Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Ulf P Eriksson <artansvarig RRK Norrb & N. Lpl>
torsdag 2011-11-10, 10:06

Ytterligare en Påminnelse: Nu får ni rycka upp er, ni som sett ovanliga fåglar i länet och dessutom bör själv veta om att ni skall skriva raritetsrapporter, Vi i RRK skall väl inte egentligen behöva påminna folk om detta, om ni inte har tänkt att skriva rapport så är det väl inte någon idé att heller rapportera fågeln. Skärpning! Ni som jag vänder mig till har noterat: Citronärla, Sibirisk Piplärka, Kärrsångare, Busksångare, Bergssångare, Ostlig Gransångare, Blåstjärt. //MvH Ulf P (Dessa arter är jag ansvarig för) men det finns andra arter i länet där det skall skrivas rapporter på som just jag inte är ansvarig för t. ex Turturduva, Rosenstare, Gulhämpling mm.


Insänt av Mona Niemelä <mona@graffiti.net>
onsdag 2011-11-09, 13:23

Tretåig hackspett i skogen mellan älven och Sveavägen i Boden


Insänt av Jan Andersson <folke.langen@gmail.com>
tisdag 2011-11-08, 17:39

ABISKOGÖKARNA

Den 30/10 fanns 3K+ hanen från Vassijaure i Demokratiska Republiken Kongo.

Den 24/10 fanns 2K hanen från Vassijaure i södra delen av Tcad.

Den 26/10 fanns 2K hanen från Abisko (Kårsavagge) på gränsen mellan Tcad och Centralafrika.

Om de är på sina övervintringsställen är oklart, men fortsatta avläsningar får visa detta.
Insänt av Birger Stålnacke, Kiruna
måndag 2011-11-07, 09:24

Strömstare i Luossabäcken/Lombolo


Insänt av Jan Andersson <folke.langen@gmail.com>
lördag 2011-11-05, 14:00

MESAR I MÄNGD

Örjan Nordmark, Boden, meddelar att han den 1 nov. hade 6 arter mesar på en av sina skogsmatningar: TALGOXE, TALLTITA, BLÅMES, SVARTMES, TOFSMES och LAPPMES (3 ex).
Inte helt lätt att få till den sjunde mesarten!!! (stjärtmes möjlig).


Insänt av
fredag 2011-11-04, 08:20

Jag var i går till stugan i Narken på snabbvisit kollade samtidigt om Härfågeln var kvar. Jajamän den var kvar. Vacker fågel.

Häls.Agneta Haapasaari
Kiruna


Insänt av Sonja Kuoljok
torsdag 2011-11-03, 19:29

Har varit i Saltoluokta ett par dagar, varmt för årstiden med upp till +5. Mina utslängad solrosfrön lockade som vanligt snabbt till sig några talgoxar. Mest förvånad blev jag över antalet GRÖNFINKAR som börjdae med 2 ex 30/10 och ökade till minst 20 ex 3/11. En dag födosökte en STARE ivrigt på marken och idag sågs en honfärgad SJÖORRE.

Sonja, JokkmokkInsänt av Mats Bergquist
torsdag 2011-11-03, 18:54

Sena tranor!

För att veta sanningen om tranans avfärdsdatum i Bodentrakten får man som vanligt ta fram den tjocka bunten med de gamla hederliga "Bodentraktens Fåglar". I den högen får man blada tillbaka ända till 1976 för att hitta någon iakttagelse som slår dagens gäng vid Vittjärv. Den 30.10 1976 flög nämligen två tranor mot norr vid Åberget, trots att snön föll (observatör: Lars Sundberg). Nu 35 år senare kunde detta rekord slås. Det är aldrig för sent att ge upp, sa tranan!

Medelavflyttningsdatum i Bodentrakten åren 1966-2010 är 29.9.

/Mats


Insänt av StefanHolmberg <stefan@abborrtrask.se>
torsdag 2011-11-03, 18:25

Angående sena fynd, så tror jag att flera tidigare fenologirekord kan komma att slås denna höst/vinter.

