Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av
torsdag 2013-05-16, 11:40

Eftersökt en viss dvärgörn 06.30-09.00 fr alviksgården-mörön. Nada, zero, zipp (i alla fulla fall vad gäller just dvärgörn :-)

Mattias Nordlund


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
torsdag 2013-05-16, 05:33

Onsdag den 15 maj 2013
Och regnade gjorde det hela natten, intensivt. När vi vaknade på morgonkvisten tittade vi ut genom fönstret och såg en grå himmel, dimma och en ringmärkt STORSPOV som spatserade omkring, ca 10 meter från stugan. Det var en blåsig och kall dag men vi lyckades ändå märka 10 fåglar av fyra arter. RÖSTJÄRTARNA tog ledningen före BLÅHAKE och SVARTVIT FLUGSNAPPARE. En SIDENSVANS märktes också, men var är alla andra sidensvansar som vi sett? Inget besök i burarna på hela dagen. Men vi själva hamnade i ”buren” kan man säga... Jag märkte en rödstjärt som smet ur min hand så jag stängde dörren till ringmärkarbodan och märkningen kunde avslutas. Men när vi skulle öppna dörren igen och gå ut hade trähaspen på utsidan på något märkligt vis fallit ner – vi var inlåsta. Har då aldrig hänt oss förr. Men Ulf tog en yxa och lyckades få haspen att ge vika. Nu är haspen fastspikad och vi är ute i friheten igen. Idag satte vi upp ett till ”alternativnät”, längs med spången till hednätet, ganska när bodan. Där fastnade faktiskt tre av RÖDSTJÄRTARNA och flera bofinkar som tyvärr lyckades smita innan vi hann fram. Imorgon ska det tydligen bli kallt, vi lägger på ett par klabbar i kaminen och säger godnatt.Insänt av Per Sandberg
torsdag 2013-05-16, 00:52

Hej!

Stod ikväll strax V om skolan på "stora vägen" (som leder till Svartskatan).

Höll så god "fast spaning" som jag kunde i sektorn NV till O mellan kl 16.35-18.30.

Ett visst sträck av rovisar pågick med bl.a. 4 fjällvråk och 2 ormvråk mot N-NV. Tre olika havsörnar sågs varav två på långt håll i NO; dessa kunde dock artas. Även en födosökande p-falk och en dito jorduggla sågs.
Hade ingen kontakt med någon direkt trolig kandidat, dock fanns någon "långhållsrovis"
i NO som inte kunde artas.

/Per


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
onsdag 2013-05-15, 19:07

Om det är någon som eftersökt DVÄRGÖRNEN så rapportera gärna det här på NOF-net eller på Svalan, även om det är med negativt resultat. Lyckas ni se den så meddela er till mig i realtid genom t.ex. ett SMS (tfnnr. 070-6886950). Det är många skådare från hela Sverige som är intresserade av att se örnen och är tacksamma för informationen för planering.

Tack på förhand!


Insänt av Staffan Sundin
onsdag 2013-05-15, 17:47

DVÄRGÖRNEN var kvar i morse!
Vi var 6 pers (Lars S, Sven-Erik S, Stefan H, Torbjörn B, Peter N samt undertecknad) som träffades vid Ersnäs skola kl 07. Vi tänkte att örnen kanske valt nattkvist i dungen längs Alån, eftersom Krister igår e m såg Dvärgörnen tillfälligt sätta sig där. Och mycket riktigt, vid ca kl 07:40 lämnade den dungen och började kretsa i området, d v s strax ost om E4:an. Vi fick fina obsar, innan den styrde mot Alviksgården och därefter vek av mot norr. Vi såg den på några km håll och sedan började den åter flyga mot oss. Efter ca 50 min valde den dock att sätta av i aktiv flykt mot Måttsund. Vid det laget har även bl a Andreas L och Jan B fått se örnen.
Vid ca kl 09:25 ser Stefan H och undertecknad Dvärgörnen igen vid Kallax hamn, där den cirklar en stund över dungen norr om strandängen, för att sedan flyga vidare mot NO mot flygplatsen till.
Det finns nog trots allt en god chans att örnen finns kvar i området. Det kan för intresserade vara värt att stå nedanför Ersnäs skola även imorgon bitti.
Med ledning av den satellitförsedda Större skrikörnen "Tönn" har vi sett att det inte verkar så ovanligt med långa utflykter dagtid, för att sedan återkomma till nattkvist i samma område.
/Hälsn Staffan


