Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Krister Jakobsson <krister.jakobsson@edu.lulea.se>
måndag 2005-04-25, 09:20

Såg under en tur i lördagsmorse en JORDUGGLA som iilsket jagades av kråkflockarna, några LAPPSPARVAR och BLÄSGÅSEN i Alvik. På kvällen årets första SKÄGGDOPPING vid Gräsören.
Söndag morgon vid Gräsören årets första VIGGAR (4 st),1 STRANDSKATA och på vägen dit den första TALTRASTEN. På vägen hem hittade jag resterna av ett RÅDJUR (tjuvskjuten ?) alldeles i början av Hertsöträskvägen. Skalle, ben och inälvor. På ängarna längst ut på Hertsön sprang en råbock omkring med en blå plastpåse som hade fastnat på huvudet. På eftermiddagen vid Alvik 1 SKOGSDUVA. Vid Svartskatan 1 SPETSBERGSGÅS och 1 DUVHÖK som satt vid iskanten. På kvällen vid Gräsören årets första GRÖNBENA och STÖRRE STRANDPIPARE


Insänt av Tomas Carlsson <tomasz@whoever.com>
söndag 2005-04-24, 22:02
Webbadress: http://biphost.spray.se/tomas.c

Stod under tre timmar i det vackra vädret vid Storstrandsvaken och spanade. I vaken var SKÄGGDOPPINGEN en nykomling för året. I sträckväg var TRANORNA liksom i går de mest minnesvärda - 187 ex under den tid jag stod där. Däremot tunt med rovfåglar. I övrigt en sträckande SKOGSSNÄPPA och inte så få tättingar, bland annat syntes en hel del SÄDESÄRLOR på flykt mot norr, liksom en del RINGDUVOR och STORSPOVAR.
I Bergsviken en diskret 20-flock med SIDENSVANSAR. Har sett sidensvansar flera dagar i rad nu. De håller väl på med sin vårflyttning de också, men betydligt mer undanskymt än under hösten. De små flockarnas försynta läten drunknar nästan i all annan vårsång.


Insänt av Sture Sandberg <utterman@algonet.se>
söndag 2005-04-24, 19:22

Öppet vatten från Leskär in mot Bondöfjärden och Pitsundsarmarna sedan i tisdags (19/4). (Känns tidigt)Idag 24/4 såg jag 9 STORSKARVAR på Trutgrundet , Jävre -Brännland.


Insänt av Thore Alm , Kalix
söndag 2005-04-24, 18:42

Vilken skön söndag!24 april 2005
Skidor på morgonen i skärgården-cykel e.m-och fler fåglar än tidigare!
Bl.a har spovflockarna vuxit- 20-30 i ett par flockar-årets första stenskvätta i Gammelgården. Kalix och så en ung råka-ej svartkråka. som tipsats mig..och ärlor..och gäss..å..!!
ja, Ni vet!
Soliga hälsningar!
Thore Alm


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
söndag 2005-04-24, 16:35

En runda till Alvik på söndagseftermiddagen i det strålande vårvädret. Mycket rastande fågel i området (samma artutbud som igår)men uruselt med nordsträckare förutom enstaka grupper med TRANOR. Blir nog bättre fart på sträcket i morgon med mer sydlig vind (idag nordlig).

Avslutade vid Gräsören där det fanns en salig blandning av arter såsom FISKGJUSE, KRICKA, SKÄGGDOPPING, JÄRNSPARV, MINDRE HACKSPETT (äntligen fick jag in honan som både visade upp sig och skrek i albården), STORSPOVAR i mängd, SKOGSSNÄPPA samt BD-läns första RÖDBENA för året.

