Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
onsdag 2012-09-12, 19:37

Onsdag den 12 september 2012

Halloj!

Jag minns inte om jag använt begreppet icke-dag här tidigare men om jag gjort det tas det härmed tillbaka. I morse, däremot, var en icke-morgon som heter duga. Vi gav oss ut i snålblåsten och kom ungefär så långt som till Kapellet innan regnet började droppa och vi beslutade om sovmorgon till 6. Den gången hann vi precis fram till märkningsplatsen innan det började regna så vi blev sittande i boden ett tag. Strax efter sju åkte dock ett par nät upp och de hann stå uppe en och en halv timme innan nästa skur, då vi gav upp för dagen. Resultat: en rödstjärt.

Framemot lunchtid klarnade det dock upp och eftermiddagen var riktigt fin, om än fortfarande något blåsig. Peter spände upp några nät igen och femdubblade dagsmärkningssumman. Undertecknad drog sig norrut och ångrar det sannerligen inte. Halvvägs upp på Nordudden flög fem björktrastar upp och med dem en tretåig hackspett som satte sig i en ensam rönn och klyade. När jag kom upp i norra tallskogsdungen hittade jag så småningom en stor grupp kungsfåglar, några grå flugsnappare och se där, en svartvit också. Sedan skymtade något grått i toppen av en gran. En sångare, ganska stor. Jag började få lite samma vibbar som på Björn förra hösten (eksångare) men så tittade den fram ordentligt och avslöjade sig som en trädgårdssångare. Gott så! Jag tittade vidare bland kungsfåglarna och plötsligt var där en med ögonbrynsstreck – en taigasångare! Den flög runt bland tallarna och syntes emellanåt men var ganska tystlåten. Det är inte omöjligt att det var två eller tre stycken (på Rödkallen hade de minst 6 taiga idag!) men jag kunde inte säkerställa mer än en. Väldigt roligt i vilket fall. Imorgon bitti har den förhoppningsvis rört sig ned mot märkplatsen, hoppas bara vi slipper regn!

Dagen avrundades med en fiskgjuse från middagsbordet och en utsökt solnedgång.

//Jon (vid tangentbordet), Lena, PeterInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
tisdag 2012-09-11, 19:30

Tisdagen den 11 september 2012

Denna laddade dag är det skönt att befinna sig i naturens sköte långt från politiken och med bara naturljud i öronen: vågbrus, vindsus, något rödhakeknäpp när vi som vanligt drar från bevakningsstugan vid halv fem. Lite blåsigt från sydost, men vi bestämmer oss för att göra ett försök. Näten i nätplats fyra och ytternätet i femman får fortsätta att ligga inlindade, men fångsten blir kortvarig; redan efter en och en halv timme får vi dra ihop på grund av begynnande dugg. Jag får ta en vända till om vädret: i morse osannolika 12,7 grader (varmluften måste ha vällt in i landet, igår blygsamma 4,8! Notera Jons kommentar om mössan igår) och på nätet kunde vi läsa att Kristianstad haft 27 grader.
Tillbaka till ringmärkningsudden: det blev alltså bara tre nymärkningar, två lövsångare och en bofink. I stället skådning: Peter står i hamnen i Kumpula och Vanahamina och noterar stora flockar av kråkor (ett 40-tal vidimerat av Lena), gräsander (34), krickor (14), stjärtänder (2) och en svärta. Lena och Jon drar norrut och noterar bland annat en sen småsnäppa uppe på norrudden och Jon noterar två nya sandskärskryss, talgoxe och skedand; en stenfalk svischar förbi i full fart på jakt efter någon ängspiplärka.
Till middag festar vi på gårdagens plockade kantareller och för att ytterligare förgylla tillfället tar Jon fram en box med rödvin.
RÄTTELSE: ibland drar den kreativa fantasin iväg med ens omdöme. I söndags skrev jag att solen tittade in i köksfönstret som en apelsin efter fyra. ICKE SÅ!! Solen går upp i öster när vi redan befinner oss på ringmärkningsudden efter klockan fem.
Lena, Jon och Peter (som skrev)Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
måndag 2012-09-10, 20:33

Måndag den 10 september

Hejsan!

