Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Agneta Haapasaari
söndag 2004-11-14, 09:56

En Lappmes har börjat äta vid fågelbordet.
Häls.Agneta H.


Insänt av Roger Nordmark <roger.nk@telia.com>
lördag 2004-11-13, 21:51

Hej.
Man märker att man behövs i fågelskogen. Det har redan gått åt 50 kg solrosfrön på fågelcampen Ronningen. Det hängde 35 kg istertalg i hönsnäten från början. Idag hänger det ca 20 kg. Trevligt är att berätta att LAPPUGGLAN är tillbaka i området. Tre obsar är gjorda under 4 veckor, förmodligen samma juvenila uggla. Har sett GRÅSPETTEN i stort sett varje dag då jag är ute. En av dem (hona) är ringmärkt med röd ring + den vanliga metall-ringen. Flockar med GRÖNFINKAR (ca 50 st.) samt BLÅMESAR, TALGOXAR, TALLTITOR, DOMHERRAR, NÖTSKRIKOR, RYSSKRÅKOR, STÖRRE HACKSPETTAR, SPILLKRÅKOR och andra flygande fåglar och rovfåglar uppträder i området.
En av mina kompisar Lasse Svubb i Svartbjörnsbyn har haft kontakt med en TURKDUVA under tre dygn. Hemmavid har jag sett KOLTRASTEN ett par ggr vid fågelbordet.
Såg HÄRFÅGLAR och massor av TURKDUVOR i Puerto Rico under senaste veckan, vacker syn! I morgon (tack vare frusna skogsvägar) transporterar jag ut 75 kg frön för lagring i ladan, får se hur länge det räcker.

Ha de´
Roger Nk. Boden området.Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
lördag 2004-11-13, 19:50

God lördagkväll!

Mellan shopping och sociala aktiviteter hanns det med ett kort stopp vid Sunderbytippen den gångna eftermiddagen. Där fanns inte mycket fågel att rapportera om överhuvudtaget - spridda skurar av GRÅTRUT, KRÅKA, KORP, SKATA, KORSNÄBB sp., PILFINK och TALGOXE protokollfördes samt, roligast idag, 1 TALLBIT.

/A


Insänt av Staffan Sundin <Staffan.Sundin@nll.se>
lördag 2004-11-13, 18:19

Idag lördag gjorde Sven-Erik Sundberg och undertecknad en kort tur i Piteå, med 2 stopp:
Vid Pitsund (kl 11.30-12.45) kunde vi konstatera att höststräcket faktiskt inte riktigt är över. 4 flockar med SÅNGSVAN, sammanlagt 60 ex, sträckte söderut. Så gjorde ochså 28 + 10 ex KANADAGÅS, samt 2 HAVSÖRNAR (1 ad och 1 subad, ca 5K). Ytterligare 1 HAVSÖRN siktades ut mot Stenskär, flygande mot norr. 3 GRÄSÄNDAER och 5 STORSKRAKAR rastade på vattnet.
Vi avslutade med ett kort stopp i S:a hamnen, Piteå C, där ytterligare en flock SÅNGSVAN på 15 ex sträckte söderut. 1 BJÖRKTRAST på samma lokal.
På Näset har 2 olika GRÅSPETTAR (1 ringmärkt ad hane och en dito ungfågel) gästat fågelbordet de senaste veckorna.
/Hälsar Staffan


Insänt av
lördag 2004-11-13, 14:30

Besökte Tjautjasbäcken idag och fick för årstiden se ovanligt många SÅNGSVANAR, ca 120 st sträckte i olika omgångar åt SO. BÄNDELKORSNÄBB 8 st samt 7-8 STRÖMSTARAR noterades från samma ställe.


