Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Mats Karström
onsdag 2012-02-15, 20:17

Idag dök två sångsvanar upp i Tjåmotis, nära Kvikkjokk. GRÄSÄNDERNA och STORSKRAKARNA är kvar. Och i Vuollerim sjöng GRÖNFINKARNA, TALGOXARNA och DOMHERRARNA. Det finns hopp om vår!
Hälsar Mats


Insänt av Thore Alm .Kalix
måndag 2012-02-13, 16:02

Trutar på Kalix Deponi !!
I förra veckan .9-10 febr. sågs trutar på Kalix Deponi ("Sopis")
( Personalen )
-och Birgitta Landberg hörde dem den 11 febr. över stan- men trodde inte sina öron.
Mer spaning krävs...


Insänt av Benny
lördag 2012-02-11, 08:54

"Mina" mesar tog -35 till -42 bra. Alla arter tillbaka på matningen. Lappmesen åter efter bortavaro ca 1-2 månader. Får nu också grönfinkar, vilka har saknats tidigare. Många domherrar.

*Glad o nöjd*

//Benny


Insänt av
fredag 2012-02-10, 16:19

Imperativutropet en bit ned i förra inlägget skulle ha varit rubrik...

/Per
Insänt av Per Sandberg <pellepersan@hotmail.com>
fredag 2012-02-10, 16:17

Hej!

Svalan har ju i vinter rapporterat om flera VITVINGADE TRUTAR i södra Sverige.
VITVINGAD TRUT!

Har ett längre tag tänkt att det bör vara ett fint läge för att en sådan dyker upp i BD i vår när de styr kosan norrut, tillbaka till sina normalare breddgrader.
Såg idag på Svalan en trut med bild från Härnösand. Ser för mig mer ut som en vitvingad (kan väl omöjligen vara en vittrut, vilken den f.n. är rapporterad som?).
Vad tror ni om denna? Gå gärna in och lämna kommentarer där.

Vi får väl se vad som händer i Storstrandsvaken (eller nån annanstans i länet) i april...?

Mvh

Per


Insänt av Marcus Wennberg <marcuswen@hotmail.com>
torsdag 2012-02-09, 12:36

Jorduggla observerad idag i Allsån, Överkalix.
Finns bild på FB Norrbottens fåglar.Insänt av Mats Karström
onsdag 2012-02-08, 13:38

Roligt att se hur aktiva fåglarna är nu när kölden släppt greppet. Mycket fler fåglar är framme och äter, både i skogen och samhället. De som lagt upp fettreserv tar de lugnt de kallaste dagarna. 10-tal talltitor och två lappmesar hoppade runt på mig idag på Talvatismatningen i Jokkmokk. Talgoxarna och blåmesen tycks ha lämnat skogsmatningen pga kylan, ingen av dem är någon riktig skogsfågel här i lappmarken.
Hälsar Mats


Insänt av Ursula Becker <0911.17925@telia.com>
tisdag 2012-02-07, 14:36

I går hade vi ca 80 GRÖNFINKAR här på Svartudden. Det var mycket trevligt att äntligen få se lite fler, det har varit väldigt glest mellan besöken vid fågelmatningen. Däremot har PILFINKARNA varit desto talrikare, det fins en koloni här på ca 50 st . TALGOXAR ca 25 och BLÅMESAR ca 15. STÖRRE HACKSPETTAR 5 st obsat samtidigt här, dock är "DOMHERRARNA" oftast på vift!!! EN ensam SVARTMES är dock trogen och mycket tillgiven.


Insänt av Inge Lahdenperä <inglah@imeganet.se>
tisdag 2012-02-07, 13:22

Hade 5 gråspettar samtidigt här i Skröven under räkningshelgen. I morse när jag gick ut med nötter så lätta en sparvhök med en(mest troligt) i klorna. Ingen annan har synts till idag.

Gråspetten ökar år för år verkar det som.


Insänt av Bengt-Erik Lugnfors <b-e.lugnfors@hotmail.com>
tisdag 2012-02-07, 11:45

Har en Gråspett hona som hållit till vid min fågel mat ställe i ca:3 veckor jag har alldrig förr set en Gråspett här i Anttis


Insänt av Thore Alm.Kalix
lördag 2012-02-04, 12:58

Sparvhök funnen död.
I morse fann jag en nyligen( ej stelfrusen) sparvhök,ung hane död
nedanför fågelmatningen. Den var lätt som en frigolitbit, och har tidigare i veckan spatserat orädd vid en brevlåda i kvarteret,


Insänt av Stefan Holmberg <stefan@abborrtrask.se>
onsdag 2012-02-01, 09:16

Ulf P skriver "så mycket var den övervakningen värd", detta visar på att han inte alls fattat vad övervakningen går ut på.
Detta är den aktivitet som engagerar flest människor i landet och vilken framför allt bidrar till att öka fågelintresset.
Som ledamot i Rrk, så borde Ulf lika enkelt som mig kunna skilja ut de felaktigheter som finns, varpå dessa inte gör något.

