Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
onsdag 2012-09-19, 20:41

Onsdag den 19 september 2012

I förrgår hade jag en betraktelse om stjärnhimmeln över Sandskär. Idag handlar betraktelsen om en mer jordnära verklighet – vädret. Som ni förstått, kära läsare, har vi ”slagits” mot vattenfyllda nätgator, inte kunnat ha de kanske bästa näten vid nätplats 5 öppna över huvud taget p gr a översvämning, och vinden har vinit, och vinit, och vinit kring knutarna. Och så i morse: vimpeln hänger som en trasa och vinden finns plötsligt inte alls. Visst är det underligt!
Nåväl; efter en extra timmes sovmorgon ( p gr a regn ) sätter vi upp 17 nät, tyvärr med en timmes avbrott för skur mellan åtta och nio, och just den tiden kryllar det av tättingar i buskarna. Så dagens fångstresultat stannar vid blygsamma 21 nymärkningar, med bl a en ung stenfalkshanne, åtta kungsfåglar och två rödstjärtar (månne en blå kan dyka upp i morgon?? De har haft en på Rödkallen idag!).
Jon har som vanligt dammsugit delar av ön och har noterat sånglärka, blåhake, tretåig hackspett och mycket mera, medan Bertil och jag hamnade mitt upp i ett stim ängspiplärkor och tillsammans med Jon beundrade en alfågelhona vid playan.
Strax innan vi skulle bänka oss för vår rikliga kantarellsupé (omelett med kantareller) passerar en nio-taggare åtta meter utanför köksfönstret, och skapar underlag för måltidskonversationen. Gick han månne lite dåligt? Har han slagits med någon av de andra stortjurarna på ön?
Bertil, Jon och Peter vid PCnInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
tisdag 2012-09-18, 19:54

Tisdag den 18 september 2012

Hej hopp!

Till att börja med kan jag passa på att nämna vad som skedde igår efter dagboksskrivandet. Undertecknad blev först klar i bastun och fick i uppdrag av kock Peter att sätta på en kastrull med vatten. Innan gubbarna hunnit tillbaka slocknade dock lågan och jag förstod att gasolen tagit slut. Efter lite titt i bruksanvisningar etc lyckades vi koppla om till den andra gasoltuben och starta om kylskåpet. Så nu är allt åter frid och fröjd!

Högvattnet som Peter rapporterade om igår toppade på +95 cm kl 05. Som om inte det vore nog bidrog den hårda vinden med byar på drygt 20 till att omöjliggöra ringmärkning i morse. Alltså sovmorgon och sedan skådning hela dagen, vilket resulterade i en rödstrupig piplärka, ett par blå kärrhökar, en videsparv och två ljungpipare som rastade precis intill spången. Bertil och Peter passade också på att ta en sväng förbi Peters skattkista och länsa den på ytterligare en del av skogens guld. Det lär vankas kantarellmiddag imorgon!

Trots att blåsten håller i sig i skrivande stund utlovar yr.no bättring tills imorgon bitti, vi hoppas innerligt att de har rätt och att vattnet hinner sjunka undan så att vi kan få några bra dagar innan veckan (och därmed min vistelse på Sandskär) nått sitt slut.

