Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Sandskärs personal
torsdag 2011-10-13, 20:30

Torsdag 13 oktober 2011

Morgonen började med ganska kraftig vind och därför kunde vi inte sätta upp alla nät vid ringmärkningen. Samtidigt som vi ringmärkte började vi också plocka ned några nät för säsongen. Trots att alla nät inte var uppsatta fångade vi totalt 55 fåglar. Under tidig morgon hördes något som möjligen var TALLBIT, vilket det senare visade sig vara. När dagen var slut hade vi märkt 6 TALLBITAR och totalt flög ca 25 stycken runt på den delen av ön vi vistades på under dagen. En annan rolig art som fastnade i näten var SNÖSISKA som vi fångade 2 ex av.

Vattenståndet under morgonen var +1 cm.

På eftermiddagen monterades ytterligare några nät ned för säsongen som närmar sig sitt slut. vid ringmärkningdplatsen höll då minst 7 STJÄRTMESAR till, vilka vi hoppas fastnar i näten under morgondagen.

På sena eftermidadgen sågs en STENFALK flyga förbi utanför stattionsstugan.

/Mats, NilsÅke, Ingegerd, PontusInsänt av Sandskärs personal
onsdag 2011-10-12, 20:06

Tisdag 11 oktober 2011

Klart väder under natten och svag nordlig vind gick över till dimma under morgonen. Läget för ringmärkning såg ganska bra ut och näten sattes upp strax efter kl 6. Till en början var det magert i fångsten men till slut blev det ändå en skapligt bra dag med 53 nymärkningar och 9 kontroller. 13 olika arter fångades och bland de roligare arterna kan 10 SIDENSVANSAR, 1 SVARTHÄTTA och 1 DUBBELTRAST nämnas.

Vattenståndet på morgonen hade gått ner till +37 cm.

På eftermiddagen gjordes några mindre turer på ön, vilket bland annat resulterade i en STENFALK och en honfärgad BLÅ KÄRRHÖK.

/Mats, NilsÅke, Ingegerd, PontusInsänt av Sandskärs personal
onsdag 2011-10-12, 20:04

Onsdag 12 oktober 2011

Morgonen började med dåligt väder i form av vind på 10 m/s och småregn som höll i sig en bit in på dagen. Det blev alltså ingen ringmärkning idag på grund av detta.

Vattenståndet var på morgonen +35 cm och det sjönk till +28 cm tills på eftermiddagen.

Istället för märkning började vi smått städa undan inför avslutningen av årets säsong. Inventering av vilka ringstorlekar och ringnummer som fanns kvar, samt lite annat stök gjordes på förmiddagen. På eftermiddagen begav vi oss till ringmärkningsplatsen för att ta ned näthissen för säsongen. På vägen dit hördes och sågs en ung RINGTRAST. Värt att nämna är också fyra FJÄLLVRÅKAR som drog förbi en stund senare.

Förrutom ringtrasten har mycket andra trastar setts på ön idag. En stor flock på minst 250 BJÖRKTRASTAR innehöll desutom en STARE, som är en oväntad höstart på Sandskär. Under dagen observerades också ytterligare en FJÄLLVRÅK, en KÄRRSNÄPPA, samt 34 sträckande SJÖORRAR som drog mot SV.

/Mats, NilsÅke, Ingegerd, PontusInsänt av Sandskärspersonalen
måndag 2011-10-10, 19:59

Måndag 10 oktober 2011

På morgonen blåste kuling så kraftig att huset skakade. På grund av blåsten blev ringmärkningen inställd och efter en liten sovmorgon spenderades tiden till datainmatning och lite annat praktiskt arbete, bland annat vedhuggning. Vattenståndet var på morgonen +91 cm.

Några vandringar åt olika håll på ön gav en del fågel. Värt att notera är en sen TRÄDGÅRDSSÅNGARE som höll till en stund i Aspurskogen tillsammans med TALGOXAR och KUNGSFÅGLAR.

