Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
lördag 2006-01-07, 14:09

Idag lördag har jag genomfört min andra vinterfågelräkning i Sunderbyn. Klart, stilla och kallt och även denna dag "anomali" med hägrande sjukhus och buller längs rutten.

Inräknades gjorde 120 individer av 12 arter - också på denna rutt exemplifierades därmed vinterns relativa fågelfattigdom. Inte desto mindre blev det ett nytt rutt-kryss, nämligen SNÖSPARV! 8 ex. av dylika art uppehöll sig på åkrarna mellan Bodenvägen och färjeläget i N.Sunderbyn.

En check i Svalan samt NOF:s databas visar att det bara finns ett tidigare januarifynd från länet, nämligen 1 ex. i Lulsundet, Luleå den 16/1 2004. För december finns ett fynd från Båtskärsnäs 2003 och för februari ett från Hapanada 1990, så nog är snösparven en mycket sällsynt övervintrare hos oss.

En kvinna kom även ut ur ett hus, nära vilket jag stannat för att räkna, och skrek att jag missat en hane gråspett med ett par minuter. Gråspetten var tydligen på plats vid hennes fågelmatning för fjärde året i rad. Kvinnan berättade även att hon även haft besök av stenknäck och rosenfink vid matningen för några år sedan.

Over and out!

/A


Insänt av Rolf G Gustafsson
lördag 2006-01-07, 13:42
Webbadress: http://hem.passagen.se/caprimulgus/index.htm

Tog en tur till Lulsundskanalen, Luleå för att leta strömstare. Dessvärre sågs ingen sådan. Inte heller vid Lövskatagrundet, Luleå fanns någon strömstare då jag besökte platsen. Däremot 4 sidensvansar, nog så ovanliga dessa dagar i Luleå. F ö obsar, se Svalan.


Insänt av Maiken Arvidsson <maiken.arvidsson@telia.com>
fredag 2006-01-06, 21:13

Hej!
Familjen Arvidsson har idag tagit en härlig promenad runt åkrarna på Holmen i Öjebyn. Vi hade inte alls lika spektakulära upplevelser som Andreas, men så grannt det är ute just nu! Inte bara åkrarna är snöhela utan nästan allt utomhus. I den just annalkande skymningen hade himlen alldeles fantastisk färg.

Artrikedomen bland våra vänner fåglarna var minimal. Förutom en STÖRRE HACKSPETT såg vi en rejält stor flock KRÅKOR och KAJOR som mot de sista solstrålarna och den snövita naturen var en alldeles fantastiskt vacker syn. Under tiden vi rundade åkrarna hann de dessutom förflytta sig i böljande formationer.

Vår fågelmatning har haft enstaka besök under det nya året. Årets första tomtkryss blev tvenne SKATOR och sedan har GRÅSPARV, PILFINK, BLÅMES, GRÖNFINK, GULSPARV och TALGOXE besökt oss.

En god fortsättning på det nya fågelåret önskas alla
Maiken och Tryggve
Öjebyn – Piteå Gamla StadInsänt av Ingrid Sandahl <ingrid.sandahl@telia.com>
fredag 2006-01-06, 20:37

Min vinterfågelräkning i Kiruna C och Lombolo idag gav 277 fåglar av 9 arter. Kråka dominerade stort (157). Övriga
Tamduva 15, Korp 3, Skata 36, Talgoxe 31, Grönfink 9, Gråsiska 10, Snösiska 2 och Gråsparv 14. Dessutom sågs en flock på ca 50 grönfinkar med en och annan gråsiska dessutom. Snösiskorna besökte Bo-Göran Korvis gård, men bofinken höll sig undan när jag var där.
Insänt av Monika berg
fredag 2006-01-06, 20:08

Oooo vad jag är glad trallala, ett stycke MINDRE HACKSPETT besökte mitt fågelbord i Kiruna


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
fredag 2006-01-06, 17:45

Idag (Trettondagen) har jag genomfört en av mina två vinterfågelräkningar i trakterna av Gammelstad och Porsön. Till synes perfekta yttre förutsättningar rådde - klart, vindstilla och -10 grader, men perfekt var det ändå inte.

