Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Rolf G Gustafsson
torsdag 2011-09-22, 20:19
Webbadress: www.sjaunjaape.se

Den 21/9 såg jag 19 olika tjädrar norr om Vittangi, Torne lappmark. De flesta var tuppar, men även hönor. Inte sedan mitten av 1970-talet har jag sett så många tjädrar på en och samma dag, även då var det i Torne lappmark. Så denna sommar har tjädern tydligen lyckas i T lpm.


Insänt av Peter Wikström
onsdag 2011-09-21, 19:33

Mycket ska man se innan ögonen ramlar ur sina hålor! Men att få nöjet att se en livs levandes SANDLÖPARE på vägen utanför mitt köksfönster i skenet av mina billysen nu ikväll runt 19:10 känns nästan för mycket. Den kändes så udda och oväntad att jag knappt trodde på det själv...

Men obsen gjordes på mycket nära håll genom bilrutan i mycket bra ljus (BMW har fina lysen) och är helt stensäker. Givetvis känns den också på alla sätt fantastiskt rolig och minnesvärd!!

"I Kalix kan allt hända"


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
tisdag 2011-09-20, 18:26

Tydligen finns det dokumentation som visar att både SIBIRISKA PIPLÄRKAN och BLÅSTJÄRTEN på Rödkallen inte är samma fåglar som sågs i förrgår. Tillsammans med en DVÄRGSPARV samt en MINDRE FLUGSNAPPARE (aldrig sedd på Rödkallen tidigare) gör det denna dag till en av de vassaste någonsin när det gäller ovanliga fåglar i Norrbotten. Den slås nog bara av 29/9 2003 då det på Haparanda Sandskärs ringmärktes STÄPPSÅNGARE och fältobsades BRUNSÅNGARE (båda nya arter för Nb), samtidigt som både TAIGA- och KUNGSFÅGELSÅNGARE siktades kring märkplatsen.


Insänt av
tisdag 2011-09-20, 16:44

Sibirisk piplärka och en del annat har trillat ner på Rödkallen. Piplärkan har kanske samarbetat bättre än gångna helgens fågel?


Insänt av Peter Wikström <peterw812@gmail.com>
tisdag 2011-09-20, 14:00

Gick igår ut mot Skagsudden i det fina höstvädret. Inte så värst mycket fågel men på hemvägen hörde och såg jag fler KUNGSFÅGLAR än brukligt. Låter kanske inte så anmärkningsvärt, men dylika nedfall av kungsfågel på hösten kan/bör innebära att det går att finna andra roliga arter. Dagens regnoväder kan nog också ha hjälpt till att trycka ned en hel del tätting i markerna. Så ut och leta gott folk, det kan gömma sig riktiga skönheter där ute i blötan!

Men personligen måste jag ju erkänna att vädret är åt pipan för uselt för att jag ska våga mig ut...


Insänt av gunborg stenvall <gunborg.stenvall@gmail.com>
tisdag 2011-09-20, 11:34

Angående "gråsparvsspel"
Visst är det så som du säger. Har turen att bo nära bränslan med alla stall och har haft en ganska stor flock med gråsparvar. Ger dem brödsmulor året om. Var ledig igår och låg på altanen och studerade dem. När högen med smulor är stor kivas de inte men så fort den krymper blir det "bråk". Hannarna brer ut stjärten och böjer sig ner med bröstet. Har nog aldrig sett på det som ett spel(underalla dessa år)mer som gnabb och bråk, men när du säger det.Det påminner om tjäderspel!Idag är det regn och blött nu är det inget gnabb alla försöker bara få i sig smulorna. Min flock har minskat till ca 20 individer, för tre år sen var de ca 4o st. Det var ett väldans liv i våran häck sommar som vinter, många förbipasserande frågade vad det var som lät!(Det finns många pilfinkar med också, fast de har minskat nu i sommar)
Mvh gunborg stenvall
mvh gunborg stenvall


Insänt av Rolf G Gustafsson
söndag 2011-09-18, 10:25
Webbadress: www.sjaunjaape.se

Jan Bergström har upptäckt en TURTURDUVA på "tippen", Lövskatagrundet, Luleå. Även jag fick se den. Den är dock mycket skygg.


