Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Leif L
söndag 2012-10-07, 11:16

Ladusvala och fjällvråk i Ersnäs idag.


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
lördag 2012-10-06, 20:43

Lördagen den 6 oktober 2012

Regn och blåst hela natten och morgonen. Efter väder- och vindkontroll och en kopp kaffe kunde vi krypa ner i sängarna igen. Dagen ägnades bl a åt att föra in en del data i Fagel 2 och att kontrollera näten vid ringmärkarplatsen. Ena stolpen vid 10:ans nät har gått av, troligen har en älg varit framme och snubblat på staglinan. Mats obsade stjärtmesar bakom dassen och efter en längre tur på ön stötte han en hornuggla vid Västra Stadion. Det skvätte lite regn under dagen och blåsten ökade allt eftersom. Ikväll är vinden ostlig vilket ger oss förhoppningar om någon trevlig art från vår östliga granne imorgon. Vindmätaren i Kumpulastugan visade kl 20 på 3 m/s, visaren rörde sig knappt trots att blåsten fick byxbenen att fladdra. Troligast är att vinden uppgår till ca 10 m/s. Utsikterna för morgondagen är upp emot 12 m/s, ostlig vind. Hoppas att vi slipper regnet och kan ge oss iväg som vanligt i morgon bitti.

Inger, Ulf, Mats och MagnusInsänt av Krister Jakobsson
lördag 2012-10-06, 02:01

Då det regnar så mycket och verkar fortsätta att regna hela lördagen den 6 oktober så ställs exkursionen i Luleå in. Uppmanar ändå alla att rapportera in vad de ser under helgen


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
fredag 2012-10-05, 21:00

Torsdagen den 4 oktober 2012
Tämligen lugn och stilla morgon, knappt någon vind, molnigt men varmt. Tre älgar passerade i full galopp och en stor tjur väntade vid spången närmast bodan. Det höjde temperaturen en aning. Nästan genast började regnet falla så smått men kunde inte riktigt bestämma sig så näten åkte jo-jo hela förmiddagen innan vi stängde som vanligt kl 12.00 Resultatet blev bara 22 nymärkningar, 9 KUNGSFÅGLAR, 4 SÄVSPARVAR och 4 ÄNGSPIPLÄRKOR i topp. Lite blöta och frusna bestämde vi oss för att elda bastun innan middag och Fagel 2. Mats lyckades träffa en MORKULLA bakom dassen innan skymningen föll.
Mats, Inger, Ulf, Magnus och Sofia
Fredagen den 5 oktober 2012
Idag mönstrade Sofia av. Rune kom och hämtade henne eftersom väderutsikterna för lördagen inte verkar lovande. Redan vid första rundan kunde vi plocka fågel, och andra och tredje och... Det var knappt vi hann med att fika. Vi stängde ner några nät och det var tur för vid elvatiden började regnet droppa och vi bestämde oss för att dra ihop resterande nät. Precis då bestämde sig en flock GRÖNSISKOR för att landa i A1:an, en flock på drygt 90 fåglar. Då blev det utryckning! Den sista fågel som märktes var en irriterad VARFÅGEL och resultatet för dagen stannade på två plåster och 171 nymärkningar. GRÖNSISKOR i topp såklart, 100 stycken, följt av 37 KUNGSFÅGLAR. Det fortsatte att regna hela eftermiddagen och kvällen så vi kunde sitta inne i stugan och kura. Eftersom solen inte laddat batterierna på ett tag fick elverket dras igång. Dagens arbete dokumenterades samtidigt som vi mumsade på kex och goda ostar.

Magnus, Inger, Ulf och MatsInsänt av Ulf P Eriksson
torsdag 2012-10-04, 18:39

Hejsan skådare i Norrbottens län , på lördag och söndag (6/10-7/10) är det Euro Bird Watch Day 12 alltså fågelräkning, Räkna alla fåglar ni ser dessa dagar och skriv in dessa i Svalan, så är ni automatiskt med i räkningen. //MvH Ulf P Eriksson RRK Norrbottens län (Tyvärr verkar regnet ställa hinder i vägen dessa dagar). Alla Gråsparvar,Kråkor,Skator och Kungsfiskare samt Talgoxar räknas!


