Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av M.Nordlund
torsdag 2005-05-05, 13:03

Amerikanare:

Var det relativt få av idag i Ersnäs. Men en av bläsandsversion hade kommit dit från "over there"(?).

Jag vill revidera att jag numera har internetuppkoppling hemma. Det är dock lite varierande om jag har dator att tillgå (lånar en bärbar ibland).

Nåväl. Amerikanska bläsanden, såsom jag bedömde fågeln, är strax inrapporterad till RRK. Jag avser inte skriva in obsen i Svalan pg att jag anser det onödigt att tvätta bort den om den underkänns av RK/RRK.

Bläsen var något dåligt utvecklad och nådde endast toppen på hjässan (inte bakom toppen som det illustreras i litteratur) och ögonbandet var svagare tecknat (inte starkt grönt) som illustreras hos ad hanne. Kanske rör det sig om en 2k/yngre/outförgad hanne.

I övrigt var det yes förlåt, gäss som gällde; 1579 sädgäss (varav 1480 vid Alviksgården). Bland dessa fanns 2 vitkindade gäss, 40 (fyrtio) spetsbergsgäss.

Grågåsen räknades inte idag men uppskattas till ca 200 i hela området.

En brunand vid Sundet.

Skedand i 2 par var dagens roligaste.

(å nu tycker väl några att jag är knäpp(-are). Men att se en sannolikt förrymd and som am.bläsand är ingen fantastisk upplevelse anser jag. Det blev dessutom lite antiklimax i o m bestämningskomplikationer pg bestämningsboken var hemmavid.)

Mattias Nordlund


Insänt av Daniel Marklund <Marklund.daniel@spray.se>
torsdag 2005-05-05, 12:49

jag har märkt at kajan har byggt bo i våran skorsten, den hade fem ägg igår men jag undrar om dom väsnas mycket när dom får kläckta ungar? ///Daniel


Insänt av Per Sandberg
torsdag 2005-05-05, 10:49

Har just pratat med Mattias Nordlund och lovat meddela (eftersom Mattias saknar Internet) att han på morgonen i samband med inventering sett en AMERIKANSK BLÄSAND under tidsintervallet 06.40-06.55.
Platsen var Svartskatatornet, öster om Ersnäs, (från tornet sett i riktning "kl. 11", om rakt fram är "kl 12").
Mattias är nu hemma men andra skådare har eftersökt, i skrivande stund dock utan framgång.

-Per


Insänt av Ingrid Sandahl <ingrid.sandahl@telia.com>
onsdag 2005-05-04, 17:57

Från Skaulo rapporteras en Sädesärla med svart rygg, alltså en yarelli, av Astrid Backe.


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
onsdag 2005-05-04, 16:45

Som Rolf skriver nedan är det en väldig fågelkoncentration främst kring Alviksgården just nu. Under onsdagseftermiddagen fanns ca 1800 SÄDGÄSS där, varav minst 30 av rossicustyp, hela 25 SPETSBERGÄSS (måste vara en av de största ansamlingar av denna art som noterats i länet), 120 SÅNGSVANAR, drygt 300 ÄNDER, 2500 SKRATTMÅSAR, 60 SILLTRUTAR m.m.

Från Gräsören strax före kl.16 intet nytt att rapportera.


Insänt av Rolf Gustafsson
onsdag 2005-05-04, 14:18

Vid Alviksgården denna morgon, mellan 06:30-07:00, uppehöll sig 1850 SÄDGÄSS. Drygt 500 ex. drog iväg mot NO vid 07:00. Av dessa 1850 säggäss var ca 35 ex. med "rossicus-karaktärer". Vidare sågs 12 SPETSBERGSGÄSS men endast 45 GRÅGÄSS. 1500 SKRATTMÅSAR fanns på plats. Runt 40 LAPPSPARVAR rastade. En 2K RÅKA sågs även.
Totalt idag räknade jag in över 2100 SÄDGÄSS i Ersnäsfjärden, Ersnäs och Alviksgården.


Insänt av Urban Jacobs
onsdag 2005-05-04, 12:45

En liten rapport från Kiruna soptipp i det regndisiga och gråa vädret. En hel del sädesärlor, små flockar med björktrast,1 rödvinge, trutar sp. Den gamla havsörnen som sågs igår var inte på plats idag. Mycket korp ock kråka förstås. Såg en kort glimt av något som såg ut som en kråka och blev jagad av en annan kråka. Den var chokladbrun till färgen. Kan det finnas bruna kråkor eller var det något annat jag såg?


