Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Elsa Rensfeldt
lördag 2012-09-22, 19:02
Webbadress: strandskatorna.panatet.se

Jon Peter och Bertil och alla ni andra som skriver så trevliga rapporter från HS. Härlig läsning och intressant. TACK!


Insänt av Nina Wennberg <niaweg@hotmail.com>
lördag 2012-09-22, 08:11

Sitter i gungstolen på morgonen och iakttar en järpe i granen på tomten. Talgoxen och talltitan gör sällskap med den och verkar aningen störande på järpens koncentration, som är inriktad på de frestande bären i rönnen bredvid.


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
fredag 2012-09-21, 21:43

Fredag den 21 september 2012

Hej dagbok!

Idag var min sista hela dag på Sandskär. Och imorgon blir inte mycket till dag, redan halv åtta på morgonen blir jag upphämtad av Rune. Men dagen har varit mycket bra (med våra mått mätt). Alla nät har inte kunnat vara uppe men väl de flesta, och de har kunnat vara uppe hela tiden tack vare svag vind och uppehållsväder. Fångstsumman därefter: 50 fåglar, övervägande bergfinkar.

Inget utöver det vanliga i näten, men väl bredvid – när näten skulle stängas tog jag hand om alternativnäten, och när jag dragit ner det sista och var på väg mot märkningsboden hörde jag ett litet tick. Ögonvrån anade något som rörde sig i enbusken precis till vänster och det visade sig vara en dvärgsparv! Den visade upp sig fint för mig men när herrar Keil och Schelander anlände för att se den ville den inte vara med och leka längre. Den flög bortåt och försvann, men vi drog upp alternativnäten igen för säkerhets skull. Jag höll mig kvar i området och hittade sparven ett par gånger till men den flög ständigt bort och ville inte gå i nät. Till slut gav vi upp och drog ihop näten igen. Senare, när vi stod och tvättade fågelpåsar utanför märkningsboden, kom sparven igen och damp ner i enbuskarna intill. Vi försökte få se den bättre men den var svårflirtad nu också, och tyvärr var jag den enda som fick se och höra sparven ordentligt.

Under eftermiddagen plockade de generösa herrarna hinkvis med lingon att skänka till skeppare Rune, medan jag försökte göra det mesta av min sista dag skådningsmässigt. Jag passade även på att smita förbi Peters skattkammare och plocka åt mig lite kantareller som fick bli del av middagen, en hittepårätt i sant man-tager-vad-man-haver-och-vad-skogen-har-att-erbjuda-stuk. Jag döpte rätten till Fricadelli Kantarelli. Något liknande har troligen aldrig tidigare lagats och kommer aldrig att lagas igen. Men det gick åt!

Min sista morgon imorgon, då kommer blåstjärten ska ni se! Jag vill passa på att tacka ön för en fantastisk tid, men även hytta lite med näven åt vädergudarna...

//Jon (vid datorn), Bertil, PeterInsänt av Göran Norman <guran.norman@bahnhofbredband.se>
fredag 2012-09-21, 18:52

Tack Mats. PS. Tidigare under säsongen har en trädgårssångare vistats i en tät dunge i närheten av huset - svår att se men kunde kännas igen på lätet. Hur försiktigt jag än försökte närma mig den så "flyttade" den på sig hela tiden. Dock en rolig övning för mig i att smyga. Tornfalkparet som i sommar bott 50 meter från en av grannarna hus i kvarteret - i ett skatbo (och inte försökt att gömma sig) har roat kvarterets uppmärksamma med jakt bland villorna och ibland upp och ned för gatorna - ungfåglarna har dessutom stannat kvar till i förra veckan och jagat småfågel i trädgårdarna. Hälsningar Göran i Bensbyn (Luleå).


Insänt av Mats Bergquist <mats.bergquist@home.se>
fredag 2012-09-21, 16:25

Hej Guran Norman!

Med största sannolikhet är det en gransångare du sett och hört. Den observante kan både se och höra en eller flera gransångare under en promenad i dessa dagar. Varifrån de kommer låter jag vara osagt, men en gissning är att de har östligt ursprung (som så många andra fåglar så här på hösten).

Ta fler långpromenader i vår fina natur!

Uppmanar Mats Bergquist


Insänt av Ulf P Eriksson
fredag 2012-09-21, 16:00

RÖDSPOV : Limosa limosa iclandica , otroligt nog är Rödspoven av rasen iclandica fortfarande kvar på Prästholmen, Boden enl upptäckaren Mats Bergquist och är sedd av honom under dagen!