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
onsdag 2012-10-03, 20:36

Onsdagen den 3 oktober 2012

Vaknade till en stjärnklar himmel men redan efter en kvart hade molnen dragit in över ön. Det var nästan tio grader varmt och svag vind så vi hade det riktigt skönt ute på udden. Det enda som fattas oss skulle i så fall vara fågeltillgången. Det började med en del BJÖRKTRASTAR, 4 stycken, 5 SÄVSPARVAR, 10 RÖDHAKAR och 11 KUNGSFÅGLAR, bl a. Totalt 37 stycken av 10 arter. Solen kikade fram när vi gick tillbaka till byn och fortsatte med det hela eftermiddagen. Därför blev det en liten expedition på ön, till lite olika ställen. Vi träffade på älgar, havsörn, dvärgbeckasin, ett fiskgjusbo, två fiskare (!) och tyvärr, massor med spår av mårdhund. Minst tio gryt har lokaliserats. Sen var nästan dagen till ända, lite mat och administration innan vi diskade och släckte ljusen.

Mats, Inger, Ulf, Magnus och SofiaInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
onsdag 2012-10-03, 04:50

Tisdagen den 2 oktober
Sovmorgon beroende på istadigt regn. Näten sattes upp kl 8 och fick tas ner igen vid halv tolv, av samma anledning. De sattes upp igen en timme senare. Vi hade hoppats på en fågelrik dag och några trevliga observationer. Men endast 16 nymärkningar noterades vid stängning kl 14. Fyra RÖDHAKAR, 2 JÄRNSPARVAR och 2 KUNGSFÅGLAR samt några enstaka andra arter, trots att alla näten (utom de längst ut på udden) satt uppe, inklusive alternativnäten. Vattenståndet låg på + 42 så A1:an innebar viss risk för vatten i stövlarna. Men det var också det nätet som gav bäst utdelning. När det närmade sig stängning drev dimman in från havet och vi gav oss iväg tillbaka till Kumpula. Mats dröjde sig kvar för en stunds skådning och kunde återvända till byn med en obs på fyra större korsnäbbar i bagaget. Solen sken faktiskt en stund på eftermiddagen och strömtillgången börjar vara god nu. Sofia tog sig en promenad medan vi andra ägnade oss åt matlagning och diverse administrativt arbete som legat och väntat. Imorgon ser vi fram emot allt annat än regn.

Mats, Inger, Ulf, Magnus och SofiaInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
måndag 2012-10-01, 21:23

Torsdagen den 27 september 2012

Väderprognoserna till trots steg vi upp klockan fyra, undertecknad exkluderat, för att kolla om det var möjligt att bedriva ringmärkning under dagen. Då prognoserna blivit än mörkare sett ur ett ringmärknings perspektiv tog vi ett enhetligt beslut om sovmorgon. Mycket riktigt kom regnet men först klockan sju och ej sex som utlovat. Efter en uppskattad sovmorgon valde Bertil och Peter att trotsa vädret och gick ut för att skåda. Skådandet varade i två timmar och gav inget speciellt men de verkade sammantaget nöjda över insatsen och de arter de faktiskt fått se.
Resterande delen av dagen spenderades mestadels inomhus. Jag vågade mig dock ut på eftermiddagen och den alltjämt fågelsugne Bertil gjorde likadant. Till middag blev det tonfiskröra med Basmatiris vilket verkade falla alla i smaken. På kvällen tog vi oss alla en skön bastu/dusch så nu är vi rena och fräscha. Även om sovmorgon har sina fördelar tror jag att jag talar för alla när jag säger att vi hoppas på bättre väder i morgon.

Vid pennan Magnus

Fredagen den 28 september 2012

Ännu en fågelfattig dag. Totalt 11 märkta. Än finns dock hoppet kvar i oss men det lämnar oss sakta, lite i taget för var gång näten står tomma och märkarsiffrorna förblir låga. Märker att att dagboken har fått en nedstämd och märkbart bitter ton. Det blir lätt så när behovet av fågel inte mättas.
Som om det inte var nog har vi knapert om ström. Peter och jag har försökt utan framgång att få igång elverket. Problemet löste sig dock genom att Rune kommer ut med ett nytt imorgon när han lämnar av den nya personalen och tar hem Peter och Bertil.
På eftermiddagen for både Peter och Bertil ut och plockade lingon. De återvände båda till stugan med en ansenlig mängd lingon. Peter och möjligtvis Bertil kände en viss ambivalens kring morgondagens hemfärd. Troligtvis på grund av att han varken sett eller märkt någon Taigasångare under de veckor han varit här.
Kvällen avslutades med efterrätt i form av nyponsoppa och mandelbiskvier. Återigen proklamerar vi våra önskningar på mycket fågel och hoppas att det ska ge resultat.

