Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Sonja Kuoljok <sonja.kuoljok@alfa.telenordia.se>
tisdag 2005-01-04, 22:04

Hej!
Fick idag ett tel-samtalfrån en bekant i Jokkmokk som hade en "konstig" fågel som åt solrosfrön från fönsterbrädan. Hon kunde inte komma på vad det var. Nåväl, jag var snart där och kunde konstatera att det var en TALLBIT honfärgad. Kändes verkligen udda denna rönnbärsfattiga vinter! Och läckert att stå på insidan av fönstret och se den vackra fågeln på någon dm:s avstånd.( den fågelbok damen hade avbildade endast hane tallbit, så det var ju inte så lätt )

Hälsningat Sonja


Insänt av Lasse Härkönen, GÄLLIVARE
tisdag 2005-01-04, 17:49
Webbadress: http://www.rallarrosen.se

Både GRÅSPETT och GRÖNFINKAR syns ännu vid fågelbordet här också - och det lär väl inte bli färre av dom (finkarna alltså) allteftersom det ljusnar...

God Fortsättning, från Gällivare önskar

Lasse


Insänt av Folke Larsson <folke.larsson@bredband.net>
tisdag 2005-01-04, 17:24
Webbadress: Alla Länets Jaktfalkslokaler

UGGLORNA PÅ GÅNG ?

Årets första dag hade jag en visslande sparvuggla 15:30. När jag härmade den så svarade den med "dominanslätet".
Strax före 17:00 ropade en pärluggla
och senare på kvällen var spelet intensivt. Både obsarna är från Åkerholmen i inlandet mellan Älvsbyn och Harads. Jag hade för övrigt 9 arter på fågelbordet, däribland grönfink. Det är nog första Januari-obset därifrån.

Dom varma vindstilla nätterna framöver kan det nog ge utdelning med en tur till uggle-markena i länet.

Folke Larsson


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
tisdag 2005-01-04, 15:13

Hej alla!

Har idag, tisdag den 4/1 2005, genomfört en av mina årliga vinterfågelräkningar. Jag promenerade från Södra Sunderbyn via Gammelstad och Gammelstadsviken till Porsön och stannade vid 20 förutbestämda punkter för att notera vilka fåglar som syntes till och hördes. Vädret var mulet, vindstilla och temperaturen några grader under 0 – behagligt promenadväder, alltså!

Det hände saker redan vid starten kl.0925. På första punkten dök nämligen en flock om 50 GRÖNFINKAR upp vid vägkanten, och strax därefter flög 14 KRÅKOR ner från ledningsstolpe. Arter som KORP, SKATA, TALGOXE, GRÅSPARV och GULSPARV visade sig också inom kort och innebar en rivstart på rutten!

Sedan fortlöpte räkningen utan några större sensationer. När det hela var över strax efter kl.13 hade 184 fåglar av 14 arter noterats, vilket är lite fler individer än vanligt men artmässigt normalt. I och med den stora flocken på första punkten blev GRÖNFINKEN den vanligaste arten med 57 inräknade individer följd av säsongens invasionsfåglar, KORSNÄBBARNA, vilka var 45 till antalet, därav 5 säkra MINDRE, 2 säkra STÖRRE samt 38 obestämda. Även 1 BÄNDELKORSNÄBB iakttogs, men det var mittemellan två punkter. Den enda nya arten för rutten blev VARFÅGEL, som satt i en trädtopp vid Friluftsmuseet Hägnan, Gammelstad. Av arter som saknades under räkningen kan nämnas gråsiska (blott 2 ex. sågs mellan två punkter), kaja, sidensvans samt domherre(har aldrig hänt förr på mina rutter att domherren uteblivit!).

Bästa hälsningar

AndreasInsänt av Jan-Olov Johansson
tisdag 2005-01-04, 08:30

Lunchtur igår till Gammelstadsviksvägsmatningen gav bland annat 4 MINDRE KORSNÄBB.
/Jan-Olov J


Insänt av Jan-Olov Johansson
måndag 2005-01-03, 09:32

Årets första obs blev två SKATOR, den andra, något överraskande, en SPARVHÖK som svepte in över fågelbordet och därmed kvalificerar sig till fågelmatningstävlingen. Igår morse blev det en tur till Gräsörenbron, men i det vågräta snöfallet syntes inte en fjäder, förrän ett hackande i sälgarna bredvid vägen drog uppmärksamheten till sig - min första TRETÅIGA HACKSPETT!
Den satt lugnt och knackade med mig på några meters håll. Kanske samma trygga individ som Krister J rapporterade häromsistens.
/Jan-Olov J


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
söndag 2005-01-02, 21:00


Hej!

