Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Göran Norman <guran.norman@bahnhofbredband.se>
måndag 2013-05-27, 18:46

Brun kärrhök, hane, ad ljus fas (mkt. ljus) över huset i Bensbyn c:a 16.30.


Insänt av Mats Bergquist <mats.bergquist@home.se>
söndag 2013-05-26, 20:55

Rördrommen i Hedenäset.

Jag har studerat flera kartor över Hedenäset och ser att drommen med stor sannolikhet håller till utomlands, dvs i Finland. Nu vet jag visserligen inte exakt vad som avses med Hietaniemiselet, men om man utgår från den gräns (oftast strömfåran) som är dragen på de kartor jag har, går riksgränsen obehagligt nära svenska sidan. Alla öar som ligger i älven tillhör Finland och det är endast en ö som tillhör Sverige, Korvenhieta. Den ön ligger mer än 2 km norr om kyrkan i Hedenäset.

Då försiktighetsprincipen bör råda, är det nog bäst att vänta med att bokföra första fyndet av rördrom i Övertorneå kommun! Det är trots allt fågeln som ska vara på svensk mark och inte endast observatören...

Några av oss minns säkert samma dilemma med smådoppingen i Korva, norr om Övertorneå, för ett antal år sedan.

Med vänlig hälsning
Mats Bergquist, rrk Nb


Insänt av Hapaaranda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
söndag 2013-05-26, 20:42

Söndag den 26 maj 2013
Lika fint som vädret lika ont är det om fågel. Nytt negativt rekord idag är två märkta LÖVSÅNGARE. Inget i burarna och inga kontroller på hela dan. Däremot har vi haft en hel del besök. Från byn kom Urban, Mats och Göran. Dessutom medföljde Sabina, reporter på Kuriren, som gjorde ett reportage om ringmärkningen på Sandskär. Hon var ute hos oss på udden i fem timmar! Efter stängning besökte vi kyrkan, stadion och även en revirhävdande fiskgjuse besågs. Vid ringmärkningsboden hade vi idag två gökar som satt på ca 15 meters avstånd och spanade på bofinkar som valt ut sina revir. Kanske dags för göken att placera ut några av sina ägg? En skata passerade ringmärkarudden, en inte allt för ofta sedd gäst på ön. Slutligen kan vi konstatera att det kommer att finnas rikligt med mygg under resten av veckan och sommaren. Idag tände vi första myggspiralen. Kan konstatera att drivisen som legat nära land nu är helt borta och havet ligger öppet.Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
lördag 2013-05-25, 19:47

Lördag den 25 maj 2013
Fint väder idag igen. För fint för fåglar tydligen. 04.30 anlände vi till udden där det var ovanligt lugnt. Endast en STRANDPIPARE och en STRANDSKATA i hela viken. Resten av dagen förflöt i lugnets tecken så vi la ner tid på att kolla de nätplatser där vi inte har nät nu. Detta för att undanröja känslan av att vi kanske inte har optimal placering på våra elva nät. Resultatet av spaningen föranledde ingen flyttning av näten. En intressant observation var att när vi gick på spaning mot Kajava, där sträcken varit bättre, så flög det upp en KRICKHONA framför stövlarna och hon ruvade redan på ett ägg. Även i skogen öster om linjen A1 – hednätet gjorde vi en enkel linjetaxering som resulterade i ett antal observationer av LÖVSÅNGARE och BOFINK, en varnande RÖDBENA och några RINGDUVOR. Just nu längtar vi efter sämre väder, och det är inte ofta vi gör det. Ikväll har vinden slagit om till nordlig och isen verkar driva mot Malören. 18 TV-fria dagar har medfört att vi upptäckt radions fördelar, nu ska vi lyssna på CL-finalen.Insänt av Mats Karström <mats.karstrom@naturskyddsforeningen.se>
lördag 2013-05-25, 12:48

Kjelle Wågberg o jag besökte Luspebryggan o Ålloluokta igår. Efter att ha kört i flera mil urskog o hamnat i fjällkanten bjöd Ålloluokta på en riktig pulshöjare, en stor o ljus lärkliknande fältsparv, en KORNSPARV! Och här!
Hälsar VuollerimMats


