Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av B Gustafsson <marie.0921.55421@telia.com>
onsdag 2016-10-19, 17:34

Har under en tid haft besök av 1-3 st Nötkråkor vid fågelmatningsbordet(Torpgärdan Boden) verkar inte vara alltför lättskrämda man kan komma ganska nära(ca 2 m) och då flyger dom bara upp i trädet.


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
lördag 2016-10-08, 22:39

Lördag 2016-10-08
Nu är stationen stängd och stängningsgänget har hunnit duscha, tvätta och packa upp. Vi ser tillbaka på en trevlig morgon. Vi packade, städade ut stugan, besiktade den nya fina stugan, tog gruppfoton med Jörgen som fotograf och med förenade krafter bar vi ner vår stora packning till Rune som anlände 11.30. Vi tackar Mats och Jörgen för all support! Det blev en minnesvärd hemresa med Runes nya fina båt som gled fram i ett nästan spegelblankt hav med 24 knops hastighet. På grund av passagerarantalet fick två tappra sitta ute och det blev Per och Marieke. Nu summerar vi årets märkningar och ser fram emot nästa säsong. Vi tackar alla som tjänstgjort denna säsong och önskar er välkommen åter!Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
fredag 2016-10-07, 20:27

Fredag 2016-10-07
Idag var den sista ringmärkningsdagen. Vi började dagen med ringmärkning som vanligt och började så småningom ta bort nät. Eftersom fågeltillgången var begränsad idag kändes det problemfritt att ta bort näten. Vädret var fint, lite blåst och halvklart. Att stänga stationen i detta fina väder var som att köra bil på nylagd motorväg. Vi tog bort nät, bar stolpar och pinnar, vevade linor, städade ringmärkningsboden och bar in burar. Mats, Jörgen och Freja hälsade på oss i ringmärkningsboden och hjälpte till med hisstolparna. Totalt ringmärkte vi 9 fåglar av 3 arter. Roligast tyckte vi var 2 ringmärkta rödvingetrastar. Gördis kom ner med lunch till oss så vi orkade stuva in det sista. Vi blev färdiga kl. 15 och då låste vi boden. Tack för den här säsongen kära ringmärkningsbod! Hemma i stugan blev det en stunds vila medan Per skådade på Pauhu. Han gjorde några roliga obsar: större strandpipare, spovsnäppa samt en obestämd labb som målmedvetet rörde sig mot sydost. Per minns tillbaka till hösten 2003 då Norrbottens första bergstaigasångare påträffades i ett av näten samt två kungsfågelsångare som försågs med ring. Detta skedde för precis tretton år sen idag. Sent på eftermiddagen bjöds vi på äkta klappgröt av Mats och Jörgen som ”förrätt”. Jättegott! Ytterligare en efterrättspremiär för Marieke. Vi eldade för första gången i stugan då det kändes kyligt. Nu är det höst på riktigt. Sen blev det middag och administration och i morgon blir det packning och städning i stugan innan Rune hämtar oss vid lunchtid. Vi och all personal som tjänstgjort i år tackar för denna säsong!

På återseende!
Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
torsdag 2016-10-06, 20:52

Torsdag 2016-10-06
Det var en härlig morgon, ingen vind och 6 grader varmt. Vattenståndet är väldigt lågt, en meter lägre än när det var som högst förra veckan. Vi kunde öppna alla nät men samtidigt konstatera att det var mycket tyst i buskarna. Glädjande var dock att räv, varfågel, älg och ren lyste med sin frånvaro så att vi kunde arbeta i lugn och ro. Redan kl. 7 fick vi en efterlängtad fångst: tretåig hackspett i A1! Marieke har letat efter tretåig hackspett på Sandskär tre år i rad och nu äntligen var det bingo! Vi märkte 23 fåglar av 9 arter: 6 sidensvansar, 3 dubbeltrastar, 1 rödhake, 2 gransångare, herr och fru domherre och 1 järnsparv. Vi elvatiden plockades några trasiga nät ner som förberedelse inför stängning. Gördis rengjorde burar medan vi andra bar stolpar och fåglar. Senare på förmiddagen var det en del småfågel i rörelse omkring oss: talgoxar, blåmesar, stjärtmesar, domherrar, järnsparvar och gråsiskor. Eftermiddagen ägnades åt en stunds vila, sista bastubadet för i år och administration. Arbetet med stugan har pågått och den ser jättefin ut. Vi ser fram emot nästa års säsong med boende i den nya stugan! I morgon är sista märkningsdagen så vi hoppas på bra märksiffror som avslutning på säsongen.

