Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Mats Bergquist <mats.bergquist@home.se>
lördag 2005-02-26, 23:36

26.2 klockan 22.00 hörde Berth-Ove Lindström och jag en spelande hane LAPPUGGLA i Gemträskterrängen.

På fm. gjorde jag en promenad och upptäckte bl.a. ett par MINDRE KORSNÄBBAR vid Holmfors station. Honan flög med två små grankvistar till ett på högt upp i en gran. Hon lade sig också i boet för att se om byggandet var bra. Bra läge på boet, cirka 25 meter från vägen, vilket gör att man kan hålla koll på häckningsframgången. Mycket rolig upptäckt!

/ Mats B
Insänt av Sture Sandberg <utterman@algonet .se>
lördag 2005-02-26, 23:13

I samband med påfyllning av div. fågelgodis i sommarstugan i Jävre-Brännland konstaterade jag att isläggningen är definitiv. Den 12 februari var det fortfarande helt öppet vatten längs Jävrelandet,Hattudden och Leskär, det måste vara unikt. Hursomhelst en GRÅSPETT tog för sig av det färska späcket direkt tillsammans med de vanliga mesarna. 15 MINDRE KORSNÄBBAR var också på plats i grantopparna.


Insänt av Sonja Kuoljok <sonja.kuoljok@alfa.telenordia.se>
lördag 2005-02-26, 21:49

Hej!

Morgonen böjde bra med en GRÅSPETT-hona på talgbiten på tomten i Jokkmokk.
På eftermiddagenpå väg ut till fågelmatnigen i skogen dök en SPARVHÖK upp och kretsade några varv över grannkvarteret. Väl framme vid skogsmatningen kröntes dagens obsar med en TRÄDKRYPARE som åt vid späcket en liten stund. Själv har jag inte sett någon dylik i Jokkmokks-trakten sedan 1993,( men det finns ett par obsar sommartid 2003 tror jag), även då i februari + december, så det var jättekul och jag har haft den i baktankarna när jag startade skogsmatningen.
Hälsn. Sonja


Insänt av Jan Andersson <jan.andersson@edu.boden.se>
fredag 2005-02-25, 08:36

Hej!
Gårdagskvällen tycktes optimal för ugglelyssning, -10, vindstilla, fullmåne och helt molnfri himmel. Undertecknad, Lars S och Ulf T, Boden for förväntansfulla Lillträsk, Flarken, Vikenvägskälet och tillbaka. Inte ett pip, eller rättare sagt ho lyckades våra öron snappa upp trots 2 timmars intensivt lyssnande. Nå, det är väl bara ta nya dag lite längre fram, mars är ju den riktiga ugglelyssnarmånaden.
Tur med vädret hade vi i alla fall!!
Hälsningar
JanneInsänt av Urban Jacobs
tisdag 2005-02-22, 10:11

Igår var det ca 40 grönfinkar i björktopparna vid gamla tullhuset nära järnvägsstationen i Kiruna. Kändes nästan som ett vårtecken.


Insänt av Maiken Arvidsson <maiken.arvidsson@telia.com>
måndag 2005-02-21, 21:41

Utom tävlan deltog familjen Arvidsson i lördagens Vinterfågelrace. Likt förra året var målsättningen att skåda i Öjebyn – Piteå Gamla stad.

Första heatet i tävlingen blev skådning över familjens fågelmatning från frukostbord, vilket visade sig vara ett smart drag. Redan innan vi var ordentligt nedsatta visade sig en STÖRRE HACKSPETT. Sedan var det bara att räkna fåglar som väl lät sig smaka av havre och andra godsaker som var uppdukade, alltmedan vi inmundigade vår havre i form av gröt. I myllret av fåglar kunde vi se: GULSPARV, GRÅSPARV, PILFINK, GRÖNFINK, TALGOXE, TAMDUVA, SKATA, BLÅMES, alltså våra vanlinga matgäster.

På grund av snöfall och dåligt plogade vägar fick heatet med sparkåkning/promenad ersättas av ett dito med snöskottning av uppfart för att få fram bilen. Inte helt lottlösa blev vi, då en rejäl flock KRÅKOR flög förbi.

Sedan blev det bilfärd runt Öjebyn. Blott tvenne ytterligare arter lyckades vi spana in nämligen DOMHERRE och KAJA. Vädret lockade ej till fika i naturen så den 4,5 mil långa rutten lades med besök vid den fågeltäta restaurangen i hemmet för återbesök vid det tidigare omtalade köksbordet. För antal individer hänvisas till Svalan.

Således skulle vi haft en ”stabil sistaplats” i motorklassen om vi ställt upp i tävlingen, men ”huvudsaken är inte att vinna utan att kämpa väl” och detta gav oss ett utsökt tillfälle att ”dammsuga” Öjebyn på fåglar vid samma tidpunkt som förra året.

Lite snöpligt kändes det dock att missa den talltita som det vinnande laget hade sett på vår granngata, samma gata som vi för övrigt körde två vändor… Men å andra sidan fick vi en trevlig lördagskväll med fågelrapporter från olika delar av länet och det uppvägde både missad tilltita och turkduva.

Bra kämpat av alla som deltog i racet!

Maiken & Tryggve


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
måndag 2005-02-21, 21:15

Nu har det väldigt länge varit mycket lite snack om rariteter och kryss här på NOF-net! Således, notera 2 LUNNEFÅGLAR på olika lokaler i norra Finland igår och idag! Håll korpgluggarna öppna, i morgon kan det ligga en dylik fågel i snön på tomten, vare sig man bor i Kiruna, Skurholmen eller Öjebyn (ÖB ej heller att förglömma...)!

