Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Staffan Sundin <staffan.sundin@nll.se>
lördag 2005-03-05, 10:01

Åter från Tanzania efter 12 intensiva dygn med fågelskådning och vilda djur.
Totalt 327 arter fågel sågs (jag X:ade mest med 241 nya). Vi lyckades även med bedriften att få in "Big five", dvs lejon, leopard, afrikansk buffel, elefant och noshörning. Leoparden smög omkring i tält-lodgen (Tarangire) på kvällen och letade mat. Kvällen före hade kyparen jagat ut "kisse" ur lodgens restaurang...
6 nationalparker besöktes och vi hann även med lite kustskådning.
Vi tackar Peter och fru Kristina för 2 fantastiska veckor! Peter kommer med en fullständig reserapport så småningom.
/Hälsar Sven-Erik, Torbjörn och Staffan


Insänt av Sonja Kuoljok <sonja.kuoljok@telenordia.se>
fredag 2005-03-04, 19:24

Hej!
Vid min fågelmatning i skogen på norra sidan Lilla luleälv, Jokkmokk hade jag för ett par dagar sedan oväntat besök av en NÖTKRÅKA, som lät sig väl smaka av den nyligen upphängda renfetan. Två LAVSKRIKOR gillade också maten liksom två STÖRRE HACKSPETTAR och EN GRÅSPETTHONA. TALLTITORNA och LAPPMESARNA fick hålla sig till frön och jordnötter. Idag såg det helt dött ut där, jag åkte en bit efter vägen och vände efter någon kilometer. När jag kom tillbaka var det lika tomt, men efter en stund flög en stor fågen ned från en hög tall och landade i snön en bit bort, just synligt mellen några buskar. Det var en DUVHÖK, synbarligen ätande på någonting som jag ej kunde se. Den flög sin kos efter 5 minuter och jag inspekterade platen och kunde konstatera av alla fjädrar att döma, att det var en LAVSKRIKA som utgjort hökens middagsmål....kanske lavskrikeparetparet som varit där i vinter nu bara är en?? Blandade känslor men så är naturens lag!
Hälsn Sonja


Insänt av Sara Berg <myran_@yahoo.com>
torsdag 2005-03-03, 21:09

Var med min mor och satte på värmen i stugan (Oinakkavägen, Kiruna) och passade på att lyssna på ugglor.

Efter förra årets ugglelyssning när vi bara fick höra pärluggla överallt fick vi äntligen höra något annat. Efter att lyssnat på ljud här hemma så har vi kommit fram utan tvekan till att det var en HÖKUGGLA som vi fick lyssna på.


Insänt av Urban Jacobs
torsdag 2005-03-03, 16:59

Höll på att köra in i en flock korsnäbbar som satt på vägen mellan Vittangi och Soppero idag. Några dalripor satt på plogkanten inne i nedre Soppero.


Insänt av Rolf Gustafsson
torsdag 2005-03-03, 14:17

GRÄSAND, 2 hannar, vid Lövskatagrundet, Luleå, 2.3.05, kl 16:10.


Insänt av Herman Sundqvist <herman.sundqvist@sveaskog.se>
torsdag 2005-03-03, 00:09

En frusen och mycket oskygg BJÖRKTRAST vid Plannjas kansli i Luleå idag (igår eftersom kl är över midnatt). Tre SIDENSVANSAR på Sandenområdet i Boden.

/Herman S


Insänt av Tore Fjällborg, Kaalasjärvi
onsdag 2005-03-02, 20:20

En tur med start, utloppet från sjön Kaalasjärvi och 2 km nedströms Kalix älv.
Sångsvanen "Svanhild" som har stannat för tredje vintern i rad vid utloppet från Kaalasjärvi. Byborna har gett namnet och matar den.
14 strömstarar såg vi.


Insänt av Rolf Gustafsson
onsdag 2005-03-02, 13:52

GRÄSAND 1 hanne vid Lövskatagrundet, Luleå den 1 mars.
GRÅSPETT ett ropande ex på Kalvholmen, Hertsöfjärden den 2 mars.


