Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Sandskärspersonalen
lördag 2011-10-01, 19:46

Idag ringmärktes 49 individer av 8 arter. Dominerade gjorde GRÅSISKA (18) och TALGOXE (14). Av ovanligare arter kan nämnas GÄRDSMYG (1).

Mitt på dagen skedde personalbyte under strålande väder med svag vind. Peter K, Inger och Ulf lämnade ön för denna gång och ersattes av NilsÅke, Jan, Mats och Per.

Efter installation i stugan och eftermiddagsfika vidtog en skådarrunda längs stranden ut mot ringmärkarudden. Vi kunde räkna in totalt 29 arter (vilket nästan skulle räcka till seger i ett vinterfågelrace i februari!). Personalen hade under förmiddagen ytterligare 5 arter, bl.a. en KUNGSÖRN.

En god middag intogs sedan innan det var dags att börja tänka på refrängen. Imorgon börjar allvaret...

/De fyras gäng genom PerInsänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
lördag 2011-10-01, 14:11

N-vinden var under avtagande på morgonen, så vi fick en jättefin sista dag på Rödkallen med bleke över havet mitt på dagen. Det var en god artbredd men inte särdeles individrikt. Bl.a. sträckte en ny SIBIRISK PIPLÄRKA in österifrån men kunde tyvärr ej återfinnas och studeras i detalj. 1 GRANSÅNGARE lockade med rakt läte (som den sibiriska rasen tristis). Staffan återkommer med mer info om ringmärkningen. Senare i eftermiddag lämnar vi ön för denna gång men hoppas förstås återkomma, härnäst till våren 2011.

Hälsningar Staffan, Lars och Andreas!Insänt av Ulf P Eriksson
lördag 2011-10-01, 07:13

Idag 1/10-3/10 Euro Bird Watch 11. Skriv in era obsar dessa dagar, alla fåglar räknas. // MvH Ulf P Eriksson (Läs mer på SOF:s hemsida.)


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
fredag 2011-09-30, 20:29

Friska V-vindar gagnade inte ringmärkningen denna morgon. Endast 9 fåglar av 7 arter ville fastna i näten. Glädjeämnet var 2 DUBBELTRASTAR, vilket aldrig ringmärkts på Rödkallen tidigare. Under dagen var vädret soligt och fint. Det har inte hänt så mycket med fågelantalen sedan igår. En del rovfåglar sträckte ut eller gjorde sträckförsök. Bland annat hade vi en mycket irriterande obs av en mörk falk med perfekt jizz för AFTONFALK som drog söderut ca 2 km öster om ön. Tyvärr kunde vi inte se några direkta dräktdetaljer för att kunna spika artbestämningen. I afton Gördis äppelkaka med marsansås – mums!

Hälsningar från Staffan, Lars och Andreas!


Insänt av Mats Erikson <mats-erik@hotmail.com>
fredag 2011-09-30, 16:10

4 st Domherrar Norrmalm/Kiruna vid Lunchtid 2011-09-30


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
torsdag 2011-09-29, 20:24

V 4 m/s under natten och morgonen bäddade för en del omsättning på fågel. Morgonsträcket var dock mycket magert. En SIBIRISK PIPLÄRKA sträckte ut åt NV, kanske samma individ som vi såg och hörde igår. Ringmärkningen gav inte mycket fågel heller: 25 fåglar av 8 arter, därav 8 SIDENSVANSAR. Kl.0915 fick vi dra ner näten p g a regn. Under de följande timmarna följde variationsrik och rolig skådning runtom ön. Solen kom fram under eftermiddagen, och det kändes skönt att vara utomhus i den måttliga S- och SV-vinden. Det visade sig ha kommit en del nytt. Upptäcktes gjorde 1 TAIGASÅNGARE (den 5:e sedan 18/9), 1 SKÄRSNÄPPA samt 2 sydsträckande BREDSTJÄRTADE LABBAR. Andelen TRASTAR, SIDENSVANSAR och SISKOR har ökat sedan igår. Kommande natt väntas friska V-vindar, varför vi tror att de flesta fåglar som nu finns på ön blir kvar, samtidigt som det kan sträcka in nya från fastlandet under morgonen.

Hälsningar från Staffan, Lars och AndreasInsänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
onsdag 2011-09-28, 22:04

Äntligen en dag med lite fler fåglar på Rödkallen! Nattens och morgonens V-vind på 7-8 m/s bidrog både till att vi fick fler RÖDHAKAR, KUNGSFÅGLAR och SIDENSVANSAR på ön samt att det sträckte ut en del SISKOR, FINKAR och ÄNGSPIPLÄRKOR. Ringmärkningen gav 51 fåglar av 11 arter. Dessutom fick ett antal TALGOXAR släppas iväg utan ring då det plötsligt började regna lite kraftigare. Dagens topp var en SIBIRISK PIPLÄRKA som flög omkring nära ringmärkningsplatsen på öns NV-udde (Södra Lundspetsen), men den ville inte fastna i näten. Kanske var det samma fågel som vi såg under lördagen men som sedan hållit sig undan? Även en 1K hanne VIDESPARV rastade; det börjar bli sent datum för dem nu. Elströmmen är tillbaka på ön sedan i eftermiddags. Vi har njutit av dusch och middag, ost och kex samt sockerkaka med tillhörande dryck. Det ser ut att bli en fin natt för sträckande fåglar med svag-måttlig vind från V-sektorn, så morgondagen blir intressant.