Insänt av B
lördag 2011-09-17, 19:56

Då var det dags, en TAIGASÅNGARE i Abisko:

Se Svalan för Ulf Ståhles bilder.

//Benny


Insänt av Ulf P Eriksson
lördag 2011-09-17, 19:27

GRÅSPARVSSPEL: Hur går detta till? JO där jag arbetar har många arb.kamrater matat sparvarna med i huvudsakligen bröd (polarkaka och skorpor), när sparvarna hittar en skorphög på marken, så börjar vissa hanarna att böja sig framåt så att bröstet tar i marken och lyfta stjärten i vädret och sen breda ut stjärtfjädrarna, räcker inte detta så fladdrar de även med vingarna, dock inte helt ut, samt använder näbben mot närmaste konkurrent, har ibland upptrappats till kortvarigt slagsmål. Har aldrig under mitt fågelskådarliv noterat detta beteende. I detta fall var sju hanar samlade runt denna skorphög på marken. Även honorna kan ibland ta efter detta beteende. Nästan som Tjäderspel men mera undanskymt. I boken Fåglar i Sverige Erik Rosenberg ;Står det något om detta, dock ej något om detta "höstbeteende"? //MvH Ulf P Eriksson (Är det någon annan som noterat liknande beteende) skriv in detta här i så fall.! Har å andra sidan ej studerat GRÅSPARVARNA närmare under mitt fågelskådarliv, förrän nu, beroende på att dessa minskar.


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
fredag 2011-09-16, 23:02


Hej!

Under fredagen stod jag i tornet på Bredviksberget, Öjebyn (Piteå kommun), mellan 11:00-15:00. Även om det sannolikt sträckte en del fågel innan jag kom upp dit fick jag bl.a. ihop 55 olika rovfåglar som alla sträckte mot S eller SV. För närmare upplysningar rekommenderas en titt i Svalan!

/Lars.


Insänt av Haparanda Fågelstation
fredag 2011-09-16, 19:41

Ibland undrar man om man är vaken eller om man drömmer!! Idag var det en sån dag. Märkningen blev ovanligt intressant, händelserik och ROLIG. Först lunkade det på med lite siskor, sävsparvar och annat mindre uppseendeväckande. Men vid 11:00 tiden kommer plötsligt Naturbrukseleven Anna in i ringmärkarboden med en fågel som hon plockat men inte tyckte sig känna igen. ”Den hade blåstjärt och så, trodde det var en bofink men det är nog nåt annat”. Vi andra fågelnördar stelnar till och gluttar OERHÖRT försiktigt på påsen... BLÅSTJÄRT!! I nästa minut plockar dessutom Peter ut veckans andra TAIGASÅNGARE... Båda fåglarna är förståss väl dokumenterade med bl.a många foton.

Vilken dag!! Vi ringmärkte sammanlagt 98 fåglar varav tre var VARFÅGLAR som hackade våra fingrar rejält blodiga, men dom var lite småroliga och intressanta ändå. Denna dag blir nog svårslagen, iaf för vårt vidkommande eftersom fyra av oss åker hem imorgon. Magnus tänker dock stanna en vecka till... med fortsatt hopp om en kungsfågelsångare.... om vi nu inte tar en sån imorgon!!
/Peter, Lena, Magnus, Henrik och AnnaInsänt av Benny <benny@nuolja.se>
fredag 2011-09-16, 14:24

Ett stycket TRÄDPIPLÄRKA nyss i Kiruna.

Vet att Ängspiparna är sega på att flytta, men är min senaste trädpip.

Även mycket STARE, som verkar etablera hårt här uppe nu.

Tidigare år, endast sporadiska starar, nu flockar både här och där.

Tycker jag är trevligt, tjattrande starar är trevligt.

//Benny


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
torsdag 2011-09-15, 22:41

Väl kämpat, alla ni tappra på Sandskär! Kul att ni fick en bra dag till sist efter allt regnande. I morgon lär det vara ganska mycket fågel i luften också tror jag. Lite småblåsigt så de yttre näten torde fånga lite sämre. Glöm inte heller att spana uppåt. N- och NV-vindar kring 8 m/s är bra för utsträckande rovfåglar på Sandskär.

I morgon bemannas för övrigt Rödkallen av lag Syd (ett hopikok bestående av tre Sörlänningar och tre Norrbottningar). Ska bli intressant att (förmodligen stundtals med fasa) följa vad de ser och hör (och gör) på ön.