Insänt av Eva Sandström <evasandstrom_6@hotmail.com>
tisdag 2005-03-01, 15:43

Åkte skidor till Risön, Bensby skärgård mån 28 febr. På kvällen kl 20 en spelande PÄRLUGGLA södra delen av ön trots -21 gr, stjärnklart utan månsken.


Insänt av Rolf Gustafsson
måndag 2005-02-28, 14:29

Dagens (28 feb.) 22 km långa promenad på Hertsön gav bl a en bobyggande STÖRRE KORSNÄBB, hona. Hon anlände med ca 10 cm långa späda kvistar till sitt bo som var placerat ca 1,5 m ut från stammen i en yvig gren på en tall. Boet ligger ca 6 m upp i tallen. I samma tall satt en hanne av samma art och sjöng.
Detta är det andra korsnäbbsboet jag finner i år. Tidigare har jag berättat om ett bo av en mindre korsnäbb i en gran. jag har sett ytterligare två mistänkta boplatser av den mindre arter på Hertön men de är ännu inte bekräftade med observation av själva boet eller bobyggande.Insänt av Jan Eriksson
söndag 2005-02-27, 19:38

Ugglelyssnartur igårkväll. Utgående från Boden blev det en tur huvudsakligen i sydlig riktning. Inga ugglor hördes, men trevligt att komma ut i vilket fall som helst. Idag blev det en skidtur till Gjutbergsområdet, härligt väder! Vad fåglar beträffar fick jag nöja mig med några Korsnäbbar,Talltitor och Större hackspettar.

/Jan


Insänt av Rolf Gustafsson
söndag 2005-02-27, 19:07

Bodens södra skjutfält 27.2.05. Undertecknad tillsammans med Sture Pettersson. HÖKUGGLA 1 ex. GRÅSPETT 1 hanne. MINDRE HACKSPETT 1 ex. TOFSMES 3 ex. STRÖMSTARE 1 ex. NÖTKRÅKA 2 ex., m fl mer vanliga arter.


Insänt av Rolf Gustafsson
söndag 2005-02-27, 18:35

Lövskatagrundet, Luleå 26.2.05. STRÖMSTARE 1 ex. GRÄSAND 2 hannar.


Insänt av Sara Berg
söndag 2005-02-27, 14:18

På väg till stugan i går så fick jag syn på några fåglar som flög upp från vägen och satte sig i en gran i närheten.
Spanade och såg att det var bändelkorsnäbbar, och jag kunde fota dem. Men det är några snygga linjer på fotot som kallas elledningar... Alltid nåt i vägen.

I stugan (oinakka) så fanns det talltitor, lappmesar, nötskrika, lavskrikor, talgoxar, en större hackspetthona, grönfinkar, domherrar... känns som om våren är på väg.

På vägen hem såg jag även en dalripa som flög över vägen.

/Sara


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
söndag 2005-02-27, 12:27

Hej hopp!

Idag söndag tog undertecknad en längre skidtur på Hertsön kl.0700-1100. Vid starten -13 grader och vindstilla, några timmar senare måttlig NV-vind och -5 grader samt en strålande februarisol - underbart!

Vid startpunkten Hertsöträsk blev SPILLKRÅKA dagens första hackspett som satt på talgbiten och käkade. Det var kanske inte den arten man hade förväntat sig vid matningen. När spillkråkan blivit mätt dök 1 NÖTKRÅKA upp på talgen.

Den följande timmarna bjöd bland annat på 10-talet trummande och grälande STÖRRE HACKSPETTAR, diverse MESAR, tre arter KORSNÄBB, därav 1 överflygande BÄNDELKORSNÄBB samt 2 honor STÖRRE KORSNÄBB i en tall på ett hygge.

I Nils-Persaskogen inmundugades te och mackor med födosökande TRETÅIG HACKSPETT samt sjungande TRÄDKRYPARE i närheten. Skidade sedan mot Gräsören och möttes där av en subadult HAVSÖRN som satte sig i ett träd på SSAB-sidan. Vid hamnen i Björkhaga fick jag, på samma sätt som Mats B häromdagen, se 1 hona MINDRE KORSNÄBB som av allt att döma samlade bomaterial, något slags "ludd" som hon hittade under takpannorna på en stuga och som hon försvann med in i en grandunge. Undra hur många tusen korsnäbbshäckningar det sker i länet ett gott grankottår som 2005?