Insänt av Göran Norman <guran.norman@bahnhofbredband.se>
fredag 2012-09-21, 14:04

Liten (c:a 10 - 11 cm) sångare, ljusbrun (relativt enfärgad), inget direkt synligt ögonsträck, snabbt, högt och skarpt "tzuit" läte (som jag inte kommer ihåg att jag hört förut) och vickande stjärt (när den satt still), hoppade snabbt runt i buskage och fångande små insekter - kändes som en ungfågel av typ lövsångare - men den fick mig att stanna till - kändes faktiskt som nåt annat - är en klåpare på sångare - nån som har en idé?


Insänt av Expedition Rödkallen
torsdag 2012-09-20, 20:24

God kväll i stugorna!
I morse vaknade vi åter till regn, som dock upphörde vid 06-tiden. Vi gav oss då ut på "Södra Lundspetsen" (en udde som alltså snarare pekar mot NNV). Det är där vi ser den tydligaste sträckaktiviteten. Det är även där som vi ringmärker. Läget blir skyddat då det blåser från S och SO.
Idag var det inte samma aktivitet som igår morse. Vinden tilltog under förmiddagen och på eftermiddagen har vi haft kulingvindar.
Sven-E och Staffan ägnade sig som vanligt åt ringmärkningen, där 40 fåglar av 15 arter fick ring; Sädesärla 2, Trädpiplärka 1, Ängspiplärka 7, Järnsparv 3, Rödhake 2, Rödstjärt 1, Ärtsångare 1, Trädgårdssångare 2, Lövsångare 7,
Gransångare 2, Kungsfågel 2, Grå flugsnappare 2, Bergfink 2, Bofink 1 samt Sävsparv 5.
Vad beträffar observationer kan nämnas att den, från igår, ringmärkta adulta honan BLÅSTJÄRT återupptäcktes av Martin i vassområdet ost om Vingbandsdungen. Minst en TAIGASÅNGARE (ev 2) finns kvar på ön. Vidare sågs 3 KUSTPIPARE, en sydsträckande FISKGJUSE, en likaså sydträckande TORNSEGLARE (sent datum!), 2 SVARTHÄTTOR, 2 BLÅHAKAR och en rastande RÖDSTRUPIG PIPLÄRKA.
Se mer på Facebook ("Norrbottens fåglar") och det som matats in på "Svalan".
//Hälsar de 5 på Rödkallen (Martin, Jörgen, Sven-Erik, Lars och Staffan) genom Staffan


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
torsdag 2012-09-20, 18:48

Torsdag den 20 september 2012

Halloj!

Morgonen idag förflöt liksom de flesta andra dagar de senaste två veckorna. Liten sovmorgon pga regn, uppehåll och beslut om att försöka trots blåst och högvatten, nerdragning av näten efter en halvtimme pga regn. Typiskt.

Under resten av dagen har vädret varit fortsatt lynnigt, rejält blåsigt med medelvind på 16 under eftermiddagen och med flera regnskurar. Lite skådning har hunnits med. Peter och Bertil gav sig ut på målinriktad jakt efter tretåspetten och lyckades hitta två stycken, en hane och en hona, i norra änden av tallskogen. Själv letade jag på de sydöstra uddarna vilket resulterade i två sånglärkor, en ladusvala, fem kärrsnäppor och en obestämd ticksparv.

Nu är vi nybastade och inväntar laxmiddag signerad Bertil. Det luktar sannerligen gott!

//Jon (vid datorn), Peter, Bertil
Insänt av Expedition Rödkallen
onsdag 2012-09-19, 20:57

