Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Krister Jakobsson <krister.jakobsson@skol.lulea.se>
tisdag 2013-05-14, 19:25

upptäckte kl 15:30 från Ostibyvägen en rovfågel mot Ersnäs Ostängarna som hade ett gladlik flykt men det var något spom inte stämde med stjärt och teckningarna på vingöversidan. Åkte snabbt mot Ersnäs Ost och hittade den inte i första hand då tre fjällvråkar också flög i området. Efter ett par minuter lättade alla måsar och ljungpipare då fågeln lättade från björkskogen nere vid Aleån. Den flög längs Aleån ner mot fjärden men vände efter ett tag och tog sakta höjd och steg högre och högre rakt över mitt huvud. Ljuset var inte det bästa då kontrasten mot himlen var stor och den visade inte vingovansidan speciellt mycket. Har lagt ut 3 bilder på Svalan men har många fler. Jag får det till en SKRIKÖRN men MINDRE eller STÖRRE ?


Insänt av Lars Harnemo <lars.harnemo@gmail.com>
tisdag 2013-05-14, 00:07

Hej. Har varit ute ikväll tillsammans med Krister Jakobsson och och kontrollerat honorna vid två av de fyra häckningar vi hittills har av SLAGUGGLA. Den första, på Mulön strax norr om Luleå, var det en gammal bekant dam som villigt lät sig lyftas ut ur holken och kontrolleras. Hon häckade (troligen) där redan 2005. 2006 kom vi åt att ringmärka henne och sedan har hon häckat där 2007, 2009, 2010, 2011 och nu 2013. Jag tror att Roger Ripa har ett speciellt minne av henne då han fick en knockout av henne när vi skulle märka ungarna 2006.... Det var tre ägg i holken i år.

Nästa besök blev ute på Brändön. Vi har fem holkar där som jag pliktskyldigt kollat i en massa år utan att det varit något där. Men nu, ett nyupptaget hygge bredvid en av holkarna gav resultat. Det är påfallande ofta som slagugglorna börjar häcka i holkar som huggits fram. Bra eller dåligt.... Nåväl, hon var också ringmärkt, men inte av oss (vilket är det vanliga). Får väl svar från RC om vem som märkt henne men troligen Ove Stefansson i Boden som också ringmärker slagugglor. Hon hade också tre ägg vilket är en smula förvånande. Tre ägg tyder på rätt bra smågnagartillgång vilket man har svårt att tro på...
God natt / L


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
måndag 2013-05-13, 21:29

Måndag den 13 maj 2013
Idag började det dugga kl 05 och fortsatte fram till ca kl 09 då vi äntligen kunde ge oss iväg. Jobbade som planerat med nät 10 och 9 där det nu är någorlunda torrt på nätgatorna. Vi beslutade dock att inte sätta upp näten då regnet hängde i luften och mycket riktigt. Strax före 13 började det regna igen riktigt ordentligt, dessutom blåste det en del. Fördelen är väl att isen snart är ett minne blott och snön ute på udden smälter bort. Men istället skurade vi ringmärkarboden en tredje gång eftersom det Myrr vi strödde ut i höstas ”kletat” fast i hörnen. HAVSÖRNEN besökte oss idag också, bl a HAVSTRUT, RINGDUVOR, ENKELBECKASIN, SVARTVIT FLUGSNAPPARE och STENSKVÄTTA obsades. När vi äntligen vågade oss ut till hamnen visade faktiskt solen sig och vi skådade en stund. ÄNGSPIPLÄRKOR sitter i buskar och på tak runt vår stuga, liksom BERGFINKAR och SÄDESÄRLOR. Törs vi hoppas på en regnfri och fin dag imorgon då näten sprattlar av liv? Vi är lite skraja för älgkorna som smyger omkring i skogen med sina kalvar...Insänt av Jouni Ylipekkala
måndag 2013-05-13, 20:05

Storken var igår, 12. maj, i Torneå, men hade försvunnit senare på kvällen (innan jag hann se den...) flög kanske några hundra meter till den svenska sidan.

Stäpphökar finns också i Tornedalen, ca 30 observationer av minst 4 olika individer. Två av dem kunde skiljas med hjälp av färgen på iris. / Jouni


Insänt av Göran Norman <guran.norman@bahnhofbredband.se>
måndag 2013-05-13, 19:00

Jorduggla på födosök i Bensbyn med omnejd samt ett 40-tal förbiflygande brushannar (och honor med för den delen).


