Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Lars Jonsson <ljon@egonet.se>
söndag 2005-04-17, 22:15

Hej, här i Hedsvedjan utanför Boden landade en HÄRfågel någon gång i September 2004, när den landade på vår tomt så förde den ett riktigt oväsen just vid landningen, den for mellan buskar och någon bild av fågeln fick jag ej, men saken är klar: En Härfågel var här hos oss.
Lars Jonsson
Snårväg 40 96144 Boden
0921 65380 0706619110.


Insänt av
söndag 2005-04-17, 20:44

Vilka vårdagar. Har besökt Umedeltat Sönnerstgrundet och områdena runt Umeå.
Hälsat de vanligaste vårfåglarna välkomna.
Har även sett och hört en Pss:ande MORKULLA.
Inatt blev vi väckta av min dotter som hörde en uggla utanför köksfönstret,
( troligen hornuggla) fick sedan sova med öppet fönster, huttrande och med öronen på helspänn.
Återresan till Kiruna, tog 14 timmar, p.g.av stoppet vid Alviksgården och BERGLÄRKAN, vi tackar så mycket för den.
Så nu är vi åter i Kiruna och grönfink,talgoxe.....
Monika BergInsänt av Sonja Kuoljok <sonja.kuoljok@alfa.telenordia.se>
söndag 2005-04-17, 20:19

Hej!
I eftermiddag såg Apmut Ivar en "ovanlig" fågel genom fönstret. En GRANSÅNGARE provianterade i grannens sälg, mycket lämpligt medan vi fikade vid köksbordet. Var? På Fågelvägen i Jokkmokk så klart!

Hälsn.Sonja


Insänt av Per Sandberg
söndag 2005-04-17, 19:34

Idag har det varit sparsamt med skådning då fastigheten krävt sitt.
På väg för att hämta ett släp hos mina föräldrar i Bergsviken, Piteå, kunde jag dock inte låta bli att kolla upp Storstrandsvaken från Hemlundasidan, vilket medför medljus mitt på dan, dock oftast med betydligt större avstånd till fåglarna.

Av räknade arter kan nämnas:
42 GRÅGÅS, 5 SÄDGÅS plus ytterligare några sovande ANSER-gäss,
100 (och då menar jag faktiskt etthundra exakt; ingen storleksordning blott!)SÅNGSVAN.

Någonstans på tjugotalet KANADAGÅS kom jag dock av mig då jag såg en sovande BRANTA-gås framifrån där det svarta bildade en rejäl "haklapp/buklapp" i svart, direkt pekandes på VITKINDAD GÅS. (Namnet känns f.ö. inte helt logiskt då KANADAGÅS också har vit kind. VITPANNAD hade kanske varit att föredra...)

Antalet kanadagäss blev däremot aldrig räknade, inser jag nu... mer behövs tydligen inte för att man ska komma av sig.(Påminner något om Hasse Alfredssons rösträknare som hunnit till "typ" 5364, när Fru Bengtsson knackade på för att höra om hon skulle servera en kopp te: "Nej tack, Fru Bengtsson."
-???!
"Fan, fru Bengtsson!"
"Ett", "Två", "Tre"...)

Däremot 420 SKRATTMÅS samt årsnyheter för mig i form av två SALSKRAKEhanar och ett par STJÄRTAND.

Tog vid middagstid en cykeltur runt Långnäs där 70-talet TOFSVIPA, en hona BLÅ KÄRRHÖK, sex SÄDESÄRLA, en DUBBELTRAST samt 10 ENKELBECKASIN; de senare i ett blött åkerområde, ingick i bekantskaperna.

Per Sandberg, Sjulnäs.


Insänt av Mats Bergquist
söndag 2005-04-17, 17:30

Tack för årets första drag i form av BERGLÄRKA, Mats W!!!

Bockar djupt gör Mats B m fl


Insänt av Stefan Lindberg <stefan.lindberg@edu.pitea.se>
söndag 2005-04-17, 16:50

Hälsningar från Jävre!

Istäcket på havsvikarna, Jävrefjärden samt Bunäsviken, börjar att tunnas ut. Så nu ska det inte dröja så länge innan sjöfåglarna anländer till Jävre. Var och tittade till i ån som går genom byn. Där låg det 2 Kanadagäss samt 2 Knipor. När jag gick tillbaka från ån och upp mot skolan så satt det en flock på 10 Bofinkar i en björk.

M.v.h Stefan Lindberg


Insänt av Jan-Olov J
söndag 2005-04-17, 13:22

200-gränsen nådd!!!