- Fem skådare fortsätter att harva på, ute på Rödkallen.
Tja, igår 18/9 var det väl inte så mycket fråga om att slita...ty det blev hårda SV-vindar. Natten till tisdagen var det nära storm i vindbyarna. Det fanns, liksom på Haparanda Sandskär, ej någon möjlighet att ringmärka under tisdagen. DUBBELBECKASINEN fanns dock kvar på tisdagsmorgonen. Martin fick några bra flyktbilder, varav en ligger ute på "Svalan" (18/9).
- Idag onsdag 19/9 vaknade vi lagom till att nattens regn upphört. Det var riktigt svaga vindar och dimman började ochså lägga sig över ön. Det var en hel del fågel i farten redan i gryningen, vilket bådade gott.
Lars, Martin och Jörgen ägnade sig åt sträckstudier. Staffan och Sven-Erik drog igång ringmärkningen. Vi hade en jämn ström av tättingar ute på "Södra Lundspetsen". Då vi avslutade märkningen med 8 nät efter 6 1/2 timme, hade 104 fåglar av 16 arter ringmärkts. Talrikast blev Lövsångare med 54 ex. Rarast blev TAIGASÅNGARE 1 ex, och framför allt en adult hona BLÅSTJÄRT (som plockades som dagens sista fågel!). Se "Svalan" för bilder på de två.
Ikväll firar vi (lite lätt) med god mat och Whiskey. Martin fyller för övrigt 27 år idag!
Det kan bli en fin dag även imorgon, så det gäller att vara alert kl 04.30...
//Hälsar Martin, Jörgen, Lars, Sven-Erik och Staffan (vid tangentbordet)


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
onsdag 2012-09-19, 20:41

Onsdag den 19 september 2012

I förrgår hade jag en betraktelse om stjärnhimmeln över Sandskär. Idag handlar betraktelsen om en mer jordnära verklighet – vädret. Som ni förstått, kära läsare, har vi ”slagits” mot vattenfyllda nätgator, inte kunnat ha de kanske bästa näten vid nätplats 5 öppna över huvud taget p gr a översvämning, och vinden har vinit, och vinit, och vinit kring knutarna. Och så i morse: vimpeln hänger som en trasa och vinden finns plötsligt inte alls. Visst är det underligt!
Nåväl; efter en extra timmes sovmorgon ( p gr a regn ) sätter vi upp 17 nät, tyvärr med en timmes avbrott för skur mellan åtta och nio, och just den tiden kryllar det av tättingar i buskarna. Så dagens fångstresultat stannar vid blygsamma 21 nymärkningar, med bl a en ung stenfalkshanne, åtta kungsfåglar och två rödstjärtar (månne en blå kan dyka upp i morgon?? De har haft en på Rödkallen idag!).
Jon har som vanligt dammsugit delar av ön och har noterat sånglärka, blåhake, tretåig hackspett och mycket mera, medan Bertil och jag hamnade mitt upp i ett stim ängspiplärkor och tillsammans med Jon beundrade en alfågelhona vid playan.
Strax innan vi skulle bänka oss för vår rikliga kantarellsupé (omelett med kantareller) passerar en nio-taggare åtta meter utanför köksfönstret, och skapar underlag för måltidskonversationen. Gick han månne lite dåligt? Har han slagits med någon av de andra stortjurarna på ön?
Bertil, Jon och Peter vid PCnInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
tisdag 2012-09-18, 19:54

Tisdag den 18 september 2012

Hej hopp!

Till att börja med kan jag passa på att nämna vad som skedde igår efter dagboksskrivandet. Undertecknad blev först klar i bastun och fick i uppdrag av kock Peter att sätta på en kastrull med vatten. Innan gubbarna hunnit tillbaka slocknade dock lågan och jag förstod att gasolen tagit slut. Efter lite titt i bruksanvisningar etc lyckades vi koppla om till den andra gasoltuben och starta om kylskåpet. Så nu är allt åter frid och fröjd!

Högvattnet som Peter rapporterade om igår toppade på +95 cm kl 05. Som om inte det vore nog bidrog den hårda vinden med byar på drygt 20 till att omöjliggöra ringmärkning i morse. Alltså sovmorgon och sedan skådning hela dagen, vilket resulterade i en rödstrupig piplärka, ett par blå kärrhökar, en videsparv och två ljungpipare som rastade precis intill spången. Bertil och Peter passade också på att ta en sväng förbi Peters skattkista och länsa den på ytterligare en del av skogens guld. Det lär vankas kantarellmiddag imorgon!

Trots att blåsten håller i sig i skrivande stund utlovar yr.no bättring tills imorgon bitti, vi hoppas innerligt att de har rätt och att vattnet hinner sjunka undan så att vi kan få några bra dagar innan veckan (och därmed min vistelse på Sandskär) nått sitt slut.