Insänt av Sonja Kuoljok <sonja.kuoljok@glocalnet.net>
måndag 2013-05-13, 18:15

Promenerade idag runt Talvatissjön i Jokkmokk och såg bl.a. årets första LÖVSÅNGARE. Just i slutet på promenaden fick jag syn på en mörkt gråaktig fågel som flyttade sig ganska snabbt i buskarna på en radhustomt. Den dallrade på stjärten varje gång den slog ned vilket gav rödstjärtsvibbar. Vidare lade jag märke till mörkare ögontrakt och brunaktig vingspegel innan den försvann. Just då blev jag inte riktigt klok på vad det var. Hemkommen konsulterade jag givetvis Fågelguiden och där fanns ju min fågel - SVART RÖDSTJÄRT 2 k hane! Efter att ha tittat på många bilder i Svalan är jag helt säker. Har eftersökt den senare i em men utan resultat. Äntligen ett nytt kryss!


Insänt av Lars Harnemo <lars.harnemo@gmail.com>
måndag 2013-05-13, 00:04

Jan-Olov skriver här nedan om en FJÄLLPIPARE som setts på ängarna nära Svartskatatornet. Jag åkte runt lite idag på em och såg att man bränt gammalt gräs intill. Där var det en fullkomlig invasion av fåglar. En bra bit över 100 LJUNGPIPARE, ännu fler BRUSHANAR, minst 5 SMÅSPOVAR samt andra fåglar höll till där. Dom höll på med att bränna fler ängar i närheten så området är nog värt ett besök.
Eljest tillbringade jag dagen på Stor-Fällberget med oändliga vandringar för att kolla slaguggleholkarna där. Men det blev dipp. Inga bebodda holkar där. Vi är nu uppe i 4-5 häckningar i år. Jag har ju gissat på 6-7 så jag får nog rätt ;-)


Insänt av Berith Isaksson <massagehanden.bi@gmail.com>
söndag 2013-05-12, 22:02

Hejsan
Nu har Svartvita flugsnapparen precis anlänt till oss i stugan!!!På en gång visar den intresse för holkarna vi har uppsatta.
Underbart och häftigt på en och samma gång.Om man betänker vilken flygsträcka denna lilla fågel åstadkommer för att komma just till oss här i Norr,då blir åtminstone jag väldigt ödmjuk.
Hälsningar Berith Isaksson


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
söndag 2013-05-12, 19:17

Söndag den 12 maj 2013
Äntligen en morgon utan regn, men dimman ligger tät över byn. Nu kl 19 har den lättat och vi har skådat en stund från nedre bastun. T o m solen har visat sig. Ett underbart ställe då isen ligger kvar men solen värmer mot väggen. Idag koncentrerade vi oss på hednätet, har förutom de ordinarie två satt upp ytterligare tre, tvärs över. Det är torrt och fint där. Inga buskar eller annan växtlighet är i vägen. Den nya placeringen av näten skulle glatt Mats B som ägnade många timmar åt spaning just där. De andra nätgatorna är tyvärr lite för blöta ännu, snön smälter fort och bildar ganska djupa pölar, vilket inte är bra om fåglarna hamnar i nedersta våden. Vi hade uppe fem nät några timmar men inga fåglar... i näten. Fr o m imorgon räknar vi med att köra ca 10 nät på fem platser. Det sedvanliga burområdet har inspekterats men är ännu helt tomt på vadare. Men på udden såg vi två KANADAGÄSS, en HAVSÖRN som dagligen patrullerar. Piplärkorna ökade markant idag och en KRÅKA jagade en stor DUVHÖK. Två RÖDBENOR flög omkring ivrigt varnande. Ute i det allt mer öppna vattnet (upp till 30 meter ut från stranden) ligger KNIPOR, BERGAND, STJÄRTAND, GRÄSAND och några GRÅGÄSS. Vår första HACKSPETT för säsongen hördes. Runt byn ökade markant mängden BO – och BERGFINK, en blandflock på ca 30 snurrar kring dassområdet, där det för övrigt fortfarande är en liten sjö, där änderna trivs. Efter lite städning, köttsoppa och disk, en välförtjänt kaffetår.Insänt av Jan-Olov Johansson
söndag 2013-05-12, 12:15