/Inger, Ulf, Per, Gördis och Marieke
Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
onsdag 2016-10-05, 20:51

Onsdag 2016-10-05
Idag blåste det mer än vi hade räknat med: 8 m/s och upp till 11-12 m/s i byarna. Vi kunde inte sätta upp många nät: 1-3 och A1-A4. Trots personalförstärkningen hade vi inte mycket jobb under dagen. Endast sex ringmärkta, av fyra arter. Gärdsmyg, blåmes, gråsiska och slutligen två dubbeltrastar. En kontroll av en egenmärkt talgoxe kunde vi också sysselsätta oss med. Även obsarna på ringmärkningsudden var få. Gördis dök upp precis när vi började tappa modet med nyrökt fisk som avnjöts på hårt bröd. Det blev till att plocka massor av löv ur näten och knyta några extra snören innan vi gav oss av hem till byn framåt två-tiden. Efter lunch och en stunds vila gick Marieke och Per en tur inåt ön medan Inger och Ulf inventerade blanketter och förbrukningsmaterial och Gördis förberedde middagen. Marieke och Per tog en rejäl promenad längs Västra Stadion och genom Östra Stadion tillbaka till Kumpula längs den gamla ringmärkarstigen. Promenaden gav vid handen att det har varit ett rejält inflöde av dubbeltrast och kungsfågel. Det är väldigt få hönsfågel på ön numera, ripa verkar nästan vara försvunnen och orre har blivit ovanlig. Promenaden hade också som mål att försöka hitta tretåig hackspett men där kammade vi tyvärr noll. Hemma i Kumpula dukade Gördis för en jättegod och trevlig trerätters middag. Middagen avslutades med Pers favorit ris à la Malta vilket blev premiär för Marieke. Efter den goda middagen tog vi itu med administration och här sitter vi nu och undrar hur vi ska avsluta detta. God natt önskar

/Ulf, Inger, Per, Gördis och MariekeInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
tisdag 2016-10-04, 20:59

Tisdag 2016-10-04
Idag var det ännu en vacker höstdag med strålande sol och blå himmel. Det var 3 grader när vi öppnade näten i morse så långkalsonger behövdes! Vinden hade avtagit betydligt så vi kunde utan problem öppna alla nät. Dessvärre var fågeltillgången begränsad idag. Det var väldigt tyst när vi gick ner till ringmärkningsudden och lika tyst i näten, vilket gjorde att även räven och varfågeln blev besvikna. Kanske har fåglarna gett sig iväg nu när vädret är så fint? Totalt ringmärkte vi 18 fåglar av 6 arter. Stjärtmesar dominerade tydligt: vi ringmärkte 9 stycken. Vi ringmärkte även en sen koltrast. De lugna stunderna användes till burrengöring (vår favoritsyssla!) och inventering av material. Även på obsfronten var det lugnt idag. En fjällvråk besökte ringmärkningsudden både när vi öppnade näten och när vi stängde dem. Kanske är den intresserad av att bli ringmärkt? Sidensvansarna höll till vid ringmärkningsboden igen men verkade inte intresserade av att bli ringmärkta. Det var massor av mesar i rörelse, både stjärtmesar, blåmesar och talgoxar. Trastarna verkar dock ha minskat i antal på ön. Efter lunch fick stängningsgänget förstärkning av Per och Gördis Sandberg. Eftermiddagen ägnades åt vila, motorsåg och skådning. Dagen avslutades med bastubad (med ved sågad med den nya NOF-sågen), middag (utan kantareller) och administration (utan rariteter). Vi hoppas på större mängder fåglar i morgon och lika mycket sol som idag. God natt önskar

StängningsgängetInsänt av Rolf G Gustafsson
tisdag 2016-10-04, 18:11
Webbadress: www.sjaunjaape.se

Kort notis.

