Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Jag
fredag 2012-09-28, 18:38

Nog finns det nötkråkor här i Luleå. Ser dem varje år, vissa år är det mer av dem. De kommmer från ryssland om jag förstått det rätt. Och vissa år när det är ont om cederkottar i ryssland tar de till lite längre flykter och hamnar här hos oss. Så du var helt rätt ute i din bedömning


Insänt av Katarina Feinstein Bråborg <katarinastradgard@hotmail.com>
torsdag 2012-09-27, 22:46

Eftersom jag inte känner till många fåglar så kontaktar jag er. I går 26/9 så gick jag på en promenad inne i staden, Luleå , bredvid den stora kyrkan . Då såg jag en fågel som jag aldrig hade sett. Nu har jag tittat på nätet och i min fågelbok och det ser ut som en nötkråka men det enda kruxet är att, enligt boken, inte alls finns uppe i Luleå . Har ni sett någon som tillfälligt har förvirrat sig upp dit? Tacksam för något svar


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
onsdag 2012-09-26, 20:38

Onsdagen den 26 september 2012
Mulet och lugnt. Lastade med förväntningar tågar vi iväg i vanlig tid, dvs halv sex. Känns skönt att kunna sätta upp alla ordinarie nät: inget regn, ingen blåst, och tre man starka. Några regnstänk av och till, men aldrig något reellt hot. Men var är fåglarna? Det blir järnsparvarna som räddar dagens statistik, 6 stycken nymärkningar av totalt 18. YR förutspår massivt regn i morgon, så det blir väl lite dataarbete i stället (och sovmorgon).
Eftermiddagen går i lugnets tecken; bara Bertil törs sig ut ur stugan för en eftermiddagspromenad, och spanar in flera älgar än fåglar. Återigen en festmåltid: det är Rune som bjuder på strömming, som Magnus hade med sig. Strömming, potatismos och sandskärslingon. Mums. (Jag noterar att vår grupp närmast verkar vara besatt av våra matupplevelser.)
Bertil, Magnus och Peter (som skrev)Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
tisdag 2012-09-25, 20:37

vTisdagen den 25 augusti 2012

Kall och blåsig tisdagmorgon, det vart sovmorgon, allt förskjutet en och en halv timme. Elva nät var uppe klockan åtta. Klent med fågel hela dagen, det vart bara åtta ringmärkningar, flest rödhakar. Små rörelser på fågel i det fria men en kraftig, stor, ung, duvhökshona satt en stund i torra björken intill ringmärkarboden. Nere vid udden sågs vid flera tillfällen en varfågel, en tordmule flög förbi och i sten- och sandbankarna fanns en roskarl och en större strandpipare. Vi hörde gluttsnäppa flera gånger men såg den inte. När all märkning var klar för dagen och vi gick ur boden kom två havsörnar, gammal + ung, på sisådär 150 meters höjd ovanför oss, mäktig och trevlig avslutning. Rune skjutsade ut Magnus Karlefors som skall vara här i tre veckor. Rune hade snällt tagit med ett stort paket med nyfångad strömming som vi skall äta middag på i morgon. Idag blev det pitepalt, fläsktärningar samt persikohalvor till efterrätt. Peter och jag badade en skön bastu innan middagen. Den lugna och sköna kvällen lovar gott inför morgondagen.
Dagboksskrivare BertilInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
måndag 2012-09-24, 20:59

Måndagen den 24 september 2012
Kylig nordan, och därtill frisk vind, mätaren nere i Kumpulastugan säger 6m/s, men vi tror att den är friskare än så, så det är bara att dra på sig långkallingarna. Vi drar upp 12 nät, men efter två och en halv timme, då näten blir alltmer strutlika, beslutar vi att dra ner alla nät utom alternativdito. Dåligt med fågel (9 nymärkningar) och klockan 11 drar vi ner resten. Då går vi ut och fixar med ytternätet till nätplats tre. Sammanfattningsvis kan man väl säga att det är en kass märkdag, men observationsmässigt är det EN ALLDELES STRÅLANDE DAG. Det börjar med att den gamla havsörnen gör en sväng över ringmärkarudden. Vid åtta-tiden upptäcker Bertil en ung jaktfalk som sitter uppflugen på en sten vid Pauhu. Vi kan studera den sittande, aktivt spanande, flygande, slående en liten tätting, och noterar alla art- och ålderskaraktärer i tub och i handkikare i ungefär två timmar. En tordmule svirrar förbi, då vi kollar falken. Som om inte detta vore nog dyker en ung roskarl upp på en av de nu blottade strandpartierna (det är nu plötsligt under medelvattenstånd!!) och vänder på sina stenar.
På eftermiddagspromenaden genom asp- och tallurskogar (det blir en liten påse kantareller och karljohan idag också) har vi en enastående älgupplevelse då en av stortjurarna visar sig med fyra kor/kvigor, och beteendet av tjuren och den största kon får oss att misstänka att något är i görningen. Det känns som om vi inte bör störa, och diskret smyger vi iväg åt ett annat håll. Längre fram stöter vi på ytterligare en liten grupp med älgar och en ensam individ. Det är gott om kungsfåglar i skogen, vi noterar två talltitor och skrämmer upp tre dalripor.
Dagen avslutas med svampsoppa och pannkakor, dataarbete och en liten whisky för jaktfalken.
Bertil och Peter (vid PCn).Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
söndag 2012-09-23, 21:25