BERGLÄRKAN samt 10 VINTERHÄMPLINGAR vid Alviksgården gav de efterlängtade två kryssen!
/Jan-Olov JInsänt av Fredrik Spansk <93frs001@edu.lulea.se>
söndag 2005-04-17, 11:22

Jag glömde min e-post.


Insänt av Fredrik Spansk
söndag 2005-04-17, 11:20

Hej.

Idag nu på morgonen såg jag ca. 8 KNIPOR, ca. 18 GRÄSÄNDER, 1 SÅNGSVAN, 2 STORSKRAKAR, 3 GRÅGÄSS, 3 ev. SÄDGÄSS, 2 GRÅTRUTAR ca. 4 KANADAGÄSS och 1 JORDUGGLA i Örarna.


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
söndag 2005-04-17, 10:47

Just nu, söndag 17/4, på förmiddagen uppehåller sig 1 BERGLÄRKA på Alviksgården strax nordväst om cisternerna. Upptäcktes av Mats Williamson vid 9-tiden och fanns kvar åtminstone kl.1015 då jag lämnade platsen. Tack Mats för att du spred info om denna vackra (och rödlistade) skapelse!

/A


Insänt av Mats Bergquist <mats.bergquist@home.se>
söndag 2005-04-17, 07:30

Ugglor i skumrasket. I gårkväll 16.4, åkte jag hem från Gemträsk mot Boden och stannade till på några ställen för att få höra eventuella ugglerop. Vid Vibbybanken hade jag fått tips om en nyligen hörd hornuggla. Det jag såg i uggleväg var en trolig HORNUGGLA på en kraftledningsstolpe. Det var för mörkt (kl 21:15) för att arta ugglan genom tuben. På ”Vibbymyran” satt en JÄRPE på vägen 21:25. Vid Lillträsk stannade jag längs gamla vägdragningen utan att höra nåt`. Bara för att testa härmade jag en slaguggla några gånger och strax därpå, kl 21.50, kom en uggla flygande och försvann snabbt i mörkret. Det var ingen lappuggla, det såg jag, men var det egentligen var är osäkert (slaguggla?). Färden gick vidare och i strålkastarskenet kom en trolig HORNUGGLA över vägen i Buddbyn kl 22:15. För att få en ”säker” uggla denna kväll stannade jag till vid Rotlunda, Buddbyn, där en HORNUGGLA också ropade kl 22:25. Ytterligare några stopp blev resultatlösa, varför jag fick för mig att en ny plats för året skulle prövas, Strömsund, Buddbyn, och där hörde jag en förmodad hona av JORDUGGLA några gånger. Lätet (som kan bokstaveras ungefär ”veävv”) kom 100 meter ut från en gammal odling.

Ja, som vi redan vet är det ett bra uggle/sorkår i år och färder i kvällsmörkret kan ge många oväntade möten med diverse sorkjägare. Väl mött!

Hälsar MatsInsänt av Thore Alm. Kalix
lördag 2005-04-16, 19:37

Slaguggla och varfågel- i Kalix.
Lördags-em. gav bl.a slaguggla i björk
-trygg? och orädd. En varfågel i närheten -något år sen sist!
F.ö det "förväntade" grågäss. knipor. vipor.starar och n.ormvråk


Insänt av Lars Harnemo
lördag 2005-04-16, 18:06

Hej
Smet lite tidigare från jobbet igår för att göra en sista resa på vinterföret till stugan (Finnskäret, Luleå skärgård). Fantastiskt fint skoterföre, fast råkarna öppnar sig förrädiskt snabbt.
Ganska bra fågelliv även längst ut i skärgården. KUNGSFÅGEL, GRÅSISKA och VARFÅGEL blev nya årsarter. En BÄNDELKORSNÄBB flög omkring och Tord Söderman såg två HAVSÖRNAR.
På hemvägen idag åkte jag förbi Hertsöfjärden och såg bland annat SOTHÖNA, SKRATTMÅS, SILLTRUT, SALSKRAKE, ÄNGSPIPLÄRKA och BLÄSAND. Det fyller på med fåglar i området.


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
lördag 2005-04-16, 17:55


Hej!

Vill bara tipsa om att jag har lagt in både stort och smått fågelgodis på Svalan, godis från det senaste dryga dygnet...!/Lars.


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
lördag 2005-04-16, 17:34

God lördag!