Här i kommunen finns ingen snö än och de flesta sjöar har inte frusit, vilket är onormalt sent. Därför ser man än änder och svanar som simmar omkring, vilka jag tyvärr under arbetet inte har tid att studera närmare.

Sorkar finns det ännu gott om och ett par kollegor som var upp till norska gränsen meddelade att det låg döda lämlar på vägen och att de såg åtminstone en levande.
Detta faktum gör det högintressant att ha ett jobb som går ut på att köra bil en sådan här vinter.
Trots att träden inte lyser vita än, så ser jag några ugglor per dag, vilka senare kommer att vara lättare att se.
Det skulle förvåna mig om det inte finns en hel del jord- och hornugglor kvar, men även någon blå kärrhök eller fjällvråk.

Kollegorna hade sett ett par rovfåglar runt fjällen, men kunde såklart inte säga vilken sort.

Hörde en annan kollega som sett en lappuggla ovanför Slagnäs och de som pendlar mellan Slagnäs och Arjeplog berättar att de ser mellan 5-8 ugglor varje natt de åker hem, dessa i varierande storlekar. Även om de minskat sista veckorna.

På älgpasset i förrgår sågs en del myggor och knott, vilket insektsätarna inte lär vara vana vid i november.

Mvh / Stefan H


Insänt av Jan Andersson <folke.langen@gmail.com>
torsdag 2011-11-03, 14:28

SENA TRANOR

Imorse upptäckte Sture Bergman, Harads, 5 ex rastande TRANOR i Vittjärv, norr Boden.

Några obsar av arten i nov. på 2000-talet har jag inte hittat. Kanske finns nov.obsar tidigare?

Med en sådan mild höst så är det inte konstigt att "sista-obsar" flyttas fram.


Insänt av Ulf Cramling <¨>
måndag 2011-10-31, 18:03

Ulf cramling ,må 31/10 2011 jag skriver nu ej pga ngn obs eller så,jag är helt enkelt (PERFEKTIONIST SOM JAG ALLTID VARIT) ej nöjd med hur jag formulerade mig när jag skrev min berättelse om sädesärleboet jag hittade i JOKKFALL i somras.Kanske var jag uttröttad när jag skrev men jag är ej nöjd över formuleringar etc. Visst,en bagatell men jag är van att formulera mig på kanslisvenska alt.universitetspråket helt perfekt.Förresten var det ju jag som skrev Bodenfältbiologernas Bodentraktens fåglar 1975 o 1976 helt på egen hand,på gammal typ av skrivmaskin med både flit och egen intresse,om nu det har ngt med saken att göra.

Har skådat lite i höst men för en dryg månad sedan såg jag genomönstret,på prylvägen fast på andra sidan av huset än där Steglitsarna höll till,en Fasantupp o en Nötkråka intill varandra,ca en halvmeter mellan dem.Detta hade varit helt otänkbart ens på 70talet då jag skådade som mest.


Insänt av Björn-Olof Svanholm <bjornolof.svanholm@gmail.com>
lördag 2011-10-29, 18:51

Härfågeln var kvar i Narken 15:30 i går (fredag).


Insänt av Thore Alm
onsdag 2011-10-26, 20:31

Sena tranor ....
Den 24 oktober uppehöll sig fem(5) tranor bland gäss och sångsvan på den s.k.Riahägnan, strax W om byn Gammelgården.
Observatör: Ralf Öberg. tidigare statsträdgårdsmästare i Sk-å

Åtm .kommunrekord -Kalix - -sent datum !


Insänt av Rebecca Norrman <rebecca.norrman@telia.com>
lördag 2011-10-22, 17:40

...Härfågeln var uppe i Narken i Pajala kommun.Insänt av Rebecca Norrman <rebecca.norrman@telia.com>
lördag 2011-10-22, 17:37

Såg en härfågel på tomten vid Kalixälven idag 22 oktober. Den pickade i sig lite sandblandad jord.
En märklig fågel, i alla fall mina ögon.


