Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Thore Alm , Kalix
torsdag 2006-02-23, 21:35

Gråspett- i Kalix-Nyborg.
Två gråspettar har vistats I Kalix-Nyborg under eftervintern- jag kollade dem i dag,Även gråspett i Klinten, 2,5 - mil Norr Kalix (Erik Ståhle)


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
torsdag 2006-02-23, 20:44

Så var det dags för årets första uggleexkursion! Kollade och lyssnade av Hertsöområdet mellan kl.1645 och 1945 idag torsdag (mindre än 30 minuter av tiden tillbringades i bilen). Fina yttre förutsättningar - klart, vindstilla och 0-gradigt vid starten som sjönk till -7 vid hemfärd.

Det började bra. På första stoppet satt en LAPPUGGLA på sorkspaning. Sedan blev det genast mer slitsamt. En dryg promenad och timme senare lyckades jag till slut lura en SLAGUGGLA att hoa två gånger. Därefter var tystnaden bland skogens ugglor total, men skotrar, bilar, flygplan, hundar och industrier fortsatte att väsnas.

Var är alla spelande pärlugglor? Det brukar vara dem som man främst träffar på på Hertsön (förutom Rolf, Krister, Jan och andra skådarmullor)! Kanske säger pärlugglornas frånvaro något om tillgången på skogssork? Det blir intressant att följa utvecklingen på ugglefronten kommande veckor. Vi är ju trots allt bara i februari ännu. I mars kan allt hända...

/Andreas


Insänt av Sture Sandberg <utterman@algonet.se>
torsdag 2006-02-23, 08:19

Hade idag på morgonen vinterns första besök av GRÅSPETT , (hane)på Uggleg 14 i Piteå. Dagligen 6 SIDENSVANSAR som ser till att mitt frusna förråd av blåbär inte kommer att bli förädlade till sylt för egen räkning.


Insänt av Krister Jakobsson
onsdag 2006-02-22, 20:07

En HAVSÖRN höll till vid vaken, Hertsöfjärden vid 14.10. Satt på iskanten och hetsades av ett tiotal kråkor. Åt på något. Lättade efter en stund och flög in till vänster bakom Kalvholmen. Kunde ej åldersbestämma den.


Insänt av Krister Jakobsson
tisdag 2006-02-21, 19:54

Åkte en runda runt Persöfjärden-Mossabäcken idag. Lite aktivitet på fåglarna. 2 DALRIPOR och en visslande SPARVUGGLA vid Mossabäcken. Inga lappugglor visade sig. STRÖMSTAREN var kvar vid Gäddvik.


Insänt av Benny
tisdag 2006-02-21, 14:28
Webbadress: http://orre.mine.nu/graspettan/graspettan.htm

Hej.

Gråspetten var på besök idag igen. denna gång vågade den fram, så jag fick ett par, ganska usla, men dock bilder på henne.

http://orre.mine.nu/graspettan/graspettan.htm

//BennyInsänt av Krister Jakobsson
måndag 2006-02-20, 19:21

Jag kan meddela att STORSKRAKARNA låg i närheten av SKARVEN kl 08.30. Åkte en 15 km skidtur runt Kalvholmen och Hertsöträsket på förmiddagen. Såg 17 arter under turen bl a visslande SPARVUGGLA hitom Gräsöen, MINDRE HACKSPETT, TRÄDKRYPARE, 2 NÖTKRÅKOR och SPILLKRÅKA.