Under dagen har blåsten minskat, men även nu på kvällen kommer det in en hel del friska vindar över ön.

/Mats, NilsÅke, Ingegerd, PontusInsänt av Haparandapersonalen
måndag 2011-10-10, 18:30

Söndag 9 oktober 2011-10-09

Bister morgon: temperaturen när vi vandrade ut till ringmärkningsboden visade 0,4 grader. Is
på de kvarvarande pölarna ute på Sydön. 6-7m/s från N. Inte mycket liv i luften eller buskagen
men efterhand någon rödhake och en del talgoxar ute från öster i näten. Även en talgoxe med finländsk ring kontrollerades (annan än den vi haft tidigare. Alltefterhand ännu magrade rörelser
och flera nätrundor med tomma nät. Per upptäckte en pilfink som flög förbi yttersta udden på
Sydön. Vid 11-tiden drog sig Per och Janne mot Kumpula för packning och hemfärd- Rune kom
Med Ingegerd Karlsson och Pontus Wennesjö som avlösare.
Mats och Nån fortsatte några tomma rundor och dagens fångst slutade på 34 individer av nio arter.
Talgoxe toppade med nio individer följa av åtta gråsiskor. Två snösiskor gladde. Mats plockade en koltrast 10 ur nät och vid hoprullningen av näten fick vi dagens enda sidensvans.
Efter rundvandring till Sydö med nya besättningsmedlemmarna noterade vi det nya ovädret dra
upp från sydväst. Vi har regn, kuling och högt vattenstånd att vänta imorgon bitti.
Ingegerd, Pontus, Mats och NånInsänt av Tord Gustafsson
söndag 2011-10-09, 17:34

I morse genomförde jag årets första vinterfågelräkning i skogarna kring Ormberget, Luleå. I det kyligamen vackra vädret kunde jag räkna in 24 arter och 147 fåglar. Årets första tallbitar hördes och några sena trastar av 4 olika arter kunde räknas in. Jag kunde inte notera några invasionstendenser,sidensvansen saknades och bara enstaka gråsiskor och trastar.


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
söndag 2011-10-09, 14:17

Klockan var naturligtvis 1340 då HÄRFÅGELN visade sig enligt inlägget nedan.


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
söndag 2011-10-09, 14:12

Hej!

Idag söndag kl.1240 hände något mycket oväntat. Från min arbetsposition på jobbet, Vidselbasen, fick jag se en HÄRFÅGEL passera. Fågeln var som närmast 5 m utanför mitt fönster och passerade min kollega flygledaren på 50 cm håll utanför hennes fönster! Därefter flög den vidare åt sydost längs med bansystemet, över lappmarksgränsen och därmed in i landskapet Nb, och gick troligen ner längst i sydost där jag tappade den ur sikt. Allt kan hända, även på jobbet!


Insänt av Sandskärspersonalen
lördag 2011-10-08, 20:44

Lördag den 6 oktober 2011

Idag en ny dag. Vind 7-10 m/s från N under natten och morgonen och ökande lufttryck har gjort att vattenståndet sjunkit till nivåer jämförbara med tidigare i veckan och även lägre än så – tänk så fort det kan ändras!

Märkning med samtliga nät gav 104 individer av 13 arter. Dominerade stort gjorde TALGOXE med 57 nymärkta. Av ovanligare arter kan nämnas SVARTMES (1), SNÖSISKA (1) och VARFÅGEL (1).
Dessutom kontrollerades 12 individer.

Av observationer kan nämnas JORDUGGLA(1), ALFÅGEL (2), DVÄRGBECKASIN (1) och SNÖSPARV (1).

Pga rådande vindar sker personalbytet först på söndag, tidigast kl 13. Då åker Jan och Per in till fastlandet för att ersättas av två nya starka krafter inför stationens sista vecka för säsongen 2011: Pontus och Ingegerd.

/NÅ, M, J och PInsänt av Sandskärspersonalen
lördag 2011-10-08, 20:42

Fredag den 7 oktober 2011

Med 19m/s (25 i byarna)från syd och regnskurar blir det liksom inte så mycket märkning av, om man så säger...