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
fredag 2013-05-24, 21:02

Fredag den 24 maj 2013
Idag kändes det riktigt kyligt fast termometern visade ungefär samma temp som tidigare i veckan. När vi kom ut till ringmärkarudden spatserade KÄRRSNÄPPOR, RÖDBENOR, en ROSKARL och en STÖRRE STRANDPIPARE på stranden. Dessutom blev vi lurade av en kärrsnäppa med en ovanlig näbb av spovsnäppetyp, trodde det var det senare. Vi skyndade ut med burarna, men trots en hel förmiddags envetna väntan och förhoppning ville ingen promenera in i burarna. Dock dök en ny art upp, en NÖTSKRIKA och några SMÅTÄRNOR har anlänt. Ute på Pauhu håller FISK- OCH SKRATTMÅSARNA, samt DVÄRGMÅSARNA ljudlig konsert ackompanierade av tre SÅNGSVANAR. Ett tiotal GRÅGÄSS höll vakt och SMÅTÄRNOR fiskade på sitt karaktäristiska vis, högfrekventa dykningar. I nätet fångades sex fåglar, varav tre LÖVSÅNGARE. Den enda kontroll vi hade var morgonens första märkta lövsångare som placerade sig i samma nät fyra gånger! Drivisbältet sydöst om Sandskär har kommit i rörelse och fyller upp mellan Malören och Kumpula. Den idag först anlände öbon oroade sig för hemfärden efter helgen. Det blir spännande att följa utvecklingen!Insänt av
fredag 2013-05-24, 20:00

Rüdiger Kasche har sett/fotat en kornsparv någonstans i Jokkmokkstrakten idag (?). Kan vara värt för någon som är intresserad att känna till.

Mattias Nordlund


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
torsdag 2013-05-23, 19:55

Torsdag den 23 maj 2013
Solen fortsätter att skina men det blåste lite mer idag och havsisen försvinner allt mer. Nu återstår endast en bred båge bredis mellan oss och Malören och sträcker sig mot Kajava. Bortom isen syns helt öppet vatten. Björkarna börjar nu få antydan till små blad men det är fortfarande kalt ute på märkplatsen. Dagens magra fångst bestod av åtta fåglar (LÖVSÅNGARE dominerar) märkta och tre kontrollerades. Trots att det var en flock KÄRRSNÄPPOR på lerbanken nedanför nätplats 4 ville de inte gå in i burarna. Även Pauhu är fågelfattigt just nu. På eftermiddagen blev det mera skådning och sen lite städning av stugan innan middagen intogs.
Insänt av Karin Johansson <Karin.el.Johansson@hotmail.se>
torsdag 2013-05-23, 12:12

FORTS....
15:e göken gol, 1 mosnäppa
16:e lövsångare
17:e 1 Havsörn, 2 tobisgrisslor, 2 (silver)tärnor

Obsarna avser de första anlända av resp. art.


Insänt av Karin Johansson <karin.el.johansson@hotmail.se>
torsdag 2013-05-23, 12:07

ISLOSSNINGSOBSAR FRÅN SMÅSKÄR
30/4 Storspov,Sävsparv
maj: 1:a 2 krickor,4 gräsänder, knipor, enkelbeckasin,storskrak
3:e sädesärlor,2 stenskvättor
4:e bläsänder,2 stjärtänder,krickor,skrattmås,3 grönbenor,2 salskrakar,storlomrop,2 viggar
5:e 2 skedänder,3 rödbenor,3 grågäss, 1 svarthätta, 3 nötskrikor
6;e 3 bergfinkar
7:e 2 dvärgbeckasiner,1 rödstjärt,1 blåhake,1 piplärka,2 kanadagäss, 1 duvhök
8:e tranrop,dvärgmås,1 blå kärrhök,1 gluttsnäppa
11:e småskrakpar, 1 smålom
12:e 1 trädkrypare, 1 flugsnappare
13;e 1 tornfalk,1 hussvala FORTS...


Insänt av Rolf G Gustafsson
onsdag 2013-05-22, 19:28
Webbadress: www.sjaunjaape.se

NÄKTERGAL, 1 hane kort sång vid Nickbyn. Väster om E4 vid företaget som säljer "maskinvaror". Knappt 400 m V om E4. Hördes från området norr därom. Ej fullständig sång. Bara korta fraser av sången. Hördes mellan kl 03:08-03:13.


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
onsdag 2013-05-22, 18:45

Måndag den 20 maj 2013
Trots att solen sken var det inte alls lika varmt i luften idag som det varit de senaste dagarna. Vi hoppades på bra ”fågelväder” och när vi kom ut till udden låg dimman tät över stranden. Vattenståndet ligger på -35 och vadarna lyser fortfarande med sin frånvaro. Det blev ett klent resultat trots att vi hade näten uppe i sex timmar. Totalt sju fåglar, av fem arter, och en kontroll. LÖVSÅNGARE i topp med tre och en av varje av RÖDHAKE, BLÅHAKE, GRÅ FLUGSNAPPARE OCH SVARTVIT FLUGSNAPPARE. Den kontrollerade LÖVSÅNGAREN hade märkts sommaren 2009, hade samma vinglängd och nästan samma vikt! Efter alla sina resor till och från Afrika. I övrigt noterades SÅNGLÄRKOR, STJÄRTÄNDER, VIGG, STÖRRE HACKSPETT, SILLTRUT och SMÅLOM mfl. Genom fönstret såg vi just hur en flugsnappare lyckats överta holken som talgoxarna jobbat med i flera dagar. Efter en välbehövlig tupplur efter lunchen blev det skådning nere vid hamnen, men aktiviteten är låg även där. Nu är det lungt i byn också, bara vi och Mats kvar. Han eldade förtjänstfullt upp bastun så vi fick tvätta oss även ikväll.