Insänt av Göran Norman <guran.norman@bahnhofbredband.se>
onsdag 2013-05-15, 16:09

Nu har ladusvalorna med ljumma vindar anlänt till Bensbyn (Luleå)med omnejd. De får vara på sin vakt - en jagande tornfalk har dem inom synhåll hela tiden. Extra grattis till Krister för dvärgörnobset!!


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
tisdag 2013-05-14, 21:40

Tisdagen den 14 maj 2013
Vi trotsade det lätta duggregnet på morgonen och hälsade som vanligt på byns hare innan vi travade iväg. Innan vi var framme på udden var regnet som bortblåst och vi öppnade de nio nät som vi hittills satt upp. Testar hur mycket vi hinner med på två. Dagens första fågel var ett återfynd, en ÄRTSÅNGARE, märkt sommaren 2011. Vi hade försökt gissa vilken som skulle bli den första fågeln och blev lite förvånade att det var just en ärtsångare. Fågeln satt i ett av de nät vi satt upp på tvärsan, ovanför hednätet. Det var där de flesta av dagens endast sju MÄRKTA fåglar satt. Totalt fem arter, TALGOXE, BOFINK, RÖDSTJÄRT, SÄDESÄRLA och en VIDESPARV. En LÖVSÅNGARE som märkts i höstas kontrollerades också. Trots dagens klena resultat tror vi det blir bättre, det kvittrar mer och mer i buskarna och vi både ser och hör ÄNGSPIPLÄRKA, TRÄDPIPLÄRKA, RÖDSTJÄRT och LÖVSÅNGARE. Vi väntar också på att få ett nedfall av BLÅHAKE. Både RÖDBENA och GRÖNBENA syntes idag och snart har vi dem nog i burarna. Ett KÄRRHÖKSPAR har blivit våra husfåglar vid ringmärkningsboden. Honan lyfter varje morgon från samma ställe och först då vi är ganska nära henne. Vi ska hålla paret under observation. Isranden är nu ganska långt ut och i går kväll försvann den landnära isen under loppet av någon timme. I sydöst från Kajava, sydön, ligger drivisen ganska hårt ända in mot land. Innan kvällens bastubad skådade vi ett SKEDANDPAR genom fönstret, dagens ”varmaste” observation. Nu regnar det igen.Insänt av Staffan Sundin
tisdag 2013-05-14, 20:21

Grattis Krister! Vilken stänkare!
Känner lätt frustration, då jag tror det var denna fågel som passerade Näset på långt håll förra veckan...särskilt efter att ha sett dina bilder.
Det blir hårdspan i Ersnäs/Alvik imorgon! Chansen bör vara god att den finns kvar i området, särskilt med tanke på att den sågs så sent som 15:50.
Ut och leta, ni som har möjlighet! Vi blir åtminstone 3 pers från Pite...
/Med vänlig hälsning Staffan


Insänt av Krister Jakobsson
tisdag 2013-05-14, 19:33

Tack för hjälpen med bestämningen Mattias. Det gör ju observationen ännu roligare än om det "bara" varit en skrikörn. Jag har fler bilder där man tydligt ser de vita fläckarna på vingfästet.


Insänt av
tisdag 2013-05-14, 19:27

Krister; det är en dvärgörn.

Grattis! 2a fyndet i länet.

Mvh / Mattias Nordlund


Insänt av Krister Jakobsson <krister.jakobsson@skol.lulea.se>
tisdag 2013-05-14, 19:25

upptäckte kl 15:30 från Ostibyvägen en rovfågel mot Ersnäs Ostängarna som hade ett gladlik flykt men det var något spom inte stämde med stjärt och teckningarna på vingöversidan. Åkte snabbt mot Ersnäs Ost och hittade den inte i första hand då tre fjällvråkar också flög i området. Efter ett par minuter lättade alla måsar och ljungpipare då fågeln lättade från björkskogen nere vid Aleån. Den flög längs Aleån ner mot fjärden men vände efter ett tag och tog sakta höjd och steg högre och högre rakt över mitt huvud. Ljuset var inte det bästa då kontrasten mot himlen var stor och den visade inte vingovansidan speciellt mycket. Har lagt ut 3 bilder på Svalan men har många fler. Jag får det till en SKRIKÖRN men MINDRE eller STÖRRE ?