I dag söndag 2/1 har jag gått min vanliga runda i Öjebyn, Piteå kommun. Under en knapp timmes promenad mitt på dagen, visserligen i hårdblåst och tidvis med inslag av snö eller regnblandad snö, noterades all-time-low. Jag såg och hörde sanslöst låga siffran 4, och då avses faktiskt inte arter utan individer...! 3 KRÅKOR och 1 DOMHERRE var rubbet den timmen! Ofattbart, eller hur!

Att vädret har betydelse vet vi sen tidigare, men att det kan ha SÅ stor betydelse känns märkligt.../Lars.


Insänt av glennbark@hotmail.com
söndag 2005-01-02, 18:00

Var bara tvungen att skriva in och berätta att jag fick se ISMÅSEN nere i Lerkil, S om Göteborg, på ca 4 meters håll i mellandagarna. Fint och stilla satt den när man fotade den :-)) På hemvägen (till föräldrarna i Gbg alltså) så fick jag även inprickat en SVARTNÄBBAD ISLOM.
På hemmaplan kan jag rapportera 5 PILFINKAR vid fågelbordet på tomten. Inte så kul vid jämförelse...men men ;-)

/Glenn


Insänt av Tomas Carlsson <tomasz@whoever.com>
söndag 2005-01-02, 12:58

Tog en promenad runt byn (Bergsviken, Piteå) på nyårsdagen för att möta årets första fåglar. Noterade 14 arter: BLÅMES, TALGOXE, SKATA, KORSNÄBB, KRÅKA, PILFINK (125 ex), GRÖNFINK, SVARTMES (3 ex varav två sjöng för fullt), DOMHERRE, SIDENSVANS(65+30 ex), TAMDUVA, STÖRRE HACKSPETT, GRÅSPARV och TALLTITA.
Har gjort ungefär samma promenad varje nyårsdag de senaste åren: 2004 sågs 16 arter, 2003 20 arter, 2002 12 arter och 2001 17 arter.


Insänt av Peter Nilsson <peter@medit.se>
söndag 2005-01-02, 06:13
Webbadress: http://www.communique.se/medit/

Igår - nyårsdagen - ingen skådning men idag på morgonen kunde de första 31 arterna för året kryssas. Däribland tre nordliga besökare som TORNSEGLARE, GRÅ FLUGSNAPPARE och LÖVSÅNGARE.

God fortsättning hälsar Peter från Dar es Salaam, Tanzania


Insänt av Maiken Arvidsson <maiken.arvidsson@telia.com>
söndag 2005-01-02, 00:06

Hej!
Efter att fjolårets sista månader mest bestod av opasslighet hos ömsom datorn och ömsom handhavaren hoppas vi nu på att både vara igång med skådande och ”on-line”.

I Öjebyn började det nya fågelåret redan på sängkanten eftersom hustrun ej ens hann få upp båda ögonlocken innan första krysset var ett faktum: skrattande SKATA, men sedan blev det magert. Förhoppningsvis berodde det på det milda vädret. Från frunchbordet sågs blott 4 TAMDUVOR, ingen ”småfågel” tog för sig av de framdukade läckerheterna.

En sparktur runt Öjebyn efter konserten från Wien var lika resultatlös, men då hade det faktiskt redan börjat skymma i det mulna vädret.

Nåväl dagens sista kryss kunde bekämt ”hängas in” från TV-fåtöljen. I Helen Sjöholms konsert från Berwaldhallen sågs trenne RUGGUGGLOR som förmodligen häckar där, eftersom de årligen dyker upp i Trettonhelgskonsert från denna lokal i Stockholm.

Gott Nytt Skådarår, hälsar
Maiken & TryggveInsänt av Allan Bergström <nknu1391@mail.kuriren.nu>
lördag 2005-01-01, 21:56

Gott Nytt År!
Den första notervärda obsen på det nya året var 55 GRÖNFINKAR på tomten, både vid fågelmatningen och ivrigt botaniserande bland rosenbuskarnas nypon.


