Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Thore Alm -Kalix
lördag 2011-08-27, 18:31

Fisktärnor över Marahamnssundet.

Fortf. flyger enstaka fisktärnor i Marahmnssundet, Kalix-Nyborgs skärgård.


Insänt av Lars Harnemo
torsdag 2011-08-25, 22:39

Hej
Har varit i stugan på Finnskäret (Luleå skärgård) på jobbmöte med inköpsavdelningen igår och idag (!?!). Igårkväll när vi satt och myste i den nedgående solen framför brasan så smackade det till - en varnande/lockande PÄRLUGGLA. Kul, dom häckar ju där ute ibland. En SPARVHÖK hade lite flyguppvisningar på mycket nära håll. Idag när vi åkte hem såg vi ovanligt många STORSKARVAR, gissningsvis minst 50 ex som strök omkring på lite olika platser.


Insänt av Jan Andersson <folke.langen@gmail.com>
torsdag 2011-08-25, 19:21

Vid ringmärkning på Åsenholmsgrundet, Sangis kontrollerades idag en GRÖNSISKA,hane, 2K+ med fransk ring.
I motsats till Sandskär har fågeltillgången de senaste dagarna varit mycket låg och enda anmärkningsvärda var en TRETÅIG HACKSPETT, hane som märktes igår.


Insänt av Haparanda Sandskärs fågelstation <hapsand@gmail.com>
torsdag 2011-08-25, 17:54

Från Haparanda Sandskär rapporteras om allt bättre märksiffror de senaste två dagarna (meddelat av Peter Keil i sms idag pga ej fungerande Internet igår).

Igår, onsdag 24/8, ringmärktes 72 individer, bl.a. en RÖDSTRUPIG PIPLÄRKA.

Idag torsdag 25/8 fick 111 individer ring (på blott 10 av ordinarie 24 nät!), bl.a. fastnade en STENFALK i maskorna och ringförsågs.

Medarbetarna Emma och Bertil lovordas!

//Stationspersonalen genom Per (på fastlandet)


Insänt av Rolf G Gustafsson
torsdag 2011-08-25, 13:43
Webbadress: www.sjaunjaape.se

Fyra storskarvar, alla 1k typ i holsträsket, Piteå kn. 24 augusti.


Insänt av Rolf G Gustafsson
måndag 2011-08-22, 15:34
Webbadress: www.sjaunjaape.se

En osäker STÖRRE PIPLÄRKA observerades på Lövskatagrundet (Luleå) 22.8 strax efter 14:05. Dessvärre fick jag bara se den korta ögonblick och ej se hela fågeln samtidigt (gräs skymde) och jag hann inte med att fotografera den. Större än trädpiplärka och kraftig näbb.
Kanske värt att hålla ögonen öppna efter dessa piplärkor nu.


Insänt av Stefan Holmberg <stefan@abborrtrask.se>
lördag 2011-08-20, 12:22

Skelefteåskådarna hade ett rätt bra sträck med arktiska vadare, sett från Boviksbadet under morgonen. Kollar man på kartan, så ligger det här SO om Piteås kust. Det borde väl ändå innebära att man kan ha dessa fåglar även på uddar längst Piteås kust, med fördel närmare Jävre.
Synd att man inte har tid att utforska detta.

Mvh / Stefan H


Insänt av Hans Fowelin <hrwfow@yahoo.se>
tisdag 2011-08-16, 22:43

Tack Mats för ditt svar! Då skriver jag in bändlarna och behöver inte tvivla mer på min hörsel och syn!

/Hans


Insänt av Mats Bergquist <mats.bergquist@home.se>
tisdag 2011-08-16, 19:49

Angående bändelkorsnäbbar på ovanliga platser, så är det fullt möjligt att observera den arten i fjällmiljö under sträcktiden. Den senaste två månaderna har det noterats bändlar på flera platser i Norrbottens län, dvs både landskapet och lappmarkerna. Jag kan även påminna mig om att det rapporterades flygande bändlar ovan trädgränsen för några år sedan. Så nog har du Hans, sett bändelkorsnäbb du också. Du kan glatt skriva in obsen i Svalan!

