Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
onsdag 2005-03-30, 19:13

Rolf Gustafsson meddelade nyss att han har 1 SKÄRPIPLÄRKA vid Lövskatagrundet, Hertsöfjärden.

/AInsänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
onsdag 2005-03-30, 18:33

Hej! Märker nu när ugglorna går till att vissa redan i nuläget är så exalterade över allt hoande i markerna att OBS-sidans varningstext evad gäller vägbeskrivning till blivande/förmodade boplatser fortfarande bör beaktas.


Insänt av Roger Nordmark <roger.nk@telia.com>
onsdag 2005-03-30, 17:59

Hej.
Har varit ute på en lång tur på skidskaren i det underbara vädret i dag,morse. Det är frapperande trevligt att se alla färska sorkspår ( räknade till 40-talet olika spår och otaliga sorkuppgångar ) på skaren. Såg dessutom sork springa på snön vid två tillfällen. Vid ett tillfälle hörde jag ivriga varningsrop från ett par talgoxar. Jag närmade mig platsen. Tittar upp mot topparna. Rakt ovanför mig sitter den lilla SPARVUGGLAN med en sork i mungipan och tittar mig i vitögat. Månne sorkläget bäddar för ett bra uggelhäckningsår. Har börjat se och höra GULSPARVAR mer och mer. Dessutom revirjagade två FASAN tuppar varandra på ett fält. Såg också nässelfjärilen vid två tillfällen.
Mången räv på skaren, ja tro f-n med det skafferiet.
Nu drar jag ut på en kvällsjoggingtur.
Hörni på med skidorna och ryggsäcken i morgon!
/Roger Nk
Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
onsdag 2005-03-30, 15:06


Hej!

Ja, så var det dags för ännu en liten rapport från Piteå kommun. I dag onsdag 30/3 har jag stått vid Södra Armen igen, kl. 10.40-13.00. Vindarna från N och NV-sektorn hade säkert en viss dämpande effekt, men ändå finns följande att rapportera:

Kråkfågelsträcket var nog i full gång redan när jag anlände, men ändock hann jag räkna in 5 KAJOR och hyfsade 202 KRÅKOR mot norr. Ett svag men tydligt trutsträck pågick hela tiden, och det var f.a. GRÅTRUTAR som i smågrupper drog vidare mot norr. I mynningsområdet fanns, Haraholmen inräknat, ca 120 trutar av de 2 vanligaste arterna.

Av de något mindre fåglarna noterades bl.a. 1 STARE, 2 BOFINKAR, 6 GRÖNSISKOR och 1 GRÅSISKA, samtliga mot norr. Dessutom drog enstaka smågrupper med GULSPARVAR förbi.
I srandkanten passerade vid ett tillfälle 14 TALLTITOR makligt mot norr,ett flyttfenomen som jag har blivit varse först de senaste åren. (Den största vårgrupp av denna minskande art jag har haft i samma tåg, uppgick till cirka 30 ex. Tittågen är f.ö. oftast artrena.)

Vidare såg jag en kort stund 1 GRÅSPETT,som flög tätt över trädtopparna på motsatta sidan älven. (Spetten gav ett mer stationärt intryck.) Vid två tillfällen obsade jag en hane STENFALK, vilken på låg höjd drog fram i Armens omgivningar. Vid ett tillfälle obsade jag kort, som dagens andra rovfågelart vid Armen, 1 HAVSÖRN.

Dagens mest frustrerande "Detmåstehavarit"-obs bestod av 3 obestämda gäss som sträckte norrut över Bondön ganska precis 12.00. Sannolikt var det KANADAGÄSS, men i det flimmer som rådde på det avståndet får det stanna vid en sannolikhetsmässigt baserad bestämning...

Nu är de på gång!!!/ Hälsar gör Lars!


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
onsdag 2005-03-30, 11:55

Kors i taket! Eller snarare i staketet! Alldeles nyss rastade 1 SÄDESÄRLA på 1.div. hangarstaket inne på F 21:s flottiljområde. Extremt tidig obs! Fortsätter det så här har vi trädgårdssångaren här redan till helgen!

Dessutom sträckte ca 20 KRÅKOR åt nordost nära flygledartornet under förmiddagen - en del av det kråksträck som bl.a. Lars S talat om tidigare i detta forum.

/A


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
onsdag 2005-03-30, 08:20


Hej!

I går kväll, tisdag 29/3, gav jag mig ut på en ugglerunda i Piteå kommun (och ev.hamnade jag någon km in i Älvsby kommun!) mellan 20.30- 23.00. Jag lyssnade längs den ungefärliga sträckningen Dusstjärn, (i Sjulnäs)- Torrbergstjärn- Hötjärn- Strömsör- Krokträsk- Granträsk.
Optimala akustiska förhållanden gav sammanlagt 12 spelande PÄRLUGGLOR samt 2 d:o LAPPUGGLOR.

