Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
tisdag 2005-01-18, 22:34

Hej!

Har en andrahandsuppgift från Gunnar Blomgren och hans fru som bor i Myrheden utanför Arjeplog. Tyvärr är obsen gammal men inte desto mindre intressant. I slutet av september 2004 hade de nämligen 1 BLÅSTJÄRT på sin gård! Fågeln påträffades i ladugården dit den hittat in men inte ut. Gunnars fru fann fågeln vid ett glasfönster, infångade den med bara händerna och hjälpte den ut, men det var först senare när hon kollade i en fågelbok vad det kunde vara för fågel med blå stjärt hon haft att göra med som hon artbestämde den. Då var det förstås för sent att fotografera den. Efter ett par dagar med regnigt väder såg hon som hastigast fågeln igen vid en vedhög på tomten där den snappade efter insekter. Därefter syntes den inte till mer.

Det var länge sedan någon skrev i detta forum att allt kan hända i Norrbottens län, så jag gör det härmed som påminnelse! I synnerhet gäller denna devis det bristfälligt utforskade Pite lappmark där det aldrig tidigare setts någon blåstjärt.

/A


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
tisdag 2005-01-18, 15:20

I gråvädret denna tisdag förmiddag hörde jag min första TOFSMES för året nära Lilla Skjutbanan, F 21. Jag har aldrig haft arten just där tidigare, men det är bara ca 500 m till närmaste kända tofsmesrevir. Reviren är väl så pass stora att detta skulle kunna röra sig om samma fågel/fåglar.


Insänt av Ulf P Eriksson <ulfpeson@bredband.net>
tisdag 2005-01-18, 14:26

18/1-05 Var ute och tittade till Talgmatningar i Bodentrakten med Jan Andersson. Noterade TOFSMES vid Aldersjön och vid Rödberget bl.a. Vi noterade även att "Bodens södra Skjutfält" är stängt pg.a militär aktivitet resten av januari och in i februari. Dessutom fick jag fylla på frö i "Rogers fågelmatning", det var nämligen "tomt" där! Hälsar Ulf P och Jan A


Insänt av Rolf Gustafsson
tisdag 2005-01-18, 13:44

STRÖMSTARE 1 ad. Lulsundskanalen, Luleå 18.1.05, klockan 13.15. Just där kanalen har sitt ut-/inlopp i södra Björkskatafjärden. Man ser fågeln från den nordliga gångbron över kanalen.


Insänt av Allan Bergström <nknu1391@mail.kuriren.nu>
måndag 2005-01-17, 15:33

Utryckning måndagmorgon i gryningen för att avliva en påkörd älgkalv vid Öberget, Måttsund. Under den halvtimme vi lämnade platsen för att hämta transportredskap hade älgen upptäckts av ett 10-tal KORPAR, 4 SKATOR och en NÖTSKRIKA. Hjärta och lever, som låg i snön, var i stort sett uppätna. Vilket födgeni kråkfåglarna har!


Insänt av Krister Jakobsson <krister.jakobsson@edu.lulea.se>
måndag 2005-01-17, 15:14

Ett besök på lördag morgon i Hertsöträsk gav 1 MINDRE HACKSPETT, NÖTSKRIKA och 6 STÖRRE HACKSPETTAR. På väg mot Gräsören så satt en TRETÅIG HACKSPETT vid bäcken före brandövningsfältetInsänt av Rolf Gustafsson
måndag 2005-01-17, 14:38

Gräsörenbron, Luleå, 17.1.05 klockan 11.10.
BJÖRKTRAST 1 ex på isen. I övrigt mest korsnäbbar.


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
måndag 2005-01-17, 11:15

Hej!

Just nu råder ledighet, ledighet, ledighet... dock bara tillfälligt, tyvärr. Har vistats i Purnu SO Gällivare fredag-söndag den 14-16/1 och har hunnit med lite smygskådning, Förutom diverse fågelbordarter har jag siktat ORRAR, KORSNÄBBAR (bl.a. sjungande STÖRRE KORSNÄBB) samt TRÄDKRYPARE.

Hälsar gör Andreas!


