Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Siv Wiklund <vassunda@glocalnet.net>
lördag 2012-10-27, 08:47

Tack för info:n!
Inte helt omöjligt alltså att det kan ha varit svarta svanar som jag såg. Annars slog det mig, vid närmare eftertanke, att det kanske bara var mörka ungar som såg svarta ut i skumrasket? Får hålla fortsatt koll.


Insänt av Lars Harnemo
fredag 2012-10-26, 13:53
Webbadress: http://sv.wikipedia.org/wiki/Svart_svan

Svart svan.
Det är rätt så ovanligt att se svart svan, men det sker nästan varje år. De betraktas som förrymda fåglar från djurparker etc.
På länken kan du läsa lite mer om dom. För ca en månad sedan sågs två ex i Gällivare.


Insänt av Siv Wiklund <vassunda@glocalnet.net>
torsdag 2012-10-25, 16:05

Bor vid kusten i Piteå. Tidigt i morse såg jag i kikaren två "svarta svanar" som simmade omkring bland övriga vita svanar och annan sjöfågel invid iskanten. Det var visserligen rätt mörkt ute och svårt att se bra, men de skiljde sig från mängden. Kan det vara möjligt att det var svarta svanar? Nån som tror sig veta?


Insänt av Elsa Rensfeldt
måndag 2012-10-22, 18:22
Webbadress: strandskatorna.panatet.se

"18/10 såg jag en HÄRFÅGEL hemma på vår gård i Mattisudden, Jokkmokk. Idag söndag har den också observerats i byn. Handlar troligt om omvänd flytt för den stackars orginella fågeln. Natten mot idag var det -14 grader."


Mail till Kuriren från Monica Sundberg Mattisudden


Insänt av Per Sandberg
söndag 2012-10-21, 10:07

Hej Göran och Lars!

Kan tillägga att jag såg en jorduggla samma vecka i Piteå; den 15:e ute vid Haraholmens djuphamn jagade den fram vid vägkanten och slog upp på en plogpinne en stund, tittade på oss i bilen innan den strax drog vidare.

Per


Insänt av Lars Harnemo <lars.harnemo@gmail.com>
lördag 2012-10-20, 18:56

Om sena jordugglor.....
Nästan varje år ses enstaka jordugglor i början av oktober i kustlandet. De ses framförallt ute i skärgården, troligen beroende på att bl.a. Rödkallen och Haparanda Sandskär hårdbevakas då.
Detta datum är dock bland de senaste under 2000-talet.


Insänt av Göran Norman <guran.norman@bahnhofbredband.se>
onsdag 2012-10-17, 16:24

Ute med hunden i kvarteret (Bensbyn Luleå). Plötsligt kommer en Jorduggla och flyger över (c:a 10m. höjd) jagad av fyra björktrastar. Är det inte lite väl sent på säsongen - nån som vet mer?


Insänt av Sonja Kuoljok <sonja.kuoljok @glocalnet.net>
onsdag 2012-10-17, 12:32

En grågås vistades igår på en gräsmatta vid Älvsborg, Jokkmokk. Bild finns på Svalan.
Det finns inga oktoberrapporter från LuL tidigare. Kan något sägas om ålder, ras?


Insänt av Staffan Sundin
måndag 2012-10-15, 12:55

Jovisst Kjelle! Hökuggla? Googla på arten och klicka på bilder, så kan du jämföra med din obs!
Det är en del Hökugglor i södra delen av Sverige just nu, t o m på Öland och i Skåne.
//MvH Staffan


Insänt av kjelle@vallnet.nu
måndag 2012-10-15, 10:56

hej har i dag fått besök av en stor vit uggla med fångränder på bröstet.
Plats någonstans i Vallentuna-
Är det något som intresserar?

mh
Kjelle


Insänt av Thore Alm
söndag 2012-10-14, 15:44

Härfågel i Kalix.
Chans att se en härfågel på området kring Björknäs herrgård ( 1 km SE Gammelgården)
Fågeln har varit stationär där sedan i fredags ,12 oktober.


