Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
lördag 2012-08-11, 22:15

Morgonen bjöd återigen på fint men idag något blåsigt väder. Totalt ringmärktes 28 fåglar och 3 fåglar kontrolerades, så inte lika många som igår. Dock fångades en hel del mycket roliga arter, bl.a. en 1K hane BLÅHAKE och en 1K VIDESPARV. Under sista nätrundan fastnade också en STENFALK i hissnätet, som till allas stora glädje kunde tas ur nätet innan den hann trassla ur sig och sedan bestämmas till en 1K hane. Under tiden vi märkte stenfalken kunde ytterligare en individ höras utanför boden, vilket följdes av kraftfulla svarsrop från falken vi märkte.

Vi fick även besök av två Kalixbor som vi visade hur ringmärkningen går till för och som fick fina bilder på trädpiplärka och sävsångare i handen.

På kvällen höggs ny ved till bastun och till middag kalasade vi på en riktig god tvårätters festmåltid bestående av Nasi Goreng med kassler plus några nygrillade färska sikar som vi fått av några snälla båtgäster här på ön.

Olle, Pontus och PeterInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
fredag 2012-08-10, 21:20

Dagen började med klar himmel, stiltje och en magnifik soluppgång strax före halv fem. Vad skulle det bli idag, månne?
Jo, när vi fått upp näten och placerat burarna började fåglarna drälla (ja, faktikskt) in i nätten och tendensen höll i sig till halv åtta tiden. Dagens facit blev inte föraktliga 74 fåglar (varav 55 lövsångare) av 13 arter. Obsat från udden: en överflygande sandlöpare, vår unge tornfalk jagade sländor över ringmärkarboden, ett gäng mesar passerade i farlig närhet av näthissen.
Eftermiddagen ägnades åt promenad norrut där en tretåhackspett kunde hängas in av det yngre gänget. Trots det fina vädret förnimmer vi en viss kyla i luften och temperaturren översteg inte 15 grader.
Peter (skrev), Olle och PontusInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
torsdag 2012-08-09, 21:53

Morgonen var mycket fin – raka motsatsen till igår - och en mycket vacker soluppgång kunde skådas på väg till märkningen. Det kändes som att det skulle kunna bli en bra märkdag. På väg från ringmärkarboden för att sätta upp näten fick Pontus lite oväntat syn på en HÖKUGGLA, som sedan flög över hednätet in i skogen utan att återfinnas. Dagens märkning gav tretio nymärkningar och även en hel del kontroller. Bl.a. fångades en GÖKTYTA, två ROSENFINKAR och tre SÄVSÅNGARE. Under dagen sågs även en adult SKRÄNTÄRNA och två STENFALKAR.

Eftermiddagen ägnades åt lite skådande i omgivningarna och torsdagen till ära festade vi på kvällen på god måltid bestående av försvarets ärtsoppa och pannkaka med Peters hjortronsylt.

Efter Rudishas världsrekord är det nu dags att ladda inför 200 meter herrar på stationsradion!

//

Olle, Pontus och PeterInsänt av Haparanda Sandskärs fågelstation <hapsand@gmail.com>
onsdag 2012-08-08, 22:56

Blåsigt på morgonen, så mycket att märkningen blev inställd. Det innebar sovmorgon och vi tog oss till märkplatsen först kmellan kl 10-11. Alternativnäten sattes upp och vaderburarna sattes ut på stranden, men det enda vi lyckades fånga var en kontroll av en rödstjärt. Klent i fångsten alltså, men vi fick ändå en del gjort då vi i brist på fågel kunde röja nätgator från gräs och dylikt. Nu är det riktigt snyggt och prydligt kring näten!!
Eftermiddagen ägnades åt lite allmän skådning, bl.a. kring Västra stadion. Några av de roligare obsarna är en ung BLÅ KÄRRHÄK, ROSKARL och DALRIPA över havet är alltid najs!
Till kvällen firade vi drottningens namnsdag med en riktig praktbastu och dopp i det iskalla havet.
Fiskelyckan testades även idag men abborre till middag får vi vänta ett tag till på.
/Pontus, Olle and PeterInsänt av Jan Andersson <folke.langen@gmail.com>
onsdag 2012-08-08, 11:45

SKRÄNTÄRNA

Nu börjar det bli hett att spana av alla skräntärnor som börjar röra på sig.
Hela 74 ungar har denna sommar försetts med färgring, röd med vita tecken, på Storgrundet, Rödkallen.
Ofta drar någon av föräldrarna med sig någon/några av sina ungar nu och sprider sig över ett ganska stort område.

