Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Tore Fjällborg
onsdag 2005-02-16, 22:06

Hej!
Bor vid sjön Kaalasjärvi, Kalix älv´s början. Vi sätter ut matrester och dylikt åt skator, kråkor, rovfåglar och rävar. Matstället är ca 50 meter från bostaden, vi bor utanför byn Kaalasjärvi.
14 feb. fick jag se en stor rovfågel sitta vid sjöstranden i en björk. Tog fram tubkikaren och kunde se att det var havsörn. Efter ca 40 minuter kom den till matstället.
Med hjälp av tubkikaren kunde jag se att den var ringmärkt, och till min glädje kunde jag läsa märkningen på ringarna. Skickade e-post till ringmärkningscentralen om min iakttagelse.
Nästa morgon kl. 07.17 fick jag svar, att den var märkt den 23/6 1998 i Norrbottens läns Lappmark och den var enda ungen i boet.


Insänt av Rolf Gustafsson
onsdag 2005-02-16, 12:20

SPARVHÖK 1 adult hona retar ca 20 tamduvor, som inte fick en lung stund på länge, vid Stadshotellet i Luleå 15 februari vid 08.50-tiden.


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
tisdag 2005-02-15, 18:59


Hej!

Fick alldeles nyss (tisdag kväll 15/2) en rolig liverapport från min arbetskamrat Leif Grönlund i Stensjökullen, Blåsmark (Piteå kommun). Genom telefonen fick jag ta del av den spelande PÄRLUGGLA som sitter alldeles i närheten av Leifs hus... Kul!!!

Ha det gott!/Lars.


Insänt av Krister Jakobsson <krister.jakobsson@edu.lulea.se>
tisdag 2005-02-15, 12:16

Fick se STRÖMSTAREN igår eftermiddag vid värmeverket. I morse 3 NÖTKRÅKOR, NÖTSKRIKA och TRETÅIG HACKSPETT vid Hertsö ängar


Insänt av Rolf Gustafsson
söndag 2005-02-13, 11:24

SPARVHÖK 1 adult hona vid Statoil-rondellen i Luleå på förmiddagen. De båda hannarna av GRÄSAND ligger nu S om Kalvholmen och ses från Lövskatagrundet. Svartöviken har frusit till helt under sistlidna natt.


Insänt av Thore Alm. Kalix
söndag 2005-02-13, 09:54

Kalix-Näsbyn, söndag 13 febr.2005.

Oj.då!! En nötkråka tog en talgoxe strax utanför fågelbordet och orsakade lite panik bland övriga mesar! Ingen födobrist-jag har (också) sparat cembrakottar och strött ut jordnötter.men...,


Insänt av Rolf Gustafsson
lördag 2005-02-12, 21:24

Luleå 12 feb.
Hade glädjen att få se en TRETÅIG HACKSPETT för andra dagen i rad men denna gång vid Gräsörenbron. Vid koloniträdgårdarna trummade två STÖRRE HACKSPETTAR. En hanne och en hona och de trummade i duett. De satt mindre än 100 m ifrån varandra och inom synhåll för varandra. Eftersom jag såg båda individerna hördes det väl att honans trumning var något korta än hannens.

En MINDRE KORSNÄBB, hona besökte ett bo nästan uppe i toppen av en hög gran längs gamla Lövkärsvägen.


Insänt av Roger Nordmark <roger.nk@telia.com>
lördag 2005-02-12, 19:32

Hej.
Lars H som jag skrev hoppades jag på att få kontakt med 7-8 nötkråkor idag på birdcampen. Jag hade fel såg 10-12 NÖTKRÅKOR samtidigt (nytt rekord). Det var häftigt.
Jag tror att mina lagrade utkastade cembra kottar fick fart på dem. Det var kul att obsa hackspettar, nötkråkor och gråspetten (hona)samt alla småfåglar samtidigt vid det större fågelbordet med isterhäng.
De sköna vårvintertimmarna skar genom själen idag.
Hälsningar
Roger Nk.


Insänt av Sonja Kuoljok
lördag 2005-02-12, 19:30

Hej!

Klagade igår på forumet att det var helt tomt vid mitt fågelbord på tomten i Jokkmokk. Idag kom emellertid 3 GRÖNFINKAR på morgonen och följdes sedan av 10-15 TALGOXAR, 10 gråsparvar
och på em kom GRÅSPETTHONAN, mycket välkommen tillbaka, har inte sett henne sedan den 11/1.
Vid fågelmatningen i skogen sjöng TALLTITAN, det var verkliga vårkänslor fick t.o.m.bevittna en parning! Där fanns dessutom 2 ex ST.HACKSPETThonor och en GRÅSPETT, den senare såg jag lite dåligt p g.a lågt stående sol rakt i ögonen så jag vet ej om det var hane el.hona.
På hemvägen ( per skidor) siktades KORSNÄBBAR 4 EX., KORPAR OCH KRÅKOR.
Hälsn Sonja


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
lördag 2005-02-12, 17:57


Hej!

I dag lördag 12/2 har jag varit ute på en tur i de mer centrala delarna av Piteå kommun. Det var relativt fågelfattigt, trots många fina matningar. (Kanske behövs det lite mer kyla för att få fåglarna närmare matningarna?)

Av intressantare obsar bör nämnas en BJÖRKTRAST hos "Uttermannen" Sture Sandberg, dvs på Djupviken.
En annan BJÖRKTRAST såg jag vid Ängsgatan 41, (Klubbgärdet), där den lät sig väl smaka av äpplen "på tork" i ett äppelträd. En bit bort, i ett träd på Ängsgatan 52, satt ett par TURKDUVOR. (Bra plats, Ängsgatan :)!)

