Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Lars Harnemo
tisdag 2005-04-26, 18:22

Hej
En lunchtur samt en after-work-tur till Hertsöfjärden/Gräsörenbron idag gav 2 SKRÄNTÄRNOR, 7 SKOGSSNÄPPOR, 4 STÖRRE STRANDPIPARE, 2 STORSKARVAR, 2 ENKELBECKASINER, 1 RÖDBENA samt en massa andra fåglar. Kul att småvadarna börjar anlända.


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
tisdag 2005-04-26, 16:47


Hej!

Har varit ute en kortare tur på förmiddagen, 26/4, i Piteå kommun. Vid vattenverket på Degeränget låg en halsringmärkt SÅNGSVAN som jag har rapporterat in till rätt koordinatör- ser fram emot svar!- och i Kappavaken i stan låg en hane SNATTERAND. I övrigt har jag lagt in resten på Svalan!/Lars.


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
tisdag 2005-04-26, 16:43

Tredje dagen i rad med eftermiddagsskådning i Alvik samt Gräsören. I förstnämnda område ohyggligt mycket gäss m.m. (bl a VITKINDAD GÅS och SPETSBERGÄSGÅS) samt 1 PILGRIMSFALK. Inga rovisar sträckte; däremot sågs en stationär obestämd ÖRN på mycket långt håll sydväst om Alviksgården.

I Gräsören har det kommit till lite vadare jämfört med igår. GLUTTSNÄPPA var ny art för lokalen för i år. 1 STORSKARV solade på en sten ute i Hertsöfjärden.

/A


Insänt av
tisdag 2005-04-26, 15:44

Hej!

1150 (nånting, kommer ej ihåg exakt) SÄDGÅS i Ersnäs/Alvik i morse.

560 (nånting) GRÅGÅS dito.

9 (1+2+2+2+2) SPETSBERGSGÅS, 1 VITKINDAD GÅS.

Samt allra mest (?) vetenskapligt intressant en halsmärkt GRÅGÅS som jag efterforskar ursprunget.

Mattias Nordlund


Insänt av Krister Jakobsson <krister.jakobsson@edu.lulea.se>
tisdag 2005-04-26, 12:04

Kort tur till Värmeverket och Gräsören i morse. Inget speciellt. En räv jagade gräsänder och gäss på Kalvholmen. Då jag kom hem satt årets första GRANSÅNGARE utanför husknuten och sjöng


Insänt av Roger Nordmark <roger.nk@telia.com>
måndag 2005-04-25, 21:38

Hej igen.
I kväll måndag kan man inte klaga på vädret, vinstilla,+8,blue skies. Vid 16.30 tiden (+12) på väg hem från jobbet sitter JORDUGGLAN på staketet till det i det närmaste nedlagda helikopterfältet spanande mot det fågeltäta dito. Vid Lillträsket uppträder BLÅ KÄRRHÖK, hanen och honan samtidigt vid flera olika tillfällen. Ser ett par GRÖNBENOR på markvätan.
Vidare på cykel till "mitt" omr. Vägen är avstängd och fågellivet ges fulla förutsättningar. Svetten lackar i ansiktet. Leran griper tag i mina feta cykeljul. Ikväll hördes det riktiga vårblåset framfört av STORSPOVARNA - lyckliga jag. Ser två GRÖNBENOR ännu en gång. Senare ser jag två SKOGSSNÄPPOR i dikesrenen. Parkerar cykeln, laddar tuben går ut på det vi kallar uggelfältet sätter mig på ryggsäcken, annat än att sitta på cykelsadeln puh!
Häller upp kaffet samtidigt som BLÅKÄRRHÖKSPARET gör entre´ till en sällan skådad kärrhökskväll. Jag satt där i drygt en timme, hade knappt tid att dricka mitt kalla kaffe. Kunde verkligen specialskåda dessa ekvilibristiskt flygande fåglar. Till råga på allt uppträdde de också framför en älgko med sin fjolårskalv. Sanningen att säga verkade älgarna mer intresserade av mig än av hökarna- konstigt? Blev inget varmt kaffe denna kväll. Senare ser jag TORNFALKEN. Jag tror att ett JÄRNSPARV par häckar i trakten. Skulle behöva konsultera Jan A.
På vägen hem hör jag RÖDVINGETRASTEN sjunga för första gången - sommartoner för mig. Ett par FJÄLLVRÅKAR minglar också i luften nära marken. Ser dem på kort avstånd.
/Nk.