De ungar som är färgmärkta på Storgrundet har färgringar som börjar med bokstaven F.

Så var extra noga ni som ser skräntärnor de närmaste veckorna och rapportera in era ev. obsar på Svalan eller till Lars Harnemo eller undertecknad.Insänt av Haparanda Sandskärs fågelstation <hapsand@gmail.com>
fredag 2012-08-03, 21:54

Fredag den 3 augusti 2012
En viss ökning men ändock ingen nämnvärd hausse på tättingar i näten på Sandskär idag. Dagens behållning var den SMÅSPOV som promenerade in i en vadarbur på Pauhu. Den blev den femte märkta småspoven på ön någonsin. Så här såg dagsresultatet av ringmärkningen ut (25 fåglar av 12 arter):

KÄRRSNÄPPA 1
SMÅSPOV 1
GRÖNBENA 1
STÖRRE HACKSP. 1
TRETÅIG HACKSP. 1
STENSKVÄTTA 1
ÄRTSÅNGARE 1
LÖVSÅNGARE 13
BLÅMES 1
BOFINK 1
ROSENFINK 1
SÄVSPARV 2

Därtill kan läggas 8 kontroller.
SV-vinden avtog alltmer under dagen, som bjöd på mest vackert väder. Vattenståndet var sjunkande så att stränderna vid Östviken blev lämpliga rastplatser för vadare. Under eftermiddagen sågs där bl.a. 2 SANDLÖPARE och 1 1K MINDRE STRANDPIPARE. Denna vår sista kväll på Sandskär avslutades (förstås) med bastu, bad i havet för vissa samt god mat, tillagad av Lena. Trots att det varit ganska stillsamma dagar vid ringmärkningen så är stationspersonalen nöjda och glada efter en fin tid på denna fantastiska ö.

Hälsningar Bosse, Lena, Kristiina och AndreasInsänt av Haparanda Sandskärs fågelstation <hapsand@gmail.com>
torsdag 2012-08-02, 21:10

Dagens ringmärkning gav enligt nedan:

KÄRRSNÄPPA 3
RÖDBENA 1
GRÖNBENA 1
GÖKTYTA 1
ÄRTSÅNGARE 1
LÖVSÅNGARE 12
BLÅMES 3
SÄVSPARV 1

Totalt 23 fåglar av 8 arter, dessutom 8 kontroller.

En del vadare har lämnat oss, medan småfåglarna har ökat i mängd; dock vill de inte låta sig fångas. RÖDBENA och BLÅMES var nya för året i burarna och näten.

Morgonen och förmiddagen var solig och varm men lite blåsig från väst. På eftermiddagen mulnade det på följt av ett rejält åskväder med störtregn. Lena blev strandsatt på dasset, medan skuren varade. Därefter kom både solen och Lena tillbaka. P.g.a. regn höll vi mest till inomhus efter avslutad märkning. Korrekturläsning av ringmärkningsblanketter samt någon stund med sömn, bokläsning och Sudoku vidtog. Under kvällen sillmiddag med tillhörande drycker och sång samt bastu.

Hälsningar Bosse, Lena, Kristiina och AndreasInsänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
onsdag 2012-08-01, 20:22

Onsdag den 1 augusti 2012
Också idag blåste det stadigt från S-SV med rätt fint väder. Vi ringmärkte 22 fåglar av 8 arter, men tättingarna svek – bara 6 st infångade, bl.a. årets första 1K SÄVSÅNGARE. Personalen slet i stället med vadarburarna, som fick vara utplacerade under bevakning även på eftermiddagen. Inalles i vadarväg bidde det 6 GRÖNBENOR, 5 KÄRRSNÄPPOR, 4 STÖRRE STRANDPIPARE och 1 ENKELBECKASIN. Vattenståndet är fortfarande ganska högt, vilket tillsammans med motvinden gynnar vadarfångsten, då rastplatserna på östsidan av ön står under vatten. Lite promenerande gav inte mycket, men vi noterade att en viss ökning av tättingaktiviteten skett uppe på ön med en del fågelfamiljer med nyss flygga ungar. Bättre tider skola komma för oss som ringmärker... Vi passade även på att basta och tvaga oss ordentligt. Kristiina tog sig rentav ett dopp i Badviken.