//Jon (vid datorn), Peter, Bertil


Insänt av Expedition Rödkallen
tisdag 2012-09-18, 06:39

Rödkallen har varit "bemannad" sedan 10 dagar tillbaka. Först var Andreas Livbom, Stefan Holmberg och Mårten Müller (Helsingborg) ute på ön. De jobbade fram bl a minst en Sibirisk piplärka och 6 Taigasångare.
Lördag 15/9 kom Lars Sandberg, Sven-Erik Sundberg, Martin Widén (Gränna), Jörgen Hansson (Jönköping) samt Staffan Sundin ut till ön.
För tredje året i rad har Staffan plockat med en "halv fågelstation" ut på Kallen. Då Staffan, Sven-Erik och Lars satte upp näten på lördag eftermiddag fastnade 2 av Taigasångarna i nät, och kunde förses med ring. Se bild på "Svalan" (15/9). På ön finns även bl a Dvärgbeckasin, Rödstrupig piplärka och Bändelkorsnäbb.
Nätfångsten har varit rätt mager hittills, med endast 49 märkta. En ung Videsparv gladde dock Smålänningarna. Idag måste vi ställa in ringmärkningen p g a hårda vindar från SV (det var nog nära storm i byarna under natten).
Denna veckas stora "clou" (hittills) var gårdagens DUBBELBECKASIN som stöttes ute på Trutgrundet, då Lars och Staffan gick en runda. Den flög upp 5-6 meter framför Staffans fötter. Martin återfann lite senare beckasinen, som kunde stötas sammanlagt 4 gånger. Vi får se om fågeln är kvar idag.
(Den som vill läsa mer kan göra det på "Norrbottens Fåglar, Facebook").
/Jörgen, Martin, Sven-Erik, Lars samt Staffan (som skrev)


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
måndag 2012-09-17, 16:23


Måndagen den 17 september 2012

Att Sandskär har många förtjänster vet vi alla som brukar häcka härute – när det är /nästan/ tropisk värme som det var i augusti, eller när hela Östersjön vräker in i Bottniska viken som just nu – och en sådan stor upplevelse som Sandskär ger, men inte mitt vardagsliv i Göteborg, är stjärnhimlen, som man ibland upplever att den nästan vill ”trilla ner över en”. Som i natt. Stjärnklart. 6 – 8 sekundmeter. Aspenströms (?) älgar som ruskar omkring i rönnarna. Och jag tittar uppåt, och ser Stora Björn rakt över huset, och undrar lite över alla sångare, vadare och andra nattflyttare och hur de navigerar med hjälp av stjärnbilderna.
När vi stiger upp halv fem har himlen mulnat, vinden har ökat något, men annars verkar det stabilt: inget regn i sikte. Ganska ljust när vi travar iväg. Bertil ser ett par älgar på vägen. Vattenståndet har ökat en del, och vi får nöja oss med 18 nät inklusive en del av alternativnäten, och halv elva drar vi ner till fyra på grund av blåsten. Innan dess har det dock hänt en del. Vid åttatiden går det plötsligt in en hel del bergfinkar (och några andra arter) i näten och gör dagen till den bästa vad gäller nymärkningar sedan jag började min andra ringmärkaromgång den 9 september, 44 fåglar. Så plötsligt är det ett liv och ett kiv i boden, med fladder och pladder. En grönsiska som vill bli märkt flyger t o m in i boden och gömmer sig bakom några påsar. Jon får idag god utdelning på sitt idoga spanande ute på udden då en juvenil fjällabb drar förbi. Han har sinnesnärvaro nog att tipsa Bertil och mig om fågeln, och även Bertil hinner med att se fågeln. Tämligen nöjda traskar vi hem vid halv ett, och precis då kommer regnet. Väderprognoserna förutspår att vattenståndet skall stiga till mellan + 90 – 110; som i fredags/lördags... Vi får se hur det ser ut i morgon. Nu är klockan 16 och Bertil har förberett en bastu.
Bertil, Jon och Peter vid datornInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
söndag 2012-09-16, 19:42

Söndag den 16 september 2012

Kära dagbok,

Idag har vi skjutit fram märkningen en timme pga att gryningen kommer allt senare. Alltså: nät upp vid 6 och ner vid 12. När vi då efter en hel timmes sovmorgon vaknade kl 04:30 kunde vi för en gångs skull konstatera att vädret var märkbart (pun intended). Marsch ner till märkplatsen och nätuppsättning, varpå Peter fick sig en minst sagt angenäm överraskning. På det ihoprullade nät 4 hade en pärluggla satt sig, och fastnat med en klo! Efter ringmärkning och fotografering drog det charmerande lilla trollet in i dungen intill märkningsboden och kunde ses till och från under resten av förmiddagen.

