Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Jan Andersson <jan.andersson@edu.boden.se>
torsdag 2005-04-28, 22:45

Blir allt tidigare nuförtiden?
Pratade med Lennart Lidberg här i Boden som i onsdags hittade ett bo av KOLTRAST där det redan låg 3 ägg i redet. Måste väl vara mycket tidigt?
Har själv sett vid ringmärkningen att redan 31 mars hade vissa GRÖNFINK-honor tydlig ruvfläck och var äggstinna! Har sett samma fenomen vid märkning den 15 och 26 april. För mig verkar det som om även häckningstiden för vissa arter verkar bli allt tidigare. Är det någon annan som reflekterat på detta?
Hälsningar
Janne


Insänt av Tomas Carlsson <tomasz@whoever.com>
torsdag 2005-04-28, 22:06
Webbadress: http://biphost.spray.se/tomas.c

Såg i kväll i Bergsvikssundet (Piteå) bland annat en hane SNATTERAND och två rastande BRUSHANE-hanar. Antalet KRICKOR, STJÄRTÄNDER och BLÄSÄNDER ökar varje dag, medan GRÄSÄNDERNA och kanske SKRATTMÅSARNA passerat sin topp även om de ännu är relativt många. De flesta SÅNGSVANARNA har flugit sin kos, bara enstaka i kväll.


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
torsdag 2005-04-28, 20:24


Hej!

På eftermiddagen i dag torsdag 28/4 gjorde Staffan Sundin och undertecknad en utflykt till en udde belägen strax söder om Södra Armen, inte långt från Småskärsudden. På kartan ser platsen klart intressant ut ur sträcksynvinkel,och Staffan har redan hunnit göra en del intressanta iakttagelser där i vår.

Nåväl, platsen var klart intressant att besöka! Även om det föregick endast ett mycket svagt eftermiddagssträck, talar allt för att platsen har stor potential under morgnarna. (Kustlinjens utseende,och närheten till Södra Armen, talar starkt för detta.) Av intressantare iakttagelser kan nämnas 21 SJÖORRAR, några TOBISGRISSLOR, 1 SVARTSNÄPPA, och 2 insträckande och sedermera rastande GRÅHAKEDOPPINGAR.

Vi återkommer säkerligen inom kort med fler rapporter från platsen!

I övrigt kan berättas att jag nu har identifierat platsen för en kommande(?) häckning av NÖTVÄCKA. Åtminstone fick jag det intrycket idag på Framnäs,Öjebyn, när jag iakttog ett ex av arten som for ut och in i ett gammalt hackspetthål och verkade inreda ett kommande bo... /Lars och Staffan, genom Lars.


Insänt av
torsdag 2005-04-28, 14:16

Fick se STÄPPHÖKEN i en halv minut när jag anlände till Ersnäs, samt ytterligare en glimt strax därefter, från Leif L's infart!!! Stort tack till B-O, Lena och Mats!
/Jan-Olov J


Insänt av Krister Jakobsson <krister.jakobsson@edu.lulea.se>
torsdag 2005-04-28, 13:39

Gräsören, Kallax, Svartskatan, Alvik i morse. STORSKARVEN satt fint på en av stenarna närmast bron. TOFSMES i Kallax men inget annat trevligt. LJUNGPIPARE, SVARTSNÄPPA och VITKINDAD GÅS i Alvik. Ser just nu att jag missat Stäpphöken med drygt en timme.


Insänt av
torsdag 2005-04-28, 12:18

Korrigering! STÄPPHÖKEN tappades bort i Ersnäs vid fotbollsplanerna och drog då västerut. Den kan alltså vara vid Alviksgården, men jag har ingen uppgift på det. Den såg dock inte ut att tydligt sträcka iväg enligt Mats B.


Insänt av
torsdag 2005-04-28, 11:44

Rolf G ser nu STÄPPHÖKEN i Alviksgården.

/A


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
torsdag 2005-04-28, 11:41

Just nu har årets första STÄPPHÖK siktats i länet. Mats Bergquist ser en dylik utfärgad hane i Ersnäs.

Vad var det jag sa...


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
torsdag 2005-04-28, 11:31


Hej!

I morse torsdag 28/4 var jag ute på en kortare runda i Piteå kommun innan jobbet startade. Inga större sensationer noterades. Ny art för året för min del blev en RÖDBENA vid Södra Armen, Pitsund.

Sträcket vid Södra Armen imponerade dock... Det var stundvis nästan en bro av fåglar i luften, i första hand då finkar och trastar, men även en hel del andra arter noterades. Det var verkligen kul att stå där och ta del av vårens ankomst, på denna förnämliga sträcklokal!

Hälsar gör Lars i Öjebyn!


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
torsdag 2005-04-28, 11:23

God förmiddag!

Sitter på jobbet, där jag varit sedan kl.0430 i morse. Har dock en handkikare i beredskap och en fin balkong 25 m över backen att spana ifrån, så när verksamhet och väder så medger tar jag mig en väderobs- och skådarrunda.

I morse var det bra fart på tättingar, i vart fall under de fåtal minuter som jag hade tid att vistas på balkongen. Flockar med TRASTAR och FINKAR drog norrut liksom enstaka grupper av SÄDGÅS och SÅNGSVAN. Morgonens trevligaste obs gjorde dock ca kl 0745 då 1 ad. LÄRKFALK sträckte in sydostifrån strax utanför tornet. Fågeln satte sig för en stund i en tall där den skrek några gånger innan den drog vidare. Kanske var det Kallaxhedens egen lärkfalk som på detta sätt meddelade sin tidiga ankomst.

