Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Maria Müller <maria-muller@live.se>
lördag 2013-05-11, 22:54

Brun kärrhök flög sakta över vassruggarna i kväll. Rapport från Musorudden, Mulön


Insänt av Mats Bergquist <mats.bergquist@home.se>
lördag 2013-05-11, 19:55
Webbadress: http://www.kuriren.nu/nyheter/?articleid=6836193

Storken vid Uddgården, Siknäs.

För den intresserade går det att läsa på Norrbottens Kurirens nätupplaga om det oväntade besöket av en vit stork (se länken). Storken upptäcktes på eftermiddagen den 9.5 och rapporteras sedd senast på förmiddagen den 10.5. Det troliga är att storken fortsatte sin färd mot okända mål och idag, 11.5, sågs en vit stork vid Nedre Svartlå, längs Väg 97 mellan Boden och Harads. Med stor sannolikhet är det samma individ som setts. Dock gjorde jag och tre andra bodensare ett eftersök idag i terrängen vid Nedre Svartlå samt på båda sidor om Luleälven upp till Harads utan napp. Men det finns många undanskymda platser en stork kan gömma sig på, så den kan mycket väl vara kvar i trakten ett tag till.

Vårt eftersök belönades trots allt rikligt med en hane av en 3K STÄPPHÖK. Alltid något...

Hälsar Mats B


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
lördag 2013-05-11, 15:35

Lördag den 11 maj 2013
Dagboken blir inte frekvent eftersom vi inte kunnat starta märkningen. Ihållande regn, temp 1-3 grader och idag dimma. Sikten är begränsad, vi ser inte ens hamnen från stugan. Däremot är stigen ner till ringmärkarudden nästan snöfri. Ringmärkarboden är färdigställd för ringmärkarstart och burarna är i startläge. Bättre väder och mer kvitter i buskarna önskas. Idag såg vi DALRIPA, fortfarande helvita och ett lovligt byte för rovfåglarna, ett fåtal SJÄRTÄNDER har anlänt, STORSKRAKAR, och GRÅGÄSSEN kacklar nedanför bastun. Ringmärkarudden fick idag lite mer liv. Vi tror att 1:an, 4:an, 5:an och 6:an kan sättas upp inledelsevis. Bara det vill sluta regna! Tre MYRSPOVAR har siktats i dimman. En större flock BJÖRKTRASTAR kom idag. En hel del rävspillning på spängerna vilket inte lovar gott för de markhäckande fåglarna.Insänt av K-O Olofsson <kjelloveolofsson@gmail.com>
fredag 2013-05-10, 16:19

En Fiskgjuse besöker oss här i Örnabben återkommande var 3-4:e timma och spanar, ryttlar över dom grunda delarna av utloppet från Persöfjärden till havet.
Det finns hur mycket gädda som helst i ytvattnet just nu i deras lek, men antar att han gör bedömningen att han inte orkar lyfta med den storleken.
Hann få den på bild också.


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
fredag 2013-05-10, 12:58

Torsdag den 9 maj 2013
Onsdag startade vi ut med svävare från Seskarö. Seskaröborna visste att vi skulle komma så de hjälpte till med både i – och urlastning, samt tog hand om vår bil. Isen var sämre än väntat, öppet vatten på sina ställen samt drivis. Risk fanns att vi skulle bli ilandsatta öster om ringmärkningsplatsen. Men Anders kryssade oss förtjänstfullt fram ända till hamnen. När vi stod på stenpiren med all packning dök välkomstkommittén från Seskarö upp med hydrokopter. Bärhjälp, kaffe och nybakta bullar satt inte helt fel. De två första dagarna har vi ägnat oss åt att städa ut en smutsig stuga (inte i det skick vi själva lämnade den i oktober). Sedan sedvanlig installation och lite skådning. ORRAR spelar borta vid kyrkan, en stor SIDENSVANSFLOCK drog in över byn, minst 75-100, 1 stationär HAVSÖRN pendlar mellan Pauhu och islandet. SMÅSPOVARNA börjar inta sina revir på heden och genomför olika spelbeteenden. En ovanligt ljus BLÅ KÄRRHÖKSHANE jagade bakom länsstyrelsestugan. Turligen hade vi varit på skådarresa på Öland och såg samma dag flera olika hökar och lärde oss att skilja mellan arterna. Annars hade vi trott att det var en stäpphök. Ännu mycket magert med vadare, änder och sångare. Två ENKELBECKASINER spelar och nu när regnet äntligen lagt sig ska vi gå till ringmärkarudden och börja jobba med näten. Måste lägga på ett kol eftersom snön hänger i luften.