Märkningen förflöt i övrigt utan större utropstecken. Totalt 21 märkningar, bergfink i topp (en väldigt låg märksiffra med tanke på mängden fink i området men det förklaras av vinden som var i kraftigaste laget). Noterbart att gransångarna nu börjar avlösa lövsångarna. Mot slutet av förmiddagen började vinden tillta och vattnet åter stiga, så det återstår att se hur det blir med ringmärkning imorgon.

Eftermiddagen spenderades mest vilandes, lite fågelskådandes och något vedsågandes. Efter en utsökt middag signerad Bertil avrundar vi nu med inlagd frukt i stearinljusstakens sken. Godnatt!

//Jon (vid tangentbordet), Bertil, PeterInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
lördag 2012-09-15, 20:19

Lördag den 15 september 2012

När vi vaknade klockan 4 i morse med den ”nya” tiden (märkning från klockan 6) regnade det och med tanke på hur nätgatorna såg ut igår(vi kunde tro oss förflyttade till Venedig och Canal Grande) så var beslutet lätt att fatta även om det var svårt (häcka i boden vill man ju alltid) : ingen märkning och sovmorgon. Och blåsten håller i sig, så vi undrar förstås alla tre, och i synnerhet Lena, hur det ska bli med sjötransporten idag, och om Bertil ska kunna ta sig hit.
Nå, när vi vaknar vid sjutiden och har slevat i oss vår sedvanliga grötfrukost, har vädret förändrats till det bättre och det blir en riktigt fin och solig septemberdag, även om blåsten håller i sig. Jon drar sig norrut och kollar av asp- och björkdungar och noterar en misstänkt om än ej säkert bestämd taigasångare bland kungsfåglar och blåmesar, medan Peter kollar av ett ganska livaktigt tättingsträck (finkar, ärlor, ladusvalor) som drar ut mot Pauhu, men de flesta verkar tveka i den sydliga vinden och går ner i buskarna vid stranden i stället; och Lena stannar kvar i stugan för att packa. Strax före lunchtid kommer det glädjande beskedet: Rune kommer strax efter halv fyra. Alltså vidtar veckostädning och inventering av matförråd i skafferi och kyl. Punktlig som ett urverk angör sedan Rune hamnen kvart i fyra; Lena går ombord och kommer att vara saknad av oss två som är kvar på ön, men saknaden känns förstås mindre då vi i stället får välkomna den på ön så trofaste (fjärde året) Bertil Schelander. En snabb eftermiddagspromenad till boden ger några änder (bläs-, krick- och gräsand), två storlommar och både lappsparv och rödstrupig piplärka.
Efter Jons goda köttbullar och stuvade makaroner kollar vi till sist vädret på YR, och det ser tyvärr inte alltför hoppingivande ut kommande vecka: mycket regn, mycket blåst...
Lena, Jon, Bertil och Peter som skrevInsänt av Per Sandberg <pellepersan@hotmail.com>
lördag 2012-09-15, 18:54

Hej!

Har äntligen fått litet tid över så att jag kunnat inleda ett litet projekt jag sett fram emot länge: Ringmärkning på egna tomten på Ryggskatan:-)

Fastigheten ligger gränsande mot Svensbyfjärdens västra sida och där jag börjat sätta upp nät har tidigare varit sjöbotten (då pratar vi för ca 100 år sedan och tidigare). Boniteten är mao utmärkt och örter, gräs och buskar växer som Jacks bönstjälk...

Har röjt s.k. nätgator och satt upp fyra nät i kors om vardera 9 m längd. Näten har varit uppe under någon timme från morgonen i den takt de blev monterade.

Mycket fågel i luftrummet eller hörda från omgivande vegetation: FINKAR, SISKOR, PIPLÄRKOR (mest TRÄD-), JÄRNSPARVAR, VIDESPARVAR, RÖDHAKAR, MESAR, LÖV- och GRANSÅNGARE, TRASTAR m.m. Intressant läge...

Allt i fågelväg i näten hände före kl 09.00, under en och samma nätrunda; sedan blev det liksom tvärdött. Hann i alla fall få sju individer av fem arter: LÖVSÅNGARE 3, GRANSÅNGARE 1, BERGFINK 1 (f.ö. den först upptäckta i näten, först lösgjorda och först ringmärkta!), GRÅSISKA 1 och RÖDHAKE 1.