Detta har varit en dag med anomal vågutbredning (p g a stark ökning av temperaturen med höjden). Redan under färden till ruttens start dök Sunderby sjukhus upp på fel ställe, nämligen innan jag ens nått Gammelstad från Luleå. Därefter såg jag sjukhuset utan att för den skull synbarligen närma mig det ända tills jag kom till den plats i Sunderbyn där det faktiskt borde ligga. Som tur var när jag steg av bussen försvann hägringen, och sjukhuset föreföll gudskelov reellt. Tilläggas bör att jag var spik nykter under hela färden, och några konstiga svampar eller dylikt hade jag heller inte ätit...

Nåväl, inventeringen började och "anomalier" fortsatte att uppträda. Buller från bilar och tåg var osedvanligt störande hela tiden. En skidtävling som ägde rum längs rutten störde räkningarna vid flera punkter p g a att speakerrösten spreds flera kilometer från platsen där speakern och högtalaren faktiskt befann sig (på Mattisberget). Kring Gammelstadsviken mötte jag ett skotersafari med ett oräkneligt antal fordon som förde ett oherrans liv, och de nöjde sig inte med att färdas längs skoterleden utan skulle prompt busköra på isen i Gammelstadsvikens naturreservat. Förbjudet är det! Man får väl fara till Muddus eller Sjaunja för att få skåda i lugn och ro (fast inte ens där undslipper man väl världsliga ting numera).

Utfallet av inventeringen, då? Ja, vintern 2005/06 verkar vara en av de sämre vad beträffar fågeltillgången. Totalt 79 fåglar av 12 arter inräknades (i frånvaro av korsnäbbar som fanns i riklig mängd i fjol eller andra invasionsarter). T.o.m. grönfinken saknades, vilket aldrig hänt sedan jag började vinterfågelräkna säsongen 1993/94! Två glädjeämnen förtjänar ett särskilt omnämnande: TALLTITA uppträdde i rekordantal på rutten, och GRÅSPETT blev en ny art för densamma.

Fågelräkning nummer 2 hägrar i morgon!

/A


Insänt av Rolf G Gustafsson
fredag 2006-01-06, 14:51
Webbadress: http://hem.passagen.se/caprimulgus/index.htm

En dagstur till Bodens skjutfält med Jan-Olov Johansson och Ulf P Eriksson gav flera intressanta observationer. Bl a tofsmes, gråspett, gråsiska, strömstare m fl. Se Svalan för detaljer. På min hemsida finns lite bilder från turen.


Insänt av Krister Jakobsson
torsdag 2006-01-05, 20:08

Har precis kommit tillbaka från två veckor på Gran Canaria. Finns inte så många arter här men fick ihop ett 40 tal under denna tid. Kanariepiplärka, kanariesiska, ökentrumpetare, sandlöpare mm. Tog en skidtur runt Kalvholmen- Gräsören under dagen och fick ihop 12 arter Bl a 1 HAVSÖRN, 1 SPARVUGGLA, 1 GRÄSAND, 2 KUNGSFÅGLAR.


Insänt av Sven Olof Örnberg <sven-olof.ornberg@teliasonera.com>
torsdag 2006-01-05, 11:18

Hej!

Strömstaren visade sig vid Gammeldamne i Jämtön i förrgår. Grannen har haft besök av gråspett (2 st) hela vintern hittills. Svartmes vid fågelbordet hos oss många gånger denna vinter, ända sedan i höstas.

Hälsningar/Sven Olof Örnberg, Jämtön


Insänt av Jan Andersson <jan.andersson@edu.boden.se>
onsdag 2006-01-04, 17:33

God fortsättning alla "pippavänner"!!
Ägnade dagens ljusa timmar åt min Vintertaxeringsrutt, som går från N Svartbyn- Flarken-Vikenvägskälet- S Smedsbyn- Gemträsk- Mossabäcken och tillbaka till Skogså.
Färre arter och framförallt individer än de två senaste vintrarna blev det. Inga arter uppträder denna vinter i några större antal, den enda arten som var vanlig idag var STÖRRE HACKSPETT, som sågs med 13 ex på 10 punkter.
Totalt blev det idag 55 fåglar av 10 arter, ifjol 162 fåglar av 14 arter.
Det var nionde året som jag gjort rutten,faktiskt ett trevligt återkommande inslag så här i början av året.
Ni som inte skaffat någon rutt ännu, men som är intresserad, gå in på www.biol.lu.se/zooekologi/birdmonitoring
Det behövs många fler inventerare, både vinter och sommar!