Insänt av Staffan Sundin <Staffan.Sundin@nll.se>
måndag 2005-01-17, 10:20

Just nu råder arbete, arbete, arbete.. Men bättre tider skola komma! Kan dock rapportera om en liten (ny?) population TURKDUVA om minst 2 ex (ev 3-4 ex) på Floragatan i Piteå. Dessa fåglar besöker regelbundet en fågelmatning hos kollega till mig.
/Hälsn Staffan


Insänt av Eva Sandström <evasandstrom_6@hotmail.com>
måndag 2005-01-17, 10:11

Hej!
Månd. morgon kl 7.20 ; -6 gr, vindstilla
spelande SPARVUGGLA i Bensbyn där
Likskärsvägen byter namn till Björkövägen hörde en promenerande Eva Sandström


Insänt av Sture Sandberg <utterman@algonet.se>
söndag 2005-01-16, 23:27

Idag söndag gjorde TURKDUVAN ett kort besök vid min fågelmatning och i går visade sig art nr12,13,och 14 i form av en SIDENSVANS, en BJÖRKTRAST och en TALLTITA , den sistnämnda rätt ovanlig i villakvarteren ,Djupviken Piteå.


Insänt av Lars Harnemo <lars.harnemo@bredband.net>
söndag 2005-01-16, 23:06

Hej
Var på en runda på Bodens södra skjutfält och tittade på talgbitar idag (också!). Började vid Alviksgården i Luleå där det fanns massvis med kråkfågel, säkert över 500 KRÅKOR, KORPAR och KAJOR. Gott om GULSPARV också, ca 200 st.
På skjutfältet såg jag 1 STRÖMSTARE, 1 JÄRPE, 1 NÖTKRÅKA och en DALRIPA. Samtliga var nya årskryss för mig.
Nu på lördag 22/1 är det exkursion till skjutfältet.....


Insänt av Ulf Zethraeus <ulf.allis@telia.com>
söndag 2005-01-16, 20:20

Hej
Skriver inte så ofta på denna sida, men det kanske är av visst intresse att rapportera att igår den 15 januari såg jag tre stycken STENKNÄCKAR på min tomt i Hortlax. Tidigare i somras såg jag en som gjorde en snabbvisit på min gräsmatta. Det mesta tyder nu på att en häckning har varit aktuell någonstans i min närhet. Hoppas de överlever vintern, så skall jag hålla bättre utkik efter dem i fortsättningen.

ULF Z.


Insänt av Mats Bergquist <mats.bergquist@home.se>
söndag 2005-01-16, 19:22

16.1 Så är det dags att rapportera om ytterligare ett tragiskt möte mellan tåg och KUNGSÖRN. Under dagen hade en örn blivit påkörd av ett tåg på sträckan mellan Gullträsk och Lakaträsk. I skymningen tågade Roger Söderström och ytterligare en ”Banverkare” samt undertecknad fram längs banan i en mindre lastbil med specialkonstruerad utrustning. Vi började i Lakaträsk med att sänka ned extrahjul så att fordonet kunde följa rälsen. Efter några kilometer låg det några tågdödade renar på sidan om spåret. Tyvärr låg det också en stor fågel invid en stolpe. Vi hoppade ut och kunde bara konstatera att det var en stendöd gammal kungsörn utan ring på benet. Med sorg i sinnet tog vi med den, för vidare transport till polisstationen i Boden. Detta är alltså den andra ihjälkörda kungsörnen på en vecka i Bodens kommun (i förra veckan mötte en örn samma öde söder om Sävast). Hoppas det inte blir några fler ”På spåret”-utryckningar!

Något trevligare var den promenad som Per Nyström och jag gjorde runt Övre Buddbyn-Holmfors på f m. Det var väl inte så mycket i fågelväg, men noterbart var tio MINDRE KORSNÄBBAR samt en SPARVUGGLA. Tidigare på morgonen såg jag en BRUNSISKA tillsammans med 40 GRÅSISKOR under fågelbordet hemma i ÖB.

/ MatsInsänt av Mats Karström
söndag 2005-01-16, 19:12

Idag har vi haft fågelbordstävling i Jokkmokk o Vuollerim. Vi har en snidad talgoxe (gjord av Kjell Wågberg, Umeå) som vandringspris. Här följer en rapport från de båda lagen....

JOKKMOKK
Vi var två tappra själar (Sonja Kuoljok och undertecknad som träffades
klockan 10 hos Sonja. Här lyste dock fåglarna med sin frånvaro - även om
Sonja tidigare sett 2 talgoxar vid fågelbordet.

Nästa anhalt var hos Björn Lind och Sunna Kuoljoks mycket omfattande
fågelmatning. Här kunde vi se följande arter:
blåmes
talgoxe
gråsparv
nötskrika
skata
kråka
bofink
grönfink

Resan gick vidare till Älvsborg där ett gäng domherrar och grönfinkar satt i
ett träd vid fågelmatningen. Talgoxar och en tall Därefter blev det ett
besök vid Sonjas skogsmatning. Från bilen såg vi "bara" talltitor. Men när
vi kom fram till bordet bjöds vi på en praktobs av en gråspettshona och en
dito större hackspett. Ytterligare en oidentifierad hackspett hann fara
innan artbestämning. Gråspetten åt margarin på en trädtstam. Ytterligare en
stunds väntan och lappmesen kom fram till margarinet.