Vid pennan Magnus Karlefors

Lördagen den 29 september 2012

Dagens ringmärkning var en förbättring gentemot gårdagen, om än liten. Solen visade sig också under dagen vilket var uppskattat. De gråa molnen som varit oss trogna de senaste dagarna är inte riktigt lika upplyftande.
Vid två tiden anlände Rune med den nya personalstyrkan bestående av Inger Brännström, Ulf Öhman, Sofia Breimo, Mats Bergquist och elverket samt okristliga mängder mat. Peter och Bertil fick lov att lämna ön utan att någon Taigasångare gett sig till känna.
De nyanlända kom snabbt tillrätta i stugan trots den stora mängden packning och mat. Kvällen spenderades med god konversation, nykokt kaffe, färska bullar och ett vackert omslutande mörker väntandes utanför väggarna.

Vid pennan Magnus Karlefors

Söndagen den 30 september 2012
Morgonen startade med ett lätt duggregn. Men en tapper skara gav sig av till ringmärkarudden i vanlig ordning och regnet upphörde lagom till nätuppsättning. Vi fick en lugn start och vid halv nio fick näten stängas då regnet startade på nytt. Efter en timme kunde vi fortsätta och en flock kungsfåglar flög in i hednätet och fick upp värmen på oss som suttit inne och kurat i ringmärkarboden. Antalet ringmärkta fåglar idag blev 40 stycken, varav 30 KUNGSFÅGLAR. Mats stötte en DVÄRGBECKASIN vid sjuans nät och vi avslutade med kontroll av en ovanligt snäll och timid VARFÅGEL. Olyckligtvis verkar det finnas mårdhundar på ön, av relativt stort antal. Vi har vid ett flertal tillfällen hittat både färska spår och spillning över i stort sett hela ön. Efter lunch ägnades dagen åt ett energiskt arbete med att få igång elverket. Viket till slut lyckades med en skvätt bensin (!). Tyvärr var inte internet tillgängligt men övriga data kunde läggas in.

Mats, Inger, Ulf, Magnus och Sofia

Måndagen den 1 oktober 2012

Idag var vädret fint, nästan 10 grader varmt och svag vind. Det såg lovande ut och med viss förhoppning gav vi oss av till märkplatsen men dagen resulterade i endast 16 nymärkningar. Listan toppades av 7 KUNGSFÅGLAR och 5 RÖDHAKAR. Vi gladdes dock åt en stor älg som tog sig ett morgondopp längst ut på udden. Nu börjar höstlöven falla ordentligt och i näten plockar vi mer löv än fåglar. Sofia har plockat sina första fåglar och genomfört två kontroller. Det lovar gott inför fortsatt arbete. Eftermiddagen ägnades åt skådning, Sofia gav sig av norrut och Mats österut. Magnus spanade vid ringmärkarudden medan Inger och Ulf högg ved för att kunna värma upp bastun för en kvällstvagning. Efter god middag och varm bastu utnyttjades den ström som vi nu lyckats producera via elverket och dagens tio solstrålar med att administrera ringmärkardata och observationer. Värmen och tröttheten höll dock på att knäcka rapporteringen som avbröts av våldsamma skrattsalvor. Fåglar kan vara rätt roliga ibland...

Mats, Inger, Ulf, Magnus och SofiaInsänt av B
lördag 2012-09-29, 21:57

Och även nötkråkor i Kiruna. Men väldigt få. men dock varje år.

http://artportalen.se/birds/gallery_imageinfo.asp?obsid=26910382


//B
Insänt av Ulf P Eriksson
fredag 2012-09-28, 19:21

NÖTKRÅKAN i Norrbotten; Nötkråkan har invandrat i norrbotten i olika omgångar ifrån nordöstra ryssland och sibirien, beroende på att den Sibiriska Cembratallen vissa år inte får kottar där. I Norrbottens järnvägsorter och kring jvg.stationer och på gamla järnvägares villatomter finns Sibiriska cembratallar som tydligen uppföddes (odlades) i Boden (SJ hade en trädgård som födde upp plantor som sedemera sattes ut) I och med att dessa cembratallar blev större och är kottbärande så har ett gäng med dessa nötkråkor blivit kvar här i nb och blivit en häckfågel i länet helst i närhet av dessa cembratallar. Piteå, Boden, Avan, Luleå, Gammelstad, S. Sunderbyn, Råneå, Kalix, Haparanda bl.a. //MvH Ulf P Eriksson rrk nb (Nu på sensommaren-hösten ser man Nötkråkorna samla fröna från kottarna och flyga med dessa till sitt revir ute i skogarna, men ändå i närhet till dessa träd)


