Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Staffan Sundin <Staffan.Sundin@nll.se>
måndag 2005-04-25, 16:52

Fantastiskt väder på förmiddagen med sol, +10 grader och bleke. Stod 2 timmar vid Småskärsudden (strax södar om Pitsund) och räknade ca 250 STORSPOVAR och 500 SKRATTMÅSAR som sträckte mot norr. Även ett flertal mindre grupper med SMÅSKRAKAR, SÄDGÄSS och TRANOR sträckte mot norr.
13 EJDRAR rastade och spelade högljutt (det kändes nästan som i Stockholms skärgård!). Dessutom rastade 4 SJÖORRAR och 4 TOBISGRISSLOR. En STENSKVÄTTA, hane, stod på stranden.
/Staffan


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
måndag 2005-04-25, 16:28

Hallå!

Jag upprepade måndagens eftermiddagsrunda och styrde till Alvik vid 13-tiden. Det fyller på främst med gäss men inget speciellt sågs än vad som noterats de senaste dagarna i flockarna. Rolf G Gustafsson och Ulf P Eriksson stod i kurvan och hade precis hittat 1 nyanländ GLUTTSNÄPPA när jag kom dit. Av rovfåglar sågs endast TORNFALK; sträcket var förvånansvärt obefintligt!

Vi träffade även på Pitetidningen som tagit sig till sin fina grannkommun för att göra ett repotage om vårens budbärare. Ulf gav dem en vägbeskrivning till Piteå och Storstrandsvaken (kör till E4-korsningen i Ersnäs och sedan höger), så att de skulle få möjlighet att fotografera fåglar på lite närmare håll än i Alvik, där hållen var lite långa utan digiscoping-utrustning.

Före definitiv hemfärd stannade jag till en stund vid Gräsören, Hertsöfjärden strax före kl.16. Riktigt trevlig skådning med mycket fågel och bra ljusförhållanden sydost om bron! Det börjar nu komma vadare, och vattenståndet är gynnsamt lågt. Sålunda sågs STORSPOV, SKOGSSNÄPPA, RÖDBENA, GRÖNBENA, STÖRRE STRANDPIPARE och STRANDSKATA. Av änderna gladde nykomlingarna - 6 VIGGAR och 1 hane BRUNAND - lite extra. 1 ad. HAVSÖRN kalasade på en död fisk, samtidigt hårt ansett av gamiga KRÅKOR. 1 SKÄRPIPLÄRKA flög omkring över området ett antal sekunder innan den drog sig sydostut.

/A


Insänt av Jan-Olov Johansson
måndag 2005-04-25, 13:31

Likaledes kort lunchtur till Persön. Vid rastplatsen +100 GRÅGÄSS, +10 SÄD- resp KANADAGÅS, 7 SOTHÖNA, tre KRICKA, +30 FISKMÅS kan nämnas. Vid pumstationen fortfarande fruset. Vid kraftledningen en bit in längs Ängesbyvägen kom en ung HAVSÖRN förbi.
/Jan-Olov J
(Det lär vara hett i Svartskatan nu, +1000 gäss enligt säkra källor)


Insänt av Lars Harnemo
måndag 2005-04-25, 12:41

Hej
En kort lunchtur till Hertsöfjärden gav bl.a. 1 par SNATTERAND (vid kurvan) 8 VIGGAR och 1 SKÄGGDOPPING. Det var mer livat bland alla fåglarna nu jämfört med tidigare och antalet har stigit.


Insänt av Thore Alm . Kalix
måndag 2005-04-25, 10:50

Det tar nån vecka för skrattmåsen att från Piteå runda Bottenviken och landa på Kalixälvens is.Kalix centrum. 36 ex."ramlade" ned från himlen till vaken nära Reningsverket i morse!
Sävsparvar-ett par- i älvens strandsnår!
Bra start på veckan-måndag 25 april.