Jag observerade en tajgasädgås (skogssädgås), Anser fabalis fabalis med blå halsring K JG vid Alviksgården den 28 september 2016, kl 14:10. Då tillsammans med åtta andra tajgasädgäss. Den är märkt på Lilla Vildmosse i Danmark 17 november 2015. Den har aldrig setts norr om Uppland sedan dess. Det lönar sig att spana efter halsmärkta gäss.

Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
måndag 2016-10-03, 20:42

Måndag 2016-10-03
Idag var det mesarnas dag. 12 stjärtmesar, 12 talgoxar och 7 blåmesar märktes. Totalt blev det 40 fåglar av 8 arter. En kall och fin dag, t o m solen visade sig från en av sina bättre sidor. Ingen rusning i näten precis men tre sidensvansar ringmärktes äntligen och den första domherren. Det var gott om sidensvansar i rörelse hela dagen men de höll sig på hög höjd och med lagom avstånd till näten. Det var också livat bland blåmesar och talgoxar även om det inte märktes i protokollen. Däremot kan vi rapportera en hel del roliga observationer – två gulsparvar, två havsörnar, två lärkfalkar, en grönfink, dubbeltrastar, sångsvanar, domherrar, bofink och bergfink. En stor flock kråkor jagade efter något, vi vet inte vad. En orre passerade över bodan och landade i en björk för vidare spaning över nejden. Räven gjorde sina lovar runt hela udden och ville tydligen inte bli blöt om tassarna för han spatserade på spängerna mellan näten. Även två varfåglar var i farten idag så nätrundorna blev täta. Det finns även misstanke om mårdhund på ön och även om inte just vi har sett några spår så har andra gjort det. Älgarna däremot håller sig på behörigt avstånd (i barrskogen vid västra stadion mestadels) och är tämligen skygga. Dagen avslutades med en elak varfågel och två sidensvansar. Väl tillbaka i byn kunde vi konstatera att vi inte längre är ensamma, Kaj och Eskil fortsätter arbeta med nya stugan. Marieke gav sig av på en tur uppåt ön med kamera och kikare i högsta hugg. Solen laddar både stugans och våra egna batterier och gasoltillgången är god. Vattnet smakar fortfarande järn och är brunt och elverket har skurit. Litterär och vetenskaplig förkovran i väntan på norrskenet och sedermera väckarklockan.
Ulf, Inger och MariekeInsänt av Lili Lindgren <lili.lindgren@gmail.com>
måndag 2016-10-03, 17:45

Idag 2016-10-03, såg jag en nötväcka vid fågelbordet. Har aldrig fått se en sån tidigare! Så kul! Få se om den stannar eller bara är på tillfälligt besök i Arvidsjaurs kommun.