I stället la vi krutet på att kontrollera merparten av återstoden av årets inlagda märkdata inför rapporteringen till Ringmärkningscentralen. Så nu är nästan samtliga poster kontrollerade redan på ön!
Tack alla som bidragit till detta!

Bastubad passade bra under eftermiddagen.
Innan ljuset försvannoch när vinden mojnat en hel del besökte vi märkplatsen och konstaterade att 13 av 14 nätplatser var så vattenfyllda att de var otjänliga som märkplatser; vattnet stod stöveldjupt och en kanot hade varit lämpligt tjänstefordon på området...

Dock fanns alla nätstolpar och -linor på plats och samtliga nät hade klarat vindarna utan att lösgöra sig från förtöjningen – gott att se!

/NÅ, M, J och PInsänt av Tage Holkvik <holkvik@spray.se>
fredag 2011-10-07, 09:00

Såg en Svarthätta adult hane i Killinge (vid Kaitumälven) på tisdag, relativt ovanlig här tror jag i alla fall men helt säker obs.
Läste precis NSD om svan som förolyckats. Såg igår em samma sak här i Killinge, just nedan bron en ensam svan med 4 ungar. Bara c:a 25m från huset vilket också är lite ovanligt men förmodligen lite panik då vattenståndet i älven är mycket över det normala för årstiden.
Såg nog samma fåglar för en vecka sedan men var då ej helt säker då det enligt uppgift hade synats fler vuxna i området men jag såg ingen.


Insänt av Tony Persson <tonper378228@bredband.net>
torsdag 2011-10-06, 23:03

Trist - hittade en död SVARTHÄTTA, hane i Museiparken idag.
Vänliga hälsningar Tony


Insänt av Sandskärspersonalen
torsdag 2011-10-06, 19:20

Torsdag den 6 oktober 2011

Även idag rätt frisk vind, nu från SV. Sex nät öppnades aldrig (de längst ut på udden (grupp 5-7)), dvs vi hade uppe totalt 26 nät eftersom alla alternativnät kunde sättas upp.

Solig morgon men av kungsfåglarna syntes nu inte en skymt. Allmänt rätt fågeltomt. En rejäl tillströmning av TALGOXE kunde dock noteras. Vi märker fågel fram till kl 11 då regnet börjar dugga och vinden tilltar. Då prognosen inför morgondagen varnar för mycket starka vindar (läs: STORM)knyter vi näten med extra omsorg och justerar näthissens tre stolpar och förstärker infästningen.

Märkningen gav 27 individer av sex arter. TALGOXE dominerar med 12. Vi kontrollerar dessutom nio tidigare märkta fåglar.

Kl. 7 går Per på huset med det lilla hjärtat. ”Båset” är mycket trångt så kikare och jacka lämnas vid bodan 20 m bort. Just utkommen (med ett lättat leende på läpparna) möts han av en fågel som kommer inflygande mot dasset från NO. Den ljuder flera gånger med ett ”sitt”-läte(associationsmässigt litet som ett halvt järnsparvsläte) och landar i en björktopp 30 m från dasset. En piplärka.
Sent datum...
Kikaren som sagt en bit bort och strax drar fågeln vidare mot S över vassen bakom dasset. Vid alternativnät 2, står Mats och ropar ”Titta upp: SIBIRISK PIPLÄRKA!”. Fågeln har då yttrat ett ”spiz”-läte flera gånger, alldeles nära Mats, som närmast på 40 m håll.

Vi eftersöker fågeln noga på sydön(vilket går bra denna dag med få fåglar i näten).
Tyvärr visar den sig inget mer, så några dräktdetaljer kan vi inte studera. Men båda lätena lät utmärkt för SIBIRISK PIPLÄRKA (läten vi lyssnat in oss på senaste tiden (på Rödkallen och även här ute på ön via Ipod))

Av ytterligare observationer kan nämnas KUSTPIPARE (1K) och SNÖSPARV (1) på Pauhu samt två överflygande STORSKARVar.

