Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Ida <idakrekula@hotmail.com>
lördag 2005-01-08, 13:22

Jag har en talgboll i en rönn utanför köksfönstret. Själv är jag ingen fågelskådare men vid frukosten i morse fick jag syn på en vacker fågel jag inte har sett förut. Efter en titt i frågelboken visdade det sig att det var en Gråspett. Jag hoppas nu att den besöker mig fler gånger och jag kommer hålla utkik efter andra mer sällsynta arter.

Hälsningar Ida i Råneå


Insänt av Peter Nilsson <peter@medit.se>
lördag 2005-01-08, 06:17
Webbadress: http://www.communique.se/medit/tanzania/

Gott Nytt År

Vid fågelbordet på vid Vargviken på Fårön har jag märkt 158 domherrar. Av dessa har 28 individer återfångats (18%) Motsvarande siffror för talgoxe är 22%, talltita 38%, blåmes 24% samt svartmes 42%. För domherre har fem individer kontrollerats efter ca ett år i övrigt är tiderna mellan märkning och kontroll 3-55 dagar. Ingen av domherrarna har återfångats fler än två gånger och en intressant iakttagelse är att det finns endast en hona bland de 12 som återfångats två gånger. Noterbart är också att 38% av återfångsterna utgörs av honor med ruvfläck, dvs förmodligen häckande i närheten (men de flesta endast återfångade en gång). Medelvärdet för arten är 16 dagar och medianvärdet 14 dagar. Eftersom jag oftast märker endast på helgerna så kan dessa värden vara något missvisande.

Hälsar Peter från Dar som just hemkommit från en tredagars safari till Mikumi NP, Tanzania och därifrån uppdaterat med lite bilder som finns på adressen ovan.

Insänt av Tony Persson <tonper378228@bredband.net>
fredag 2005-01-07, 18:09

Hade 3 ex. BÄNDELKORSNÄBB på Porsön igår(6/1)överflygande.
Vänliga hälsningar Tony.


Insänt av Rolf Gustafsson
fredag 2005-01-07, 15:35

Min erferenhet av domherrar (vid fågelbord i Luleå) är liktydig den Håkan Tyrén anger. Det är en stor andel "nya" domherrar som dyker upp. Vissa individer har jag kontrollerat åren efter märkningen men de allra flesta försvinner (för gott?).
Något som f ö gäller många andra arter oxå. enstaka blåmesar, talltitor och talgoxar är desamma men i övrigt ständiga rörelser.
Har bl a kontrollerat talgoxar från Umeå och tornio (Finland) på Lövskatagrundet.


Insänt av Håkan Tyrén
fredag 2005-01-07, 14:34

Ang. domherrar.
Mina erfarenheter av domherrar är att det mycket väl kan röra sig om flockar som flyttar runt.
Under April 2001 (?) ringmärkte jag 40-50 domherrar under april vid Abborrträsk utanför Gällivare (3 tillfällen). Jag uppskattar att jag märkte kring hälften av det som fanns. Varje gång var det nya individer som dök upp. Det är en ansenlig mängd domherrar som passerar ett fågelbord bara under 3 dagars märkning!
En av domherrarna var märkt i Aneby, Småland året innan.
En domherre jag ringmärkt fick jag återfynd på från Tärendö (samma år), och en annans återfångades i Dividalen (1 år efter).
Domherren är inte så ortstrogen och stationär,snarare en strykfågel i mina ögon.


Insänt av Ingrid Sandahl <ingrid.sandahl@telia.com>
torsdag 2005-01-06, 22:24

Domherrar
Jag har idag tillbringat några timmar vid Institutet för rymdfysik för att om möjligt läsa av färgringar på lappmesarna vid fågelbordet. Detta är inte helt enkelt, för de små liven är inte sä värst benägna att visa benen. Under tiden såg jag åtminstone 4 DOMHERRE-flockar med 10, 7, 17 och 11 fåglar. Är det någon som vet om dessa flockar är stabila? Är det troligt att det är olika flockar eller kan man tro att det till stor del är samma fåglar som kommer tillbaka flera gånger? För övrigt sågs 2 LAPPMESAR (en identifierades=honan som häckade i holk 70 i somras) 1 NÖTSKRIKA, 2 TALGOXAR (vi har inte så många av den arten här just nu), 3 TALLTITOR och 1 KORP. Detta är den typiska fågeluppsättningen hos oss just nu så när som på att lavskrikorna höll sig undan idag.