Hälsningar Bosse, Lena, Kristiina och AndreasInsänt av Haparanda Sandskärs fågelstation <hapsand@gmail.com>
tisdag 2012-07-31, 20:45

Tisdag den 31 juli 2012
Måttlig-frisk S-vind idag och lite drägligare temperatur och luftfuktighet. Det var gråmulet på morgonen och förmiddagen men blev sedan soligt. Idag nymärkte vi 24 fåglar av 10 arter. Roligast var en äldre, honfärgad ROSENFINK, årets första infångade. En hel del STÖRRE STRANDPIPARE verkar ha omgrupperat från Östviken till Pauhu p.g.a. stigande vattenstånd. Tre av dessa gick in i vadarburarna, där vi även tog en DRILLSNÄPPA samt, förstås, några GRÖNBENOR. Av kontrollerna kan nämnas den LÖVSÅNGARE som Bosse ringmärkte som ungfågel förra året och som idag åter fastnade i näten och hamnade i hans händer. En SÄVSPARV född på Sandskär 2009 blev också föremål för kontroll. Dagen avslutades med en förträfflig trerättersmiddag i Bosses regi följt av kaffe och whisky i solskenet utanför rådsstugan.

Hälsningar från Bosse, Lena, Kristiina och AndreasInsänt av Haparanda Sandskärs fågelstation <hapsand@gmail.com>
måndag 2012-07-30, 20:54

Måndag den 30 juli 2012
Lite bättre fart på fåglarna idag utan att för den skull resultatet är att betrakta som bra. Ringmärkningen gav 28 fåglar av 8 arter, bl.a. GÖKTYTA och DRILLSNÄPPA och bara några få kontroller. Morgonen var ljummen men dimmig, sedan blev det något bättre sikt, sedan sol, sedan molnigt, sedan sol, sedan dimbankar, sedan sol, sedan moln, sedan sol, sedan lite regn, sedan åska, sedan sol, sedan moln, sedan kraftig åska (tack och lov på avstånd), sedan lite regn och nu på kvällen åter lite sol – kort sagt, väldigt växlande väderlek men i stort varmt och kvavt med svaga-måttliga ostliga vindar. Andreas gick till Nordrevet och åter och konstaterade på vägen dit att en hel del vadare rastar i Östviken, då vattenståndet är lämpligt och sakta sjunkande. Inga speciella arter, dominerade gjorde STÖRRE STRANDPIPARE. På Pauhu rastade en KUSTPIPARE. Annars verkade det som att många vadare drog iväg från Sandskär när dimman lättade tidigt på morgonen.
Bo, Lena, Kristiina och AndreasInsänt av Haparanda Sandskärs fågelstation <hapsand@gmail.com>
söndag 2012-07-29, 20:41

Söndag den 29 juli 2012
Ännu en varm dag med måttliga SO-vindar och extremt fågelfattigt på Sandskär. Endast sex nymärkningar och fyra kontroller under sex timmar med samtliga nät och burar i användning måste vara världssämst! Åskan har dundrat runt ön och gick ganska hårt bortåt Luleå och Kalix skärgårdar, men vi har klarat oss bra från skurarna och bara fått några få regndroppar på oss. Den kvalmiga luften har emellertid gjort vistelsen lite svettig, särskild under de stunder som solen visat sig, så vissa av oss svalkade sig i havet på eftermiddagen. Vi har gjort en del vandringar runt ön från Kumpula, via Badviken och västra Stadion till Nordrevets bas och åter som inte gav något speciellt. Dagens höjdare var utan tvivel den FORSÄRLA som Bosse såg och hörde på Pauhu vid 6-tiden i morse när han placerade ut vadarburar. Ny art för ön! Tyvärr kunde fågeln ej återfinnas vid upprepade eftersök. Sedan igår har vi ett nytt, fungerande kylskåp, vilket vi är glada över så här i rötmånaden.
Bo, Lena, Kristiina och AndreasInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
lördag 2012-07-28, 20:57

