Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Rolf Gustafsson
måndag 2005-02-07, 09:56

Lördag 5 feb. Vid Gräsörenbron ser jag en DALRIPA sitta i strandskogens buskage ätandes knopp. Jag har inte sett dalripa på Hertsön sedan 1989 så det var en välkommen observation.


Insänt av Sture Sandberg <utterman@algonet.se>
söndag 2005-02-06, 22:16

Igår lördag 5/2 besökte en MINDRE HACKSPETT mitt fågelbord (efter enlängre tids uppehåll) och blev därmed nr 15 i artordningen, TURKDUVAN och BJÖRKTRASTEN är dagliga gäster på Ugglegatan i Piteå. Hälsn.Sture


Insänt av Maiken Arvidsson <maiken.arvidsson@telia.com>
söndag 2005-02-06, 20:34

Hej!
I det vackra vårvintervädret (redan i början av februari!) tog vi en promenad på Näsudden ner mot Bertnäsfjärden. Det enda som hördes var bilar på E4:an och skotrar. Två stackars GRÅSISKOR var de enda fåglar vi såg, förutom en DOMHERRE vid Bonäset under hemresan.

I det vackra solskenet fick vi i stället njuta av alla gyllenbruna grankottar i trädtopparna och spår av rådjur, räv, ekorre och någon musvariant (trevligt med tanke på kommande ugglesäsong).

Väl hemkomna kunde vi konstatera varför inga fåglar fanns i skogen. De hade naturligtvis tagit sig till första bästa fågelmatningsplatser. Hos oss hade de redan länsat restaurang Pilen ett par gånger under helgen och medan vi var borta hade de tömt de flesta barerna igen.

Må så grankott på Er alla människobarn, hälsar
Maiken och Tryggve
i Öjebyn – Piteå Gamla StadInsänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
söndag 2005-02-06, 18:43


Hej!

Idag söndag 6/2 har Staffan Sundin,Piteå, och undertecknad varit ute på en bilburen tur i delar av Piteå kommun. Avsikten i allmänhet var att kolla upp fågeltillgången, medan avsikten i synnerhet var att spana i närheten av kända fågelmatningar...

Hur det gick? Ja, man kan väl säga att fågeltillgången i stort var rätt begränsad. Under ca 4 timmar såg vi 17 olika arter, och för de flesta av dessa gällde att det rörde sig om relativt små numerärer.
Av intressantare februariobsar gjordes 3 stycken: Över soptippen i Öjebyn sågs 4 STARAR, och nära Storstrand (i Öjebyn) sågs 27 SIDENSVANSAR i ett villakvarter samt 1 BERGFINK vid en fågelmatning.

Ha det gott!/ Hälsar gör Lars!!!


Insänt av Mats Williamson
söndag 2005-02-06, 17:38

Så sent som iår har jag aldrig gjort min säsongspremiär för skogsskidorna. Satsningen var i planeringsstadiet storartad med tidig avfärd och massor av årskryss i sikte. Men innan jag hade hittat mina favoritsockar och lagt Tegsnässkidorna på takräcket hade den tidiga morgonen hunnit bli sen förmiddag. Nåväl i Nilspersa skogen utanför Luleå trummade 4 stycken STÖRRE HACKSPETTAR för fullt, DOMMHERRE OCH TALLTITOR hördes i skogen.

En skön fikastund i solen vara annars dagens höjdpunkt.

Mats W


Insänt av Thore Alm . kalix
söndag 2005-02-06, 09:10

Nötkråkor..
2 ex i Kalix-Näsbyn under mitt fågelbord
kl 08:30 sön 6 febr.(åt jordnötter)


Insänt av Per Sandberg
lördag 2005-02-05, 22:13

Hej!

Idag, lördag 5/2, åkte Lambada (jycken), Johan (sonen) och undertecknad västerut för en skogstur på skidor (jycken fick dock gå...).
Strax innan vi nått utgångsplatsen för turen passerade en LAVSKRIKA över vägen. Vi stannade och klev ur bilen och kunde på håll konstatera att någonting upprörde STÖRRE HACKSPETTar.

Efter att ha lämnat bilen någon km V om Fagerheden, nyttjade vi sedan en oplogad skogsväg i tämligen ymnigt snöfall.

När vi tog paus för varm choklad och limpsmörgås fick vi sällskap av en liten flock MINDRE KORSNÄBBar vars antal stötvis växte. STÖRRE HACKSPETTar fanns det gott om även här (samma som tidigare?) och upprördhet likaså. Plötsligt tog korsnäbbarna till vingar och kunde räknas: 18 st.
Anledningen till uppfloget och hackarnas beteende blev plötsligt uppenbar: En SPARVUGGLA hade intagit toppen av en gran alldeles jämte korsnäbbarnas nyfunna favoritträd.

Med litet locktoner i visselform hade vi snart ugglan på 5-6 m avstånd. Vi "samtalade" en bra stund innan hackspettarnas närgångna och envetna "uppvaktning" fick den lille jägaren att få nog. (Eller blev den helt enkelt less mina monotona toner?)

Hur som helst: En fin upplevelse för oss alla (jycken fick nämligen pannkaka och fann denna utsökt!)

