Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
fredag 2013-05-31, 06:28

Torsdag 30 maj 2013
Eftersom vi har problem med att stationsdatorn slår av har vi inte kunnat skriva dagbok via denna. Även obsarna och inrapporteringen har försvunnit när vi nästan var färdiginlästa. Vi (Ulf, Inger och Rolf) diskuterar en artbestämning på en kontroll, märkt gransångare men trolig lundsångare, återkommer under kvällen. Har någon möjlighet att kolla om nötskrika märkts på Sandskär tidigare? Har gjorts idag. Liksom över hela Norrbotten är det högsommar här. Mygg och sol. Förutom Rolfs elever, vi och nu elever från Seskarö skola sjuder ön av liv. Ikväll ska de få demonstration av ringmärkning i byn, nät och stolpar har medtagits från udden. Eleverna har monterat ner stationen och imorgon är det hemfärd.

Insänt av Ulf P Eriksson
torsdag 2013-05-30, 17:53

30/5-13 Nu är SVALAN igång med att man kan göra en egen fyndplats, eller att RRK gör en allmän fyndplats igång igen! //MvH Ulf P


Insänt av Patrick Å
torsdag 2013-05-30, 12:46
Webbadress: http://birdmap.5dvision.ee/index.php?lang=en

Tönn är till baka i Sverige. Kom in i Sverige 26/5 och strök utanför Gällivare 27/5. 29/5 befann sig Tönn ca 50 km V Lycksele.


Insänt av Thomas Öberg <thomas.oberg@naturinorr.nu>
onsdag 2013-05-29, 22:40
Webbadress: www.naturinorr.nu

En LUNDSÅNGARE sjöng några hundra meter söder om Tromsövikens badstrand på Seskarö vid 6-tiden 28 maj. Satt i toppen på en gran och var rätt ihärdig.


Insänt av Ulf Öhman <ulf.ohman1@comhem.se>
onsdag 2013-05-29, 21:21

Tre veckors vistelse är snart slut varav drygt två veckor med nät uppe och burar ute kombinerat med spaningsturer på ön, några enkla inventeringar samt inomhusarbete när det regnat och tom snöat. Tiden har gått fort. Vi har sett naturen ändras från vårvinter med is, sälar, snödrivor och helt kala lövträd för att 22 dagar senare bli sommar +24 grader, löven utslagna, en del fåglar på ägg.
Vi har sett många arter anlända dock i små mängder. Nu börjar sångarna dyka upp och många vadare är på väg. Det fina vädret innebär nog att Sandskär " hoppas över ". Därför har det varit rätt magert märkresultat kvantitativt. Det positiva är att det varit rätt många arter.
Idag har killarna från naturguidelinjen skött märkningen under ledning av Rolf Lahti. Elva fåglarfastnade i nätet varav två kontroller av GRÅ FLUGSNAPPARE och SÄDESÄRLA. Nymärkning av LÖVSÅNGARE,SÄVSÅNGARE, GRÅSISKA, RÖDSTJÄRT, TÖRNSÅNGARE,SÄDESÄRLA och TRÄDGÅRDSSÅNGARE.
Observationerna är ungefär lika som de närmast föregående dagarna men fyra sångararter med trädgårdssångare som nykomling. St hackspett börjar nu få sällskap av GÖKTYTA. 22 STÖRRE STRANDPIPARE obsades på sträckan Ringmärkarudden- Östviken.
Vi har börjat ägna oss åt förberedelser för hemfärden med packning, förrådsgenomgång, sortering av ringar och inte minst vila .
Imorgon plockas näten ned och burarna in för att åka ut i juli när denstandardiserade märkningen börjar.
Nu skall vi attackera nästa dator så vi får klara ut inmatning till Svalan och Fagel2 därefter snarket.