Under pågående tur fick jag sms från mina föräldrar i Bergsviken, Piteå kommun, som meddelade att en PÄRLUGGLA spelade nära korsningen Yrkesvägen-Raningsvägen. Kul med spel så pass centralt i byn!

I dag onsdag 30/3 kunde jag för ca 30 minuter sedan lägga in mitt femte kryss på (den smått famösa) sängrovfågellistan, då jag från liggande läge obsade 1 hona SPARVHÖK på grannens skorsten! (Den minnesgode vet att jag sedan tidigare har rapporterat om HAVSÖRN, FJÄLLVRÅK,DUVHÖK och TORNFALK på samma lista. Vad gör man inte för att få tillfredsställa sina listbehov...?)

Hälsar gör Lars, på Framnäsområdet i Öjebyn!


Insänt av Mats Bergquist <mats.bergquist@home.se>
onsdag 2005-03-30, 08:10

I går kväll, 29.3, besökte Ulf T, Roger S, Per N och undertecknad, den plats för HÖKUGGLA i Gemträsk som vi fått oss tilldelade av Anna A. och Susanne B. När skymningsmörkret tätnade alltmer, började ett par HÖKUGGLOR att höra av sig. Mest var det förmodligen honan som tiggde efter mat, men vi fick troligen också höra kvitter i samband med en parning. Vi satt på våra ryggsäckar mitt på vägen i minst en timme, men det enda vi fick höra var honan (förutom tre PÄRLUGGLOR och en SLAGUGGLA). Våra förhoppningar var emellertid att få höra hanens långa poande.

På förekommen anledning uppmanas alla som besöker hökugglorna att avvakta på behörigt avstånd. Ugglorna förväntas lägga ägg inom närmaste tiden och är av den anledningen störningskänsliga.
Mvh Ulf, Roger, Per och MatsInsänt av Tage Fjällborg <098051080@telia.com>
onsdag 2005-03-30, 07:52

Hej!
Nu har även staren kommit till Kaalasjärvi. Igår kväll sjöng sångsvanarna i älven.


Insänt av Herman Sundqvist <herman.sundqvist@sveaskog.se>
tisdag 2005-03-29, 19:24

Hej!

1 subad KUNGSÖRN kretsade en stund och sträckte sedan mot norr över Avan vid 3-tiden på tisdag em. Igår en SPILLKRÅKA vid Nottjärn i Avan.

Hälsningar Herman S


Insänt av
tisdag 2005-03-29, 19:23

Jag har fått ett nytt kryss ,en mindre hackspett besökte fågelbordet .

hälsn.Agneta H.
Kiruna


Insänt av Tomas Lindberg <mailtomas@yahoo.com>
tisdag 2005-03-29, 19:06

Under helgens solsken gjordes en skidtur efter åarna i syfte att hitta någon vårtidig bäver.Då vi passerade en av knipholkarna tittade plötsligt en nyfiken Pärluggla ut. Senare på kvällen gjorde vi en uggle tur runt infjärdensbyarna, 3st livligt spelande Pärlugglor, 1 Slaguggla och 1st Berguv.
Under dagens skidtur i skogen träffade jag på en spelande Tjädertupp som lyckats locka till sig en Tjäderhöna, lite tidigt kan tyckas det är ju fortfarande mars månad.


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
tisdag 2005-03-29, 14:32


Hej!

Idag tisdag 29/3 har jag stått vid Södra Armen, dvs Piteälvens mynningsområde utanför Pite havsbad, kl. 10.30- 12.30.

Tättingsträcket var magert. Endast enstaka DOMHERRAR och GULSPARVAR drog förbi, samt 1 GRÅSISKA. Då var det desto mer kråkfåglar: 3 KAJOR och 255 KRÅKOR sträckte förbi mot NO. (Fascinerande företeelse, detta kråkfågelsträck, och bara för några år sedan i princip förbisett...)

70-talet trutar av 2 arter uppehöll sig i omgivningarna. GRÅTRUT var i knapp majoritet före HAVSTRUT.

1 hane STORSKRAKE sträckte in och landade i vaken kl. 11.45. Dagens roligaste upplevelse var den hane STENFALK som dök upp söderifrån 12.05. Den snurrade runt ett tag över mynningsområdet, och tog sedan kurs mot en ö ca 1 km bort där den satte sig i en talltopp och spanade.

Hälsar gör Lars i Öjebyn!