//Jon (vid datorn), Peter, Bertil


Insänt av Expedition Rödkallen
tisdag 2012-09-18, 06:39

Rödkallen har varit "bemannad" sedan 10 dagar tillbaka. Först var Andreas Livbom, Stefan Holmberg och Mårten Müller (Helsingborg) ute på ön. De jobbade fram bl a minst en Sibirisk piplärka och 6 Taigasångare.
Lördag 15/9 kom Lars Sandberg, Sven-Erik Sundberg, Martin Widén (Gränna), Jörgen Hansson (Jönköping) samt Staffan Sundin ut till ön.
För tredje året i rad har Staffan plockat med en "halv fågelstation" ut på Kallen. Då Staffan, Sven-Erik och Lars satte upp näten på lördag eftermiddag fastnade 2 av Taigasångarna i nät, och kunde förses med ring. Se bild på "Svalan" (15/9). På ön finns även bl a Dvärgbeckasin, Rödstrupig piplärka och Bändelkorsnäbb.
Nätfångsten har varit rätt mager hittills, med endast 49 märkta. En ung Videsparv gladde dock Smålänningarna. Idag måste vi ställa in ringmärkningen p g a hårda vindar från SV (det var nog nära storm i byarna under natten).
Denna veckas stora "clou" (hittills) var gårdagens DUBBELBECKASIN som stöttes ute på Trutgrundet, då Lars och Staffan gick en runda. Den flög upp 5-6 meter framför Staffans fötter. Martin återfann lite senare beckasinen, som kunde stötas sammanlagt 4 gånger. Vi får se om fågeln är kvar idag.
(Den som vill läsa mer kan göra det på "Norrbottens Fåglar, Facebook").
/Jörgen, Martin, Sven-Erik, Lars samt Staffan (som skrev)


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
måndag 2012-09-17, 16:23


Måndagen den 17 september 2012

Att Sandskär har många förtjänster vet vi alla som brukar häcka härute – när det är /nästan/ tropisk värme som det var i augusti, eller när hela Östersjön vräker in i Bottniska viken som just nu – och en sådan stor upplevelse som Sandskär ger, men inte mitt vardagsliv i Göteborg, är stjärnhimlen, som man ibland upplever att den nästan vill ”trilla ner över en”. Som i natt. Stjärnklart. 6 – 8 sekundmeter. Aspenströms (?) älgar som ruskar omkring i rönnarna. Och jag tittar uppåt, och ser Stora Björn rakt över huset, och undrar lite över alla sångare, vadare och andra nattflyttare och hur de navigerar med hjälp av stjärnbilderna.
När vi stiger upp halv fem har himlen mulnat, vinden har ökat något, men annars verkar det stabilt: inget regn i sikte. Ganska ljust när vi travar iväg. Bertil ser ett par älgar på vägen. Vattenståndet har ökat en del, och vi får nöja oss med 18 nät inklusive en del av alternativnäten, och halv elva drar vi ner till fyra på grund av blåsten. Innan dess har det dock hänt en del. Vid åttatiden går det plötsligt in en hel del bergfinkar (och några andra arter) i näten och gör dagen till den bästa vad gäller nymärkningar sedan jag började min andra ringmärkaromgång den 9 september, 44 fåglar. Så plötsligt är det ett liv och ett kiv i boden, med fladder och pladder. En grönsiska som vill bli märkt flyger t o m in i boden och gömmer sig bakom några påsar. Jon får idag god utdelning på sitt idoga spanande ute på udden då en juvenil fjällabb drar förbi. Han har sinnesnärvaro nog att tipsa Bertil och mig om fågeln, och även Bertil hinner med att se fågeln. Tämligen nöjda traskar vi hem vid halv ett, och precis då kommer regnet. Väderprognoserna förutspår att vattenståndet skall stiga till mellan + 90 – 110; som i fredags/lördags... Vi får se hur det ser ut i morgon. Nu är klockan 16 och Bertil har förberett en bastu.
Bertil, Jon och Peter vid datornInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
söndag 2012-09-16, 19:42

Söndag den 16 september 2012

Kära dagbok,

Idag har vi skjutit fram märkningen en timme pga att gryningen kommer allt senare. Alltså: nät upp vid 6 och ner vid 12. När vi då efter en hel timmes sovmorgon vaknade kl 04:30 kunde vi för en gångs skull konstatera att vädret var märkbart (pun intended). Marsch ner till märkplatsen och nätuppsättning, varpå Peter fick sig en minst sagt angenäm överraskning. På det ihoprullade nät 4 hade en pärluggla satt sig, och fastnat med en klo! Efter ringmärkning och fotografering drog det charmerande lilla trollet in i dungen intill märkningsboden och kunde ses till och från under resten av förmiddagen.

