Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Krister Jakobsson <krister.jakobsson@edu.lulea.se>
tisdag 2005-03-08, 14:53

Skidade ca 15 km vid Hertsöträsket i morse. En blandflock med BÄNDELKORSNÄBBAR (minst 4 st) och MINDRE KORSNÄBBAR obsades under en lång stund och var tämligen orädda. Hörde ytterligare 1 Bändelkorsnäbb och 1 SPARVUGGLA vid Hertsöträskstugan. 2 små GRÅSISKFLOCKAR flög förbi. I övrigt fint men kall snålblåst.


Insänt av Jan Anderdson <jan.andersson@edu.boden.se>
måndag 2005-03-07, 21:37

Hej!
Vinterns hittills häftigaste fågelupplevelse inträffade idag 15:50 på väg upp till matningen vid Furuknösen.En mycket ljus, smutsvit, stor falk, passerade över vägen och jag hann följa den 5-10 sek, när den med aktiv flygt och snabba grunda vingslag flög ner mot myren och försvann.Vingarna långa och ganska spetsiga. Den extremt ljusa ovansidan sågs bra,då jag större delen av obstiden befann mig högre än falken, en JAKTFALK, yngre fågel (2K). Den fågel, längst upp tv. på sid. 164 i Jonssons "Fåglar i Europa" påminner mycket om den fågel jag såg i em.


Insänt av Per Sandberg
måndag 2005-03-07, 20:06

Hej!

Familjen Sandberg åkte från Älvsbyn mot Sjulnäs över Borgfors igår kväll. Vid två korta stopp runt kl. 20.30 hoade en resp. två PÄRLUGGLOR i närheten av Finnliden. Inspirerande...

Kontaktade broder Lars varpå vi senare drog iväg mot Krokträsk t.o.r. Resultatet blev ytterligare minst två PÄRLUGGLOR under en av norrsken mäktigt "flamsprakande" himmel.
Lars hörde dessutom ytterligare en PÄRLUGGLA kring Bölebyn på vägen hem till sig.

Gnagartillgången torde det inte vara något större fel på - så var är LAPPUGGLORNA...?

Kommer tid, kommer ljud...

-Per


Insänt av Daniel Marklund <Marklund.Daniel@spray.se>
måndag 2005-03-07, 20:05

hej!
Jag och Leif Lundström har varit en sväng ikväll och lyssnat på ugglor. 1 spelande pärluggla blev det iallafall //Daniel


Insänt av Elsa Rensfeldt Larsson <elsa.rensfeldtlarsson@telia.com>
måndag 2005-03-07, 15:03

Hacke...

större hackspett var på besök i arla morgonstund här på Skurholmen.Tidigare vintrar har vi ofta haft ett par i sällskap men nu var han ensam. Annars är det väldigt dött med fågelbesök, tyvärr. Hinken där vi har blandat allt möjligt mumsigt verkar räcka hur länge som helst.

Hälsn Elsa


Insänt av Krister Jakobsson <krister.jakobsson@edu.lulea.se>
måndag 2005-03-07, 14:56

Har under sportlovsveckan varit i Tärnaby i 5 dagar. Gott om korsnäbbar och nästan bara BÄNDELKORSNÄBBAR, samt PÄRLUGGLA, LAPPMES och HÖKUGGLA.
Idag på morgonen en BJÖRKTRAST och en TRÄDKRYPARE vid kyrkogården på Örnäset. På söndag 2 MINDRE HACKSPETTAR vid Gräsören samt två olika TRETÅIGA HACKSPETTAR lite längre bort. Vid Hertsöträsk årets första GRÅSISKA. På lördag en SPARVUGGLA och 2 KUNGSFÅGLAR vid elljusspåret på ORMBERGET.I fredags kom en TRÄDKRYPARE och satte sig på talgen vid Hertsöträsk.Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
måndag 2005-03-07, 14:51

Tjänstgöringsfri en måndag - hur ofta händer det? Tyvärr alltför sällan! Jag passade därför på att nyttja min lediga tid till skådning.

Väckarklockan ringde redan vid slaget tre, när det var beckmörkt ute, klart, vindstilla och 15 grader kallt. Huvva! Det bar, trots att det kändes motigt, iväg till området mellan Sunderbyn och Ängesbyn (vägbommen i Norramark är f.n. öppen), där bilen parkerades och skidorna togs fram. Nu skulle här lyssnas efter ugglor!

Det blev en mycket bra start på morgonen. Redan när jag klev ur bilen hördes 1 PÄRLUGGLA poa från bergsluttningen. Ett antal minuter och någon kilometer senare ropade 1 par SLAGUGGLA samt ännu en pärluggla och strax därpå morgonens tredje slag från ett annat håll. Samtidigt hördes det märkliga kluckandet från en TJÄDER-tupp - vilken ljudupplevelse!

