Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Rolf Gustafsson
torsdag 2005-02-10, 12:53

Angående sjungande SVARTMES hade jag min första och hittills enda den 7.2 på Örnäskyrkogården. En stor samstämmighet i tiden för de första sjungande svartmesarna i Piteå och Luleå m a o.


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
onsdag 2005-02-09, 22:34


Hej!

Var ute på en promenad i gryningen i Öjebyn (Piteå kommun), i dag onsdag 9/2.
Elva arter sågs eller hördes.
Liksom Andreas nedan, hörde jag en sjungande SVARTMES. Kändes som ett kul vårtecken! Dessutom såg jag en hane SPARVHÖK, som satt och lurade i en rönn nära Bryggmans handelsträdgård. När jag kom närmare lättade höken, och drog iväg mot Sabels stormarknad.

Ha det gott!/Lars.


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
onsdag 2005-02-09, 19:57

Under en skidtur kring Kallaxheden/Lulnäsudden på onsdagsförmiddagen sågs endast två fågelarter: TALLTITA och SVARTMES. Jag åkte väl för fort för att se eller höra något annat än ljudet från mina egna skidor och stavar. Dagens obs av sistnämnda art var emellertid den första för året för mig, och det bästa var att det handlade om en sjungande fågel. Det finns hopp om att det blir vår även i år!

/A


Insänt av Krister Jakobsson <krister.jakobsson@edu.lulea.se>
onsdag 2005-02-09, 16:04

En kort cykeltur till Hertsöträsk i går morse gav en TRETÅIG HACKSPETT vid utfarten till Lövskärsvägen.Den var helt orädd och satt kvar fast jag var 2 m ifrån den. En NÖTKRÅKA skrek samtidigt. Såg också årets första TRÄDKRYPARE och KUNGSFÅGEL.
I Lördags lockade jag fram en SPARVUGGLA vid Hertsöträsket. Den kom och satte sig på en gren på 2 m avstånd och lät sig både fotas och filmas. Samtidigt lärt ytterligare en sparvuggla ett par hundra meter bortInsänt av Rolf Gustafsson
onsdag 2005-02-09, 13:54

Dagens promenad på Hertön gav en GRÅSPETT samt en GRÖNSISKA. Den sistnämna ingick i en liten flock av mindre korsnäbb.


Insänt av Christer Hansson <adjunkt.hansson@telia com>
tisdag 2005-02-08, 14:24

Hans-Olof Karlsson, Boden ringde och meddelade att han haft bergfink på sitt fågelbord i s.Svartbyn, Boden igår. Är inte detta en väldigt tidig fågel (eller sen)?


Insänt av Mats Bergquist <mats.bergquist@home.se>
måndag 2005-02-07, 22:24

7.2 Har tillsammans med Tomas Berlin (Stockholm) gjort en lyssnarsväng i kända marker. Temperaturen pendlade mellan minus 10-12 grader, mulet och kav lugnt. Perfekta förhållanden tyckte vi. Det höll nästan på att bli kav lugnt på ugglefronten också, men till slut fick vi höra en PÄRLUGGLA ropande några gånger vid Kvavasträskheden och ytterligare en ”smackande” PÄRLUGGLA vid Åträsk norr om Buddbyn. Dessutom hade vi två ÄLGAR på 25 meters avstånd i Lillträsk.

Bättre lycka nästa gång hoppas Mats och TomasInsänt av Lasse Härkönen, GÄLLIVARE
måndag 2005-02-07, 21:56
Webbadress: http://www.rallarrosen.se

-16 grader och strålande sol - härligt om man inte är alltför kräsen med temperaturen. En GRÅSPETT har återigen börjat besöka vårat fågelbord. Mesarna blir mer och mer talföra - Talgoxarna filar och blåmesarna sjunger. Var in till stan idag och passade på att gå förbi området nedanför kyrkan för att "kryssa" årets (för mej) första GRÅSISKOR. Fick väl ihop en 8 st och tyckte jag skulle "ta" ett par till utanför gamla Polishuset när jag hör ett främmande "tick tick tick" uppifrån träden och var tvungen att ta en närmare titt. Det visade sej till min stora förtjusning vara en MINDRE HACKSPETT!! Vad näpna dom är dom små liven, inte just större än en gråsparv men väldigt typiska hackspettar i sitt beteende och profil ändå. En helt ny art för mej och en "höjdarobs", med mina mått mätt!

Lasse


Insänt av Sonja Kuoljok
måndag 2005-02-07, 19:18

Idag en fin obs på ett pat meters avstånd av 3 st DALRIPOR som åt knoppar på en liten björk som blivit fälld av en skoter (!). Själv färdades jag med skidor och kom precis upp på ett litet backkrön, så riporna varken såg eller hörde mig. Platsen var strax intill järnvägen vid norra utfarten från Jokkmokk.
Hlsn. Sonja


Insänt av Carolina henriksson
måndag 2005-02-07, 16:54
Webbadress: www.nof.nu

Torsdagen 2 var en slog det fast en ung Duvhöks hona 15 meter från våran stuga i tärnaby mycket fint ex.


Insänt av Rolf Gustafsson
måndag 2005-02-07, 11:23

Under lördagskvällen/natten 5.2 gjorde undertecknad och Sture Pettersson en ugglelyssnartur runt Boden och Luleå. Dessvärre fick vi inte höra några ugglor alls men vi grillade korv och hade det gott ändå.


Insänt av Rolf Gustafsson
måndag 2005-02-07, 09:56

Lördag 5 feb. Vid Gräsörenbron ser jag en DALRIPA sitta i strandskogens buskage ätandes knopp. Jag har inte sett dalripa på Hertsön sedan 1989 så det var en välkommen observation.