Söndagen den 23 september 2012
Vaknade till en helt stilla om än något kylig (7 grader) morgon, så vi drar iväg som vanligt halv sex med goda förväntningar. Vattnet har sjunkit undan till 26 cm över normalvattenståndet, så i morgon ska vi kunna åtgärda nätplats 3, där det hårda vädret i förrgår natt knäckte den yttre nätstolpen. Vi har också börjat en ny ringserie på ett och halvor: 1ET040 i stället för gamla 1ER. Gårdagens märkresultat på 82 nymärkningar överträffades inte, utan det blev en jämn lunk med 15 nät och 35 nymärk; flest kungsfåglar och rödhakar (båda 11), ett par gransångare och en stilig varfågel, säsongens första, och väntad. Anmärkningsvärt inte en enda bergfink (som kontroll en) och bara en bofink.
Bertil gav sig på eftermiddagen ut på en promenad till rönnplatån i norr och hade en riktig rovfågeldag: två havsörnar, fyra sparvhökar och två fjällvråkar, medan Peter gick tillbaka till ringmärkarudden för att plocka havtornsbär, passade på att fixa en hallonefterrätt till Bertils goda fläskkorv, samt spanade in sex rastande sångsvanar, en ljung- och en strandpipare.
Dataarbetet är avklarat, internet funkar tack och lov (ack så frustrerande när det inte gör det som igårkväll, så nu (21:22) är det bara att säga God Natt!
Peter vid datorn, och BertilInsänt av Expedition Rödkallen - postludium
söndag 2012-09-23, 20:45

I morgon 24/9 står Rödkallen obemannad (på skådare) för första dagen sedan 7/9. Det känns lite tråkigt, då det denna sista dag var riktigt spännande där ute...
Morgonen började med förhållandevis svaga vindar från NO. Dimman kom och gick, liksom igår. Vi noterade ett tydligt inflöde av bl a Kungsfåglar, och dessa små flygande 6-grammare fortsatte att flöda in under förmiddagen. En TAIGASÅNGARE lockade från dungen i nordväst. Järnsparvar och flockar med Bo- och Bergfink rörde sig mot udden för sträckförsök. De senaste dagarna har vi även sett att trastarna stadigt ökat i antal.
Vi fick avbryta ringmärkningen redan vid 11-tiden, då nät och stolpar skulle plockas ned, och vårat hus städas. Skeppare Kjell transporterade oss sedan på ett säkert sätt till hamnen i Luleå.
Mellan kl 06-11 kunde vi ringmärka 103 fåglar av 12 arter, se "Svalan". Kungsfågel dominerade med 41 ex.
Totalt denna vecka fick vi sätta ring på 470 fåglar, bl a på honan BLÅSTJÄRT och de 4 TAIGASÅNGARNA.
Även fältobsen av DUBBELBECKASIN är minnesvärd.
Vi hade mycket trevligt tillsammans, såväl ute på ön dagtid, som i "stugan" på kvällarna. Vi är mycket nöjda med vår vecka och torde alla återkomma till denna pärla i Norrbottens skärgård!
//Jörgen, Martin, Lars, Sven-Erik och Staffan (vid tangentbordet)