Insänt av Inger Brännström <Ulf.ohman1@comhem.se>
tisdag 2013-05-28, 22:13

Gårdagen kännetecknades av varmt väder och fågelfattigt. Endast en nymärkning och en kontroll.
När vi vandrade hemåt såg vi Staffans båt Bosmina som medförde nya gäster till ön. Rolf Lahti med sina elever på naturguideutbildningen ( Tornedalens Folkhögskola) och Per Pettersson med kompis som skulle dokumentera elevernas och vår verksamhet för siten bottenviken.se . Eleverna slog raskt upp sina tält medan vi drog oss tillbaka till våra stugor. På morgonen så startade vi med att dra upp näten och bära ut burarna nu bekvämt hjälpta av eleverna. Fyra tjejer stannade på ringmärkningen medans killarna och Rolf gav sig iväg längs stranden förbi Kajava och upp mot Östviken.
Paula,Julia, Josefin ochEllinor var mycket intresserade och duktiga. P. plockade själv en fågel redan på första runda och ringmärkte själv. Julia och Ulf såg en större hacke studsa i nätet och tack vare hennes rusch så slapp den inte loss.
Vi märkte inte så många fåglar men flera arter och i en takt som var lämplig för demonstration av ringmärkning. Törnsångare,ärtsångare,lövsångare, sävsparv
och större hackspett ringades.
På obslistan finns kustpipare, vitkindad gås, gräsand på ägg, ett par fiskgjusar, dvärgmåsar, småtärna, törnsångare och den sällan sedda nötskrikan.
Kvällen ägnades åt mat, myggjakt, administration...............sömn.

Inger och UlfInsänt av Göran Norman <guran.norman@bahnhofbredband.se>
tisdag 2013-05-28, 21:36

Tornfalk på jakt inne bland husen (ungfåglar?). Verkar vara brist på gnagare trots stora jaktarealer - småfåglarna får se upp - förra året försvann mängder med pilfinkar och andra småfåglar när sparvhökar och tornfalkar provianterade.


Insänt av Jan Andersson <folke.langen@gmail.com>
tisdag 2013-05-28, 16:56

S-V FLUGS., ÖRJAN OCH JAG.

Måste bjuda er på en liten trevlig historia.

Örjan Nordmark, Boden är en flitig märkare av fågelungar i holkar. Förra sommaren märker han många s-v flugs.- kullar, bla. några kullar i närheten av Pagla.
En av ungarna återvänder till kommunen men bestämmer sig för att flytta 1,5 mil NO om födelseplatsen, för att för säkerhets skull slippa denna Örjan!!

Snapparen hittar en holk i skogarna vid Åskogen där han sjunger flitigt. Han vet tyvärr inte att denna Örjan har en skogskoja just här!

I slutet av förra veckan kommer Örjan dit för att titta i sina holkar. Han går förbi kojan och ser en vacker ROSENFINK som är märkt. Snabbt springer han tillbaka till bilen och hämtar ett nät som fort sätts upp vid kojan.
Någon rosenfink blir det inte, men däremot fastnar flugsnapparhanen från Pagla!!

Jag är säker på att han redan grubblar på hur han ska slippa denna Örjan nästa år! Kanske bäst att lämna kommunen?

Dock blev det ett trevligt återfynd för Örjan.Insänt av Ulf P Eriksson
tisdag 2013-05-28, 16:33

För tillfället håller Svalan på att läggas om till det "nya", och då verkar det inte att gå att göra nya fågellokaler. Jag har provat! MvH Ulf P Eriksson RRK NB-(1/6)


Insänt av Ulf Öhman <ulf.ohman1@comhem.se>
måndag 2013-05-27, 21:51

Dagbok måndag från H/S slås ihop med morgondagens hälsar Inger och Ulf som fått färskt bröd,jokkmokkskorv och DN Söndag av fotograf Per Pettersson. Gissa om det spisades korvmacka värdig Guide Michelin!Insänt av Göran Norman <guran.norman@bahnhofbredband.se>
måndag 2013-05-27, 18:46

Brun kärrhök, hane, ad ljus fas (mkt. ljus) över huset i Bensbyn c:a 16.30.