/A


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
torsdag 2011-09-15, 22:26

Tisdag 13 September
I ett växlande väder med mest mulet väder ringmärkte vi 18 fåglar samt gjorde några efterkontroller. Vid 17-tiden gick vi på långpromenad hela gänget utom Emma och då fick vi i en annars ganska fågeltom skog fina obsar på en hona TRETÅIG HACKSPETT. Kvällen ägnades åt en massa rolig korrekturläsning....

Onsdag 14 September
Åter en morgon med mycket regn och vind. Detta kändes oerhört frustrerande men prognosen lovade bättre väder framåt dagen. Vid lunchtid blev vädret bättre och vi kunde starta upp ringmärkningen.

Ganska lite fågel men plötsligt upptäcker Magnus att en ”vingbandare” fastnat i ett nät. En viss uppståndelse uppstod när vi konstaterade att det rörde sig om en vacker TAIGASÅNGARE! Det kändes som att vi var värda detta efter allt trist regnande. Kvällen avrundades med god middag och varmt bastubad.

Torsdag 15 September
Vindkantringen under natten borde ge ett klart bättre utgångsläge tyckte vi när vi pigga och raska vandrade iväg mot ringmärkningsplatsen vid 04:30. Nu kände vi orutinerade oss också bättre förberedda så vi hissade alla nät. Det var fågel överallt i luften och i buskarna så vi hann knappt hissa upp allt innan fåglarna började fastna.

Magnus och Lena märkte fåglar så fingrarna bokstavligen blödde medan vi andra sprang som tättingar(!) längs nätgatorna. Jobbigt och stressigt, men fruktansvärt kul! Inga rara arter idag, men en ung hane större hack var charmig och rolig att märka. Sammanlagt märkte vi 105 fåglar.

Peter o Lena fick efter lunch också nöjet att se två fina videsparvar medan de andra sov middag!? Tyvärr så blev detta också sista dagen för Mattias, Tobias och Emma som lämnade stationen. ”Mästerplockaren” Emma Engström återkommer dock till stationen V39.

Peter, Lena, Emma, Magnus, Henrik, Anna, Tobias och MattiasInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
onsdag 2011-09-14, 19:02

Idag fick vi som befinner oss på Haparanda Sandskär det stora nöjet att ringmärka en TAIGASÅNGARE!! Mer om gårdagens och dagens händelser här på stationen ska vi försöka återkomma till lite senare...


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation
måndag 2011-09-12, 18:15

Rapport från Haparanda Sandskär Söndag 11 September

Igår eftermiddag gjorde ny personal entré på stationen, Lena S, Peter W, Henrik B och Anna S. Vi fyra, där bara Lena har tidigare rutin från ringmärkning, gjorde vårt bästa och öppnade till att börja med bara tre nätplatser. Vi såg tidigt att detta med tanke på vår rutin skulle vara ett klokt beslut eftersom det formligen kokade av fåglar i luften. När det lite senare lugnade ned sig öppnade vi ytterligare tre.

Trots vår orutin lyckades vi i alla fall märka 22 fåglar av 7 arter där en ung hane SVARTHÄTTA kändes som den roligaste.

Det som också känns roligt är att alla nya snabbt lärde sig att plocka fåglar.
Efter intagen lunch gjorde vi en tur via tallskogen till östra stadion och östra sidan tillbaka. Men det var tyvärr ganska fågeltomt. När vi kom tillbaka så hade ytterligare förstärkning anlänt, Emma Engström och Magnus Karlefors. Detta känns bra eftersom vi då kan öppna mera nät och är fler personer med rutin.
Ytterligare två elever från Kalix Naturbruks anslöt också, Tobias K och Mattias L.

Peter, Lena, Henrik och Anna


Måndag 12 September

Vi vaknade till hård vind, 10-15m/s, och regn så ingen ringmärkning var möjlig. Dagen användes bl.a till inmatning av tidigare ringmärkningar och observationer. Ingen skådning var möjlig men vi såg ett par tornfalkar och en sparvhök födosöka runt stugknuten och bergandshonan med sina fem ungar simmade i hamnen.