Nu blir det nog till att kura i stugan närmaste dygnet. Vi har laddat batterierna med elverket för att ha litet extra marginal inför den garanterat minimala solinstrålningen i morgon...

Och Janne fick sina RIPOR!!!!

/NÅ, M, J och PInsänt av Sandskärspersonalen
torsdag 2011-10-06, 18:04

Onsdag den 5 oktober 2011

Rätt frisk vind från morgonen, denna dag dock från V, varför samtliga nät kunde hållas uppe.
Soligt och fint och rätt hygglig aktivitet kring nätplatsen.
KUNGSFÅGLAR och GRÅSISKOR dominerar ljudbilden.

En DVÄRGBECKASIN stöttes när nätgrupp 9 sattes upp. En GÄRDSMYG hördes smattra S om ringmärkarbodan.

Vi märker 105 individer av 10 arter. Dominerade gjorde GRÅSISKA (39) och KUNGSFÅGEL (35). Av ovanliga arter kan nämnas VARFÅGEL (1) och SNÖSISKA (2). 12 fåglar kontrollerades, bl.a. en GÄRDSMYG och en SVARTHÄTTA och en finskmärkt TALGOXE.

En rejäl eftermiddagspromenad (15:30-17:30) på öns ostsida resulterade i tresiffrigt antal KUNGSFÅGEL och dussintals med mesar, främst TALGOXE, flera TRÄDKRYPARE samt en GRANSÅNGARE. ORRE ”överallt”. Janne såg inga RIPOR idag heller;-)

/NÅ, M, J och PInsänt av Lena Svanberg
torsdag 2011-10-06, 13:27

Kungsörn på spaning mitt över E4 rondellen på gränsen Sverige Finland.


Insänt av Staffan Sundin
tisdag 2011-10-04, 23:07

Numera är det inte så ofta man begåvas med ett tomt-X...men idag var det dags. Då jag efter arbetsdagens slut svänger ned på infarten, på Näset, kommer en långstjärtad ärla flygande från gräsmattan. Det lyser gult. Den landar vid en vattenpöl uppe på vändplanen. Jag får fram kikaren (som man alltid bör ha i beredskap...) och misstanken om en FORSÄRLA bekräftas. Jag hinner få några dokumentationsbilder innan ärlan blir skrämd av en katt. Fågeln flyger ned mot stranden och kan sedan inte återfinnas. Jag har lagt in en dok-bild på "Svalan". Forsärlan blev tomtart nummer 179.
//Hälsn! Nöjde tomtkryssaren Staffan


Insänt av Sandskärspersonalen
tisdag 2011-10-04, 19:30

Tisdag den 4 oktober 2011

Väderprognosmakarna hade helt rätt avseende förmiddagen: Vindar från S-sektorn runt 10 m/s och mulet. Nån lätt skur fram till kl 11, sedan tilltagande regnmängder och vindar.
Vid 13-tiden riktigt busväder med upp till 18 m/s i byarna och skurar. Då passar vi på att ta ett värmande bastubad.

Morgonens märkning gav 14 individer av 7 arter, bl.a en KOLTRAST och fyra KUNGSFÅGEL.

Helt klart har höstens första rejäla inflöde av KUNGSFÅGEL nått ön. Idag tresiffrigt antal i nära anslutning till nätplatsen. Verkar ju lovande inför morgondagens märkning om bara vädret tillåter...

Efter bastubadet följde fotvandring på öns södra delar och KUFÅG-bilden förstärktes ytterligare; nu minst 200 ex.

To be continued...

/NÅ, M, J och PInsänt av Sandskärspersonalen
måndag 2011-10-03, 19:52

Måndag den 3 oktober 2011

Visst blev det en lugn och vacker morgon: Klart och nästan stilla. Tyvärr rätt stilla även på fågelfronten men trots allt får 48 individer av 14 arter ring idag.

