Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Rolf G Gustafsson
tisdag 2006-01-31, 19:34
Webbadress: http://hem.passagen.se/caprimulgus/index.htm

Hej Elsa
Förmodligen sparvuggla som gärna fångar (vid bl a fågelbord) och samlar sina byten, småtättingar som mesar etc, i holkar. Se bl a bild på sparvuggla på min hemsida.


Insänt av Elsa Rensfeldt Larsson
tisdag 2006-01-31, 18:40

Just hemkommen till Skurholmen från jobbet vid 15.30, råkade jag,från andra våningen, titta ut genom köksfönstret och ned på den fågelholk vi har på en björk nära huset.Fick då i skymningsljuset se en märklig syn. Det såg ut som att en alldeles för stor fågel med stor möda försökte tränga sig in i småfågelholken. Mörka stjärtfjädrar spretade åt alla håll. Jag trodde att det var någon större fågel som tog sig in i holken av misstag och nu inte skulle ta sig ut.
Ropade på gubben som ångade ut för att via stege nå holken och befria fågeln som nu skymtade då den idogt försökte pressa sig ut.Då fick vi se att det var en uggla!! En liten söt uggla.
I ståhejet där vi letade mejslar för att kunna öppna holken såg vi inte att den lilla ugglan lyckades ta sig ut och flyga iväg. Inne i holken låg gott om fjädrar och vingdelar från talgoxe. Här hade varit ugglefest. Ugglan satt förmodligen inne i holken och lurpassade på bytena, därav den märkliga synen med spretande fjädrar.
Det var riktigt intressant ska jag säga! Det är första gången vi har en uggla så nära vår matstation.

Insänt av Rolf G Gustafsson
tisdag 2006-01-31, 15:21
Webbadress: http://hem.passagen.se/caprimulgus/index.htm

STORSKARVEN är kvar vid Kalvholmen i Hertsöfjärden även idag. En SPARVUGGLA jagade på Hertsön. Se bilder på min hemsida. En flock med 30 BLÅMESAR sågs nära platsen där sparvugglan jagade. Inte så konstigt den jagade just där eftersom den gärna fångar småfåglar.


Insänt av Stefan Lindberg <stefan.lindberg@edu.pitea.se>
tisdag 2006-01-31, 13:31

Hej!

Nu är det nästan invasion av Turkduva på backen-området.
Ja invasion var kanske att ta i.
Men idag kl.13:15 uppehöll sej 2 ex av TURKDUVA på Lillängsgatan.

M.v.h. stefan Lindberg


Insänt av Rolf G Gustafsson
tisdag 2006-01-31, 12:05

SPARVUGGLA 1 ex 08:55-09:25 vid Nygårdsvägen på Hertsön idag. Medobservatör Jan Bergström.


Insänt av Stefan Lindberg <stefan.lindberg@edu.pitea.se>
måndag 2006-01-30, 10:50

Hej!

Imorse kl.09:00 när jag var på väg med en skolklass till badet så fick jag syn på en TURKDUVA som satt i en av tallarna vid Backeskolan.


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
söndag 2006-01-29, 21:53

Jag tog ett löppass ungefär samma sträcka som Rolf promenerade enligt nedan (alltså från Örnäset mot Gräsören men inte ner till bron) strax innan det började skymma på söndagseftermiddagen. "Vårtecknen", som typiskt brukar höras första gången för året i slutet av januari när dagarna blivit tillräckligt långa, var sjungande TALGOXAR och GRÖNFINKAR.

/Andreas


Insänt av Rolf G Gustafsson
söndag 2006-01-29, 21:46

Dagens ringmärkning vid Lövskatagrundet gav följande nymärkningar: Talgoxe 4, blåmes 1 och domherre 2. Vidare 6 egna korttidskontroller. Storskarven var kvar söder om Kalvholmen i Hertsöfjärden.
En gångtur mellan Örnäset och Gräsörenbron på eftermiddagen gav inget speciellt i fågelväg. Trots att halva turen gick i skymning och mörker sågs eller hördes ingen sparvuggla.


Insänt av Håkan Tyrén
söndag 2006-01-29, 18:39

Passerade muddusbäcken på väg från Gällivare till Porjus och kunde notera 1 HÖKUGGLA i en grantopp.
Mellan nietsakåbba och sörstubba är ett av de "säkraste" hökuggleplatser jag känner till. Har åtskilliga obsar just på den sträckan. Även på sträckan mellan sörstubba och hapsasjaure är det värt att spana av grantopparna längs vägen.Insänt av
söndag 2006-01-29, 16:21

Har tillbringat tre morgnar ute vid matningen vid Hertsöträsk nu i veckan. Ungefär samma gäng sågs varje dag; 3 ST HACKSPETT, 1 MINDRE HACKSPETT (hona), 1 NÖTSKRIKA, 2 NÖTKRÅKA, 1 GRÅSPETT (hona) plus 5-10 av vardera SVARTMES, TALGOXE, BLÅMES, TALLTITA.