/Andreas


Insänt av Glenn Bark <glennbark@hotmail.com>
söndag 2005-04-24, 16:18

Mitt bidrag till dagens inventering i Ersnäs slutade kl. 06.15, på vägrenen, på E4an vid Måttsund. Efter att avgassystemet rasat ner under bilen kunde jag, liggande på rygg med snöre och ståltråd, se hur två SÅNGSVANAR sträckte norrut över motorvägen. Efter att ha fixat till avgassystemet hjälpigt tuffade jag mycket sakta hemåt och fick avnjuta mitt termoskaffe i hemmets trygga vrå. Snöpligt slut på en tidig start på dagen... :-/

//Glenn


Insänt av Ingrid Sandahl <ingrid.sandahl@telia.com>
söndag 2005-04-24, 16:04

Ibland kan man väl få rapportera annat än fåglar? Under dagens exkursion mötte jag en BRUNBJÖRN som jag antar ganska nyligen hade lämnat idet. Jag skidade i skogen när jag fick höra ett obekant läte, snort snort snort. Jag blev inte så lite förvånad när nalle kom lufsande. Jag stannade och presenterade mig. Nalle stannade också en stund, men ansåg sedan tydligen att han behövde kolla mig lite närmare. Jag pratade lite högre med honom/henne och backade undan. Som närmast var den väl en 25 meter ifrån mig. Hann få några bilder, och på dessa ser man att björnen var noga med att ha träd mellan oss. Jag tror att det var en ung björn, för den var inte särskilt stor. Antagligen var den ensam, för jag korsade spåren lite senare och såg bara en uppsättning.


Insänt av Fredrik Spansk <93frs001@edu.lulea.se>
söndag 2005-04-24, 13:15

Hej.
Idag på Ökholmen i Brändön såg vi bl.a 4 TRANOR, 1 SÅNGLÄRKA, 1 FISKGJUSE, BLÅ KÄRRHÖK hane och hona, 1 HAVSÖRN och ytterligare en rovfågel som jag inte kunde artbestämma.


Insänt av Benny <benny@giron.mine.nu>
lördag 2005-04-23, 20:54
Webbadress: http://tarzzz.com

En ensam Järnsparv dök upp idag här i Abisko. Kul !


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
lördag 2005-04-23, 17:20

Hej!

Tillbringade tre eftermiddagstimmar efter jobbet i Alvik-/Ersnäsområdet. Kl.13-15 stod jag i Svartskatatornet och kl.15-16 vid Alviksgården. Medskådare var bl.a. bröderna Sandberg från Piteå.

Det var bra tryck i sträcket den första timmen, främst vad gällde TRANOR och GÄSS som i strid ström drog norrut, men många fåglar stannade även till för att rasta i området. När jag anlände till Svartskatan fanns 24 STORSPOVAR på plats. När jag for därifrån hade antalet stigit till 77, så det var ett tydligt inflöde.

Rovfågelsträcket var magert. Norrut sträckte 2 PILGRIMSFALKAR, 1 SPARVHÖK och 1 trolig FJÄLLVRÅK, medan 1 BRUN KÄRRHÖK, 1 SPARVHÖK och 1 DUVHÖK var mer stationära.

Kring Alviksgården rastade bland stora mängder Ansergäss bl a 1 BLÄSGÅS och 2 SPETSBERGSGÄSS, liksom ca 200 SKRATTMÅSAR. 1 BLÅ KÄRRHÖK samt 1 SPARVHÖK störde friden vid gården.

Totalt i Alvik-/Ersnäsområdet fick jag ihop till 780 GÄSS och 270 SÅNGSVANAR. Däremot bara några tiotal TRANOR. Många tranor har nog passerat idag utan att rasta.

/A


Insänt av Oscar Hansson Westerberg
lördag 2005-04-23, 16:51

Även i Bensbyn drillar STORSPOVEN,och under morgonen hade vi besök av en järnsparv.

Tjabba Oscar


Insänt av Fredrik Spansk <93frs001@edu.lulea.se>
lördag 2005-04-23, 11:10

Hej.

Nyss såg jag en troligtvis BLÅ KÄRRHÖK som kretsade över Örarna. Lite senare hörde jag 2 STORSPOVAR som lät sitt typiska läte.


Insänt av Jan Andersson <jan.andersson@edu.boden.se>
lördag 2005-04-23, 09:55

Direktrapport!!
Satt för tio min.sedan och pratade i telefon med svägerskan som var är i stugan på Tunnskär, utanför Båtskärsnäs. Jag frågade naturligtvis om vårfåglar, men hon tyckte det var mycket magert här ute i skärgården. Sen säger hon plötsligt: "Vänta nu hör jag en STORSPOV, va den störtar rakt ner i isen, nej det är två fåglar!! Men, nej, den andra är en PILGRIMSFALK, fy vad äckligt, nu börjar den slita i den stackars spoven, jag klarar inte av att se, vi får avsluta samtalet, jag ringer sedan"
Det var riktigt häftigt att följa Märtas direktreferat nästan life!
"Natur i lur" kanske man kan säga!!


