Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Jan Andersson <folke.langen@gmail.com>
söndag 2012-05-06, 17:22

Halsmärkta sädgäss

Två av sädgässen, EHJ och EHP, som Lars Sandberg läste av idag vid Karlbergsåkrarna, Öjebyn var tillsammans vid Alviksgården den 29 april, då vi avläste dessa individer tillsammans med tre andra "halsgäss".
Intressant att se att de byter lokal innan det är dags att flyga mot häckningsområdet. Står de vid Alviksgården tror man ju att de drar norrut/nordost när de rastat klart!!

Glöm inte bort att rapportera era halsringsförsedda gäss/svanar. Även om fler ser dem är det inte säkert att någon annan rapporterar.
Skicka till: leif.nilsson@zooekol.lu.se


Insänt av Göran Norman <guran.norman@bahnhofbredband.se>
söndag 2012-05-06, 11:54

Ja, det var bara att fylla på vid fågelmatningen i trädgården. 100-tals grönsiskor, minst 50 bergfinkar, en del bofink, pilfink, gråsiska, blåmes, talgoxe, domherre har ockuperat trädgårdar i kvarteret (Bensbyn Luleå) efter det häftiga snöfallet. Alla som har kvar fågelmatning - fyll på!


Insänt av Lars Harnemo
söndag 2012-05-06, 11:45

Instämmer med nedanstående inlägg. Det fullkomligt kryllar av grönsiskor vid fågelbordet här på Hertsön, minst ett hundratal. Enstaka bofinkar, bergfinkar, grönfinkar mm.
Det börjar ljusna på himlen - äntligen!


Insänt av Thore Alm . kalix
söndag 2012-05-06, 09:51


Det regnar grönsiskor..söndagmorgon..

Som Staffan förutspådde. så "ramlade "det ner ett 80-tal grönsiskor plus enstaka bergfinkar på den lilla ytan. där vinterns fågelmatning stått-barmark där i ett för övrigt vitt landskap !


Insänt av Staffan Sundin
lördag 2012-05-05, 19:51

HAR NI KOLL PÅ FÅGELMATNINGEN?
Det är inte för sent att få in trevliga fågelobsar på fågelmatningen. Med dagens ymninga snöfall letar sig fåglarna gärna dit det finns mat, förstås. Jag startade morgonen med att hälla ut ca 15 kilo solrosfrön och en del annat ätbart.
Min matning ute på Näset, Norrfjärden, har idag gästats av bl a cirka 200 BERGFINKAR, ca 50 BOFINKAR, 40-talet GRÖNSISKOR, ca 10 TALTRASTAR och dubbelt upp med RÖDVINGAR, 2 KOLTRASTAR samt några lite rarare arter; en hane LAPPSPARV, en hane SÄVSPARV, en ÄNGSPIPLÄRKA (men den letade knappast solrosfrön..) och en hona BLÅ KÄRRHÖK (som försökte fånga en av finkarna).
Mata på! Då kan ni säkert få in en och annan lite sällsyntare fågel. Dessutom för ni en god gärning för fåglarna.
//Staffan


Insänt av Mona Niemelä <mona@graffiti.net>
lördag 2012-05-05, 18:01

Sett Rödhaken idag i Boden och massor med Bergfinkar vid fågelbordet


Insänt av Mats Karström
fredag 2012-05-04, 21:45

Lars Sundberg och jag 90 häftiga rovfågelminuter på kraftverksdammen i Vuollerim vid 15-tiden. Sparvhökar, ormvråkar, tornfalkar, två havsörnar, fjällvråk, pilgrimsfalk, duvhök och blå kärrhök, sammanlagt minst 20 rovfåglar av 8 arter! Strax innan hade vi även sett två fiskgjusar. Även 9 sträckande grågäss. Ikväll rastande en svartkråka på åkrarna, upptäckt av Benne Larsson.
Hälsar Mats


Insänt av Hansi Gelter <hansigelter@hotmail.com>
fredag 2012-05-04, 19:18
Webbadress: www.guide-natura.com

Salskrake par utanför Lövgrundsvägen, Renön. Salskraken kommer årligen just när isen går upp utanför Renön.


Insänt av Stefan Jönsson
torsdag 2012-05-03, 23:22

Hej såg en stenknäck i sävast i dag.


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
onsdag 2012-05-02, 22:25


Hej!

Här kommer en (något sen...!) rapport från vårfågelexkursionen i Piteå på första maj. Undertecknad och de fem deltagarna Birgitta Nordgren, Monika Norén, Matts Vikström, Thorbjörn Bergman samt Ragnar Mård, startade vid Storstrandsvaken i Öjebyn. Där hade det tömt rätt rejält, men vi kunde i alla fall se bl.a. en FJÄLLVRÅK, två SPARVHÖKAR, en TORNFALK, tre KNÖLSVANAR samt ett par SALSKRAKE. Därutöver fanns det gott om SKRATTMÅS samt vanligare änder i vakens närmaste omgivningar.

Efter ett tag omgrupperade vi, beroende på fågeltillgången och f.a. den snåla NV-vinden... Nästa anhalt, och även den sista anhalten, blev Södra Armen. Sträcket där var svagt, men ändå kunde en del GRÖNSISKOR och BO-/BERGFINKAR noteras som sträckare. Dessutom sågs en handfull FJÄLLVRÅKAR, SPARVHÖKAR samt BLÅ KÄRRHÖKAR sträcka mot NO. Inte många, men sammantaget ändå värda stunden på plats! Även HAVSÖRN, SMÅLOM och EJDER hamnade i protokollet. Södra Armen bjöd dessutom lä denna dag, så vi kunde alternera mellan skådande och fikaintag på bästa sätt!:-)

Vid pass 12:00 upplöstes exkursionen, och vi kunde nöjda med en vacker dag samt en hel del nära obsar av trevliga fåglar så vända hemåt. Vi blickar dock redan fram emot nästa års exkursion!