Insänt av Staffan Sundin
torsdag 2013-05-09, 22:19

Instämmer i det Mattias skrev. Just nu finns ett mycket bra läge att hitta ovanligare (och förstås vanligare..) fåglar längs Norrbottenskusten. Regnvädret har "tryckt ned" en hel del fågel. Vi såg idag "nedfall" på flera håll. Bl a finns en rätt stor mängd Tringa-vadare på lokaler som Persöfjärden, Ersnäsområdet, Möröbanken, Harrbäcksfjärden m fl lokaler. Ut och leta fre-sön, om ni har möjlighet!
//Staffan


Insänt av Mattias Nordlund
torsdag 2013-05-09, 21:18

Stäpphök

Sedan söndag 5 maj har det (som många redan vet) setts stäpphök i Avan.

Svalan är ju informationsmediet när det gäller vilka fåglar som setts i landet/länet. Men för de som inte sett kan det meddelas att det idag var två stäpphökar som jagade över markerna i Avan-området.

Jag var på plats, och även en stund efter hemkomst, osäker om det verkligen var två fåglar jag sett. Ff a ville jag se mina foton på dator och inte bara på kameradisplay för att se om den senast sedda fågeln (fotad vid T-korset Avan-Selet-Luleå kl 15) verkligen var så ljus som jag upplevde den på displayen och i fält. Och det var den.

Sålunda: En gammal hane som är väldigt ljus och en lite mer gråmelerad brunryggad yngre (stäpphöks)herre som är inne på sitt 3e kalenderår dvs född 2011.

Ta chansen ni som inte gjort det. Sätt er vid T-korset och vänta på stäpphöken. Fåglarna förefaller jaga i en cirkel Sandnäset-stenudden-avan (och antagligen mot Ubbyn samt ängarna söder om Avan som bara kan nås gående)

Snart häckar nog arten i länet!

Ps mycket annan fågel i området bl.a fjällgås, pilgrimsfalk, spetsbergsgås, lappsparv, småspov mm DsInsänt av Staffan Sundin
torsdag 2013-05-09, 19:14

Plötsligt händer det...! (del 3)
Vi korsade kommungränsen idag, efter rapporter om rara fåglar i Piteås grannkommun. Vi startade med Ängesbyns badplats, där vi träffade Peter Ö. Den rara bläsanden var ej synlig. Efter 1,5 timme beslutade vi att runda Persöfjärden via Vibbybanken. En BRUNGLADA sågs nära vägen, vid Södra Smedsbyn. Den åt på ett byte i luften. Då vi kom till Svedjen hittade vi omgående den Svarta svan som Rolf återfann igår. Medan vi tittade på svanen simmade plötsligt den AMERIKANSKA BLÄSANDEN in i tub-bilden. Det gick sedan bara några sekunder innan BRUNGLADAN (trol samma ex) dök upp precis ovanför svanen och bläsanden... vilken trio!
Vi for vidare till Avan, där en av de observerade STÄPPHÖKARNA (en 3K-fågel) dök upp.
Vissa dagar i fält ser man just ingenting. Men idag blev det en dag att minnas...en dag att komma ihåg...
/Sven-Erik, Thorbjörn och Staffan


Insänt av Göran Norman <guran.norman@bahnhofbredband.se>
torsdag 2013-05-09, 17:32

Ljungpipare, ett 40-tal rastande i Bensbyn på nyplöjda åkrar.