FJÄLLPIPARE på ängen mittemot stigen till Svartskatatornet, nära boningshuset. Obsades i morse 07:00 samt 11:00.
/Jan-Olov J


Insänt av Maria Müller <maria-muller@live.se>
lördag 2013-05-11, 22:54

Brun kärrhök flög sakta över vassruggarna i kväll. Rapport från Musorudden, Mulön


Insänt av Mats Bergquist <mats.bergquist@home.se>
lördag 2013-05-11, 19:55
Webbadress: http://www.kuriren.nu/nyheter/?articleid=6836193

Storken vid Uddgården, Siknäs.

För den intresserade går det att läsa på Norrbottens Kurirens nätupplaga om det oväntade besöket av en vit stork (se länken). Storken upptäcktes på eftermiddagen den 9.5 och rapporteras sedd senast på förmiddagen den 10.5. Det troliga är att storken fortsatte sin färd mot okända mål och idag, 11.5, sågs en vit stork vid Nedre Svartlå, längs Väg 97 mellan Boden och Harads. Med stor sannolikhet är det samma individ som setts. Dock gjorde jag och tre andra bodensare ett eftersök idag i terrängen vid Nedre Svartlå samt på båda sidor om Luleälven upp till Harads utan napp. Men det finns många undanskymda platser en stork kan gömma sig på, så den kan mycket väl vara kvar i trakten ett tag till.

Vårt eftersök belönades trots allt rikligt med en hane av en 3K STÄPPHÖK. Alltid något...

Hälsar Mats B


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
lördag 2013-05-11, 15:35

Lördag den 11 maj 2013
Dagboken blir inte frekvent eftersom vi inte kunnat starta märkningen. Ihållande regn, temp 1-3 grader och idag dimma. Sikten är begränsad, vi ser inte ens hamnen från stugan. Däremot är stigen ner till ringmärkarudden nästan snöfri. Ringmärkarboden är färdigställd för ringmärkarstart och burarna är i startläge. Bättre väder och mer kvitter i buskarna önskas. Idag såg vi DALRIPA, fortfarande helvita och ett lovligt byte för rovfåglarna, ett fåtal SJÄRTÄNDER har anlänt, STORSKRAKAR, och GRÅGÄSSEN kacklar nedanför bastun. Ringmärkarudden fick idag lite mer liv. Vi tror att 1:an, 4:an, 5:an och 6:an kan sättas upp inledelsevis. Bara det vill sluta regna! Tre MYRSPOVAR har siktats i dimman. En större flock BJÖRKTRASTAR kom idag. En hel del rävspillning på spängerna vilket inte lovar gott för de markhäckande fåglarna.Insänt av K-O Olofsson <kjelloveolofsson@gmail.com>
fredag 2013-05-10, 16:19

En Fiskgjuse besöker oss här i Örnabben återkommande var 3-4:e timma och spanar, ryttlar över dom grunda delarna av utloppet från Persöfjärden till havet.
Det finns hur mycket gädda som helst i ytvattnet just nu i deras lek, men antar att han gör bedömningen att han inte orkar lyfta med den storleken.
Hann få den på bild också.


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
fredag 2013-05-10, 12:58

Torsdag den 9 maj 2013
Onsdag startade vi ut med svävare från Seskarö. Seskaröborna visste att vi skulle komma så de hjälpte till med både i – och urlastning, samt tog hand om vår bil. Isen var sämre än väntat, öppet vatten på sina ställen samt drivis. Risk fanns att vi skulle bli ilandsatta öster om ringmärkningsplatsen. Men Anders kryssade oss förtjänstfullt fram ända till hamnen. När vi stod på stenpiren med all packning dök välkomstkommittén från Seskarö upp med hydrokopter. Bärhjälp, kaffe och nybakta bullar satt inte helt fel. De två första dagarna har vi ägnat oss åt att städa ut en smutsig stuga (inte i det skick vi själva lämnade den i oktober). Sedan sedvanlig installation och lite skådning. ORRAR spelar borta vid kyrkan, en stor SIDENSVANSFLOCK drog in över byn, minst 75-100, 1 stationär HAVSÖRN pendlar mellan Pauhu och islandet. SMÅSPOVARNA börjar inta sina revir på heden och genomför olika spelbeteenden. En ovanligt ljus BLÅ KÄRRHÖKSHANE jagade bakom länsstyrelsestugan. Turligen hade vi varit på skådarresa på Öland och såg samma dag flera olika hökar och lärde oss att skilja mellan arterna. Annars hade vi trott att det var en stäpphök. Ännu mycket magert med vadare, änder och sångare. Två ENKELBECKASINER spelar och nu när regnet äntligen lagt sig ska vi gå till ringmärkarudden och börja jobba med näten. Måste lägga på ett kol eftersom snön hänger i luften.