/Andreas
Insänt av Ulf P Eriksson <ulfpeson@bredband.net>
torsdag 2005-04-28, 09:10

Enligt dagens NSD så har det setts STENKNÄCK i Vittangi av Jan och Britt-Inger Henriksson, tyvärr står det ingen dag och hur många ex! Men dom är väl inte så vanlig i Torne lpm. Hälsar Ulf P


Insänt av Per Sandberg
torsdag 2005-04-28, 07:48

Hej!

Har inte sett TURKDUVA i Sjulnäs sedan tidigt i höstas (då jag såg 5 ex) trots "hög uppmarksamhet i frågan" men i söndags var det dags igen!: 1 ex spatserade då vid sidan av G:a Sjulnäsvägen.

-Per


Insänt av
onsdag 2005-04-27, 22:05

2 JORDUGGLOR i Ersnäs i kväll.
/Jan-Olov J


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
onsdag 2005-04-27, 21:12


Hej!

Som Staffan skriver nedan, hade vi en mycket fin sträckmorgon i morse och det finns all anledning att tro att något extra roligt har dragits med de stora strömmar som nu "drabbar" oss.

Jag har lagt in del av obsar under dagen på Svalan, förutom det som Staffan skriver om. Där är den absolut roligaste obsen den jag gjorde på tidig förmiddag,under pågående fikarast på Framnäs, (Öjebyn, i Piteå kommun). Genom fönstret såg jag en "fågelprick" bland några tallar som inte riktigt tedde sig som de andra prickarna... Misstankarna gick genast åt ett bestämt håll, och när jag rusade ut till tallarna besannades mina misstankar: 1 hane NÖTVÄCKA av europaeatyp undersökte stammarna, i jakt på föda. Senare under, under lunchen,kunde jag höra den sjunga, och se den inspektera gamla hackspettbon på området-Spännande!

Hälsar gör Lars!


Insänt av Staffan Sundin <Staffan.Sundin@nll.se>
onsdag 2005-04-27, 19:09

Morgonskådning tillsammans med Lars Sandberg vid Pitsund + Småskärsudden gav riktigt bra sträck av bl a SÄDGÅS (ca 200) och TRAST (stort inslag av TAL- och DUBBEL-). 1 STORLOM rastade vid s:a armen och 1 ex spelade vid Småskärsudden. Där rastade även 10 EJDRAR och 4 TOBISGRISSLOR. 1 rätt tidig SMÅSPOV rastade en kort stund och sträckte sedan mot norr. 1 GLUTTSNÄPPA spelade och Lars hade en sjungande GRANSÅNGARE.
Vid KAPPA-vaken rastade bl a 2 par SKEDAND och 2 LAPPSPARVAR.
/Staffan


Insänt av Patrik Bylund <paata_@hotmail.com>
onsdag 2005-04-27, 17:55

Vackert väder och lite att göra här på naturum Abisko, så jag satt ute och läste när jag helt plötsligt hör någon obekant sång, lite undulatpladdrig. Sprang in efter kikaren, men lyckades inte göra annat än att skrämma iväg en liten flock (4 st) småfåglar bort mot järnvägsstationen. Lommade tillbaka till naturum eftersom det kom en besökare, och till min lycka hör jag samma sång från baksidan. Där sitter 2 VINTERHÄMPLING. Tittar på dom i femton minuter, eftersom jag är osäker på vad det egentligen är för art. På slutet sitter de tätt tillsammans på samma gren och pockar på varandra med näbben. Romans på G?

/Patrik


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
onsdag 2005-04-27, 15:44

För fjärde dagen i rad skådning i Alvik resp. Gräsören på eftermiddagen.

Från förstnämnda lokal hade många av GÄSSEN som vistats där på sistone dragit iväg någon annanstans. I slutet av min vistelse där kom dock ett antal flockar in från sydost, så jag misstänker att de faktiskt finns kvar i området och bara tillfälligt lämnat Alviksgården. Kanske hade de blivit skrämda? I övrigt mycket vitfågel och exv. 3 LAPPSPARVAR. 2 honfärgade BLÅHÖKAR sträckte norrut, 2 TORNFALKAR var stationära, i övrigt inget i rovfågelväg.

Vid Gräsören ganska oförändrat läge sedan igår. SKRÄNTÄRNA slog sig in på min årslista.

/A


Insänt av Sture Westerberg <strure.westerberg@bd.lst.se>
onsdag 2005-04-27, 15:08

Årets första LJUNGPIPARE flög över Bensbyn kl 1500. Under förmiddagen JORDUGGLA och BLÅ KÄRRHÖK. ENKELBECKASIN och SKOGSSNÄPPA kärret nedanför huset.

Hälsningar Sture


Insänt av Krister Jakobsson <krister.jakobsson@edu.lulea.se>
onsdag 2005-04-27, 11:45

Eftermiddagstur till Gammelstadsviken igår. Ett par BRUNA KÄRRHÖHAR plus ev. ytterligare en hane. Dessutom en SKOGSSNÄPPA. En tur i morse till Alvik/Ersnäs gav totalt ca 1300 GÄSS, 1 juv HAVSÖRN, 1 FJÄLLVRÅK och 14 STJÄRTANDER


Insänt av
onsdag 2005-04-27, 08:25

SOTHÖNSEN har börjat bygga bo i Mjölkuddstjärnen.
/Jan-Olov J


  « Föregående 20       Nästa 20 »