Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Dan.Rautio <dan.rautio@bredband.net>
lördag 2017-03-18, 08:43

Rosenfink skaulo.gällivaare


Insänt av Robert Krook
måndag 2017-03-06, 19:11

Såg årets första hökuggla i söndags i en talltopp på ett hygge i Kalixtrakten.Ska bli spännande att se om den bosätter sig i någon av holkarna som finns i området.


Insänt av Ulf Cramling
söndag 2016-12-25, 14:24

25 december, 13-tiden. Smådopping, reningsverket, Bodsvedjan, Boden. Sökte mat i vattnet nära land på andra sidan.


Insänt av Karin Johansson <Karin.el.johansson@hotmail.se>
fredag 2016-12-23, 20:26

Såg en havsörn vid SSABs utsläpp vid mynningen på Bredviken.
I måndags såg jag också en havsörn vid Lövskärshamnen. Den svävade över en nybildad spricka.


Insänt av Rolf G Gustafsson
fredag 2016-12-23, 08:48
Webbadress: www.sjaunjaape.se

Bo-Göran, se till att ha HAVRE vid dina fågelbord. Strö det gärna på marken. Gulsparvar älskar havre samt äter helst från marken.


Insänt av Lena Svanberg
tisdag 2016-12-20, 10:36

Nötskrikor fimms i min fågelmatning Kul att de stannat kvar.


Insänt av Bo-Göran Korvi <bg.korvi2gmail.com>
onsdag 2016-12-07, 16:47

Har en Gulsparv bland alla andra fåglar i matplatsen i byn Vuomajärvi ,undrar om den kommer att klara sej .


Insänt av Christina Lejon <bikerlady71@gmail.com>
söndag 2016-11-20, 10:59

Vi har trevligt besök utanför vårt köksfönster. Vi har (troligtvis) ett nötväcka-par som förgyller vår tillvaro.
Riktigt roligt att ha dem här.
Vi har även svartmes för andra året i rad på vårt fågelbord här på Trundön, Piteå kommun.
161120


Insänt av Eva Sandström <eva.gunilla.sandstrom@telia.com>
fredag 2016-11-11, 13:34

Jag promenerade längs Skärgårdsvägen i Bensbyn och upptäckte 7 st stjärtmesar i och under höga sälgar;ny art för mig.


Insänt av Karl-Enar Hansson <k-e.hansson@telia.com>
måndag 2016-10-24, 15:36

Lappuggla i Kiruna, Villastigen. 24/10 2016.


Insänt av B Gustafsson <marie.0921.55421@telia.com>
onsdag 2016-10-19, 17:34

Har under en tid haft besök av 1-3 st Nötkråkor vid fågelmatningsbordet(Torpgärdan Boden) verkar inte vara alltför lättskrämda man kan komma ganska nära(ca 2 m) och då flyger dom bara upp i trädet.


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
lördag 2016-10-08, 22:39

Lördag 2016-10-08
Nu är stationen stängd och stängningsgänget har hunnit duscha, tvätta och packa upp. Vi ser tillbaka på en trevlig morgon. Vi packade, städade ut stugan, besiktade den nya fina stugan, tog gruppfoton med Jörgen som fotograf och med förenade krafter bar vi ner vår stora packning till Rune som anlände 11.30. Vi tackar Mats och Jörgen för all support! Det blev en minnesvärd hemresa med Runes nya fina båt som gled fram i ett nästan spegelblankt hav med 24 knops hastighet. På grund av passagerarantalet fick två tappra sitta ute och det blev Per och Marieke. Nu summerar vi årets märkningar och ser fram emot nästa säsong. Vi tackar alla som tjänstgjort denna säsong och önskar er välkommen åter!Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
fredag 2016-10-07, 20:27

Fredag 2016-10-07
Idag var den sista ringmärkningsdagen. Vi började dagen med ringmärkning som vanligt och började så småningom ta bort nät. Eftersom fågeltillgången var begränsad idag kändes det problemfritt att ta bort näten. Vädret var fint, lite blåst och halvklart. Att stänga stationen i detta fina väder var som att köra bil på nylagd motorväg. Vi tog bort nät, bar stolpar och pinnar, vevade linor, städade ringmärkningsboden och bar in burar. Mats, Jörgen och Freja hälsade på oss i ringmärkningsboden och hjälpte till med hisstolparna. Totalt ringmärkte vi 9 fåglar av 3 arter. Roligast tyckte vi var 2 ringmärkta rödvingetrastar. Gördis kom ner med lunch till oss så vi orkade stuva in det sista. Vi blev färdiga kl. 15 och då låste vi boden. Tack för den här säsongen kära ringmärkningsbod! Hemma i stugan blev det en stunds vila medan Per skådade på Pauhu. Han gjorde några roliga obsar: större strandpipare, spovsnäppa samt en obestämd labb som målmedvetet rörde sig mot sydost. Per minns tillbaka till hösten 2003 då Norrbottens första bergstaigasångare påträffades i ett av näten samt två kungsfågelsångare som försågs med ring. Detta skedde för precis tretton år sen idag. Sent på eftermiddagen bjöds vi på äkta klappgröt av Mats och Jörgen som ”förrätt”. Jättegott! Ytterligare en efterrättspremiär för Marieke. Vi eldade för första gången i stugan då det kändes kyligt. Nu är det höst på riktigt. Sen blev det middag och administration och i morgon blir det packning och städning i stugan innan Rune hämtar oss vid lunchtid. Vi och all personal som tjänstgjort i år tackar för denna säsong!

