Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Herman Sundqvist <herman.sundqvist@sveaskog.se>
torsdag 2005-03-03, 00:09

En frusen och mycket oskygg BJÖRKTRAST vid Plannjas kansli i Luleå idag (igår eftersom kl är över midnatt). Tre SIDENSVANSAR på Sandenområdet i Boden.

/Herman S


Insänt av Tore Fjällborg, Kaalasjärvi
onsdag 2005-03-02, 20:20

En tur med start, utloppet från sjön Kaalasjärvi och 2 km nedströms Kalix älv.
Sångsvanen "Svanhild" som har stannat för tredje vintern i rad vid utloppet från Kaalasjärvi. Byborna har gett namnet och matar den.
14 strömstarar såg vi.


Insänt av Rolf Gustafsson
onsdag 2005-03-02, 13:52

GRÄSAND 1 hanne vid Lövskatagrundet, Luleå den 1 mars.
GRÅSPETT ett ropande ex på Kalvholmen, Hertsöfjärden den 2 mars.


Insänt av Eva Sandström <evasandstrom_6@hotmail.com>
tisdag 2005-03-01, 15:43

Åkte skidor till Risön, Bensby skärgård mån 28 febr. På kvällen kl 20 en spelande PÄRLUGGLA södra delen av ön trots -21 gr, stjärnklart utan månsken.


Insänt av Rolf Gustafsson
måndag 2005-02-28, 14:29

Dagens (28 feb.) 22 km långa promenad på Hertsön gav bl a en bobyggande STÖRRE KORSNÄBB, hona. Hon anlände med ca 10 cm långa späda kvistar till sitt bo som var placerat ca 1,5 m ut från stammen i en yvig gren på en tall. Boet ligger ca 6 m upp i tallen. I samma tall satt en hanne av samma art och sjöng.
Detta är det andra korsnäbbsboet jag finner i år. Tidigare har jag berättat om ett bo av en mindre korsnäbb i en gran. jag har sett ytterligare två mistänkta boplatser av den mindre arter på Hertön men de är ännu inte bekräftade med observation av själva boet eller bobyggande.Insänt av Jan Eriksson
söndag 2005-02-27, 19:38

Ugglelyssnartur igårkväll. Utgående från Boden blev det en tur huvudsakligen i sydlig riktning. Inga ugglor hördes, men trevligt att komma ut i vilket fall som helst. Idag blev det en skidtur till Gjutbergsområdet, härligt väder! Vad fåglar beträffar fick jag nöja mig med några Korsnäbbar,Talltitor och Större hackspettar.

/Jan


Insänt av Rolf Gustafsson
söndag 2005-02-27, 19:07

Bodens södra skjutfält 27.2.05. Undertecknad tillsammans med Sture Pettersson. HÖKUGGLA 1 ex. GRÅSPETT 1 hanne. MINDRE HACKSPETT 1 ex. TOFSMES 3 ex. STRÖMSTARE 1 ex. NÖTKRÅKA 2 ex., m fl mer vanliga arter.


Insänt av Rolf Gustafsson
söndag 2005-02-27, 18:35

Lövskatagrundet, Luleå 26.2.05. STRÖMSTARE 1 ex. GRÄSAND 2 hannar.


Insänt av Sara Berg
söndag 2005-02-27, 14:18

På väg till stugan i går så fick jag syn på några fåglar som flög upp från vägen och satte sig i en gran i närheten.
Spanade och såg att det var bändelkorsnäbbar, och jag kunde fota dem. Men det är några snygga linjer på fotot som kallas elledningar... Alltid nåt i vägen.

I stugan (oinakka) så fanns det talltitor, lappmesar, nötskrika, lavskrikor, talgoxar, en större hackspetthona, grönfinkar, domherrar... känns som om våren är på väg.

På vägen hem såg jag även en dalripa som flög över vägen.

/Sara


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
söndag 2005-02-27, 12:27

Hej hopp!

Idag söndag tog undertecknad en längre skidtur på Hertsön kl.0700-1100. Vid starten -13 grader och vindstilla, några timmar senare måttlig NV-vind och -5 grader samt en strålande februarisol - underbart!

Vid startpunkten Hertsöträsk blev SPILLKRÅKA dagens första hackspett som satt på talgbiten och käkade. Det var kanske inte den arten man hade förväntat sig vid matningen. När spillkråkan blivit mätt dök 1 NÖTKRÅKA upp på talgen.

