Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Thore Alm
söndag 2012-10-14, 15:44

Härfågel i Kalix.
Chans att se en härfågel på området kring Björknäs herrgård ( 1 km SE Gammelgården)
Fågeln har varit stationär där sedan i fredags ,12 oktober.


Insänt av Tord Gustafsson
lördag 2012-10-13, 15:13

VINTERFÅGELRÄKNING
Idag genomförde jag årets första vinterfågelräkning vid Ormberget utanför Luleå. Ganska få arter (19) jämfört med fjolåret. Individmässigt dominerade talgoxen med 52 av 133 individer. En gråspett var särskilt roligt att få in på den sista punkten. Då rutten går mest genom barrskog så blev det inte så många trastar som det skulle ha kunnat bli i lite mer rönnbärsstinna marker. Björktrasten kom på tredje plats och gråsiskan fick en hedrande andraplacering.Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
fredag 2012-10-12, 17:07

Torsdagen den 11 oktober 2012

Vandrade iväg i gryningen till vår sista ringmärkardag på Sandskär för den här säsongen. Men det visste vi inte förrän kl 9 på morgonen då vi hade telefonkontakt med vår skeppare Rune. P g a det osäkra vädret och den vindstyrka som väntades under helgen aviserades hemresan till kl 15, samma dag! Det blev snabba ryck med nätdemonteringen på udden samtidigt som vi hade en del nät uppe. Det blev mest TALGOXAR, någon TRÄDKRYPARE och BLÅMES. De förväntade sidensvansarna och domherrarna som vi sett fastnade tyvärr inte i våra nät. Med visst vemod packade vi ihop och låste ringmärkarbodan. Städning och en lätt lunch innan även bevakningsstugan låstes och all utrustning packades in i båten som väntade i hamnen. Som en sista hälsning till alla säsongens ringmärkare, assistenter och praktikanter lyste solen över oss och ön när vi guppade iväg mot fastlandet.

Inger, Ulf, Magnus och Mats


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
onsdag 2012-10-10, 20:38

Onsdagen den 10 oktober 2012

En smal månskära kunde skönjas på en annars mulen himmel. Knappt sex grader varmt och svag vind. Nu börjar det bli riktigt mörkt när vi går till ringmärkningsplatsen. Dagens beting var att plocka ner näthissen och alternativnäten. Men först ringmärkning. Det blev en lugn dag med BLÅMESAR i topp. Totalt bara 17 st av 7 arter. Vi hoppas på de sidensvansar som samlas i träden, runt näten, inte i tyvärr. Idag kunde vi bla notera tre HAVSÖRNAR och en SPARVHÖK på obslistan. Värt att notera är att Mats satte nytt Sandskärsrekord på 60 meter då en DUVHÖK fastnade i näthissen. Trots snabb utryckning hann höken undan i snåren. Näten ser överlag riktigt fina ut efter denna säsong, några små hål här och där. Samtliga alternativnäten är nu nedtagna samt näthissen och de yttersta näten. Mats stannade kvar på udden för skådning och vi andra knatade till stugan för en sen lunch. Därför missade vi de tre TRÄDLÄRKOR som Mats obsade inte långt från ringmärkarboden! Detta firade vi med bastu och lite extra ström från elverket.

Inger, Ulf, Mats och MagnusInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
onsdag 2012-10-10, 16:26

Tisdagen den 9 oktober 2012

Regn. Fågelskådning bedrevs under taket på bastun vid hamnen. Alfågel, varfågel, bläsand, storlom och en enkelbeckasin var några av arterna. När regnet så småningom avtog gick vi till ringmärkarudden och några av näten var uppe kl 9. Förmiddagen var lugn. Fyra ringmärkta på tre timmar. BLÅMES, RÖDHAKE och KUNGSFÅGEL samt några kontroller. Vi påbörjade demonteringen av näten som ligger längst ut på udden samt rengöring av burarna innan vinterförvaring. Vid ett-tiden mörknade himlen och vi beslöt oss för att stänga för dagen. Då flög 10 BLÅMESAR in i 10:ans nät och ytterligare några TALGOXAR i 9:an. Det blev ett trasslande och pipande innan vi kunde avsluta med totalt 14 märkta fåglar och 6 kontroller, trots det ganska trista vädret med regnet hela tiden hängande i luften. Strömtillgången i stugan är inte den bästa och vi har svårt att komma ut på nätet när vi har vår gemensamma kvällsgenomgång. Efter en god middag och några riktiga rövarhistorier blåste vi ut ljusen och låste om oss ordentligt eftersom vi inte längre är ensamma på ön.