/A (nöjd efter en härlig vårvinterdag)


Insänt av Jan Anderdson <jan.andersson@edu.boden.se>
söndag 2005-02-27, 12:08

Hej!
En av våra ringmärkta GRÅSPETTAR slutade sina dagar efter att ha flugit in i en altanvägg i S.Svartbyn, Boden i fredags. Fågeln, en hona, var märkt (även färgring)den 27/11-03 ute hos Walle Berggren i S.Svartbyn. Minst 3 ggr är den avläst ute på Camp Ronningen, någon km från märkplatsen, två ggr förra vintern och sista gången i nov. denna vinter. Dess, vinterområde verkar ha varit stabilt, men om den häckat i området är inte helt säkert, undersökningar i Umeå visar att häckningsplatsen kan ligga långt från vinterområdet, kanske upp till några mil.
Känns tråkigt att forlora just en hona av arten, men som tur är har ju arten en gynnsam utveckling för närvarande.


Insänt av Mats Bergquist <mats.bergquist@home.se>
lördag 2005-02-26, 23:36

26.2 klockan 22.00 hörde Berth-Ove Lindström och jag en spelande hane LAPPUGGLA i Gemträskterrängen.

På fm. gjorde jag en promenad och upptäckte bl.a. ett par MINDRE KORSNÄBBAR vid Holmfors station. Honan flög med två små grankvistar till ett på högt upp i en gran. Hon lade sig också i boet för att se om byggandet var bra. Bra läge på boet, cirka 25 meter från vägen, vilket gör att man kan hålla koll på häckningsframgången. Mycket rolig upptäckt!

/ Mats B
Insänt av Sture Sandberg <utterman@algonet .se>
lördag 2005-02-26, 23:13

I samband med påfyllning av div. fågelgodis i sommarstugan i Jävre-Brännland konstaterade jag att isläggningen är definitiv. Den 12 februari var det fortfarande helt öppet vatten längs Jävrelandet,Hattudden och Leskär, det måste vara unikt. Hursomhelst en GRÅSPETT tog för sig av det färska späcket direkt tillsammans med de vanliga mesarna. 15 MINDRE KORSNÄBBAR var också på plats i grantopparna.


Insänt av Sonja Kuoljok <sonja.kuoljok@alfa.telenordia.se>
lördag 2005-02-26, 21:49

Hej!

Morgonen böjde bra med en GRÅSPETT-hona på talgbiten på tomten i Jokkmokk.
På eftermiddagenpå väg ut till fågelmatnigen i skogen dök en SPARVHÖK upp och kretsade några varv över grannkvarteret. Väl framme vid skogsmatningen kröntes dagens obsar med en TRÄDKRYPARE som åt vid späcket en liten stund. Själv har jag inte sett någon dylik i Jokkmokks-trakten sedan 1993,( men det finns ett par obsar sommartid 2003 tror jag), även då i februari + december, så det var jättekul och jag har haft den i baktankarna när jag startade skogsmatningen.
Hälsn. Sonja


Insänt av Jan Andersson <jan.andersson@edu.boden.se>
fredag 2005-02-25, 08:36

Hej!
Gårdagskvällen tycktes optimal för ugglelyssning, -10, vindstilla, fullmåne och helt molnfri himmel. Undertecknad, Lars S och Ulf T, Boden for förväntansfulla Lillträsk, Flarken, Vikenvägskälet och tillbaka. Inte ett pip, eller rättare sagt ho lyckades våra öron snappa upp trots 2 timmars intensivt lyssnande. Nå, det är väl bara ta nya dag lite längre fram, mars är ju den riktiga ugglelyssnarmånaden.
Tur med vädret hade vi i alla fall!!
Hälsningar
Janne  « Föregående 20       Nästa 20 »