Insänt av Viktor Persson <vicke.persson@spray.se>
lördag 2005-01-01, 20:09

Hej !

Jag var ute idag med min morsa och farsa runt i Boden och skådade.
Vi fick se Tretåighackspett, Spillkråka vid Långberget.På Bodens södra skjutfält såg vi 2 orrhoner , 1 strömstare,1 gräsands hona i forsgärdan , 3 Dalriper , hörde en Sparvuggla och på Hattmyran fick vi se Hökugglan. Sammanlagt fick jag se 21 arter vilket jag tycker är en bra start på året.


Insänt av Sture Sandberg <utterman@algonet.se>
lördag 2005-01-01, 17:15

Fågelmatningen på Ugglegatan14 i Piteå fortsätter. Det milda vädret gör att antalet fåglar är relativt få . Bland dagens besökare fanns en GULSPARV,en STÖRRE HACKSPETT och en 100%ökning av TURKDUVA som nu för första gången var två stycken.


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
lördag 2005-01-01, 14:39

Hejsan!

Skönt att få röra på fläsket lite efter ett nästintill konstant ätande den senaste månaden! Årets premiärprimärskådarpromenad på nyårsdagens eftermiddag kring Skurholmen/Örnäset i Luleå inbringade ca 50 fåglar av 12 arter, bland annat 1 SPARVHÖK och 1 GULSPARV.

Nyårshälsningar från Andreas!


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
torsdag 2004-12-30, 17:03


Hej!

I dag torsdag 30/12 tog jag mig en promenad mitt på dagen i Öjebyn, Piteå kommun. 10 arter noterades sammanlagt, vilket får sägas vara rätt mediokert.

Dock noterades i samma begränsade område 2 stycken nästan momentant attackerande rovfåglar. Det rörde sig om 1 hona DUVHÖK samt 1 hane SPARVHÖK som tydligen ovetandes om varandra inledde varsin attack kring i det fågelmatningstäta området mellan Heden och Bryggmans handelsträdgård. Åtminstone den större av rovisarna misslyckades i sitt födosök./Lars.


Insänt av
onsdag 2004-12-29, 09:13

Hej alla fågeltittare.
Så var julen förbi..
Julaftonens morgon tillbringade jag vid köksfönstret, tittade på en STÖRRE HACKSPETT som tog sig ett morgonmål, flög till elstolpen och hackade grankotten.
GRÅSPETTEN som besökte talgbiten.
SPILLKRÅKAN som förstörde taknocken på huset, genom att hacka ett större hål.
Husägarna var inte så glada åt denna fågel.
Och så BLÅMESAR, TALLTITOR, DOMHERRAR, TALGOXE och massvis med KORSNÄBBAR.
Jag firade jul vid havet, 3 mil utanför Umeå. Och nu väntar jag med spänning till våren, då jag ska återvända dit.
Monika Berg / Kiruna


Insänt av Håkan
måndag 2004-12-27, 17:29

Bändelkorsnäbbar >4 ex. uppe vid Hirvas idag, 15 km N Gällivare.Insänt av Krister Jakobsson <krister.jakobsson@edu.lulea.se>
måndag 2004-12-27, 16:18

Under en kort skidtur runt Kalvholmen till Gräsören satt en TRETÅIG HACKSPETT i albården och hackade frenetiskt.Den var helt orädd och jag kunde komma den på 2 m avstånd. I övrigt SVARTMES,ett 20-tal MINDRE KORSNÄBBAR, TALLTITA och DOMHERRE.Ingenting i vakarna.


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
måndag 2004-12-27, 15:30


Hej, igen!

Har i dag måndag tagit en promenad i skymningen i friden i Norrbotten, långt borta från tsunamis och annat ofattbart.
I den täta granhäcken i Patrons allé, Öjebyn, (Piteå kommun) stötte jag på ca sju meters håll kl. 14.30 upp en hane DUVHÖK som i klorna höll en mjuk men livlös SKATA. Höken flög upp med sitt byte, och drog på låg höjd in på Trädgårdsförsöksstationens område.

Hälsar gör Lars!


  « Föregående 20       Nästa 20 »