Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av HSFS-personalen
tisdag 2012-07-17, 21:57

Måndag den 16 juli 2012

Dagen bjöd på vackert väder med sol och blå himmel. Påväg till märkplatsen skymtades den nyligen omskrivna räven.

Dagens märkning gav 20 individer av 11 arter. Ovanlig märkart var en rastande SPOVSNÄPPA som, med lite hjälp, gick in i en bur på Pauhu. Dessutom kontrollerades 7 individer av 5 arter.

Av observationer kan nämnas: 4 SPOVSNÄPPOR och en VARFÅGEL . Ungfåglar av såväl FISKGJUSE som KUSTLABB övade med sina föräldrar kring märkplatsen. Det relativt begränsade antalet fåglar uppvägdes av en desto större mängd blindingar. Dessa utgjorde å ena sidan plågoandar för oss märkare samtidigt som de är en god födokälla för våra bevingade vänner. Dagen avslutades med att Staffan med hjälp av ett skickligt imiterat läte lyckades få en hel lövsångarfamilj, bestående av en pappa och tre döttrar, i nät.

/Personalen genom Lovisa

Tisdag den 17 juli 2012

Dagen bjöd på fortsatt härligt väder dock med något friskare vindar än förgående dag. Vadarburarna gav för första gången en ordentlig utdelning med fyra MOSNÄPPOR samt två GRÖNBENOR.
Dagens märkning gav totalt 20 individer av 9 arter. Dessutom kontrollerades 6 individer av 4 arter.

Av observationer kan nämnas en SMÅSNÄPPA, två SPOVSNÄPPOR, en PÄRLUGGLA samt en glädjande konstaterad häckning av SVÄRTA med sex pulli.Insänt av Hsfs-personalen <hapsand@gmail.com>
söndag 2012-07-15, 17:26

Dagbok 2012
Haparanda Sandskärs fågelstation


Tisdag den 10 juli 2012

Så är det dags igen. Säsongen 2012 står för dörren.

Vid halvelva mötte vi Rune vid bommen i Staffans. Båten lastades till brädden med utrustning inför de kommande veckorna och inte mindre är sex personer hoppade i: Familjen Andersson dvs Robert, Anna, Fredrik (10 år)och Sara (8 år), alla Notträsk och Åsa och Per Sandberg från Piteå. Sjövädret var dock inte hårdare än att tre av oss kunde sitta ute i fartvinden och anlända i stort sett ”torrskodda”. Överfarten upplevdes på nåt vis klart kortare än den timme den faktiskt tog.
Efter rapporter från Sandskär om oerhörda mängder insekter, främst mygg och broms, så till den grad att hundar inte ville vistas utomhus, gladde vi oss åt den måttliga mängd som mötte oss på bryggan!

Anderssons installerade sig i SNF-stugan medan Sandbergs tog bevakningsstugan i besittning. Då vädret faktiskt var så pass soligt denna sommardag att stranden lockade för barnen, så startade vi i Badviken på västsidan. Det blev till och med ett dopp för några av oss...
Märkplatsen besöktes och en del utrustning (burar och stänger) bars ut. Den nyinköpta röjsågen monterades och provstartades.


Onsdag den 11 juli 2012

Idag har vi prioriterat en total uppfräschning av bevakningsstugan; mängder av gammal bråte fick nya platser; antingen i förrådet bortom gamla dassen eller så - i ändå större utsträckning - i plastsäck för vidare transport till sopstation på land med Staffan Svanbergs försorg. Åsa och Sara stod för det mesta av själva städinsatsen och det blev onekligen stor skillnad!
Även märkstugan fick sig en översyn. Bl.a. fick bordet en vaxduk och ett förstoringsglas på ledad arm fick plats på gaveln. Förhoppningsvis kommer ringavläsning och vissa dräktstudier att underlättas i och med detta.
Robert jobbade flitigt med att röja samtliga nätgator och röjsågen fungerade till full belåtenhet. Fredrik hjälpte till att göra fint i en del nätgator.


Torsdag den 12 juli 2012

Denna dag har vi jobbat med nätuppsättning. Samtliga standardnät utom näthissen kom på plats. Uppgiften var helt ny för Åsa och Robert men likafullt gick det hela galant; annat var i och för sig inte att vänta! Hur staglinorna skulle fästas förändrades eftersom och kommer nog att kräva en del omjusteringar så småningom. Vi fastnade för att fästa linorna högst upp på stängerna. På detta sätt kan man gå helt obehindrat under alla staglinor.