Insänt av Kjell-Ove Olofsson <kjelloveolofsson@gmail.com>
onsdag 2013-05-08, 23:02

Tack Lars, det är säkert rätt som du säger


Insänt av Lars Harnemo
onsdag 2013-05-08, 21:58

Hej Kjell-Ove
Kattuggla är extremt ovanlig hos oss här i Norrbotten. I dina trakter ses däremot jorduggla ganska ofta och uppträder på det sätt du beskriver. Jordugglan är lätt att förväxla med hornuggla som också finns i omgivningen. Jag skulle satsa på någon av dessa arter.
MVH / Lars


Insänt av Kjell-Ove Olofsson <kjelloveolofsson@gmail.com>
onsdag 2013-05-08, 21:12

Utmed Ica Örarna satt jag i bilen och tittade på en Uggla, som flög tämligen vilt med snabba svängar kring det trädbevuxna vattendraget som går ut i havet.
Den var medelstor och ganska rostbrun i olika partier på översidan, undersidan med inslag av ljusare fläckade partier.
Hade ingen kikare med mig men tror det kan ha varit en Kattuggla.


Insänt av Svea Skoglund
onsdag 2013-05-08, 17:58

Plötsligt händer det!
Så lyder en reklamfras för trisslotter, och i eftermiddag hände det plötsligt. I 37 år har jag lyft kikaren många hundra (tusen?) gånger mot spelande tjädrar.
Men i år tog det stopp....för ett känt stort skogsbolag hade trots kännedom om skogens värden avverkat hela grannskapet med uppväxtlokaler och spelplats, kört sönder en öringbäck och tom fällt ett antal grova lövträd med rödlistade arter på.

Har du hört den förut??

-Ja tyvärr, suck!

Kommer det hända igen?

-tyvärr mycket sannolikt!

Kommer du finna tjäder mm. i området?

-Kanske, om en sisådär 50-80år!


Insänt av Staffan Matti
tisdag 2013-05-07, 17:21

Årets första flock dvärgmåsar flög över Bodskatafjärden (Björkskatan, Luleå) i dag på förmiddagen.


Insänt av Lars Harnemo
måndag 2013-05-06, 22:57

För er som inte sett det så har det dykt upp en AMERIKANSK BLÄSAND ikväll vid "Badplatsen" i Ängesbyn. Det var Peter Öhman som gjorde upptäckten från sitt vardagsrumsfönster. Och jag hann dit!!!
Det ligger säkert kvar imorgon tillsammans med en massa bläsänder.


Insänt av Jan-Olov Johansson
måndag 2013-05-06, 21:53

BRUNANDen har intagit Mjölkuddstjärnen i Luleå. Plus förstås SOTHÖNS och diverse annat.


Insänt av Siv Wiklund <vassunda@glocalnet.net>
måndag 2013-05-06, 20:27

Erik: Tack för tips om Tornfalk, det kan stämma!
Insänt av Elsa Rensfeldt
måndag 2013-05-06, 16:44

Ev mindre sångsvan nedanför Malmuddsviadukten-Skurholmsfjärden. En ensam individ. Såg liten ut och hade mycket svart på näbben. Vore roligt att veta om det är en riktig obsevation om någon av er bor i närheten eller färdas förbi. kan kolla.Den sågs vid 16-tiden.


Insänt av Herman Sundqvist
söndag 2013-05-05, 21:25

Plötsligt händer det!
Så lyder en reklamfras för trisslotter, och i eftermiddag hände det plötsligt. I 37 år har jag lyft kikaren många hundra (tusen?) gånger mot adulta hanar av blå kärrhök/stäpphök. Det har alltid varit en blåhök. Det har faktiskt aldrig ens känts som nära. På Röbäcksslätten i början på 1990-talet stod jag på pass i kvällningen där stäpphöken hade kommit två kvällar i rad tidigare. Och på utsatt klockslag kom, en blåhök...
Förra våren larmade Mats B om en 2k hane som jag hann få se - tack Mats - men när det gäller stäpphök så är det ju en utfärgad hane man vill ha...
Och så, i eftermiddag: Sonen Frej säger att en blåhök flyger över åkrarna, just som vi ska äta. Jag svarar att vi måste kolla så det inte är en stäpphök, det måste man alltid göra. Och så ÄR det en Stäpphök!
Lyckan är total. Emmy hinner sin vana trogen få den på bild (kolla Svalan). Och innan kvällen är till ända har den passerat fem gånger! Så lik en blåhök och ändå så olik med sin omväxlande snabba flykt. Så självklar när det plötsligt hände!


Insänt av Monika Berg <monika@monikaberg.se>
söndag 2013-05-05, 20:58

SVARTVIT FLUGSNAPPARE i Kiruna


  « Föregående 20       Nästa 20 »