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
söndag 2016-10-02, 20:27

Söndag 2016-10-02
Nu börjar det bli lite kyligare – långkalsonger på! Dagen inleddes med en jättevacker soluppgång medan näten öppnades. Vattnet har sjunkit undan något så idag kunde vi öppna fler nät, alla utom tre. A1 är fortfarande under vatten och med tanke på fåglarnas väl och ve låter vi de näten vara. Blåmesarna har börjat komma, idag ringmärkte vi fyra men fler är på ingång och av dagens märkning var 23 av 38 fåglar mesar. Stjärtmes, kungsfågel, talgoxe och gråsiska blev dagens övriga arter. Marieke fick ringmärka sin första kungsfågel. Nu har projekt burrengöring startat; jättekul, alla borde prova på! Vid stängning dök ett gäng sidensvansar upp vid bodan. Vi försökte få dem att flyga in i näten genom telepati men tyvärr fungerade det inte. Vi hoppas att de återkommer i morgon! Mats med sonen Erik kom och aviserade kaffe och bulle vid återkomst till byn. I det stora hela en mycket fin dag med sol och friska, inte för hårda vindar. När vi anlände till byn obsades en fjällvråk jagad av en kråka, alldeles ovanför bevakarstugan. Massor av trastar i dungen bakom rådstugan. Vi fikade med Mats, Erik och Lena vid stugan när vi kom tillbaka och Lena överlämnade några Sandskärströjor till Marieke och Inger innan hon gav sig iväg hemåt. Nu är vi definitivt ensamma på ön. En stunds vila, administration och stekta äpplen med kanel och socker fick avsluta dagen. Det blir en stjärnklar natt igen. God natt önskar

Två skrattmåsar och en gråtrutInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
lördag 2016-10-01, 20:44

Lördag 2016-10-01
Äntligen väder för märkning, något blåsigt men inget regn. Fin morgon med höstljus och redan vid nätuppsättningen obsades havsörn, sångsvan, fyra sädesärlor vid vår ”fikabänk” och massor av siskor i luften. Trastarna verkar redan ha börjat lämna ön. När det gäller kvantitet blev det inte så höga märksiffror, 26 märkta, men elva arter! Det höga vattenståndet gjorde att vi inte kunde öppna alla nät. Noterbart under dagen var naturligtvis dvärgbeckasinen som fastnade i A4 (stationens tredje) och vi kunde i lugn och ro beundra fågelns gröna metallskimmer på ryggen. Två varfåglar fastnade i hissen men en smet så dagens skador blev inte så stora… I övrigt trillade den första blåmesen (för denna vecka) in, två gransångare, 12 gråsiskor, varav en cabaret och och 3 rödvingetrastar. Lena kom förbi och bjöd på äpplen, följde med en nätrunda och meddelade att bastun skulle vara varm när vi kom tillbaka till byn. Det var den också så det blev tvagning direkt efter lunchen. Spaning i hamnen och på heden men det var lugnt på fågelfronten. Däremot blev det fin solnedgång fram mot kvällen som gärna lät sig fotograferas ;-) Det är intressant att kunna följa inflödet av flyttfåglar allt efter höstens intåg – ena dan massor av trastar och nästa fullt av siskor i luften. Nu väntar vi på sidensvansarna som har en hel del rönnbär i träden som väntar. Efter dagens stordisk återstår bara sängen och ljuva drömmar.
Ulf, Inger och MariekeInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
fredag 2016-09-30, 20:17

Fredag 2016-09-30
Som vi befarade var inte vädret nådigt denna morgon, förvisso inget regn men kraftig blåst, upp till 15 m/s och lite kallare än tidigare i veckan, drygt 8 grader. Bara att krypa ner under täcket igen. Däremot visade sig solen under förmiddagen och Marieke gav sig äntligen ut på sin planerade vandring till Nordudden. Ulf brottades med elverk och montering av vår nyinköpta motorsåg. Inger gav sig ut på udden för att kolla näten. Oj, vad vattnet stigit, nästan en halv meter sen igår! Inte mycket fågel heller, några bofinkar, sävsparvar och talgoxar. Definitivt inget väder för näten. Det var Marieke som gjorde de bästa observationerna idag: två taigasångare (det var faktiskt ett livskryss för henne!), tre orrar, två varfåglar, flera större hackspettar, blåmesar, trädkrypare, talltita, många stjärtmesar, domherrar och de sedvanliga trastflockarna. Även på Nordudden fanns det stora mängder rödvinge- och björktrastar. Hon mötte även en skogshare och flera älgar som höll sig på behörigt avstånd. På eftermiddagen hjälpte Lena oss med uppladdning av all vår apparatur och solen bidrog till att fylla på batterierna så nu ska vi klara oss ett tag. Sedan blev det hamnskådning och fotografering. Som avslutning på en fin men blåsig höstdag blev det en fantastiskt vacker solnedgång med regnbåge som bonus. Kvällen ägnades åt läsning i all sköns ro och ljusen blåstes ut tidigt. Vinden ligger fortfarande på och några regndroppar syns på rutan.
/Ulf, Inger och MariekeInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
torsdag 2016-09-29, 20:34