Innan det var dags för avrundning av arbetsdagen bytte vi ut distanslinorna mellan fästöglorna i näthissen på två av stolparna; den treje var redan bytt. Skotlina från Biltema nyttjades.
Bastubadande var både välbehövligt och behagligt. Kvällen avslutades sedan med goda kex, ost och dryck som Staffan bjöd på.


Fredag den 13 juli 2012

Morgonen började med ett riktigt busväder. Vid sextiden slog regnet hårt mot tak och rutor och vinden friskade i så förutsättningarna för dagen såg litet osäkra ut. Vid åtta lugnade det tvärt av och vi kom oss ut i hyfsat väder. Dagens mål var att göra klart samtliga nätuppsättningar. Staffan, Robert, Åsa och Per drog ned mot märkplatsen. Först i tur stod näthissen. En ny konstruktion provades ut: i nedre änden på varje plastad stålvajer (tre på var nätstolpe) skapades en ögla med ett vajerlås. I detta fästes en karbinhake och i denna fästes ett spännband som även spändes runt kraftiga markpinnar. Finessen med detta var att lätt kunna justera längderna på vajrarna och lösningen visade sig fungera utmärkt:-)

Sedan fortsatte vi med alternativnäten, dvs deåtta nät som används utanför den s.k. standardiserade märkningen, nu förstärkta med hjälp av Anna. Skön känsla att ha denna arbetskrävande insats fixad redan idag, två dagar innan den egentliga starten!
Alldeles lagom till överenskommen middagstid (palt!) anlände vi till Kumpulastugan för en , för denna konstellation och för denna gång, sista gemensam måltid. Vid 19-tiden var det nämligen dags för personalbyte på stationen. En dag tidigare än tänkt p.g.a. risk för starka vindar på lördag. Kvar på ön blev endast Staffan och Per men med tre förstärkningar i form av Johan Groph, Stockholm samt Lovisa och Håkan Cederlund med rötterna i Ystadstrakten. Håkan är för övrigt en ”tuffing”som förberett boende i tält i stället för i stuga. Ett hot om rejält regnande avskräcker ej!

Med Runes båt kom dessutom den länge emotsedda adaptern som ska inpassas mellan den nya riktantennen och vårt modem från Net1. Ned hissades den gamla antennen (hör till gsm-nätet)som dock fick sitta kvar på antennröret (uti-fall-att...)varpå den nya fick ta plats just under. Plötsligt visade modemet full signalstyrka och Internet sprang igång som aldrig förr. Säg dock den glädje som varar; på ett litet tag tappades kontakten med nätet och strax efter blev spänningen för låg för att driva modemet...

Vi får ta nya tag imorgon!


Lördag den 14 juli 2012

Visst blev det blåst – det var bäst att hålla i hatten. Dagen ägnades åt att visa märkplatsen för de nyanlända och justera en del nät som töjt sig en aning sedan gårdagen. Några burar bars ut på Pauhu. Nätgator räfsades och ringserier hängdes upp i märkbodan. Snart stod den klar för söndagens märkning.

Tid lades sedan på att få igång Internetförbindelsen och efter en del ”trial and error” visade det sig att trådlös överföring mellan modem och dator verkar vara melodin. Även telefonin sprang igång (så tidvis kan vi nu nås på 010-401 56 75; vi har dock ingen speciell passningstid ). Känns helt fantastiskt att kunna sitta inne i stugan och ringa i stället för att leta en hög punkt på ön där gsm-telefonen kanske fungerar...
Antennkabel, modem och telefon är numera fast förankrade på vägg och 12V-systemet har fått en ansiktslyftning så nu finns i alla fall 4 uttagsmöjligheter.

En hel del trevliga samtal förgyller tillvaron och middag och bastubad avslutade kvällen. Blev väl så sent då vi knoppade först vid halv tolv. Vi får dock skylla oss själva när väckaren ringer 03.50...


Söndag den 15 juli 2012

Vinden har mojnat en aning men 5-8 m/s från S möter oss i arla morgonstund. Vi sätter upp samtliga 32 nät och så småningom alla burar, totalt 28 st.

Resultatet blir 12 märkta av 7 arter där ÄNGSPIPLÄRKA dominerar med sju.

Nio fåglar kontrollerades, bl.a. en SÄVSPARV som vi ringmärkt här på Sandskär 2008 och som då var född 2007 eler tidigare, dvs den är idag minst 5 år gammal!