Insänt av Sture Sandberg <utterman@algonet.se>
söndag 2005-02-06, 22:16

Igår lördag 5/2 besökte en MINDRE HACKSPETT mitt fågelbord (efter enlängre tids uppehåll) och blev därmed nr 15 i artordningen, TURKDUVAN och BJÖRKTRASTEN är dagliga gäster på Ugglegatan i Piteå. Hälsn.Sture


Insänt av Maiken Arvidsson <maiken.arvidsson@telia.com>
söndag 2005-02-06, 20:34

Hej!
I det vackra vårvintervädret (redan i början av februari!) tog vi en promenad på Näsudden ner mot Bertnäsfjärden. Det enda som hördes var bilar på E4:an och skotrar. Två stackars GRÅSISKOR var de enda fåglar vi såg, förutom en DOMHERRE vid Bonäset under hemresan.

I det vackra solskenet fick vi i stället njuta av alla gyllenbruna grankottar i trädtopparna och spår av rådjur, räv, ekorre och någon musvariant (trevligt med tanke på kommande ugglesäsong).

Väl hemkomna kunde vi konstatera varför inga fåglar fanns i skogen. De hade naturligtvis tagit sig till första bästa fågelmatningsplatser. Hos oss hade de redan länsat restaurang Pilen ett par gånger under helgen och medan vi var borta hade de tömt de flesta barerna igen.

Må så grankott på Er alla människobarn, hälsar
Maiken och Tryggve
i Öjebyn – Piteå Gamla StadInsänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
söndag 2005-02-06, 18:43


Hej!

Idag söndag 6/2 har Staffan Sundin,Piteå, och undertecknad varit ute på en bilburen tur i delar av Piteå kommun. Avsikten i allmänhet var att kolla upp fågeltillgången, medan avsikten i synnerhet var att spana i närheten av kända fågelmatningar...

Hur det gick? Ja, man kan väl säga att fågeltillgången i stort var rätt begränsad. Under ca 4 timmar såg vi 17 olika arter, och för de flesta av dessa gällde att det rörde sig om relativt små numerärer.
Av intressantare februariobsar gjordes 3 stycken: Över soptippen i Öjebyn sågs 4 STARAR, och nära Storstrand (i Öjebyn) sågs 27 SIDENSVANSAR i ett villakvarter samt 1 BERGFINK vid en fågelmatning.

Ha det gott!/ Hälsar gör Lars!!!


Insänt av Mats Williamson
söndag 2005-02-06, 17:38

Så sent som iår har jag aldrig gjort min säsongspremiär för skogsskidorna. Satsningen var i planeringsstadiet storartad med tidig avfärd och massor av årskryss i sikte. Men innan jag hade hittat mina favoritsockar och lagt Tegsnässkidorna på takräcket hade den tidiga morgonen hunnit bli sen förmiddag. Nåväl i Nilspersa skogen utanför Luleå trummade 4 stycken STÖRRE HACKSPETTAR för fullt, DOMMHERRE OCH TALLTITOR hördes i skogen.

En skön fikastund i solen vara annars dagens höjdpunkt.

Mats W


Insänt av Thore Alm . kalix
söndag 2005-02-06, 09:10

Nötkråkor..
2 ex i Kalix-Näsbyn under mitt fågelbord
kl 08:30 sön 6 febr.(åt jordnötter)


Insänt av Per Sandberg
lördag 2005-02-05, 22:13

Hej!

Idag, lördag 5/2, åkte Lambada (jycken), Johan (sonen) och undertecknad västerut för en skogstur på skidor (jycken fick dock gå...).
Strax innan vi nått utgångsplatsen för turen passerade en LAVSKRIKA över vägen. Vi stannade och klev ur bilen och kunde på håll konstatera att någonting upprörde STÖRRE HACKSPETTar.

Efter att ha lämnat bilen någon km V om Fagerheden, nyttjade vi sedan en oplogad skogsväg i tämligen ymnigt snöfall.

När vi tog paus för varm choklad och limpsmörgås fick vi sällskap av en liten flock MINDRE KORSNÄBBar vars antal stötvis växte. STÖRRE HACKSPETTar fanns det gott om även här (samma som tidigare?) och upprördhet likaså. Plötsligt tog korsnäbbarna till vingar och kunde räknas: 18 st.
Anledningen till uppfloget och hackarnas beteende blev plötsligt uppenbar: En SPARVUGGLA hade intagit toppen av en gran alldeles jämte korsnäbbarnas nyfunna favoritträd.

Med litet locktoner i visselform hade vi snart ugglan på 5-6 m avstånd. Vi "samtalade" en bra stund innan hackspettarnas närgångna och envetna "uppvaktning" fick den lille jägaren att få nog. (Eller blev den helt enkelt less mina monotona toner?)

Hur som helst: En fin upplevelse för oss alla (jycken fick nämligen pannkaka och fann denna utsökt!)

Per Sandberg, Piteå.Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
lördag 2005-02-05, 14:51

God lördag!

Tillbringade en förmiddagstimme vid Hertsöträsk. Förutom de vanliga MESARNA besökte 2 NÖTSKRIKOR, 1 NÖTKRÅKA, 1 STÖRRE HACKSPETT samt 1 hona GRÅSPETT fågelmatningen. Gott om KORSNÄBBAR som "kyppade", "pjuppade" och sjöng.

/Andreas


Insänt av Roger Nordmark <roger.nk@telia.com>
fredag 2005-02-04, 19:02

Hallå!
Igår på efermiddagen (torsd) lät det värre än i april på Camp Ronningen. Vi uppskattade antalet (då vi anlände) till över 175 st. och ca 12 arter.Det roliga är att NÖTKRÅKAN har återvänt.
På onsdag såg jag 7 st. samtidigt.
Ha de.
Nk.


  « Föregående 20       Nästa 20 »