Inger, Ulf, Mats och MagnusInsänt av Folke Larsson <folke.larsson@fldbd.com>
tisdag 2012-10-09, 13:36
Webbadress: nej

En növäcka flög omkring på tomten idag. Den var inte still så det var svårt att se vilken av dom det var frågan om, men intrycket var att det var den sydliga. Är det fler som sett dom här i höst?


Insänt av Tage Holkvik <holkvik@spray.se>
måndag 2012-10-08, 21:38

Var ikväll upp c:a 2km uppströms Killinge och tittade på sångsvan. Började räkna dom ungsvanar jag såg och kom fram till 21st och utan att vara säker så känns det som det mesta jag någonsin sett vid ett enda tillfälle. När jag sedan räknar dom vuxna och kommer fram till c:a 48 då är jag i alla fall säker att jag aldrig upplevt någon större procent ungsvan. Men samtidigt är det lite av extremhöst och dom flesta svanar verkar ha dragit iväg eller kanske är dom i andra områden då vattenståndet kanske är 50cm över det normala i selet. Ett par hade 5ungar sedan fanns det par med 4,3,2 ungar. Men för den som vill se många ungar kan jag rekommendera att åka upp till Mella en bit upp efter älven från Killinge.


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
måndag 2012-10-08, 20:27

Måndagen den 8 oktober 2012

Vi gick i vanlig ordning till ringmärkarplatsen med hopp om att östliga rariteter , på grund av den gynnsamma vindriktningen vi haft de senaste dagarna, dimpt ner på ön. Ringmärkningen fick skjutas upp i ungefär en timme till följd av det ambivalenta vädret som skiftade mellan uppehåll och regn. Som tur var valde vädret att hålla sig till det senare under resten av dagen och ringmärkning kunde bedrivas som vanligt. Tyvärr gick vi bet på de östliga arter vi suktat efter under alla de kalla mornar vi tvingat oss upp men som kompensation fick vi 10 Stjärtmesar, roligt. Vid arbetet med att få ut dessa svepte en Blå kärrhökshona förbi. Kan även passa på att berätta att en älg hjälpt oss med stängningen av stationen genom att riva ner 7:ans nät.

Alla i personalen tog en välförtjänt siesta på eftermiddagen inklusive den idoga skådaren Mats. Kanske fick tröttheten till slut överhanden? Efter den sköna tuppluren vågade vi oss ut i det allt kallare vädret för att försöka få syn på den Jorduggla Mats observerade vid Västra Stadion igår. Olyckligt nog fick vi inte syn på den, men kanske att den uppenbarar sig imorgon? Då vädret är fortsatt mulet har vi tvingats köra elverket för att få någon ström i stugan.

Som en parentes och avslutning på dagens dagbok kan jag säga att vi har fått sällskap på ön av tre finska fiskare som bor i sin båt.

Vid pennan MagnusInsänt av Nina Wennberg <niaweg@hotmail.com>
måndag 2012-10-08, 07:59

Björkfors måndag morgon klockan 07.00 mulet som vanligt.
Dunk i husets gavelvägg, när jag tittar ut har sparvhöken just slagit en rönnbärskalaserande sidensvans. Så snabbt tar ett liv slut och ett annat får näring att fortsätta.


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
söndag 2012-10-07, 21:21

Söndagen den 7 oktober 2012

Vaknade till ett lätt duggregn och en vindstyrka på 12 m/s. Vi trotsade vädergudarna och gav oss iväg till märkarudden. Det märks att det dröjer längre och längre varje morgon innan det ljusnar. Idag kunde vi bara sätta upp hednätet och delar av A1:an. Något frusna kunde vi stänga ner näten strax innan 12 med 14 nymärkningar. RÖDHAKE och GRÅSISKA ”toppade” listan med fyra individer vardera. Dagen avslutades med en välförtjänt bastu efter de frusna timmarna ute på udden. När vi lade oss strax före kl 22 smattrade regnet åter på rutan.

Inger, Ulf, Mats och MagnusInsänt av Leif L
söndag 2012-10-07, 11:16

Ladusvala och fjällvråk i Ersnäs idag.