Känns kul att vara igång!

//Per

P.S. Hade f.ö. en mycket sen STORSPOV, uppskrämd av jägare, tillsammans med ett dussin FISKMÅSAR, sedd från Ryggskatakajen igår kväll.


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
fredag 2012-09-14, 19:55

Fredag den 14 september 2012

Kära läsare,

Att skåda fågel i hård vind är inte enkelt. Förutom havsfågel, det vill säga.
Problem 1: fåglarna syns inte. De tycker lika lite om att vara ute i blåsten som vi, och sitter hellre och trycker i ett tätt buskage eller träd, och de ger sig inte gärna därifrån förrän man i princip trampar på dem. När man väl får se en fågel är det som regel bara en rygg som snabbt hittar en ny buske att sätta sig i.
Problem 2: fåglarna hörs inte. På grund av vindens ylande förstås. Det klart att vissa fåglar hörs ändå (typ tranor) men små pip drunknar lätt i blåsten.
Problem 3: det finns inga fåglar. De flesta ställen där fåglarna brukar trivas är ödsligt tomma. Men å andra sidan kan man ha tur och springa på en plats, förslagsvis en svacka eller läsidan av en dunge, där många fåglar valt att söka skydd för vinden.
Jag lyckades idag hitta en dylik fågelsamling: ängspiplärkor, kungsfåglar, trastar, lövsångare, grå flugsnappare, järnsparv, bergfink och ytterligare ett slags fink (troligen mindre korsnäbb) hann jag uppfatta i vimlet omkring mig. Lena snubblade också över två ansamlingar av liknande slag. Vinden, som idag legat kring 12-13 m/s med byar på närmare 17, för alltså både för- och nackdelar med sig men visst är det en häftig upplevelse!

Som ni förstår var det inget tal om någon ringmärkning idag, utan frukostgröten serverades först vid sjutiden. Fri skådning under förmiddagen avslöjade att trädgårdssångaren är kvar, men taigan syntes inte till. På topp två morkullor som stöttes på olika delar av ön. Vid halv ett började regnet falla och det pågår fortsatt i skrivande stund. Den kraftiga sydvinden har fått till följd att vattenståndet stigit rejält och nu ligger kring en meter över det normala. Alla nät utom hednätet står i vatten, på många ställen för djupt för att forcera med knähöga stövlar, och det fåtal vadarburar som fortfarande låg ute vid stranden fick räddas upp på högre mark.

Det lär knappast sättas upp några nät imorgon heller, men veta kan man aldrig. Spännande blir också att se om Lena får åka hem imorgon eller inte. En häftig dag lär det bli hur det än ser ut!

//Jon (vid tangetbordet), Peter, Lena


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
torsdag 2012-09-13, 19:43

Torsdag den 13 september 2012
Jodå, vi slapp regn idag, dock är det i blåsigaste laget, så några nät fick förbli hopsnurrade. Men om jag ska börja från början så består det relativt varma vädret (10,8 grader klockan 4), stjärn- och månklart, Lena såg ett stjärnfall, men en minifront passerade snabbt och det mulnade på, men fram på (den ”riktiga”) morgonen försvann alla moln som i ett trollslag, och det blev en sådan där riktigt fin septemberdag med hög luft. Få fåglar i näten (bara 17 nymärkningar av 9 (nio!) arter, men hör och häpna, videsparv intar tillsammans med sävsångare och ängspiplärka en hedervärd andraplats (med två fåglar) efter grönsiskorna (6) och går alltså om den sedan i juli så idoga lövsångaren (1).
Eftermiddagen ägnades åt bastubad, skogspromenader, älgstudier (minst 9 varav två fyrataggade och en niotaggad tjur), lingon- blåbärs- och svampplockning (en Karljohan, men stor) innan vi bänkade oss för en välförtjänt middag, tonfisksås med pasta a la Jon. Nu återstår bl a datainläggningar innan vi stänger butiken vid 21.
Lena, Jon och Peter (som skrev)
Insänt av Ulf P Eriksson
torsdag 2012-09-13, 17:14

Ordentligt mycket KANADAGÅS går omkring på Golfbanan i Rutvik sedda igår och idag oräknade men uppskattningsvis 350 ex


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
onsdag 2012-09-12, 19:37

Onsdag den 12 september 2012

Halloj!

