Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Peter Nilsson <peter@medit.se>
söndag 2005-01-02, 06:13
Webbadress: http://www.communique.se/medit/

Igår - nyårsdagen - ingen skådning men idag på morgonen kunde de första 31 arterna för året kryssas. Däribland tre nordliga besökare som TORNSEGLARE, GRÅ FLUGSNAPPARE och LÖVSÅNGARE.

God fortsättning hälsar Peter från Dar es Salaam, Tanzania


Insänt av Maiken Arvidsson <maiken.arvidsson@telia.com>
söndag 2005-01-02, 00:06

Hej!
Efter att fjolårets sista månader mest bestod av opasslighet hos ömsom datorn och ömsom handhavaren hoppas vi nu på att både vara igång med skådande och ”on-line”.

I Öjebyn började det nya fågelåret redan på sängkanten eftersom hustrun ej ens hann få upp båda ögonlocken innan första krysset var ett faktum: skrattande SKATA, men sedan blev det magert. Förhoppningsvis berodde det på det milda vädret. Från frunchbordet sågs blott 4 TAMDUVOR, ingen ”småfågel” tog för sig av de framdukade läckerheterna.

En sparktur runt Öjebyn efter konserten från Wien var lika resultatlös, men då hade det faktiskt redan börjat skymma i det mulna vädret.

Nåväl dagens sista kryss kunde bekämt ”hängas in” från TV-fåtöljen. I Helen Sjöholms konsert från Berwaldhallen sågs trenne RUGGUGGLOR som förmodligen häckar där, eftersom de årligen dyker upp i Trettonhelgskonsert från denna lokal i Stockholm.

Gott Nytt Skådarår, hälsar
Maiken & TryggveInsänt av Allan Bergström <nknu1391@mail.kuriren.nu>
lördag 2005-01-01, 21:56

Gott Nytt År!
Den första notervärda obsen på det nya året var 55 GRÖNFINKAR på tomten, både vid fågelmatningen och ivrigt botaniserande bland rosenbuskarnas nypon.


Insänt av Viktor Persson <vicke.persson@spray.se>
lördag 2005-01-01, 20:09

Hej !

Jag var ute idag med min morsa och farsa runt i Boden och skådade.
Vi fick se Tretåighackspett, Spillkråka vid Långberget.På Bodens södra skjutfält såg vi 2 orrhoner , 1 strömstare,1 gräsands hona i forsgärdan , 3 Dalriper , hörde en Sparvuggla och på Hattmyran fick vi se Hökugglan. Sammanlagt fick jag se 21 arter vilket jag tycker är en bra start på året.


Insänt av Sture Sandberg <utterman@algonet.se>
lördag 2005-01-01, 17:15

Fågelmatningen på Ugglegatan14 i Piteå fortsätter. Det milda vädret gör att antalet fåglar är relativt få . Bland dagens besökare fanns en GULSPARV,en STÖRRE HACKSPETT och en 100%ökning av TURKDUVA som nu för första gången var två stycken.


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
lördag 2005-01-01, 14:39

Hejsan!

Skönt att få röra på fläsket lite efter ett nästintill konstant ätande den senaste månaden! Årets premiärprimärskådarpromenad på nyårsdagens eftermiddag kring Skurholmen/Örnäset i Luleå inbringade ca 50 fåglar av 12 arter, bland annat 1 SPARVHÖK och 1 GULSPARV.

Nyårshälsningar från Andreas!


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
torsdag 2004-12-30, 17:03


Hej!

I dag torsdag 30/12 tog jag mig en promenad mitt på dagen i Öjebyn, Piteå kommun. 10 arter noterades sammanlagt, vilket får sägas vara rätt mediokert.

Dock noterades i samma begränsade område 2 stycken nästan momentant attackerande rovfåglar. Det rörde sig om 1 hona DUVHÖK samt 1 hane SPARVHÖK som tydligen ovetandes om varandra inledde varsin attack kring i det fågelmatningstäta området mellan Heden och Bryggmans handelsträdgård. Åtminstone den större av rovisarna misslyckades i sitt födosök./Lars.


Insänt av
onsdag 2004-12-29, 09:13

Hej alla fågeltittare.
Så var julen förbi..
Julaftonens morgon tillbringade jag vid köksfönstret, tittade på en STÖRRE HACKSPETT som tog sig ett morgonmål, flög till elstolpen och hackade grankotten.
GRÅSPETTEN som besökte talgbiten.
SPILLKRÅKAN som förstörde taknocken på huset, genom att hacka ett större hål.
Husägarna var inte så glada åt denna fågel.
Och så BLÅMESAR, TALLTITOR, DOMHERRAR, TALGOXE och massvis med KORSNÄBBAR.
Jag firade jul vid havet, 3 mil utanför Umeå. Och nu väntar jag med spänning till våren, då jag ska återvända dit.
Monika Berg / Kiruna


Insänt av Håkan
måndag 2004-12-27, 17:29

Bändelkorsnäbbar >4 ex. uppe vid Hirvas idag, 15 km N Gällivare.Insänt av Krister Jakobsson <krister.jakobsson@edu.lulea.se>
måndag 2004-12-27, 16:18

Under en kort skidtur runt Kalvholmen till Gräsören satt en TRETÅIG HACKSPETT i albården och hackade frenetiskt.Den var helt orädd och jag kunde komma den på 2 m avstånd. I övrigt SVARTMES,ett 20-tal MINDRE KORSNÄBBAR, TALLTITA och DOMHERRE.Ingenting i vakarna.


