Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Rolf Lahti
tisdag 2012-01-17, 20:47

Sångsvan 2k finns idag och enligt uppgift sedan i höstas i Armasjoki, söder om Övertorneå. Den såg pigg ut och den har ca 200 meter öppen strömsträcka att födosöka på så den lär nog klara vintern men frågan är om den kan flyga? Naturen har sin gång...


Insänt av Mats Karström
tisdag 2012-01-17, 17:39

Dagens besök på skogsmatningen var trevlig, förra gången var de sura på mig eftersom jag inte besökt dem under lovet. Det är inte bara hundar och flickvänner som blir sura när man slarvar! En talltita hördes sjunga och för första gången för mig landade en talgoxe på mig. Talltitorna och lappmesarna var handtama som de brukar.
Hälsar VuollerimMats


Insänt av Herman Sundqvist
söndag 2012-01-15, 17:55

Apropå Mats Karströms obs: Hur vanligt är det egentligen med slagugglor i Lappmarkerna? Kanske något Ulf E kan svara på?
Hälsningar Herman S


Insänt av Mats Karström
söndag 2012-01-15, 09:53

Plötsligt landade en SLAGUGGLA i aspen precis utanför fönstret. Ett 10-tal kråkor attackerade, och ugglan flög iväg efter några minuter...Vilken bjässe, så nära!
Hälsar Mats i Vuollerim


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
söndag 2012-01-15, 07:25
Webbadress: www.artbotnia.cornix.se

Det är nog inte speciellt ovanligt med mer eller mindre vitstjärtade gulsparvar. Varje vinter har jag någon sådan vid min matning, så ock denna vinter.
Under gångna höst hade jag dessutom en bofink vars stjärt till större delen var vit och där stjärtfjädrarna hade svartaktig kant, som hos de vitstjärtade gulsparvarna.


Insänt av Sture Sandberg <sture.sandberg@telia.com>
lördag 2012-01-14, 13:13

En "vitstjärtad gulsparv" gjorde några besök idag vid min fågelmatning på Ugglegatan 14 I Piteå idag. Det kanske finns fler som har sett gulsparvar där färgkoden inte stämt helt och hållet?I detta fall var den vita stjärten inramad av svarta yttre stjärtfjädrar.


Insänt av Mats Karström
torsdag 2012-01-12, 13:24

Söndagen 8 januari var det dags för 9-e fågelbordstävlingen mellan Jokkmokk och Vuollerim. Det var till synes bra skådarväder, kring -10° och uppklarnande.
VUOLLERIMLAGET LarsGöran och Mats startade med fika på Lövgården och kämpade sedan på i byn med magert resultat, endast 8 fågelbordsarter. Besök på skogsmatningen i slalombacken gjorde att talltita tillkom. Besök i stallet gjorde att två GULSPARVhannar sågs, äntligen något lite roligare. Ronalds och Evas matning i Murjek var lika välfylld med fågelmat och fåglar som vanligt, och inomhus bjöds det på gott fika. 63 individer av totalt 9 fågelarter kunde summeras. Nytt för dagen var det GRÅSPETTpar som vi fick njuta av under 35 min. Tyvärr bara 11 arter, vårt näst sämsta resultat.
JOKKMOKKSLAGET Jokkmokkslaget, bestående av Kjell, Anna Lena och Sonja, samlades först hemma hos Sonja för inledningsfika och planering. Även här var resultatet i samhället ovanligt magert. Sedan följde ett besök på den välkända skogsmatningen på Talvatisberget. Tyvärr ville inte fåglarna visa sig som de brukar, även om bl a TOFSMES och LAPPMES tillkom, nu 8 arter sedda. Sedan begav de sig till Sonjas skogsmatning där aktivitetet var betydligt bättre, bl a LAVSKRIKA tillkom. Resultatet blev 12 arter, samma som deras tidigare sämsta resultat från 2008.
TOTALT Större hackspett , Gråspett, Talgoxe, Blåmes, Talltita, Lappmes, Tofsmes, Nötskrika, Lavskrika, Kråka, Skata, Gråsparv, Pilfink, Grönfink, Gulsparv och Domherre. Totalt 16 arter, varav vuollerimlaget var ensamma om gråspett, pilfink, grönfink och gulsparv och jokkmokklaget tofsmes, lappmes, domherre, lavskrika och kråka.Insänt av
onsdag 2012-01-11, 22:07

Ps. Varfåglarna tar ju sorkar de också.
Vänligä hälsningar Tony.