På återseende!
Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
torsdag 2016-10-06, 20:52

Torsdag 2016-10-06
Det var en härlig morgon, ingen vind och 6 grader varmt. Vattenståndet är väldigt lågt, en meter lägre än när det var som högst förra veckan. Vi kunde öppna alla nät men samtidigt konstatera att det var mycket tyst i buskarna. Glädjande var dock att räv, varfågel, älg och ren lyste med sin frånvaro så att vi kunde arbeta i lugn och ro. Redan kl. 7 fick vi en efterlängtad fångst: tretåig hackspett i A1! Marieke har letat efter tretåig hackspett på Sandskär tre år i rad och nu äntligen var det bingo! Vi märkte 23 fåglar av 9 arter: 6 sidensvansar, 3 dubbeltrastar, 1 rödhake, 2 gransångare, herr och fru domherre och 1 järnsparv. Vi elvatiden plockades några trasiga nät ner som förberedelse inför stängning. Gördis rengjorde burar medan vi andra bar stolpar och fåglar. Senare på förmiddagen var det en del småfågel i rörelse omkring oss: talgoxar, blåmesar, stjärtmesar, domherrar, järnsparvar och gråsiskor. Eftermiddagen ägnades åt en stunds vila, sista bastubadet för i år och administration. Arbetet med stugan har pågått och den ser jättefin ut. Vi ser fram emot nästa års säsong med boende i den nya stugan! I morgon är sista märkningsdagen så vi hoppas på bra märksiffror som avslutning på säsongen.

/Inger, Ulf, Per, Gördis och Marieke
Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
onsdag 2016-10-05, 20:51

Onsdag 2016-10-05
Idag blåste det mer än vi hade räknat med: 8 m/s och upp till 11-12 m/s i byarna. Vi kunde inte sätta upp många nät: 1-3 och A1-A4. Trots personalförstärkningen hade vi inte mycket jobb under dagen. Endast sex ringmärkta, av fyra arter. Gärdsmyg, blåmes, gråsiska och slutligen två dubbeltrastar. En kontroll av en egenmärkt talgoxe kunde vi också sysselsätta oss med. Även obsarna på ringmärkningsudden var få. Gördis dök upp precis när vi började tappa modet med nyrökt fisk som avnjöts på hårt bröd. Det blev till att plocka massor av löv ur näten och knyta några extra snören innan vi gav oss av hem till byn framåt två-tiden. Efter lunch och en stunds vila gick Marieke och Per en tur inåt ön medan Inger och Ulf inventerade blanketter och förbrukningsmaterial och Gördis förberedde middagen. Marieke och Per tog en rejäl promenad längs Västra Stadion och genom Östra Stadion tillbaka till Kumpula längs den gamla ringmärkarstigen. Promenaden gav vid handen att det har varit ett rejält inflöde av dubbeltrast och kungsfågel. Det är väldigt få hönsfågel på ön numera, ripa verkar nästan vara försvunnen och orre har blivit ovanlig. Promenaden hade också som mål att försöka hitta tretåig hackspett men där kammade vi tyvärr noll. Hemma i Kumpula dukade Gördis för en jättegod och trevlig trerätters middag. Middagen avslutades med Pers favorit ris à la Malta vilket blev premiär för Marieke. Efter den goda middagen tog vi itu med administration och här sitter vi nu och undrar hur vi ska avsluta detta. God natt önskar

/Ulf, Inger, Per, Gördis och MariekeInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
tisdag 2016-10-04, 20:59

Tisdag 2016-10-04
Idag var det ännu en vacker höstdag med strålande sol och blå himmel. Det var 3 grader när vi öppnade näten i morse så långkalsonger behövdes! Vinden hade avtagit betydligt så vi kunde utan problem öppna alla nät. Dessvärre var fågeltillgången begränsad idag. Det var väldigt tyst när vi gick ner till ringmärkningsudden och lika tyst i näten, vilket gjorde att även räven och varfågeln blev besvikna. Kanske har fåglarna gett sig iväg nu när vädret är så fint? Totalt ringmärkte vi 18 fåglar av 6 arter. Stjärtmesar dominerade tydligt: vi ringmärkte 9 stycken. Vi ringmärkte även en sen koltrast. De lugna stunderna användes till burrengöring (vår favoritsyssla!) och inventering av material. Även på obsfronten var det lugnt idag. En fjällvråk besökte ringmärkningsudden både när vi öppnade näten och när vi stängde dem. Kanske är den intresserad av att bli ringmärkt? Sidensvansarna höll till vid ringmärkningsboden igen men verkade inte intresserade av att bli ringmärkta. Det var massor av mesar i rörelse, både stjärtmesar, blåmesar och talgoxar. Trastarna verkar dock ha minskat i antal på ön. Efter lunch fick stängningsgänget förstärkning av Per och Gördis Sandberg. Eftermiddagen ägnades åt vila, motorsåg och skådning. Dagen avslutades med bastubad (med ved sågad med den nya NOF-sågen), middag (utan kantareller) och administration (utan rariteter). Vi hoppas på större mängder fåglar i morgon och lika mycket sol som idag. God natt önskar

StängningsgängetInsänt av Rolf G Gustafsson
tisdag 2016-10-04, 18:11
Webbadress: www.sjaunjaape.se

Kort notis.