Insänt av Jag
fredag 2012-09-28, 18:38

Nog finns det nötkråkor här i Luleå. Ser dem varje år, vissa år är det mer av dem. De kommmer från ryssland om jag förstått det rätt. Och vissa år när det är ont om cederkottar i ryssland tar de till lite längre flykter och hamnar här hos oss. Så du var helt rätt ute i din bedömning


Insänt av Katarina Feinstein Bråborg <katarinastradgard@hotmail.com>
torsdag 2012-09-27, 22:46

Eftersom jag inte känner till många fåglar så kontaktar jag er. I går 26/9 så gick jag på en promenad inne i staden, Luleå , bredvid den stora kyrkan . Då såg jag en fågel som jag aldrig hade sett. Nu har jag tittat på nätet och i min fågelbok och det ser ut som en nötkråka men det enda kruxet är att, enligt boken, inte alls finns uppe i Luleå . Har ni sett någon som tillfälligt har förvirrat sig upp dit? Tacksam för något svar


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
onsdag 2012-09-26, 20:38

Onsdagen den 26 september 2012
Mulet och lugnt. Lastade med förväntningar tågar vi iväg i vanlig tid, dvs halv sex. Känns skönt att kunna sätta upp alla ordinarie nät: inget regn, ingen blåst, och tre man starka. Några regnstänk av och till, men aldrig något reellt hot. Men var är fåglarna? Det blir järnsparvarna som räddar dagens statistik, 6 stycken nymärkningar av totalt 18. YR förutspår massivt regn i morgon, så det blir väl lite dataarbete i stället (och sovmorgon).
Eftermiddagen går i lugnets tecken; bara Bertil törs sig ut ur stugan för en eftermiddagspromenad, och spanar in flera älgar än fåglar. Återigen en festmåltid: det är Rune som bjuder på strömming, som Magnus hade med sig. Strömming, potatismos och sandskärslingon. Mums. (Jag noterar att vår grupp närmast verkar vara besatt av våra matupplevelser.)
Bertil, Magnus och Peter (som skrev)Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
tisdag 2012-09-25, 20:37

vTisdagen den 25 augusti 2012

Kall och blåsig tisdagmorgon, det vart sovmorgon, allt förskjutet en och en halv timme. Elva nät var uppe klockan åtta. Klent med fågel hela dagen, det vart bara åtta ringmärkningar, flest rödhakar. Små rörelser på fågel i det fria men en kraftig, stor, ung, duvhökshona satt en stund i torra björken intill ringmärkarboden. Nere vid udden sågs vid flera tillfällen en varfågel, en tordmule flög förbi och i sten- och sandbankarna fanns en roskarl och en större strandpipare. Vi hörde gluttsnäppa flera gånger men såg den inte. När all märkning var klar för dagen och vi gick ur boden kom två havsörnar, gammal + ung, på sisådär 150 meters höjd ovanför oss, mäktig och trevlig avslutning. Rune skjutsade ut Magnus Karlefors som skall vara här i tre veckor. Rune hade snällt tagit med ett stort paket med nyfångad strömming som vi skall äta middag på i morgon. Idag blev det pitepalt, fläsktärningar samt persikohalvor till efterrätt. Peter och jag badade en skön bastu innan middagen. Den lugna och sköna kvällen lovar gott inför morgondagen.
Dagboksskrivare BertilInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
måndag 2012-09-24, 20:59