Insänt av Mats Bergquist <mats.bergquist@home.se>
måndag 2006-02-20, 18:06

Idag försökte Ulf Tenbäck och jag få korn på både storskarven och storskrakarna i Herstöfjärden. STORSKARVEN såg vi direkt från Lövskatagrundet, men att se någon mindre fågel därifrån var inte lätt pga all sjörök. Vi gjorde ett försök att nå vattnet via Kalvholmen, men tyvärr insåg vi att detta inte skulle lyckas utan allt för stor eskapader. Men från Gräsörenbron skulle vi väl ändå lyckas, men se icke - skarven sågs väl. Småningom skymtade vi en mörk and i dimman, och vi var nästan övertygade om att det var en gräsand. Under spaningen på det långa hållet i sjöröken, intresserade vi oss även för två andra prickar/stenar som kan ha varit skrakarna. Men att vara nästan säker duger inte för en fågelskådare, så vi var tvungna lämna de tre änderna oidentifierade. Däremot ser jag att Andreas sett både skrak och gräsänder i fjärden. Sånt é livet!

Hemma i Boden var KNIPAN kvar vid Reningsverket.

/Mats O Ulf


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
måndag 2006-02-20, 13:12

Mitt på dagen denna lediga måndag en tur kring Hertsön. Vid nedre matningen vid Hertsöträsk var det helt tomt på fågel. Vid den övre matningen sågs bl.a. 2 NÖTKRÅKOR samt 1 hona MINDRE HACKSPETT. I Hertsöfjärden rastar fortfarande 1 par GRÄSAND, STORSKARV och STORSKRAKE. Av ugglorna var varken sparv- eller hökuggla på humör att visa sig.

/A


Insänt av Lena Svanberg
söndag 2006-02-19, 16:22

Sidensvansar i en flock på ca 50 st mumsade gott på renspillning i Haparanda Sandskärshamn i helgen.
Renarna stödutfodras på Seskarö.


Insänt av
söndag 2006-02-19, 15:52

”Örnäsgubbarna” Jan Bergström och Rolf G Gustafsson körde ca 200 km med bil. Kall dag, runt -15, mest svag vind och lätt mulet. Största förtreten var att vi inte hittade igen gräsänderna vid SSAB: s industriområde. Inte heller lyckades vi få in tofsmes trots besök på flera goda lokaler. Ej heller lappuggla eller strömstare lyckades vi finna trots besök på goda lokaler.

Men vi såg 23 arter enligt följande (totalt 856 ex).

Kråka 244 ex
Korp 200 ex
Kaja 117 ex
Skata 90 ex
Nötkråka 4 ex
Nötskrika 2 ex
Gråspett 1 hona (+ 1 möjligen annan individ)
Större hackspett 10 ex
Storskarv 1 ex
Storskrake 1 par
Sparvuggla 1 ex
Hökuggla 1 ex
Domherre 12 ex
Grönfink 26 ex.
Gråsparv 7 ex
Pilfink 7 ex
Talgoxe 20 ex
Blåmes 10 ex
Talltita 15 ex
Svartmes 4 ex
Trädkrypare 2 ex
Tamduva 20 ex
Gulsparv 60 ex.

MVH
Rolf G Gustafsson
Jan Bergström


Insänt av Benny
söndag 2006-02-19, 14:46

En Gråspettshona i Abisko idag, KUL !

Väldigt blyg dock, vågade ej fram till talgbollen, men glodde suget...

//Benny


Insänt av Maiken Arvidsson <maiken.arvidsson@telia.com>
söndag 2006-02-19, 11:59

Viktigt angående Racet

Hej!
De som har mailat resultat från Racet uppmanas att kolla sina mailboxar. Vi har fått ett par rapporter som inte stämmer antalsmässigt så därför har vi sänt iväg förfrågningar till dessa.

Hälsningar
MaikenInsänt av Mats Bergquist <mats.bergquist@home.se>
söndag 2006-02-19, 11:32

Hej!