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
söndag 2012-09-23, 14:26

Lördagen den 22 september 2012

22 september, höstdagjämningsdagen, började med väckning klockan 4. Jag skulle gå på dass vid halv fem tiden, då var det mörkt ute, hörde steg intill dasset – tände strålkastaren – då stod två älgar bara 10 meter från mig, det var morgonstarten. Ingen vind, 5 plusgrader, lite disigt, lite frost uppe på sandfälten, spången att gå på var jättehal, vi kom igång med märkningen vid 6-tiden, Eftersom Jon Hessman skulle åka båt med Rune redan halv åtta så kunde han bara vara med en och en halv timme. Peter och jag fortsatte fram till 13 i det sköna vädret. En underbar soluppgång fick vi se. Många märkningar idag, hela 82 fåglar och 3 kontroller. Det var vid niotiden som grönsiskorna flög in i nät 1 – hela 43 stycken. Det vart jobbigt för märkaren Peter. 10 sävsparvar och lite udda arter var trädgårdssångare, blåhake och järnsparv. Vid ett-tiden skrek Peter till, jag tittade uppåt ochbortåt udden,fick då se en stor rovfågel glida med vingarna rakt ut. Peter såg den på mycket nära håll i stort sett rakt över honom. Mörk, halvlång stjärt, handpennorna spretade, vingarna rakt ut när den glidflög, en örn mest sannolikt en mindre skrikörn. Häftigt. Under dagen kom Mats Linderlöv på besök och stannar i sin egen stuga över natten. En solskensdag i många bemärkelser. Bastu fick avsluta denna trevliga dag.
Dagbokskrivare är Bertil SchelanderInsänt av
lördag 2012-09-22, 20:59

Korrektion: Förvisso var gryningsljudet vackert (Järnsparv, Kungsfågel mm), men framför allt var gryningsljuset vackert... /SS


Insänt av Expedition Rödkallen
lördag 2012-09-22, 20:55

- "Expedition Rödkallen" går mot sitt slut. Igår fredag var det rätt blåsigt ute på Kallen, men vi hade ändå en fin dag med bl a observation av 2 TAIGASÅNGARE. 61 fåglar av 12 arter ringmärktes, se "Svalan".
- Idag lördag har det varit en helt fantastisk dag här ute i Luleås ytterskärgård. Vi vaknade till vackert gryningsljud och nästan vindstilla. Solen lyste fint under förmiddagen, men emellanåt kom en del dimbankar in över ön. Fortsatt vindsvagt hela dagen, med närmast bleke på havet.
Som vanligt steg vi upp vid kl 04.30. Efter frukost och övriga "nödvändiga" morgonbestyr drog vi upp till vår Södra Lundspets för sträckräkning och ringmärkning. Det var fullt ös direkt och redan första nätrundan plockades 25 fåglar för ringmärkning. Det fyllde på under förmiddagen och då vi stängde för dagen klockan 12.30 hade hela 126 fåglar av 16 arter ringmärkts. Bland dessa kan nämnas en TAIGASÅNGARE (veckans fjärde ringmärkta), en SVARTHÄTTA (ung hane), en GÄRDSMYG samt en TRÄDKRYPARE. Dominerande arter var Sävsparv, Bergfink och Kungsfågel.
Eftermiddagen ägnades åt "slöskådning" vid vår fina, hyrda bostad "Konferensen", där bl a några flockar sydsträckande SÄDGÄSS, en fet ung DUVHÖK-hona, en VARFÅGEL, några HAVSÖRNAR och ett par sydsträckande BIVRÅKAR kunde ses fint.
Imorgon bitti blir det åter uppstigning kl 04.30, för en sista morgon med skådning och ringmärkning. Oavsett resultatet av denna sista (sön)dag är vi nöjda med vår vecka på Rödkallen.
//Hälsar Lars, Sven-E, Jörgen, Martin och Staffan (som skrev)


Insänt av Elsa Rensfeldt
lördag 2012-09-22, 19:02
Webbadress: strandskatorna.panatet.se

Jon Peter och Bertil och alla ni andra som skriver så trevliga rapporter från HS. Härlig läsning och intressant. TACK!


Insänt av Nina Wennberg <niaweg@hotmail.com>
lördag 2012-09-22, 08:11

Sitter i gungstolen på morgonen och iakttar en järpe i granen på tomten. Talgoxen och talltitan gör sällskap med den och verkar aningen störande på järpens koncentration, som är inriktad på de frestande bären i rönnen bredvid.


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
fredag 2012-09-21, 21:43

Fredag den 21 september 2012

Hej dagbok!

