Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
måndag 2005-05-02, 17:27

Kortstopp vid Gräsören i snålblåsten på måndag eftermiddag kl.1645. Fortfarande en del rastande vadare, bl a 1 SVARTSNÄPPA. I övrigt SKRÄNTÄRNA, SPARVHÖK och GRAVAND. I morgon sydost-sydvind, så vattnet lär väl stiga upp över öronen på de stackars vadarna.

/A


Insänt av Rolf Gustafsson
måndag 2005-05-02, 16:04

En kort sammanfattning av dagens (morgonens) räkningar vid Ersnäs och Alviksområdet.

SÄDGÅS 1300
GRÅGÅS 185
SPETSBERGSGÅS 16
KANADAGÅS 9
VITKINDAD GÅS 1
GRÅHAKEDOPPING 1
SMÅLOM 4
BRUNAND 1
PILGRIMSFALK 2 ex, 1 adult samt 1 2K.
BLÅ KÄRRHÖK 1 hona.
SKRATTMÅS 2080
LAPPSPARV 304
TRANA 20
och
en sen SNÖSPARV.







Insänt av Ulf P Eriksson <ulfpeson@bredband.net>
måndag 2005-05-02, 11:46

2/5 09:15 - 10:45 GAMMELSTADSVIKEN Hur är det öppet? LÄGESRAPPORT ; Öppet vatten upp mot E-4 övergången, (där de flesta sjöfåglar är)samt lite runt tornet, i övrigt istäckt. Snö+Is på stigen ned, men ganska hårt att gå på. 1 par BRUN KÄRRHÖK på ön. 1 par till höger om tornet, dessutom 2 BRUNAND hanar, 4 SOTHÖNS mm se svalan för mer arter. Hälsar Ulf P Eriksson (Det kom lite snö vid mitt observationstillfälle)


Insänt av Krister Jakobsson <krister.jakobsson@edu.lulea.se>
måndag 2005-05-02, 11:02

Har inte hunnit med att skåda så mycket i helgen. Tur det så kallt som det har varit. En kort tur i morse till Gräsören gav 1 SVARTSNÄPPA, 4 STRANDSKATOR och 28 STORSPOVAR.
I går kväll sjöng en GRANSÅNGARE vid Värmeverket. Räknade också 12 SKRÄNTÄRNOR. STORSKARVEN satt på en sten mot Kalvholmen. Vid Gräsören en STORLOM och GRAVAND.
Har också en efterlysning på en kikare Steiner, Rocky S, 10x42 som troligen blivit stulen från min olåsta bil men den kan också ha blivit kvarglömd/tappad på Gräsören eller p-platsen på Svartskatatornet mellan torsdag kväll till fredag morgon. Är det någon som sett/hittat den kontakta mig på 294306 (arb) eller 61314 (hem)



Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
söndag 2005-05-01, 16:15

Hej!

Även jag ingick i Jan-Olovs tappra skara enligt nedan. Efter en trevlig exkursion och välsmakande fika i Svartskatan arbetade jag mig västerut genom Ersnäs till Alvik. Kan därvidlag komplettera artlistan bl.a. med PILGRIMSFALK och STENFALK. Det sträckte ytterst dåligt mitt på dagen, men 1 BLÅ KÄRRHÖK drog i alla fall mot norr lite försiktigt. 1 DUVHÖK attackerade småfåglar bland gårdsbyggnaderna på Alviksgården. Ca 50 SILLTRUTAR rastade i gårdens närhet - ovanligt många.

Före hemfärd besöktes Sunderby soptipp som bjöd på ca 600 rastande SKRATTMÅSAR samt min första STENSKVÄTTA för året.