Morgonen var lugn och kall. 3,5 grader! Jag fick för första gången användning för mössa! Väldigt lugnt även i näten, flera nollrundor, så tiden spenderades mest på spaning över havet vilket resulterade i 9 storlommar, en tordmule, flera sträckande fiskmåsar och inte mycket mer. En blå kärrhök rastade en längre stund i ett träd öster om märkplatsen. Vid 9-tiden kom det in en front med mörka moln, vinden bytte riktning och tilltog hastigt men regn uteblev. Detta hade ingen större effekt på fågelfångsten förutom att näten fylldes med höstlöv. Strax före 11 märkte vi dock att det började röra sig mycket fågel runt märkningsboden, mycket finkar och grå flugsnappare dök upp och plöstligt satt ett knappt tiotal fåglar i näthissen. Vi beslöt att ha näten uppe en runda till men inga flera fåglar fångades så vi drog ihop. Summa 29 fåglar av 7 arter.

Eftermiddagen har tillbringats på ett stillsamt (och pinsamt fågelfritt) manér. Undertecknad har ägnat större delen åt att komplettera de dagboksblad från förra veckan som saknades. Resten av eftermiddagen knäböjde jag och Peter för skogens konungar – kantarellerna! Peter valde att röja sin hemliga kantarellplats för mig och oj vad mycket svamp! Vi plockade långt ifrån allt som fanns men har mer än nog till middag imorgon. Detta, mina vänner, är lyx. För er som är nyfikna på var svampstället ligger kan jag ge en ledtråd: det ligger nära några granar. Ut och leta! :)

//JonInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
måndag 2012-09-10, 20:31

Fredag den 7 september 2012

Hej hopp!

Idag har vi märkt en videsparv igen, det blir väl veckans fjärde-femte någonting men dem tröttnar man inte på i första taget. Dessutom har vi fångat en härmsångare och det är minsann inte vardagsmat här ute. Stationens blott 16:e märkta härmis! Totalt idag 47 fåglar av hela 14 arter.

Något som lagt lite sordin på stämningen här ute är att Lina inte verkar må bra idag. Hon huttrar konstant, rör sig inte gärna och varken äter eller dricker (inte ens sin favorit - blodpudding!). På eftermiddagen piggnade hon till en kort stund och till och med spårade lite, vilket stillade vår oro något, men återgick sedan till sitt tidigare tillstånd. Vi vet inte alls vad som har hänt, kanske fick hon i sig något olämpligt igår? Hoppas på bättring!

Stämningen höjdes i alla fall en bit när jag, Lars och Lena sprang på ett litet kantarellbestånd i aspskogen. Det räckte till varsin knäckemacka som förrätt! Middagen blev något av en festmåltid för att fira sista kvällen med gänget, bestämde sagda kantarellsmörgås, zucchiniplättar med sandskärsplockade hallon och grönsaksstavar med dipp, avrundat med nöt- och fruktmix och ackompanjerat av ett ripassovin. Sämre kan man ha det!

//Jon


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
måndag 2012-09-10, 20:31

Torsdag den 6 september 2012

Ringmärkningen idag stannade på 41 fåglar av 10 arter, däribland veckans första grönsiskor och dito svartvita flugsnappare. Även idag förgyllde gråspettarna morgonen för oss med sina historier och för Lina med sin falukorv, och vid avresa mitt på dagen fyllde de vårt skafferi väl med sin överblivna mat. Vi fick t.o.m. en färdiglagad grönsakssoppa som bara var att värma på till middagen, fantastiskt gott! Det går ingen nöd på oss minsann!

På eftermiddagen spankulerade jag åter norrut för att spana av Norra dungen, och på tillbakavägen stannade jag till för att se om telefonen fick täckning. Jodå, lite grann, tillräckligt för att motta ett sms från Johan Södercrantz att stäppflyghöna setts i Rovaniemi häromdagen – varning! Jag svarade att visst skulle vi hålla ögonen öppna och att vi förresten inte sett något spår av några ripor sedan vi kom (Johan missade dalriporna helt under sin vistelse här för ett par veckor sedan). När jag gick vidare hemåt tog jag en sväng österut förbi aspskogen, och helt plötsligt flög tre dalripor upp ett tiotal meter ifrån mig, och en av dem utstöttade det typiska skrattande lätet! Detta skedde bara 45 minuter efter sms:et till Johan. Dessutom var det ett nytt kryss för mig, vilket innebar kryssöl till soppan och att jag nu kommit upp i 295 Sverigearter. Hinner det bli fler innan jag lämnar Sandskär?

//JonInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
måndag 2012-09-10, 20:30

Onsdag den 5 september 2012

Hej!