Insänt av Jan Andersson <jan.andersson@edu.boden.se>
tisdag 2005-03-29, 14:24

Hur mycket sork finns det!!
Att vi just nu har ett rikt smågnagarår år väl de flesta bekant med. Förutsättningarna för häckningar av ugglor och andra smågnagarkonsumenter borde bli riktigt goda.
Ett exempel på detta fick jag ta del av igår. Min kompis Örjan Nordmark hade tittat till sina småfågelholkar och i en av dessa hade en sparvuggla lyckats lagra 51!! st skogssorkar.
Hur många människor man får in i en "Folkvagnsbubbla" har ju väl undersöks, men jag undrar hur många sorkar som ryms i en vanlig flugsnapparholk med 32 mm öppning?
Nån som vet!!!!
Hälsningar
Janne


Insänt av Håkan T
tisdag 2005-03-29, 13:51

1 st TOFSVIPA i Koskullskulle idag. Det börjar våras m.a.o.


Insänt av Rolf Gustafsson
tisdag 2005-03-29, 13:48

Jan Bergström på Degerövägen i Luleå har 3 STARAR vid sitt fågelbord. De dök upp den 27 mars där och sågs även den 28.3.
Jan har även lyckats videofilma en BERGUV i Hertsöområdet (mörkad lokal), en film jag fick se igår.


Insänt av
tisdag 2005-03-29, 12:32

Så var helgen slut i Oinkkastugan utanför Kiruna.
I fågelväg har jag skådat de vanliga vinterfåglar, som MINDRE KORSNÄBB, DALRIPA, och förståss fågelbordets vanliga gäster, TALGOXE, DOMHERRE, NÖTSKRIKA, LAVSKRIKA, LAPPMES, TALLTITA och STÖRRE HACKSPETT.
På annandag påsk ringde min syster, hon hade sett MINDRE HACKSPETT vid hennes fågelbord i Kiruna.
Eftersom jag inte haft förmånen att skåda denna hackspett, funderar jag nu på att ta semester och flytta in hos min syster, våldgästa henne med att dricka te och glo ut genom ett fönster.
Hem flyttar jag endast om jag lyckats få ett nytt kryss.
Kryssjägare Monika Berg.


Insänt av Roger Söderström <roger.sod@telia.com>
tisdag 2005-03-29, 11:37

Även jag gjorde en tur runt Boden igår kväll och resultatet blev följande:
SLAGUGGLA 7 spelande
LAPPUGGLA 1 spelande
SPARVUGGLA 3 spelande
PÄRLUGGLA 1 spelande
1 BERGUV sedd.

Idag på dagen 1 BOFINK, 1 MINDRE HACKSPETT i Övre Buddbyn, samt 27 GRÅTRUT och 11 STARE på Bodens soptippInsänt av Ulf P Eriksson <ulfpeson@bredband.net>
tisdag 2005-03-29, 07:18

Gjorde igår kväll 18:30-21:30 min för tredje gången lyssnarsväng i Ängesbyområdet, och återigen saknades de stora ugglornas röst, "endast" SPARVUGGLA och 3 PÄRLUGGLOR hördes! Hälsar Ulf P Eriksson


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
måndag 2005-03-28, 20:42


Hej!

Som många andra skådare, har även jag varit social under större delen av helgen. Påsken tillbringades till stor del i stuga i Bjursträsk, Luleå kommun. Emellertid hann jag både med en del smygskådande i förbifarten, samt en uggletur som var omöjlig att mörka...

Nämnda uggletur ägde rum igår kväll, söndagen 27/3. Mellan ca 20.00- 22.30 rörde jag mig i bil längs sträckan Bjursträsk- Rosfors -Klöverträsk -Pålsträsk, t.o.r, samt en lätt avstickare mot Holmträsk. På denna tur, som alltså utspelades i gränslandet mellan Luleå, Piteå och Älvsby kommuner, hörde jag sammantaget 1 SPARVUGGLA, 6 PÄRLUGGLOR och 6 SLAGUGGLOR. Av den sistnämnda arten hördes hannar på 4 lokaler, samt hane och hona på en femte lokal. Samtliga slagugglelokaler är kända sedan tidigare, och kan nog betraktas som "säkra". (Om nu något i livet är säkert...)

I övrigt har de senaste dygnen i Bjursträsk bl.a. inbringat 1 trummande SPILLKRÅKA, 1 TOFSMES och en aldrig sinande ström av MINDRE KORSNÄBBAR. Dessutom såg jag idag på eftermiddagen 1 BERGFINK vid ett fågelbord i Sjulsmark,Piteå kommun.

Hälsar gör Lars i Öjebyn!


Insänt av Staffan Sundin <Staffan.Sundin@nll.se>
måndag 2005-03-28, 20:39

Sporadisk skådning på Bastunäset i påsk har gett bl a 2 spelande PÄRLUGGLOR, spelande GRÅSPETT och dito SPILLKRÅKA.
Kort besök på soptippen, Öjebyn, idag 28/3 gav bl a en flock på 70 STARAR, ca 150 trutar (Grå- och Havstrut). Ytterligare ca 55 GRÅTRUTAR och 25 HAVSTRUTAR rastade vid s:a armen, Pitsund.
/Staffan


  « Föregående 20       Nästa 20 »