Insänt av Lars Sandberg
onsdag 2005-05-04, 12:41


Skådar ni bara under den tid då arbetstiden normalt är förlagd...?/ Hälsar gör morgonpigge Lars! (Som i fortsättningen ska "debattera" på Forumsidan!)


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
onsdag 2005-05-04, 10:30

Vi som jobbar lider inte, snarare tvärtom! Och det är kul när det är mycket väder på jobbet!

/Andreas (som saknar öjebyornitologsempati)


Insänt av Staffan Sundin
onsdag 2005-05-04, 10:11

Nää, Lars! De é bra väder nu! För oss som måste jobba. Fr o m 21/5 får det dock gärna bli bättre! /Staffan


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
onsdag 2005-05-04, 09:47


Hej!

Tog en kort tur denna dags morgon, som bjöd på ett väder som jag tycker väderkaptenen Livbom å det snaraste borde åtgärda!

I alla fall såg jag inte så mycket anmärkningsvärt i den dimma och regniga väderlek som förhärskade i Piteå kommun. Mest noterbart var 6 LJUNGPIPARE i Långnäs samt 5 BRUSHANAR på Holmen i Öjebyn./Hälsar gör Lars, som hoppas på bättre väder SNARAST!!!


Insänt av gunnar norlin <nirsans@telia.com>
onsdag 2005-05-04, 09:11

salskrake. 3 salskrakar(2hanar1hona) likskär, Bensbyn, "bankbron"!!


Insänt av Lasse H och Stigge L, Rallarrosen, GÄLLIVARE <rallarrosen@telia.com>
onsdag 2005-05-04, 08:23
Webbadress: http://www.rallarrosen.se/jarnsparv.jpg

en JÄRNSPARV besökte Stigges fågelbord. Eftersom ingan av oss har sett en järnsparv tidigare har vi artbestämt den efter boken. (en kommentar av någon expert vore välkommet) :-)

Hälsn Lasse


Insänt av Sonja Kuoljok <sonja.kuoljok@alfa.telenordia,se>
tisdag 2005-05-03, 21:49

Hej!
Nästan 1 dm nysnö på morgonen. Snabbt ut och skotta fram en fläck på gräsmattan och slänga ut solrosfrö, läge för tomtskådning idag. Det blev inte mindre än 16 arter innan kvällen, då den mesta nysnön försvunnit.
Av fröätare blev det DOMHERRAR, BOFINKAR,GRÖNFINKAR, EN TALGOXE,EN GRÖNSISKA, GRÅSPARVAR OCH BERGFINKAR. BLÅMESEN klängde i sälgen liksom en GRANSÅNGARE (med tydligt mörka ben. På marken utan att intressera sig för solrosfrön:JÄRNSPARV,TALTRAST,RÖDVINGE-TRAST, 2 av vardera slaget. En GRÅTRUT kom flygande (nytt tomt-X). slutligen SKATA,KORP OCH KRÅKA.
Var? Jo, på Fågelvägen i Jokkmokk så klart!
Hälsn. Sonja
PS. Höll på att glömma en sammanhållen flock på c:a 25 SIDENSVANSAR i skogen när jag rastade hunden i kväll.DS


Insänt av Elsa Rensfeldt Larsson
tisdag 2005-05-03, 19:27


Såg ett vackert storskrakspar vid vägbanken mellan Malmudden-Skurholmen då jag traskade hem från jobbet vid 15.30-tiden. På Skurholmssidan låg ett gräsandspar på en villatomt och sov invid ett träd med näbben under vingen. Verkade helt slocknade.
Kul att man kan skåda på fåglar inne i "storstan".
Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
tisdag 2005-05-03, 18:36

God kväll!

Kollade under tisdagseftermiddagen av Alviksgården med omgivningar. Det var ett bra val! Stora mängder fåglar sågs rasta i regnet och diset. Således bokfördes bland annat ca 1300 SÄDGÄSS, minst 8 SPETSBERGSGÄSS, ca 80 SÄDESÄRLOR samt 1 2K RÅKA. Överhuvudtaget mycket vitfågel av diverse åldrar i området, så den som är intresserad av trutskådning och kanske trut- och måsfotografering kan varmt rekommenderas ett besök. 2200 SKRATTMÅSAR är inte illa pinkat, och det är inte 54 SILLTRUTAR (varav en ljusmantlad av heuglinityp) heller. Såg även en gulfotad GRÅTRUT (omissustyp, exakt benfärg, näbb och huvudform stämde tyvärr inte på kaspisk trut eller medelhavstrut:-(. Det känns helt klart som att vad som helst kan dyka upp i området för närvarande.