Insänt av Krister Jakobsson <krister.jakobsson@edu.lulea.se>
måndag 2005-04-25, 09:20

Såg under en tur i lördagsmorse en JORDUGGLA som iilsket jagades av kråkflockarna, några LAPPSPARVAR och BLÄSGÅSEN i Alvik. På kvällen årets första SKÄGGDOPPING vid Gräsören.
Söndag morgon vid Gräsören årets första VIGGAR (4 st),1 STRANDSKATA och på vägen dit den första TALTRASTEN. På vägen hem hittade jag resterna av ett RÅDJUR (tjuvskjuten ?) alldeles i början av Hertsöträskvägen. Skalle, ben och inälvor. På ängarna längst ut på Hertsön sprang en råbock omkring med en blå plastpåse som hade fastnat på huvudet. På eftermiddagen vid Alvik 1 SKOGSDUVA. Vid Svartskatan 1 SPETSBERGSGÅS och 1 DUVHÖK som satt vid iskanten. På kvällen vid Gräsören årets första GRÖNBENA och STÖRRE STRANDPIPARE


Insänt av Tomas Carlsson <tomasz@whoever.com>
söndag 2005-04-24, 22:02
Webbadress: http://biphost.spray.se/tomas.c

Stod under tre timmar i det vackra vädret vid Storstrandsvaken och spanade. I vaken var SKÄGGDOPPINGEN en nykomling för året. I sträckväg var TRANORNA liksom i går de mest minnesvärda - 187 ex under den tid jag stod där. Däremot tunt med rovfåglar. I övrigt en sträckande SKOGSSNÄPPA och inte så få tättingar, bland annat syntes en hel del SÄDESÄRLOR på flykt mot norr, liksom en del RINGDUVOR och STORSPOVAR.
I Bergsviken en diskret 20-flock med SIDENSVANSAR. Har sett sidensvansar flera dagar i rad nu. De håller väl på med sin vårflyttning de också, men betydligt mer undanskymt än under hösten. De små flockarnas försynta läten drunknar nästan i all annan vårsång.


Insänt av Sture Sandberg <utterman@algonet.se>
söndag 2005-04-24, 19:22

Öppet vatten från Leskär in mot Bondöfjärden och Pitsundsarmarna sedan i tisdags (19/4). (Känns tidigt)Idag 24/4 såg jag 9 STORSKARVAR på Trutgrundet , Jävre -Brännland.


Insänt av Thore Alm , Kalix
söndag 2005-04-24, 18:42

Vilken skön söndag!24 april 2005
Skidor på morgonen i skärgården-cykel e.m-och fler fåglar än tidigare!
Bl.a har spovflockarna vuxit- 20-30 i ett par flockar-årets första stenskvätta i Gammelgården. Kalix och så en ung råka-ej svartkråka. som tipsats mig..och ärlor..och gäss..å..!!
ja, Ni vet!
Soliga hälsningar!
Thore Alm


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
söndag 2005-04-24, 16:35

En runda till Alvik på söndagseftermiddagen i det strålande vårvädret. Mycket rastande fågel i området (samma artutbud som igår)men uruselt med nordsträckare förutom enstaka grupper med TRANOR. Blir nog bättre fart på sträcket i morgon med mer sydlig vind (idag nordlig).

Avslutade vid Gräsören där det fanns en salig blandning av arter såsom FISKGJUSE, KRICKA, SKÄGGDOPPING, JÄRNSPARV, MINDRE HACKSPETT (äntligen fick jag in honan som både visade upp sig och skrek i albården), STORSPOVAR i mängd, SKOGSSNÄPPA samt BD-läns första RÖDBENA för året.

/Andreas


Insänt av Glenn Bark <glennbark@hotmail.com>
söndag 2005-04-24, 16:18

Mitt bidrag till dagens inventering i Ersnäs slutade kl. 06.15, på vägrenen, på E4an vid Måttsund. Efter att avgassystemet rasat ner under bilen kunde jag, liggande på rygg med snöre och ståltråd, se hur två SÅNGSVANAR sträckte norrut över motorvägen. Efter att ha fixat till avgassystemet hjälpigt tuffade jag mycket sakta hemåt och fick avnjuta mitt termoskaffe i hemmets trygga vrå. Snöpligt slut på en tidig start på dagen... :-/

//Glenn


Insänt av Ingrid Sandahl <ingrid.sandahl@telia.com>
söndag 2005-04-24, 16:04

Ibland kan man väl få rapportera annat än fåglar? Under dagens exkursion mötte jag en BRUNBJÖRN som jag antar ganska nyligen hade lämnat idet. Jag skidade i skogen när jag fick höra ett obekant läte, snort snort snort. Jag blev inte så lite förvånad när nalle kom lufsande. Jag stannade och presenterade mig. Nalle stannade också en stund, men ansåg sedan tydligen att han behövde kolla mig lite närmare. Jag pratade lite högre med honom/henne och backade undan. Som närmast var den väl en 25 meter ifrån mig. Hann få några bilder, och på dessa ser man att björnen var noga med att ha träd mellan oss. Jag tror att det var en ung björn, för den var inte särskilt stor. Antagligen var den ensam, för jag korsade spåren lite senare och såg bara en uppsättning.