Tämligen fågelfattigt såväl i buskar som i luft och på strand och vatten.

Lovisa, Håkan och Joachim lär sig grunderna i fågelplockning och det går galant: Med beröm godkänt!
Dessutom i verkligt positiv anda:-)

Vi matar in märkningarna från i maj-juni samt boungemärkningen från i juli efter lunchen som intogs ii gassande(!) solsken. Sedan följer en tupplur innan vi drar ut på en aftontur mot Östviken. Så här på kvällen har man förstås medljus ned mot viken och kanske finns där några arktiska vadare på retur?!Eller varför inte en TEREKSNÄPPA – time will tell!

Nu ska datorn testas med ett inlägg av ovanstående på NOF-net!

(Mer om märkning och observationer kommer under kvällen på Svalan.)

//Lovisa, Håkan, Joachim, Staffan och PerInsänt av maria.muller@live.se
fredag 2012-07-13, 20:53

En ny gäst i vår fågelrika vassvik, Musorudden, Mulön, nämligen en HÄGER. Den har nyss landat och går omkring i vassen.

För ett par veckor sedan sprang en trana på gräsmattan tillsammans med två ungar. En annan (hanen?) gick/ simmade utanför. Dagen därpå cirklade en havsörn över vassen. Lite senare återvände tranorna men hade då bara en unge. Sannolikt hade havsörnen fått sig ett skrovmål.

Maria och Kennerth


Insänt av Jouni Ylipekkala
tisdag 2012-07-03, 22:44

Jag gjorde en fyratimmars cykeltur längs grusvägar i Haparanda och en sjungande BUSKSÅNGARE till samt HÄRMSÅNGARE blev de mest intressanta observationer. // Jouni


Insänt av Lars Harnemo <lars.harnemo@gmail.com>
söndag 2012-07-01, 21:30

Hej
Idag har Ulrik Lötberg och jag trotsat den täta dimman och åkt ut till Storgrundet vid Rödkallen för att ringmärka SKRÄNTÄRNOR.
Läget såg mycket bra ut, häckningarna har gått mycket bra. Vi hittade ju 72 bon tidigare och Jan Andersson och jag ringmärkte 51 ungar den 19 juni som jag skrivit här nedan.
Nu var projektledaren för Projekt Skräntärna i Sverige med för att se lokalen för första gången.
Jag ringmärkte 41 ungar ytterligare idag och Ulrik satte färgringar på 74 ungar. De är illröda och börjar på bokstaven F. Mer info om detta kommer om ett tag. Men alla som ser en skräntärna om ett par veckor kan spana in benen.


Insänt av Patrick Åström <abisko21@hotmail.com>
fredag 2012-06-29, 13:37

Den 22/6 resp 25-26/6 befann sig Tönn på ett hygge 3 km O Nilivaara. Efter det finns inga fler uppdateringar. Kanske fortfarande kvar?


Insänt av Jan-Erik W <ladusvala@hushmail.com>
onsdag 2012-06-27, 11:38

Tõnn far omkring väldeliga, vid senaste birdmap-uppdateringen 25.6 var han c:a 3 mil O Malmberget.
Hur är tillgången på hans huvudföda smågnagare nu i Norrbotten?

Själv tänker jag nu ta en tur upp till Dellikälven/Laisälven och försöka hitta lappmes och tallbit mfl, borde väl vara bra ställen?


Insänt av Lars Harnemo och Jan Andersson
torsdag 2012-06-21, 10:41

Hej
En lite sen rapport från tisdagskvällens tur till Rödkallen.
Målet för resan var att ringmärka SKRÄNTÄRNOR vid Storgrundet vid Rödkallen.
Vi har ju konstaterat 72 bon för en vecka sedan drygt och kunde nu ringmärka drygt 50 ungar, de flesta rätt små. Det fanns många bon med ägg i fortfarande och en del ungar som var för små för att märka. Intrycket blev att det "saknas" en hel del ägg/ungar jämfört med förra besöket då det fanns 148 ägg eller ungar. En del ägg var tydligt rövade liksom tidigare år.

Vi fikade sedan på själva Rödkallen och gick en sväng. En konstig sångare sjöng friskt utan att vi kunde artbestämma lätet. Efter att ha fått syn på fågeln och funderat mer på den konstiga sången har vi dock bestämt oss för att det var en avvikande TÖRNSÅNGARE. Vi kunde göra en bra inspelning av sången med mobiltelefonen iPhone. Oväntat bra inspelning faktiskt.