Den följande timmarna bjöd bland annat på 10-talet trummande och grälande STÖRRE HACKSPETTAR, diverse MESAR, tre arter KORSNÄBB, därav 1 överflygande BÄNDELKORSNÄBB samt 2 honor STÖRRE KORSNÄBB i en tall på ett hygge.

I Nils-Persaskogen inmundugades te och mackor med födosökande TRETÅIG HACKSPETT samt sjungande TRÄDKRYPARE i närheten. Skidade sedan mot Gräsören och möttes där av en subadult HAVSÖRN som satte sig i ett träd på SSAB-sidan. Vid hamnen i Björkhaga fick jag, på samma sätt som Mats B häromdagen, se 1 hona MINDRE KORSNÄBB som av allt att döma samlade bomaterial, något slags "ludd" som hon hittade under takpannorna på en stuga och som hon försvann med in i en grandunge. Undra hur många tusen korsnäbbshäckningar det sker i länet ett gott grankottår som 2005?

/A (nöjd efter en härlig vårvinterdag)


Insänt av Jan Anderdson <jan.andersson@edu.boden.se>
söndag 2005-02-27, 12:08

Hej!
En av våra ringmärkta GRÅSPETTAR slutade sina dagar efter att ha flugit in i en altanvägg i S.Svartbyn, Boden i fredags. Fågeln, en hona, var märkt (även färgring)den 27/11-03 ute hos Walle Berggren i S.Svartbyn. Minst 3 ggr är den avläst ute på Camp Ronningen, någon km från märkplatsen, två ggr förra vintern och sista gången i nov. denna vinter. Dess, vinterområde verkar ha varit stabilt, men om den häckat i området är inte helt säkert, undersökningar i Umeå visar att häckningsplatsen kan ligga långt från vinterområdet, kanske upp till några mil.
Känns tråkigt att forlora just en hona av arten, men som tur är har ju arten en gynnsam utveckling för närvarande.


Insänt av Mats Bergquist <mats.bergquist@home.se>
lördag 2005-02-26, 23:36

26.2 klockan 22.00 hörde Berth-Ove Lindström och jag en spelande hane LAPPUGGLA i Gemträskterrängen.

På fm. gjorde jag en promenad och upptäckte bl.a. ett par MINDRE KORSNÄBBAR vid Holmfors station. Honan flög med två små grankvistar till ett på högt upp i en gran. Hon lade sig också i boet för att se om byggandet var bra. Bra läge på boet, cirka 25 meter från vägen, vilket gör att man kan hålla koll på häckningsframgången. Mycket rolig upptäckt!

/ Mats B
Insänt av Sture Sandberg <utterman@algonet .se>
lördag 2005-02-26, 23:13

I samband med påfyllning av div. fågelgodis i sommarstugan i Jävre-Brännland konstaterade jag att isläggningen är definitiv. Den 12 februari var det fortfarande helt öppet vatten längs Jävrelandet,Hattudden och Leskär, det måste vara unikt. Hursomhelst en GRÅSPETT tog för sig av det färska späcket direkt tillsammans med de vanliga mesarna. 15 MINDRE KORSNÄBBAR var också på plats i grantopparna.


Insänt av Sonja Kuoljok <sonja.kuoljok@alfa.telenordia.se>
lördag 2005-02-26, 21:49

Hej!

Morgonen böjde bra med en GRÅSPETT-hona på talgbiten på tomten i Jokkmokk.
På eftermiddagenpå väg ut till fågelmatnigen i skogen dök en SPARVHÖK upp och kretsade några varv över grannkvarteret. Väl framme vid skogsmatningen kröntes dagens obsar med en TRÄDKRYPARE som åt vid späcket en liten stund. Själv har jag inte sett någon dylik i Jokkmokks-trakten sedan 1993,( men det finns ett par obsar sommartid 2003 tror jag), även då i februari + december, så det var jättekul och jag har haft den i baktankarna när jag startade skogsmatningen.
Hälsn. Sonja