Lördag den 28 juli 2012
Personalbyte idag på fågelstationen. Ulf Öhman, Inger Brännström och Anna-Karin Slunge tackade för sig, medan Lena Stenman, Kristiina Ahovuori och Andreas Livbom kom ut med Rune Lindquist. Bo Slunge som redan gjort en vecka på stationen stannar en vecka till. Dagen var vacker och varm med svaga SO-vindar och över 20 grader på eftermiddagen. Inte oväntat var det fågelfattigt under morgonens ringmärkning – bara 18 fåglar ringmärktes, bl.a. 2 GÖKTYTOR. Av sex kontroller gällde den ena en fem år gammal hona SÄVSPARV, född på Sandskär 2007. Lite sporadisk skådning i övrigt under dagen gav bl.a. 1 TORDMULE mot SV samt 1 ROSENFINK. Nu på kvällen har vi grillat fläskkarré och badat bastu.
Bo, Lena, Kristiina och AndreasInsänt av Inger Brännström <hapsand@gmail.com>
fredag 2012-07-27, 18:53

Onsdag den 25 juli 2012
Ytterligare en solig och klar morgon. Lite kraftigare vind idag men alla nät kunde sättas upp utan problem och burarna placerades ute på udden som vanligt och även några ute på Pauhu. Tyvärr blev märkresultatet klent, 17 märkta fåglar av fyra arter. LÖVSÅNGARE naturligtvis, RÖSTJÄRTAR, GRÖNBENOR och ett par ÄRTSÅNGARE. Vi kunde observera två HAVSÖRNAR och en LÄRKFALK bl a. Även idag kom besökarna från Stockholm ut till oss och Göran Lundbäck , stugägare som anlände till ön under gårdagen. Han tröstade vårt klena fångsresultat med en påse kantareller som vi kunde steka till middagens renskav. Efter sedvanlig administration släcktes ljuset i vår stuga relativt tidigt.

Torsdag den 26 juli 2012
Det hade regnat några droppar under natten men solen sken och vädret var riktigt vackert. Fåglarna hade, till skillnad från oss, tagit sovmorgon så starten blev lugn. Totalt märktes 25 fåglar av sju arter. LÖVSÅNGARNAS antal idag uppgick till 17. Roligaste obsen idag var den tretåiga hackspetten som satt i en gammal halvdöd björk bakom ringmärkarboden och hackade i lugn och ro. Tyvärr undvek den våra nät, idag i alla fall. Trots bra signal från modemet vill vår internetuppkoppling inte riktigt fungera när vi vill så rapporteringen får ske stötvis. Det vackra vädret håller i sig och middagarna kan avnjutas utomhus. Smolket i bägaren är väl vårt kylskåp som nu helt håller på att ge upp. Mjölklitrarna surnar allt eftersom och smöret är mjukt. Men snart ska väl ett nytt vara på plats. Till helgen hoppas vi.

Fredag den 27 juli 2012
Morgonen var lite mulen men SMHI lovade klarare väder under dagen och det visade sig stämma. Idag märktes 26 fåglar av sju arter. Förutom LÖVSÅNGARE OCH GRÖNBENOR som som vanligt toppar listan märktes en ENKELBECKASIN. En GÖK flög in i våra nät – tio försök på två ställen – men lyckades inte fastna. Vi hoppas på tur imorgon. Det blev riktigt varmt framåt förmiddagen och blindingar och mygg var en riktig plåga. Glädjande nog fick vi besök av en HAVSÖRN och två TRANOR. Idag kontrollerades åtta fåglar, bl a en LÖVSÅNGARE, hona märkt i juli 2009.
Anna-Karin, Bo, Ulf och IngerInsänt av Inger Brännström <hapsand@gmail.com>
tisdag 2012-07-24, 19:20

Tisdag den 24 juli 2012
Det vackra vädret håller i sig. Alla näten kunde sättas upp och så småningom även samtliga burar. Idag ringmärktes 38 fåglar och 13 kontrollerades. LÖVSÅNGARE, GRÖNBENOR OCH TALGOXAR utgjorde majoriteten. Idag fick vi besök av Ingela och Maine, med respektive från Stockholm. De förstnämnda deltog intresserat i arbetet och hjälpte till att plocka några fåglar. Förhoppningen är att någon av dem återvänder nästa år. Herrarna var mest intresserade av växtligheten på ön. Insektsplågan är hanterbar trots allt även om solen framåt lunchtid lockar fram de mest ettriga blindingarna.
I byn var det ”skiftbyte” och de flesta turister lämnade ön medan fyra stugägare anlände. Vi har fått nys om att kantarellerna är färdiga för plockning och det blir nog en rekognoseringstur imorgon efter lunch. Efter sedvanlig ”gourmetmiddag” återstår diskning och sänggående. Temperaturen visade 18,6 grader vid halvåtta tiden och vinden var måttlig.
Anna-Karin, Bo, Ulf och IngerInsänt av Inger Brännström <hapsand@gmail.com>
måndag 2012-07-23, 19:36