Torsdag 2016-09-29
Efter nattens 7 mm regn och trots alla prognoser kunde vi ringmärka idag. Det var till och med en otroligt fin höstmorgon med fantastiskt ljus och solsken som lyste upp de vackra höstfärgerna på udden. Dagens märkning karakteriserades av ”plötsligt händer det”: tomma rundor efterträddes av högintensiva stunder med ett tjugotal fåglar i ett och samma nät. Igen var det gråsiskans dag idag, ännu mer än i förgår, då vi ringmärkte 52 gråsiskor (av 59 fåglar totalt). Det är 88 % av dagens ringmärkningar! Trots ensidigheten var detta riktigt kul och intressant då vi fick testa vårt hemsnickrade beslutsträd om ålders- och könsbestämning av gråsiska. Schemat funkade bra. För omväxlingens skull fick vi också 4 grönsiskor vilket gör totala andelen siskor till 95 %. Efter ringmärkningen var vi inbjudna till Lena Svanberg för att avnjuta lunchen som bestod av ärtsoppa/svampsoppa och plättar, det är ju torsdag. Det var jättegott och jättetrevligt! Lunchen avslutades med kaffe och dammsugare. Elverket, skådning, läsning och inte mycket mer hanns med innan regnet ändå kom sent på eftermiddagen. Nu blåser det 19 m/s med byvind upp till 24 m/s. Vi känner hur stugan skakar! Nu till kojs.

/Ulf, Inger och MariekeInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
onsdag 2016-09-28, 21:03

Onsdag 2016-09-28
Precis som vi befarade blåste det alldeles för mycket för att ge sig ut till udden. Det blev sålunda sovmorgon till klockan sju. Efter den sedvanliga gröten och frukostsnacket gav sig Marieke och Inger iväg till udden medan Ulf tog itu med elverket. Marieke kollade alla näten och säkrade dem för ökade vindar medan Inger inventerade de ringar som vi förmodligen inte kommer att använda mer i år. Inte många fåglar i sikte. Men i byn fullkomligt kokade det av trastar. Ulf misslyckades med sitt uppdrag att starta elverket så vi får se hur vi kan lösa det problemet. Under dagen ökade vinden men Marieke gav sig ut på en spaning mot Östviken och bortåt. Fick syn på bl.a. två orrar, en varfågel, en stenfalk och ett gäng stjärtmesar. Tyvärr kom regnet också så det var en blöt dam som kom tillbaka. Dagen gick fort fast vi fick hålla oss inomhus och innan mörkret föll eldades bastun upp så vi var rena och snygga innan middagen. Tända ljus, servetter, raggmunkar och chokladmousse med guldgarnityr! Inte så pjåkigt födelsedagskalas på en nästan öde ö. Prognosen inför morgondagen verkar hittills lovande, nu regnar det till och från och vinden viner fortfarande kring knuten. Nu står Inger och diskar efter sitt eget kalas och vi ser med förtrastan fram emot morgondagen.