Tisdag den 21 maj 2013
Morgonen och förmiddagen ägnades åt skådning i badviken, stadion och Aspskogen. Det är förvånansvärt glest med fågel och när vi läser rapporterna inifrån land kommer olika teorier upp. Kanske isen, kylen m m håller fåglarna borta härifrån och flyttstråken går närmare kusten. Rödkallen verkar ha haft samma erfarenhet under helgen. Inga sjöfågelsträck eller vadaransamlingar vid Pauhu och vikarna runt ringmärkarudden. Var är t ex alla trastar? Några få ex av BJÖRK- och RÖDVINGETRAST hörs men inte de mängder vi är vana vid. Efter två veckors arbete var det dags att lägga lite krut på inre tjänst. Motorsågskedjan filades och vedförrådet fylldes på, det kan fortfarande vara rätt nattkallt. Rapporteringen till Svalan och NOF har inte fungerat p g a datastrul men nu hoppas vi det ska funka igen.

Onsdag den 22 maj 2013
Vi startade ringmärkningen i härligt morgonväder. 11 nät och 22 burar ute. Burarna får vi placera lite grand på måfå p g a att det inte finns någon tydlig vattenlinje i den nästan torrlagda vattenviken. Även om vi inte fick någon fångst så var det en förbättring av vadarläget. Vi såg några MOSNÄPPOR, en liten flock KÄRRSNÄPPOR, RÖDBENORNA och GRÖNBENORNA fanns också på plats, och äntligen så uppenbarade sig en liten flock DVÄRGMÅSAR. En ensam KUSTLABB av mörk fas flög över området på morgonen. Vi näten var det synnerligen låg aktivitet, fem fåglar märktes och en kontrollerades. En misstanke som börjar finnas i våra huvuden är att näten syns väldigt tydligt nu när det inte finns något lövverk. De extra nät vi satt på heden runt hednätet har hittills gett bästa resultatet. Vi noterar att de är omgivna av relativt täta enbuskar. Slutligen kanske Ingers väntan är över för idag hördes en GÖKTYTA pumpa.
Inger och Ulf
Insänt av Sven-Erik Marklund <sem@beta.telenordia.se>
söndag 2013-05-19, 21:58

En fantastisk sommarvarm majdag då jag beökte Kartviken öster om Piteå. Numera får man ta sig dit genom en alskogsdjungel och stå med fötterna i vatten, men det var det värt med tanke på vädret och med tanke på fåglarna. Bl a brun kärrhök, fiskgjuse, förutom de vanligare vadarna även myrspov, mosnäppa, myrsnäppa. Förutom de vanligare simfåglarna såg jag även årta. Sammanlagt ett 40-tal arter i solskenet.


Insänt av Lars Harnemo <lars.harnemo@gmail.com>
söndag 2013-05-19, 19:32

Projekt Slaguggla.
Hej här kommer en färsk dagsrapport.
Vi har nu hittat 10 häckningar i år, men någon till dyker nog upp. Alla holkarna är inte kollade ännu. Häckningarna är ovanligt väl utspridda inom verksamhetsområdet och antalet ägg per häckning ligger på 2,6 vilket är skapligt.
Hälsningar / Lars


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
söndag 2013-05-19, 19:20

Söndag den 19 maj 2013
Ytterligare en dag med underbart väder. Fortfarande märkbart glest med tättingar. Det låga vattenståndet har frilagt hela viken vid nätplats 5, men inte en enda vadare syntes till där. Märkresultatet är fortfarande magert med 11 märkta fåglar, fördelade på sju arter. LÖVSÅNGARE, ÄRTSÅNGARE, FLUGSNAPPARE och SÄVSPARV för att nämna några. Vi hade även en del kontroller av fåglar märkta förra året. En PILGRIMSFALK jagade ett par gånger över udden och vid ett tillfälle passerade den nära en HAVSÖRN – en vacker syn. Ulf stötte en MORKULLA när han var på spaning bortåt Kajava. Istäcket började lösas upp på förmiddagen och stora isflak drev västerut. Det medförde att stugägarna skyndade hemåt innan ”västpassagen” stängdes av drivis. Kvällen avslutades med administration och en välbehövlig bastu.
Inger och Ulf