Ett på papperet starkt femmannalag i Boden började med studier av fågellivet vid Hemvärnshuset, Degerberget, klockan 08:00 den 18. Det mesta gick enligt planerna med nötkråka, lavskrikor och svartmes. Enda missen var gråspett, vilket skulle visa sig vara förödande för slutsumman. Färden gick småningom via de två gräsänderna i Trångfors mot flera ”säkra” lokaler för tofsmes. Damerna i baksätet muttrade högljutt om skickliga förrekare och frusna tår! På fjärde talgbiten fick vi äntligen napp på en tofsmes vid Motorstadion. Nere i älven vid Reningsverket låg i alla fall kniphonan för avprickning. För några dagar sedan sågs en kungsörn på en tågdödad älg söder om Sävast. Men det var då det – ingen örn idag. Trots att vi snurrade några varv på gatorna i Norra Svartbyn, blev vi långnästa av alla fasaner. Dock fick vi både gulsparv och pilfink. Nästa spaningsområde blev de gamla odlingsmarkerna på Snödmossen, SO Boden. Direkt fick vi syn på den efterlängtade lappugglan. Tur att några ”säkra” lokaler skötte sig! Naturligtvis åkte vi även till Lillträsket, där både lapp- och hökuggla setts dagen före. Men oturen höll tyvärr i sig och vi blev utan hökuggla. Vi offrade några kylslagna minuter utanför grinden på soptippen, men det blev bara värsta dippen… Kosan styrdes därefter mot norr och längs järnvägen i Buddbyn satt planenligt en sparvuggla. Klockan rusade iväg och vår artlista stod nästan still, så vi åkte den långa vägen till Ljuså. Där satt en strömstare på iskanten och två järpar kunde studeras på bekvämt håll genom takluckan. Klockan började gå ännu fortare och vi var utan kaja. Snabba ryck in till Boden igen och efter en del om och men hittade vi ett gäng samarbetsvilliga kajor i en björk.

Tyvärr räckte inte sju timmars idogt spanande till för vårat gäng att se gråspett, gråsiska (30 stycken har funnits på mitt fågelbord i flera veckor!), fasan, sparvhök, trädkrypare mm. Två av damerna försökte ”stringa” en hörd nötskrika, men då tre deltagare höll på med prasslande brödpåsar nödgas vi lämna den arten. Trots att laget var ”förstärkt” med tre damer, lyckades vi ändå inte slå något rekord, utan fick nöja oss med 24 arter. Möjligen skrämdes en och annan fågel på flykten av allt pladder från den kvinnliga trion om fröer, choklad, dåligt rekande, mm ;-) Dock var stämningen i laget mycket hög vid efterföljande sillmiddag, där alla höll med om att vi trots allt var bästa laget ;-)

Deltagare:
Lena Bondestad, Sanden
Sofia Gylje, Luleå
Sophie Ehnbom, Falsterbo
Roger Söderström, Torpgärdan
Mats Bergquist, Övre Buddbyn

/MatsInsänt av Staffan Sundin <Staffan.Sundin@nll.se>
lördag 2006-02-18, 22:53

"Piteskådarna" deltog, som vanligt, i årets vinterfågelrace. Vi fick ihop 29 arter mellan kl 08-15. Bl a kan nämnas MINDRE HACKSPETT och GRÅSPETT i Mats-Åke Bergströms trädgård i Norrfjärden. På samma plats även en SNÖSISKA. STRÖMSTAREN stod som vanligt på iskanten vid Harrbäcken.
På soptippen i Öjebyn fanns en STARE kvar. Vid försöksgården i Öjebyn fick vi in såväl DUV- som SPARVHÖK. Flocken SKOGSDUVA i Öjebyn har decimerats från 11 till 8 ex (pga duvhöken?). I centrala Piteå fick Lars ögonen på en BJÖRKTRAST, vid fågelbord. Hemma hos undertecknad fanns KOLTRASTEN som vanligt på plats. På Floragatan, i Munksund, fann vi äntligen ett par TURKDUVA. Ytterligare en SNÖSISKA på samma plats. Fullständig artlista kommer så småningom.
Vi är nöjda med resultatet, men imponeras ännu mer av Matthias insats på cykel...
/Hälsar Lars, Per och Johan Sandberg, samt Staffan


Insänt av Rolf G Gustafsson <rolf.g.gustafsson@telia.com>
lördag 2006-02-18, 18:11
Webbadress: http://hem.passagen.se/caprimulgus/index.htm

Se länk för bilder på hökugglan vid Hertsöträsket.