Avslutade vid pass 1630 vid Gräsörenbron. Vattnet har stigit men det finns fortfarande utrymme för vadare (ungefär samma som de senaste dagarna). Ny art för mig denna vår blev BRUSHANE.

/A


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
tisdag 2005-05-03, 18:07


Hej!

I dag tisdag 3/5 har jag varit ute på en exkursion i Piteå kommun, tillsammans med deltagare i Vitaminkursen på Framnäs Folkhögskola. Trots det inte alltför roliga vädret, hade vi en mycket trevlig utflykt tillsammans!!! Vi besökte fem olika lokaler mellan 06.30- 11.00, och så här såg det då bl.a. ut:

1) Vid Storstrandsvaken har det tömt rätt ordentligt de senaste dygnen vad avser fågel, men ändå fanns ett gott antal arter kvar. Vi såg bl.a. SÅNGSVANAR, GRÄSÄNDER, BLÄSÄNDER, STJÄRTÄNDER, KNIPOR, KRICKOR, VIGGAR, SALSKRAKAR, SMÅ- och STORSKRAKAR, SMÅLOMMAR samt en GRÅHAKEDOPPING. (Tur, att paviljongens skyddande tak fanns att tillgå...!)

2) Därefter tog vi oss en tur ut på Norra Pitholm, där vi genom bilrutan spanade oss fram i regnet. Inget speciellt obsades.

3) Nästa anhalt blev Småskärsuddens hamn, där vi bl.a. såg VIGGAR och STORSKRAKAR. Regnet hade nu börjat att avta, så det var helt OK att vistas ute i det intressanta hamnområdet. (Vem vet vad som kan komma att ligga och guppa där någon gång? ALKEKUNG, kanske...?)

4) Dagens näst sista anhalt blev Renörsudden, där sträcket naturligtvis var minimalt denna ganska gråa dag. En del BJÖRKTRASTAR tillhörde de fåtaliga sträckarna. Vi fick dock i stället fina närobsar på MINDRE KORSNÄBB samt FISKGJUSE.

5) Sista stoppen gjorde vi på Hällskäret, en bit söder om Jävre. Vi fick där en del fina obsar på bl.a. rastande SMÅ- och STORLOM, samt även närkontakt med FISKMÅSAR som välvilligt lät sig studeras i tubkikaren. En av oss hann förutom det ornitologiska även med att se en GRÅSÄL ute i vattnet.

Vi styrde alltså tillbaka ca 11.00, klart nöjda med dagen. Trots regnet lyckades vi med att få fina och relativt "vattenfria" obsar på en rad arter. Det hela gav definitivt mersmak!/Lars.


Insänt av Thomas Karlsen <karlsen@telia.com>
tisdag 2005-05-03, 18:02

Vid Gammelstadsviken såg jag på förmiddagen det förälskade KANADA-/GRÅGÅSparet. De håller alltså ihop än, och de verkade lyckligare än någonsin.


Insänt av Allan Bergström <s.allan.bergstrom@telia.com>
tisdag 2005-05-03, 16:21

Igår obs på både LAPPUGGLA spanande från en torraka på ett hygge ("där de brukar vara") och sorkspanande BLÅ KÄRRHÖKHONA över igenväxande gammal odling.
Idag tomtobs en tät flock om ca 30 STARAR sträckande i O riktning. Så här brukar flockarna se ut senare på sommar och höst, inte så här sent på våren. Någon som sett liknande den här tiden?


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
måndag 2005-05-02, 20:55


Hej!

I morse måndag 2/5 var jag ute en sväng i Piteå kommun, närmare bestämt genom ett besök vid Renörsgrundet kl. 06:20- 07:40. Det var bra fart på sträcket, och jag har lagt in siffrorna på Svalan. Mest noterbart var siffran för BERGFINK-nästan 1300 ex räknades in- samt 2 TRÄDPIPLÄRKOR./Hälsar gör Lars!


  « Föregående 20       Nästa 20 »