Mvh / Stefan H


Insänt av Rolf G Gustafsson
tisdag 2012-01-31, 14:59
Webbadress: www.sjaunjaape.se

Enligt statistiken för VIK (vinterfåglar inpå knuten) finns det 26 lappmesar i Södermanland. Ingen av dem är rapporterade på Svalan för samma landskap. Som sagt, ha tålamod. Det putsas till.


Insänt av Rolf G Gustafsson
tisdag 2012-01-31, 14:55
Webbadress: www.sjaunjaape.se

Snälla Ulf. Det finns en hel del personer som kommer att "kvalitetssäkra" obsarna från "Fåglar in på knuten". Då städas entitorna i Norrbotten bort och blir var de är, d v s talltitor. Så har det varit varje år. Om då någon "verklig" entita städas bort så får vi leva med det. Eftersom inventeringen sker på samma sätt år efter år är den mycket tillförlitlig på de vanliga arterna och det är det som är vitsen samt, inte minst, att öka fågelintresset.
Så ha tålamod och avvakta det slutgiltiga resultatet.


Insänt av Ulf P Eriksson
tisdag 2012-01-31, 14:21

Enligt Mats B finns det efter fågelbordsräkningen flera ENTITOR runt om kring i kommunerna, dock ej i Bodens kn. Synd bara att ingen NOF-medlem har hört av sig om detta! Det är ju en art som de flesta ornitologer i norrbotten saknar. Och den är ju Sällsynt i klass med STÖRRE TURTURDUVA. //MvH Ulf P (Så mycket var den övervakningen värd.)


Insänt av Staffan Sundin
lördag 2012-01-28, 16:51

Azurmes!?
Lars Sandberg och undertecknad gjorde idag en skådartur till Piteå kommuns västra del. I Björkliden, ca 3 km NO om Långträsk, stannade vi och kollade in NÖTVÄCKAN som besökt fågelmatningen sedan en längre tid. Husägaren kom ut efter en stund, med fågelboken i handen. Hon har god koll på vilka fåglar som besöker matningen, och ser skillnaden på Blåmes, Svartmes etc. Damen hävdade trovärdigt att en AZURMES besökte fågelmatningen vid flera tillfällen torsdag 26/1. Den hämtade frön på fågelbordet. Fågeln var "tecknad i vitt och blått, precis som på bilden i fågelboken" (inga gula inslag). Igår fanns ingen hemma på gården. Idag har det varit god bevakning av fågelmatningen, men ingen "Azzurro" har setts.
Lars och jag stannade kvar vid matningen ett par timmar (och kollade även några matningar intill) utan att se någon Azurmes, men det bör nog kollas upp ytterligare. Husägaren kommer att höra av sig om mesen dyker upp igen.
Fågelmatningen gästades av ett stort antal mesar, Nötväckan samt en hungrig hane SPARVHÖK...
Man hittar till matningen genom att köra nordost från Långträsk. Då man når byn Björkliden är det matningen som ligger på vägens vänstra (=västra) sida, precis bortom korsningen i byn.
/Staffan


Insänt av Rolf G Gustafsson
torsdag 2012-01-26, 18:16
Webbadress: www.sjaunjaape.se

På NOF-forum lämnade jag tidigare detta svar:

Angående Hermans fråga om slagugglor i lappmarkerna.

Slagugglan förekommer i alla våra (BD län) tre lappmarker. Dock sparsamt. Jag har observationer av arten under häckningstid i t ex Sjaunja i Gällivare kommun. Spelande hanne i Kiruna kommun. Under våren kommer en ny bok ut om fåglarnas antal i Sverige. Den har kallats "hurmångaboken" som arbetsnamn. För att inte förekomma den boken ber jag er avvakta tills den ges ut. Där får Herman och andra svar bl a på hur många slagugglor som häckar i landskap, län och i landet.Insänt av Ulf P Eriksson
torsdag 2012-01-26, 16:22

Det är ju Herr Bergquist, och herr Stefansson som är expert på olika ugglor i länet och kan säkert svara på Slagugglans utbredning i lappmarkerna. Jag har mest koll på små fåglar. //MvH Ulf P


Insänt av Lena Svanberg
söndag 2012-01-22, 09:18

Jag mwenade sjöorre


Insänt av Lena Svanberg
lördag 2012-01-21, 18:23


Orrspel hördes ifrån snårskogen på Södra Sandskär.En stor flock på ca 25 tuppar lyfte från heden vid kapellet.
En (Havs)-örn kalasade i iskanten.
Havsorrar flög över de öppna råkarna s om Bahtilahti.


  « Föregående 20       Nästa 20 »