Söndag den 22 juli 2012
Morgonen bjöd på sol och klart väder. Alla näten sattes upp, även alternativnäten och samtliga burar. Tio burar hade vi ute på Pauho. Dagen var tämligen lugn. Totalt märktes 14 fåglar, kontroller var fem stycken. Fågelfattigt men också relativt insektsfattigt, mygg- och blindingplågan verkar ha stagnerat. Efter lunch och sedan middag ägnades tiden åt ömma fötter och vila. Det var bara Anna-Karin som höll fanan högt och joggade till Nordudden och tillbaka. Fortfarande är det rätt gott om besökare på ön, bastun eldas flitigt.
Anna-Karin, Bo, Ulf och Inger
Måndag den 23 juli 2012
Uppstigning 03.30 med sol och klart väder, vinden var måttlig och det var en riktigt strålande morgon. Alla näten sattes upp och 18 burar. Inga burar på Pauho idag. Totalt märktes 19 fåglar och tre fåglar kontrollerades. En av kontrollerna var en sävsparvhanne från 2008 som då märktes som en 2+. Idag hade vi nio personer (vuxna och barn på besök) då passade en GLUTTSNÄPPA på att knalla in i en bur. Barnen fick hjälpa till med att släppa fåglarna och önska dem lycka till på sin färd mot Afrika. Bosse hörde och såg DVÄRGSPARVEN vid märkplatsen. Även en FISKGJUSE sågs ryttla över udden.
Anna-Karin, Bo, Ulf och IngerInsänt av Per Sandberg <pellepersan@hotmail.com>
söndag 2012-07-22, 12:02

Hej,

har idag fått en mycket trovärdig beskrivning av en tätting obsad igår kring N:a Pitholmsv. 20 i Piteå.
På det beskrivna, som i alla delar stämmer på en enda art, hamnar man på BERGRÖDSTJÄRT. Låter inte direkt som något spontant uppträdande men fåglar har som bekant vingar...
Obsen var tillfällig, 15 s lång men fågeln sågs väl där den satt på en gulsvart käpp. Den är inte sedd sen dess. Om den dyker upp igen kommer jag att underrättas. Fortsättning kanske följer?

Mvh

Per
070-203 03 98


Insänt av
lördag 2012-07-21, 14:23

Lördag den 21 juli 2012
Gårdagens firande gjorde att den sedvanliga tiden för läggdags försköts något, varför vi kom att lite sömndruckna vandra till märkplatsen för sista gången denna morgon. Väl där möttes vi av mindre skurar, vilket gjorde att samtliga nät inte kunde användas till en början. Fåglarna lös dock inte med sin frånvaro och vi hann under dagens lopp märka 14 individer av 8 olika arter. Utöver detta kontrollerades 11 fåglar av 6 olika arter.

Lovisa och Joachim fick under dagen pröva på att genomföra själva ringmärkningsproceduren på en tålmodig sädesärla. Damerna från Luleå återkom som utlovat och fick denna gång både se oss arbeta vid näten såväl som se hur själva ringmärkningen gick till.

Hemma i stugan har vi idag bytt ut två gamla 12-volts batterier i batterilådan. I skrivande stund städas stugan för fullt, och inom en snar framtid kommer vi att se sandskär försvinna bakom oss från Runes båt. Det är med blandade känslor av både glädje och vemod och som jag lämnar ön. Samtidigt bär jag på en inneboende säkerhet att jag vare sig har sett sandskär, dess fågelliv eller mina nyfunna kamrater för sista gången.

/Personalen genom LovisaInsänt av HSFS-personalen
fredag 2012-07-20, 18:07

Fredag den 20 juli 2012

Morgonen hade lite septemberkänsla. Den var molnig och ganska sval med fortsatta måttliga vindar från norr. Vi kunde trots det se ett löfte om en bättre och varmare dag i horisonten. Det rullade in en molnfri front mot oss och på förmiddagen vid nioblecket infriades löftet och sommaren kom tillbaka igen!