/A


Insänt av Jan-Olov Johansson
söndag 2005-05-01, 11:30

Årets 1:a Maj-exkursion var blåsig och kall. Men den tappra Lule-skaran fick i alla fall se: Gräsören - GRAVAND, STRANDSKATA, STÖRRE STRANDPIPARE. Måttsundshamnen - SMÅSKRAKE, SALSKRAKAR, BRUNAND, SKÄGGDOPPING, 3*HAVSÖRN. Möröbanken - SKEDAND, GLUTTSNÄPPOR, SKOGSSNÄPPA. Svartskatatornet: SMÅLOM, halsmärkt (blå, V80) GRÅGÅS bland närmare 1000 andra gäss. Samt mycket annat av de "vanliga" arterna.
/Jan-Olov J


Insänt av Jan-Olov Johansson
lördag 2005-04-30, 22:27

Eftermiddagstur hem till byn med några stopp längs vägen gav bland annat:
GRÅGÄSS i Pålänge, FISKGJUSE i Ryssbält, TRANOR, SKRATTMÅS mm i Nyborg. Ca 300 änder i Hästviken i Sangis med GRÄSAND, BLÄSAND, KRICKA, KNIPA, 10 par STJÄRTAND, 8 par SALSKRAKE och ett par SKEDAND. I Sangis - Källträsket låg SÅNGSVANEN på bo och TRANAN byggde på boet. Och vid reningsverket i Kalix rastade +1000 SKRATTMÅS.
/Jan-Olov J


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
lördag 2005-04-30, 15:20

Hej!

Jag deltog i fågelräkningarna i Alvik/Ersnäs på Valborgsmässoaftonens morgon. Jag har inga totalsummor gällande sjöfågel och vadare, men kan i alla fall berätta att det i Möröbanken har blivit en del öppna områden, så även där finns det anledning att spana. Bl.a. STJÄRT- och SKEDÄNDER där idag. Av övriga morgonobsar kan nämnas VITKINDAD GÅS, 2 HAVSÖRNAR (3K+) samt 1 JORDUGGLA.

Vid Alviksgården ganska lite fågel. Det långvarigt vackra vädret har gjort sitt för att "tömma bort" de största mängderna. De flesta GÄSS håller till i Ersnäsfjärden numera. VITFÅGEL av allehanda slag är det dock fortfarande gott om. En flock om 30 LAPPSPARVAR drar runt fälten, annars dåligt med rastande tättingar.

Hyggligt med rovfåglar drog förbi kring lunch. Sträckkorridoren verkade gå strax väster om Alviksgården, vilket är precis som man kan förvänta sig vid utpräglad ostkomponent i vinden, vilket det var idag. Kl. 1100-1230 inräknades 2 BLÅ KÄRRHÖKAR, 2 SPARVHÖKAR, 2 ORMVRÅKAR samt 1 FJÄLLVRÅK, samtliga mot norr.

Av stationära rovfåglar det gamla vanliga i form av minst 3 TORNFALKAR samt en av KRÅKOR och KORPAR hårt ansatt SPARVHÖK över grisfarmen.

Innan klockan klämtade för andra aktiviteter hanns ett stopp vid Gräsörenbron med. Lite extra gladde 1 nyanländ GRAVAND, annars inget speciellt.

Hälsningar Andreas!


Insänt av Fredrik Spansk <93frs001@edu.lulea.se>
lördag 2005-04-30, 10:30

Det första jag såg när jag var ute och kollade på fåglar var en FISKGJUSE som dök ner i vattnet och fick napp och flög bort. Lite senare såg jag en BLÅ KÄRRHÖK (hona) som jagades av 2 kråkor.
Någon minut senare såg jag 2 FISKGJUSAR som också jagades, men av en korp.
Alltsammans såg jag i Örarna (Kråknässundet).


Insänt av Sonja Kuoljok
fredag 2005-04-29, 20:38

Hej!
Det roligaste under dagens skådning utpelade sig vid en smältvattensamling på en åker i byn Vaikijaur c:a 1 mil NV Jokkmokk. Där uppehöll sig årets första SMÅSPOV samt en vadare som jag först av "slentrian" kallade grönbena, men ändrade mig ganska snabbt till SKOGSSNÄPPA. Det är mera sällan man ser den arten i Jokkmokk. Hösundet bjöd idag på SÄDGÄSS, STORSPOVAR och TRANOR. Det ät fortfarande högt vatten uppströms Akkats kraftsation och följaktligen inte riktigt bra för fåglarna.
Hälsn Sonja


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
fredag 2005-04-29, 17:38


Hej!