Insänt av Fredrik Spansk <93frs001@edu.lulea.se>
söndag 2005-04-24, 13:15

Hej.
Idag på Ökholmen i Brändön såg vi bl.a 4 TRANOR, 1 SÅNGLÄRKA, 1 FISKGJUSE, BLÅ KÄRRHÖK hane och hona, 1 HAVSÖRN och ytterligare en rovfågel som jag inte kunde artbestämma.


Insänt av Benny <benny@giron.mine.nu>
lördag 2005-04-23, 20:54
Webbadress: http://tarzzz.com

En ensam Järnsparv dök upp idag här i Abisko. Kul !


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
lördag 2005-04-23, 17:20

Hej!

Tillbringade tre eftermiddagstimmar efter jobbet i Alvik-/Ersnäsområdet. Kl.13-15 stod jag i Svartskatatornet och kl.15-16 vid Alviksgården. Medskådare var bl.a. bröderna Sandberg från Piteå.

Det var bra tryck i sträcket den första timmen, främst vad gällde TRANOR och GÄSS som i strid ström drog norrut, men många fåglar stannade även till för att rasta i området. När jag anlände till Svartskatan fanns 24 STORSPOVAR på plats. När jag for därifrån hade antalet stigit till 77, så det var ett tydligt inflöde.

Rovfågelsträcket var magert. Norrut sträckte 2 PILGRIMSFALKAR, 1 SPARVHÖK och 1 trolig FJÄLLVRÅK, medan 1 BRUN KÄRRHÖK, 1 SPARVHÖK och 1 DUVHÖK var mer stationära.

Kring Alviksgården rastade bland stora mängder Ansergäss bl a 1 BLÄSGÅS och 2 SPETSBERGSGÄSS, liksom ca 200 SKRATTMÅSAR. 1 BLÅ KÄRRHÖK samt 1 SPARVHÖK störde friden vid gården.

Totalt i Alvik-/Ersnäsområdet fick jag ihop till 780 GÄSS och 270 SÅNGSVANAR. Däremot bara några tiotal TRANOR. Många tranor har nog passerat idag utan att rasta.

/A


Insänt av Oscar Hansson Westerberg
lördag 2005-04-23, 16:51

Även i Bensbyn drillar STORSPOVEN,och under morgonen hade vi besök av en järnsparv.

Tjabba Oscar


Insänt av Fredrik Spansk <93frs001@edu.lulea.se>
lördag 2005-04-23, 11:10

Hej.

Nyss såg jag en troligtvis BLÅ KÄRRHÖK som kretsade över Örarna. Lite senare hörde jag 2 STORSPOVAR som lät sitt typiska läte.


Insänt av Jan Andersson <jan.andersson@edu.boden.se>
lördag 2005-04-23, 09:55

Direktrapport!!
Satt för tio min.sedan och pratade i telefon med svägerskan som var är i stugan på Tunnskär, utanför Båtskärsnäs. Jag frågade naturligtvis om vårfåglar, men hon tyckte det var mycket magert här ute i skärgården. Sen säger hon plötsligt: "Vänta nu hör jag en STORSPOV, va den störtar rakt ner i isen, nej det är två fåglar!! Men, nej, den andra är en PILGRIMSFALK, fy vad äckligt, nu börjar den slita i den stackars spoven, jag klarar inte av att se, vi får avsluta samtalet, jag ringer sedan"
Det var riktigt häftigt att följa Märtas direktreferat nästan life!
"Natur i lur" kanske man kan säga!!


Insänt av Örjan Spansk <orjan.spansk@telia.com>
fredag 2005-04-22, 20:42

En TORNFALK flög förbi vårt hus i Örarna idag. En annan kul sak är det JORDUGGLEPAR vi har vid vår gård. Hanen flyger på kvällarna runt och uppvaktar honan som svarar med sitt typiska skällande. Vi hoppas på en häckning inpå knuten.


Insänt av Fredrik Spansk
fredag 2005-04-22, 20:37

Årets första STORSPOV såg jag idag på eftermiddagen i Bensbyn.


  « Föregående 20       Nästa 20 »