Insänt av Lars Harnemo <lars.harnemo@gmail.com>
tisdag 2013-05-14, 00:07

Hej. Har varit ute ikväll tillsammans med Krister Jakobsson och och kontrollerat honorna vid två av de fyra häckningar vi hittills har av SLAGUGGLA. Den första, på Mulön strax norr om Luleå, var det en gammal bekant dam som villigt lät sig lyftas ut ur holken och kontrolleras. Hon häckade (troligen) där redan 2005. 2006 kom vi åt att ringmärka henne och sedan har hon häckat där 2007, 2009, 2010, 2011 och nu 2013. Jag tror att Roger Ripa har ett speciellt minne av henne då han fick en knockout av henne när vi skulle märka ungarna 2006.... Det var tre ägg i holken i år.

Nästa besök blev ute på Brändön. Vi har fem holkar där som jag pliktskyldigt kollat i en massa år utan att det varit något där. Men nu, ett nyupptaget hygge bredvid en av holkarna gav resultat. Det är påfallande ofta som slagugglorna börjar häcka i holkar som huggits fram. Bra eller dåligt.... Nåväl, hon var också ringmärkt, men inte av oss (vilket är det vanliga). Får väl svar från RC om vem som märkt henne men troligen Ove Stefansson i Boden som också ringmärker slagugglor. Hon hade också tre ägg vilket är en smula förvånande. Tre ägg tyder på rätt bra smågnagartillgång vilket man har svårt att tro på...
God natt / L


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
måndag 2013-05-13, 21:29

Måndag den 13 maj 2013
Idag började det dugga kl 05 och fortsatte fram till ca kl 09 då vi äntligen kunde ge oss iväg. Jobbade som planerat med nät 10 och 9 där det nu är någorlunda torrt på nätgatorna. Vi beslutade dock att inte sätta upp näten då regnet hängde i luften och mycket riktigt. Strax före 13 började det regna igen riktigt ordentligt, dessutom blåste det en del. Fördelen är väl att isen snart är ett minne blott och snön ute på udden smälter bort. Men istället skurade vi ringmärkarboden en tredje gång eftersom det Myrr vi strödde ut i höstas ”kletat” fast i hörnen. HAVSÖRNEN besökte oss idag också, bl a HAVSTRUT, RINGDUVOR, ENKELBECKASIN, SVARTVIT FLUGSNAPPARE och STENSKVÄTTA obsades. När vi äntligen vågade oss ut till hamnen visade faktiskt solen sig och vi skådade en stund. ÄNGSPIPLÄRKOR sitter i buskar och på tak runt vår stuga, liksom BERGFINKAR och SÄDESÄRLOR. Törs vi hoppas på en regnfri och fin dag imorgon då näten sprattlar av liv? Vi är lite skraja för älgkorna som smyger omkring i skogen med sina kalvar...Insänt av Jouni Ylipekkala
måndag 2013-05-13, 20:05

Storken var igår, 12. maj, i Torneå, men hade försvunnit senare på kvällen (innan jag hann se den...) flög kanske några hundra meter till den svenska sidan.

Stäpphökar finns också i Tornedalen, ca 30 observationer av minst 4 olika individer. Två av dem kunde skiljas med hjälp av färgen på iris. / Jouni


Insänt av Göran Norman <guran.norman@bahnhofbredband.se>
måndag 2013-05-13, 19:00

Jorduggla på födosök i Bensbyn med omnejd samt ett 40-tal förbiflygande brushannar (och honor med för den delen).