Lite kuriosa. När vi spanade efter törnsångaren i ett buskage intill oss fick Jan en glimt av en fågelrygg. Efter några sekunders fundering och en glimt av en näbb insåg han att det var en VATTENRALL !! Vi fick höra locklätet strax efter så det var ingen tvekan om denna udda obs.

Andra roliga obsar var EJDER med ungar, BERGAND en hane, massor med VITKINDAD GÅS (minst 60 individer och några kläckta kullar).

På vägen hem åkte vi förbi Grillklippan där det som vanligt fanns hundratals med TORDMULE och många TOBISGRISSLOR också.


Insänt av Per Sandberg <pellepersan@hotmail.com>
onsdag 2012-06-20, 22:58

Häckfågelinventering på Haparanda Sandskär juni 2012 (to 14:e – sö 17:e)

En litet referat från årets häckfågelinventering på natursköna Haparanda Sandskär. 15 deltagare mötte upp. Utfärden med de två båtarna från hamnarna i Nikkala resp. Staffans skedde på ovanligt lugnt hav.
Väderprognosen styrde inventeringen till lördagsmorgonen, då svaga vindar och god sikt utlovades till den tidpunkten. Därför skedde spontana vandringar på ön under natten mot fredagen och större delen av fredagsdygnet.
Vid observationssammanställningen på fredag kl 18 noterades 93 arter, bl.a. VITKINDAD GÅS (2), PRUTGÅS (1), KUSTPIPARE (1), MYRSPOV (1), PÄRLUGGLA (2), häckande TRETÅIG HACKSPETT och något för ön mycket ovanligt i form av SKATA (1). Senare på kvällen sågs även en hane ÅRTA på Sydön.
Lördag morgon kl 03.00 gick inventerarna de i förväg indelade rutterna; för året åtta till antalet. Fördelningen skedde via lottning sedan vi samlats i Kumpulastugan. Där igenom fick nästan alla som ville (inventeringsvanan varierade) en egen rutt och samtliga hade möjligheten att följa med en inventerare.
Punktinventeringen gav preliminärt 128 individer av 35 arter (variation 2007-2011: 96-150 individer av 31-43 arter). Bland tättingar dominerade som vanligt LÖVSÅNGARE (24), BOFINK (11) och ÄNGSPIPLÄRKA (11). Ovanligt många GRÖNBENA (13)hamnade i protokollet via en större överflygande flock. En ny art noterades: MORKULLA. Därmed har totalt 72 arter noterats från punkterna under 2007-2012.
Linjeinventeringen gav preliminärt 586 individer av 62 arter (variation 2007-2011: 576-673 individer av 61-69 arter). Tämligen normala antal av LÖVSÅNGARE (77) och BOFINK (37). Ovanligt många TRÄDPIPLÄRKA (14) och BJÖRKTRAST (11). Ovanligt få av bl.a. SÄVSPARV (5) och SÄVSÅNGARE (3) och TRÄDGÅRDSSÅNGARE (endast hörd på en linje med 2 ex.). Dessutom noterades ingen av arterna ROSENFINK, SVARTHÄTTA, TÖRNSÅNGARE, TÖRNSKATA eller för den delen LUNDSÅNGARE.
Av vitfågel var det tunt överlag: Av trut- och mås var det endast någorlunda normala antal av SKRATTMÅS; bland de fåtaliga tärnorna utmärkte sig dock SMÅTÄRNA (4).
Av ovanliga arter under inventeringen kan nämnas en ”krexande” KORNKNARR i Östviken och BÄNDELKORSNÄBB (2). Båda dessa är nya linjeinventeringsarter. Med ytterligare fem nya är vi nu uppe i totalt 107 arter under 2007-2012.
Strax efter det att Mats Bergqvist avslutat sin rutt ”tubar han av” en sandrevel utanför Östviken. Han får då syn på en kortbent vadare med uppåtböjd näbb och relativt korta gulaktiga ben: En TEREKSNÄPPA! Arten är påträffad knappt 200 gånger genom alla tider i Sverige och Sandskär står för sex av dessa (även -81, -88, -93, -97 och -03). Närheten till den finska populationens utbredning förklarar rimligen detta.
Mitt på dagen ser Tord Gustafsson en mörk tätting födosöka mellan kapellet och märkplatsen: En SVART RÖDSTJÄRT, sjunde fyndet för ön. Endast andra fyndet under 2000-talet (sågs även 2011).
”Den svarte” uppehöll sedan kring stugorna i Kumpula men var märkligt svår att få syn på. Faktum är att Jan Andersson sett en ”mörk rödstjärt” på en stugbro redan klockan 02.30 i samband med morgontoaletten men i avsaknad av kikare vid observationstillfället kunde han senare ”bara” berätta om en trolig svart rödstjärt. Sensmoral: Ta aldrig ett steg utan din kikare
Strax innan lunch och någon timme framåt förevisades ringmärkning för de som inte provat på detta spännande hantverk förut. Två nät fångade två fåglar som fick varsin ring; en ÄNGSPIPLÄRKA och en BOFINK. Kanske ser vi snart Johan, Gunborg, Susanna och Siv bland näten ute på Sydön? Volontärer i ringmärkningsverksamheten brukar sällan ångra efteråt att de provat en vecka. Välkomna i så fall!
Efter artgenomgången kl 18 slutade vi på totalt 101 arter. Sedan följde en gemensam middag som i år kunde hållas utomhus. På de grova träborden vid hamnen dukade vi upp och mumsade snart i oss maten under trivsam samvaro med det nästan släta havet utanför som vacker inramning. Endast myggen störde idyllen…
Kvällen avslutades med bastu för många av oss och en och annan blodig mygga tvättades nog bort ur myggbitna och kliande hårbottnar…
Väderprognosen stämde bra för hela helgen och det utlovade regnet (kan man lova regn? ”Uthotade” låter förstås konstigt men ändå bättre beskrivande på nåt vis…) präglade planenligt inledningen av söndagen. Sålunda blev det en relativ sovmorgon; inte förrän vid sextiden började vi röra på oss.
Under taket på bastualtanen vid hamnen, i skydd från regnskurarna, sågs två nya researter: ALFÅGEL (2) och SMÅLOM (2). När regnet mattades av begav vi oss ut att utforska ön en sista vända för denna gång. TEREKSNÄPPAN var tillbaka i Östviken på samma revel som dagen innan och bytte precis som då till västsidan av ön så småningom. Sträckandes mot norr noterades en JORDUGGLA som därmed blir resans 104:e art och sist noterade researt.
Vid 15-tiden avgick båtarna från hamnen med 15 trötta men nöjda fågelskådare. Jag fick för mig att alla redan ser fram emot inventeringen 2013?!