Återtåget till Sonja och Apmut-Ivar och avslutande fika. En hane av större
hackspett visade sig innan fågelbordsturen var slut.

Summa summarum: 13 arter vid fågelbord och en art (korp) som inte kan sägas
"höra till" en matning.

Nu väntar vi på en spännande rapport från Vuollerim...

/Ola Larsson

VUOLLERIM
Grattis jokkmokkarna till gråspett o lappmes!
Förra året hade vi bra flyt o lyckades se 14 arter. Går det att se lika många idag var frågan?

Vi samlades hemma hos mig och vi var 7 personer som fikade tillsammans mellan 10.00-11.30. Vi var Mats, Ginger ( som inte följde med ut), Kjell, LarsGöran, Benne, Mariette o Therese. Vi startade med att kolla vandringspriset ( en läcker snidad talgoxe), som gjorde oss extra motiverade o peppade...
Medan vi fikade såg vi talgoxe, blåmes, större hackspett, grönfink ( vanligaste fågeln), gråsparv, pilfink, gråsiska o skata ( normalt skrämmer vi iväg dem, men dagen till ära bjöd vi in även dem, dvs 8 arter o exakt samma arter som förra året). Kjell, som börjat bli riktigt på hugget, ringde till Anki o bad henne lägga ut mat till deras kråka....
Sedan for vi iväg o lyckades se Kjells kråka (9) landa o äta, för att snabbt fara iväg...
Vi gjorde sedan ett kort stopp hos Therese utan att se något nytt, varpå vi fortsatte till matningen i slalombacken.
Där tillkom talltitor, tofsmesar, lavskrikor, domherrar o det var full fart när en skugga kommer farande i rasande fart, en sparvhök som försökte få slå någon av småfåglarna. Det var första gången för mig (efter att ha suttit där kanske 100 timmar totalt-snacka om flyt!) o nu var det 14 arter o helt dött...
Slutligen for vi ner till matningen vid Porsitjärn där trädkrypare tillkom. Även här ingen nötskrika, men 15 arter känns osannolikt bra. Vi bröt upp nöjda vid 14.00 efter spännande skådning.

Hemkomna berättade Ginger om snösiskebesök på fågelbordet.
En nöjd Mats.

TOTALT
Totalt 18 fågelbordsarter under tävlingen,vilket känns mycket bra en kulen januaridag. Snösiskan var ju nära också, så 20 arter borde vara möjligt.
Insänt av Roger Söderström <roger.sod@telia.com>
söndag 2005-01-16, 17:26

Det börjar tyvärr bli en dålig vana att fara och hämta upp döda KUNGSÖRNAR längs efter järnvägsspåret, idag fick jag fara till sträcka mellan Gullträsk och Lakaträsk och hämta en adult hona, med mig hade jag förutom min kollega från jobbet, även Mats Bergquist som fick vara med om denna tragiska händelse..bilder på den aktuella örnen kommer att skickas till NOF-net för publicering där.


Insänt av Thore Alm . Kalix
söndag 2005-01-16, 15:24

Koltrastarna och bofinken...
. forts. att vara dagliga gäster vid fågelbordet Kalix-Näsbyn.


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
lördag 2005-01-15, 21:13

Kl.06:30 i morse hörde jag en spelande pärluggla från min farstubro.Under en högst beskedlig sparktur runt byn på e.m.såg jag två sorkar på snön.Verkar hoppfullt.
Idag också vid matningen en rejäl gråsiskflock,som kommen ur intet.I flocken flera snösiskor.


Insänt av Lars Harnemo
lördag 2005-01-15, 17:24

Hej
Årets första skidtur gick till den gamla NilsPersaskogen på Hertsön Luleå. Det var oväntat fågelfattigt i skogen men 1 TRETÅIG HACKSPETT, 1 SPILLKRÅKA, 2 ST HACKSPETT, 2 KORP, 2 TALLTITOR och en massa KORSNÄBBAR fanns där.
Vackert väder med sol och 14 minusgrader.


Insänt av Rolf Lahti <rolf.lahti@hem.utfors.se>
lördag 2005-01-15, 15:54

15 KAJOR i Kuivakangas-Övertorneå den 14/1


  « Föregående 20       Nästa 20 »