Staffan, Lars och AndreasInsänt av Krister Jakobsson <krister.jakobsson@edu.lulea.se>
onsdag 2011-09-28, 06:41

World Birdwatch Day i Luleå lör 1 oktober

Jag har inte lyckats hitta någon ersättare för att leda exkursionen i Luleå denna dag så därför ställs den in. Obs! Det gäller bara i Luleå


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
tisdag 2011-09-27, 18:52

Efter nattens regn och friska S-vind följde mera regn och omslag till hård V-vind. Här på Rödkallen uppmättes medelvind 22 m/s med byar upp till 30 m/s. Naturligtvis innebar detta otjänligt skådnings- och ringmärkningsväder. Delar av ringmärkningsplatsen har havererat; några flaggstänger och träd har fällt på ön. Strömlöshet har rått sedan i förmiddags och torde fortsätta åtminstone tills i morgon onsdag. Det lilla vi sett i fågelväg är inte mycket att yvas över. Sammanfattningsvis kan fågeltillgången bara bli bättre, men vi skådare har det bra 'ndå.

Hälsningar från Lars, Staffan och Andreas!
Insänt av Rolf G Gustafsson
tisdag 2011-09-27, 17:19
Webbadress: www.sjaunjaape.se

STORSKARV, 1 ex fiskande nedströms bron över Lainio älv Nedre Soppero idag på eftermiddagen. Se Svalan för mer info.


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
måndag 2011-09-26, 20:20

Morgonen var stilla, klar och fuktmättad när vi gav oss ut till ringmärkningen. Sedan de sex näten hissats upp dröjde det inte länge innan en stor flock SISKOR fastnade. Aktiviteten avtog dock snabbt, och totalt blev det modesta 50 fåglar av 8 arter, bl.a. 2 sena TRÄDGÅRDSSÅNGARE. Inte heller sträckte det nämnvärt med småfågel. Ön var snarast ännu mera tömd än igår. Så lite fågel som idag har vi inte sett på Rödkallen sedan oktober 2009. Andreas har emellertid siktat ett PÅFÅGELÖGA på ön, vilket han härmed vågar skriva om här på denna fågelsida… Vår vän BERGSÅNGAREN syntes födosökandes en kort stund på förmiddagen i fyrdungen. S-vinden tilltog alltmer på eftermiddagen, och molnen grodde ihop. Nu på kvällen har vi drygt 10 m/s och väntar in regn under natten. Hoppas något skoj kan trilla ner då. Det verkar i varje fall närma sig en del nya taigasångare av finska observationer att döma.

Hälsningar Andreas, Lars och Staffan!Insänt av Lena Holmgren <djurbiten@yahoo.com>
måndag 2011-09-26, 11:53

Två exemplar av varfågel har idag, 110926 kl11:50, beskådats vid ett fågelbord, fylld med fett, i Masugnsbyn hos Göte o Elsa Flygare.


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
söndag 2011-09-25, 22:02


Hej!

En komplettering från Rödkallen! När Staffan och jag knatade hemåt runt 18:00, stötte vi en BECKASIN på den torra heden ovanför byn. Det var en aningen udda upplevelse. Må vara att den ENKELBECKASINliknande varelsen tryckte på torr hedmark, och inte lyfte förrän vi var ca 4 meter från den. Det märkligaste var lätet när den lyfte!

I stället för det förväntade "kätschlätet", kom istället i uppfloget ett läte som bäst kan beskrivas som en kort, inkapslad, småputtrig klassisk fårbräkning i ca fyra stavelser, och som avrundades med ett mycket kort men rullande "r-ljud". Hoppas ni förstod på ett ungefär!

Fågeln drog vidare mot Vingbandsdungen och vi kommer att hålla ögonen extra öppna under morgondagen, emedan denna upplevelse var synnerligen märklig. Det ljud som hördes i uppfloget hade INGENTING att göra med, eller var i någon närhet av, en ENKELBECKASINS uppenbarelse!

Kan det vara någon östlig art av Gallinagotyp som vi har förbisett...? Eller var det bara en ENKELBECKASIN med väldigt mycket fel på talorganet...? Vi får se vad morgondagen ger!:-)

/Lars.


