Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Stefan Lindberg <stefan.lindberg@edu.pitea.se>
tisdag 2006-02-07, 08:37

Hej!

Klockan 08:20 (pip) fög det en TURKDUVA över taket på Backeskolan i riktning mot Kappa-hållet.

M.v.h. Stefan Lindberg


Insänt av Urban Jacobs
måndag 2006-02-06, 15:44

Skidade vid Nakerivare mellan Bergfors och Torneträsk stn igår. En blandad flock med lappmes och talltita drog förbi i den frostiga björkskogen. För övrigt bara en korp.Riporna hade bara lämnat spår efter sig.


Insänt av Rolf G Gustafsson
måndag 2006-02-06, 12:42

Skidade på Hertsöfjärden idag mellan 10.45-12.20. STORSKARVEN sågs idag igen. Men så blåser dimmolnen bort från den nu lilla vaken (några hundra kv.m. nu bara) S om Kalvholmen. Igår söndag och i lördags steg täta dimmoln upp från vaken och dolde då förmodligen storskarven.


Insänt av Mats Karström <mats.karstrom@snf.se>
söndag 2006-02-05, 21:11

Hej gott folk!
BERGFINK på mitt fågelbord i byn (Vuollerim), åtminstone till i går, o antalet SNÖSISKOR stiger långsamt.
I skogen dök TRÄDKRYPAREN upp på matningen, en kär gammal vän efter 2 vintrars besök.
Annars kylslaget, -32°.
Mats Karström


Insänt av Anders Gustafsson
söndag 2006-02-05, 16:55

Tänkte räkna korpar på Korp4:an norr om A-jaur i eftermiddag.
Men i dag var ingen trafikstockning eller andra trafikproblem.
Bara 57 korpar seglade förbi. Mot 411 förra gången jag räknade.
Troligen tog resten Korp6:an som går söder om samhället.
Vägomläggning igen?
Eller så återgick man till dom välkända pittoreska korpkvarteren på Prästberget.
Prästberget har ju varit känt som stort nattkvarter.
Mvh/-AndersInsänt av Maiken Arvidsson <maiken.arvidsson@telia.com>
lördag 2006-02-04, 22:46

Hej Alla Glada Fågelskådare!
Har man bara korpgluggarna öppna så kan man få de mest trevliga fågelobservationer. I går morse, fredag alltså, åkte jag genom Öjebyn – Piteå Gamla Stad. Och vad fick jag se om inte ett flertal toppfåglar mitt bland villorna. Det var helt enkelt både skator och kråkor som satt i topp på granar likt toppstjärnan på jul-dito. De var en ståtlig syn i den gryende dagen.

Nu ser jag bara fram emot sommaren då när den stationära skatan landar på grannens altan för att inte tala om alla svanar som simmar i villatomternas dammar eller tronar på tomten prunkande av granna sommarblommor.

Vad vore livet utan fåglar? Hälsar och undrar
Maiken


Insänt av Rolf G Gustafsson
lördag 2006-02-04, 17:01

Idag sågs inte storskarven vid Hertsöfjärden. Vaken S om Kalvholmen är bara 20 % så stor som den var för 2 dagar sedan. Likaså är nu nästan hela Svartöviken isbelagd. Lite fiskevatten m a o.
Lite fåglar överhuvudtaget idag, endast några domherrar, grönfink, tamduva, kråka och skata.


Insänt av Benny
fredag 2006-02-03, 16:53

Tack Anders för roligt inlägg... Plastorrar å Struts..hehe..

Jo, man får se livet från den komiska sidan denna tid på året..

//Benny


Insänt av Anders Gustafsson
torsdag 2006-02-02, 18:25

Hejsan
Farit omkring lite i dag.
Från inland till kust och sen till lågfjäll.
2 Strutsar strax ovanför Glommersträsk.
Två plastorrar strax nedanför Glommersträsk.
Lite varierande fåglar i Skellefteå Kaja och tamduva är väl mest annorklunda för mig..
Nu har jag lagt in obsen från en dålig länk från Abraur inom A-plog kommun dit jag kom i mörkret.
Två Hermeliner (eller vita blixten som min far säger.)äter ur en hög med fisk som min far har lagt ut. Snarare springer dom fram och tillbaka för att gömma.
Väntar nu på rävarna som brukar komma varje kväll. Och i morgon kommer riporna som min far utfordrar.Hoppas på bra foto.
I dag satt dom två meter ifrån i björken. Naturligtvis gör dom väl inte det i morgon. Men sånt är livet. Och varje gång livet ger en liten roligare om än nästan försumbar nyans ger det ändå en glädje. Om än man så bara får höra om det.:)
Mvh/-Anders


Insänt av Ann-Marie Johansson <amihe.johansson@telia.com>
torsdag 2006-02-02, 14:58

En promenad med hunden i strålande sol lätt vind, så passerar jag Verkströmmen i Arjeplog,och ser då en liten "kär vän" Strömstaren som hoppar upp och ned i vattnet, ser ganska skönt ut i solskenet. Väl hemma så inspekterar jag grannens fågelbord och får se Grönfink,Talgoxar,Talltita,en Lappmes + en Nötskrika som också vill vara med på ett hörn.Några träd längre bort så håller 2 större Hackspettar på med att jobba intensivt även detta i ett strålande solsken.