Jag minns inte om jag använt begreppet icke-dag här tidigare men om jag gjort det tas det härmed tillbaka. I morse, däremot, var en icke-morgon som heter duga. Vi gav oss ut i snålblåsten och kom ungefär så långt som till Kapellet innan regnet började droppa och vi beslutade om sovmorgon till 6. Den gången hann vi precis fram till märkningsplatsen innan det började regna så vi blev sittande i boden ett tag. Strax efter sju åkte dock ett par nät upp och de hann stå uppe en och en halv timme innan nästa skur, då vi gav upp för dagen. Resultat: en rödstjärt.

Framemot lunchtid klarnade det dock upp och eftermiddagen var riktigt fin, om än fortfarande något blåsig. Peter spände upp några nät igen och femdubblade dagsmärkningssumman. Undertecknad drog sig norrut och ångrar det sannerligen inte. Halvvägs upp på Nordudden flög fem björktrastar upp och med dem en tretåig hackspett som satte sig i en ensam rönn och klyade. När jag kom upp i norra tallskogsdungen hittade jag så småningom en stor grupp kungsfåglar, några grå flugsnappare och se där, en svartvit också. Sedan skymtade något grått i toppen av en gran. En sångare, ganska stor. Jag började få lite samma vibbar som på Björn förra hösten (eksångare) men så tittade den fram ordentligt och avslöjade sig som en trädgårdssångare. Gott så! Jag tittade vidare bland kungsfåglarna och plötsligt var där en med ögonbrynsstreck – en taigasångare! Den flög runt bland tallarna och syntes emellanåt men var ganska tystlåten. Det är inte omöjligt att det var två eller tre stycken (på Rödkallen hade de minst 6 taiga idag!) men jag kunde inte säkerställa mer än en. Väldigt roligt i vilket fall. Imorgon bitti har den förhoppningsvis rört sig ned mot märkplatsen, hoppas bara vi slipper regn!

Dagen avrundades med en fiskgjuse från middagsbordet och en utsökt solnedgång.

//Jon (vid tangentbordet), Lena, PeterInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
tisdag 2012-09-11, 19:30

Tisdagen den 11 september 2012

Denna laddade dag är det skönt att befinna sig i naturens sköte långt från politiken och med bara naturljud i öronen: vågbrus, vindsus, något rödhakeknäpp när vi som vanligt drar från bevakningsstugan vid halv fem. Lite blåsigt från sydost, men vi bestämmer oss för att göra ett försök. Näten i nätplats fyra och ytternätet i femman får fortsätta att ligga inlindade, men fångsten blir kortvarig; redan efter en och en halv timme får vi dra ihop på grund av begynnande dugg. Jag får ta en vända till om vädret: i morse osannolika 12,7 grader (varmluften måste ha vällt in i landet, igår blygsamma 4,8! Notera Jons kommentar om mössan igår) och på nätet kunde vi läsa att Kristianstad haft 27 grader.
Tillbaka till ringmärkningsudden: det blev alltså bara tre nymärkningar, två lövsångare och en bofink. I stället skådning: Peter står i hamnen i Kumpula och Vanahamina och noterar stora flockar av kråkor (ett 40-tal vidimerat av Lena), gräsander (34), krickor (14), stjärtänder (2) och en svärta. Lena och Jon drar norrut och noterar bland annat en sen småsnäppa uppe på norrudden och Jon noterar två nya sandskärskryss, talgoxe och skedand; en stenfalk svischar förbi i full fart på jakt efter någon ängspiplärka.
Till middag festar vi på gårdagens plockade kantareller och för att ytterligare förgylla tillfället tar Jon fram en box med rödvin.
RÄTTELSE: ibland drar den kreativa fantasin iväg med ens omdöme. I söndags skrev jag att solen tittade in i köksfönstret som en apelsin efter fyra. ICKE SÅ!! Solen går upp i öster när vi redan befinner oss på ringmärkningsudden efter klockan fem.
Lena, Jon och Peter (som skrev)Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
måndag 2012-09-10, 20:33

Måndag den 10 september

Hejsan!