/svenskan, holländskan och Bellman


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
tisdag 2016-09-27, 20:44

Tisdag 2016-09-27
Idag var det gråsiskans dag: den toppade helt klart dagens ringmärkningssiffror. Det var också en gråmulen dag med ett lätt duggregn hela förmiddagen och tilltagande sydlig blåst på eftermiddagen. Precis som igår började dagen lugnt men började fåglarna strömma in mot slutet av den standardiserade ringmärkningen. Däremot hade Inger ett plötsligt möte med räven som har härjat kring ringmärkningsplatsen när hon öppnade åttan. Vi har också sett rävspår på hela udden. För att minimera konkurrensen av både räv och varfågel gick vi tätare rundor. Totalt ringmärkte vi 61 fåglar varav 37 gråsiskor. Påfallande nog fick vi inga grönsiskor i näten idag. Vi hann också sätta upp tians nät så nu är alla nät uppe. Vi obsade en blå kärrhök som svävade över ringmärkningsudden. På väg tillbaka till Kumpula såg vi enorma flockar trastar, mest björktrastar men även taltrastar och rödvingetrastar. Vi uppskattar antalet obsade björktrastar till 500 (minst!) och vi ringmärkte 11 stycken (utan att bli nedbajsade). Marieke såg en flock sidensvansar i byn, nu hoppas hon att de vill flyga in i näten så att de kan ringmärkas. Alla eventgäster har lämnat ön och nu är vi ensamma på ön tillsammans med Lena Svanberg. Vi har återigen fått god mat av henne, mums! Nu är det mörkt och vi har inte badat bastu och inte plockat kantareller men däremot har Ulf haft kökstjänst. Prognosen inför i morgon ser inte så lovande ut för ringmärkningen: redan nu blåser det över 10 m/s. Men vi ser fram emot födelsedagskalas i morgon.

/nätverkarna (inne och ute)Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
måndag 2016-09-26, 20:30

Måndag 2016-09-26
I natt fick Marieke bocka av en länge efterlängtad observation: norrsken! Hon var uppe halva natten för att fota det (bild kommer senare). Det var en fantastisk upplevelse! Dagen började lugnt på ringmärkningsplatsen, men precis när vi ville börja reparera tians nät strömmade det in fåglar i näthissen och A1. Grönsiskor och talgoxar i stora mängder. När vi skulle stänga näten fick vi två till omgångar fåglar: talgoxar i åttan och nian och en stor flock grönsiskor i näthissen. Det blev en blodig dag: inte bara alla talgoxar var ute efter vårt blod utan även en varfågel som Inger plockade ur fyran. Det var en till efterlängtad observation för Marieke som också fick hantera den. Totalt ringmärktes 68 fåglar av 12 arter och grönsiskorna och talgoxarna dominerade tydligt. På grund av det utdragna avslutet blev arbetsdagen lång och vi kom inte hem förrän tretiden. Efter en stunds välbehövlig vila blev det administration och vi studerade gästerna som har anlänt på ön i samband med det kulinariska eventet. Till vår glädje får vi delta på en kant: Lena hade vänligheten att komma över med halstrad löja. Renen passerade oss i morse med tians nät i hornen. Den följde med lätthet med sina kusiner älgarna och verkade vid god vigör. I natt blir det nog inget norrsken eftersom det blivit mulet. Därför kan vi förhoppningsvis alla tre sova lugnt. Inger sover redan med ett öga som har fått fyra myggbett på ögonlocket.

/Ulf, Inger och Mariekex (enligt det svenska stavningsprogrammet)Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
söndag 2016-09-25, 20:30