Vi fick två besök idag. Först två mycket trevliga kvinnor från Luleå – Desi Kilström och Anna-Lena Viklund. Tyvärr var fågelfångsten mager vid deras besök och inga fåglar kunde förevisas. De var så nöjda med förevisningen att de planerar att återkomma tidigt imorgon bitti med förhoppning om att få se fåglar fångas och ringmärkas. Hoppas vi får några fångster i näten och i burarna så de inte blir besvikna!

Det andra besöket kom lite som en överraskning. Det var ingen mindre än riksdagsledamoten Sven-Erik Bucht från Haparanda! Han hade tur för precis när han besökte oss hade vi fått fångster i både näten och i vadarburarna. Jag tror han särskilt uppskattade grönbenan, eller ”Janne Långben” som han kallade den!

Det är fortsatt dåligt med fågel i området vilket märks på dagens märkningsresultat. Nio fåglar av fem arter varav en GÖK ringmärktes.
Vi hade trots det lite tröga märkresultatet några roliga observationer vid sydspetsen av KUSTSNÄPPA, ROSKARL och en LÄRKFALK.

Efter den standardiserade märkningen påbörjades fredagsrutin omfattande bland annat tvättning av fångstpåsar samt skurning av golvet i märkningsboden.

I övrigt förbereddes inför överlämnandet av stationen till nästa gäng; märkpennan gick varm!

Lovisa och Håkan gjorde en tur ända upp till nordspetsen och njöt av landskapet som bitvis sades likna delar av Skåne!

Ikväll blir det bastu och gemensam avslutningsmiddag. Det kommer att bli trevligt!

/Personalen genom JoachimInsänt av HSFS-personalen
torsdag 2012-07-19, 21:50

Torsdag den 19 juli 2012

Idag måttliga vindar från nordsektorn och rätt svalt dvs under 15 grader. Därmed slapp vi blindingarna:-)
Faktum är att tryckande värme och mängder med insekter (som de tre dagarna innan) är rätt påfrestande.

Märksiffrorna blev inget att skryta med: 6 individer av 5 arter. Men en av arterna var extra rolig: En årsunge av DVÄRGSPARV fick ring (stationens 52:a där dock tre år står för över 30 av märkningarna; år då häckning förekommit på ön). Det tidiga datumet kan betyda att en häckning skett på ön.

Dessutom kontrollerades 9 individer av 6 arter.

Av observationer kan nämnas en subadult HAVSÖRN som rastade på Pauhu.

De flesta av oss avslutade dagens vandringar med en promenad till den nordligaste spetsen på Nordudden. Intrycket som dominerar är fågelfattigdomen...

/Personalen genom PerInsänt av HSFS-personalen
onsdag 2012-07-18, 22:15

Onsdag den 18 juli 2012

Ännu en dag med gassande sol och detta har väl fått sina konsekvenser. Vi har upplevt en tydlig stiltje på fågelfronten med endast en par fåglar per timme i nät och rent allmänt låg fågelaktivitet. Däremot är antalet blindingar extremt stort... En SÄVSÅNGARE som just fått ring lät sig f.ö. väl smaka av alla insekter innanför rutan i bodan; säkert ett tiotal, främst blindingar men även mygg, slank ned. En lunchrestaurant vi hoppas den rekommenderar till alla andra fåglar på ön.

Vi märkte endast 11 individer av 7 arter. Bland dessa var en TRETÅIG HACKSPETT i näthissen extra rolig.
Dessutom kontrollerades två individer av två arter. (Se SVALAN för mer info.)

Ett besök på märkplatsenav familjen Einarsson från Boden bjöd tyvärr inte på någon enda fågel att visa...

Vårt kylskåp har problem och håller inte nere temperaturen. Ett nytt är beställt och utlovat till onsdag nästa vecka. Typiskt att det sker när temperaturen ute är som högst...

Igår kväll kom en del båtar in i hamn, sedan de deltagit i en Bottenvikseskader. Idag omsattes dessa och flera stora finska båtar ligger nu i stället förtöjda; motorseglare, segelbåtar och en mycket stor motorbåt. Dessutom kom Staffan Svanberg in med ett lass turister som verkar ligga i militärtält på ön, så befolkningstätheten har nått sällan skådade höjder f.n.

Vi klagar dock icke. Efter en bastutvagning, god mat och sedvanlig artgenomgång med Svalanrapportering är det nu dags för bädden.

/Personalen genom Per  « Föregående 20       Nästa 20 »