, vadare och mängder med gulärlor.


  « Föregående 20       Nästa 20 »