Hälsningar Andreas (som knappt hinner med att skåda nuförtiden men som inte skulle säga nej till ett lunnedrag i Nb)!


Insänt av Allan Bergström <s.allan.bergstrom@telia.com>
måndag 2005-02-21, 11:34

Idag 8.20 äntligen GULSPARVAR vid matningen på tomten. Först 2, sedan 4 och efter någon minut 22 ex. Hanarna lyste saffransgula mot den rena snön.


Insänt av Eva Sandström <evasandstrom_6hotmail.com>
måndag 2005-02-21, 07:32

Hej!
Sön morgon kl 6.25, -4 gr. SPARVUGGLAN spelar på Mulön, Bensbyn vid 90 gr-kurvan trots vind och mulet väder hälsar Eva som fortsätter att promenera (bra mot ryggont).


Insänt av Rolf Gustafsson
söndag 2005-02-20, 12:25

Gräsörenbron 19 feb. 13:30. GRÄSAND 1 par (d v s 1 hanne + 1 hona).


Insänt av Mats Bergquist
söndag 2005-02-20, 10:19

Jaså, var det bara två lag i Boden och en vandrare i G-stad som deltog i gårdagens årliga fågelstudier i hela Nb? Eller mörkas det diverse godsaker...

undrar Mats B (som förmodligen tar platsen längst ner i resultatlistan)


Insänt av Håkan
söndag 2005-02-20, 08:30

Besökte Tjautjasbäcken på lördagen och det gav: 7 STRÖMSTARAR, 13 GRÄSÄNDER, # BÄNDLAR, 15 MINDRE KORSNÄBBAR, 2 JÄRPAR och 1 LAVSKRIKA som åt kanelbullar ur handen.


Insänt av Krister Jakobsson <krister.jakobsson@edu.lulea.se>
fredag 2005-02-18, 15:03

4 GRÄSÄNDER låg vid Gräsören i morse. En TRÄDKRYPARE en bit hitom Gräsören. En kort uggletur på Herttsölandet igår kväll gav inget.


Insänt av Tore Fjällborg
onsdag 2005-02-16, 22:06

Hej!
Bor vid sjön Kaalasjärvi, Kalix älv´s början. Vi sätter ut matrester och dylikt åt skator, kråkor, rovfåglar och rävar. Matstället är ca 50 meter från bostaden, vi bor utanför byn Kaalasjärvi.
14 feb. fick jag se en stor rovfågel sitta vid sjöstranden i en björk. Tog fram tubkikaren och kunde se att det var havsörn. Efter ca 40 minuter kom den till matstället.
Med hjälp av tubkikaren kunde jag se att den var ringmärkt, och till min glädje kunde jag läsa märkningen på ringarna. Skickade e-post till ringmärkningscentralen om min iakttagelse.
Nästa morgon kl. 07.17 fick jag svar, att den var märkt den 23/6 1998 i Norrbottens läns Lappmark och den var enda ungen i boet.


Insänt av Rolf Gustafsson
onsdag 2005-02-16, 12:20

SPARVHÖK 1 adult hona retar ca 20 tamduvor, som inte fick en lung stund på länge, vid Stadshotellet i Luleå 15 februari vid 08.50-tiden.


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
tisdag 2005-02-15, 18:59


Hej!

Fick alldeles nyss (tisdag kväll 15/2) en rolig liverapport från min arbetskamrat Leif Grönlund i Stensjökullen, Blåsmark (Piteå kommun). Genom telefonen fick jag ta del av den spelande PÄRLUGGLA som sitter alldeles i närheten av Leifs hus... Kul!!!

Ha det gott!/Lars.


Insänt av Krister Jakobsson <krister.jakobsson@edu.lulea.se>
tisdag 2005-02-15, 12:16

Fick se STRÖMSTAREN igår eftermiddag vid värmeverket. I morse 3 NÖTKRÅKOR, NÖTSKRIKA och TRETÅIG HACKSPETT vid Hertsö ängar


Insänt av Rolf Gustafsson
söndag 2005-02-13, 11:24

SPARVHÖK 1 adult hona vid Statoil-rondellen i Luleå på förmiddagen. De båda hannarna av GRÄSAND ligger nu S om Kalvholmen och ses från Lövskatagrundet. Svartöviken har frusit till helt under sistlidna natt.


Insänt av Thore Alm. Kalix
söndag 2005-02-13, 09:54

Kalix-Näsbyn, söndag 13 febr.2005.

Oj.då!! En nötkråka tog en talgoxe strax utanför fågelbordet och orsakade lite panik bland övriga mesar! Ingen födobrist-jag har (också) sparat cembrakottar och strött ut jordnötter.men...,


Insänt av Rolf Gustafsson
lördag 2005-02-12, 21:24

Luleå 12 feb.
Hade glädjen att få se en TRETÅIG HACKSPETT för andra dagen i rad men denna gång vid Gräsörenbron. Vid koloniträdgårdarna trummade två STÖRRE HACKSPETTAR. En hanne och en hona och de trummade i duett. De satt mindre än 100 m ifrån varandra och inom synhåll för varandra. Eftersom jag såg båda individerna hördes det väl att honans trumning var något korta än hannens.

En MINDRE KORSNÄBB, hona besökte ett bo nästan uppe i toppen av en hög gran längs gamla Lövkärsvägen.


  « Föregående 20       Nästa 20 »