Morgonen var lugn och kall. 3,5 grader! Jag fick för första gången användning för mössa! Väldigt lugnt även i näten, flera nollrundor, så tiden spenderades mest på spaning över havet vilket resulterade i 9 storlommar, en tordmule, flera sträckande fiskmåsar och inte mycket mer. En blå kärrhök rastade en längre stund i ett träd öster om märkplatsen. Vid 9-tiden kom det in en front med mörka moln, vinden bytte riktning och tilltog hastigt men regn uteblev. Detta hade ingen större effekt på fågelfångsten förutom att näten fylldes med höstlöv. Strax före 11 märkte vi dock att det började röra sig mycket fågel runt märkningsboden, mycket finkar och grå flugsnappare dök upp och plöstligt satt ett knappt tiotal fåglar i näthissen. Vi beslöt att ha näten uppe en runda till men inga flera fåglar fångades så vi drog ihop. Summa 29 fåglar av 7 arter.

Eftermiddagen har tillbringats på ett stillsamt (och pinsamt fågelfritt) manér. Undertecknad har ägnat större delen åt att komplettera de dagboksblad från förra veckan som saknades. Resten av eftermiddagen knäböjde jag och Peter för skogens konungar – kantarellerna! Peter valde att röja sin hemliga kantarellplats för mig och oj vad mycket svamp! Vi plockade långt ifrån allt som fanns men har mer än nog till middag imorgon. Detta, mina vänner, är lyx. För er som är nyfikna på var svampstället ligger kan jag ge en ledtråd: det ligger nära några granar. Ut och leta! :)

//JonInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
måndag 2012-09-10, 20:31

Fredag den 7 september 2012

Hej hopp!

Idag har vi märkt en videsparv igen, det blir väl veckans fjärde-femte någonting men dem tröttnar man inte på i första taget. Dessutom har vi fångat en härmsångare och det är minsann inte vardagsmat här ute. Stationens blott 16:e märkta härmis! Totalt idag 47 fåglar av hela 14 arter.

Något som lagt lite sordin på stämningen här ute är att Lina inte verkar må bra idag. Hon huttrar konstant, rör sig inte gärna och varken äter eller dricker (inte ens sin favorit - blodpudding!). På eftermiddagen piggnade hon till en kort stund och till och med spårade lite, vilket stillade vår oro något, men återgick sedan till sitt tidigare tillstånd. Vi vet inte alls vad som har hänt, kanske fick hon i sig något olämpligt igår? Hoppas på bättring!

Stämningen höjdes i alla fall en bit när jag, Lars och Lena sprang på ett litet kantarellbestånd i aspskogen. Det räckte till varsin knäckemacka som förrätt! Middagen blev något av en festmåltid för att fira sista kvällen med gänget, bestämde sagda kantarellsmörgås, zucchiniplättar med sandskärsplockade hallon och grönsaksstavar med dipp, avrundat med nöt- och fruktmix och ackompanjerat av ett ripassovin. Sämre kan man ha det!

//Jon


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
måndag 2012-09-10, 20:31

Torsdag den 6 september 2012

Ringmärkningen idag stannade på 41 fåglar av 10 arter, däribland veckans första grönsiskor och dito svartvita flugsnappare. Även idag förgyllde gråspettarna morgonen för oss med sina historier och för Lina med sin falukorv, och vid avresa mitt på dagen fyllde de vårt skafferi väl med sin överblivna mat. Vi fick t.o.m. en färdiglagad grönsakssoppa som bara var att värma på till middagen, fantastiskt gott! Det går ingen nöd på oss minsann!