Söndag 2016-09-25
När vi steg upp i morse var det redan rätt varmt. Det var mycket rörelse i buskarna när vi var på väg till ringmärkningsplatsen. Vi öppnade alla ordinarie nät utom tian som måste repareras och kompletterade med A1, A2 och A3. Detta visade sig vara ett bra beslut, för omkring kl. 8 strömmade ett helt meståg in i A1. Vi ringmärkte 15 talgoxar och 5 stjärtmesar. Marieke blev särskilt glad över att kunna ringmärka den nordliga rasen av stjärtmes med vitt huvud! Efter kl. 10 avstannade fågelaktiviteten markant, men vi fick ägna oss åt lite tråkigare arbeten såsom lövplockning ur näten. Vi kommer säkert drömma om björklöv i natt. Vi fick också tillfälle att fräscha upp våra kunskaper om ålders- och könsbestämning av höstarter. Totalt ringmärkte vi 44 fåglar av 8 arter. En bra början för ett nybastat gäng. På eftermiddagen blev det administration, en liten tupplur, bastu och skådning. Tyvärr var det ganska lugnt på fågelfronten då, kanske på grund av den tilltagande blåsten. Särskilt rovisarna lyser med sin frånvaro. Den nätbehängda renen har ännu inte lokaliserats. Just nu förbereds Rådstugan inför den kommande middagen för 40 personer från restaurang-Sverige. Än så länge är det lugnt på ön. Vi ser fram emot morgondagen då vi hoppas på lika många fåglar i näten (eller mer!). God natt önskar

/det svensk-holländska vänskapsförbundetInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
lördag 2016-09-24, 18:50

Lördag 2016-09-24
Idag avlöste Ulf Öhman, Marieke Visser och Inger Brännström team Laudon. På morgonen hade de ringmärkt 51 fåglar av 9 arter, bl a en stenfalk under tre timmars tid. Nu har renen även rivit hela nätet på nätplats 10 och hornen är fulla av nät och kanske också stolpe. Tyvärr kan detta leda till problem för renen och vi får prata med Kaj Rundgren när han kommer imorgon. Detta är andra gången den älgpräglade renen river ut nät med sina stora horn. Även nät A2 måste bytas då tydligen en räv konkurrerar med oss när det gäller plock av fågel och därmed skadat nätet. Installationen i stugan klarades av rätt snabbt eftersom Lena Svanberg och Mats hjälpte oss med packningen och därefter gick vi ut för att lyssna på alla fåglar som verkar vara i farten. Det blev en del roliga obsar, varfågel, havsörn och massor med trastar, björktrast, rödvingetrast och taltrast.
Marieke, Ulf och IngerInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
fredag 2016-09-23, 20:30

Fredag 2016-09-23
Mulet, måttliga vindar fr NO, lite kyligare 8-11 grader.
Fåglar finns också idag mest trastar och finkar. 105 fåglar märktes av 12 arter, Bofink 25 Sävsparv 21 och Järnsparv 20. 2 Varfåglar till lyste upp tillvaron på märkplatsen (alltid roligt när någon annan blir biten). Veckan har präglats av rovfågeltorka, bara Havsörn har vi sett men idag dök det i alla fall upp Lärkfalk och Stenfalk.
En nattlig marodör havererade nätstolpe i 10an och ett nät i 8an, övervakningskamra? Ny rävattack i A3.
Sammanfattningsvis en härlig höstvecka med värme, kyla och mygg. Spännande väderläge och stora förhoppningar (som alltid), 4 Varfåglar och 1 Tajgasångare utgjorde höjdpunkterna och ett ibland helt stilla hav.
Vega Älgamo, Rasmus Laudon, Kalle Laudon, Sofia Lindblom, Ida Laudon och Peter Laudon tackar för den här gången.Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
torsdag 2016-09-22, 21:06

Torsdag 2016-09-22
Vinden ökande under natten, ca 5 m/s SO på morgonen, mulet med enstaka regnstänk, kallare idag, mer septemberkänsla.
Bra fart på fåglarna, mest finkar. 110 märkta av 16 arter, Grönsiska dominerade med 49 ex. övrigt bl a Gråsiska 11, Sävsparv 15, Bergfink 9 och Rödvingetrast 8. 1 Snösiska och 1 eftersläntande Blåhake. Skoj med en +100 dag!
Renen och hans tre Älgkompisar besökte märkplatsen på morgonen. Näten klarade sig idag men Renen har fortsatt lite nätrester runt hornen.
1 Sånglärka flög över märkplatsen, i övrigt inga nya fågelobsar för veckan.  « Föregående 20       Nästa 20 »