Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Rolf G Gustafsson
onsdag 2013-05-22, 19:28
Webbadress: www.sjaunjaape.se

NÄKTERGAL, 1 hane kort sång vid Nickbyn. Väster om E4 vid företaget som säljer "maskinvaror". Knappt 400 m V om E4. Hördes från området norr därom. Ej fullständig sång. Bara korta fraser av sången. Hördes mellan kl 03:08-03:13.


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
onsdag 2013-05-22, 18:45

Måndag den 20 maj 2013
Trots att solen sken var det inte alls lika varmt i luften idag som det varit de senaste dagarna. Vi hoppades på bra ”fågelväder” och när vi kom ut till udden låg dimman tät över stranden. Vattenståndet ligger på -35 och vadarna lyser fortfarande med sin frånvaro. Det blev ett klent resultat trots att vi hade näten uppe i sex timmar. Totalt sju fåglar, av fem arter, och en kontroll. LÖVSÅNGARE i topp med tre och en av varje av RÖDHAKE, BLÅHAKE, GRÅ FLUGSNAPPARE OCH SVARTVIT FLUGSNAPPARE. Den kontrollerade LÖVSÅNGAREN hade märkts sommaren 2009, hade samma vinglängd och nästan samma vikt! Efter alla sina resor till och från Afrika. I övrigt noterades SÅNGLÄRKOR, STJÄRTÄNDER, VIGG, STÖRRE HACKSPETT, SILLTRUT och SMÅLOM mfl. Genom fönstret såg vi just hur en flugsnappare lyckats överta holken som talgoxarna jobbat med i flera dagar. Efter en välbehövlig tupplur efter lunchen blev det skådning nere vid hamnen, men aktiviteten är låg även där. Nu är det lungt i byn också, bara vi och Mats kvar. Han eldade förtjänstfullt upp bastun så vi fick tvätta oss även ikväll.

Tisdag den 21 maj 2013
Morgonen och förmiddagen ägnades åt skådning i badviken, stadion och Aspskogen. Det är förvånansvärt glest med fågel och när vi läser rapporterna inifrån land kommer olika teorier upp. Kanske isen, kylen m m håller fåglarna borta härifrån och flyttstråken går närmare kusten. Rödkallen verkar ha haft samma erfarenhet under helgen. Inga sjöfågelsträck eller vadaransamlingar vid Pauhu och vikarna runt ringmärkarudden. Var är t ex alla trastar? Några få ex av BJÖRK- och RÖDVINGETRAST hörs men inte de mängder vi är vana vid. Efter två veckors arbete var det dags att lägga lite krut på inre tjänst. Motorsågskedjan filades och vedförrådet fylldes på, det kan fortfarande vara rätt nattkallt. Rapporteringen till Svalan och NOF har inte fungerat p g a datastrul men nu hoppas vi det ska funka igen.

Onsdag den 22 maj 2013
Vi startade ringmärkningen i härligt morgonväder. 11 nät och 22 burar ute. Burarna får vi placera lite grand på måfå p g a att det inte finns någon tydlig vattenlinje i den nästan torrlagda vattenviken. Även om vi inte fick någon fångst så var det en förbättring av vadarläget. Vi såg några MOSNÄPPOR, en liten flock KÄRRSNÄPPOR, RÖDBENORNA och GRÖNBENORNA fanns också på plats, och äntligen så uppenbarade sig en liten flock DVÄRGMÅSAR. En ensam KUSTLABB av mörk fas flög över området på morgonen. Vi näten var det synnerligen låg aktivitet, fem fåglar märktes och en kontrollerades. En misstanke som börjar finnas i våra huvuden är att näten syns väldigt tydligt nu när det inte finns något lövverk. De extra nät vi satt på heden runt hednätet har hittills gett bästa resultatet. Vi noterar att de är omgivna av relativt täta enbuskar. Slutligen kanske Ingers väntan är över för idag hördes en GÖKTYTA pumpa.
Inger och Ulf
Insänt av Sven-Erik Marklund <sem@beta.telenordia.se>
söndag 2013-05-19, 21:58

En fantastisk sommarvarm majdag då jag beökte Kartviken öster om Piteå. Numera får man ta sig dit genom en alskogsdjungel och stå med fötterna i vatten, men det var det värt med tanke på vädret och med tanke på fåglarna. Bl a brun kärrhök, fiskgjuse, förutom de vanligare vadarna även myrspov, mosnäppa, myrsnäppa. Förutom de vanligare simfåglarna såg jag även årta. Sammanlagt ett 40-tal arter i solskenet.