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
måndag 2004-12-27, 15:30


Hej, igen!

Har i dag måndag tagit en promenad i skymningen i friden i Norrbotten, långt borta från tsunamis och annat ofattbart.
I den täta granhäcken i Patrons allé, Öjebyn, (Piteå kommun) stötte jag på ca sju meters håll kl. 14.30 upp en hane DUVHÖK som i klorna höll en mjuk men livlös SKATA. Höken flög upp med sitt byte, och drog på låg höjd in på Trädgårdsförsöksstationens område.

Hälsar gör Lars!


Insänt av Daniel Lindberg <adaile-7@student.ltu.se>
måndag 2004-12-27, 13:04

20 domherrar, 1 gråsiska, 1 grönfink och massor av taloxar och blåmesar vid fågelbordet i Sävast idag.

Jan Andersson> Tänkte åka ut på skjutfältet här någon av de närmaste dagarna. Du är inte på väg ut på någon runda i veckan som man kan få följa med på? Maila mig isåfall.


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
måndag 2004-12-27, 11:28


Hej!

Från de senaste dagarna i Öjebyn, Piteå kommun, kan rapporteras 1 SPARVHÖK i lördags (25/12) som nära Bryggmans handelsträdgård slog mot en flock med ca 50 GRÖNFINKAR. Den lyfte efter en kort stund, och lämnade kvar ca 49 GRÖNFINKAR...

I går söndag 26/12 såg jag 1 SIDENSVANS nära Trädgårdsförsöksstationen samt 3 MINDRE KORSNÄBBAR på samma ställe.

På eftermiddagen kunde Stig Malmström och undertecknad studera 1 hane BOFINK som besökte Stigs fågelbord i Sjulsmark, Piteå kommun. Finken har funnits på plats i några veckor, och har något tumörliknande på högra sidan av näbben. (Den är något avvikande i beteende, men har hittills alltså klarat av ett antal kalla dagar och nätter.)

Hälsar gör Lars!


Insänt av Jan Anderdson <jan.andersson@edu.boden.se>
måndag 2004-12-27, 11:07

Hej!
En ensam, (frusen?)och förmodligen hungrig BJÖRKTRAST inspekterar just nu grannens rönn, men där finns inget ätbart! Drar mot nästa grannes rönn- lika magert! Termometern visar -20, så nog är den på fel plats alltid. Kanske duger inte mitt bröd, korn och krossat havre?


Insänt av Håkan
söndag 2004-12-26, 14:43

Besök i Tjautjasbäcken, Gällivare, idag gav:
Bändelkorsnäbb ca 5 ex
Strömstare 4 ex
Mindre korsnäbb ca 10 ex
Gräsand 4exInsänt av Jan Anderdson <jan.andersson@edu.boden.se>
söndag 2004-12-26, 14:28

Hej!
Talgrunda på Bodens södra skjutfält med Larsarna B och S under dygnets ljusa timmar gav 6 ex NÖTKRÅKA, 1 ex TRÄDKRYPARE, 2 ex SPARVUGGLA, 7 ex SVARTMES, 3 ex TOFSMES, 1 ex STRÖMSTARE, 1 ex GRÄSAND, 2 ex BLÅMES och et 40-tal TALLTITOR.


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
lördag 2004-12-25, 19:17

Hej och god fortsättning!

Har tillbringat delar av julhelgen i Arvidsjaurstrakten. Inte har det hunnits med någon enkom julskådning, men mellan besök hos släkt och annat har jag i vart fall smygskådat in bl.a. LAVSKRIKA och LAPPMES - alltid något!

Hälsningar till er alla från en lite krasslig Andreas!


Insänt av Jan Anderdson <jan.andersson@edu.boden.se>
lördag 2004-12-25, 14:49

Hej!
God fortsättning på er alla "pippa-vänner", som det stod i Naturskyddsföreningens dagbok ute på Sandskär på stenåldern!
Efter 3 misslyckade försök att få se TURKDUVAN i Svartbjörnsbyn. Boden lyckades det äntligen, Kul med en ny årsart så här i 12:e timmen!


Insänt av Ingrid Sandahl <ingrid.sandahl@telia.com>
lördag 2004-12-25, 10:05

Igår fick jag en lite ovanlig julaftonsgäst. När min väninna Lena Hammarberg från Jukkasjärvi klev in genom dörren igår hade hon en vimmelkantig KORP i famnen. Lena hade hittat den liggande på en gata i Kiruna. Vi gissar att den hade krockat lätt med en bil. Vi satte den i en låda i hallen i hopp om att den skulle kvickna till på egen hand. Det gjorde den också och efter ungefär 20 minuter klarade den av att flyga iväg.


Insänt av Thore Alm , Kalix
lördag 2004-12-25, 09:56

När juldagsmorgon glimmarde...
.så satt koltrastarna( ett par), bofinken och gulsparvflocken på "plats" under fågelbordet-en gudomlig syn!!


  « Föregående 20       Nästa 20 »