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
lördag 2013-05-18, 21:49

Lördag den 18 maj 2013
Härlig morgon, igen. Vi packade ryggsäckarna och hängde kikare runt halsen och slängde tuben över axeln och travade iväg mot Östviken. Vi hade beslutat att låta ringmärkarudden få ledigt idag medan vi ägnade oss åt att kolla läget i Östviken. På vägen såg vi FISKGJUSEN krets i skyn på jakt efter föda. Väl framme skrämde vi två älgar som klafsade iväg med stora kliv i vassen. Läget i viken var lugnt, nästan för lugnt. Men isen ligger fortfarande som ett tjockt täcke bara 150 meter från land. Enligt de båtburna som anlänt till ön under de senaste dagarna är östsidan helt ofarbar med båt. RÖDBENOR, GLUTTSNÄPPOR, KÄRRSNÄPPOR, GÖK och STÖRRE HACKSPETT obsades. Liksom två SKOGSSNÄPPOR, några GRÖNBENOR och en KUSTLABB drog förbi. Hyggligt, men inte den mängd vi förväntade oss. Överallt på ön hörs ENKELBECKASINER. Solen gassade precis hela dan och grillröken la sig tät över stugorna i Kumpula. Nu är det riktigt livligt i byn även om det fortfarande är knivigt att ta sig in i hamnen p g a isen. Somnar till radions sändning från Malmö, som kontrast till dagens fågellåtar.Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
fredag 2013-05-17, 20:29

Fredag den 17 maj 2013
På Norges nationaldag sken solen från tidig morgon till sen kväll. Klen skörd idag, tyvärr. Åtta märkta fåglar, varav fem LÖVSÅNGARE. Inget napp i burarna. Vi tog en tur till Pauhu och kollade läget där. Lika lite vadare som på ringmärkarudden. De flesta fåglarna ser vi på himlen eller hör i buskarna. Ett VARFÅGELPAR sitter och svärmar kring näten och vi fasar för när de blir sugna på något annat än varandra... Kring ett-tiden packade vi ihop nät och burar och gav oss av hemåt i gassande sol. Inatt blev vi väckta av röster (!) lite otäckt med tanke på att vi trodde vi var ensamma på ön. Men det var tre herrar som kom med båt för att fiska. Detta resulterade i att vi fick färsk sik att steka till middag. Under kvällen kom flera stugägare för att njuta av det fina vädret och pingsthelgen. Men fortfarande är det en hel del packis på östra sidan, ända in mot land, vilket minskar möjligheten för oss att se sträckande fågel. Fortfarande är det en hel del is att kryssa genom även på den västra sidan. Årets första myggbett noteras också samtidigt som vi även noterar årets första hussvala på ön. Nu har vi gått från vintriga förhållanden med snö och heltäckande is till ”högsommarvärme” med myggbett, flugor och svalor. Fantastisk upplevelse!
Inger och Ulf


Insänt av Monika Berg <monika@monikaberg.se>
fredag 2013-05-17, 14:57

En STENKNÄCK i Tuollovaara Kiruna.


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
torsdag 2013-05-16, 19:35

Torsdag den 16 maj 2013
Det var mycket riktigt kallt, men soligt. Det var med lätta steg vi gick ner till udden och hissade upp näten och satte ut burarna. På vägen dit hördes GÖKEN för första gången. Ett antal för oss nya årsarter obsades GULSPARV, FISK- OCH SILVERTÄRNOR, en KUSTLABB drog förbi ute vid isranden och för första gången denna säsong såg vi en VARFÅGEL sitta på vakt vid näten. Den vaktas i sin tur av assistenten Öhman. En STÖRRE HACKSPETT flög in i ett nät men trots en snabb utryckning smet den iväg. Den kraftiga sydvinden igår har tryckt isen närmare och studerar man SMHI:s iskarta så är det just här ett sammanhängande istäcke finns. På vissa ställen tornar drivisen upp sig. Det är inte på alla fågelstationer i Sverige man kollar vadarburar under överinseende av sälar. Tyvärr fick varken sälarna eller vi se några vadare i burarna idag. I näten fastnar få fåglar men ofta olika arter vilket gör det intressant. BUSKSKVÄTTORNA ringmärks normalt ca 10 st per år här ute, men nu på våren har vi haft flera kring näten, en märktes. Dessutom märkte vi en STENSKVÄTTA, en TRÄDPIPLÄRKA, fyra BLÅHAKAR och tre RÖDSTJÄRTAR. Det blev en solig och fin dag som avslutades med en promenad till Västra Stadion under bevakning av HAVSÖRNEN.

Inger och Ulf


Insänt av Danne <dannela2000@yahoo.se>
torsdag 2013-05-16, 12:24

svalan hälsade "sommaren" välkommen på ssab centralförrådet


  « Föregående 20       Nästa 20 »