Insänt av Mattias Nordlund <zoloft72@hotmail.com>
lördag 2006-02-18, 14:29

Hej!

Startade dagens Tour-de-Luleå på cykel vid Nygårdsvägen, Hertsön där sparvisugglan satt fastklistrad i grantoppen kl.08.00.

Nästa stopp var Hertsöträsk med flax(!) på både gråspett-hona 08.17 samt inte minst en hökuggla 08.30 som mobbades av 5 nötkråkor(vid myren bortom den övre matningen)! Hökuggla har jag inte sett i Luleå Kn på många år så det gjorde det än mer kul att se mycket vackra fågelarten!

Promenerade med cykel på skoterspår (ibland är i a f oljudmaskinernas spår sköna...) till Hagaviken med nötskrika, tofsmes, trädkrypare 09.32 samt spillkråka i anslutning till knöppelåsen. Dagens enda korpar sågs här.

Vätskekontroll på Shell Hertsövägen.

Därpå avfärd mot gräsand (1hona + 1ex i dimman) storskarv samt storskrakarna som sågs mellan 10.32-10.58.

Skarven sågs mycket fint på ca 80m avstånd i medljus. Nu kunde jag se den bruna halsen och huvudet. Ryggen var adulttecknad men bröstet såsom Rolf beskrivit det tidigare. Bröstets teckning varierar troligen på hur uppruggad fågeln är?! Men visst verkar det vara en fjolårsunge.

Gulsparv, 12 pilfink samt 1 gråsparv i Svartöstan togs i farten.

Mål skulle ske ca 12.00 vid Gäddvikssundet. En viss försening, p g a tillfälligt luftutsläpp i däcken, samt missad kaja i Luleå C bidrog till att jag efter strömstare kl 12.06 nedanför EFS-gården fick avsuta med kaja i Hermelinsparken kl 12.38.

Vid Gäddvik såg jag 11.53 de två tofsmesar som håller till på fågelbordet vid cykelvägen vid avfarten mot sundet.

Inalles 27 fågelarter mellan 08.00 och 12.38.

För detaljer och antal så skriver jag in dessa i svalan till veckan pga tidsbrist just nu.

Sammanfattningsvis en dag med 261 fågelindivider observerade och mycket motion på köpet!

Mattias Nordlund, Luleå


Insänt av Ulf P Eriksson <ulfpeson@bredband.net>
lördag 2006-02-18, 13:55

Vinterfågelrace på Stadsön i Gammelstad, endast en kort vandring företogs och 8 ater noterades ; 4 SKATA, 2 KRÅKA, >10 TALGOXE, 2 BLÅMES, 5 GULSPARV, 4 GRÅSPARV, 10 PILFINK och 8 GRÖNFINK, ingen "bonusart" noterades i år, dåligt med matningar bland villorna! Hälsar Ulf P


Insänt av Ulf P Eriksson <ulfpeson@bredband.net>
lördag 2006-02-18, 08:29

Roligt att ni Anders G + Stefan H rapporterar från detta okända hörn av Sverige som både Arv + Arj kn är , bl.a fjällripan rapporteras ej årligen från dessa trakter, Spillkråkan likaså. Hälsar RRK Norra Lappland Ulf P Eriksson


Insänt av Anders Gustafsson
fredag 2006-02-17, 17:16

Fick en Gul prick på svalan för fjällripa.
Det är dock inte ovanligt i lågfjällen i stokkelandets övre delar. Men ser aldrig någon större mängd. Och alltid på topparna bland vindpinade stenar.
Blir lite mer Fjällripor när man korsar Pite-älv vid Volvo och går upp mot Arves toppar.
En kungsörn såg jag också (blå prick). Inte heler så ovanligt i Stokkelandet.
Och Järvspår förstås.
Mvh/-Anders


  « Föregående 20       Nästa 20 »