På eftermiddagen spankulerade jag åter norrut för att spana av Norra dungen, och på tillbakavägen stannade jag till för att se om telefonen fick täckning. Jodå, lite grann, tillräckligt för att motta ett sms från Johan Södercrantz att stäppflyghöna setts i Rovaniemi häromdagen – varning! Jag svarade att visst skulle vi hålla ögonen öppna och att vi förresten inte sett något spår av några ripor sedan vi kom (Johan missade dalriporna helt under sin vistelse här för ett par veckor sedan). När jag gick vidare hemåt tog jag en sväng österut förbi aspskogen, och helt plötsligt flög tre dalripor upp ett tiotal meter ifrån mig, och en av dem utstöttade det typiska skrattande lätet! Detta skedde bara 45 minuter efter sms:et till Johan. Dessutom var det ett nytt kryss för mig, vilket innebar kryssöl till soppan och att jag nu kommit upp i 295 Sverigearter. Hinner det bli fler innan jag lämnar Sandskär?

//JonInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
måndag 2012-09-10, 20:30

Onsdag den 5 september 2012

Hej!

Gråspettarna var precis så glada, engagerade och pratsamma i morse som man kunde förvänta sig. Och de har många rövarhistorier på lager. De passade även på att skämma bort Lina (Lars hund, en åldersstigen münsterlander) med korv och ost och gud vet vad. Roligt att vi kunde visa upp hela två videsparvar för dem! Märksumman landade på 52 fåglar av 10 arter, bl.a. en gråsiska som var så ung att den inte hade börjat rugga kroppsfjädrarna överhuvudtaget.

Det blev en ny tur upp till Nordspetsen på eftermiddagen för min del, inte mycket fanns att hämta där men på hemvägen fick jag se en göktyta (som borde ha hunnit längre söderut vid det här laget). Jan guidade gråspettarna runt på den stora ön.

I takt med att vattnet sjunker verkar vadarna ironiskt nog minska i antal, i varje fall i Östviken som idag var tom sånär som på någon större strandpipare. Av en ren slump promenerade dock både Lars, Jan + gråspettarna och jag förbi badviken helt oberoende av varandra och det var väl tur för där gick en flock om 15 småsnäppor. Jan lyckades först felbestämma dem till sandlöpare, men när både Lars och jag sett dem tvingades han göra en pudel och erkänna sitt misstag för gråspettarna. Även den bäste kan ta miste ibland!

//JonInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
måndag 2012-09-10, 20:29

Tisdag den 4 september 2012

Lenas tält kollapsade igår kväll så hon fick nog och kom in till oss i stugan. Klokt val! Tältprojektet verkar nu vara uppgivet helt och hållet
.
Märkningen idag förflöt utan några uppseendeväckande fångster (även om rödstjärt och blåhake är nog så granna). 44 fåglar av 9 arter. Lars upptäckte en pärluggla som tagit dagkvist i en asp vid nätgrupp A1 och som satt där och plirade tillbaka när vi alla kom för att titta. Tyvärr ville den dock inte in i näten, vid nästa nätrunda var den försvunnen och återfanns inte. Storlomssträcket var ganska gott med totalt 23. Lustigt nog sträcker de åt NO, känns inte det som lite fel håll? Flera rödstrupiga piplärkor hördes under dagen, minst sju, och nu börjar jag känna att lätet sitter där det ska i ryggmärgen.

På eftermiddagen kom gråspettarna. Nej, inte fåglarna, men nästan lika kul – ett fågelintresserat pensionärsgäng som Jan tagit under sina vingar och delar med sig av sina kunskaper till. Han hade bjudit ut gruppen till Sandskär ett par dagar och de tackade inte nej, så nu bor de i en stuga intill och fyller ön med sitt tjatter. De är väldigt trevliga och intresserade. De ska stanna till torsdag och vara med på märkningen på morgnarna. Vi får väl se imorgon hur det artar sig!

//JonInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
måndag 2012-09-10, 20:28

Måndag den 3 september 2012

Hej!

