Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
måndag 2011-09-26, 20:20

Morgonen var stilla, klar och fuktmättad när vi gav oss ut till ringmärkningen. Sedan de sex näten hissats upp dröjde det inte länge innan en stor flock SISKOR fastnade. Aktiviteten avtog dock snabbt, och totalt blev det modesta 50 fåglar av 8 arter, bl.a. 2 sena TRÄDGÅRDSSÅNGARE. Inte heller sträckte det nämnvärt med småfågel. Ön var snarast ännu mera tömd än igår. Så lite fågel som idag har vi inte sett på Rödkallen sedan oktober 2009. Andreas har emellertid siktat ett PÅFÅGELÖGA på ön, vilket han härmed vågar skriva om här på denna fågelsida… Vår vän BERGSÅNGAREN syntes födosökandes en kort stund på förmiddagen i fyrdungen. S-vinden tilltog alltmer på eftermiddagen, och molnen grodde ihop. Nu på kvällen har vi drygt 10 m/s och väntar in regn under natten. Hoppas något skoj kan trilla ner då. Det verkar i varje fall närma sig en del nya taigasångare av finska observationer att döma.

Hälsningar Andreas, Lars och Staffan!Insänt av Lena Holmgren <djurbiten@yahoo.com>
måndag 2011-09-26, 11:53

Två exemplar av varfågel har idag, 110926 kl11:50, beskådats vid ett fågelbord, fylld med fett, i Masugnsbyn hos Göte o Elsa Flygare.


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
söndag 2011-09-25, 22:02


Hej!

En komplettering från Rödkallen! När Staffan och jag knatade hemåt runt 18:00, stötte vi en BECKASIN på den torra heden ovanför byn. Det var en aningen udda upplevelse. Må vara att den ENKELBECKASINliknande varelsen tryckte på torr hedmark, och inte lyfte förrän vi var ca 4 meter från den. Det märkligaste var lätet när den lyfte!

I stället för det förväntade "kätschlätet", kom istället i uppfloget ett läte som bäst kan beskrivas som en kort, inkapslad, småputtrig klassisk fårbräkning i ca fyra stavelser, och som avrundades med ett mycket kort men rullande "r-ljud". Hoppas ni förstod på ett ungefär!

Fågeln drog vidare mot Vingbandsdungen och vi kommer att hålla ögonen extra öppna under morgondagen, emedan denna upplevelse var synnerligen märklig. Det ljud som hördes i uppfloget hade INGENTING att göra med, eller var i någon närhet av, en ENKELBECKASINS uppenbarelse!

Kan det vara någon östlig art av Gallinagotyp som vi har förbisett...? Eller var det bara en ENKELBECKASIN med väldigt mycket fel på talorganet...? Vi får se vad morgondagen ger!:-)

/Lars.


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
söndag 2011-09-25, 20:51

Vi vaknade upp till en vacker morgon med blott måttlig NV-vind. En del SISKOR och FINKAR sträckte ut från ön, men det handlade inte alls om samma mängder som igår. Även en PRUTGÅS sträckte förbi. Av de ovanliga arterna som varit här de senaste dagarna verkar samtliga utom BERGSSÅNGAREN ha lämnat ön den gångna natten. Även andra tättingar förekom mer sparsamt än dagen innan. Staffan och Sven-Erik påbörjade den standardiserade ringmärkningen i form av sex nät på öns nordvästra del. 54 fåglar av 13 arter fångades. Därvidlag var den sista fågeln intressant – en datummässigt väldigt sen 1K TÖRNSÅNGARE, som uppvisade karaktärer för den sydöstliga rasen icterops. På eftermiddagen hade vi svag SV-vind och solsken som inbjöd till skådning, men ön kändes då ganska tom på fågel. Dessutom lämnade ”Lag Syd” Rödkallen, så i fortsättningen är det Lars, Staffan och Andreas som håller ställningarna.


Insänt av Benny
söndag 2011-09-25, 13:06

Tack Rolf, då vet jag.

//Benny


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
lördag 2011-09-24, 21:51

Lördag 2011-09-24

Stark bemanning på Rödkallen idag – 10 skådare härjade runt från gryningen och fram till kvällen. En massa tättingar sträckte in och ut från ön, och dessutom var primörerna från de senaste dagarna kvar: BLÅSTJÄRT, 2-3 SIBIRISKA PIPLÄRKOR, TAIGASÅNGARE och, inte minst, Norrbottens första BERGSÅNGARE. På eftermiddagen hördes äntligen lockläten från den fågel som igår fick lämnas obestämd till art. Nattens friska NV-vind och smådugg bidrog till att få fåglar lämnade ön, samtidigt som nya kom in från fastlandet. Kommande natt blir det avtagande NV-vindar, så vi tror att en del nattsträckare kommer att försvinna, samtidigt som det kommer en rejäl morgonpuff med t.ex. FINKAR och SISKOR. Vi får väl se. Strax går vi till sängs efter en trevlig sill- och surströmmingsmiddag.

