Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
lördag 2016-10-01, 20:44

Lördag 2016-10-01
Äntligen väder för märkning, något blåsigt men inget regn. Fin morgon med höstljus och redan vid nätuppsättningen obsades havsörn, sångsvan, fyra sädesärlor vid vår ”fikabänk” och massor av siskor i luften. Trastarna verkar redan ha börjat lämna ön. När det gäller kvantitet blev det inte så höga märksiffror, 26 märkta, men elva arter! Det höga vattenståndet gjorde att vi inte kunde öppna alla nät. Noterbart under dagen var naturligtvis dvärgbeckasinen som fastnade i A4 (stationens tredje) och vi kunde i lugn och ro beundra fågelns gröna metallskimmer på ryggen. Två varfåglar fastnade i hissen men en smet så dagens skador blev inte så stora… I övrigt trillade den första blåmesen (för denna vecka) in, två gransångare, 12 gråsiskor, varav en cabaret och och 3 rödvingetrastar. Lena kom förbi och bjöd på äpplen, följde med en nätrunda och meddelade att bastun skulle vara varm när vi kom tillbaka till byn. Det var den också så det blev tvagning direkt efter lunchen. Spaning i hamnen och på heden men det var lugnt på fågelfronten. Däremot blev det fin solnedgång fram mot kvällen som gärna lät sig fotograferas ;-) Det är intressant att kunna följa inflödet av flyttfåglar allt efter höstens intåg – ena dan massor av trastar och nästa fullt av siskor i luften. Nu väntar vi på sidensvansarna som har en hel del rönnbär i träden som väntar. Efter dagens stordisk återstår bara sängen och ljuva drömmar.
Ulf, Inger och MariekeInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
fredag 2016-09-30, 20:17

Fredag 2016-09-30
Som vi befarade var inte vädret nådigt denna morgon, förvisso inget regn men kraftig blåst, upp till 15 m/s och lite kallare än tidigare i veckan, drygt 8 grader. Bara att krypa ner under täcket igen. Däremot visade sig solen under förmiddagen och Marieke gav sig äntligen ut på sin planerade vandring till Nordudden. Ulf brottades med elverk och montering av vår nyinköpta motorsåg. Inger gav sig ut på udden för att kolla näten. Oj, vad vattnet stigit, nästan en halv meter sen igår! Inte mycket fågel heller, några bofinkar, sävsparvar och talgoxar. Definitivt inget väder för näten. Det var Marieke som gjorde de bästa observationerna idag: två taigasångare (det var faktiskt ett livskryss för henne!), tre orrar, två varfåglar, flera större hackspettar, blåmesar, trädkrypare, talltita, många stjärtmesar, domherrar och de sedvanliga trastflockarna. Även på Nordudden fanns det stora mängder rödvinge- och björktrastar. Hon mötte även en skogshare och flera älgar som höll sig på behörigt avstånd. På eftermiddagen hjälpte Lena oss med uppladdning av all vår apparatur och solen bidrog till att fylla på batterierna så nu ska vi klara oss ett tag. Sedan blev det hamnskådning och fotografering. Som avslutning på en fin men blåsig höstdag blev det en fantastiskt vacker solnedgång med regnbåge som bonus. Kvällen ägnades åt läsning i all sköns ro och ljusen blåstes ut tidigt. Vinden ligger fortfarande på och några regndroppar syns på rutan.
/Ulf, Inger och MariekeInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
torsdag 2016-09-29, 20:34

Torsdag 2016-09-29
Efter nattens 7 mm regn och trots alla prognoser kunde vi ringmärka idag. Det var till och med en otroligt fin höstmorgon med fantastiskt ljus och solsken som lyste upp de vackra höstfärgerna på udden. Dagens märkning karakteriserades av ”plötsligt händer det”: tomma rundor efterträddes av högintensiva stunder med ett tjugotal fåglar i ett och samma nät. Igen var det gråsiskans dag idag, ännu mer än i förgår, då vi ringmärkte 52 gråsiskor (av 59 fåglar totalt). Det är 88 % av dagens ringmärkningar! Trots ensidigheten var detta riktigt kul och intressant då vi fick testa vårt hemsnickrade beslutsträd om ålders- och könsbestämning av gråsiska. Schemat funkade bra. För omväxlingens skull fick vi också 4 grönsiskor vilket gör totala andelen siskor till 95 %. Efter ringmärkningen var vi inbjudna till Lena Svanberg för att avnjuta lunchen som bestod av ärtsoppa/svampsoppa och plättar, det är ju torsdag. Det var jättegott och jättetrevligt! Lunchen avslutades med kaffe och dammsugare. Elverket, skådning, läsning och inte mycket mer hanns med innan regnet ändå kom sent på eftermiddagen. Nu blåser det 19 m/s med byvind upp till 24 m/s. Vi känner hur stugan skakar! Nu till kojs.