Vanligast idag var SÄVSPARV (9), RÖDHAKE (8), TALGOXE (7) resp. GRÅSISKA (6). Av litet ovanligare arter nämner vi TRETÅIG HACKSPETT (1) och DUBBELTRAST (1). Dessutom kontrollerades 14 individer som märkts tidigare i år på ön.

En tur norröver under eftermiddagen med bl.a. några stopp längs ostsidans stränder gav några nya arter för veckan: KOLTRAST (2), KUNGSÖRN (1K), STÖRRE STRANDPIPARE (2st 1K), KUSTPIPARE (1K), LJUNGPIPARE (1K)

Jannes pannkaka med bacon gick f.ö. inte av för hackor!

/NÅ, M, J och PInsänt av Sandskärspersonalen
måndag 2011-10-03, 19:49

Söndag den 2 oktober 2011

Vi vaknar av blåstens ljudförstärkning i takbeläggningen; närmare 10 m/s från SV, något som senare skulle komma att tillta...

Upp och iväg för att öppna de nät som gick att använda med hänsyn till vinden/fåglarnas väl och ve.

Dagen slutar redan kl 11 då stiljte (på fångstfronten!) råder och regnet hänger över oss. Vi summerar och får ihop 7 individer av 5 arter. Stress har inte präglat morgonen...

Regn under fyra timmar gör att vi bara hinner ut nån timme innan aftonen sänker sig över oss.

Trastrikt på ön och gott om orrar. 3 olika havsörnar ses under dagen.

Prognosen för morgondagen ser bättre ut. Återstår förstås dock att se.

/NÅ, M, J och PInsänt av Staffan Sundin
söndag 2011-10-02, 14:20

Ringmärkning på Rödkallen 25/9-1/10;
Vi kom ut till ön efter mörkrets inbrott på fredag kväll den 23/9, och fick därför vänta till på lördagen med att sätta upp näten. Med tanke på att första veckans gäng på 5 skådare varit så framgångsrika i sin "dammsugning" av öns alla dungar, ägnades lördag förmiddag åt att leta rätt på allt "godis" som fanns kvar...dvs bl a Sibirisk Piplärka, Bergsångare, Blåstjärt och Taigasångare. Vi tackar "lag syd" för deras insatser på ön!
Lördag e m 24/9 satte sedan Sven-Erik Sundberg och undertecknad upp 6 nät på "Södra lund-spetsen" (som dock är den udde som ligger i nordväst..dvs varifrån utsträck från ön i huvudsak sker).
Tyvärr hade vi en mycket blåsig vecka (oftast 7-11 m/s). Endast lördag 1/10 efter kl 09 hade vi lugnt väder. Fångsten per nättimme var OK, med tanke på att endast 6 nät användes under totalt 33 timmar (5 1/2 dag). Tisdag 27/9 gick helt bort pga stormvindar på 22-29 m/s! Dessutom förlorade vi en halv dag pga regn.
Den totala fågelfångsten blev dock ganska mager; 222 fåglar av 26 arter ringmärktes (jämfört med 431 fåglar av 20 arter motsvarande vecka 2010).
Följande fåglar ringmärktes;
Gråsiska 80, Rödhake 21, Sidensvans 18, Bergfink 18, Talgoxe 14, Sävsparv 12, Taltrast 10, Grönsiska 10, Ängspiplärka 6, Gransångare 5, Kungsfågel 5, Bofink 3, Domherre 3, Större hackspett 2, Dubbeltrast 2, Järnsparv 2, Trädgårdssångare 2, Varfågel 1, Björktrast 1, Rödvingetrast 1, Blåhake 1, Svarthätta 1, Törnsångare 1 (ev av sydostligt ursprung. Rasen icterops?), Lövsångare 1, Snösiska 1 samt Gulsparv 1 ex.
//Hälsar Staffan och övriga skådare, som medverkade som assistenter emellanåt.


  « Föregående 20       Nästa 20 »