Insänt av Mats Bergquist <mats.bergquist@home.se>
söndag 2013-05-26, 20:55

Rördrommen i Hedenäset.

Jag har studerat flera kartor över Hedenäset och ser att drommen med stor sannolikhet håller till utomlands, dvs i Finland. Nu vet jag visserligen inte exakt vad som avses med Hietaniemiselet, men om man utgår från den gräns (oftast strömfåran) som är dragen på de kartor jag har, går riksgränsen obehagligt nära svenska sidan. Alla öar som ligger i älven tillhör Finland och det är endast en ö som tillhör Sverige, Korvenhieta. Den ön ligger mer än 2 km norr om kyrkan i Hedenäset.

Då försiktighetsprincipen bör råda, är det nog bäst att vänta med att bokföra första fyndet av rördrom i Övertorneå kommun! Det är trots allt fågeln som ska vara på svensk mark och inte endast observatören...

Några av oss minns säkert samma dilemma med smådoppingen i Korva, norr om Övertorneå, för ett antal år sedan.

Med vänlig hälsning
Mats Bergquist, rrk Nb


Insänt av Hapaaranda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
söndag 2013-05-26, 20:42

Söndag den 26 maj 2013
Lika fint som vädret lika ont är det om fågel. Nytt negativt rekord idag är två märkta LÖVSÅNGARE. Inget i burarna och inga kontroller på hela dan. Däremot har vi haft en hel del besök. Från byn kom Urban, Mats och Göran. Dessutom medföljde Sabina, reporter på Kuriren, som gjorde ett reportage om ringmärkningen på Sandskär. Hon var ute hos oss på udden i fem timmar! Efter stängning besökte vi kyrkan, stadion och även en revirhävdande fiskgjuse besågs. Vid ringmärkningsboden hade vi idag två gökar som satt på ca 15 meters avstånd och spanade på bofinkar som valt ut sina revir. Kanske dags för göken att placera ut några av sina ägg? En skata passerade ringmärkarudden, en inte allt för ofta sedd gäst på ön. Slutligen kan vi konstatera att det kommer att finnas rikligt med mygg under resten av veckan och sommaren. Idag tände vi första myggspiralen. Kan konstatera att drivisen som legat nära land nu är helt borta och havet ligger öppet.Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
lördag 2013-05-25, 19:47

Lördag den 25 maj 2013
Fint väder idag igen. För fint för fåglar tydligen. 04.30 anlände vi till udden där det var ovanligt lugnt. Endast en STRANDPIPARE och en STRANDSKATA i hela viken. Resten av dagen förflöt i lugnets tecken så vi la ner tid på att kolla de nätplatser där vi inte har nät nu. Detta för att undanröja känslan av att vi kanske inte har optimal placering på våra elva nät. Resultatet av spaningen föranledde ingen flyttning av näten. En intressant observation var att när vi gick på spaning mot Kajava, där sträcken varit bättre, så flög det upp en KRICKHONA framför stövlarna och hon ruvade redan på ett ägg. Även i skogen öster om linjen A1 – hednätet gjorde vi en enkel linjetaxering som resulterade i ett antal observationer av LÖVSÅNGARE och BOFINK, en varnande RÖDBENA och några RINGDUVOR. Just nu längtar vi efter sämre väder, och det är inte ofta vi gör det. Ikväll har vinden slagit om till nordlig och isen verkar driva mot Malören. 18 TV-fria dagar har medfört att vi upptäckt radions fördelar, nu ska vi lyssna på CL-finalen.Insänt av Mats Karström <mats.karstrom@naturskyddsforeningen.se>
lördag 2013-05-25, 12:48

Kjelle Wågberg o jag besökte Luspebryggan o Ålloluokta igår. Efter att ha kört i flera mil urskog o hamnat i fjällkanten bjöd Ålloluokta på en riktig pulshöjare, en stor o ljus lärkliknande fältsparv, en KORNSPARV! Och här!
Hälsar VuollerimMats