Insänt av Lasse Härkönen, GÄLLIVARE
lördag 2004-11-13, 14:18
Webbadress: http://lasseh.cjb.net/rallarrosen

GRÅSPETTSHONAN som numera är vid fågelbordet flera gånger dagligen har vant sej vid oss verkar det som. Sitter och tittar på henne just nu i skymmningen och det råder ingen tvekan om att hon ser mej och mina rörelser i rummet, på ca 7 meters avstånd. - Var skygg och stack iväg i början vi minsta rörelse, men numera "håller hon bara ett öga" på mej. :-)


Insänt av Tage Fjällborg <098051080@telia.com>
lördag 2004-11-13, 13:43

Än finns 2 sångsvans par kvar i Kaalasjärvi med 3 resp. 5 ungar.


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
fredag 2004-11-12, 18:43

För sådär tre veckor sen skrev jag att jag hade plockat säsongens absolut sista trattkantareller.Vad jag då inte visste var att hösten skulle bli så här lång och förhållandevis mild.
Detta sagt när jag idag, nästan tre veckor senare har plockat fräscha,fina trattar.Blir perfekt till söndagssteken.
En sådan höst som denna måste ju så här långt vara ytterst gynnsam för viltet,vilket känns gott.
Detta till trots har hackspettarna sen ett tag infunnit sig vid matningen.Idag två gråspettar,hanne och hona och en mindre hackspetthanne,säkert samma som de senaste säsongerna(minorn alltså),den verkar väldigt hemtam.Ingen av spettarna är ringmärkt.
Sparvhöken här också på blixtvisit.Kammade dock noll denna gång.


Insänt av Mats Bergquist <mats.bergquist@bd.lst.se>
fredag 2004-11-12, 08:14

12 november. I gryningsljuset såg jag ca 20 SÅNGVANAR på luleälvens mörka vattenyta vid Sävastnäs.
Den som ämnar att skåda fågel kring luleälvens stränder i området kring Norra Sunderbyn-Avan, får bereda sig på att det kan vara svårspanat. Enligt den eminenta kallaxmeteorologen Hagman på F21, är det +60 cm i havet, vilket sannerligen också syns långt innåt land. Vattnet vid Norra Sunderbyn är snuddande nära Bodenvägen nu. Alkekungar och andra kan gömma sig var som helst.

/ Mats


Insänt av Rolf Gustafsson
torsdag 2004-11-11, 14:16

RÖDVINGETRAST 1 ex, Malmudden, Luleå 10.11.04.


Insänt av Lasse Härkönen <birdlover@telia.com>
torsdag 2004-11-11, 11:24
Webbadress: GÄLLIVARE

Hmmm, såg att det "saknades" något i nedanstående observation och den är alltså gjord i GÄLLIVARE och ingen annan stans....


Insänt av Lasse Härkönen <birdlover@telia.com>
torsdag 2004-11-11, 11:11
Webbadress: http://lasseh.cjb.net/rallarrosen

Ytterligare en GRÅSPETT vid fågelbordet. Denna gång en "tvättäkta" hona *utan* röda stänk på hjässan.


Insänt av Thore Alm,Kalix
onsdag 2004-11-10, 21:57

Gråspett - i Ryssbält. Kalix.
Fick uppgift om gråspett hos gy.läraren Kuer Jonsson, bosatt i Ryssbält.( söndag 7 nov,)
Intresset för " gröna" spettar gör att fler rapporterar från fler lokaler...


Insänt av Glenn Bark <glennbark@hotmail.com>
onsdag 2004-11-10, 14:55

Äntligen tillbaks i leran, efter ca två månaders intensivt arbetande. Tog en kort tur till Grundet, S Sunderbyn, idag vid 12-tiden. Här sågs 56 SÅNGSVANAR, 6 KANADAGÄSS, 15 BLÄSÄNDER, 3 KNIPOR, 100-200 GRÅTRUT (mestadels ungfåglar), 3 SILLTRUT och en trolig HAVSÖRN på långt håll (mot Avan till).

Jag träffade även en bitter jägare på grusvägen ut till Grundet. Han beklagade sig att det numera "bara fanns en massa måsar och inga sjöfåglar kvar". Enligt han så är det måsarna som "håller nere" sjöfågelbeståndet till knappt nånting, alltså inget kvar att jaga för han och hans kompisar. "Att dem sen skjuter 1000 måsar uppe på tippen verkar ju inte hjälpa...". Nej, det är allt för jäkligt när inte geväret är lösningen på problemen...


