Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
onsdag 2005-03-30, 08:20


Hej!

I går kväll, tisdag 29/3, gav jag mig ut på en ugglerunda i Piteå kommun (och ev.hamnade jag någon km in i Älvsby kommun!) mellan 20.30- 23.00. Jag lyssnade längs den ungefärliga sträckningen Dusstjärn, (i Sjulnäs)- Torrbergstjärn- Hötjärn- Strömsör- Krokträsk- Granträsk.
Optimala akustiska förhållanden gav sammanlagt 12 spelande PÄRLUGGLOR samt 2 d:o LAPPUGGLOR.

Under pågående tur fick jag sms från mina föräldrar i Bergsviken, Piteå kommun, som meddelade att en PÄRLUGGLA spelade nära korsningen Yrkesvägen-Raningsvägen. Kul med spel så pass centralt i byn!

I dag onsdag 30/3 kunde jag för ca 30 minuter sedan lägga in mitt femte kryss på (den smått famösa) sängrovfågellistan, då jag från liggande läge obsade 1 hona SPARVHÖK på grannens skorsten! (Den minnesgode vet att jag sedan tidigare har rapporterat om HAVSÖRN, FJÄLLVRÅK,DUVHÖK och TORNFALK på samma lista. Vad gör man inte för att få tillfredsställa sina listbehov...?)

Hälsar gör Lars, på Framnäsområdet i Öjebyn!


Insänt av Mats Bergquist <mats.bergquist@home.se>
onsdag 2005-03-30, 08:10

I går kväll, 29.3, besökte Ulf T, Roger S, Per N och undertecknad, den plats för HÖKUGGLA i Gemträsk som vi fått oss tilldelade av Anna A. och Susanne B. När skymningsmörkret tätnade alltmer, började ett par HÖKUGGLOR att höra av sig. Mest var det förmodligen honan som tiggde efter mat, men vi fick troligen också höra kvitter i samband med en parning. Vi satt på våra ryggsäckar mitt på vägen i minst en timme, men det enda vi fick höra var honan (förutom tre PÄRLUGGLOR och en SLAGUGGLA). Våra förhoppningar var emellertid att få höra hanens långa poande.

På förekommen anledning uppmanas alla som besöker hökugglorna att avvakta på behörigt avstånd. Ugglorna förväntas lägga ägg inom närmaste tiden och är av den anledningen störningskänsliga.
Mvh Ulf, Roger, Per och MatsInsänt av Tage Fjällborg <098051080@telia.com>
onsdag 2005-03-30, 07:52

Hej!
Nu har även staren kommit till Kaalasjärvi. Igår kväll sjöng sångsvanarna i älven.


Insänt av Herman Sundqvist <herman.sundqvist@sveaskog.se>
tisdag 2005-03-29, 19:24

Hej!

1 subad KUNGSÖRN kretsade en stund och sträckte sedan mot norr över Avan vid 3-tiden på tisdag em. Igår en SPILLKRÅKA vid Nottjärn i Avan.

Hälsningar Herman S


Insänt av
tisdag 2005-03-29, 19:23

Jag har fått ett nytt kryss ,en mindre hackspett besökte fågelbordet .

hälsn.Agneta H.
Kiruna


Insänt av Tomas Lindberg <mailtomas@yahoo.com>
tisdag 2005-03-29, 19:06

Under helgens solsken gjordes en skidtur efter åarna i syfte att hitta någon vårtidig bäver.Då vi passerade en av knipholkarna tittade plötsligt en nyfiken Pärluggla ut. Senare på kvällen gjorde vi en uggle tur runt infjärdensbyarna, 3st livligt spelande Pärlugglor, 1 Slaguggla och 1st Berguv.
Under dagens skidtur i skogen träffade jag på en spelande Tjädertupp som lyckats locka till sig en Tjäderhöna, lite tidigt kan tyckas det är ju fortfarande mars månad.


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
tisdag 2005-03-29, 14:32


Hej!

Idag tisdag 29/3 har jag stått vid Södra Armen, dvs Piteälvens mynningsområde utanför Pite havsbad, kl. 10.30- 12.30.

Tättingsträcket var magert. Endast enstaka DOMHERRAR och GULSPARVAR drog förbi, samt 1 GRÅSISKA. Då var det desto mer kråkfåglar: 3 KAJOR och 255 KRÅKOR sträckte förbi mot NO. (Fascinerande företeelse, detta kråkfågelsträck, och bara för några år sedan i princip förbisett...)