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
fredag 2013-05-24, 21:02

Fredag den 24 maj 2013
Idag kändes det riktigt kyligt fast termometern visade ungefär samma temp som tidigare i veckan. När vi kom ut till ringmärkarudden spatserade KÄRRSNÄPPOR, RÖDBENOR, en ROSKARL och en STÖRRE STRANDPIPARE på stranden. Dessutom blev vi lurade av en kärrsnäppa med en ovanlig näbb av spovsnäppetyp, trodde det var det senare. Vi skyndade ut med burarna, men trots en hel förmiddags envetna väntan och förhoppning ville ingen promenera in i burarna. Dock dök en ny art upp, en NÖTSKRIKA och några SMÅTÄRNOR har anlänt. Ute på Pauhu håller FISK- OCH SKRATTMÅSARNA, samt DVÄRGMÅSARNA ljudlig konsert ackompanierade av tre SÅNGSVANAR. Ett tiotal GRÅGÄSS höll vakt och SMÅTÄRNOR fiskade på sitt karaktäristiska vis, högfrekventa dykningar. I nätet fångades sex fåglar, varav tre LÖVSÅNGARE. Den enda kontroll vi hade var morgonens första märkta lövsångare som placerade sig i samma nät fyra gånger! Drivisbältet sydöst om Sandskär har kommit i rörelse och fyller upp mellan Malören och Kumpula. Den idag först anlände öbon oroade sig för hemfärden efter helgen. Det blir spännande att följa utvecklingen!Insänt av
fredag 2013-05-24, 20:00

Rüdiger Kasche har sett/fotat en kornsparv någonstans i Jokkmokkstrakten idag (?). Kan vara värt för någon som är intresserad att känna till.

Mattias Nordlund


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
torsdag 2013-05-23, 19:55

Torsdag den 23 maj 2013
Solen fortsätter att skina men det blåste lite mer idag och havsisen försvinner allt mer. Nu återstår endast en bred båge bredis mellan oss och Malören och sträcker sig mot Kajava. Bortom isen syns helt öppet vatten. Björkarna börjar nu få antydan till små blad men det är fortfarande kalt ute på märkplatsen. Dagens magra fångst bestod av åtta fåglar (LÖVSÅNGARE dominerar) märkta och tre kontrollerades. Trots att det var en flock KÄRRSNÄPPOR på lerbanken nedanför nätplats 4 ville de inte gå in i burarna. Även Pauhu är fågelfattigt just nu. På eftermiddagen blev det mera skådning och sen lite städning av stugan innan middagen intogs.
Insänt av Karin Johansson <Karin.el.Johansson@hotmail.se>
torsdag 2013-05-23, 12:12

FORTS....
15:e göken gol, 1 mosnäppa
16:e lövsångare
17:e 1 Havsörn, 2 tobisgrisslor, 2 (silver)tärnor

Obsarna avser de första anlända av resp. art.


Insänt av Karin Johansson <karin.el.johansson@hotmail.se>
torsdag 2013-05-23, 12:07

ISLOSSNINGSOBSAR FRÅN SMÅSKÄR
30/4 Storspov,Sävsparv
maj: 1:a 2 krickor,4 gräsänder, knipor, enkelbeckasin,storskrak
3:e sädesärlor,2 stenskvättor
4:e bläsänder,2 stjärtänder,krickor,skrattmås,3 grönbenor,2 salskrakar,storlomrop,2 viggar
5:e 2 skedänder,3 rödbenor,3 grågäss, 1 svarthätta, 3 nötskrikor
6;e 3 bergfinkar
7:e 2 dvärgbeckasiner,1 rödstjärt,1 blåhake,1 piplärka,2 kanadagäss, 1 duvhök
8:e tranrop,dvärgmås,1 blå kärrhök,1 gluttsnäppa
11:e småskrakpar, 1 smålom
12:e 1 trädkrypare, 1 flugsnappare
13;e 1 tornfalk,1 hussvala FORTS...


  « Föregående 20       Nästa 20 »