Insänt av Lars Harnemo <lars.harnemo@gmail.com>
söndag 2013-05-19, 19:32

Projekt Slaguggla.
Hej här kommer en färsk dagsrapport.
Vi har nu hittat 10 häckningar i år, men någon till dyker nog upp. Alla holkarna är inte kollade ännu. Häckningarna är ovanligt väl utspridda inom verksamhetsområdet och antalet ägg per häckning ligger på 2,6 vilket är skapligt.
Hälsningar / Lars


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
söndag 2013-05-19, 19:20

Söndag den 19 maj 2013
Ytterligare en dag med underbart väder. Fortfarande märkbart glest med tättingar. Det låga vattenståndet har frilagt hela viken vid nätplats 5, men inte en enda vadare syntes till där. Märkresultatet är fortfarande magert med 11 märkta fåglar, fördelade på sju arter. LÖVSÅNGARE, ÄRTSÅNGARE, FLUGSNAPPARE och SÄVSPARV för att nämna några. Vi hade även en del kontroller av fåglar märkta förra året. En PILGRIMSFALK jagade ett par gånger över udden och vid ett tillfälle passerade den nära en HAVSÖRN – en vacker syn. Ulf stötte en MORKULLA när han var på spaning bortåt Kajava. Istäcket började lösas upp på förmiddagen och stora isflak drev västerut. Det medförde att stugägarna skyndade hemåt innan ”västpassagen” stängdes av drivis. Kvällen avslutades med administration och en välbehövlig bastu.
Inger och Ulf


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
lördag 2013-05-18, 21:49

Lördag den 18 maj 2013
Härlig morgon, igen. Vi packade ryggsäckarna och hängde kikare runt halsen och slängde tuben över axeln och travade iväg mot Östviken. Vi hade beslutat att låta ringmärkarudden få ledigt idag medan vi ägnade oss åt att kolla läget i Östviken. På vägen såg vi FISKGJUSEN krets i skyn på jakt efter föda. Väl framme skrämde vi två älgar som klafsade iväg med stora kliv i vassen. Läget i viken var lugnt, nästan för lugnt. Men isen ligger fortfarande som ett tjockt täcke bara 150 meter från land. Enligt de båtburna som anlänt till ön under de senaste dagarna är östsidan helt ofarbar med båt. RÖDBENOR, GLUTTSNÄPPOR, KÄRRSNÄPPOR, GÖK och STÖRRE HACKSPETT obsades. Liksom två SKOGSSNÄPPOR, några GRÖNBENOR och en KUSTLABB drog förbi. Hyggligt, men inte den mängd vi förväntade oss. Överallt på ön hörs ENKELBECKASINER. Solen gassade precis hela dan och grillröken la sig tät över stugorna i Kumpula. Nu är det riktigt livligt i byn även om det fortfarande är knivigt att ta sig in i hamnen p g a isen. Somnar till radions sändning från Malmö, som kontrast till dagens fågellåtar.Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
fredag 2013-05-17, 20:29

Fredag den 17 maj 2013
På Norges nationaldag sken solen från tidig morgon till sen kväll. Klen skörd idag, tyvärr. Åtta märkta fåglar, varav fem LÖVSÅNGARE. Inget napp i burarna. Vi tog en tur till Pauhu och kollade läget där. Lika lite vadare som på ringmärkarudden. De flesta fåglarna ser vi på himlen eller hör i buskarna. Ett VARFÅGELPAR sitter och svärmar kring näten och vi fasar för när de blir sugna på något annat än varandra... Kring ett-tiden packade vi ihop nät och burar och gav oss av hemåt i gassande sol. Inatt blev vi väckta av röster (!) lite otäckt med tanke på att vi trodde vi var ensamma på ön. Men det var tre herrar som kom med båt för att fiska. Detta resulterade i att vi fick färsk sik att steka till middag. Under kvällen kom flera stugägare för att njuta av det fina vädret och pingsthelgen. Men fortfarande är det en hel del packis på östra sidan, ända in mot land, vilket minskar möjligheten för oss att se sträckande fågel. Fortfarande är det en hel del is att kryssa genom även på den västra sidan. Årets första myggbett noteras också samtidigt som vi även noterar årets första hussvala på ön. Nu har vi gått från vintriga förhållanden med snö och heltäckande is till ”högsommarvärme” med myggbett, flugor och svalor. Fantastisk upplevelse!
Inger och Ulf


Insänt av Monika Berg <monika@monikaberg.se>
fredag 2013-05-17, 14:57

En STENKNÄCK i Tuollovaara Kiruna.