70-talet trutar av 2 arter uppehöll sig i omgivningarna. GRÅTRUT var i knapp majoritet före HAVSTRUT.

1 hane STORSKRAKE sträckte in och landade i vaken kl. 11.45. Dagens roligaste upplevelse var den hane STENFALK som dök upp söderifrån 12.05. Den snurrade runt ett tag över mynningsområdet, och tog sedan kurs mot en ö ca 1 km bort där den satte sig i en talltopp och spanade.

Hälsar gör Lars i Öjebyn!


Insänt av Jan Andersson <jan.andersson@edu.boden.se>
tisdag 2005-03-29, 14:24

Hur mycket sork finns det!!
Att vi just nu har ett rikt smågnagarår år väl de flesta bekant med. Förutsättningarna för häckningar av ugglor och andra smågnagarkonsumenter borde bli riktigt goda.
Ett exempel på detta fick jag ta del av igår. Min kompis Örjan Nordmark hade tittat till sina småfågelholkar och i en av dessa hade en sparvuggla lyckats lagra 51!! st skogssorkar.
Hur många människor man får in i en "Folkvagnsbubbla" har ju väl undersöks, men jag undrar hur många sorkar som ryms i en vanlig flugsnapparholk med 32 mm öppning?
Nån som vet!!!!
Hälsningar
Janne


Insänt av Håkan T
tisdag 2005-03-29, 13:51

1 st TOFSVIPA i Koskullskulle idag. Det börjar våras m.a.o.


Insänt av Rolf Gustafsson
tisdag 2005-03-29, 13:48

Jan Bergström på Degerövägen i Luleå har 3 STARAR vid sitt fågelbord. De dök upp den 27 mars där och sågs även den 28.3.
Jan har även lyckats videofilma en BERGUV i Hertsöområdet (mörkad lokal), en film jag fick se igår.


Insänt av
tisdag 2005-03-29, 12:32

Så var helgen slut i Oinkkastugan utanför Kiruna.
I fågelväg har jag skådat de vanliga vinterfåglar, som MINDRE KORSNÄBB, DALRIPA, och förståss fågelbordets vanliga gäster, TALGOXE, DOMHERRE, NÖTSKRIKA, LAVSKRIKA, LAPPMES, TALLTITA och STÖRRE HACKSPETT.
På annandag påsk ringde min syster, hon hade sett MINDRE HACKSPETT vid hennes fågelbord i Kiruna.
Eftersom jag inte haft förmånen att skåda denna hackspett, funderar jag nu på att ta semester och flytta in hos min syster, våldgästa henne med att dricka te och glo ut genom ett fönster.
Hem flyttar jag endast om jag lyckats få ett nytt kryss.
Kryssjägare Monika Berg.


Insänt av Roger Söderström <roger.sod@telia.com>
tisdag 2005-03-29, 11:37

Även jag gjorde en tur runt Boden igår kväll och resultatet blev följande:
SLAGUGGLA 7 spelande
LAPPUGGLA 1 spelande
SPARVUGGLA 3 spelande
PÄRLUGGLA 1 spelande
1 BERGUV sedd.

Idag på dagen 1 BOFINK, 1 MINDRE HACKSPETT i Övre Buddbyn, samt 27 GRÅTRUT och 11 STARE på Bodens soptippInsänt av Ulf P Eriksson <ulfpeson@bredband.net>
tisdag 2005-03-29, 07:18

Gjorde igår kväll 18:30-21:30 min för tredje gången lyssnarsväng i Ängesbyområdet, och återigen saknades de stora ugglornas röst, "endast" SPARVUGGLA och 3 PÄRLUGGLOR hördes! Hälsar Ulf P Eriksson


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
måndag 2005-03-28, 20:42


Hej!

Som många andra skådare, har även jag varit social under större delen av helgen. Påsken tillbringades till stor del i stuga i Bjursträsk, Luleå kommun. Emellertid hann jag både med en del smygskådande i förbifarten, samt en uggletur som var omöjlig att mörka...