Insänt av gunnar norlin <nirsans@telia.com>
måndag 2005-04-25, 21:37

så kom den!!! vem då?? jo.sädesärlan!! alltid lika "glad och pigg"!!! ingen sensation med att den har kommit,,,det har sälert många redan sett!! men i alla fall!!!


Insänt av Jan-Olov Johansson
måndag 2005-04-25, 21:13

Gräsören ikväll. Förutom de arter Andreas nämner nedan är även ett par SNATTERAND, en ENKELBECKASIN och två par STJÄRTAND noterbara.
/Jan-Olov J, i sällskap med Rolf G och Tord S.


Insänt av Tage Fjällborg <098051080@telia.com>
måndag 2005-04-25, 21:12

Hej!
2 st tranor passerade Kaalasjärvi i kväll, de flög mot väster.


Insänt av Roger Nordmark <roger.nk@telia.com>
måndag 2005-04-25, 20:48

Hej.
Här kommer en lö-sönd. rapport om fågellivet i Bodentrakten. 25 tal SVANAR och en massa KANADAGÄSS betar livligt på fälten i närheten av Bodens centrum. Ser också en flock STARAR. SPARVHÖKEN jagar i samma område d.v.s. omkring Torpgärdans travbana. På lörd. landade den första SPOVEN i "mitt" omr. Självklart så sjunger TOFSVIPORNA för fullt. TRANORNA trumpetar och har börjat dansa. Längre in i härligheten uppträder RÖDHAKAR,SÅNGLÄRKOR,
RINGDUVOR,GULSPARVAR,VARFÅGEL och de vanliga tättingarna. Ser sittande och termikuppgående FJÄLLVRÅK. En SPILLKRÅKA honan hackar på en plåt på en ledningsstolpe så att hela skogen dallrar.
Vid Lillträsket ser jag två BLÅ KÄRRHÖK (hanar) jaga samtidigt. SÄDESÄRLOR flocken, 40 tal är kvar på fälten.Det var där ni lyckliga såg berglärkan.
/Nk


Insänt av Patrik Bylund
måndag 2005-04-25, 19:53
Webbadress: www.abiskonaturum.nu

Underbart vårväder här uppe i Abisko. Och som på beställning dyker årets första SÄDESÄRLA upp vid Abisko Turiststation. Uppe på Sloahta såg jag 3 par FJÄLLRIPOR och totalt ett 20-tal SNÖSPARVAR.


Insänt av Staffan Sundin <Staffan.Sundin@nll.se>
måndag 2005-04-25, 16:52

Fantastiskt väder på förmiddagen med sol, +10 grader och bleke. Stod 2 timmar vid Småskärsudden (strax södar om Pitsund) och räknade ca 250 STORSPOVAR och 500 SKRATTMÅSAR som sträckte mot norr. Även ett flertal mindre grupper med SMÅSKRAKAR, SÄDGÄSS och TRANOR sträckte mot norr.
13 EJDRAR rastade och spelade högljutt (det kändes nästan som i Stockholms skärgård!). Dessutom rastade 4 SJÖORRAR och 4 TOBISGRISSLOR. En STENSKVÄTTA, hane, stod på stranden.
/Staffan


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
måndag 2005-04-25, 16:28

Hallå!

Jag upprepade måndagens eftermiddagsrunda och styrde till Alvik vid 13-tiden. Det fyller på främst med gäss men inget speciellt sågs än vad som noterats de senaste dagarna i flockarna. Rolf G Gustafsson och Ulf P Eriksson stod i kurvan och hade precis hittat 1 nyanländ GLUTTSNÄPPA när jag kom dit. Av rovfåglar sågs endast TORNFALK; sträcket var förvånansvärt obefintligt!

Vi träffade även på Pitetidningen som tagit sig till sin fina grannkommun för att göra ett repotage om vårens budbärare. Ulf gav dem en vägbeskrivning till Piteå och Storstrandsvaken (kör till E4-korsningen i Ersnäs och sedan höger), så att de skulle få möjlighet att fotografera fåglar på lite närmare håll än i Alvik, där hållen var lite långa utan digiscoping-utrustning.

Före definitiv hemfärd stannade jag till en stund vid Gräsören, Hertsöfjärden strax före kl.16. Riktigt trevlig skådning med mycket fågel och bra ljusförhållanden sydost om bron! Det börjar nu komma vadare, och vattenståndet är gynnsamt lågt. Sålunda sågs STORSPOV, SKOGSSNÄPPA, RÖDBENA, GRÖNBENA, STÖRRE STRANDPIPARE och STRANDSKATA. Av änderna gladde nykomlingarna - 6 VIGGAR och 1 hane BRUNAND - lite extra. 1 ad. HAVSÖRN kalasade på en död fisk, samtidigt hårt ansett av gamiga KRÅKOR. 1 SKÄRPIPLÄRKA flög omkring över området ett antal sekunder innan den drog sig sydostut.