/Ulf, Inger och MariekeInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
onsdag 2016-09-28, 21:03

Onsdag 2016-09-28
Precis som vi befarade blåste det alldeles för mycket för att ge sig ut till udden. Det blev sålunda sovmorgon till klockan sju. Efter den sedvanliga gröten och frukostsnacket gav sig Marieke och Inger iväg till udden medan Ulf tog itu med elverket. Marieke kollade alla näten och säkrade dem för ökade vindar medan Inger inventerade de ringar som vi förmodligen inte kommer att använda mer i år. Inte många fåglar i sikte. Men i byn fullkomligt kokade det av trastar. Ulf misslyckades med sitt uppdrag att starta elverket så vi får se hur vi kan lösa det problemet. Under dagen ökade vinden men Marieke gav sig ut på en spaning mot Östviken och bortåt. Fick syn på bl.a. två orrar, en varfågel, en stenfalk och ett gäng stjärtmesar. Tyvärr kom regnet också så det var en blöt dam som kom tillbaka. Dagen gick fort fast vi fick hålla oss inomhus och innan mörkret föll eldades bastun upp så vi var rena och snygga innan middagen. Tända ljus, servetter, raggmunkar och chokladmousse med guldgarnityr! Inte så pjåkigt födelsedagskalas på en nästan öde ö. Prognosen inför morgondagen verkar hittills lovande, nu regnar det till och från och vinden viner fortfarande kring knuten. Nu står Inger och diskar efter sitt eget kalas och vi ser med förtrastan fram emot morgondagen.

/svenskan, holländskan och Bellman


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
tisdag 2016-09-27, 20:44

Tisdag 2016-09-27
Idag var det gråsiskans dag: den toppade helt klart dagens ringmärkningssiffror. Det var också en gråmulen dag med ett lätt duggregn hela förmiddagen och tilltagande sydlig blåst på eftermiddagen. Precis som igår började dagen lugnt men började fåglarna strömma in mot slutet av den standardiserade ringmärkningen. Däremot hade Inger ett plötsligt möte med räven som har härjat kring ringmärkningsplatsen när hon öppnade åttan. Vi har också sett rävspår på hela udden. För att minimera konkurrensen av både räv och varfågel gick vi tätare rundor. Totalt ringmärkte vi 61 fåglar varav 37 gråsiskor. Påfallande nog fick vi inga grönsiskor i näten idag. Vi hann också sätta upp tians nät så nu är alla nät uppe. Vi obsade en blå kärrhök som svävade över ringmärkningsudden. På väg tillbaka till Kumpula såg vi enorma flockar trastar, mest björktrastar men även taltrastar och rödvingetrastar. Vi uppskattar antalet obsade björktrastar till 500 (minst!) och vi ringmärkte 11 stycken (utan att bli nedbajsade). Marieke såg en flock sidensvansar i byn, nu hoppas hon att de vill flyga in i näten så att de kan ringmärkas. Alla eventgäster har lämnat ön och nu är vi ensamma på ön tillsammans med Lena Svanberg. Vi har återigen fått god mat av henne, mums! Nu är det mörkt och vi har inte badat bastu och inte plockat kantareller men däremot har Ulf haft kökstjänst. Prognosen inför i morgon ser inte så lovande ut för ringmärkningen: redan nu blåser det över 10 m/s. Men vi ser fram emot födelsedagskalas i morgon.

/nätverkarna (inne och ute)Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
måndag 2016-09-26, 20:30

Måndag 2016-09-26
I natt fick Marieke bocka av en länge efterlängtad observation: norrsken! Hon var uppe halva natten för att fota det (bild kommer senare). Det var en fantastisk upplevelse! Dagen började lugnt på ringmärkningsplatsen, men precis när vi ville börja reparera tians nät strömmade det in fåglar i näthissen och A1. Grönsiskor och talgoxar i stora mängder. När vi skulle stänga näten fick vi två till omgångar fåglar: talgoxar i åttan och nian och en stor flock grönsiskor i näthissen. Det blev en blodig dag: inte bara alla talgoxar var ute efter vårt blod utan även en varfågel som Inger plockade ur fyran. Det var en till efterlängtad observation för Marieke som också fick hantera den. Totalt ringmärktes 68 fåglar av 12 arter och grönsiskorna och talgoxarna dominerade tydligt. På grund av det utdragna avslutet blev arbetsdagen lång och vi kom inte hem förrän tretiden. Efter en stunds välbehövlig vila blev det administration och vi studerade gästerna som har anlänt på ön i samband med det kulinariska eventet. Till vår glädje får vi delta på en kant: Lena hade vänligheten att komma över med halstrad löja. Renen passerade oss i morse med tians nät i hornen. Den följde med lätthet med sina kusiner älgarna och verkade vid god vigör. I natt blir det nog inget norrsken eftersom det blivit mulet. Därför kan vi förhoppningsvis alla tre sova lugnt. Inger sover redan med ett öga som har fått fyra myggbett på ögonlocket.