Nämnda uggletur ägde rum igår kväll, söndagen 27/3. Mellan ca 20.00- 22.30 rörde jag mig i bil längs sträckan Bjursträsk- Rosfors -Klöverträsk -Pålsträsk, t.o.r, samt en lätt avstickare mot Holmträsk. På denna tur, som alltså utspelades i gränslandet mellan Luleå, Piteå och Älvsby kommuner, hörde jag sammantaget 1 SPARVUGGLA, 6 PÄRLUGGLOR och 6 SLAGUGGLOR. Av den sistnämnda arten hördes hannar på 4 lokaler, samt hane och hona på en femte lokal. Samtliga slagugglelokaler är kända sedan tidigare, och kan nog betraktas som "säkra". (Om nu något i livet är säkert...)

I övrigt har de senaste dygnen i Bjursträsk bl.a. inbringat 1 trummande SPILLKRÅKA, 1 TOFSMES och en aldrig sinande ström av MINDRE KORSNÄBBAR. Dessutom såg jag idag på eftermiddagen 1 BERGFINK vid ett fågelbord i Sjulsmark,Piteå kommun.

Hälsar gör Lars i Öjebyn!


Insänt av Staffan Sundin <Staffan.Sundin@nll.se>
måndag 2005-03-28, 20:39

Sporadisk skådning på Bastunäset i påsk har gett bl a 2 spelande PÄRLUGGLOR, spelande GRÅSPETT och dito SPILLKRÅKA.
Kort besök på soptippen, Öjebyn, idag 28/3 gav bl a en flock på 70 STARAR, ca 150 trutar (Grå- och Havstrut). Ytterligare ca 55 GRÅTRUTAR och 25 HAVSTRUTAR rastade vid s:a armen, Pitsund.
/Staffan


Insänt av Elsa Rensfeldt Larsson <elsa.rensfeldtlarsson@telia.com>
måndag 2005-03-28, 20:14

Bändelkorsnäbb...

tror jag det var som vi såg i trakten av stora Stenträsk(Bjurå) på påskaftonen. Trodde först att det var domherrar, men det var det dock inte, därom är jag tvärsäker. Har aldrig sett bändelkorsnäbb förut och de här såg jag på lite håll tyvärr. Men de var vackert röda. De var cirka 5 till antalet. Nästa gång kanske jag har tur att få se dom på nära håll. Får nog skaffa en kikare som kan ligga i bilen.
För övrigt börjar vi i den Larssonska familjen inse att all den goda fågelmaten vi bunkrat upp med inte kommer att gå åt. Trafiken till vår lilla automat i stan är mycket begränsad. Vart är alla bevingade? Nu tar vi snart hinken med allt mumsigt med oss och åker ut och dumpar den på något lämpligt ställe i skogen.
Insänt av Tage Fjällborg <098051080@telia.com>
måndag 2005-03-28, 19:16

Hej!
Nu har den övervintrande sångsvanen i Kaalasjärvi fått sällskap av andra sångsvanar.


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
måndag 2005-03-28, 18:47

Hej!

Gjorde ett snabbstopp på påskmåndagens eftermiddag vid Sunderby soptipp. Lyckades t.o.m. släpa med respektive in på tippen, något som säkerligen varit en omöjlighet om jag inte för ett par år sedan vid hennes första besök där hittat en havsörn som lät sig väl beskådas av oss båda. Det räckte den gången för att imponera på en tämligen ljumt fågelintresserad flickvän och få henne att inse soptipparnas betydelse för våra bevingade vänner! Numera är alltså bråte, lort och råttor inget tillräckligt argument för att få Carin att våga vägra skåda på de i hennes tycke mest underliga lokaler!

Vad blev det då för utdelning vid dagens besök? Ja, någon havsörn ville inte visa sig, och överhuvudtaget sågs relativt lite fågel, vilket i och för sig inte var oväntat med tanke på det ganska tidiga datumet. Av nykomlingar för säsongen värmde främst 16 STARAR samt 5 SÅNGLÄRKOR. Nog är det vår, alltid!

Hälsar gör Andreas och Carin!


Insänt av Thore Alm . Kalix
måndag 2005-03-28, 18:26

Sångsvan - Juoksengi.
På påskaftonen -26 mars -iakttogs en sångsvan på äng vid Juoksengi-2:a handsuppgift från säker källa.


Insänt av Rolf Gustafsson
måndag 2005-03-28, 15:33

Undertecknad och Sture Pettersson gjorde en uggletur N och NV om Luleå den 27.3. det blev 6 pärlugglor och 1 slaguggla.


  « Föregående 20       Nästa 20 »