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
söndag 2011-09-25, 20:51

Vi vaknade upp till en vacker morgon med blott måttlig NV-vind. En del SISKOR och FINKAR sträckte ut från ön, men det handlade inte alls om samma mängder som igår. Även en PRUTGÅS sträckte förbi. Av de ovanliga arterna som varit här de senaste dagarna verkar samtliga utom BERGSSÅNGAREN ha lämnat ön den gångna natten. Även andra tättingar förekom mer sparsamt än dagen innan. Staffan och Sven-Erik påbörjade den standardiserade ringmärkningen i form av sex nät på öns nordvästra del. 54 fåglar av 13 arter fångades. Därvidlag var den sista fågeln intressant – en datummässigt väldigt sen 1K TÖRNSÅNGARE, som uppvisade karaktärer för den sydöstliga rasen icterops. På eftermiddagen hade vi svag SV-vind och solsken som inbjöd till skådning, men ön kändes då ganska tom på fågel. Dessutom lämnade ”Lag Syd” Rödkallen, så i fortsättningen är det Lars, Staffan och Andreas som håller ställningarna.


Insänt av Benny
söndag 2011-09-25, 13:06

Tack Rolf, då vet jag.

//Benny


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
lördag 2011-09-24, 21:51

Lördag 2011-09-24

Stark bemanning på Rödkallen idag – 10 skådare härjade runt från gryningen och fram till kvällen. En massa tättingar sträckte in och ut från ön, och dessutom var primörerna från de senaste dagarna kvar: BLÅSTJÄRT, 2-3 SIBIRISKA PIPLÄRKOR, TAIGASÅNGARE och, inte minst, Norrbottens första BERGSÅNGARE. På eftermiddagen hördes äntligen lockläten från den fågel som igår fick lämnas obestämd till art. Nattens friska NV-vind och smådugg bidrog till att få fåglar lämnade ön, samtidigt som nya kom in från fastlandet. Kommande natt blir det avtagande NV-vindar, så vi tror att en del nattsträckare kommer att försvinna, samtidigt som det kommer en rejäl morgonpuff med t.ex. FINKAR och SISKOR. Vi får väl se. Strax går vi till sängs efter en trevlig sill- och surströmmingsmiddag.

Hälsningar från Rödkallengänget (Hans, Mårten, Martin, Stefan, Tomas, Per, Lars, Staffan, Sven-Erik och Andreas)!Insänt av Rolf G Gustafsson
lördag 2011-09-24, 16:30
Webbadress: www.sjaunjaape.se

CAFLA är gråsiska. En ringmärkarförkortning av Carduelis flammea, gråsiskans vetenskapliga namn.


Insänt av Benny
lördag 2011-09-24, 14:32

Vad är en CAFLA ???

Sorry, men jag vet ej.

//Benny


Insänt av Peter Wikström
lördag 2011-09-24, 11:25

Fick ett lite kul mail om ett återfynd av en GRÅSISKA 1K som efter lite efterforskning visade sig vara ringmärkt på Haparanda Sandskär av Staffan Sundin & co den 8/9 nu i höst. Siskan fångades på St.fjäderägg 9 dagar senare (17/9).

CAFLA ringmärkt 8/9 på HSFS:
Ålder: 10
Vinge: 72
Vikt: 11,6
Fett: 4

Kontrollerad på Fjäderägg 17/9:
Ålder: 10
Vinge: 73
Vikt: 11,8
Fett: 5

Inte mycket har hänt med fågelns status alltså, men det är ju alltid roligt när man får möjlighet att se och följa fåglarnas vidare öden i livet.


Insänt av Stefan Holmberg <stefan@abborrtrask.se>
fredag 2011-09-23, 16:41

Tänkte ge er rapport från Rödkallen, vilket jag borde gjort tidigare, men det är svårt att hinna med allt.
Förra fredag åkte vi ut till ön i hopp om att ha många trevliga observationer och en trevlig samvaro. Detta har vi verkligen haft och allt har gått över förväntan.

Höjdpunkterna är blåstjärt (minst 2st), Sibirisk piplärka (minst 2 st, varav en är stationär sedan tre dagar), Taigasångare (ca 5 st), kungsfågelsångare, mindre flugsnappare, dvärgsparv och en sträckande bredstjärtat labb.
Som om det inte var nog så hittade vi idag en Berg- eller balkansångare, vi tror mer på det sistnämnda, men för att vara säker bör man höra fågeln locka. Vi hoppas på att den är kvar i morgon och att den då ger från sig ett läte. Arten skall enligt uppgift observerat endast en gång i landet och av endast en person, förhoppningsvis blir det snart fler!

Vi har även haft en hel del ugglor på ön, vilket inte är konstigt, då det kryllar av sork här. Även hararna har ökat sedan sist och ses överallt. Från endast en dunge skrämdes igår 25 stycken.

I kväll kommer förstärkning från fastlandet, vilka skall vara här i nio dagar även de. Hoppas att de får en lika trevlig vistelse som vi har haft.

Mvh / Stefan H


  « Föregående 20       Nästa 20 »