/Ulf, Inger och Mariekex (enligt det svenska stavningsprogrammet)Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
söndag 2016-09-25, 20:30

Söndag 2016-09-25
När vi steg upp i morse var det redan rätt varmt. Det var mycket rörelse i buskarna när vi var på väg till ringmärkningsplatsen. Vi öppnade alla ordinarie nät utom tian som måste repareras och kompletterade med A1, A2 och A3. Detta visade sig vara ett bra beslut, för omkring kl. 8 strömmade ett helt meståg in i A1. Vi ringmärkte 15 talgoxar och 5 stjärtmesar. Marieke blev särskilt glad över att kunna ringmärka den nordliga rasen av stjärtmes med vitt huvud! Efter kl. 10 avstannade fågelaktiviteten markant, men vi fick ägna oss åt lite tråkigare arbeten såsom lövplockning ur näten. Vi kommer säkert drömma om björklöv i natt. Vi fick också tillfälle att fräscha upp våra kunskaper om ålders- och könsbestämning av höstarter. Totalt ringmärkte vi 44 fåglar av 8 arter. En bra början för ett nybastat gäng. På eftermiddagen blev det administration, en liten tupplur, bastu och skådning. Tyvärr var det ganska lugnt på fågelfronten då, kanske på grund av den tilltagande blåsten. Särskilt rovisarna lyser med sin frånvaro. Den nätbehängda renen har ännu inte lokaliserats. Just nu förbereds Rådstugan inför den kommande middagen för 40 personer från restaurang-Sverige. Än så länge är det lugnt på ön. Vi ser fram emot morgondagen då vi hoppas på lika många fåglar i näten (eller mer!). God natt önskar

/det svensk-holländska vänskapsförbundetInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
lördag 2016-09-24, 18:50

Lördag 2016-09-24
Idag avlöste Ulf Öhman, Marieke Visser och Inger Brännström team Laudon. På morgonen hade de ringmärkt 51 fåglar av 9 arter, bl a en stenfalk under tre timmars tid. Nu har renen även rivit hela nätet på nätplats 10 och hornen är fulla av nät och kanske också stolpe. Tyvärr kan detta leda till problem för renen och vi får prata med Kaj Rundgren när han kommer imorgon. Detta är andra gången den älgpräglade renen river ut nät med sina stora horn. Även nät A2 måste bytas då tydligen en räv konkurrerar med oss när det gäller plock av fågel och därmed skadat nätet. Installationen i stugan klarades av rätt snabbt eftersom Lena Svanberg och Mats hjälpte oss med packningen och därefter gick vi ut för att lyssna på alla fåglar som verkar vara i farten. Det blev en del roliga obsar, varfågel, havsörn och massor med trastar, björktrast, rödvingetrast och taltrast.
Marieke, Ulf och IngerInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
fredag 2016-09-23, 20:30

Fredag 2016-09-23
Mulet, måttliga vindar fr NO, lite kyligare 8-11 grader.
Fåglar finns också idag mest trastar och finkar. 105 fåglar märktes av 12 arter, Bofink 25 Sävsparv 21 och Järnsparv 20. 2 Varfåglar till lyste upp tillvaron på märkplatsen (alltid roligt när någon annan blir biten). Veckan har präglats av rovfågeltorka, bara Havsörn har vi sett men idag dök det i alla fall upp Lärkfalk och Stenfalk.
En nattlig marodör havererade nätstolpe i 10an och ett nät i 8an, övervakningskamra? Ny rävattack i A3.
Sammanfattningsvis en härlig höstvecka med värme, kyla och mygg. Spännande väderläge och stora förhoppningar (som alltid), 4 Varfåglar och 1 Tajgasångare utgjorde höjdpunkterna och ett ibland helt stilla hav.
Vega Älgamo, Rasmus Laudon, Kalle Laudon, Sofia Lindblom, Ida Laudon och Peter Laudon tackar för den här gången.Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
torsdag 2016-09-22, 21:06