Jag har lagt in en rapport på Svalan som rör Staffan Sundins och min utflykt i morse till den lokal i Piteå kommun jag nämnde om i går. Sträcket var mycket intressant, och bland annat räknades 2200 BERGFINKAR in. Imponerande! I övrigt sträckte en hel del förbi av större och mindre fåglar, så det ska bli kul att stå där framöver. Platsens namn? Jo, Renörsudden!/Lars.


Insänt av Allan Bergström <s.allan.bergstrom@telia.com>
fredag 2005-04-29, 17:36

Mycket sex efter 6! I förrgår morse strax efter 06:00 var det hett mellan STORSPOVARNA. Första paret som försökte få till det, trots hinder i form av långa ben, var i Måttsund. Några minuter senare samma scen i Ersnäs och efter ytterligare några minuter i Långträsk. Under gårdagens förmiddagsfika i Hälleström undersökte ett par JÄRNSPARVAR riset efter skogsröjningen, samtidigt som DUBBELTRAST, RINGDUVOR och RÖDHAKAR lät sina respektive stämmor ljuda. Dessutom några N-sträck med SÄDGÄSS och sena SÅNGSVANAR. Kl 22 på kvällen bubblade ORRTUPPEN på Måttsundsfjärdens is.


Insänt av Staffan Sundin <Staffan.Sundin@nll.se>
fredag 2005-04-29, 13:58

Vid KAPPA-vaken, lunchtid, fanns bl a 2 DVÄRGMÅSAR, 1 SNATTERAND (hane), 1 RÖDBENA, 3 SKOGSSNÄPPOR och 2 STENSKVÄTTOR.
/Staffan


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
fredag 2005-04-29, 13:53

Hej!

Tillbringade fredagen kl.0610-1145 i Persöområdet och inriktade mig på att räkna sjöfågel samt spana efter rovisar. En underbar morgon, soligt, svag ostlig vind, nollgradigt inlndingsvis men skön förmiddagsvärme.

De två bästa utkiksplatserna just nu kring Persöfjärden är E4-parkeringen samt V.Persötornet. Där fanns totalt ca 700 individer av sjö- och våtmarksfåglar inom bestämningsbart håll (tättingar och rovfåglar ej medräknade). God artvariation - samtliga änder man kan förvänta sig i kustlandets fina fågelsjöar noterades. Således sågs bland mycket annat 2 hannar ÅRTA (känns tidigt att de kommit redan före första maj), 1 par SNATTERAND samt 1 hane BRUNAND. Se Svalan för detaljer om arter och antal.

Av rovfåglarna obsades tämligen stationärt 3 TORNFALKAR, 2 BLÅ KÄRRHÖKAR, 1 spelflygande par BRUN KÄRRHÖK, 1 FISKGJUSE, 1 ORMVRÅK och 1 DUVHÖK. Endast tre rovare sträckte, nämligen STENFALK, SPARVHÖK och DUVHÖK.

MINDRE HACKSPETT trummade och skrek på två lokaler. Det är dock bara några hundra meter mellan platserna, så det kan mycket väl handla om samma fågel.

Före hemfärd till Skurholmen ett lunchstopp vid Gräsören, där det var livat värre. Hertsöskolans friluftsgrupp med ungar ur årskurs 4-6 hade fiskedag och stod med kastspön och håvade in fisk, mest vitfisk. Det slutade med att en av dem fick en jättebrax, en av de största braxar jag sett. Förutom på BRAXEN fick jag även årskryss på MÖRT och GÄDDA (hade bara ABBORRE på fiskårslistan fram till idag).