Insänt av Tord Gustafsson
lördag 2012-10-13, 15:13

VINTERFÅGELRÄKNING
Idag genomförde jag årets första vinterfågelräkning vid Ormberget utanför Luleå. Ganska få arter (19) jämfört med fjolåret. Individmässigt dominerade talgoxen med 52 av 133 individer. En gråspett var särskilt roligt att få in på den sista punkten. Då rutten går mest genom barrskog så blev det inte så många trastar som det skulle ha kunnat bli i lite mer rönnbärsstinna marker. Björktrasten kom på tredje plats och gråsiskan fick en hedrande andraplacering.Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
fredag 2012-10-12, 17:07

Torsdagen den 11 oktober 2012

Vandrade iväg i gryningen till vår sista ringmärkardag på Sandskär för den här säsongen. Men det visste vi inte förrän kl 9 på morgonen då vi hade telefonkontakt med vår skeppare Rune. P g a det osäkra vädret och den vindstyrka som väntades under helgen aviserades hemresan till kl 15, samma dag! Det blev snabba ryck med nätdemonteringen på udden samtidigt som vi hade en del nät uppe. Det blev mest TALGOXAR, någon TRÄDKRYPARE och BLÅMES. De förväntade sidensvansarna och domherrarna som vi sett fastnade tyvärr inte i våra nät. Med visst vemod packade vi ihop och låste ringmärkarbodan. Städning och en lätt lunch innan även bevakningsstugan låstes och all utrustning packades in i båten som väntade i hamnen. Som en sista hälsning till alla säsongens ringmärkare, assistenter och praktikanter lyste solen över oss och ön när vi guppade iväg mot fastlandet.

Inger, Ulf, Magnus och Mats


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
onsdag 2012-10-10, 20:38

Onsdagen den 10 oktober 2012

En smal månskära kunde skönjas på en annars mulen himmel. Knappt sex grader varmt och svag vind. Nu börjar det bli riktigt mörkt när vi går till ringmärkningsplatsen. Dagens beting var att plocka ner näthissen och alternativnäten. Men först ringmärkning. Det blev en lugn dag med BLÅMESAR i topp. Totalt bara 17 st av 7 arter. Vi hoppas på de sidensvansar som samlas i träden, runt näten, inte i tyvärr. Idag kunde vi bla notera tre HAVSÖRNAR och en SPARVHÖK på obslistan. Värt att notera är att Mats satte nytt Sandskärsrekord på 60 meter då en DUVHÖK fastnade i näthissen. Trots snabb utryckning hann höken undan i snåren. Näten ser överlag riktigt fina ut efter denna säsong, några små hål här och där. Samtliga alternativnäten är nu nedtagna samt näthissen och de yttersta näten. Mats stannade kvar på udden för skådning och vi andra knatade till stugan för en sen lunch. Därför missade vi de tre TRÄDLÄRKOR som Mats obsade inte långt från ringmärkarboden! Detta firade vi med bastu och lite extra ström från elverket.

Inger, Ulf, Mats och MagnusInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
onsdag 2012-10-10, 16:26

Tisdagen den 9 oktober 2012

Regn. Fågelskådning bedrevs under taket på bastun vid hamnen. Alfågel, varfågel, bläsand, storlom och en enkelbeckasin var några av arterna. När regnet så småningom avtog gick vi till ringmärkarudden och några av näten var uppe kl 9. Förmiddagen var lugn. Fyra ringmärkta på tre timmar. BLÅMES, RÖDHAKE och KUNGSFÅGEL samt några kontroller. Vi påbörjade demonteringen av näten som ligger längst ut på udden samt rengöring av burarna innan vinterförvaring. Vid ett-tiden mörknade himlen och vi beslöt oss för att stänga för dagen. Då flög 10 BLÅMESAR in i 10:ans nät och ytterligare några TALGOXAR i 9:an. Det blev ett trasslande och pipande innan vi kunde avsluta med totalt 14 märkta fåglar och 6 kontroller, trots det ganska trista vädret med regnet hela tiden hängande i luften. Strömtillgången i stugan är inte den bästa och vi har svårt att komma ut på nätet när vi har vår gemensamma kvällsgenomgång. Efter en god middag och några riktiga rövarhistorier blåste vi ut ljusen och låste om oss ordentligt eftersom vi inte längre är ensamma på ön.