Hälsar gör Lars!


Insänt av Bryngel Domeij <bryngel.domeij@bu.pitea.se>
lördag 2005-02-12, 15:59

050212
Jag observerade ett rosenfinkspar vid infarten söder ifrån till Rosvik.Hona och hanne satt på vägen och snappade något, när bilar passerade flög de upp i småskogan bredvid vägen men så fort bilarna passerat flög de tillbaka. Jag tror det var salt som de var ute efter men det kan ju också vara sandkorn.Insänt av Lasse H, Rallarrosen, GÄLLIVARE
lördag 2005-02-12, 15:49
Webbadress: http://www.rallarrosen.se

12/2:
Strålade sol ingav till en inspektion av myren nedanför Stigge. Förutom KORSNÄBBAR - (bändlar och mindre) en märklig variant - en till synes helt ordinär mindre korsnäbb fast med små vita tertrialspetsar och med total avsaknad av bändlarnas vita vingband. Kommer genast att tänka på Rolf G's beskrivning av "...hur många varianter/raser/arter av mindre korsnäbbar det bör finnas på den Ryska kontinenten..." (se Forumet). En SPILLKRÅKA (hona) uppehöll sej spännande nära (50m från) Stigges fläskbitar - hur är det med Spillkråkor och fågelbord egentligen, kan man hoppas på att den vågar sej dit ?? - Dagens fågelbordsövervakning gav f.ö Domherre 6st, Grönfink 1st, Talltita 5st, Blåmes 3st, Talgoxe 20st, Större Hackspett 2st, Skata 1st samt 2st Nöstkrikor


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
lördag 2005-02-12, 14:25

Lördag 12/2 - en strålande vårvinterdag med inte alltför många minusgrader. Under förmiddagen spanade jag av Hattbergsområdet i Bodens södra skjutfält för att få se några trevliga skogsfåglar eller hökuggla. Därvidlag gick jag dock bet. Tyckte det var rätt dåligt med fågel överlag, bortsett från KORSNÄBBAR. Vid matningen vid Hattberget fanns TALLTITOR i parti och minut, STÖRRE HACKSPETT, TALGOXE och DOMHERRE. 1 SPILLKRÅKA hördes på håll.

På hemvägen ett kort stopp vid Gammelstadsviken. Vid Sture P:s fågelmatning några MESAR och DOMHERRAR som strax skrämdes bort av en jagande SPARVHÖK. Då var det dags för mig att ge upp dagens skådning.

/A


Insänt av Thore Alm . Kalix
fredag 2005-02-11, 22:37

fredag 11 fwbruari:Kalix-Näsbyn.
Nötkråkorna är nu dagliga matgäster vid fågelbordet och inger respekt hos "mina" två koltrastar! Väntar på geåsiskor vid fågelbordet....


Insänt av Rolf Gustafsson
fredag 2005-02-11, 15:30

En kort till tur till Lövskatagrundet, Luleå på eftermiddagen 11.2, gav 1 TRETÅIG HACKSPETT (13.20), 1 STRÖMSTARE (13.40) vid utflödet ur Svartöviken samt 2 GRÄSÄNDER (13.45) båda hannar i Svartövikens västra del.


Insänt av Tomas Carlsson <tomasz@whoever.com>
torsdag 2005-02-10, 14:09
Webbadress: http://biphost.spray.se/tomas.c

Hm, angående sjungande SVARTMES så kan jag som lokalpatriot inte underlåta att nämna att jag i Bergsviken, Piteå, redan på förmiddagen den 1 januari hörde två SVARTMESAR ivrigt sjunga alldeles intill varandra.


Insänt av Rolf Gustafsson
torsdag 2005-02-10, 12:53

Angående sjungande SVARTMES hade jag min första och hittills enda den 7.2 på Örnäskyrkogården. En stor samstämmighet i tiden för de första sjungande svartmesarna i Piteå och Luleå m a o.


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
onsdag 2005-02-09, 22:34


Hej!

Var ute på en promenad i gryningen i Öjebyn (Piteå kommun), i dag onsdag 9/2.
Elva arter sågs eller hördes.
Liksom Andreas nedan, hörde jag en sjungande SVARTMES. Kändes som ett kul vårtecken! Dessutom såg jag en hane SPARVHÖK, som satt och lurade i en rönn nära Bryggmans handelsträdgård. När jag kom närmare lättade höken, och drog iväg mot Sabels stormarknad.

Ha det gott!/Lars.


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
onsdag 2005-02-09, 19:57

Under en skidtur kring Kallaxheden/Lulnäsudden på onsdagsförmiddagen sågs endast två fågelarter: TALLTITA och SVARTMES. Jag åkte väl för fort för att se eller höra något annat än ljudet från mina egna skidor och stavar. Dagens obs av sistnämnda art var emellertid den första för året för mig, och det bästa var att det handlade om en sjungande fågel. Det finns hopp om att det blir vår även i år!

/A


Insänt av Krister Jakobsson <krister.jakobsson@edu.lulea.se>
onsdag 2005-02-09, 16:04

En kort cykeltur till Hertsöträsk i går morse gav en TRETÅIG HACKSPETT vid utfarten till Lövskärsvägen.Den var helt orädd och satt kvar fast jag var 2 m ifrån den. En NÖTKRÅKA skrek samtidigt. Såg också årets första TRÄDKRYPARE och KUNGSFÅGEL.
I Lördags lockade jag fram en SPARVUGGLA vid Hertsöträsket. Den kom och satte sig på en gren på 2 m avstånd och lät sig både fotas och filmas. Samtidigt lärt ytterligare en sparvuggla ett par hundra meter bort  « Föregående 20       Nästa 20 »