Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Maiken Arvidsson <maiken.arvidsson@telia.com>
lördag 2005-03-19, 22:58

Hej!
Först ett tack till de som arrangerat dagens trevliga årsmöte i Boden. Här handlade det om fåglar ur olika perspektiv. Från vetenskapliga projekt till kreativa gestaltningar och däremellan samvaro med skådare från olika delar av vårt stora län.

Hemresan till Öjebyn kombinerades med ugglelyssning i den granna Norrbottensnatten. Månsken, stjärnklart och bara ca 10 minusgrader. Kan det bli bättre? Uggleresultatet var dock inte det bästa, men PÄRLUGGLA och SLAGUGGLA vid Rosfors får kanske räknas som godkänt i år. Sent kvällskaffe kan i alla fall inte smaka bättre än i månsken.

Hälsar
Maiken och TryggveInsänt av Conny Willberg <jarpmyrens@tiscali.se>
lördag 2005-03-19, 20:06

Hej på er ornitologer!!
Här kommer en fågel rapport från Överkalix.
I dag har jag sett i mitt fågel bord
en större hack spett,Talgoxar,Talltitor,Dom herrar,Blåmesar,och vad jag tror är grönsiskor, har sett i min fågelbok men dom ser ej samma ut som där!!!!kan någon hjälpa mig att art bestämma dom?De har en markerad gul rand på vingen,de ser ut som grön finkar men har ej lika kraftig näbb.
Tacksam för svar. Amatör ornitologen i Överkalix


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
fredag 2005-03-18, 17:57

Hej!

Ett litet, litet, om än vårtecken idag på F 21:s flottiljområde, nämligen 2 KUNGSFÅGLAR som rörde sig i tallarnas kronor tillsammans med TALGOXAR och TALLTITOR.

/A


Insänt av Tomas Lindberg
tisdag 2005-03-15, 20:50

Gjorde ett ugggleförsök under måndagskvällen utanför infjärden,Piteå.
Hörde på en lokal, 1 Pärluggla och 1 Berguv och en mil senare 1 Pärluggla till, som befann sig mycket nära vägen. Därefter avslutades kvällen med en värmande tjärvedseld och varmglögg i skogen, vilket inte var helt fel när tempen låg på -24.


Insänt av Ingrid Sandahl <ingrid.sandahl@telia.com>
tisdag 2005-03-15, 09:18

Igår kväll var Anders Lundkvist och jag ute och jagade ugglor i Jukkasjärvis omgivningar. Jag började med en skidtur i Laxforsen på norra sidan av Torneälven, men träffade bara på en kvick hare. Då ringde Anders från Piettarisjärvivägen där han hittat en ropande PÄRLUGGLA. Jag tog mig dit, men så länge Anders var kvar hördes ingenting (utom Anders som lät nog så pärlugglelik). Det var - 29 grader, stärnklart och norrsken. Månen kastade skugga fastän den bara var en skära. Strax efter det att Anders farit, vid 22-tiden hördes plötsligt alldeles nära ett ljudligt tvåstavigt varningsläte som upprepades ett 20-tal gånger. Undrar om det kan ha varit pärlugglan. Jag har lyssnat på de skivor och band jag har och det som kommer närmast vad jag hörde är ett varningsläte från hornuggla (men det utgår jag ifrån att det inte var).Tips efterfrågas. På hemvägen stannade jag till i Laxforsen och fick höra ytterligare en ropande PÄRLUGGLA.


Insänt av Mats Bergquist <mats.bergquist@home.se>
tisdag 2005-03-15, 08:43

I går på kvällen den 14 mars gjorde Tomas Berlin, Stockholm, och jag ett förnyat och tappert försök att få avnjuta en lappugglas dova stämma. Vid framkomsten till ”den rätta platsen” SO Boden var det svårt att hitta en parkering, för där stod redan Ulf T och Roger S. Däremot hördes ingen ”ygla”. Tomas och jag provade lyssnarlyckan längs odlingsvägen från Norra Svartbyn och in mot Snödmossen/Halsänget – lika dött. Tillbaka på den ”rätta platsen” fick vi så äntligen höra en stor uggla, dock var det en SLAGUGGLA. Därefter körde vi på den numera nygrusade vägen Flarken-Vikenvägskälet, där resultatet blev tvenne fint poande PÄRLUGGLOR. Den sista tiden i nymånens sken stod bilens temp.mätare på –24 grader. Då herr Berlin är av det segare virket, vad gäller fågleskådning, planerar vi en lyssnarsväng till Gemträskskogarna i kväll.

Hälsar Mats och TomasInsänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
måndag 2005-03-14, 14:42

Undertecknad gjorde en ugglelyssingsrunda i Sunderbyskogarna på söndag kväll med start kl.1730. Klart och stilla väder och -10 grader vid avfärden hemifrån men hastigt temperaturfall redan under biltransporten till skogen gjorde att jag skruvade ner förväntningarna en del, vilket nog var klokt - det bidde endast 2 PÄRLUGGLOR på hela kvällen under några timmars promenad längs skogsbilvägar och skoterspår. Man får glädja sig åt att det var "nya" ugglor på tidigare för mig okända lokaler. Vid 21-tiden, då termometern visade -22 grader, var det dags att ge upp och återvända till stugvärmen hemma.