//Inventeringsgänget (Lena, Siv, Susanna, Sven-Erik, Staffan, Torbjörn, Mats, Jan, Gunborg, Johan, Tord, Andreas, Krister, Lars och Per) genom Per

P.S. Tack till Lena Stenman som koordinerat i år!Insänt av david <xednon_8000@hotmail.com>
tisdag 2012-06-19, 10:29

då bär de av mot gammelstadsviken för en dags observationer / mvh


Insänt av Herman Sundqvist
lördag 2012-06-16, 20:50

Årets första sydsträckande storspovar noterades i kväll i Avan. 16 juni...

Hälsningar Herman
(Pessimistkonsult)


Insänt av Birger Stålnacke, Kiruna
onsdag 2012-06-13, 21:15

Rödstjärt hane ikväll
Lombolo, Kiruna


Insänt av Urban Jacobs
måndag 2012-06-11, 17:13

Var i trakten av Bergfors och Torneträsk i lördags. Såg bla stenfalk, ca 5 gökar, många sidensvansar och häckande strömstare.


Insänt av Lars Harnemo <lars.harnemo@gmail.com>
söndag 2012-06-10, 21:20

Hej
I lördags åkte Kicki, Rasmus, Ivan och jag till Rödkallen för att se på fågel. Vi var först till Storgrundet där vi kollade kolonin av SKRÄNTÄRNOR. Vi hittade 72 bon med ägg i vilket är rätt normalt. De fanns kläckta ungar i 2 bon och en hel del ägg hade börjat kläckas. Så det ser positivt ut för denna nordliga utpost för arten.
Eljest sprang vi på rätt många häckningar av VITKINDAD GÅS, minst 15 bon utan att vi alls letade efter dom.
Andra fåglar var SMÅTÄRNA 2 par.

På vägen till Rödkallen passerade vi Grillklippan där det som vanligt fanns stora mängder TORDMULE och TOBISGRISSLA. Vi räknade inte hur många det var, det är ju svårt när dom flyger omkring hela tiden.
Hälsningar / Lars


Insänt av Rolf Lahti
lördag 2012-06-09, 22:58

Hittade en trolig häckning Ljungpipare i Haparanda Kommun - hur roligt är inte det!