Märkningen förflöt i övrigt utan större utropstecken. Totalt 21 märkningar, bergfink i topp (en väldigt låg märksiffra med tanke på mängden fink i området men det förklaras av vinden som var i kraftigaste laget). Noterbart att gransångarna nu börjar avlösa lövsångarna. Mot slutet av förmiddagen började vinden tillta och vattnet åter stiga, så det återstår att se hur det blir med ringmärkning imorgon.

Eftermiddagen spenderades mest vilandes, lite fågelskådandes och något vedsågandes. Efter en utsökt middag signerad Bertil avrundar vi nu med inlagd frukt i stearinljusstakens sken. Godnatt!

//Jon (vid tangentbordet), Bertil, PeterInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
lördag 2012-09-15, 20:19

Lördag den 15 september 2012

När vi vaknade klockan 4 i morse med den ”nya” tiden (märkning från klockan 6) regnade det och med tanke på hur nätgatorna såg ut igår(vi kunde tro oss förflyttade till Venedig och Canal Grande) så var beslutet lätt att fatta även om det var svårt (häcka i boden vill man ju alltid) : ingen märkning och sovmorgon. Och blåsten håller i sig, så vi undrar förstås alla tre, och i synnerhet Lena, hur det ska bli med sjötransporten idag, och om Bertil ska kunna ta sig hit.
Nå, när vi vaknar vid sjutiden och har slevat i oss vår sedvanliga grötfrukost, har vädret förändrats till det bättre och det blir en riktigt fin och solig septemberdag, även om blåsten håller i sig. Jon drar sig norrut och kollar av asp- och björkdungar och noterar en misstänkt om än ej säkert bestämd taigasångare bland kungsfåglar och blåmesar, medan Peter kollar av ett ganska livaktigt tättingsträck (finkar, ärlor, ladusvalor) som drar ut mot Pauhu, men de flesta verkar tveka i den sydliga vinden och går ner i buskarna vid stranden i stället; och Lena stannar kvar i stugan för att packa. Strax före lunchtid kommer det glädjande beskedet: Rune kommer strax efter halv fyra. Alltså vidtar veckostädning och inventering av matförråd i skafferi och kyl. Punktlig som ett urverk angör sedan Rune hamnen kvart i fyra; Lena går ombord och kommer att vara saknad av oss två som är kvar på ön, men saknaden känns förstås mindre då vi i stället får välkomna den på ön så trofaste (fjärde året) Bertil Schelander. En snabb eftermiddagspromenad till boden ger några änder (bläs-, krick- och gräsand), två storlommar och både lappsparv och rödstrupig piplärka.
Efter Jons goda köttbullar och stuvade makaroner kollar vi till sist vädret på YR, och det ser tyvärr inte alltför hoppingivande ut kommande vecka: mycket regn, mycket blåst...
Lena, Jon, Bertil och Peter som skrevInsänt av Per Sandberg <pellepersan@hotmail.com>
lördag 2012-09-15, 18:54

Hej!

Har äntligen fått litet tid över så att jag kunnat inleda ett litet projekt jag sett fram emot länge: Ringmärkning på egna tomten på Ryggskatan:-)

Fastigheten ligger gränsande mot Svensbyfjärdens västra sida och där jag börjat sätta upp nät har tidigare varit sjöbotten (då pratar vi för ca 100 år sedan och tidigare). Boniteten är mao utmärkt och örter, gräs och buskar växer som Jacks bönstjälk...

Har röjt s.k. nätgator och satt upp fyra nät i kors om vardera 9 m längd. Näten har varit uppe under någon timme från morgonen i den takt de blev monterade.

Mycket fågel i luftrummet eller hörda från omgivande vegetation: FINKAR, SISKOR, PIPLÄRKOR (mest TRÄD-), JÄRNSPARVAR, VIDESPARVAR, RÖDHAKAR, MESAR, LÖV- och GRANSÅNGARE, TRASTAR m.m. Intressant läge...

Allt i fågelväg i näten hände före kl 09.00, under en och samma nätrunda; sedan blev det liksom tvärdött. Hann i alla fall få sju individer av fem arter: LÖVSÅNGARE 3, GRANSÅNGARE 1, BERGFINK 1 (f.ö. den först upptäckta i näten, först lösgjorda och först ringmärkta!), GRÅSISKA 1 och RÖDHAKE 1.