/Andreas


Insänt av Krister Jakobsson <krister.jakobsson@edu.lulea.se>
måndag 2005-03-14, 14:04

Hörde 3 olika SPARVUGGLOR under söndagen på Hertsön, en vid Malmstads väg på morgonen och 2 på eftermiddagen efter anslutningen till Ormbergsspåret från Hertsön. Dessutom 1 TRÄDKRYPARE vid Nils-Persa Stormyren. Åkte runt Storbrändön på dagen men såg inget speciellt. En ugglerunda norr om Persöfjärden 21-23.00 gav inget förutom 1 räv. En PÄRLUGGLA vid Ängesbykorsningen.


Insänt av Glenn Bark
måndag 2005-03-14, 09:12

I helgen körde jag årets första uggleturer (för min del).(V Ängesbyn)

Lördag 20.00-21.30:
2 PÄRLUGGLA

Söndag 20.00-22.00:
1 PÄRLUGGLA
4 SLAGUGGLA, varav 1 hona.

Båda kvällarna var vindstilla, stjärnklara, och med temperaturer på ca -20 grader.

//Glenn


Insänt av gunnar norlin <nirsans@telia.com>
söndag 2005-03-13, 23:37

hej!!! Pärlugglan ropar intensivt de sista kvällarna,,,här hemmai Bensbyn!! trevligt!!!!


Insänt av Jan-Olov Johansson
söndag 2005-03-13, 21:36

Besök hemma i Sangis i helgen, med diverse skidåkande och skådande. TALLTITA och MINDRE KORSNÄBB var de vanligaste - och nästan enda - arterna som obsades. Talade med bekanta som tipsade om ställen där ugglor brukar höras, främst pärluggla. Tog en tur den vindstilla och stjärnklara lördagskvällen, men resultatlöst. Får försöka igen en annan gång.
/Jan-Olov J


Insänt av Roger Nordmark <roger.nk@telia.com>
söndag 2005-03-13, 17:05

Hej.

Har åkt mycket skidor i helgen. Såg massor av sorkhål i snön. Såg även en passera på ytan. Jag hoppas på ett rovfågelcresendo till våren. Var hoar lappugglan?
Det roliga i helgen vid borden var synen av 6 ST.HACKSPETTAR,både honor och hanor samtidigt i kikarocularet. Ja det var ett liv och kiv hela tiden, vårkänslor?

Vilket skidföre!
Roger Nk.Insänt av lena
lördag 2005-03-12, 07:45

Större Hackspett hannar
Tre st har varit synliga vid lenas fågelmatning hela veckan. Även smedjeverksmhet bedrivs på tomten. Kvalteten på holkarna testas också.
De döljer inte sin närvaro det minsta.Insänt av Rolf Gustafsson
fredag 2005-03-11, 13:39

SNÖSPARV 1 ad på Örnäset, Luleå 10.3.2005.


Insänt av Lars Harnemo
fredag 2005-03-11, 12:44

Flyttfåglarna börjar anlända!
En arbetskamrat såg en "fiskmås" på stadsfjärden i Luleå i morse. Det var väl sannolikt en grå- eller havstrut.


Insänt av Ulf P Eriksson <ulfpeson@bredband.net>
fredag 2005-03-11, 10:49

Som motvikt till bl.a Krister J :s obsar på Hertsön så här är mina en fredag med ostlig vind så ansiktet blev rött och okänsligt! 1 SVARTMES, 2 TALGOXE, 1 DOMHERRE, 4 MINDRE KORSNÄBB och Willy A vid Hertsöträsket, vid Gräsörenbron ytterligare några MINDRE KORSNÄBBAR. Hälsar Ulf P (Dock utan skidor, och utan blomjord i fickorna)


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
fredag 2005-03-11, 00:10


Hej!

Onsdag kväll 9/3 var Stig Malmström, Sjulsmark, och undertecknad ute på en ugglerunda i gränslandet mellan Piteå och Älvsby kommuner.
Förhållandena var perfekta, men antalet ugglor blev oväntat lågt. Vi hörde en spelande PÄRLUGGLA samt en d:o SLAGUGGLA, och inget mer. Bägge ugglorna hördes på samma stopp, i närheten av Rosfors bruk, (Piteå kommun).

Hälsar gör Lars i Öjebyn!


Insänt av Fredrik Rutberg <fredrikrutberg@hotmail.com>
torsdag 2005-03-10, 22:32

Hej!
Här kommer några spridda obsar från senaste veckan.
3/3 Kungsörn strax utanför Tärnaby
6/3 Sparvhök Gammelstadsviken
Gråspett efter skoterleden mellan Alvik och Alviksträsk( Det var nära Alviksträsk).
10/3 Hökuggla mellan Skaulo och Puoltikasvaara, Tjädertupp Skrövån.
10/3 Kortare lyssnartur i kväll runt Avanskogarna resulterade i 2 Pärlugglor
och 1 Slaguggla.
Mvh Fredrik


Insänt av Roger Söderström <roger.sod@telia.com>
torsdag 2005-03-10, 18:55

En kortare lyssnartur till ett område någonstans runt Boden gav 1 spelande BERGUV-hane som hoade friskt mellan 18:00 och 18:25


Insänt av Jan Anderdson <jan.andersson@edu.boden.se>
torsdag 2005-03-10, 10:14

Hej!
Ugglelyssnartur, jag, Mats B och Ulf T, mellan 21:15-23:15 norr om Boden gav resultatet: En ropande SLAGUGGLA samt två spelande PÄRLUGGLOR. Perfekta yttre förhållanden, vindstilla och -10. Bästa resultatet hittills, i alla fall för Ulf och mig.
Hälsningar
Janne


  « Föregående 20       Nästa 20 »