Hälsningar från Rödkallengänget (Hans, Mårten, Martin, Stefan, Tomas, Per, Lars, Staffan, Sven-Erik och Andreas)!Insänt av Rolf G Gustafsson
lördag 2011-09-24, 16:30
Webbadress: www.sjaunjaape.se

CAFLA är gråsiska. En ringmärkarförkortning av Carduelis flammea, gråsiskans vetenskapliga namn.


Insänt av Benny
lördag 2011-09-24, 14:32

Vad är en CAFLA ???

Sorry, men jag vet ej.

//Benny


Insänt av Peter Wikström
lördag 2011-09-24, 11:25

Fick ett lite kul mail om ett återfynd av en GRÅSISKA 1K som efter lite efterforskning visade sig vara ringmärkt på Haparanda Sandskär av Staffan Sundin & co den 8/9 nu i höst. Siskan fångades på St.fjäderägg 9 dagar senare (17/9).

CAFLA ringmärkt 8/9 på HSFS:
Ålder: 10
Vinge: 72
Vikt: 11,6
Fett: 4

Kontrollerad på Fjäderägg 17/9:
Ålder: 10
Vinge: 73
Vikt: 11,8
Fett: 5

Inte mycket har hänt med fågelns status alltså, men det är ju alltid roligt när man får möjlighet att se och följa fåglarnas vidare öden i livet.


Insänt av Stefan Holmberg <stefan@abborrtrask.se>
fredag 2011-09-23, 16:41

Tänkte ge er rapport från Rödkallen, vilket jag borde gjort tidigare, men det är svårt att hinna med allt.
Förra fredag åkte vi ut till ön i hopp om att ha många trevliga observationer och en trevlig samvaro. Detta har vi verkligen haft och allt har gått över förväntan.

Höjdpunkterna är blåstjärt (minst 2st), Sibirisk piplärka (minst 2 st, varav en är stationär sedan tre dagar), Taigasångare (ca 5 st), kungsfågelsångare, mindre flugsnappare, dvärgsparv och en sträckande bredstjärtat labb.
Som om det inte var nog så hittade vi idag en Berg- eller balkansångare, vi tror mer på det sistnämnda, men för att vara säker bör man höra fågeln locka. Vi hoppas på att den är kvar i morgon och att den då ger från sig ett läte. Arten skall enligt uppgift observerat endast en gång i landet och av endast en person, förhoppningsvis blir det snart fler!

Vi har även haft en hel del ugglor på ön, vilket inte är konstigt, då det kryllar av sork här. Även hararna har ökat sedan sist och ses överallt. Från endast en dunge skrämdes igår 25 stycken.

I kväll kommer förstärkning från fastlandet, vilka skall vara här i nio dagar även de. Hoppas att de får en lika trevlig vistelse som vi har haft.

Mvh / Stefan H


Insänt av Rolf G Gustafsson
torsdag 2011-09-22, 20:19
Webbadress: www.sjaunjaape.se

Den 21/9 såg jag 19 olika tjädrar norr om Vittangi, Torne lappmark. De flesta var tuppar, men även hönor. Inte sedan mitten av 1970-talet har jag sett så många tjädrar på en och samma dag, även då var det i Torne lappmark. Så denna sommar har tjädern tydligen lyckas i T lpm.


Insänt av Peter Wikström
onsdag 2011-09-21, 19:33

Mycket ska man se innan ögonen ramlar ur sina hålor! Men att få nöjet att se en livs levandes SANDLÖPARE på vägen utanför mitt köksfönster i skenet av mina billysen nu ikväll runt 19:10 känns nästan för mycket. Den kändes så udda och oväntad att jag knappt trodde på det själv...

Men obsen gjordes på mycket nära håll genom bilrutan i mycket bra ljus (BMW har fina lysen) och är helt stensäker. Givetvis känns den också på alla sätt fantastiskt rolig och minnesvärd!!