Insänt av Örjan Spansk <orjan.spansk@telia.com>
fredag 2005-04-22, 20:42

En TORNFALK flög förbi vårt hus i Örarna idag. En annan kul sak är det JORDUGGLEPAR vi har vid vår gård. Hanen flyger på kvällarna runt och uppvaktar honan som svarar med sitt typiska skällande. Vi hoppas på en häckning inpå knuten.


Insänt av Fredrik Spansk
fredag 2005-04-22, 20:37

Årets första STORSPOV såg jag idag på eftermiddagen i Bensbyn.


Insänt av Nina Wennberg <nina.wennberg@edu.kalix.se>
fredag 2005-04-22, 15:16

"Uggla i mossen"
Den 11/4 ca kl 19.30 landade en stooor uggla i trädet på vår tomt i Björkfors. Den verkade spana in vår kanin som har varit lös hela vintern och skuttar fritt omkring på gården. Ugglan blev så närgången att jag gick ut och skrämde iväg den, men den var tuff och flyttade sig bara till trädet intill. När sambon kom ut med digitalkameran och "avfyrade" en blixt flög den iväg.Eftersom det var skymning och ugglan avtecknade sig i silhuett mot den ljusare himlen, kunde jag inte avgöra vad det var för sort.
Kan det ha varit en lappuggla?En berguv kan det inte ha varit för den har ju tofsar på huvudet och den borde ha avtecknat sig aningen kantigt mot himlen. Den här ugglan hade ett väldigt runt huvud???!!


Insänt av Rolf Lahti
fredag 2005-04-22, 15:15

2 SÄDESÄRLOR i Kuivakangas, Övertorneå idag den 22 april


Insänt av Krister Jakobsson <krister.jakobsson@edu.lulea.se>
fredag 2005-04-22, 09:25

En tur till värmeverket igår kväll gav en ad HAVSÖRN som jagade änder/fisk under ca 10 min. Alltid lika mäktigt. Inget speciellt ute vid Gräsören.
Gräsören i morse: 1 sträckande SNÖSPARV, 5 olika JÄRNSPARVAR och 4 RÖDHAKAR. Ett tiotal RÖDVINGE/BJÖRKTRASTAR mittemot Örnäsets kyrkogård.


Insänt av Jan Andersson
fredag 2005-04-22, 08:56

Hej!
Jag och Lennart Lidberg från Boden gjorde igårkväll en tur ner till Ersnäs-Alviksområdet. Kall nordlig vind gjorde att knappt en tätting syntes, däremot gott om stora "pippisar".
Totalsiffror för några arter blev:
Sångsvan ca 425 ex
Trana: ca 200 ex
Grågås: ca 240 ex
Sädgås: ca 250 ex
Kanadagås: ca 130 ex
Gräsand: ca 75 ex
Av roligare obs kan nämnas: 1 ex PILGRIMSFALK svepte på låg höjd över grisfarmen. 2 ex SKOGSDUVA rastade bakom svämmdammarna. 4 ex RÅKA (1 ad, 3ungfåglar). 1 ex DUVHÖK som satt mitt ute på ängarna vid "Klacken-kurvan", hade slagit ett kråkstort byte. " ex STJÄRTAND, 2 hanar av KRICKA, 4-5 ex TORNFALK samt 2-3 ex BLÅ KÄRRHÖK.
På hemvägen, vid 22-tiden flög en MORKULLA upp från vägkanten vid Lombäcken.


Insänt av Jan-Olov Johansson
fredag 2005-04-22, 08:48

Nordanvinden har gjort sitt, och det var i morse mindre fågel än för en vecka sen. En GRÅGÅS och en räv var ensamma på den fortfarande helt frusna Gammelstadsviken. Längs stigen fortfarande mycket BOFINK-sång, om än mindre eruptivt än för en vecka sen. SVARTMES, BLÅMES, TALLTITA och TALGOXE längs stigen gav vinterkänsla.
Men snart kommer våren!
/Jan-Olov J


  « Föregående 20       Nästa 20 »