Per Sandberg, Piteå.Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
lördag 2005-02-05, 14:51

God lördag!

Tillbringade en förmiddagstimme vid Hertsöträsk. Förutom de vanliga MESARNA besökte 2 NÖTSKRIKOR, 1 NÖTKRÅKA, 1 STÖRRE HACKSPETT samt 1 hona GRÅSPETT fågelmatningen. Gott om KORSNÄBBAR som "kyppade", "pjuppade" och sjöng.

/Andreas


Insänt av Roger Nordmark <roger.nk@telia.com>
fredag 2005-02-04, 19:02

Hallå!
Igår på efermiddagen (torsd) lät det värre än i april på Camp Ronningen. Vi uppskattade antalet (då vi anlände) till över 175 st. och ca 12 arter.Det roliga är att NÖTKRÅKAN har återvänt.
På onsdag såg jag 7 st. samtidigt.
Ha de.
Nk.


Insänt av Lena
fredag 2005-02-04, 15:41

Ombytta roller!
Stormen har skrämt mina fågelgäster från matbordet! En stackars grönfink smet in i köket och kalasade fritt så länge matte var borta. Som tur var hade vovvarna smitit ut(!) i stormen för att mumsa på alla stans fläsksvålar mm godis runt fågelborden.
Nu ar balansen återställd
Lena i Happis


Insänt av Thore Alm, Kalix
torsdag 2005-02-03, 08:46

Bändelkorsnäbbar...
sågs i Kalix-Näsbyn, onsdag 2 febr.en mindre flock på ca 12 ex.


Insänt av Lasse Härkönen, Rallarrosen, GÄLLIVARE
onsdag 2005-02-02, 22:11

En liten halvtaskig "myrinspektion" idag som så många gånger tidigare när molnen skymt UV-lampan i stort sett gett 0-resultat. En grupp på 3 obstämda korsnäbbar - förmodligen bändlar att döma av lätet och det lite bredare ordförrådet i flykten, flög över huvet och försvann i fjärran. För övrigt verkar mesarna bli mer pratsjuka även om dom alltid är ganska talföra och talltitorna har mycket mer på hjärtat än sitt arttypiska läte. Bättre tider skola väl komma......


Insänt av Jouni Ylipekkala <jouni.ylipekkala@telia.com>
onsdag 2005-02-02, 20:17

Hej, jag fick höra årets första PÄRLUGGLA i Riekkola, Haparanda, den 31. januari. / Jouni


Insänt av Ulf P Eriksson <ulfpeson@bredband.net>
onsdag 2005-02-02, 13:43

Var en sväng till Hertsöträsket på morgonen, 1 NÖTKRÅKA sågs, tyvärr hade jag inte samma blomjord i fickorna som Krister & Lars vad gäller annorlunda hackspettar än STÖRRE, så grabbar skicka lite jord eller gödsel till Gammelstad! Hälsar Ulf


Insänt av Krister Jakobsson <krister.jakobsson@edu.lulea.se>
tisdag 2005-02-01, 14:07

Hörde en SPARVUGGLA vid Hertsöträskstugan i morse.SPILLKRÅKAN satt också på talgen. Gott om HACKSPETTAR (ett tiotal varav en MINDRE) som trummade och lät. Skidade en träningstur på 15 km.


Insänt av Urban Jacobs
tisdag 2005-02-01, 12:07

I söndags var det 6-8 strömstarar, en knipa och 8 dalripor vid Kaalasluspa, Kiruna kommun.


Insänt av Roger Nordmark <roger.nk@telia.com>
tisdag 2005-02-01, 09:23

Hej
I söndags såg jag en kär gäst, SVARTMESEN vid mitt fågel bord hemmavid.
Bosse Rova på musikantvägen i Boden har
en dagligen återkommande BJÖRKTRAST vid sin matning.
GRÖNFINKARNA på Campen har börjat möta förvåren med sina första vårdrillningar.
De sjunger som om vi vore i april.
GRÅSPETTEN lever gott på istret. Vi obsar den varje dag.
Roger Nk.
Insänt av Leif L <leif.lundstrom@tele2.se>
måndag 2005-01-31, 22:28

Bidrar med en pärluggla i Ersnäs vid 18-tiden i kväll.


Insänt av Lars Harnemo <lars.harnemo@bredband.net>
måndag 2005-01-31, 22:00

Jag har också varit ute på ugglelyssning ikväll, årets 1:a. Var i skogarna på några platser strax väster om Ängesbyn N Luleå och hade 2 PÄRLUGGLOR, 1 SLAGUGGLA (samma som Roger S tidigare) samt 1 LAPPUGGLA. Lyssnade mellan 19.00 till 21.00. Pärlugglorna poade på ganska bra men slagen och lappen spelade bara sedan jag härmat fram dom. Fint väder, vindstilla och -14 grader.


Insänt av Mats Bergquist
måndag 2005-01-31, 21:47

31 januari. Just hemkommen från en tvåtimmars ugglelyssning strax norr om Boden. -10 grader och lugnt. Resultatet blev fyra PÄRLUGGLOR och en SLAGUGGLE-hane. Inte illa, tycker jag.

/Mats


  « Föregående 20       Nästa 20 »