Insänt av Krister Jakobsson <krister.jakobsson@edu.lulea.se>
onsdag 2011-10-19, 14:28

Fick ett samtal igår om en nötväcka vid en fågelmatning hos Harry Pettersson i Börtnäsheden mellan Kallax och Måttsund. Åkte dit idag och kunde konstatera att det var en NÖTVÄCKA, rasen europea. Man åker ner några hundra meter från Måttsundsvägen på grusväg. Ta första höger, sedan höger i korsning och sedan vänster så kommer man till ett garage och ett gult hus omgiven av hög tallskog vid stranden. Inne på gården finns fågelmatningen. För övrigt så matar de med ca 500 kg fågelfrö så bara det är en bedrift.


Insänt av Staffan Sundin
måndag 2011-10-17, 16:45

Vi tog idag en tur i västerled, Piteå kommun. Detta främst för att komma igång med säsongens vinterfågelmatning i Flötuträsk. Solrosfrön och en stor bit ryggspäck sattes upp. Det tog blott någon timme innan de första LAVSKRIKORNA dök upp, 2 ex. Ytterligare 3 ex sågs längre in längs vägen. En spelande TJÄDER-tupp förbryllade något. Kanske det rätt milda och soliga vädret fick igång vårkänslorna. Två sällskapande hönor hjälpte nog till att driva upp tuppens testosteronnivåer... En SPARVUGGLA uppmärksammades på det stegrande höstlätet.
I Björkliden (Långträsk) hittade vi en NÖTVÄCKA av rasen Europaea. Enligt "Svalan" finns det inte någon Nötväcka rapporterad från Långträskområdet tidigare (däremot Flötuträsk resp Gråträsk). Arten expanderar som bekant i landskapet.
Några bilder finns inlagda på "Svalan".
/Sven-Erik och Staffan


Insänt av Inge Lahdenperä <inglah@imeganet.se>
lördag 2011-10-15, 14:34

Var på jobb nära Talvirova i Gällivare kommun. Hörde ett konstigt plaskande med jämna mellanrum,trodde det var svanar som slogs! Eller älgar som gick i vattnet. Smög fram och fick en fantastisk syn. Beräkna att ca 200 storskrake simma o fiska. Vid varje massdyk blev det plaskljudet till. Vitfisk som hoppa och fågel som dök. Inte nog med det! Strax dök en Kungsörn upp mot flocken! Fåglarna gjorde sig till en enda samlad flock. Örnen fick nog syn på mig och tvärvände. Flocken simma söderut. Senare kom jag åter till sjön, men då lätta flocken direkt och for till norra änden. Vilken upplevelse. Kamera och kikare var så klart i bilen.


Insänt av Ulf P Eriksson
fredag 2011-10-14, 19:14

Angående GRÅSPARV & PILFINK : Har under sommaren och hösten matat PILFINKAR hemmavid, och noterat att flertalet försvinner från min matning i mitten av oktober. De flesta försvann ca 10 oktober. Har dessutom arbetat i S. Sunderbyn och har matat även där, det visade sig att GRÅSPARVARNA övervägde där, ca 30 när det var som mest, men det mystiska är att ca 10 oktober försvann även flertalet därifrån också, förmodligen söderöver. Det är första gången jag noterat att även GRÅSPARVEN också drar iväg. Få se om dessa dyker upp i apr-maj månad. Är det någon annan som noterat dessa liknande observationer.(Det finns ett fåtal (2-4) PILFINKAR i G:stad och ett fåtal (2-4) GRÅSPARVAR kvar i S Sunderbyn.) På dessa ställen. //MvH Ulf P Eriksson


Insänt av Benny <benny@nuolja.se>
fredag 2011-10-14, 10:21

Hade inte SMHI lovat +120 cm ?

Såg ni nåt av den vattenhöjningen ?

//Benny


  « Föregående 20       Nästa 20 »