Den enda promenaden vi företog oss i det dåliga vädret var till rimgmärkningsplatsen och kolla så alla nät var ok. Nu hoppas vi på bättre väder i morgon!!

Peter, Lena, Emma, Magnus, Henrik, Anna, Tobias och MattiasInsänt av Urban Jacobs
måndag 2011-09-12, 13:54

Havsörn,10/9 Jupukkajärvi. Nära Merasjärvi Kiruna kommun.


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
lördag 2011-09-10, 21:12

Hej!

Per Sandberg och undertecknad har tagit en tur till Stor-Räbben i Piteå ytterskärgård. Utfärd fredag kväll i Pers trivsamma, ruffade motorsnipa, hemfärd lördag eftermiddag. Växlande väder med mycket moln och regnskurar men nästan ingen vind - väldigt svag nordostlig - och milt i luften = idealiska förutsättningar.

Precis som på Sandskär var det ganska gott om fågel på Stor-Räbben. En del av detta säkert uppslammat efter den senaste tidens blåsiga väder, en del nyanlänt och "nedtrillat" p g a morgonregnet.

TAIGASÅNGARE uppträder nu invasionsartat i Finland med ca 20 ex. bara idag och ca 6 ex. längs svenska ostkusten. Datumet är extremt tidigt för så talrikt uppträdande, men då har det också blåst väldigt mycket ostliga vindar den senaste veckan. Vi hittade en individ på Räbben, ca 250 m NO fiskebyn, i tallskogen bland en del LÖV- och GRANSÅNGARE. Sannolikt finns det taigasångare på nästintill varje skärgårdsö just nu.

En mycket trolig DVÄRGSPARV höll delvis ihop med VIDESPARVAR på öns sydvästsida men sågs och hördes för kortvarigt för helt säker artbestämning.

Dagens tyngsta fynd var den 1K CITRONÄRLA som Per upptäckte på eftermiddagen längs stranden mot Svarthällan. Han fick en rätt bra obs, medan jag inte hann få in fågeln i tuben innan den drog iväg och spårlöst försvann. En dryg timmes eftersök gav ingen framgång, och sedan var vi tvungna att åka tillbaka till fastlandet - lite surt...

Av andra trevliga arter på ön kan nämnas BERGAND, DUVHÖK, LÄRKFALK, PILGRIMSFALK, TRETÅIG HACKSPETT, RÖDSTRUPIG PIPLÄRKA och en massa LAPPSPARVAR. Detaljerna kan studeras i Svalan.

Skärgården har mycket att ge just nu. En konstant skärgårdssemester någon månad framåt hade inte varit fel.


Insänt av Haparanda Sandskärs Fågelstation
lördag 2011-09-10, 14:48

Rapport från Haparanda Sandskär Lördag 10 September:

Idag vaknade vi till den första vindsvaga dagen på hela veckan. Dessutom hade det tidigt på morgonen passerat ett mindre regnväder, vilket ordnade med ett ganska tydligt ”nedfall” av tättingar. Näten var uppe strax före kl 05, och vi stängde dem strax efter kl 11. Då hade vi plockat 202 fåglar av 18 arter, bl a 65 Lövsångare, 51 Sävsparvar, 8 Videsparvar, 6 Järnsparvar, 2 Stenskvättor, 2 Taltrastar och 1 Sparvhök (ung hane). Se ”Svalan” för mer info.
Vi hade fullt upp med ringmärkningen hela dagen fram till kl 13, då vi lämnade märkplatsen (och då hade vi även hunnit städa märkstugan). Nu pågår städning av bevakarstugan, fram till att Rune hämtar oss vid 16-tiden.
Tack för den här gången. Vi har haft en klart bra vecka med obsar på bl a Citronärla och Stäpphök, samt ringmärkt knappt 500 fåglar totalt. Det kommer att bli fortsatt fina dagar för Er som skall ut de närmaste veckorna. Det är liksom ett "hett läge" just nu...
/Sven-Erik, Thorbjörn och StaffanInsänt av Ursula <0911.17925@telia.com>
lördag 2011-09-10, 11:06

----- och det gjorde den, både igår och idag på samma ställe. Den MINDRE HACKSPETTEN. I morse satt den och småtrummade i våran väl-perforerade telefonstolpe,(används flitigt som städ för alla våra större spettar).


  « Föregående 20       Nästa 20 »