Insänt av Staffan Sundin
torsdag 2013-05-09, 22:19

Instämmer i det Mattias skrev. Just nu finns ett mycket bra läge att hitta ovanligare (och förstås vanligare..) fåglar längs Norrbottenskusten. Regnvädret har "tryckt ned" en hel del fågel. Vi såg idag "nedfall" på flera håll. Bl a finns en rätt stor mängd Tringa-vadare på lokaler som Persöfjärden, Ersnäsområdet, Möröbanken, Harrbäcksfjärden m fl lokaler. Ut och leta fre-sön, om ni har möjlighet!
//Staffan


Insänt av Mattias Nordlund
torsdag 2013-05-09, 21:18

Stäpphök

Sedan söndag 5 maj har det (som många redan vet) setts stäpphök i Avan.

Svalan är ju informationsmediet när det gäller vilka fåglar som setts i landet/länet. Men för de som inte sett kan det meddelas att det idag var två stäpphökar som jagade över markerna i Avan-området.

Jag var på plats, och även en stund efter hemkomst, osäker om det verkligen var två fåglar jag sett. Ff a ville jag se mina foton på dator och inte bara på kameradisplay för att se om den senast sedda fågeln (fotad vid T-korset Avan-Selet-Luleå kl 15) verkligen var så ljus som jag upplevde den på displayen och i fält. Och det var den.

Sålunda: En gammal hane som är väldigt ljus och en lite mer gråmelerad brunryggad yngre (stäpphöks)herre som är inne på sitt 3e kalenderår dvs född 2011.

Ta chansen ni som inte gjort det. Sätt er vid T-korset och vänta på stäpphöken. Fåglarna förefaller jaga i en cirkel Sandnäset-stenudden-avan (och antagligen mot Ubbyn samt ängarna söder om Avan som bara kan nås gående)

Snart häckar nog arten i länet!

Ps mycket annan fågel i området bl.a fjällgås, pilgrimsfalk, spetsbergsgås, lappsparv, småspov mm DsInsänt av Staffan Sundin
torsdag 2013-05-09, 19:14

Plötsligt händer det...! (del 3)
Vi korsade kommungränsen idag, efter rapporter om rara fåglar i Piteås grannkommun. Vi startade med Ängesbyns badplats, där vi träffade Peter Ö. Den rara bläsanden var ej synlig. Efter 1,5 timme beslutade vi att runda Persöfjärden via Vibbybanken. En BRUNGLADA sågs nära vägen, vid Södra Smedsbyn. Den åt på ett byte i luften. Då vi kom till Svedjen hittade vi omgående den Svarta svan som Rolf återfann igår. Medan vi tittade på svanen simmade plötsligt den AMERIKANSKA BLÄSANDEN in i tub-bilden. Det gick sedan bara några sekunder innan BRUNGLADAN (trol samma ex) dök upp precis ovanför svanen och bläsanden... vilken trio!
Vi for vidare till Avan, där en av de observerade STÄPPHÖKARNA (en 3K-fågel) dök upp.
Vissa dagar i fält ser man just ingenting. Men idag blev det en dag att minnas...en dag att komma ihåg...
/Sven-Erik, Thorbjörn och Staffan


Insänt av Göran Norman <guran.norman@bahnhofbredband.se>
torsdag 2013-05-09, 17:32

Ljungpipare, ett 40-tal rastande i Bensbyn på nyplöjda åkrar.


Insänt av Kjell-Ove Olofsson <kjelloveolofsson@gmail.com>
onsdag 2013-05-08, 23:02

Tack Lars, det är säkert rätt som du säger


  « Föregående 20       Nästa 20 »