Insänt av Jan andersson <jan.andersson@edu.boden.se>
onsdag 2004-11-10, 13:21

Hej!
Blev uppringd av Ulf Lindström från Hedsvedjan strax utanför Boden. Han berättade att han lördag den 30 okt. hade en HÄRFÅGEL på sin tomt på förmiddagen. Fågeln stannade inte så länge men visade bla. sin uppfällda kam nårgra gånger. Fågeln satt på marken och var inte speciellt skygg. Tyvärr blev den först mobbad av några talgoxar och sedan skrämd av en katt och försvann. Den har inte visat sig några fler gånger just hos Ulf.
Hälsningar från förmedlaren,
Jan Andersson


Insänt av Birgitta Gidlund <birgitta.gidlund@kiruna.se>
onsdag 2004-11-10, 11:39

Här i Jukkasjärvi har vår familj i flera år haft matplats för fåglar. Vi har under denna tid fått glädjen att se väldigt många olika arter, bl.a nu senast en gråspett, hona. Ett år fotograferade maken en rovfågel av något slag. Ett år hade vi massor av tallbit i grantopparna runt huset. Ja, vi har även sett ett par av turkduva nu i sommar. vet inte så mycket om skådning men vill lära.


Insänt av Jan Anderdson <jan.andersson@edu.boden.se>
tisdag 2004-11-09, 17:16

Hej!
Ytterligare en Talgrunda på Bodens södra skjutfält för att i första hand läsa av märkta fåglar. 3 ex LAVSKRIKA, 4 ex GRÅSPETT (en märkt jan.03, en nymärktes),4 ex SMALN.NÖTKRÅKA ( en märkt mars-04). Även 1 ex TRÄDKRYPARE och en SPILLKRÅKA. Av våra 4 lokaler med TOFSMES fanns 2 ex vardera på 3 lokaler.Två kontroller i Aldersjön gjordes, båda gamla bekanta, den ena är märkt 17/11-00 och den andra 5/2-01 och har haft samma lokal varje vinter! Även de andra 4 var märkta, men betydligt senare.


Insänt av Krister Jakobsson <krister.jakobsson@edu.lulea.se>
tisdag 2004-11-09, 15:32

Vid Likskärsbanken i morse 1 HAVSÖRN, 1 VARFÅGEL, 8 STJÄRTMESAR, 1 NÖTKRÅKA och 2 TALLBITAR. Såg igår vid Harrvik på Hertsön 1 KUNGSÖRN som flög mot Klubbviken samt en GRÅSPETT och 2 VIGGAR. 5 SVÄRTOR vid Lövskär. Har varit utan nätet hela hösten så det har inte blivit mycket rapporterat. Har dessutom varit sjukskriven hela hösten pga av näthinneavlossning på ett öga vilket har medfört att jag ändå har varit ute en hel del och skådat med ett öga och två öron. Har tagit många cykelturer på Hertsölandet och till Gammelstadsviken. Har sett en hel del men får skriva om det senare. Börjar jobba halvtid nästa vecka.


Insänt av Sonja Kuoljok <sonja.kuoljok@telenordia.se>
tisdag 2004-11-09, 10:40

Hej

Jag har ordnat en fågelmatning i en gammelskogsrest norr om Lilla Luleälven. Kallar den "SCA-skogen" SV Akkats. Hittills har den besökts av 8 arter bl.a LAPPMES 2 ex och GRÅSPETT en hona. Idag på fm satt en SPARVUGGLA
i en grantopp några hundra meter därifrån. Alltid gynnar det någon:-), inte minst fågelskådaren!
Hälsn Sonja


Insänt av Mats Bergquist <mats.bergquist@bd.lst.se>
tisdag 2004-11-09, 08:26

Igår, den 8 november,såg Stig Hamrén och Birger Boström en mycket sen HORNUGGLA i Södra Harads. Som synes verkar fortfarande allt vara möjligt i höstrusket uti Nb.

/ Mats B


  « Föregående 20       Nästa 20 »