Insänt av Mats Bergquist <mats.bergquist@home.se>
lördag 2012-06-09, 20:51

Ny lokal i Svalan!

Den senaste tiden har vi kunnat stifta bekantskap med både stenknäck och turkduva vid kyrkan i Boden. Av den anledningen har jag tillverkat en ny lokal som heter "Överluleå kyrka". Använd den lokalen om ni rapporterar från denna plats. Det finns en annan lokal som hette "Kyrkogården", men den platsen avser den kyrkogård som finns vid Lundagård. Jag har döpt om lokalen Kyrkogården" till "Kyrkogården Lundagård".

Hoppas ni förstår vad jag menar, det är viktigt det här...

Hälsar

Mats B, Rrk Nb


Insänt av Rolf Lahti
söndag 2012-06-03, 21:24

Ringmärkte med elever från Naturguideutbildningen tisdag-torsdag. inga upphetsande siffror, tror det var 26 nymärkningar varav 8 mosnäppor samt 12 kontroller. Märkligaste obsen var 5 kajor som vinglade över sydön. Allmänt fågelfattigt i kylan. Fullständiga siffror kommer på Svalan innan jul;)


Insänt av Stefan Holmberg <stefan@abborrtrask.se>
söndag 2012-06-03, 15:56

Även i Glommersträsk genofördes-timmarsskådning, vilket blev för femte året i rad. det är definitivt inte heller det sista året, då samtliga deltagare tycker aktiviteten är mycket trevlig.

Även för oss inleddes dygnet med någon minusgrad och avslutades med kraftigt regn. Den för Glommersträsk ovanliga östliga vinden gjorde det ändå drägligt att stå i tornet och en del tättingar fördosökte tack vare den i buskarna intill tornet. Bl a pilfink, ärtsångare och trädgårdssångare.

Jag har tyvärr inte tillgång till protokollet (hamnade i Järvtäsk i natt), så jag får återkomma till et exakta resultatet. Det kändes ändå som att vi fick in fler arter än vanligt och sextio arter bör ha passerats. En brun- och blå kärrhök gladde, men sothönan och brunanden, behagade hålla sig i H-dammen vid vägen ner mot tornet och kom inte med i räkning. De var ändå trevliga att se.

Jag tackar alla deltagare, där en del tradionsenligt tar samma pass år efter år. Jag tänker närmast på Tryggve och Maiken Arvidsson, men även Monica Berggren och numer även magnus Marklund. Nästa år kanske du vill delta!

Mvh / Stefan H


Insänt av Mats Karström
söndag 2012-06-03, 11:17

OMVÄXLANDE FÅGELDYGN
Lördagen 2 juni 2011 ordnades för 9-e året i rad en lyckad 24-timmarsskådning från fågeltornet i Porsitjärn strax utanför Vuollerim.
Vädret var omväxlande även i år med en lugn och klar inledning följd av en dramatisk regnskur och en regnig avslutning. Temperaturen varierade mellan -1° och 14°.
Tidigare år har vi noterat 58, 58, 54, 52, 54, 52, 58 och 56 arter, där den lilla variationen gjort oss förvånade. Även i år höll vi oss inom intervallet när vi hamnade på 58 arter. Totalt är 92 arter observerade under fågeldygnen, och årets räkning bjöd på en ny art, en avlägsen havsörn.
Även i år hade vi sällskap av sångsvanparet på bo precis nedanför tornet. Två salskrakpar och sidensvansar var andra trevliga gäster. Den kalla inledningen på sommaren gjorde att få högsommarfåglar noterades, bara tornseglare och trädgårdssångare.
Jagande räv sågs vid flera tillfällen, bl a när den försökte fånga gräsänder. Av däggdjur sågs även vattensork.
Den bästa räkningen gjordes av Lars Sundberg 6.00- 8.00 med 35 arter. Totalt deltog 11 personer i den lyckade räkningen, med Kjell Hedmark från Orsa och Lars Sundberg från Boden som mest långväga besökare.Insänt av Eva Sandström <eva.gunilla.sandstrom@telia.com>
onsdag 2012-05-30, 12:04

En hökuggla flög i fönstret igår kväll på vårat bostadshus i Bensbyn. Två kråkor lämnade tomten misstänkta för händelsen.


  « Föregående 20       Nästa 20 »