Gråspettarna var precis så glada, engagerade och pratsamma i morse som man kunde förvänta sig. Och de har många rövarhistorier på lager. De passade även på att skämma bort Lina (Lars hund, en åldersstigen münsterlander) med korv och ost och gud vet vad. Roligt att vi kunde visa upp hela två videsparvar för dem! Märksumman landade på 52 fåglar av 10 arter, bl.a. en gråsiska som var så ung att den inte hade börjat rugga kroppsfjädrarna överhuvudtaget.

Det blev en ny tur upp till Nordspetsen på eftermiddagen för min del, inte mycket fanns att hämta där men på hemvägen fick jag se en göktyta (som borde ha hunnit längre söderut vid det här laget). Jan guidade gråspettarna runt på den stora ön.

I takt med att vattnet sjunker verkar vadarna ironiskt nog minska i antal, i varje fall i Östviken som idag var tom sånär som på någon större strandpipare. Av en ren slump promenerade dock både Lars, Jan + gråspettarna och jag förbi badviken helt oberoende av varandra och det var väl tur för där gick en flock om 15 småsnäppor. Jan lyckades först felbestämma dem till sandlöpare, men när både Lars och jag sett dem tvingades han göra en pudel och erkänna sitt misstag för gråspettarna. Även den bäste kan ta miste ibland!

//JonInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
måndag 2012-09-10, 20:29

Tisdag den 4 september 2012

Lenas tält kollapsade igår kväll så hon fick nog och kom in till oss i stugan. Klokt val! Tältprojektet verkar nu vara uppgivet helt och hållet
.
Märkningen idag förflöt utan några uppseendeväckande fångster (även om rödstjärt och blåhake är nog så granna). 44 fåglar av 9 arter. Lars upptäckte en pärluggla som tagit dagkvist i en asp vid nätgrupp A1 och som satt där och plirade tillbaka när vi alla kom för att titta. Tyvärr ville den dock inte in i näten, vid nästa nätrunda var den försvunnen och återfanns inte. Storlomssträcket var ganska gott med totalt 23. Lustigt nog sträcker de åt NO, känns inte det som lite fel håll? Flera rödstrupiga piplärkor hördes under dagen, minst sju, och nu börjar jag känna att lätet sitter där det ska i ryggmärgen.

På eftermiddagen kom gråspettarna. Nej, inte fåglarna, men nästan lika kul – ett fågelintresserat pensionärsgäng som Jan tagit under sina vingar och delar med sig av sina kunskaper till. Han hade bjudit ut gruppen till Sandskär ett par dagar och de tackade inte nej, så nu bor de i en stuga intill och fyller ön med sitt tjatter. De är väldigt trevliga och intresserade. De ska stanna till torsdag och vara med på märkningen på morgnarna. Vi får väl se imorgon hur det artar sig!

//JonInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
måndag 2012-09-10, 20:28

Måndag den 3 september 2012

Hej!

Idag fångade vi en videsparv till allas lycka. Så snyggt roströda de är! Även en ung hane stenfalk i nät. I övrigt mest lövsångare. Det var stora mängder bergfink i rörelse idag, vi uppskattar antalet till ca 500 men vi ringmärkte bara 19. Dagssumma 67 fåglar av 8 arter.

På eftermiddagen var det dags för mig att ta en premiärtur upp till Nordudden, ända upp. Långt var det! Och vilken lättnad när jag upptäckte att jag hade god telefontäckning där uppe, t.o.m. med 3G! (Först på kvällen insåg jag att stugan har en IP-telefon, så det går att förmedla sig utan mobiltäckning.) Även några trevliga fågelobservationer, bl.a. två ljungpipare som stod i buskmarkerna längst ut på nordudden, tre vitkindade gäss på Harrsten och hela 23 småsnäppor. Övriga ägnade eftermiddagen åt kortare promenader och andra bestyr.

//JonInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
måndag 2012-09-10, 20:27

Söndag den 2 september 2012

(Här kommer nu de kompletterande dagboksblad som saknades)

Så var man äntligen här! Det är premiär för mig och för Lena, men herrar Jan och Lars är gamla Sandskärsvargar och det är väl tur att vi har dem. Vi överöser dem med frågor om allt möjligt gällande ön.