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
lördag 2012-10-06, 20:43

Lördagen den 6 oktober 2012

Regn och blåst hela natten och morgonen. Efter väder- och vindkontroll och en kopp kaffe kunde vi krypa ner i sängarna igen. Dagen ägnades bl a åt att föra in en del data i Fagel 2 och att kontrollera näten vid ringmärkarplatsen. Ena stolpen vid 10:ans nät har gått av, troligen har en älg varit framme och snubblat på staglinan. Mats obsade stjärtmesar bakom dassen och efter en längre tur på ön stötte han en hornuggla vid Västra Stadion. Det skvätte lite regn under dagen och blåsten ökade allt eftersom. Ikväll är vinden ostlig vilket ger oss förhoppningar om någon trevlig art från vår östliga granne imorgon. Vindmätaren i Kumpulastugan visade kl 20 på 3 m/s, visaren rörde sig knappt trots att blåsten fick byxbenen att fladdra. Troligast är att vinden uppgår till ca 10 m/s. Utsikterna för morgondagen är upp emot 12 m/s, ostlig vind. Hoppas att vi slipper regnet och kan ge oss iväg som vanligt i morgon bitti.

Inger, Ulf, Mats och MagnusInsänt av Krister Jakobsson
lördag 2012-10-06, 02:01

Då det regnar så mycket och verkar fortsätta att regna hela lördagen den 6 oktober så ställs exkursionen i Luleå in. Uppmanar ändå alla att rapportera in vad de ser under helgen


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
fredag 2012-10-05, 21:00

Torsdagen den 4 oktober 2012
Tämligen lugn och stilla morgon, knappt någon vind, molnigt men varmt. Tre älgar passerade i full galopp och en stor tjur väntade vid spången närmast bodan. Det höjde temperaturen en aning. Nästan genast började regnet falla så smått men kunde inte riktigt bestämma sig så näten åkte jo-jo hela förmiddagen innan vi stängde som vanligt kl 12.00 Resultatet blev bara 22 nymärkningar, 9 KUNGSFÅGLAR, 4 SÄVSPARVAR och 4 ÄNGSPIPLÄRKOR i topp. Lite blöta och frusna bestämde vi oss för att elda bastun innan middag och Fagel 2. Mats lyckades träffa en MORKULLA bakom dassen innan skymningen föll.
Mats, Inger, Ulf, Magnus och Sofia
Fredagen den 5 oktober 2012
Idag mönstrade Sofia av. Rune kom och hämtade henne eftersom väderutsikterna för lördagen inte verkar lovande. Redan vid första rundan kunde vi plocka fågel, och andra och tredje och... Det var knappt vi hann med att fika. Vi stängde ner några nät och det var tur för vid elvatiden började regnet droppa och vi bestämde oss för att dra ihop resterande nät. Precis då bestämde sig en flock GRÖNSISKOR för att landa i A1:an, en flock på drygt 90 fåglar. Då blev det utryckning! Den sista fågel som märktes var en irriterad VARFÅGEL och resultatet för dagen stannade på två plåster och 171 nymärkningar. GRÖNSISKOR i topp såklart, 100 stycken, följt av 37 KUNGSFÅGLAR. Det fortsatte att regna hela eftermiddagen och kvällen så vi kunde sitta inne i stugan och kura. Eftersom solen inte laddat batterierna på ett tag fick elverket dras igång. Dagens arbete dokumenterades samtidigt som vi mumsade på kex och goda ostar.

Magnus, Inger, Ulf och MatsInsänt av Ulf P Eriksson
torsdag 2012-10-04, 18:39

Hejsan skådare i Norrbottens län , på lördag och söndag (6/10-7/10) är det Euro Bird Watch Day 12 alltså fågelräkning, Räkna alla fåglar ni ser dessa dagar och skriv in dessa i Svalan, så är ni automatiskt med i räkningen. //MvH Ulf P Eriksson RRK Norrbottens län (Tyvärr verkar regnet ställa hinder i vägen dessa dagar). Alla Gråsparvar,Kråkor,Skator och Kungsfiskare samt Talgoxar räknas!


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
onsdag 2012-10-03, 20:36

Onsdagen den 3 oktober 2012

Vaknade till en stjärnklar himmel men redan efter en kvart hade molnen dragit in över ön. Det var nästan tio grader varmt och svag vind så vi hade det riktigt skönt ute på udden. Det enda som fattas oss skulle i så fall vara fågeltillgången. Det började med en del BJÖRKTRASTAR, 4 stycken, 5 SÄVSPARVAR, 10 RÖDHAKAR och 11 KUNGSFÅGLAR, bl a. Totalt 37 stycken av 10 arter. Solen kikade fram när vi gick tillbaka till byn och fortsatte med det hela eftermiddagen. Därför blev det en liten expedition på ön, till lite olika ställen. Vi träffade på älgar, havsörn, dvärgbeckasin, ett fiskgjusbo, två fiskare (!) och tyvärr, massor med spår av mårdhund. Minst tio gryt har lokaliserats. Sen var nästan dagen till ända, lite mat och administration innan vi diskade och släckte ljusen.