Insänt av Rolf G Gustafsson
onsdag 2006-01-04, 15:15
Webbadress: http://hem.passagen.se/caprimulgus/index.htm

Hemsideadressen är förstås denna


Insänt av Rolf G Gustafsson
onsdag 2006-01-04, 15:14
Webbadress: http://hem.passagen.se/caprimulgus/index.htmhttp://hem.passagen.se/caprimulgus/index.htm

En kort och enkel historia om en blåmes. Se bifogade hemsida.


Insänt av Thore Alm
tisdag 2006-01-03, 16:43

Livstecken fråm Kamlungeforsen, Kalix.
tisdag 3 jan.2006
F.m. besök vid forsen gav 4 strömstarar- inga skrakar eller änder i år!
F.ö fågelbordskoll efter sträckan Kamlunge-Kalix. Detta gav inget speciellt-kanske dock den stora flocken grönfinkar i Gammelgården-liksom pilfinkens uppträdande "överallt" vid
lämpliga fågelbord!


Insänt av Bo-Göan Korvi <info@korvi>
måndag 2006-01-02, 11:18
Webbadress: korvi.se

Hej alla fågelvänner! Kan se att bofinken har överlevt snöväder och kyla hitills besöker dagligen fågelbordet i Kiruna tillsamans med massor av grönfink numera även gråsiska tidigare talgoxe,blåmes,talltita och gråsparv
saknar domherre bl.a


Insänt av
måndag 2006-01-02, 10:18

Hökuggla

Roger S!

Kan du vara snäll å precisera så gott det går var längs spåret ululan satt d v s nära någon by el. hus?

Åtm. jag är intresserad av att leta ugglan i veckan om tillfälle ges.

(denna uppmaning gäller oss alla då vi skriver in intressanta obsar på dessa sidor. Och skriver man in dem så är de väl att betrakta som intressanta)

Mvh/Mattias Nordlund


Insänt av Roger Söderström
måndag 2006-01-02, 09:46

1 HÖKUGGLA sågs sitta längs järnvägsspåret mellan Sävast och Norra Sunderbyn kl.09:00


Insänt av Jan-Olov Johansson
måndag 2006-01-02, 09:09

Årets första dag gav 14 årskryss, med fyra TALGOXAR på fågelbordet i gryningen som inledning. Tyngsta kryssen var den klockrent övergumpsvita SNÖSISKAN samt två BERGFINKAR i en flock GRÖNFINKAR på Mjölkudden, Luleå. Så nu saknas det bara 170 arter för att tangera 2005 ;-)

/Jan-Olov J


Insänt av Sture Sandberg <utterman@algonet.se>
söndag 2006-01-01, 19:53

Bra "uppslutning " vid fågelbordet på Ugglegatan i Piteå på årets första dag.
1 Turkduva
1 Tamduva
9 Sidensvansar
5 Talgoxar
3 Blåmesar
1 St. hackspett
17 Gulsparvar
6 Pilfinkar
4 Gråsparvar
4 Grönfinkar
1 Skata
1 Sparvhök (ung hona).
Den sistnämnda decimerade antalet sidensvansar till 8 .Anmärkningsvärt är att både talgoxar och blåmesar fortsatte att besöka fågelbordet trots att sparvhöken åt sin "middag" endast två meter därifrån.
Nyårshälsningar från Sture Sandberg.Insänt av Benny
söndag 2006-01-01, 11:48

Första fåglarna detta år: Talgoxe, Skata, Talltita och Korp,

//BennyInsänt av Jan-Olov Johansson
lördag 2005-12-31, 18:18
Webbadress: http://www.nof.nu/temp/pärluggla.jpg

Hej alla,
Se nedanstående meddelande från mina gamla arbetskamrater Eva och Thomas Audhav.

Gott Nytt År, önskar
/Jan-Olov J


Hej
På nyårsafton kraschade en pärluggla in i vårt garage, på Karlersv 6 i Sunderbyn. När vi upptäckte den satt den mot husväggen med en vinge helt utsträckt, den försökte flyga lite men den ena vingen ville inte riktigt.
Efter att ha samrått med Distriktsveterinären,Norrbottens Ornitologiska Förening och Berguv Nord kom vi fram till att det var bäst att skicka den till Laila Boström ,Berguv Nord som tar hand om skadade fåglar.
Ugglan som visade sig vara en pärluggla, lastades i en kartong och kördes till Laila, hon undersökte den lite försiktigt och trodde att den skulle kunna repa sig , men vi får återkomma om ca 5 dagar.
Trevligt Nyår önskar
fam Audhav  « Föregående 20       Nästa 20 »