Måndagen den 24 september 2012
Kylig nordan, och därtill frisk vind, mätaren nere i Kumpulastugan säger 6m/s, men vi tror att den är friskare än så, så det är bara att dra på sig långkallingarna. Vi drar upp 12 nät, men efter två och en halv timme, då näten blir alltmer strutlika, beslutar vi att dra ner alla nät utom alternativdito. Dåligt med fågel (9 nymärkningar) och klockan 11 drar vi ner resten. Då går vi ut och fixar med ytternätet till nätplats tre. Sammanfattningsvis kan man väl säga att det är en kass märkdag, men observationsmässigt är det EN ALLDELES STRÅLANDE DAG. Det börjar med att den gamla havsörnen gör en sväng över ringmärkarudden. Vid åtta-tiden upptäcker Bertil en ung jaktfalk som sitter uppflugen på en sten vid Pauhu. Vi kan studera den sittande, aktivt spanande, flygande, slående en liten tätting, och noterar alla art- och ålderskaraktärer i tub och i handkikare i ungefär två timmar. En tordmule svirrar förbi, då vi kollar falken. Som om inte detta vore nog dyker en ung roskarl upp på en av de nu blottade strandpartierna (det är nu plötsligt under medelvattenstånd!!) och vänder på sina stenar.
På eftermiddagspromenaden genom asp- och tallurskogar (det blir en liten påse kantareller och karljohan idag också) har vi en enastående älgupplevelse då en av stortjurarna visar sig med fyra kor/kvigor, och beteendet av tjuren och den största kon får oss att misstänka att något är i görningen. Det känns som om vi inte bör störa, och diskret smyger vi iväg åt ett annat håll. Längre fram stöter vi på ytterligare en liten grupp med älgar och en ensam individ. Det är gott om kungsfåglar i skogen, vi noterar två talltitor och skrämmer upp tre dalripor.
Dagen avslutas med svampsoppa och pannkakor, dataarbete och en liten whisky för jaktfalken.
Bertil och Peter (vid PCn).Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
söndag 2012-09-23, 21:25

Söndagen den 23 september 2012
Vaknade till en helt stilla om än något kylig (7 grader) morgon, så vi drar iväg som vanligt halv sex med goda förväntningar. Vattnet har sjunkit undan till 26 cm över normalvattenståndet, så i morgon ska vi kunna åtgärda nätplats 3, där det hårda vädret i förrgår natt knäckte den yttre nätstolpen. Vi har också börjat en ny ringserie på ett och halvor: 1ET040 i stället för gamla 1ER. Gårdagens märkresultat på 82 nymärkningar överträffades inte, utan det blev en jämn lunk med 15 nät och 35 nymärk; flest kungsfåglar och rödhakar (båda 11), ett par gransångare och en stilig varfågel, säsongens första, och väntad. Anmärkningsvärt inte en enda bergfink (som kontroll en) och bara en bofink.
Bertil gav sig på eftermiddagen ut på en promenad till rönnplatån i norr och hade en riktig rovfågeldag: två havsörnar, fyra sparvhökar och två fjällvråkar, medan Peter gick tillbaka till ringmärkarudden för att plocka havtornsbär, passade på att fixa en hallonefterrätt till Bertils goda fläskkorv, samt spanade in sex rastande sångsvanar, en ljung- och en strandpipare.
Dataarbetet är avklarat, internet funkar tack och lov (ack så frustrerande när det inte gör det som igårkväll, så nu (21:22) är det bara att säga God Natt!
Peter vid datorn, och BertilInsänt av Expedition Rödkallen - postludium
söndag 2012-09-23, 20:45

I morgon 24/9 står Rödkallen obemannad (på skådare) för första dagen sedan 7/9. Det känns lite tråkigt, då det denna sista dag var riktigt spännande där ute...
Morgonen började med förhållandevis svaga vindar från NO. Dimman kom och gick, liksom igår. Vi noterade ett tydligt inflöde av bl a Kungsfåglar, och dessa små flygande 6-grammare fortsatte att flöda in under förmiddagen. En TAIGASÅNGARE lockade från dungen i nordväst. Järnsparvar och flockar med Bo- och Bergfink rörde sig mot udden för sträckförsök. De senaste dagarna har vi även sett att trastarna stadigt ökat i antal.
Vi fick avbryta ringmärkningen redan vid 11-tiden, då nät och stolpar skulle plockas ned, och vårat hus städas. Skeppare Kjell transporterade oss sedan på ett säkert sätt till hamnen i Luleå.
Mellan kl 06-11 kunde vi ringmärka 103 fåglar av 12 arter, se "Svalan". Kungsfågel dominerade med 41 ex.
Totalt denna vecka fick vi sätta ring på 470 fåglar, bl a på honan BLÅSTJÄRT och de 4 TAIGASÅNGARNA.
Även fältobsen av DUBBELBECKASIN är minnesvärd.
Vi hade mycket trevligt tillsammans, såväl ute på ön dagtid, som i "stugan" på kvällarna. Vi är mycket nöjda med vår vecka och torde alla återkomma till denna pärla i Norrbottens skärgård!
//Jörgen, Martin, Lars, Sven-Erik och Staffan (vid tangentbordet)