Idag den 16/4 skådning kl.0700-1515 på fyra olika lokaler, i nämnd ordning Gräsören/Hertsöfjärden, Sunderby soptipp, Svartskatatornet/Ersnäsfjärden samt Alviksgården. En fin stilla morgon men frampå dagen måttlig V-NV-vind och på eftermiddagen regn- och hagelskurar. Trots allt anständiga +9 grader.

Vid Gräsören sågs bl a SKÄRPIPLÄRKAN som än en gång flög inåt fjärden. I omgivningarna sjöng bl a RÖDHAKE, KOLTRAST och SÄVSPARV.

På Sunderbytippen noterades ett svagt nordsträck av främst BOFINK, GRÖNSISKA och RINGDUVA. Generellt befann sig rätt lite fågel på tippen, nämnas kan en flock med 6 VINTERHÄMPLINGAR, 2 ÄNGSPIPLÄRKOR samt BJÖRK- och RÖDVINGETRASTAR.

I Ersnäsfjärden finns ännu bara några få, små vakar. Det hindrade inte 28 SÅNGSVANAR, 65 GRÅGÄSS, 5 KANADAGÄSS, 4 SÄDGÄSS, 75 GRÄSÄNDER och 5 KNIPOR från att rasta där. En del rovisar drog norrut, även om sträcket mattades av alltmer vid lunchtid. Jag protokollförde 2 BLÅ samt 2 BRUNA KÄRRHÖKAR, 1 ORMVRÅK, 1 SPARVHÖK samt 1 STENFALK. Mer stationära var 1 TORNFALK samt 1 DUVHÖK.

Avslutade vid Alviksgården där diverse skådare hopade sig. Ca 280 SÅNGSVANAR rastar nu i området, liksom 150 GÄSS och 400 SKRATTMÅSAR. Även blandade tättingflockar med t ex LAPPSPARV, SNÖSPARV, SÅNGLÄRKA och VINTERHÄMPLING obsades. 3 STORSPOVAR och minst 3 2K-RÅKOR vistas på fälten, och ovanför desamma svävade tvenne BLÅ KÄRRHÖKAR, dito TORNFALKAR, 1 ORMVRÅK samt 1 SPARVHÖK (som förföljdes av NÖTKRÅKA!). Fågelmängderna i Alvik motsvarar dagarna kring den 25/4 en normal vår. Vi ligger alltså klart före tidtabellen!

/A
Insänt av Jan-Olov Johansson
lördag 2005-04-16, 16:08

Årets första promenad till Gammelstadsvikstornet företogs i morse i flödande vårsol. Helt fruset nedanför tornet och endast antydan till öppet vatten mot E4:an begränsande fågelfaunan till 5 TRANOR, ett par vardera SÅNGSVAN och KANADAGÅS samt några RINGDUVOR vid viken. I skogen längs stigen var det desto livligare med massor av sjungande BOFINK, räknade inte men +20. Två obsar av KUNGSFÅGEL förgyllde en fågelfattig (jämfört med myllret i Alvik) men upplevelserik tur.
/Jan-Olov


Insänt av Tage Fjällborg <098051080@telia.com>
lördag 2005-04-16, 09:31

Hej!
2 sädesärlor satt på vedhögen och vippade på stjärten.
Kaalasjärvi


Insänt av Roger Nordmark <roger.nk@telia.com>
fredag 2005-04-15, 22:41

Hej.
Promenerade igenom ett BOFINKSBÄLTE idag em.i vårt område Sö.Boden. Rekord av revirsjungande BOFINKAR. Räknade till 40 talet ivriga BOFINKAR. Har aldrig varit med om en sådan sång under mina 25 år i samma område. Massor av GULSPARVAR i samma område. Beror det på travhästhanteringen i början av området - ni vet det där med havre i hästspillning. Dessutom många sträck av SÅNGSVAN ovanför oss. Hörde också TRANSÅNG i omgivningen. Obsade till råga på allt en ryttlande TORNFALK. SPARVHÖKEN jagade ovanför våra blottade huvuden i solen.
25st.TOFSVIPOR vid räddningsverket och också 5st.STARAR på fm. kl. 09.00
Fortfarande på jakt efter LAPPISEN.
Återkommer.
Ha de.
Roger - Sune.


Insänt av Dieke Sörlin
fredag 2005-04-15, 19:52

I onsdags 13/4 kom en RÖDHAKE till vår tomt på Stadsön i Gammelstad. Såg den idag igen.


Insänt av Andreas Livbom
fredag 2005-04-15, 18:47

Glömde bort att SKÄRPIPLÄRKAN var kvar vid Lövskatagrundet fredag kl.1645, varefter den flög söderut.


  « Föregående 20       Nästa 20 »