Insänt av Rolf Gustafsson
torsdag 2005-01-06, 18:06

Hoppsan,
glömde de 2 järpar vi också såg.


Insänt av Rolf G Gustafsson <rolfg092017802@yahoo.se>
torsdag 2005-01-06, 18:05

Jan-Olov Johansson och undertecknad gjorde idag 6.1 en tur ut på södra skjutfältet i Bodens kommun. Vi gjorde 19 stop, bl a vid många "talgbitar" (tack Mats B för vägbeskrivningen).
Vi såg följande arter och olika ex.
talltita 46 ex.
mindre korsnäbb 14 ex.
kråka 11 ex.
svartmes 8 ex.
tofsmes 5 ex.
större hackspett 5 ex.
nötkråka 3 ex.
blåmes 3 ex.
lavskrika 2 ex.
skata 2 ex.
strömstare 2 ex.
gräsand 1 ex.
korp 1 ex.
talgoxe 1 ex.

På Svalan kan ni se exakt var och vid vilket klockslag vi såg dem.


Insänt av Roger Ripa
torsdag 2005-01-06, 15:28

Sedan i tisdags har jag en RAPPHÖNA vid min fågelmatning hemma i Nickbyn (Luleå). Den är ganska oskygg.


Insänt av Rolf Gustafsson
onsdag 2005-01-05, 11:39

STRÖMSTARE, 1 ex. klockan 11.15 (5.1.05) vid Skurholmsfjärdens (Luleå) ut/inlopp vid gångstigen vid fjärdens SV hörn. Dvs vid brofästena av broarna över järnvägen. Om nu någon vill ta en lunchpromenad dit.


Insänt av Håkan
tisdag 2005-01-04, 22:29


Rapport från Gällivare-området:

En skogstur läng Paukibäcken igår gav ca 25-30 BÄNDELKORSNÄBBAR ca 20 MINDRE KORSNÄBBAR, 8 GRÄSÄNDER 3 STRÖMSTARAR

Idag var det Tjautjasbäcken tur att få ett besök vilket gav 4 STRÖMSTARAR, 1 BÄNDELKORSNÄBB och ca 10 MINDRE KORSNÄBBAR

Hasse G hade på sin skidtur vid Kuossavare BÄNDELKORSNÄBB (en flock på ca 25 st och sedan flera smågrupper med jämna mellan rum).


Insänt av Sonja Kuoljok <sonja.kuoljok@alfa.telenordia.se>
tisdag 2005-01-04, 22:04

Hej!
Fick idag ett tel-samtalfrån en bekant i Jokkmokk som hade en "konstig" fågel som åt solrosfrön från fönsterbrädan. Hon kunde inte komma på vad det var. Nåväl, jag var snart där och kunde konstatera att det var en TALLBIT honfärgad. Kändes verkligen udda denna rönnbärsfattiga vinter! Och läckert att stå på insidan av fönstret och se den vackra fågeln på någon dm:s avstånd.( den fågelbok damen hade avbildade endast hane tallbit, så det var ju inte så lätt )

Hälsningat Sonja


Insänt av Lasse Härkönen, GÄLLIVARE
tisdag 2005-01-04, 17:49
Webbadress: http://www.rallarrosen.se

Både GRÅSPETT och GRÖNFINKAR syns ännu vid fågelbordet här också - och det lär väl inte bli färre av dom (finkarna alltså) allteftersom det ljusnar...

God Fortsättning, från Gällivare önskar

Lasse


Insänt av Folke Larsson <folke.larsson@bredband.net>
tisdag 2005-01-04, 17:24
Webbadress: Alla Länets Jaktfalkslokaler

UGGLORNA PÅ GÅNG ?

Årets första dag hade jag en visslande sparvuggla 15:30. När jag härmade den så svarade den med "dominanslätet".
Strax före 17:00 ropade en pärluggla
och senare på kvällen var spelet intensivt. Både obsarna är från Åkerholmen i inlandet mellan Älvsbyn och Harads. Jag hade för övrigt 9 arter på fågelbordet, däribland grönfink. Det är nog första Januari-obset därifrån.

Dom varma vindstilla nätterna framöver kan det nog ge utdelning med en tur till uggle-markena i länet.

Folke Larsson


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
tisdag 2005-01-04, 15:13

Hej alla!

Har idag, tisdag den 4/1 2005, genomfört en av mina årliga vinterfågelräkningar. Jag promenerade från Södra Sunderbyn via Gammelstad och Gammelstadsviken till Porsön och stannade vid 20 förutbestämda punkter för att notera vilka fåglar som syntes till och hördes. Vädret var mulet, vindstilla och temperaturen några grader under 0 – behagligt promenadväder, alltså!