Idag var min sista hela dag på Sandskär. Och imorgon blir inte mycket till dag, redan halv åtta på morgonen blir jag upphämtad av Rune. Men dagen har varit mycket bra (med våra mått mätt). Alla nät har inte kunnat vara uppe men väl de flesta, och de har kunnat vara uppe hela tiden tack vare svag vind och uppehållsväder. Fångstsumman därefter: 50 fåglar, övervägande bergfinkar.

Inget utöver det vanliga i näten, men väl bredvid – när näten skulle stängas tog jag hand om alternativnäten, och när jag dragit ner det sista och var på väg mot märkningsboden hörde jag ett litet tick. Ögonvrån anade något som rörde sig i enbusken precis till vänster och det visade sig vara en dvärgsparv! Den visade upp sig fint för mig men när herrar Keil och Schelander anlände för att se den ville den inte vara med och leka längre. Den flög bortåt och försvann, men vi drog upp alternativnäten igen för säkerhets skull. Jag höll mig kvar i området och hittade sparven ett par gånger till men den flög ständigt bort och ville inte gå i nät. Till slut gav vi upp och drog ihop näten igen. Senare, när vi stod och tvättade fågelpåsar utanför märkningsboden, kom sparven igen och damp ner i enbuskarna intill. Vi försökte få se den bättre men den var svårflirtad nu också, och tyvärr var jag den enda som fick se och höra sparven ordentligt.

Under eftermiddagen plockade de generösa herrarna hinkvis med lingon att skänka till skeppare Rune, medan jag försökte göra det mesta av min sista dag skådningsmässigt. Jag passade även på att smita förbi Peters skattkammare och plocka åt mig lite kantareller som fick bli del av middagen, en hittepårätt i sant man-tager-vad-man-haver-och-vad-skogen-har-att-erbjuda-stuk. Jag döpte rätten till Fricadelli Kantarelli. Något liknande har troligen aldrig tidigare lagats och kommer aldrig att lagas igen. Men det gick åt!

Min sista morgon imorgon, då kommer blåstjärten ska ni se! Jag vill passa på att tacka ön för en fantastisk tid, men även hytta lite med näven åt vädergudarna...

//Jon (vid datorn), Bertil, PeterInsänt av Göran Norman <guran.norman@bahnhofbredband.se>
fredag 2012-09-21, 18:52

Tack Mats. PS. Tidigare under säsongen har en trädgårssångare vistats i en tät dunge i närheten av huset - svår att se men kunde kännas igen på lätet. Hur försiktigt jag än försökte närma mig den så "flyttade" den på sig hela tiden. Dock en rolig övning för mig i att smyga. Tornfalkparet som i sommar bott 50 meter från en av grannarna hus i kvarteret - i ett skatbo (och inte försökt att gömma sig) har roat kvarterets uppmärksamma med jakt bland villorna och ibland upp och ned för gatorna - ungfåglarna har dessutom stannat kvar till i förra veckan och jagat småfågel i trädgårdarna. Hälsningar Göran i Bensbyn (Luleå).


Insänt av Mats Bergquist <mats.bergquist@home.se>
fredag 2012-09-21, 16:25

Hej Guran Norman!

Med största sannolikhet är det en gransångare du sett och hört. Den observante kan både se och höra en eller flera gransångare under en promenad i dessa dagar. Varifrån de kommer låter jag vara osagt, men en gissning är att de har östligt ursprung (som så många andra fåglar så här på hösten).

Ta fler långpromenader i vår fina natur!

Uppmanar Mats Bergquist


Insänt av Ulf P Eriksson
fredag 2012-09-21, 16:00

RÖDSPOV : Limosa limosa iclandica , otroligt nog är Rödspoven av rasen iclandica fortfarande kvar på Prästholmen, Boden enl upptäckaren Mats Bergquist och är sedd av honom under dagen!


Insänt av Göran Norman <guran.norman@bahnhofbredband.se>
fredag 2012-09-21, 14:04

Liten (c:a 10 - 11 cm) sångare, ljusbrun (relativt enfärgad), inget direkt synligt ögonsträck, snabbt, högt och skarpt "tzuit" läte (som jag inte kommer ihåg att jag hört förut) och vickande stjärt (när den satt still), hoppade snabbt runt i buskage och fångande små insekter - kändes som en ungfågel av typ lövsångare - men den fick mig att stanna till - kändes faktiskt som nåt annat - är en klåpare på sångare - nån som har en idé?