Utfärden igår gick i rejäl motvind och kraftig sjögång, och dessutom fick inte alla plats inne i ruffen så Lena och jag fick glatt dra på oss regnkläder och sätta oss på fördäck. Blött och gungigt men inte farligt kallt. En kustlabb sågs på vägen ut. Efter att ha installerat oss tog vi en tur ner till märkplatsen, där det första som mötte oss var en riktig bjässe till älgtjur, en niotaggare som med omedelbar verkan döptes till Hunddräparn.

Märkningen idag präglades främst av bergfinkar som utgjorde över hälften av fångsten. Totalt 57 fåglar av sex arter. I fält kunde vi avnjuta en ung videsparv som satt bakom dasset, och en rödstrupig piplärka lockade ute på udden. Båda arter var nya kryss för mig. Hoppas att vi fångar dem under min vistelse, så jag får se dem på nära håll! På eftermiddagen en promenad upp till Östviken som resulterade i väldigt blöta skor men ett gäng vadare av diverse arter. Första intrycket av Sandskär är: wow! Vilken häftig biotop, speciellt för en sörlänning som aldrig tidigare färdats norr om Åre, och inte är det myggigt heller. Det blir rätt långa sträckor att gå men vad gör det på en plats som denna, där man har all tid i världen och så mycket finns att se på vägen!

Lena har trots gårdagens upptäckt att hon tagit med fel (för korta) tältpinnar inte avskräckts från att tälta varje natt. Vi andra kryper ner i våningssängarna i stugan. Godnatt!

//Jon HessmanInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
söndag 2012-09-09, 20:27

Söndag den 9 september 2012

Klarblå himmel och solen som en apelsin i köksfönstret strax efter fyra, lite kyligt. Promenaden till ringmärkningsboden helt odramatisk utan vare sig älgar, orrar eller ripor. De senare stötte dock Lena på några timmar senare vid A 1an. Annars en mycket lugn förmiddag ringmärknings- mässigt med bara 25 nymärkningar som inte på något sätt nådde upp till gårdagens höjdpunkter, utan vi fick nöja oss med en ”gräddig” videsparv och en ung blåhake bland fåglar som stack ut. Bland obsar som gladde oss ute på udden kan nämnas 2 lärkfalkar, en ung och gammal i följe, en sparvhök som gjorde upprepade raider inne i rmområdet,två kvarvarande större strandpipare, ett par storlommar som blev hela tio under dagstotalen, 12 sträckande fiskmåsar, en silltrut och en rödstrupig piplärka som både hördes och sågs.
Eftermiddagen ägnades åt promenader (Jon och Lena), datainläggning, lingonplockning, vedsågning och huggning, och senare bastubad.
God natt!
Peter (skrev), Lena, Jon


Insänt av Elsa Rensfeldt
lördag 2012-09-08, 23:26
Webbadress: strandskatorna.panatet.se

Som sagt(kolla in Gunborg Stenvall
i Naturmorgon Ps (Strandskatorna).:) Ang SM i tomstskådning, se inlägg i Forum :)


Insänt av Staffan Sundin
lördag 2012-09-08, 21:28

Som ni kanske vet var det idag dags för "SM i tomtskådning". Det handlar alltså inte om att leta tomtar, utan att se så många fågelarter som möjligt från den egna tomten.
På strandtomten vid Bastunäset i Norrfjärden deltog Lars Sandberg, Jonas Jönsson, Linnea Johansson samt undertecknad.
Väderbetingelserna var optimala med nästan klart och soligt väder, samt mycket svaga vindar. Första art (en Koltrast) räknades in kl 05:20 och den sista (en Gransångare) kl 18:00.
Vi fick en riktigt bra start och hade redan vid lunchtid drygt 50 arter. Under eftermiddagen fyllde det på med ytterligare några, och slutsumman blev 62 arter. Ett resultat vi får vara nöjda med.
Inga direkta rariteter sågs men nämvärt är kanske; 2 SVARTHAKEDOPPINGAR som rastade utanför bryggan, en förbiflygande GÖK, TRETÅIG HACKSPETT, GRÅ FLUGSNAPPARE, BLÅHAKE (ringmärkt), ÄRTSÅNGARE (ringmärkt), NÖTKRÅKA samt VIDESPARV (blott en 1K hane, ringmärkt).
Obsarna är inlagda på "Svalan".
//Staffan


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation genom Jon Hessman <hapsand@gmail.com>
lördag 2012-09-08, 21:16
Webbadress: www.nof.nu/sandskar/hapsandIS/index.htm

Dagbok från Haparanda Sandskär
Lördag den 8 september 2012

För det första vill jag be om ursäkt för uteblivet bloggande tidigare under veckan. Det kommer att kompletteras nu i efterhand.