Hälsar gör Lars!


Insänt av Göran Norman <guran.norman@bahnhofbredband.se>
tisdag 2012-05-01, 15:02

Cirklar på uppvindarna ska det vara! De rovfåglar som noterats sträckt över Bensbyn/Björkskatan (Luleå) denna vecka har varit Ormvråk, Fjällvråk, Bivråk, Duvhök, Sparvhök, Havsörn. Tyvärr inga mängder utan endast enstaka ex.


Insänt av Göran Norman <guran.norman@bahnhofbredband.se>
tisdag 2012-05-01, 14:55

Två timmars promenad runt Bensbyn i Luleå gav inte mycket mer än en Dubbeltrast bland alla andra trastar. Sen sätter man sig på tomten och fikar. Då dyker en Havsörn (ad) upp över huset och ciklar på uppvindarna - mäktigt som vanligt.


Insänt av Evy Eriksson <evy.lulea@telia.com>
tisdag 2012-05-01, 09:36

En ringtrast har uppehållit sej från ca 7 tiden vid lasarettsgatan i Gällivare nära vassaraälven, ser den från frukostbordet mot grannhusets upptinade gräsmatta som den sliter och drar i.


Insänt av Lars Harnemo
tisdag 2012-05-01, 00:08

Ingen som skriver om den Svarta rödstjärten som Jan Bergström hittade idag vid Sandnäset, Mörön?
Det var enväldigt sällskaplig hane som visade upp sig hela dagen på ett trevligt sätt. Den höll till vid den gamla röda gården nummer 11 när man svänger ned mot Möröbanken. Den är antagligen kvar där imorgon också.
Lycka till ni som inte hann med idag.....


Insänt av Björn Arvidsson <bjornarvidsson@allt1.se>
måndag 2012-04-30, 16:41

Parning knölsvanar föregången av sedvanligt knölsvansceremoniel. Vid sidan om: 1 st. löshäst, inalles 3 individer. Svensbyfjärden, Valborgsmässoafton 2012. En morgon med ett och annat vårligt förtecken!


Insänt av Krister Jakobsson
söndag 2012-04-29, 22:20

Två GRAVÄNDER satt på sangrynnan utanför Gräsörenbron kl 19.40-19.55.Försvann sedan, vet inte om de flög iväg eller simmade bakom grynnan


Insänt av Maria Müller <maria-muller@live.se>
söndag 2012-04-29, 16:03

Stenskvättan har återvänt. Den har haft ett par lyckade häckningar i vår stenmur alt. piren. Gårdagen började bra bl.a. med havsörn, tranor, sparvhök och duvhök. Den sistnämnda har kalasat på en duva några meter från huset.

Kennerth och Maria


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
söndag 2012-04-29, 05:35


Hej!

Här kommer några rader om lördagens fantastiska upplevelser vid Södra Armen, dvs Piteälvens mynningsområde. Jag var på plats 05:00, och slutade spana 16:40. Ungefär halva denna tidsperiod fanns även Sven-Erik Sundberg, Thorbjörn Bergman samt Sture Sandberg på plats. Detta var GULD värt eftersom det tidvis var omöjligt att stå där ensam och hålla koll emedan fåglarna pumpade fram mer eller mindre kontinuerligt, speciellt mellan ca 07:00 och 10:00!

När jag hade skrivit in den sista obsen, fanns 5547 sträckare av hela 61 arter i protokollet. Det som f.a. kännetecknade dagen var rovfågelsträcket, där till sist 311 individer av 13 arter blev bestämda. Dagens första sträckande rovisar blev två fjällvråkar, redan 06:20. Till sist bokfördes hela 129 ex av arten som sträckare! Även siffrorna för sparvhök (85) samt ormvråk (34) var imponerande i Norrbotten. Roligaste rovisen var den bruna glada som S-E upptäckte, särskilt som det med stor sannolikhet kan sägas vara den bruna glada som fotograferades när den sträckte från Bjuröklubb tidigare på morgonen!

Tre hussvalor samt två ladusvalor gjorde ingen sommar, men var ändå extra välkomna, förutom alla andra sträckare som räknades in. Den intresserade hittar fullständig redovisning i Svalan!/Lars.


Insänt av Lars Harnemo
lördag 2012-04-28, 21:44

Hej. Har varit ute nästan hela dagen och skådat med barnbarnet Ivan. En riktig kvalitetsdag med BB! Vi startade vid Hertsöfjärden där fiskgjusen, skräntärnorna, dvärgmåsarna, skedänderrna, skäggdoppingarna, salskrakarna, sothönsen, viggarna och sjöorrarna gladde i det underbara vårvädret.
Sedan drog vi till Alvik- Ersnäs- Mörönområdet. Ivan var sugen på att se rovfågel, så efter lite letande hittade vi till slut en fjällvråk och en tornfalk och förståss den obligatoriska havsörnen.
En helt igonom lyckad heldag i härligt väder. Får se om vi orkar ta en tur imorgon också.... ;-)
Hälsningar från Lars och Ivan


Insänt av gunnar norlin <mumsan21@hotmail.com>
lördag 2012-04-28, 20:57

bensbyn i dag!!
svanar
grågäss
kanadgäss
gräsand
sjärtand
salskrake
spov
blå kärrhök
sparvhök

mfl


  « Föregående 20       Nästa 20 »