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
söndag 2012-09-23, 14:26

Lördagen den 22 september 2012

22 september, höstdagjämningsdagen, började med väckning klockan 4. Jag skulle gå på dass vid halv fem tiden, då var det mörkt ute, hörde steg intill dasset – tände strålkastaren – då stod två älgar bara 10 meter från mig, det var morgonstarten. Ingen vind, 5 plusgrader, lite disigt, lite frost uppe på sandfälten, spången att gå på var jättehal, vi kom igång med märkningen vid 6-tiden, Eftersom Jon Hessman skulle åka båt med Rune redan halv åtta så kunde han bara vara med en och en halv timme. Peter och jag fortsatte fram till 13 i det sköna vädret. En underbar soluppgång fick vi se. Många märkningar idag, hela 82 fåglar och 3 kontroller. Det var vid niotiden som grönsiskorna flög in i nät 1 – hela 43 stycken. Det vart jobbigt för märkaren Peter. 10 sävsparvar och lite udda arter var trädgårdssångare, blåhake och järnsparv. Vid ett-tiden skrek Peter till, jag tittade uppåt ochbortåt udden,fick då se en stor rovfågel glida med vingarna rakt ut. Peter såg den på mycket nära håll i stort sett rakt över honom. Mörk, halvlång stjärt, handpennorna spretade, vingarna rakt ut när den glidflög, en örn mest sannolikt en mindre skrikörn. Häftigt. Under dagen kom Mats Linderlöv på besök och stannar i sin egen stuga över natten. En solskensdag i många bemärkelser. Bastu fick avsluta denna trevliga dag.
Dagbokskrivare är Bertil SchelanderInsänt av
lördag 2012-09-22, 20:59

Korrektion: Förvisso var gryningsljudet vackert (Järnsparv, Kungsfågel mm), men framför allt var gryningsljuset vackert... /SS


Insänt av Expedition Rödkallen
lördag 2012-09-22, 20:55

- "Expedition Rödkallen" går mot sitt slut. Igår fredag var det rätt blåsigt ute på Kallen, men vi hade ändå en fin dag med bl a observation av 2 TAIGASÅNGARE. 61 fåglar av 12 arter ringmärktes, se "Svalan".
- Idag lördag har det varit en helt fantastisk dag här ute i Luleås ytterskärgård. Vi vaknade till vackert gryningsljud och nästan vindstilla. Solen lyste fint under förmiddagen, men emellanåt kom en del dimbankar in över ön. Fortsatt vindsvagt hela dagen, med närmast bleke på havet.
Som vanligt steg vi upp vid kl 04.30. Efter frukost och övriga "nödvändiga" morgonbestyr drog vi upp till vår Södra Lundspets för sträckräkning och ringmärkning. Det var fullt ös direkt och redan första nätrundan plockades 25 fåglar för ringmärkning. Det fyllde på under förmiddagen och då vi stängde för dagen klockan 12.30 hade hela 126 fåglar av 16 arter ringmärkts. Bland dessa kan nämnas en TAIGASÅNGARE (veckans fjärde ringmärkta), en SVARTHÄTTA (ung hane), en GÄRDSMYG samt en TRÄDKRYPARE. Dominerande arter var Sävsparv, Bergfink och Kungsfågel.
Eftermiddagen ägnades åt "slöskådning" vid vår fina, hyrda bostad "Konferensen", där bl a några flockar sydsträckande SÄDGÄSS, en fet ung DUVHÖK-hona, en VARFÅGEL, några HAVSÖRNAR och ett par sydsträckande BIVRÅKAR kunde ses fint.
Imorgon bitti blir det åter uppstigning kl 04.30, för en sista morgon med skådning och ringmärkning. Oavsett resultatet av denna sista (sön)dag är vi nöjda med vår vecka på Rödkallen.
//Hälsar Lars, Sven-E, Jörgen, Martin och Staffan (som skrev)


  « Föregående 20       Nästa 20 »