Insänt av Expedition Rödkallen
torsdag 2012-09-20, 20:24

God kväll i stugorna!
I morse vaknade vi åter till regn, som dock upphörde vid 06-tiden. Vi gav oss då ut på "Södra Lundspetsen" (en udde som alltså snarare pekar mot NNV). Det är där vi ser den tydligaste sträckaktiviteten. Det är även där som vi ringmärker. Läget blir skyddat då det blåser från S och SO.
Idag var det inte samma aktivitet som igår morse. Vinden tilltog under förmiddagen och på eftermiddagen har vi haft kulingvindar.
Sven-E och Staffan ägnade sig som vanligt åt ringmärkningen, där 40 fåglar av 15 arter fick ring; Sädesärla 2, Trädpiplärka 1, Ängspiplärka 7, Järnsparv 3, Rödhake 2, Rödstjärt 1, Ärtsångare 1, Trädgårdssångare 2, Lövsångare 7,
Gransångare 2, Kungsfågel 2, Grå flugsnappare 2, Bergfink 2, Bofink 1 samt Sävsparv 5.
Vad beträffar observationer kan nämnas att den, från igår, ringmärkta adulta honan BLÅSTJÄRT återupptäcktes av Martin i vassområdet ost om Vingbandsdungen. Minst en TAIGASÅNGARE (ev 2) finns kvar på ön. Vidare sågs 3 KUSTPIPARE, en sydsträckande FISKGJUSE, en likaså sydträckande TORNSEGLARE (sent datum!), 2 SVARTHÄTTOR, 2 BLÅHAKAR och en rastande RÖDSTRUPIG PIPLÄRKA.
Se mer på Facebook ("Norrbottens fåglar") och det som matats in på "Svalan".
//Hälsar de 5 på Rödkallen (Martin, Jörgen, Sven-Erik, Lars och Staffan) genom Staffan


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
torsdag 2012-09-20, 18:48

Torsdag den 20 september 2012

Halloj!

Morgonen idag förflöt liksom de flesta andra dagar de senaste två veckorna. Liten sovmorgon pga regn, uppehåll och beslut om att försöka trots blåst och högvatten, nerdragning av näten efter en halvtimme pga regn. Typiskt.

Under resten av dagen har vädret varit fortsatt lynnigt, rejält blåsigt med medelvind på 16 under eftermiddagen och med flera regnskurar. Lite skådning har hunnits med. Peter och Bertil gav sig ut på målinriktad jakt efter tretåspetten och lyckades hitta två stycken, en hane och en hona, i norra änden av tallskogen. Själv letade jag på de sydöstra uddarna vilket resulterade i två sånglärkor, en ladusvala, fem kärrsnäppor och en obestämd ticksparv.

Nu är vi nybastade och inväntar laxmiddag signerad Bertil. Det luktar sannerligen gott!

//Jon (vid datorn), Peter, Bertil
Insänt av Expedition Rödkallen
onsdag 2012-09-19, 20:57

- Fem skådare fortsätter att harva på, ute på Rödkallen.
Tja, igår 18/9 var det väl inte så mycket fråga om att slita...ty det blev hårda SV-vindar. Natten till tisdagen var det nära storm i vindbyarna. Det fanns, liksom på Haparanda Sandskär, ej någon möjlighet att ringmärka under tisdagen. DUBBELBECKASINEN fanns dock kvar på tisdagsmorgonen. Martin fick några bra flyktbilder, varav en ligger ute på "Svalan" (18/9).
- Idag onsdag 19/9 vaknade vi lagom till att nattens regn upphört. Det var riktigt svaga vindar och dimman började ochså lägga sig över ön. Det var en hel del fågel i farten redan i gryningen, vilket bådade gott.
Lars, Martin och Jörgen ägnade sig åt sträckstudier. Staffan och Sven-Erik drog igång ringmärkningen. Vi hade en jämn ström av tättingar ute på "Södra Lundspetsen". Då vi avslutade märkningen med 8 nät efter 6 1/2 timme, hade 104 fåglar av 16 arter ringmärkts. Talrikast blev Lövsångare med 54 ex. Rarast blev TAIGASÅNGARE 1 ex, och framför allt en adult hona BLÅSTJÄRT (som plockades som dagens sista fågel!). Se "Svalan" för bilder på de två.
Ikväll firar vi (lite lätt) med god mat och Whiskey. Martin fyller för övrigt 27 år idag!
Det kan bli en fin dag även imorgon, så det gäller att vara alert kl 04.30...
//Hälsar Martin, Jörgen, Lars, Sven-Erik och Staffan (vid tangentbordet)


  « Föregående 20       Nästa 20 »