Idag fångade vi en videsparv till allas lycka. Så snyggt roströda de är! Även en ung hane stenfalk i nät. I övrigt mest lövsångare. Det var stora mängder bergfink i rörelse idag, vi uppskattar antalet till ca 500 men vi ringmärkte bara 19. Dagssumma 67 fåglar av 8 arter.

På eftermiddagen var det dags för mig att ta en premiärtur upp till Nordudden, ända upp. Långt var det! Och vilken lättnad när jag upptäckte att jag hade god telefontäckning där uppe, t.o.m. med 3G! (Först på kvällen insåg jag att stugan har en IP-telefon, så det går att förmedla sig utan mobiltäckning.) Även några trevliga fågelobservationer, bl.a. två ljungpipare som stod i buskmarkerna längst ut på nordudden, tre vitkindade gäss på Harrsten och hela 23 småsnäppor. Övriga ägnade eftermiddagen åt kortare promenader och andra bestyr.

//JonInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
måndag 2012-09-10, 20:27

Söndag den 2 september 2012

(Här kommer nu de kompletterande dagboksblad som saknades)

Så var man äntligen här! Det är premiär för mig och för Lena, men herrar Jan och Lars är gamla Sandskärsvargar och det är väl tur att vi har dem. Vi överöser dem med frågor om allt möjligt gällande ön.

Utfärden igår gick i rejäl motvind och kraftig sjögång, och dessutom fick inte alla plats inne i ruffen så Lena och jag fick glatt dra på oss regnkläder och sätta oss på fördäck. Blött och gungigt men inte farligt kallt. En kustlabb sågs på vägen ut. Efter att ha installerat oss tog vi en tur ner till märkplatsen, där det första som mötte oss var en riktig bjässe till älgtjur, en niotaggare som med omedelbar verkan döptes till Hunddräparn.

Märkningen idag präglades främst av bergfinkar som utgjorde över hälften av fångsten. Totalt 57 fåglar av sex arter. I fält kunde vi avnjuta en ung videsparv som satt bakom dasset, och en rödstrupig piplärka lockade ute på udden. Båda arter var nya kryss för mig. Hoppas att vi fångar dem under min vistelse, så jag får se dem på nära håll! På eftermiddagen en promenad upp till Östviken som resulterade i väldigt blöta skor men ett gäng vadare av diverse arter. Första intrycket av Sandskär är: wow! Vilken häftig biotop, speciellt för en sörlänning som aldrig tidigare färdats norr om Åre, och inte är det myggigt heller. Det blir rätt långa sträckor att gå men vad gör det på en plats som denna, där man har all tid i världen och så mycket finns att se på vägen!

Lena har trots gårdagens upptäckt att hon tagit med fel (för korta) tältpinnar inte avskräckts från att tälta varje natt. Vi andra kryper ner i våningssängarna i stugan. Godnatt!

//Jon HessmanInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
söndag 2012-09-09, 20:27

Söndag den 9 september 2012

Klarblå himmel och solen som en apelsin i köksfönstret strax efter fyra, lite kyligt. Promenaden till ringmärkningsboden helt odramatisk utan vare sig älgar, orrar eller ripor. De senare stötte dock Lena på några timmar senare vid A 1an. Annars en mycket lugn förmiddag ringmärknings- mässigt med bara 25 nymärkningar som inte på något sätt nådde upp till gårdagens höjdpunkter, utan vi fick nöja oss med en ”gräddig” videsparv och en ung blåhake bland fåglar som stack ut. Bland obsar som gladde oss ute på udden kan nämnas 2 lärkfalkar, en ung och gammal i följe, en sparvhök som gjorde upprepade raider inne i rmområdet,två kvarvarande större strandpipare, ett par storlommar som blev hela tio under dagstotalen, 12 sträckande fiskmåsar, en silltrut och en rödstrupig piplärka som både hördes och sågs.
Eftermiddagen ägnades åt promenader (Jon och Lena), datainläggning, lingonplockning, vedsågning och huggning, och senare bastubad.
God natt!
Peter (skrev), Lena, Jon


  « Föregående 20       Nästa 20 »