/A


Insänt av Jan-Olov Johansson
måndag 2005-04-25, 13:31

Likaledes kort lunchtur till Persön. Vid rastplatsen +100 GRÅGÄSS, +10 SÄD- resp KANADAGÅS, 7 SOTHÖNA, tre KRICKA, +30 FISKMÅS kan nämnas. Vid pumstationen fortfarande fruset. Vid kraftledningen en bit in längs Ängesbyvägen kom en ung HAVSÖRN förbi.
/Jan-Olov J
(Det lär vara hett i Svartskatan nu, +1000 gäss enligt säkra källor)


Insänt av Lars Harnemo
måndag 2005-04-25, 12:41

Hej
En kort lunchtur till Hertsöfjärden gav bl.a. 1 par SNATTERAND (vid kurvan) 8 VIGGAR och 1 SKÄGGDOPPING. Det var mer livat bland alla fåglarna nu jämfört med tidigare och antalet har stigit.


Insänt av Thore Alm . Kalix
måndag 2005-04-25, 10:50

Det tar nån vecka för skrattmåsen att från Piteå runda Bottenviken och landa på Kalixälvens is.Kalix centrum. 36 ex."ramlade" ned från himlen till vaken nära Reningsverket i morse!
Sävsparvar-ett par- i älvens strandsnår!
Bra start på veckan-måndag 25 april.


Insänt av Krister Jakobsson <krister.jakobsson@edu.lulea.se>
måndag 2005-04-25, 09:20

Såg under en tur i lördagsmorse en JORDUGGLA som iilsket jagades av kråkflockarna, några LAPPSPARVAR och BLÄSGÅSEN i Alvik. På kvällen årets första SKÄGGDOPPING vid Gräsören.
Söndag morgon vid Gräsören årets första VIGGAR (4 st),1 STRANDSKATA och på vägen dit den första TALTRASTEN. På vägen hem hittade jag resterna av ett RÅDJUR (tjuvskjuten ?) alldeles i början av Hertsöträskvägen. Skalle, ben och inälvor. På ängarna längst ut på Hertsön sprang en råbock omkring med en blå plastpåse som hade fastnat på huvudet. På eftermiddagen vid Alvik 1 SKOGSDUVA. Vid Svartskatan 1 SPETSBERGSGÅS och 1 DUVHÖK som satt vid iskanten. På kvällen vid Gräsören årets första GRÖNBENA och STÖRRE STRANDPIPARE


Insänt av Tomas Carlsson <tomasz@whoever.com>
söndag 2005-04-24, 22:02
Webbadress: http://biphost.spray.se/tomas.c

Stod under tre timmar i det vackra vädret vid Storstrandsvaken och spanade. I vaken var SKÄGGDOPPINGEN en nykomling för året. I sträckväg var TRANORNA liksom i går de mest minnesvärda - 187 ex under den tid jag stod där. Däremot tunt med rovfåglar. I övrigt en sträckande SKOGSSNÄPPA och inte så få tättingar, bland annat syntes en hel del SÄDESÄRLOR på flykt mot norr, liksom en del RINGDUVOR och STORSPOVAR.
I Bergsviken en diskret 20-flock med SIDENSVANSAR. Har sett sidensvansar flera dagar i rad nu. De håller väl på med sin vårflyttning de också, men betydligt mer undanskymt än under hösten. De små flockarnas försynta läten drunknar nästan i all annan vårsång.


Insänt av Sture Sandberg <utterman@algonet.se>
söndag 2005-04-24, 19:22

Öppet vatten från Leskär in mot Bondöfjärden och Pitsundsarmarna sedan i tisdags (19/4). (Känns tidigt)Idag 24/4 såg jag 9 STORSKARVAR på Trutgrundet , Jävre -Brännland.


Insänt av Thore Alm , Kalix
söndag 2005-04-24, 18:42

Vilken skön söndag!24 april 2005
Skidor på morgonen i skärgården-cykel e.m-och fler fåglar än tidigare!
Bl.a har spovflockarna vuxit- 20-30 i ett par flockar-årets första stenskvätta i Gammelgården. Kalix och så en ung råka-ej svartkråka. som tipsats mig..och ärlor..och gäss..å..!!
ja, Ni vet!
Soliga hälsningar!
Thore Alm


  « Föregående 20       Nästa 20 »