Det hände saker redan vid starten kl.0925. På första punkten dök nämligen en flock om 50 GRÖNFINKAR upp vid vägkanten, och strax därefter flög 14 KRÅKOR ner från ledningsstolpe. Arter som KORP, SKATA, TALGOXE, GRÅSPARV och GULSPARV visade sig också inom kort och innebar en rivstart på rutten!

Sedan fortlöpte räkningen utan några större sensationer. När det hela var över strax efter kl.13 hade 184 fåglar av 14 arter noterats, vilket är lite fler individer än vanligt men artmässigt normalt. I och med den stora flocken på första punkten blev GRÖNFINKEN den vanligaste arten med 57 inräknade individer följd av säsongens invasionsfåglar, KORSNÄBBARNA, vilka var 45 till antalet, därav 5 säkra MINDRE, 2 säkra STÖRRE samt 38 obestämda. Även 1 BÄNDELKORSNÄBB iakttogs, men det var mittemellan två punkter. Den enda nya arten för rutten blev VARFÅGEL, som satt i en trädtopp vid Friluftsmuseet Hägnan, Gammelstad. Av arter som saknades under räkningen kan nämnas gråsiska (blott 2 ex. sågs mellan två punkter), kaja, sidensvans samt domherre(har aldrig hänt förr på mina rutter att domherren uteblivit!).

Bästa hälsningar

AndreasInsänt av Jan-Olov Johansson
tisdag 2005-01-04, 08:30

Lunchtur igår till Gammelstadsviksvägsmatningen gav bland annat 4 MINDRE KORSNÄBB.
/Jan-Olov J


Insänt av Jan-Olov Johansson
måndag 2005-01-03, 09:32

Årets första obs blev två SKATOR, den andra, något överraskande, en SPARVHÖK som svepte in över fågelbordet och därmed kvalificerar sig till fågelmatningstävlingen. Igår morse blev det en tur till Gräsörenbron, men i det vågräta snöfallet syntes inte en fjäder, förrän ett hackande i sälgarna bredvid vägen drog uppmärksamheten till sig - min första TRETÅIGA HACKSPETT!
Den satt lugnt och knackade med mig på några meters håll. Kanske samma trygga individ som Krister J rapporterade häromsistens.
/Jan-Olov J


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
söndag 2005-01-02, 21:00


Hej!

I dag söndag 2/1 har jag gått min vanliga runda i Öjebyn, Piteå kommun. Under en knapp timmes promenad mitt på dagen, visserligen i hårdblåst och tidvis med inslag av snö eller regnblandad snö, noterades all-time-low. Jag såg och hörde sanslöst låga siffran 4, och då avses faktiskt inte arter utan individer...! 3 KRÅKOR och 1 DOMHERRE var rubbet den timmen! Ofattbart, eller hur!

Att vädret har betydelse vet vi sen tidigare, men att det kan ha SÅ stor betydelse känns märkligt.../Lars.


Insänt av glennbark@hotmail.com
söndag 2005-01-02, 18:00

Var bara tvungen att skriva in och berätta att jag fick se ISMÅSEN nere i Lerkil, S om Göteborg, på ca 4 meters håll i mellandagarna. Fint och stilla satt den när man fotade den :-)) På hemvägen (till föräldrarna i Gbg alltså) så fick jag även inprickat en SVARTNÄBBAD ISLOM.
På hemmaplan kan jag rapportera 5 PILFINKAR vid fågelbordet på tomten. Inte så kul vid jämförelse...men men ;-)

/Glenn


Insänt av Tomas Carlsson <tomasz@whoever.com>
söndag 2005-01-02, 12:58

Tog en promenad runt byn (Bergsviken, Piteå) på nyårsdagen för att möta årets första fåglar. Noterade 14 arter: BLÅMES, TALGOXE, SKATA, KORSNÄBB, KRÅKA, PILFINK (125 ex), GRÖNFINK, SVARTMES (3 ex varav två sjöng för fullt), DOMHERRE, SIDENSVANS(65+30 ex), TAMDUVA, STÖRRE HACKSPETT, GRÅSPARV och TALLTITA.
Har gjort ungefär samma promenad varje nyårsdag de senaste åren: 2004 sågs 16 arter, 2003 20 arter, 2002 12 arter och 2001 17 arter.


  « Föregående 20       Nästa 20 »