Känns kul att vara igång!

//Per

P.S. Hade f.ö. en mycket sen STORSPOV, uppskrämd av jägare, tillsammans med ett dussin FISKMÅSAR, sedd från Ryggskatakajen igår kväll.


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
fredag 2012-09-14, 19:55

Fredag den 14 september 2012

Kära läsare,

Att skåda fågel i hård vind är inte enkelt. Förutom havsfågel, det vill säga.
Problem 1: fåglarna syns inte. De tycker lika lite om att vara ute i blåsten som vi, och sitter hellre och trycker i ett tätt buskage eller träd, och de ger sig inte gärna därifrån förrän man i princip trampar på dem. När man väl får se en fågel är det som regel bara en rygg som snabbt hittar en ny buske att sätta sig i.
Problem 2: fåglarna hörs inte. På grund av vindens ylande förstås. Det klart att vissa fåglar hörs ändå (typ tranor) men små pip drunknar lätt i blåsten.
Problem 3: det finns inga fåglar. De flesta ställen där fåglarna brukar trivas är ödsligt tomma. Men å andra sidan kan man ha tur och springa på en plats, förslagsvis en svacka eller läsidan av en dunge, där många fåglar valt att söka skydd för vinden.
Jag lyckades idag hitta en dylik fågelsamling: ängspiplärkor, kungsfåglar, trastar, lövsångare, grå flugsnappare, järnsparv, bergfink och ytterligare ett slags fink (troligen mindre korsnäbb) hann jag uppfatta i vimlet omkring mig. Lena snubblade också över två ansamlingar av liknande slag. Vinden, som idag legat kring 12-13 m/s med byar på närmare 17, för alltså både för- och nackdelar med sig men visst är det en häftig upplevelse!

Som ni förstår var det inget tal om någon ringmärkning idag, utan frukostgröten serverades först vid sjutiden. Fri skådning under förmiddagen avslöjade att trädgårdssångaren är kvar, men taigan syntes inte till. På topp två morkullor som stöttes på olika delar av ön. Vid halv ett började regnet falla och det pågår fortsatt i skrivande stund. Den kraftiga sydvinden har fått till följd att vattenståndet stigit rejält och nu ligger kring en meter över det normala. Alla nät utom hednätet står i vatten, på många ställen för djupt för att forcera med knähöga stövlar, och det fåtal vadarburar som fortfarande låg ute vid stranden fick räddas upp på högre mark.

Det lär knappast sättas upp några nät imorgon heller, men veta kan man aldrig. Spännande blir också att se om Lena får åka hem imorgon eller inte. En häftig dag lär det bli hur det än ser ut!

//Jon (vid tangetbordet), Peter, Lena


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
torsdag 2012-09-13, 19:43

Torsdag den 13 september 2012
Jodå, vi slapp regn idag, dock är det i blåsigaste laget, så några nät fick förbli hopsnurrade. Men om jag ska börja från början så består det relativt varma vädret (10,8 grader klockan 4), stjärn- och månklart, Lena såg ett stjärnfall, men en minifront passerade snabbt och det mulnade på, men fram på (den ”riktiga”) morgonen försvann alla moln som i ett trollslag, och det blev en sådan där riktigt fin septemberdag med hög luft. Få fåglar i näten (bara 17 nymärkningar av 9 (nio!) arter, men hör och häpna, videsparv intar tillsammans med sävsångare och ängspiplärka en hedervärd andraplats (med två fåglar) efter grönsiskorna (6) och går alltså om den sedan i juli så idoga lövsångaren (1).
Eftermiddagen ägnades åt bastubad, skogspromenader, älgstudier (minst 9 varav två fyrataggade och en niotaggad tjur), lingon- blåbärs- och svampplockning (en Karljohan, men stor) innan vi bänkade oss för en välförtjänt middag, tonfisksås med pasta a la Jon. Nu återstår bl a datainläggningar innan vi stänger butiken vid 21.
Lena, Jon och Peter (som skrev)
Insänt av Ulf P Eriksson
torsdag 2012-09-13, 17:14

Ordentligt mycket KANADAGÅS går omkring på Golfbanan i Rutvik sedda igår och idag oräknade men uppskattningsvis 350 ex


  « Föregående 20       Nästa 20 »