Insänt av Tony Persson <tonper378228@bredband.net>
onsdag 2012-01-11, 22:05

Stefan.
Det tyder på att det är gott om sork lokalt just nu därikring du bor. Hur är det med spår av sorkar i snön? Det har varit två bra år med mycket snö så det har gynnat just sorkarna(Skogssork & Åkersorken) + även ju lämmeln också.

Kul att det är gott om ugglor hos dej! Det är iallafall för mej de härligaste fåglarna! De är nog de arter som alla skådare intresserar sej mest för!

De har ju även fasta ögon & blundar som vi människor med både över & under ögonlocken. Dessutom är det de ju lite mystiska med sitt nattliga leverne.

Bara att gratulera dej att du har så mycket ugglor hos dej!

Vänliga hälsningar Tony.


Insänt av Stefan Holmberg <stefan@abborrtrask.se>
onsdag 2012-01-11, 16:42

Lars Johansson uppmärksammade mig tidigt i morse på en hornuggla som satt på en bils extralyse utanför vårt jobb. När jag gick dit satt den kvar trots att jag gick inom fem meter från den. Med årstiden och snödjupet i tanke, så antog jag att den var medtagen p g a fördobrist, men i efterhand har jag förstått att det mest troligt flygit in i ett stort närliggande fönster (ca 3 m ifrån). Det är en vinkel på hotellet just där, med stora fönster så att man ser igenom rummet.

Ugglor finns det för närvarande gott om i kommunen och arbetskamrater och vänner rapporterar dagligen om ugglor i olika format och färger, dessa är inte helt enkla att artbestämma, men flera verkar vara lappugglor, vilka är de som man tack vare storleke kan utesluta de mindre arterna.

Just lappugglor uppträder i större antal än vanligt i Arvidsjaurs kommun, två har setts i Sandträsk, två i Kalvträsk och minst tre på Saltmyran. Samtliga dessa sågs under förra helgen och det bör därför inte vara samma individer som förflyttat sig.

Vad denna ökning av arten tyder på, är svårt att sia om, men att de verkar stationära kanske innebär att de hittar mat?
Sorkar sågs allmänt innan snön föll och någon enstaka kan ännu ses, man ubndrar hur många det finns under snön och ingen är gladare än mig, om dessa ugglor klarar sig och kan reproducera sig ännu ett år.

Sparvugglor, hökugglor och pärlugglor ses också oftare än vanligt.
En tes som jag har är att många av dessa är sådana som kommit ned från de fjällnära skogarna, där det drällde av ugglor under sommaren, men där fjällämlar nu inte längre hittas!

Några varfåglar har också setts i kommunen, vilket är ovanligt vintertid. Hittar även dessa mat, eller handlar allt om det ovanligt varma vädret vi har haft och snöns sena ankomst? Frågorna är många!

Nu är drömmen att jag skall få se en fjälluggla och senare i vår höra en kattugla i länet, det vore riktigt kul.

Mvh / Stefan H


Insänt av Stefan Jönsson
söndag 2012-01-08, 20:34

Var en snabb tur förbi fågelmatningen på Gäddvikssundvägen såg ett ex Trädkrypare + några Talgoxar.


Insänt av Thore Alm / Birgitta Landberg
söndag 2012-01-08, 16:14

Vinter-punkt-rutt i Kalix.
I dag , söndag,8 jan.2012.genomförde vi i NOF-Kalix en punktrutt.

Vi gick sträckan Näsbyn- Jägarbo-Kalvholmen-Bredviken-Strandprom.-Tullars backe. en sträcka på ca 8 km. Tidsårgång: drygt 3 timmar.

Noterbart; !3 arter, dominerande arter: gråsparv. pilfink och talgoxe,
Dagens glädjeämne- en sparvuggla i en grantopp .markerad av oroliga talgoxar.


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
söndag 2012-01-08, 14:19

Igår lördag 7/1 genomförde jag min andra runda med vinterfågelräkning. Den löper från färjeläget i Norra Sunderbyn till villaområdena i Södra Sunderbyn. Svag NV-vind, milt och mulet väder tidvis mycket lätt snöfall utgjorde ganska bra förutsättningar för inventering.