Morgonen idag var lugn och sval. Lite småljud i buskarna när näten sattes upp lovade gott, och precis efter nätuppsättning satt en lappsparv på en sten på udden. Märkningen började också bra med att Lars stötte in en enkelbeckasin i nät.

Något senare stod Jan, Lars och undertecknad och spanade på udden och såg en sparvhök glida in mot nätområdet. Det var bara för mig att löpa efter (ifall den skulle gå i nät gäller det att vara på plats direkt, annars lossnar de). Resultat uteblev och jag lommade tillbaka mot udden. Men vad var det? Det där lätet kände jag igen! Jag slängde mig på walkie-talkien: ”Är det inte en taigasångare som lockar?!?” Gubbarna bekräftade: ”Vi står precis och ser på den!” En kort löptur ut till gubbarna och där satt den! Säsongens första sibiriska raritet! Ett par taktiska manövrar senare så satt sångaren i nät och lät sig ringmärkas och fotograferas.

Därefter förflöt dagen som de flesta. I näten gladde en flock på 13 grönsiskor och en nästan lika stor flock unga blåmesar. Flera sparvhökar gick i nät men lyckades smita innan vi hann fram. En tordmule sträckte över havet, en ung sandlöpare rastade och ytterligare en lappsparv flög förbi. Liksom igår låg en vikare och solade på en sten i havet. Men det var inte slut på roligheterna där. Precis när klockan slagit 11 och näten skulle dras ner förvarnade Lars att han hade något spännande i påsen, en stor sångare sade han. Väl i boden kunde vi plocka fram en ung höksångare! Jag kommer ju precis från en relativt höksångarrik vistelse på Gotland men övriga gick i taket. Fjärde någonsin på Sandskär, femte någonsin i Norrbotten! Inte varje dag åldringarna får kryssa så det blev en liten whiskeypinne (Famous Grouse såklart) under väntan på Rune och båten.

Hem for så Lars, Jan och Lina (som piggnat till betydligt efter gårdagens sjukdom) och ersattes av Peter Keil. Efter att han installerat sig tog vi en tur upp mot östviken och norra dungen vilken inte bjöd på mycket i fågelväg. I det fina vädret hade väl det mesta sträckt iväg.

I morgon och hela den kommande veckan utlovas kraftig vind från sydsektorn, med undantag för måndag. Känns sådär, vi får se hur mycket vi kan ha näten uppe överhuvudtaget men måndag ska bli desto mer spännande! Den som lever får se.


Insänt av Staffan Sundin
fredag 2012-09-07, 19:54

Ringmärkning på Näset, Norrfjärden, idag gav 53 nymärkningar av 15 arter;
Lövsångare 14, Järnsparv 13, Grönsiska 6, Sädesärla 5, Rödhake 3, Gransångare 2, Talgoxe 2, Gulärla 1, Trädpiplärka 1, Rödstjärt 1, Ärtsångare 1, Bofink 1, Talltita 1, Sävsparv 1 samt Videsparv 1 (klockan 17).
När det gäller Videsparv, ser vi en mycket oroande utveckling. Arten minskar, av allt att döma, radikalt i Sverige.
Ringmärkningsbetingelserna var i morse optimala! Det var en kall morgon (+1,8 gr), klart och vindstilla. Arten har sin sträcktopp just nu! Under samma betingelser för 10 år sedan, fångades åtminstone 15-20 Videsparvar en motsvarande fin höstmorgon kring den 7:e september.
För några år sedan kunde man tro att det kunde vara fråga om en mer "normal nedgång" (fåglarnas populationer kan fluktuera i viss utsträckning, från år till år) men det verkar nu gå käpprätt åt skogen för Videsparven. Den minskar även drastiskt i Norge.
Liknande utveckling ses även för några andra Emberiza-sparvar, bl a Gyllensparven (tidigare häckande i Finland, men borta nu). Gemensamt för arterna är att de övervintrar i sydöstra Asien, inte minst i Kina där stora mängder sparvar infångas och återfinns på fågelmarknader för att användas i det Kinesiska köket. Man äter alltså, bokstavligt talat, upp "våra" Videsparvar...
En diskussion angående detta pågår f n på forumet "Vår skådarvärld" (facebook). Dagens enda märkta Videsparv fångades, nog mest av "misstag", sent på eftermiddagen.
//Hälsar Staffan (bekymrat)


Insänt av Elsa Rensfeldt
torsdag 2012-09-06, 09:02
Webbadress: strandskatorna.panatet.se

Bild på mandarinanden på Strandskatorna


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
söndag 2012-09-02, 12:55


Hej, Åsa, och andra ärleintresserade!