LAPPUGGLA då? Ja, trots att jag försökte härma igång densamma blev det inledningsvis inget napp. Jag skidade istället allt längre in i den fina blandskogen och fick höra trummande TRETÅIG HACKSPETT samt sjungande SVARTMES och TRÄDKRYPARE. Först när klockan närmade sig 7 och det gott och väl blivit ljust var det dags för Nordanskogens vagabond att göra sin stämma hörd. Gott och väl tio serier med dova, pumpande hoanden gladde mig alldeles särskilt, då min vän lappen äntligen tog ton.

Detta var värt en rejäl fikapaus. Sedan fortsatte jag skidåkandet, och frampå förmiddagen hade även 1 GRÅSISKA (mycket sparsam denna vinter), 1 SPARVUGGLA, 1 ORRE samt 2 SPILLKRÅKOR protokollförts. Dessutom KORP, KRÅKA och ett oräkneligt antal KORSNÄBBAR, STÖRRE HACKSPETTAR och TALLTITOR.

F ö hyggligt med sorkspår i nysnön, vilket bådar gott för komamnde ugglesäsong. Det lär bli fler tidiga morgonbesök i Sunderbyskogarna!

AndreasInsänt av Lars Gustafsson <lars.gustafsson_@bredband.net>
söndag 2005-03-06, 09:02

Hej!

Vindstilla och -3 grader perfekta förhållanden för ugglelyssning. Resultatet blev endast 4 pärlugglor i Gemträsk- och Ängesbyskogarna under lördagskvällen.

Hälsar
Lars G.


Insänt av Tage Holkvik, Killinge
lördag 2005-03-05, 22:40

Dags för Ugglelyssning.
Precis varit ute och lyssnat på pärlugglan som hoar några 100meter söder om huset.
Annars inte speciellt mycket fåglar att observera även om jag såg en sparvuggla häromdagen vid ett av fågelborden här i byn.
Igår gjorde jag en längre skotertur där jag besökte en förmodad järvriven ren. Tyvärr så plockade jag inte fram kameran trots att jag visste vad som väntade. Körde ganska fort mot renen för att se om det fanns några djur eller fåglar där. På sådär 100m lyfte en ad kungsörn tillsammans med 1korp och jag fortsatte en bit men stannade sådär 25-50meter från renen för att studera fåglarna. Ser då att det sitter ytterligare 1 örn som då lyfter rakt mot oss på nära håll vilket är en mäktig syn, en juv örn.
Perfekt kameravinkel för en närbild på kungsörn men med kameran i packlådan.Insänt av Roger Nordmark <roger.nk@telia.com>
lördag 2005-03-05, 19:54

Hej.

Har varit ute på campen varje dag under sportlovsveckan. Det har sammantaget varit en väldig aktivitet och ljudlig vårsång vid och omkring borden.
Jag har saknat "vår" gråspett under de två senaste veckorna.
Jan A gav mig förklaringen. Den hittades död vid en vägg i S:a Svartbyn ganska nära min bostad. Den kommer vi att sakna.
Idag på em.(vindstilla,-1C.) gjorde jag ett snabbbesök vid 14.00 tiden. Såg ca 100 fåglar samtidigt i området kring borden, mest GRÖNFINK ca.40 st, ca 25 DOMHERRAR, BLÅMESAR, TALGOXAR, TALLTITOR, GRÅSISKOR, ST.HACKSPETTAR, SIB.SMALNÄBBADE NÖTKRÅKOR, en GULSPARV
och en NÖTSKRIKA PÅ avstånd.
Ca en km. från campen såg jag MI.KORSNÄBBAR och 18st!! björksittande ORRHÖNOR. I förgrunden såg jag också en gran toppsittande SPARVUGGLA.
Var hemma kl. 15.00

Roger Nk.
Insänt av Ursula Becker <0911.17925@telia.com>
lördag 2005-03-05, 18:52

"Min" KOLTRAST, som jag tidigare antog var en juv. har nu utvecklats till en fin hona. Hon är välnärd och kommer regelbundet varje dag igen, den höll sig bara borta för "vinterfågelracarna".Hon är inte sams med björktrasten som också vill ha sin del av kakan. Får se nu om hon klarar hela vintern, "min" svarthätta försvann ju någon gång i mars för ett antal år sedan.
Trevlig " VASA-helg " önkar Urs


Insänt av Mats Williamson
lördag 2005-03-05, 18:44

En morgon med ett mäktigt gråsolsken men inget snöfall och vindstilla och framför allt bara någon enstaka minusgrad. Med andra ord ingen slappande i bingen utan ut och skåda. I NilsPersa skogen utanför Luleå var det full rulle på fågellivet, två nya arter för min del i den här skogen, En NÖTKRÅKA som flög över myrarna samt en SPARVUGGLA som pep av och till under nästan en timma på förmiddagen. Några meståg flög omkring i skogen med TALLTITOR, SVARTMESAR och TRÄDKRYPARE. Det var även MINDRE KORSNÄBBAR och DOMHERRAR i skogen.