Torsdag 2016-09-22
Vinden ökande under natten, ca 5 m/s SO på morgonen, mulet med enstaka regnstänk, kallare idag, mer septemberkänsla.
Bra fart på fåglarna, mest finkar. 110 märkta av 16 arter, Grönsiska dominerade med 49 ex. övrigt bl a Gråsiska 11, Sävsparv 15, Bergfink 9 och Rödvingetrast 8. 1 Snösiska och 1 eftersläntande Blåhake. Skoj med en +100 dag!
Renen och hans tre Älgkompisar besökte märkplatsen på morgonen. Näten klarade sig idag men Renen har fortsatt lite nätrester runt hornen.
1 Sånglärka flög över märkplatsen, i övrigt inga nya fågelobsar för veckan.Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
onsdag 2016-09-21, 20:29

Onsdag 2016-09-21
Vindstilla, likadant väder som igår. Lite bättre rörelse på fåglarna. 43 ringmärkta av 13 arter. Mest Sävsparv 13 st. 5 st Rödvingetrast och 5 st Gråsiska. En tjusig Tajgasångare fångades i ”nya” alternativnäten, längst ut. Första gången vi fått en sån i handen på Sandskär och nytt kryss för småttingarna Vega och Rasmus.
Lena o co. lämnade ön idag, så nu är vi ensamma kvar.
Peter, Ida, Sofia, Kalle, Rasmus och Vega.Insänt av Lars Harnemo
tisdag 2016-09-20, 22:43

Var ute på verandan här i stugan på Finnskär (Luleå skärgård) alldeles nyss och provade att härma sparv- och pärluggla. Fick ganska snabbt ett svar av pärlugglan som varnade med ett snabbt smackande. Lovar gott inför häckningssäsongen.


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
tisdag 2016-09-20, 20:35

Tisdag 2016-09-20
Lugnt och mulet hela dagen, men inte mycket fåglar i näten, 18 ringmärkta av 6 arter, 7 Grönsiskor och 5 Järnsparvar.
Nytt på veckolistan: 7 sträckande Sädgäss, en rastande Kustpipare, en förbiflygande Lappsparv, 3 Vikare. Många Sädesärlor kvar men inga svalor idag.
I morse hoppade jag över morgondoppet, det var så kallt att simma i havet igår och kl 04:45 ville badlusten helt enkelt inte infinna sig! Vi får se hur det blir i morgon.
Peter, Ida, Sofia, Kalle, Rasmus och Vega.Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
måndag 2016-09-19, 20:31

Måndag 2016-09-19
Mulen morgon med svaga sydliga vindar, varmt. God fågelaktivitet på morgonen med sträckande piplärkor, finkar och sparvar. Det avspeglade sig inte särskilt tydligt i fångsten, 24 märkta av 5 arter.
Av obsar så gladde en TAJGASÅNGARE märkgänget under förmiddagskaffet. Satt och lockade i björkdungen norr om märklabbet. Visade även upp sig en stund. En TRETÅIG HACKSPETT i samma dunge tidigare på morgonen.
Renen med nät runt hornen har setts även idag på heden. Har lyckats göra sig av med den halva märkstolpen som den släpade runt på igår. Nu återstår bara lite intrasslat nät och lina runt hornen, verkar inte märkbart påverkad av det. Håller stadigt ihop med 2 älgkor, känner sig säkert lite ensam här ute på ön?
Lena och Kaj kom ut idag med Botsmina. Ska vara några dagar och bland annat jobba med nya stugan, ser väldigt rymlig och fin ut!
Fortsatt ganska god aktivitet med fågel på eftermiddagen, så vi ser fram emot märkningen imorgon! 
/Vega, Rasmus, Sofia, Kalle, Ida och PeterInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
söndag 2016-09-18, 21:12

Söndag 2016-09-18
Mest klart väder och måttlig vind från söder. Mer trollsländor än fåglar i näten. Inga vårfåglar men 2 Varfåglar lyste upp förmiddagen för oss och ett studiebesök från Luleå tekniska universitet, 9 studenter som tältade och tog en snabb men grundlig titt på ön och tog del av ringmärkningsarbetet med stor entusiasm.
I kategorin oönskade djur i näten finns nu en ren som stolpar runt med lite nät, lina och en stolpbit i hornen, inte kul alls.
Fågelobsarna var få, en videsparv flög över märkplatsen. Frånsett en adult havsörn har vi inte sett några rovfåglar.
Däremot en räv och en skogshare.
Vega, Rasmus, Sofia, Kalle, Ida och Peter Laudon Lindblom Älgamo.Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
söndag 2016-09-18, 21:12