Insänt av Sara B
torsdag 2006-02-02, 11:06

Äntligen svartmes

Efter en tur till "södern", Umeå, så fick jag äntligen skåda en SVARTMES. Visserligen en VOF-fågel, men ändå en svartmes! =)

(Skulle hamna här och inte på forumet)


Insänt av Rolf G Gustafsson
torsdag 2006-02-02, 10:37
Webbadress: http://hem.passagen.se/caprimulgus/index.htm

Storskarven i Hertsöfjärden är kvar. Lyckades fotografera den idag trots det dåliga midvinter-ljuset. Se bilder på min hemsida. Länk nedan.


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
onsdag 2006-02-01, 21:56

En skidtur längs F 21:s elljusspår denna onsdagseftermiddag gav årets första TOFSMES, som puttrade i tallskogen ca 200 m norr om Lulnäsvägen vid det innersta stora grustaget (på vänster hand om man kommer från Kallaxvägen).

/A


Insänt av Jan Andersson <jan.andersson@edu.boden.se>
onsdag 2006-02-01, 17:30

Hej!
Fyllde på talg på fm.vid matningen på Degerberget, Boden. Hörde då GRÅSPETT trumma för första gången denna vinter. Den kom senare ner på talgbiten tillsammans med 2 SMALNÄBBADE NÖTKRÅKOR och 5 STÖRRE HACKSPETTAR.
Hörde, också för första gången i vinter, både SVARTMES, TALLTITA och TRÄDKRYPARE sjunga. "Härliga tider- strålande tider"


Insänt av Rolf G Gustafsson
tisdag 2006-01-31, 21:20

Sparvugglan är bara något större än en domherre. Trots det kan den flyga kortare sträckor med mesar tagna som byte. En stark krabat m a o. Sparvugglan är faktiskt en av världens minsta ugglor (ca 17 cm), av de ca 140 arter som finns. Några få arter är likstora med sparvugglan. Om jag inte missminner mig så är det bara i syd- och centralamerika det finns mindre arter. T ex ett nyligen "splittat" (uppdelat) sparvugglekomplex (samma släkte som sparvugglan Glaucidium) som bara är 12-14-17 cm beroende på art/underart.

MVH


Insänt av
tisdag 2006-01-31, 20:39

Hej Rolf

Jo vi misstänkte att det rörde sig om sparvuggla. Sen jag skrivit inlägget såg jag att du hade rapporterat om det. Och vi plockade fram fågelboken och kom fram till att det måste vara det. Ganska orädd, jagar i skymningsljus.
Men att den var så liten! Jag blev förvånad! Trodde först att jag inte såg rätt. Kul att ha fått se den så nära. Hela familjen var engagerad i det vi trodde skulle bli en räddningsaktion för att befria en pippi med dåligt ögonmått. Jaja, man lär sig!

Elsa


Insänt av Rolf G Gustafsson
tisdag 2006-01-31, 19:34
Webbadress: http://hem.passagen.se/caprimulgus/index.htm

Hej Elsa
Förmodligen sparvuggla som gärna fångar (vid bl a fågelbord) och samlar sina byten, småtättingar som mesar etc, i holkar. Se bl a bild på sparvuggla på min hemsida.


Insänt av Elsa Rensfeldt Larsson
tisdag 2006-01-31, 18:40

Just hemkommen till Skurholmen från jobbet vid 15.30, råkade jag,från andra våningen, titta ut genom köksfönstret och ned på den fågelholk vi har på en björk nära huset.Fick då i skymningsljuset se en märklig syn. Det såg ut som att en alldeles för stor fågel med stor möda försökte tränga sig in i småfågelholken. Mörka stjärtfjädrar spretade åt alla håll. Jag trodde att det var någon större fågel som tog sig in i holken av misstag och nu inte skulle ta sig ut.
Ropade på gubben som ångade ut för att via stege nå holken och befria fågeln som nu skymtade då den idogt försökte pressa sig ut.Då fick vi se att det var en uggla!! En liten söt uggla.
I ståhejet där vi letade mejslar för att kunna öppna holken såg vi inte att den lilla ugglan lyckades ta sig ut och flyga iväg. Inne i holken låg gott om fjädrar och vingdelar från talgoxe. Här hade varit ugglefest. Ugglan satt förmodligen inne i holken och lurpassade på bytena, därav den märkliga synen med spretande fjädrar.
Det var riktigt intressant ska jag säga! Det är första gången vi har en uggla så nära vår matstation.

Insänt av Rolf G Gustafsson
tisdag 2006-01-31, 15:21
Webbadress: http://hem.passagen.se/caprimulgus/index.htm

STORSKARVEN är kvar vid Kalvholmen i Hertsöfjärden även idag. En SPARVUGGLA jagade på Hertsön. Se bilder på min hemsida. En flock med 30 BLÅMESAR sågs nära platsen där sparvugglan jagade. Inte så konstigt den jagade just där eftersom den gärna fångar småfåglar.


Insänt av Stefan Lindberg <stefan.lindberg@edu.pitea.se>
tisdag 2006-01-31, 13:31

Hej!

Nu är det nästan invasion av Turkduva på backen-området.
Ja invasion var kanske att ta i.
Men idag kl.13:15 uppehöll sej 2 ex av TURKDUVA på Lillängsgatan.

M.v.h. stefan Lindberg


  « Föregående 20       Nästa 20 »