Totalt sågs och hördes 158 fåglar av 14 arter. Antalen fåglar och arter var något under de normala. Rekordmånga TALGOXAR (62) och BLÅMESAR (22) bokfördes. Tillsammans med PILFINK (24) hamnade dessa arter på pallplats.

Mer udda fynd under rutten blev NÖTKRÅKA och TALLBIT, som bara obsats ett fåtal av åren sedan rutten etablerades vintern 1993/94.


Insänt av Ulf P Eriksson
söndag 2012-01-08, 12:10

RRK Nytt: Hej alla duvskådare från och med nu går det att rapportera raser på STÖRRE TURTURDUVA i Svalan, tack vare Johan Nilsson. //MvH Ulf P Eriksson rrk nb


Insänt av Tord Gustafsson
fredag 2012-01-06, 14:03

Mina två vinterfågelräkningsrutter som jag genomfört vid årsskiftet i Luleåtrakten gav ett magert utfall. På den ena rutten sågs 14 arter och 47 fåglar och på den andra endast 5 arter och 8 fåglar. Avsaknaden av invasionsarter som gråsiskor och korsnäbbar, bidrog till det låga utfallet. ORRE och DUVHÖK var dock två arter som gladde särskilt. Nu väntar februariinventeringen då jag hoppas på fler fåglar.


Insänt av Inge Lahdenper <inglah@imeganet.se>
fredag 2012-01-06, 12:58

3 gråspettar varav 1 hona på grissvålen imorse. Ca 5 blåmesar och ca 10 talgoxar. 2 talltitor. 1 större hackspett. 1 Nötskrika.Allt i Skröven.


Insänt av Peter Wikström <peterw812@gmail.com>
torsdag 2012-01-05, 16:37

Ur led är väl tiden när man den 5:e januari i bitande kall nordvind och snöfall kan se 14(?) bofinkar samtidigt vid sin fågelmatning... Men dessa nio pojkar och fem flickor utgör en rolig krydda och färgklick i en annars ganska mörk, tråkig och artfattig månad.


Insänt av Patrick Åström <abisko21@hotmail.com>
tisdag 2012-01-03, 07:56

Spanade av Torneträsks sydliga strand mellan Abisko Ö och Tornehamn onsdag 28/12 med hopp om att se något roligt. Därav blev inget, det blev noll fåglar att rapportera. Jockarna var fortfarande öppna och ingen is ens i vikarna. En knipa resp. svärta sågs utanför Abisko 18/12 men de verkade inte finnas kvar.


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
söndag 2012-01-01, 21:34

Gott Nytt!

Vad kan väl passa bättre än att inleda året med en vinterfågelräkning? Fyra timmar promenad Södra Sunderbyn-Gammelstad-Gammelstadsviken-Porsön med 20 st fem minuter långa stopp för fågelräkning gav 117 fåglar av 13 arter. Kråkfåglar i flera stora flockar drog upp individantalet, medan artantalet var magert i brist på invasionsarter. De tre vanligaste arterna under rutten var KAJA (53), KRÅKA(23) och TALGOXE(13). Till primörerna hörde SPARVHÖK samt en ung KUNGSÖRN. Båda dessa arter är bara sedda något enstaka år sedan jag startade upp denna rutt 1993.

Vädret längs sträckan var mulet med tidvis lätt, småkornigt snöfall. Vinden ökade sakta från SO, men det påverkade knappast inventeringsresultatet. Behagliga -2 grader kändes förstås helt eljest än de två senaste vintrarnas kylslagna fågelräkningstillställningar. Det är för övrigt inte var dag man plurrar i januari månad i Norrbotten, men jag lyckades med det idag. Marken är knappt tjälad och vattensamlingarna i skog och mark knappt frusna med ett par decimeter snö ovanpå det blöta och sörjiga. Ack ja...

Hälsningar Andreas


Insänt av Håkan Tyrén
söndag 2012-01-01, 13:16

Lycakde fotografera den fågel som är rapporterad som SVARTKRÅKA i Gällivare ytterligare en gång idag.
Nya bilden ligger på Svalan.
Verkar vara på gränsen till hopplöst, att se skillnaden mellan en 1K Råka och Svartkråka utifrån det jag läst på andra diskussionsforum!
Ser fram emot andras bedömning.....


  « Föregående 20       Nästa 20 »