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
torsdag 2013-05-16, 19:35

Torsdag den 16 maj 2013
Det var mycket riktigt kallt, men soligt. Det var med lätta steg vi gick ner till udden och hissade upp näten och satte ut burarna. På vägen dit hördes GÖKEN för första gången. Ett antal för oss nya årsarter obsades GULSPARV, FISK- OCH SILVERTÄRNOR, en KUSTLABB drog förbi ute vid isranden och för första gången denna säsong såg vi en VARFÅGEL sitta på vakt vid näten. Den vaktas i sin tur av assistenten Öhman. En STÖRRE HACKSPETT flög in i ett nät men trots en snabb utryckning smet den iväg. Den kraftiga sydvinden igår har tryckt isen närmare och studerar man SMHI:s iskarta så är det just här ett sammanhängande istäcke finns. På vissa ställen tornar drivisen upp sig. Det är inte på alla fågelstationer i Sverige man kollar vadarburar under överinseende av sälar. Tyvärr fick varken sälarna eller vi se några vadare i burarna idag. I näten fastnar få fåglar men ofta olika arter vilket gör det intressant. BUSKSKVÄTTORNA ringmärks normalt ca 10 st per år här ute, men nu på våren har vi haft flera kring näten, en märktes. Dessutom märkte vi en STENSKVÄTTA, en TRÄDPIPLÄRKA, fyra BLÅHAKAR och tre RÖDSTJÄRTAR. Det blev en solig och fin dag som avslutades med en promenad till Västra Stadion under bevakning av HAVSÖRNEN.

Inger och Ulf


Insänt av Danne <dannela2000@yahoo.se>
torsdag 2013-05-16, 12:24

svalan hälsade "sommaren" välkommen på ssab centralförrådet


Insänt av
torsdag 2013-05-16, 11:40

Eftersökt en viss dvärgörn 06.30-09.00 fr alviksgården-mörön. Nada, zero, zipp (i alla fulla fall vad gäller just dvärgörn :-)

Mattias Nordlund


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
torsdag 2013-05-16, 05:33

Onsdag den 15 maj 2013
Och regnade gjorde det hela natten, intensivt. När vi vaknade på morgonkvisten tittade vi ut genom fönstret och såg en grå himmel, dimma och en ringmärkt STORSPOV som spatserade omkring, ca 10 meter från stugan. Det var en blåsig och kall dag men vi lyckades ändå märka 10 fåglar av fyra arter. RÖSTJÄRTARNA tog ledningen före BLÅHAKE och SVARTVIT FLUGSNAPPARE. En SIDENSVANS märktes också, men var är alla andra sidensvansar som vi sett? Inget besök i burarna på hela dagen. Men vi själva hamnade i ”buren” kan man säga... Jag märkte en rödstjärt som smet ur min hand så jag stängde dörren till ringmärkarbodan och märkningen kunde avslutas. Men när vi skulle öppna dörren igen och gå ut hade trähaspen på utsidan på något märkligt vis fallit ner – vi var inlåsta. Har då aldrig hänt oss förr. Men Ulf tog en yxa och lyckades få haspen att ge vika. Nu är haspen fastspikad och vi är ute i friheten igen. Idag satte vi upp ett till ”alternativnät”, längs med spången till hednätet, ganska när bodan. Där fastnade faktiskt tre av RÖDSTJÄRTARNA och flera bofinkar som tyvärr lyckades smita innan vi hann fram. Imorgon ska det tydligen bli kallt, vi lägger på ett par klabbar i kaminen och säger godnatt.Insänt av Per Sandberg
torsdag 2013-05-16, 00:52

Hej!

Stod ikväll strax V om skolan på "stora vägen" (som leder till Svartskatan).

Höll så god "fast spaning" som jag kunde i sektorn NV till O mellan kl 16.35-18.30.

Ett visst sträck av rovisar pågick med bl.a. 4 fjällvråk och 2 ormvråk mot N-NV. Tre olika havsörnar sågs varav två på långt håll i NO; dessa kunde dock artas. Även en födosökande p-falk och en dito jorduggla sågs.
Hade ingen kontakt med någon direkt trolig kandidat, dock fanns någon "långhållsrovis"
i NO som inte kunde artas.

/Per


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
onsdag 2013-05-15, 19:07

Om det är någon som eftersökt DVÄRGÖRNEN så rapportera gärna det här på NOF-net eller på Svalan, även om det är med negativt resultat. Lyckas ni se den så meddela er till mig i realtid genom t.ex. ett SMS (tfnnr. 070-6886950). Det är många skådare från hela Sverige som är intresserade av att se örnen och är tacksamma för informationen för planering.

Tack på förhand!