Mats, Inger, Ulf, Magnus och SofiaInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
onsdag 2012-10-03, 04:50

Tisdagen den 2 oktober
Sovmorgon beroende på istadigt regn. Näten sattes upp kl 8 och fick tas ner igen vid halv tolv, av samma anledning. De sattes upp igen en timme senare. Vi hade hoppats på en fågelrik dag och några trevliga observationer. Men endast 16 nymärkningar noterades vid stängning kl 14. Fyra RÖDHAKAR, 2 JÄRNSPARVAR och 2 KUNGSFÅGLAR samt några enstaka andra arter, trots att alla näten (utom de längst ut på udden) satt uppe, inklusive alternativnäten. Vattenståndet låg på + 42 så A1:an innebar viss risk för vatten i stövlarna. Men det var också det nätet som gav bäst utdelning. När det närmade sig stängning drev dimman in från havet och vi gav oss iväg tillbaka till Kumpula. Mats dröjde sig kvar för en stunds skådning och kunde återvända till byn med en obs på fyra större korsnäbbar i bagaget. Solen sken faktiskt en stund på eftermiddagen och strömtillgången börjar vara god nu. Sofia tog sig en promenad medan vi andra ägnade oss åt matlagning och diverse administrativt arbete som legat och väntat. Imorgon ser vi fram emot allt annat än regn.

Mats, Inger, Ulf, Magnus och SofiaInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
måndag 2012-10-01, 21:23

Torsdagen den 27 september 2012

Väderprognoserna till trots steg vi upp klockan fyra, undertecknad exkluderat, för att kolla om det var möjligt att bedriva ringmärkning under dagen. Då prognoserna blivit än mörkare sett ur ett ringmärknings perspektiv tog vi ett enhetligt beslut om sovmorgon. Mycket riktigt kom regnet men först klockan sju och ej sex som utlovat. Efter en uppskattad sovmorgon valde Bertil och Peter att trotsa vädret och gick ut för att skåda. Skådandet varade i två timmar och gav inget speciellt men de verkade sammantaget nöjda över insatsen och de arter de faktiskt fått se.
Resterande delen av dagen spenderades mestadels inomhus. Jag vågade mig dock ut på eftermiddagen och den alltjämt fågelsugne Bertil gjorde likadant. Till middag blev det tonfiskröra med Basmatiris vilket verkade falla alla i smaken. På kvällen tog vi oss alla en skön bastu/dusch så nu är vi rena och fräscha. Även om sovmorgon har sina fördelar tror jag att jag talar för alla när jag säger att vi hoppas på bättre väder i morgon.

Vid pennan Magnus

Fredagen den 28 september 2012

Ännu en fågelfattig dag. Totalt 11 märkta. Än finns dock hoppet kvar i oss men det lämnar oss sakta, lite i taget för var gång näten står tomma och märkarsiffrorna förblir låga. Märker att att dagboken har fått en nedstämd och märkbart bitter ton. Det blir lätt så när behovet av fågel inte mättas.
Som om det inte var nog har vi knapert om ström. Peter och jag har försökt utan framgång att få igång elverket. Problemet löste sig dock genom att Rune kommer ut med ett nytt imorgon när han lämnar av den nya personalen och tar hem Peter och Bertil.
På eftermiddagen for både Peter och Bertil ut och plockade lingon. De återvände båda till stugan med en ansenlig mängd lingon. Peter och möjligtvis Bertil kände en viss ambivalens kring morgondagens hemfärd. Troligtvis på grund av att han varken sett eller märkt någon Taigasångare under de veckor han varit här.
Kvällen avslutades med efterrätt i form av nyponsoppa och mandelbiskvier. Återigen proklamerar vi våra önskningar på mycket fågel och hoppas att det ska ge resultat.