"I Kalix kan allt hända"


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
tisdag 2011-09-20, 18:26

Tydligen finns det dokumentation som visar att både SIBIRISKA PIPLÄRKAN och BLÅSTJÄRTEN på Rödkallen inte är samma fåglar som sågs i förrgår. Tillsammans med en DVÄRGSPARV samt en MINDRE FLUGSNAPPARE (aldrig sedd på Rödkallen tidigare) gör det denna dag till en av de vassaste någonsin när det gäller ovanliga fåglar i Norrbotten. Den slås nog bara av 29/9 2003 då det på Haparanda Sandskärs ringmärktes STÄPPSÅNGARE och fältobsades BRUNSÅNGARE (båda nya arter för Nb), samtidigt som både TAIGA- och KUNGSFÅGELSÅNGARE siktades kring märkplatsen.


Insänt av
tisdag 2011-09-20, 16:44

Sibirisk piplärka och en del annat har trillat ner på Rödkallen. Piplärkan har kanske samarbetat bättre än gångna helgens fågel?


Insänt av Peter Wikström <peterw812@gmail.com>
tisdag 2011-09-20, 14:00

Gick igår ut mot Skagsudden i det fina höstvädret. Inte så värst mycket fågel men på hemvägen hörde och såg jag fler KUNGSFÅGLAR än brukligt. Låter kanske inte så anmärkningsvärt, men dylika nedfall av kungsfågel på hösten kan/bör innebära att det går att finna andra roliga arter. Dagens regnoväder kan nog också ha hjälpt till att trycka ned en hel del tätting i markerna. Så ut och leta gott folk, det kan gömma sig riktiga skönheter där ute i blötan!

Men personligen måste jag ju erkänna att vädret är åt pipan för uselt för att jag ska våga mig ut...


Insänt av gunborg stenvall <gunborg.stenvall@gmail.com>
tisdag 2011-09-20, 11:34

Angående "gråsparvsspel"
Visst är det så som du säger. Har turen att bo nära bränslan med alla stall och har haft en ganska stor flock med gråsparvar. Ger dem brödsmulor året om. Var ledig igår och låg på altanen och studerade dem. När högen med smulor är stor kivas de inte men så fort den krymper blir det "bråk". Hannarna brer ut stjärten och böjer sig ner med bröstet. Har nog aldrig sett på det som ett spel(underalla dessa år)mer som gnabb och bråk, men när du säger det.Det påminner om tjäderspel!Idag är det regn och blött nu är det inget gnabb alla försöker bara få i sig smulorna. Min flock har minskat till ca 20 individer, för tre år sen var de ca 4o st. Det var ett väldans liv i våran häck sommar som vinter, många förbipasserande frågade vad det var som lät!(Det finns många pilfinkar med också, fast de har minskat nu i sommar)
Mvh gunborg stenvall
mvh gunborg stenvall


Insänt av Rolf G Gustafsson
söndag 2011-09-18, 10:25
Webbadress: www.sjaunjaape.se

Jan Bergström har upptäckt en TURTURDUVA på "tippen", Lövskatagrundet, Luleå. Även jag fick se den. Den är dock mycket skygg.


Insänt av B
lördag 2011-09-17, 19:56

Då var det dags, en TAIGASÅNGARE i Abisko:

Se Svalan för Ulf Ståhles bilder.

//Benny


Insänt av Ulf P Eriksson
lördag 2011-09-17, 19:27

GRÅSPARVSSPEL: Hur går detta till? JO där jag arbetar har många arb.kamrater matat sparvarna med i huvudsakligen bröd (polarkaka och skorpor), när sparvarna hittar en skorphög på marken, så börjar vissa hanarna att böja sig framåt så att bröstet tar i marken och lyfta stjärten i vädret och sen breda ut stjärtfjädrarna, räcker inte detta så fladdrar de även med vingarna, dock inte helt ut, samt använder näbben mot närmaste konkurrent, har ibland upptrappats till kortvarigt slagsmål. Har aldrig under mitt fågelskådarliv noterat detta beteende. I detta fall var sju hanar samlade runt denna skorphög på marken. Även honorna kan ibland ta efter detta beteende. Nästan som Tjäderspel men mera undanskymt. I boken Fåglar i Sverige Erik Rosenberg ;Står det något om detta, dock ej något om detta "höstbeteende"? //MvH Ulf P Eriksson (Är det någon annan som noterat liknande beteende) skriv in detta här i så fall.! Har å andra sidan ej studerat GRÅSPARVARNA närmare under mitt fågelskådarliv, förrän nu, beroende på att dessa minskar.


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
fredag 2011-09-16, 23:02


Hej!

Under fredagen stod jag i tornet på Bredviksberget, Öjebyn (Piteå kommun), mellan 11:00-15:00. Även om det sannolikt sträckte en del fågel innan jag kom upp dit fick jag bl.a. ihop 55 olika rovfåglar som alla sträckte mot S eller SV. För närmare upplysningar rekommenderas en titt i Svalan!

/Lars.


  « Föregående 20       Nästa 20 »