Mats W


Insänt av Rolf Gustafsson
lördag 2005-03-05, 13:04

Lövskatagrundet, Luleå, kl 11:50 5 mars. GRÄSAND 3 hannar, STRÖMSTARE 1 ad.


Insänt av Staffan Sundin <staffan.sundin@nll.se>
lördag 2005-03-05, 10:01

Åter från Tanzania efter 12 intensiva dygn med fågelskådning och vilda djur.
Totalt 327 arter fågel sågs (jag X:ade mest med 241 nya). Vi lyckades även med bedriften att få in "Big five", dvs lejon, leopard, afrikansk buffel, elefant och noshörning. Leoparden smög omkring i tält-lodgen (Tarangire) på kvällen och letade mat. Kvällen före hade kyparen jagat ut "kisse" ur lodgens restaurang...
6 nationalparker besöktes och vi hann även med lite kustskådning.
Vi tackar Peter och fru Kristina för 2 fantastiska veckor! Peter kommer med en fullständig reserapport så småningom.
/Hälsar Sven-Erik, Torbjörn och Staffan


Insänt av Sonja Kuoljok <sonja.kuoljok@telenordia.se>
fredag 2005-03-04, 19:24

Hej!
Vid min fågelmatning i skogen på norra sidan Lilla luleälv, Jokkmokk hade jag för ett par dagar sedan oväntat besök av en NÖTKRÅKA, som lät sig väl smaka av den nyligen upphängda renfetan. Två LAVSKRIKOR gillade också maten liksom två STÖRRE HACKSPETTAR och EN GRÅSPETTHONA. TALLTITORNA och LAPPMESARNA fick hålla sig till frön och jordnötter. Idag såg det helt dött ut där, jag åkte en bit efter vägen och vände efter någon kilometer. När jag kom tillbaka var det lika tomt, men efter en stund flög en stor fågen ned från en hög tall och landade i snön en bit bort, just synligt mellen några buskar. Det var en DUVHÖK, synbarligen ätande på någonting som jag ej kunde se. Den flög sin kos efter 5 minuter och jag inspekterade platen och kunde konstatera av alla fjädrar att döma, att det var en LAVSKRIKA som utgjort hökens middagsmål....kanske lavskrikeparetparet som varit där i vinter nu bara är en?? Blandade känslor men så är naturens lag!
Hälsn Sonja


Insänt av Sara Berg <myran_@yahoo.com>
torsdag 2005-03-03, 21:09

Var med min mor och satte på värmen i stugan (Oinakkavägen, Kiruna) och passade på att lyssna på ugglor.

Efter förra årets ugglelyssning när vi bara fick höra pärluggla överallt fick vi äntligen höra något annat. Efter att lyssnat på ljud här hemma så har vi kommit fram utan tvekan till att det var en HÖKUGGLA som vi fick lyssna på.


Insänt av Urban Jacobs
torsdag 2005-03-03, 16:59

Höll på att köra in i en flock korsnäbbar som satt på vägen mellan Vittangi och Soppero idag. Några dalripor satt på plogkanten inne i nedre Soppero.


Insänt av Rolf Gustafsson
torsdag 2005-03-03, 14:17

GRÄSAND, 2 hannar, vid Lövskatagrundet, Luleå, 2.3.05, kl 16:10.


Insänt av Herman Sundqvist <herman.sundqvist@sveaskog.se>
torsdag 2005-03-03, 00:09

En frusen och mycket oskygg BJÖRKTRAST vid Plannjas kansli i Luleå idag (igår eftersom kl är över midnatt). Tre SIDENSVANSAR på Sandenområdet i Boden.

/Herman S


Insänt av Tore Fjällborg, Kaalasjärvi
onsdag 2005-03-02, 20:20

En tur med start, utloppet från sjön Kaalasjärvi och 2 km nedströms Kalix älv.
Sångsvanen "Svanhild" som har stannat för tredje vintern i rad vid utloppet från Kaalasjärvi. Byborna har gett namnet och matar den.
14 strömstarar såg vi.


  « Föregående 20       Nästa 20 »