Har själv de senaste dygnen haft gott om ärlor utanför bostaden, och jag har kunnat hålla en viss koll på dem men enbart sett GUL- och f.a. SÄDESÄRLOR.

Flockar av gula ärlor innebär alltid GULÄRLOR. Men, och här kommer det intressanta, det går aldrig att utesluta andra "gula ärlor" i ärleflockar. Då menar jag FORSÄRLA och CITRONÄRLA. Sannolikheten är visserligen långt mindre än en procent, men å andra sidan är det säkerligen så att "gula ärlor" emellanåt slentrianmässigt tas för just GULÄRLA fastän det rör sig om sällsyntare arter... Därtill kommer problematiken med årsungar av CITRONÄRLA nu på hösten, vilka lätt kan förväxlas med årsunge av SÄDESÄRLA. Kolla gärna in t.ex. "Fågelguidens" bilder, som är förklarande och bra!

Sammantaget kan man alltså säga att det kan vara riktigt spännande med ärleflockar, både på vår och höst! Även om det i princip alltid rör sig om GUL- eller SÄDESÄRLA i dessa, är det å andra sidan så att nästan alla fynd i landskapet Norrbotten av de två sällsyntare arterna har gjorts bland rastande ärlor av "vanlig typ"!

Mvh!/Lars, i Öjebyn.


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
söndag 2012-09-02, 12:51

Hej Åsa! Det är med all säkerhet gulärlor du sett på gården. Ser man en citronärla (väldigt ovanlig hos oss) på hösten så är den nästan säkert en ungfågel, som inte är gul alls.

M v h
Andreas


Insänt av Åsa Aidanpää <Asa.aidanpaa@gmail.com>
söndag 2012-09-02, 12:11

Vår gård i Ängesbyn invaderades idag av "gula"sädesärlor. Gulärla? Citronärla?


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
lördag 2012-09-01, 15:29

Våra förhoppningar om ringmärkning på morgonen kom på skam. Ett envist lågtryck med regn och blåst har härjat under natten och morgonen. Istället gjorde vi en promenad till Östsidan mellan Rivi och Pankinkrunni. Där hittade vi ett nytt fiskgjusebo i en gran (!), väl synligt från heden innanför strandskogen. Boet kan ha varit bebott då vi hittade en vingpenna under det, men dock inga fiskrester. Inga större mängder med fågel men några kungsfåglar och en del trastar på ön. Bergfinkarna färre än i går. Vi har tagit in de flesta vadarburarna då vadarna nu är på upphällningen. En flock om 5 brushanar såg vi i alla fall. Avfärden och personalbytet blev försenat p g a vinden men vi räknar nu med att kunna åka hem vid 17-tiden. Cecilia, Lena och Tord tackar för sig denna vecka.


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
fredag 2012-08-31, 19:42

Sovmorgon till kl 06.00 då vinden fortfarande är hård och det regnat lite under morgonen. Satte upp 1 av de ordinarie näten vid 8-tiden + 6 av alternativnäten. Genast gick det på bergfinkar som blev dagens art. Av 18 ringmärkta var 17 bergfinkar och den 18:e en rosenfink. En VIDESPARV sågs fint i skogdungen mot alternativnäten A2-4. Märkningen avbröts vid 10-tiden p g a regn, varefter storstädning av märkarbodan vidtog. Lena tvättade även påsarna. En KUSTPIPARE flög över heden utanför ringmärkarbodan. På hemvägen lockade några KUNGSFÅGLAR vid Kapelldungen och ytterligare några sågs senare på em. En adult HAVSÖRN sågs på em. Tre + fyra VITKINDADE GÄSS sågs också liksom en TRÄDKRYPARE. På aftonen mojnade vinden betydligt och 2 STJÄRTÄNDER låg och guppade i hamnbassängen. Nu firar vi sista kvällen på ön med en god middag innan vi nattar och pigga och utvilade kan ta itu med morgondagens märkning. Cecilia, Lena och Tord tackar för sig denna vecka.


  « Föregående 20       Nästa 20 »