//Glenn


Insänt av Anders Gustafsson
söndag 2006-01-29, 08:01

Jag har svarat på inlägget om örnarna i forumet. Även om jag själv inte har lagt upp någon obs på dom så är det ingen fara. Men läs mer i forumet.
Mvh/-Anders


Insänt av
söndag 2006-01-29, 00:36

Verkar onödigt att beskriva örnarnas position som man gör i inlägget nedan, speciellt som lokalen är i lappmarkerna...


Insänt av Mats Bergquist <mats.bergquist@home.se>
lördag 2006-01-28, 18:17

Typisk januaridag i Norrbotten!?1?

28.1 gjorde Andreas, Lars, Roger och jag årets första långresa i fågelmarkerna. Kosan styrdes för ovanlighetens skull västerut - målet var att eventuellt få syn på den steglits som setts de senaste veckorna i Gullön, väster om Arvidsjaur. Naturligtvis hoppades vi på att få se något annat notabelt under färden också. Och sannerligen blev vi bönhörda med besked. Strax väster om Arvidsjaur vid den lilla underbara byn Kläppen såg vi en fågel i toppen på en gammal fura. En örn trodde vi först, men när vi äntligen fick stopp på bilen i det halkiga väglaget, kunde vi mycket häpna och glada konstatera att det var en gammal JAKTFALK! Falken flög småning om iväg och passerade framför oss på 100 meters avstånd - den synen glömmer vi inte!

Väl framme i Gullön behövde vi bara vänta en dryg halvtimme innen STEGLITSEN kom fram till fågelbordet. Den utsökt vackra skapelsen kunde avnjutas genom köksfönstret samtidigt som vi blev bjudna på kaffe med dopp av värdfolket Bakteman. Tack ska ni ha!

På hemvägen svängde vi för "säkerhets skull" förbi soptippen i Arvidsjaur. Ej heller där blevo vi lottlösa, ehuru två gamla samt en subadult HAVSÖRN satt på lur i talltopparna.

I dagboken hade vi anledning att plita ner två STRÖMSTARAR också. Den ene plumsade i Svärdälven vid Kläppen och den andre satt i utloppet av Vändträsket, väster om Boden.

Ja, tänk om vi skulle ha den äran att få uppleva en liknande januaridag i ett vinterfagert Norrbotten något annat år?

Mycket nöjda skådare äro

Lars H, Andreas L, Roger S och Mats B

PS. För min del är steglitsen den 200:e fågelarten jag ser i Lappland och Lars fick en ny art för landet. DS.
Insänt av Håkan Tyrén
lördag 2006-01-28, 18:02

En skidtur till Tjautjasbäcken gav 2st GRÄSÄNDER, 5 STRÖMSTARAR, 5 TALLTITOR, 1 STÖRRE HACKSPETT, 3 DALRIPOR.


Insänt av Krister Jakobsson
fredag 2006-01-27, 14:00

Cyklade Gräsören-Hertsöträsk i morse och fick se något jag aldrig sett förut, nämligen en MÅRD som sprang över vägen vid Gräsören med ett stort byte i munnen. Antagligen en ekorre. Såg i början av veckan färska spår på på precis samma ställe. I övrigt 5 GRÄSÄNDER, SKARV och 3 NÖTKRÅKOR


Insänt av Rolf G Gustafsson
fredag 2006-01-27, 11:57
Webbadress: http://hem.passagen.se/caprimulgus/index.htm

Storskarven och en gråtrut är kvar S om Kalvholmen. Sågs nu 11:10-11:40 från Lövskatagrundet.


Insänt av Benny
torsdag 2006-01-26, 19:10

EN (1) Kråka i Abisko... INGET annat.. *sucka*..

//Benny


Insänt av Rolf G Gustafsson
torsdag 2006-01-26, 14:20

STORSKARVEN är kvar även idag hälsar Ulf P Eriksson och undertecknad. Ses både från Gräsörenbron och Lövskatagrundet.


Insänt av Rolf G Gustafsson
onsdag 2006-01-25, 15:18

Går t o r Örnäset - Gräsörenbron på em. Vid bron ses en STORSKARV, S om Kalvholmen, där även en adult GRÅTRUT flyger omkring. Vid bron simmar 8 GRÄSÄNDER, i jämna par.


Insänt av Timo Karvonen <timo.karvonen@telia.com>
onsdag 2006-01-25, 14:26


Sparvhök idag 13.40 vid min fågelmatning Likskärsbanken/Bensbyn/Luleå.

Satt i en björk på sidan om huset en stund. Sen flög den bort över Likskärsbanken.

Jag kan för lite för att avgöra kön och ålder.

Lite fåglar idag vid fröbehållarna.


  « Föregående 20       Nästa 20 »