Hälsar Mats B, rrk norra Lappland och Norrbotten


Insänt av Gustav <gustav.fjellstrom@gmail.com>
tisdag 2011-08-16, 18:44

4st STRIPGÄSS på fotbollsplanen mellan södrahamn och strömsborg Piteå i skrivande stund.


Insänt av Stefan Holmberg <stefan@abborrtrask.se>
tisdag 2011-08-16, 18:07

Såg två tamduvor i byn igår och i morse sågs samma två individer kort på Saltmyran, där dom sedan drog vidare. Senast jag såg tamduva här i byn var för ca 35 år sedan, så det händer inte ofta.

Jag blev intresserad av att se hur ovanlig denna art är i Lapplandsdelen av länet och gjorde en sökning på svalan. Där kan man se att de flesta obsarna i Piteå Lappmark härör från duvslag, vilka egentligen skall klamras och inte tillföras statistiken. Ibland ses någon i tätorterna, men inte årligen.

De enda orter som verka hysa en stationär stam, är Kiruna, Jokkmokk, Porjus, Gällivare, Malmberget och Vuollerim. Om vi skall tro att de högsta antalen har rapporteras, så verkar arten ha minskat i Lule Lappmark, 14 stycken är den största rapporterade flocken detta år.

I kiruna, som verkar hysa enda populationen i Torne Lappmark, är 40 stycken det högsta rapporterade antalet och det verkar ha legat där under några år.

Sammanfattningsvis så verkar det enligt svalan som att det finns en stam av tamduva på 6 orter i Lapplandsdelen av länet och beståndet verkar vara på under 100 individer.

Mvh / Stefan H


Insänt av Hans Fowelin <hrwfow@yahoo.se>
tisdag 2011-08-16, 18:02

Den 4 juli var jag i Staloluokta och på väg mot Sarek. I närheten av Stalo gick jag genom en tät björkskog och tyckte absolut jag hörde korsnäbbar. Jag spanade genom grenverket och såg för några ögonblick fåglarna (minst 2 st). Och de hade vita vingband. Dessvärre var skogen tät och fåglarna rörliga. De försvann nästan genast. Jag har inte rapporterat dem på Svalan (än) eftersom det verkar så tokigt att se bändel på en sådan plats. Det är väl flera mil till närmaste riktiga barrträd.
Nu när jag är hemma i Skåne igen visar det sig att det i år är mycket gott om bändel.
Vad säger ni norrlänningar: är det möjligt att se bändel på en så udda plats som Stalo?


Insänt av Olle Kauppi <olle.kauppi@telia.com>
lördag 2011-08-13, 20:53

1 st Gråhäger. Födosök.
Kl 10:20. Koijoki. Tärendö.


Insänt av Gustav Fjellström <Gustav.fjellstrom@gmail.com>
fredag 2011-08-12, 13:38

GULÄRLA i Voudnajaure (osäker rättstavning) utan för Harjek.

/Gustav som stundtals håller glöden i liv


Insänt av
måndag 2011-08-08, 13:01

Lördag 6 augusti

En stilla och vacker morgon, fortfarande varmt i luften. Alla nät och burar användes och vi fångade totalt 79 fåglar. 58 nymärkningar med ganska stor spridning, hela 17 olika arter. Lövsångare i topp, därefter Ängspiplärka och på tredje plats kom idag Sävsångarna. Nya märkarter för veckan var Svartvit Flugsnappare och en ung Rosenfink. Vi har idag sett en hel del Gulärlor ute på ringmärkarudden, men bara en av dem ringmärktes. Även idag gick en Mosnäppa in i bur ute på Pauhu.
Familjen Slunge lämnade idag, efter två veckors väl utfört arbete, ön och vi hälsade Fabricio Pardo från Spanien välkommen till Sandskär. Personalstyrkan är alltså fr.om idag halverad och nu är det engelska som talas i ringmärkarstugan. Fåglarna namnges ofta på tre språk; engelska, svenska och även på latin. Mycket lärorikt! Kvällen användes till att visa Fabricio runt på delar av ön.
/Lena, Ilona och Fabricio