Jag observerade en tajgasädgås (skogssädgås), Anser fabalis fabalis med blå halsring K JG vid Alviksgården den 28 september 2016, kl 14:10. Då tillsammans med åtta andra tajgasädgäss. Den är märkt på Lilla Vildmosse i Danmark 17 november 2015. Den har aldrig setts norr om Uppland sedan dess. Det lönar sig att spana efter halsmärkta gäss.

Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
måndag 2016-10-03, 20:42

Måndag 2016-10-03
Idag var det mesarnas dag. 12 stjärtmesar, 12 talgoxar och 7 blåmesar märktes. Totalt blev det 40 fåglar av 8 arter. En kall och fin dag, t o m solen visade sig från en av sina bättre sidor. Ingen rusning i näten precis men tre sidensvansar ringmärktes äntligen och den första domherren. Det var gott om sidensvansar i rörelse hela dagen men de höll sig på hög höjd och med lagom avstånd till näten. Det var också livat bland blåmesar och talgoxar även om det inte märktes i protokollen. Däremot kan vi rapportera en hel del roliga observationer – två gulsparvar, två havsörnar, två lärkfalkar, en grönfink, dubbeltrastar, sångsvanar, domherrar, bofink och bergfink. En stor flock kråkor jagade efter något, vi vet inte vad. En orre passerade över bodan och landade i en björk för vidare spaning över nejden. Räven gjorde sina lovar runt hela udden och ville tydligen inte bli blöt om tassarna för han spatserade på spängerna mellan näten. Även två varfåglar var i farten idag så nätrundorna blev täta. Det finns även misstanke om mårdhund på ön och även om inte just vi har sett några spår så har andra gjort det. Älgarna däremot håller sig på behörigt avstånd (i barrskogen vid västra stadion mestadels) och är tämligen skygga. Dagen avslutades med en elak varfågel och två sidensvansar. Väl tillbaka i byn kunde vi konstatera att vi inte längre är ensamma, Kaj och Eskil fortsätter arbeta med nya stugan. Marieke gav sig av på en tur uppåt ön med kamera och kikare i högsta hugg. Solen laddar både stugans och våra egna batterier och gasoltillgången är god. Vattnet smakar fortfarande järn och är brunt och elverket har skurit. Litterär och vetenskaplig förkovran i väntan på norrskenet och sedermera väckarklockan.
Ulf, Inger och MariekeInsänt av Lili Lindgren <lili.lindgren@gmail.com>
måndag 2016-10-03, 17:45

Idag 2016-10-03, såg jag en nötväcka vid fågelbordet. Har aldrig fått se en sån tidigare! Så kul! Få se om den stannar eller bara är på tillfälligt besök i Arvidsjaurs kommun.


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
söndag 2016-10-02, 20:27

Söndag 2016-10-02
Nu börjar det bli lite kyligare – långkalsonger på! Dagen inleddes med en jättevacker soluppgång medan näten öppnades. Vattnet har sjunkit undan något så idag kunde vi öppna fler nät, alla utom tre. A1 är fortfarande under vatten och med tanke på fåglarnas väl och ve låter vi de näten vara. Blåmesarna har börjat komma, idag ringmärkte vi fyra men fler är på ingång och av dagens märkning var 23 av 38 fåglar mesar. Stjärtmes, kungsfågel, talgoxe och gråsiska blev dagens övriga arter. Marieke fick ringmärka sin första kungsfågel. Nu har projekt burrengöring startat; jättekul, alla borde prova på! Vid stängning dök ett gäng sidensvansar upp vid bodan. Vi försökte få dem att flyga in i näten genom telepati men tyvärr fungerade det inte. Vi hoppas att de återkommer i morgon! Mats med sonen Erik kom och aviserade kaffe och bulle vid återkomst till byn. I det stora hela en mycket fin dag med sol och friska, inte för hårda vindar. När vi anlände till byn obsades en fjällvråk jagad av en kråka, alldeles ovanför bevakarstugan. Massor av trastar i dungen bakom rådstugan. Vi fikade med Mats, Erik och Lena vid stugan när vi kom tillbaka och Lena överlämnade några Sandskärströjor till Marieke och Inger innan hon gav sig iväg hemåt. Nu är vi definitivt ensamma på ön. En stunds vila, administration och stekta äpplen med kanel och socker fick avsluta dagen. Det blir en stjärnklar natt igen. God natt önskar

Två skrattmåsar och en gråtrut  « Föregående 20       Nästa 20 »