Insänt av Jan Andersson <jan.andersson@edu.boden.se>
fredag 2005-02-25, 08:36

Hej!
Gårdagskvällen tycktes optimal för ugglelyssning, -10, vindstilla, fullmåne och helt molnfri himmel. Undertecknad, Lars S och Ulf T, Boden for förväntansfulla Lillträsk, Flarken, Vikenvägskälet och tillbaka. Inte ett pip, eller rättare sagt ho lyckades våra öron snappa upp trots 2 timmars intensivt lyssnande. Nå, det är väl bara ta nya dag lite längre fram, mars är ju den riktiga ugglelyssnarmånaden.
Tur med vädret hade vi i alla fall!!
Hälsningar
JanneInsänt av Urban Jacobs
tisdag 2005-02-22, 10:11

Igår var det ca 40 grönfinkar i björktopparna vid gamla tullhuset nära järnvägsstationen i Kiruna. Kändes nästan som ett vårtecken.


Insänt av Maiken Arvidsson <maiken.arvidsson@telia.com>
måndag 2005-02-21, 21:41

Utom tävlan deltog familjen Arvidsson i lördagens Vinterfågelrace. Likt förra året var målsättningen att skåda i Öjebyn – Piteå Gamla stad.

Första heatet i tävlingen blev skådning över familjens fågelmatning från frukostbord, vilket visade sig vara ett smart drag. Redan innan vi var ordentligt nedsatta visade sig en STÖRRE HACKSPETT. Sedan var det bara att räkna fåglar som väl lät sig smaka av havre och andra godsaker som var uppdukade, alltmedan vi inmundigade vår havre i form av gröt. I myllret av fåglar kunde vi se: GULSPARV, GRÅSPARV, PILFINK, GRÖNFINK, TALGOXE, TAMDUVA, SKATA, BLÅMES, alltså våra vanlinga matgäster.

På grund av snöfall och dåligt plogade vägar fick heatet med sparkåkning/promenad ersättas av ett dito med snöskottning av uppfart för att få fram bilen. Inte helt lottlösa blev vi, då en rejäl flock KRÅKOR flög förbi.

Sedan blev det bilfärd runt Öjebyn. Blott tvenne ytterligare arter lyckades vi spana in nämligen DOMHERRE och KAJA. Vädret lockade ej till fika i naturen så den 4,5 mil långa rutten lades med besök vid den fågeltäta restaurangen i hemmet för återbesök vid det tidigare omtalade köksbordet. För antal individer hänvisas till Svalan.

Således skulle vi haft en ”stabil sistaplats” i motorklassen om vi ställt upp i tävlingen, men ”huvudsaken är inte att vinna utan att kämpa väl” och detta gav oss ett utsökt tillfälle att ”dammsuga” Öjebyn på fåglar vid samma tidpunkt som förra året.

Lite snöpligt kändes det dock att missa den talltita som det vinnande laget hade sett på vår granngata, samma gata som vi för övrigt körde två vändor… Men å andra sidan fick vi en trevlig lördagskväll med fågelrapporter från olika delar av länet och det uppvägde både missad tilltita och turkduva.

Bra kämpat av alla som deltog i racet!

Maiken & Tryggve


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
måndag 2005-02-21, 21:15

Nu har det väldigt länge varit mycket lite snack om rariteter och kryss här på NOF-net! Således, notera 2 LUNNEFÅGLAR på olika lokaler i norra Finland igår och idag! Håll korpgluggarna öppna, i morgon kan det ligga en dylik fågel i snön på tomten, vare sig man bor i Kiruna, Skurholmen eller Öjebyn (ÖB ej heller att förglömma...)!

Hälsningar Andreas (som knappt hinner med att skåda nuförtiden men som inte skulle säga nej till ett lunnedrag i Nb)!


Insänt av Allan Bergström <s.allan.bergstrom@telia.com>
måndag 2005-02-21, 11:34

Idag 8.20 äntligen GULSPARVAR vid matningen på tomten. Först 2, sedan 4 och efter någon minut 22 ex. Hanarna lyste saffransgula mot den rena snön.


Insänt av Eva Sandström <evasandstrom_6hotmail.com>
måndag 2005-02-21, 07:32

Hej!
Sön morgon kl 6.25, -4 gr. SPARVUGGLAN spelar på Mulön, Bensbyn vid 90 gr-kurvan trots vind och mulet väder hälsar Eva som fortsätter att promenera (bra mot ryggont).


  « Föregående 20       Nästa 20 »