Fågelmässigt var det mer stillsamt. Oförändrat på vadarfronten. På plats även 2 SKRÄNTÄRNOR samt 2 FISKGJUSAR.

/A


Insänt av gunnar norlin,Bensbyn <nirsans@telia.com>
fredag 2005-04-29, 11:24

pilfinkar!!! många pilfinkar kring gården.12-16 st. verkar öka år från år! eller. såg i lulsundet 1 kanadagås och 1 grågås, som höll i hop,som ett par!! händer det?? men dom verkade trivas utmärkt med varandra!!


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
fredag 2005-04-29, 08:07

Javisst Jan! I mina gårdsholkar ligger redan en kniphona och ruvar!I en annan holk ökar antalet ägg för var dag,just nu 7st.Har två ägg i en tredje holk.
Ifjol,detta datum,låg i en holk tre ägg,inget mera.Då var det rekordtidigt.Nu är den noteringen pulvriserad med god marginal.


Insänt av Jan Andersson <jan.andersson@edu.boden.se>
torsdag 2005-04-28, 22:45

Blir allt tidigare nuförtiden?
Pratade med Lennart Lidberg här i Boden som i onsdags hittade ett bo av KOLTRAST där det redan låg 3 ägg i redet. Måste väl vara mycket tidigt?
Har själv sett vid ringmärkningen att redan 31 mars hade vissa GRÖNFINK-honor tydlig ruvfläck och var äggstinna! Har sett samma fenomen vid märkning den 15 och 26 april. För mig verkar det som om även häckningstiden för vissa arter verkar bli allt tidigare. Är det någon annan som reflekterat på detta?
Hälsningar
Janne


Insänt av Tomas Carlsson <tomasz@whoever.com>
torsdag 2005-04-28, 22:06
Webbadress: http://biphost.spray.se/tomas.c

Såg i kväll i Bergsvikssundet (Piteå) bland annat en hane SNATTERAND och två rastande BRUSHANE-hanar. Antalet KRICKOR, STJÄRTÄNDER och BLÄSÄNDER ökar varje dag, medan GRÄSÄNDERNA och kanske SKRATTMÅSARNA passerat sin topp även om de ännu är relativt många. De flesta SÅNGSVANARNA har flugit sin kos, bara enstaka i kväll.


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
torsdag 2005-04-28, 20:24


Hej!

På eftermiddagen i dag torsdag 28/4 gjorde Staffan Sundin och undertecknad en utflykt till en udde belägen strax söder om Södra Armen, inte långt från Småskärsudden. På kartan ser platsen klart intressant ut ur sträcksynvinkel,och Staffan har redan hunnit göra en del intressanta iakttagelser där i vår.

Nåväl, platsen var klart intressant att besöka! Även om det föregick endast ett mycket svagt eftermiddagssträck, talar allt för att platsen har stor potential under morgnarna. (Kustlinjens utseende,och närheten till Södra Armen, talar starkt för detta.) Av intressantare iakttagelser kan nämnas 21 SJÖORRAR, några TOBISGRISSLOR, 1 SVARTSNÄPPA, och 2 insträckande och sedermera rastande GRÅHAKEDOPPINGAR.

Vi återkommer säkerligen inom kort med fler rapporter från platsen!

I övrigt kan berättas att jag nu har identifierat platsen för en kommande(?) häckning av NÖTVÄCKA. Åtminstone fick jag det intrycket idag på Framnäs,Öjebyn, när jag iakttog ett ex av arten som for ut och in i ett gammalt hackspetthål och verkade inreda ett kommande bo... /Lars och Staffan, genom Lars.


Insänt av
torsdag 2005-04-28, 14:16

Fick se STÄPPHÖKEN i en halv minut när jag anlände till Ersnäs, samt ytterligare en glimt strax därefter, från Leif L's infart!!! Stort tack till B-O, Lena och Mats!
/Jan-Olov J


  « Föregående 20       Nästa 20 »