Inger, Ulf, Mats och MagnusInsänt av Folke Larsson <folke.larsson@fldbd.com>
tisdag 2012-10-09, 13:36
Webbadress: nej

En növäcka flög omkring på tomten idag. Den var inte still så det var svårt att se vilken av dom det var frågan om, men intrycket var att det var den sydliga. Är det fler som sett dom här i höst?


Insänt av Tage Holkvik <holkvik@spray.se>
måndag 2012-10-08, 21:38

Var ikväll upp c:a 2km uppströms Killinge och tittade på sångsvan. Började räkna dom ungsvanar jag såg och kom fram till 21st och utan att vara säker så känns det som det mesta jag någonsin sett vid ett enda tillfälle. När jag sedan räknar dom vuxna och kommer fram till c:a 48 då är jag i alla fall säker att jag aldrig upplevt någon större procent ungsvan. Men samtidigt är det lite av extremhöst och dom flesta svanar verkar ha dragit iväg eller kanske är dom i andra områden då vattenståndet kanske är 50cm över det normala i selet. Ett par hade 5ungar sedan fanns det par med 4,3,2 ungar. Men för den som vill se många ungar kan jag rekommendera att åka upp till Mella en bit upp efter älven från Killinge.


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
måndag 2012-10-08, 20:27

Måndagen den 8 oktober 2012

Vi gick i vanlig ordning till ringmärkarplatsen med hopp om att östliga rariteter , på grund av den gynnsamma vindriktningen vi haft de senaste dagarna, dimpt ner på ön. Ringmärkningen fick skjutas upp i ungefär en timme till följd av det ambivalenta vädret som skiftade mellan uppehåll och regn. Som tur var valde vädret att hålla sig till det senare under resten av dagen och ringmärkning kunde bedrivas som vanligt. Tyvärr gick vi bet på de östliga arter vi suktat efter under alla de kalla mornar vi tvingat oss upp men som kompensation fick vi 10 Stjärtmesar, roligt. Vid arbetet med att få ut dessa svepte en Blå kärrhökshona förbi. Kan även passa på att berätta att en älg hjälpt oss med stängningen av stationen genom att riva ner 7:ans nät.

Alla i personalen tog en välförtjänt siesta på eftermiddagen inklusive den idoga skådaren Mats. Kanske fick tröttheten till slut överhanden? Efter den sköna tuppluren vågade vi oss ut i det allt kallare vädret för att försöka få syn på den Jorduggla Mats observerade vid Västra Stadion igår. Olyckligt nog fick vi inte syn på den, men kanske att den uppenbarar sig imorgon? Då vädret är fortsatt mulet har vi tvingats köra elverket för att få någon ström i stugan.

Som en parentes och avslutning på dagens dagbok kan jag säga att vi har fått sällskap på ön av tre finska fiskare som bor i sin båt.

Vid pennan MagnusInsänt av Nina Wennberg <niaweg@hotmail.com>
måndag 2012-10-08, 07:59

Björkfors måndag morgon klockan 07.00 mulet som vanligt.
Dunk i husets gavelvägg, när jag tittar ut har sparvhöken just slagit en rönnbärskalaserande sidensvans. Så snabbt tar ett liv slut och ett annat får näring att fortsätta.


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
söndag 2012-10-07, 21:21

Söndagen den 7 oktober 2012

Vaknade till ett lätt duggregn och en vindstyrka på 12 m/s. Vi trotsade vädergudarna och gav oss iväg till märkarudden. Det märks att det dröjer längre och längre varje morgon innan det ljusnar. Idag kunde vi bara sätta upp hednätet och delar av A1:an. Något frusna kunde vi stänga ner näten strax innan 12 med 14 nymärkningar. RÖDHAKE och GRÅSISKA ”toppade” listan med fyra individer vardera. Dagen avslutades med en välförtjänt bastu efter de frusna timmarna ute på udden. När vi lade oss strax före kl 22 smattrade regnet åter på rutan.

Inger, Ulf, Mats och Magnus  « Föregående 20       Nästa 20 »