Insänt av Sonja Kuoljok <sonja.kuoljok@glocalnet.net>
måndag 2013-05-13, 18:15

Promenerade idag runt Talvatissjön i Jokkmokk och såg bl.a. årets första LÖVSÅNGARE. Just i slutet på promenaden fick jag syn på en mörkt gråaktig fågel som flyttade sig ganska snabbt i buskarna på en radhustomt. Den dallrade på stjärten varje gång den slog ned vilket gav rödstjärtsvibbar. Vidare lade jag märke till mörkare ögontrakt och brunaktig vingspegel innan den försvann. Just då blev jag inte riktigt klok på vad det var. Hemkommen konsulterade jag givetvis Fågelguiden och där fanns ju min fågel - SVART RÖDSTJÄRT 2 k hane! Efter att ha tittat på många bilder i Svalan är jag helt säker. Har eftersökt den senare i em men utan resultat. Äntligen ett nytt kryss!


Insänt av Lars Harnemo <lars.harnemo@gmail.com>
måndag 2013-05-13, 00:04

Jan-Olov skriver här nedan om en FJÄLLPIPARE som setts på ängarna nära Svartskatatornet. Jag åkte runt lite idag på em och såg att man bränt gammalt gräs intill. Där var det en fullkomlig invasion av fåglar. En bra bit över 100 LJUNGPIPARE, ännu fler BRUSHANAR, minst 5 SMÅSPOVAR samt andra fåglar höll till där. Dom höll på med att bränna fler ängar i närheten så området är nog värt ett besök.
Eljest tillbringade jag dagen på Stor-Fällberget med oändliga vandringar för att kolla slaguggleholkarna där. Men det blev dipp. Inga bebodda holkar där. Vi är nu uppe i 4-5 häckningar i år. Jag har ju gissat på 6-7 så jag får nog rätt ;-)


Insänt av Berith Isaksson <massagehanden.bi@gmail.com>
söndag 2013-05-12, 22:02

Hejsan
Nu har Svartvita flugsnapparen precis anlänt till oss i stugan!!!På en gång visar den intresse för holkarna vi har uppsatta.
Underbart och häftigt på en och samma gång.Om man betänker vilken flygsträcka denna lilla fågel åstadkommer för att komma just till oss här i Norr,då blir åtminstone jag väldigt ödmjuk.
Hälsningar Berith Isaksson


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
söndag 2013-05-12, 19:17

Söndag den 12 maj 2013
Äntligen en morgon utan regn, men dimman ligger tät över byn. Nu kl 19 har den lättat och vi har skådat en stund från nedre bastun. T o m solen har visat sig. Ett underbart ställe då isen ligger kvar men solen värmer mot väggen. Idag koncentrerade vi oss på hednätet, har förutom de ordinarie två satt upp ytterligare tre, tvärs över. Det är torrt och fint där. Inga buskar eller annan växtlighet är i vägen. Den nya placeringen av näten skulle glatt Mats B som ägnade många timmar åt spaning just där. De andra nätgatorna är tyvärr lite för blöta ännu, snön smälter fort och bildar ganska djupa pölar, vilket inte är bra om fåglarna hamnar i nedersta våden. Vi hade uppe fem nät några timmar men inga fåglar... i näten. Fr o m imorgon räknar vi med att köra ca 10 nät på fem platser. Det sedvanliga burområdet har inspekterats men är ännu helt tomt på vadare. Men på udden såg vi två KANADAGÄSS, en HAVSÖRN som dagligen patrullerar. Piplärkorna ökade markant idag och en KRÅKA jagade en stor DUVHÖK. Två RÖDBENOR flög omkring ivrigt varnande. Ute i det allt mer öppna vattnet (upp till 30 meter ut från stranden) ligger KNIPOR, BERGAND, STJÄRTAND, GRÄSAND och några GRÅGÄSS. Vår första HACKSPETT för säsongen hördes. Runt byn ökade markant mängden BO – och BERGFINK, en blandflock på ca 30 snurrar kring dassområdet, där det för övrigt fortfarande är en liten sjö, där änderna trivs. Efter lite städning, köttsoppa och disk, en välförtjänt kaffetår.Insänt av Jan-Olov Johansson
söndag 2013-05-12, 12:15

FJÄLLPIPARE på ängen mittemot stigen till Svartskatatornet, nära boningshuset. Obsades i morse 07:00 samt 11:00.
/Jan-Olov J


  « Föregående 20       Nästa 20 »