Söndag 7 augusti

Trevlig start på dagen med den unga Havsörnen seglandes över hamnen jagad av ett gäng Kråkor.
En ganska blåsig ringmärkarudde, med relativt lugnt och tyst i buskarna.
Gulärlorna har nu börjat fastna i näten och vi märkte 5 st under dagen. Fabricio gladdes över att för första gången få märka Grönbena och Drillsnäppa, som för honom var nya märkarter.
44 fåglar av 13 olika arter ringmärktes denna dag.
Vi kunde idag säkert konstatera att Småtärna häckar här i år, då vi fick se en vuxen fågel komma med mat till sin unge ute på Pauhu.
/Lena, Ilona och FabricioInsänt av Stefan Holmberg <stefan@abborrtrask.se>
söndag 2011-08-07, 20:52

Jar har varit i fjällen under helgen och sett trevliga fåglar. Fjällabbar som mobbade en jaktfalk som satt och åt på en lämmel på en klipphylla och en jorduggla som hatade en varfågel mer än allt annat, vilket meförde en lång katt och råtta lek, hörde till höjdpunkterna.

Jag såg mycket lämlar under vistelsen och när jag åkte ner mellan Adolfström och Laisvall, så var det betydligt fler som var överkörda, än när jag åkte upp. Det kryllar av jordugglor nedanför fjällen, men de ses även ovanför trädgränsen.
Ärlor är det mycket gott om, kanske bidrar invasionen av ryssflugor till detta. Dessa flugor gör det däremot otrevligt att skåda fågel på vissa platser, då de uppträder i enorma mängder. Kanske är det dessa flugor som gjort att det än är mycket tärnor kvar, förra året såg jag ingen under samma period. Rätt mycket rödbenor, ljungpipare och större strandpipare var också kvar.

En massa andra observationer gjordes, men Plpm´s första blå kärrhök för året rapporterades, vilket är anmärkningsvärt, för att ingen tidigare rapporterats.

Mvh / Stefan H


Insänt av Per Sandberg
söndag 2011-08-07, 16:07

Infinitesimal:-)

Vad är gränsvärdet för ett oändligt antal tuggor?

/Per
Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
söndag 2011-08-07, 15:58

Ytterligare 2 st AMIRALFJÄRILAR sedda nu på eftermiddagen i samband med en löparrunda på Ormberget. En av dem i atypisk barrskogsbiotop med bara enstaka lövbuskar och infinitesimal mängd örter i kanten på stigen.


Insänt av Ulf Cramling
lördag 2011-08-06, 16:41

Ulf Cramling, Prylvägen,110806:Nyligt hemkommen från en promenad förbi snödmossen,n.svartbyn kan jag ej rapportera ngt intressant ur fågelsynpunkt,men där emot ett sådant stort antal dagfjärilar av samma släkte,att jag aldrig tidigare varit med om dess like! På en sträcka av ca 2 km från Snödmossens början till vägen viker litet åt vänster vid Nyänget,satt på vägen tot.ca 20 ex Sorgmantel(!)samt 2 ex Amiral (nytt kryss för mig),samt 1 ex av någon stor Pärlemorfjärilsart (har min "Europas Dagfjärilar" hemma i Gammelstad),vilket för mig som "gammal" entomolog är mycket anmärkningsvärt!Tydligen har i området funnits ett stort bestånd av Brännässlor eller så beror dessa enorma mängder Sorgmantlar även på andra orsaker av typ "klimatförändringar" eller något liknande!


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
fredag 2011-08-05, 20:35

Fredag 5 augusti.
Idag bjöd ringmärkningen på en varierad meny med 20 olika arter och ytterliggare två arter som kontroller.
Mindre flugsnapparen som ringmärktes tidigare i sommar fastnade i hissnätet och håller fortvarande på med sin ruggning.
Nya arter var tretåig hackspett, mosnäppa och grönfink. Ännu en rörsångare märkt, så nu är nog snart hela kullen märkt?
Fortsatt en del vadare i burarna.
Nu hoppas vi på en trevlig avslutning i morgon innan vi styr kosan mot Småland.
För HSFS Bo Slunge


  « Föregående 20       Nästa 20 »