Vid pennan Magnus Karlefors

Lördagen den 29 september 2012

Dagens ringmärkning var en förbättring gentemot gårdagen, om än liten. Solen visade sig också under dagen vilket var uppskattat. De gråa molnen som varit oss trogna de senaste dagarna är inte riktigt lika upplyftande.
Vid två tiden anlände Rune med den nya personalstyrkan bestående av Inger Brännström, Ulf Öhman, Sofia Breimo, Mats Bergquist och elverket samt okristliga mängder mat. Peter och Bertil fick lov att lämna ön utan att någon Taigasångare gett sig till känna.
De nyanlända kom snabbt tillrätta i stugan trots den stora mängden packning och mat. Kvällen spenderades med god konversation, nykokt kaffe, färska bullar och ett vackert omslutande mörker väntandes utanför väggarna.

Vid pennan Magnus Karlefors

Söndagen den 30 september 2012
Morgonen startade med ett lätt duggregn. Men en tapper skara gav sig av till ringmärkarudden i vanlig ordning och regnet upphörde lagom till nätuppsättning. Vi fick en lugn start och vid halv nio fick näten stängas då regnet startade på nytt. Efter en timme kunde vi fortsätta och en flock kungsfåglar flög in i hednätet och fick upp värmen på oss som suttit inne och kurat i ringmärkarboden. Antalet ringmärkta fåglar idag blev 40 stycken, varav 30 KUNGSFÅGLAR. Mats stötte en DVÄRGBECKASIN vid sjuans nät och vi avslutade med kontroll av en ovanligt snäll och timid VARFÅGEL. Olyckligtvis verkar det finnas mårdhundar på ön, av relativt stort antal. Vi har vid ett flertal tillfällen hittat både färska spår och spillning över i stort sett hela ön. Efter lunch ägnades dagen åt ett energiskt arbete med att få igång elverket. Viket till slut lyckades med en skvätt bensin (!). Tyvärr var inte internet tillgängligt men övriga data kunde läggas in.

Mats, Inger, Ulf, Magnus och Sofia

Måndagen den 1 oktober 2012

Idag var vädret fint, nästan 10 grader varmt och svag vind. Det såg lovande ut och med viss förhoppning gav vi oss av till märkplatsen men dagen resulterade i endast 16 nymärkningar. Listan toppades av 7 KUNGSFÅGLAR och 5 RÖDHAKAR. Vi gladdes dock åt en stor älg som tog sig ett morgondopp längst ut på udden. Nu börjar höstlöven falla ordentligt och i näten plockar vi mer löv än fåglar. Sofia har plockat sina första fåglar och genomfört två kontroller. Det lovar gott inför fortsatt arbete. Eftermiddagen ägnades åt skådning, Sofia gav sig av norrut och Mats österut. Magnus spanade vid ringmärkarudden medan Inger och Ulf högg ved för att kunna värma upp bastun för en kvällstvagning. Efter god middag och varm bastu utnyttjades den ström som vi nu lyckats producera via elverket och dagens tio solstrålar med att administrera ringmärkardata och observationer. Värmen och tröttheten höll dock på att knäcka rapporteringen som avbröts av våldsamma skrattsalvor. Fåglar kan vara rätt roliga ibland...

Mats, Inger, Ulf, Magnus och SofiaInsänt av B
lördag 2012-09-29, 21:57

Och även nötkråkor i Kiruna. Men väldigt få. men dock varje år.

http://artportalen.se/birds/gallery_imageinfo.asp?obsid=26910382


//B
Insänt av Ulf P Eriksson
fredag 2012-09-28, 19:21

NÖTKRÅKAN i Norrbotten; Nötkråkan har invandrat i norrbotten i olika omgångar ifrån nordöstra ryssland och sibirien, beroende på att den Sibiriska Cembratallen vissa år inte får kottar där. I Norrbottens järnvägsorter och kring jvg.stationer och på gamla järnvägares villatomter finns Sibiriska cembratallar som tydligen uppföddes (odlades) i Boden (SJ hade en trädgård som födde upp plantor som sedemera sattes ut) I och med att dessa cembratallar blev större och är kottbärande så har ett gäng med dessa nötkråkor blivit kvar här i nb och blivit en häckfågel i länet helst i närhet av dessa cembratallar. Piteå, Boden, Avan, Luleå, Gammelstad, S. Sunderbyn, Råneå, Kalix, Haparanda bl.a. //MvH Ulf P Eriksson rrk nb (Nu på sensommaren-hösten ser man Nötkråkorna samla fröna från kottarna och flyga med dessa till sitt revir ute i skogarna, men ändå i närhet till dessa träd)


  « Föregående 20       Nästa 20 »