Söndag 2016-09-18
Mest klart väder och måttlig vind från söder. Mer trollsländor än fåglar i näten. Inga vårfåglar men 2 Varfåglar lyste upp förmiddagen för oss och ett studiebesök från Luleå tekniska universitet, 9 studenter som tältade och tog en snabb men grundlig titt på ön och tog del av ringmärkningsarbetet med stor entusiasm.
I kategorin oönskade djur i näten finns nu en ren som stolpar runt med lite nät, lina och en stolpbit i hornen, inte kul alls.
Fågelobsarna var få, en videsparv flög över märkplatsen. Frånsett en adult havsörn har vi inte sett några rovfåglar.
Däremot en räv och en skogshare.
Vega, Rasmus, Sofia, Kalle, Ida och Peter Laudon Lindblom Älgamo.Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
lördag 2016-09-17, 21:12

Lördag 2016-09-17
Personalbyte. Magnifik dag att anlända till denna sköna ö. Efter en stilla båttur ut i soligt och varmt väder.
Avtroppade gäng rapporterar från morgonen att en älg knäckt en nätstolpe och saboterat ett nät. De hade även haft en överflygande BERGLÄRKA. Dom hade ringmärkt 40 fåglar av 7 arter idag, varav 27 st var SÄSPA.
Fint att vara tillbaka tycker alla som har vart här förr, Vega som är här för första gången, tycker det är fint!
Kalle Laudon, Ida Laudon, Peter Laudon, Sofia Lindblom, Rasmus Laudon (2 år) och Vega Älgamo (7 mån).Insänt av Patric Å
fredag 2016-09-16, 20:14

Fredag 2016-09-16
Gårdagens miserabla märksiffror fortsatte även idag. 29 ind. av nio arter inkl. en ny märkart för veckans gäng i form av en gärdsmyg.
Den vingbandade tajgasångaren lyser med sin frånvaro. Vi har sprungit några mil på ön utan att hört ett pip från någon östlig vagabond.
Gårdagens insträckande fjällvråkar lämnade ön tillsammans med några artfränder på morgonen.
Två varfåglar på heden vid kapellet samt tre snösparvar på Pauhu. Berne fotograferade spårstämplar av vad som med största sannolikhet är mårdhund vis Östvikens strand.
Ytterligare ett par stugägare anlände hit ut idag
Kvällen förgylldes av fullmånen som lyste över ett spegelblankt Bottenviken.
Berne Martinsson, Nils Åke Andersson, Patrick Åström och Jan Andersson.Insänt av Patrick Å
torsdag 2016-09-15, 20:06

Torsdag 2016-09-15
Vi satte upp näten till 05:30 och den standardiserade märkningen började 06:00. Mulet i morse men uppklarnande efter hand. Utfallet i näten var dock bedrövligt med 14 ind. av sex arter. Tre kontroller varav en ängspiplärka som ringmärktes som 1K 23/8 2015 på Sydön här på ön.
I övrigt sågs bl.a. 56 tranor sträckande mot S, en äldre blå kärrhökshanne och en sandlöpare.
Enligt Jan är det rekordår för Lingon då han inte kan minnas att han sett sådan i samma numerär och storlek här ute.
Kaj kom förbi ringmärkarboden med ett lass brädor som är lämpade till spänger. Kaj och Lena lämnade ön och Thore Alm Birgitta Landberg anlände till SNF:s stuga och blir kvar till tisdag.
Berne Martinsson, Nils Åke Andersson, Patrick Åström och Jan Andersson.Insänt av Patrick Å
onsdag 2016-09-14, 20:45

Onsdag 2016-09-14
Inga vingband idag heller. Ganska dåligt med nätfångster huvud taget med endast 20 märkta av nio arter. En ängspiplärka kontrollerades som ringmärktes på ön 12/7. Några ladusvalor samt en myrspov kan nämnas. En hel del trastar på Nordudden indikerar att ett inflöde skett de senaste dagarna.
Kaj och Lena är fortfarande kvar här ute och snickrar och pysslar. Vi har blivit lovade lite spång som ska levereras till ringmärkarboden i morgon.
I morgon är det sovmorgon ända till 03:45 då den standardiserade ringmärkningstiden är mellan 06:00 och 12:00. Då klart väder väntas ljusnar det dock så pass tidigt att vi hissar näten innan dess.
Dagens höjdpunkt var dock gruppbilden som avklarades. Jan var fotograf och han hann även delta på ett hörn.
Berne Martinsson, Nils Åke Andersson, Patrick Åström och Jan Andersson.  « Föregående 20       Nästa 20 »