Insänt av Staffan Sundin
onsdag 2013-05-15, 17:47

DVÄRGÖRNEN var kvar i morse!
Vi var 6 pers (Lars S, Sven-Erik S, Stefan H, Torbjörn B, Peter N samt undertecknad) som träffades vid Ersnäs skola kl 07. Vi tänkte att örnen kanske valt nattkvist i dungen längs Alån, eftersom Krister igår e m såg Dvärgörnen tillfälligt sätta sig där. Och mycket riktigt, vid ca kl 07:40 lämnade den dungen och började kretsa i området, d v s strax ost om E4:an. Vi fick fina obsar, innan den styrde mot Alviksgården och därefter vek av mot norr. Vi såg den på några km håll och sedan började den åter flyga mot oss. Efter ca 50 min valde den dock att sätta av i aktiv flykt mot Måttsund. Vid det laget har även bl a Andreas L och Jan B fått se örnen.
Vid ca kl 09:25 ser Stefan H och undertecknad Dvärgörnen igen vid Kallax hamn, där den cirklar en stund över dungen norr om strandängen, för att sedan flyga vidare mot NO mot flygplatsen till.
Det finns nog trots allt en god chans att örnen finns kvar i området. Det kan för intresserade vara värt att stå nedanför Ersnäs skola även imorgon bitti.
Med ledning av den satellitförsedda Större skrikörnen "Tönn" har vi sett att det inte verkar så ovanligt med långa utflykter dagtid, för att sedan återkomma till nattkvist i samma område.
/Hälsn Staffan


Insänt av Göran Norman <guran.norman@bahnhofbredband.se>
onsdag 2013-05-15, 16:09

Nu har ladusvalorna med ljumma vindar anlänt till Bensbyn (Luleå)med omnejd. De får vara på sin vakt - en jagande tornfalk har dem inom synhåll hela tiden. Extra grattis till Krister för dvärgörnobset!!


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
tisdag 2013-05-14, 21:40

Tisdagen den 14 maj 2013
Vi trotsade det lätta duggregnet på morgonen och hälsade som vanligt på byns hare innan vi travade iväg. Innan vi var framme på udden var regnet som bortblåst och vi öppnade de nio nät som vi hittills satt upp. Testar hur mycket vi hinner med på två. Dagens första fågel var ett återfynd, en ÄRTSÅNGARE, märkt sommaren 2011. Vi hade försökt gissa vilken som skulle bli den första fågeln och blev lite förvånade att det var just en ärtsångare. Fågeln satt i ett av de nät vi satt upp på tvärsan, ovanför hednätet. Det var där de flesta av dagens endast sju MÄRKTA fåglar satt. Totalt fem arter, TALGOXE, BOFINK, RÖDSTJÄRT, SÄDESÄRLA och en VIDESPARV. En LÖVSÅNGARE som märkts i höstas kontrollerades också. Trots dagens klena resultat tror vi det blir bättre, det kvittrar mer och mer i buskarna och vi både ser och hör ÄNGSPIPLÄRKA, TRÄDPIPLÄRKA, RÖDSTJÄRT och LÖVSÅNGARE. Vi väntar också på att få ett nedfall av BLÅHAKE. Både RÖDBENA och GRÖNBENA syntes idag och snart har vi dem nog i burarna. Ett KÄRRHÖKSPAR har blivit våra husfåglar vid ringmärkningsboden. Honan lyfter varje morgon från samma ställe och först då vi är ganska nära henne. Vi ska hålla paret under observation. Isranden är nu ganska långt ut och i går kväll försvann den landnära isen under loppet av någon timme. I sydöst från Kajava, sydön, ligger drivisen ganska hårt ända in mot land. Innan kvällens bastubad skådade vi ett SKEDANDPAR genom fönstret, dagens ”varmaste” observation. Nu regnar det igen.Insänt av Staffan Sundin
tisdag 2013-05-14, 20:21

Grattis Krister! Vilken stänkare!
Känner lätt frustration, då jag tror det var denna fågel som passerade Näset på långt håll förra veckan...särskilt efter att ha sett dina bilder.
Det blir hårdspan i Ersnäs/Alvik imorgon! Chansen bör vara god att den finns kvar i området, särskilt med tanke på att den sågs så sent som 15:50.
Ut och leta, ni som har möjlighet! Vi blir åtminstone 3 pers från Pite...
/Med vänlig hälsning Staffan


Insänt av Krister Jakobsson
tisdag 2013-05-14, 19:33

Tack för hjälpen med bestämningen Mattias. Det gör ju observationen ännu roligare än om det "bara" varit en skrikörn. Jag har fler bilder där man tydligt ser de vita fläckarna på vingfästet.


Insänt av
tisdag 2013-05-14, 19:27

Krister; det är en dvärgörn.

Grattis! 2a fyndet i länet.

Mvh / Mattias Nordlund


  « Föregående 20       Nästa 20 »