Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Stefan Jönsson
onsdag 2013-06-05, 23:32

Var ut på en spanings tur och fick se 1 Morkulla i Alsån Överkalix


Insänt av Göran Norman <guran.norman@bahnhofbredband.se>
tisdag 2013-06-04, 00:40

Ibland undrar man om det är en slump, tur eller bara vanan att kolla uppåt som ger upplevelser. Dagens två noter kom genom att jag öppnade ett fönster på jobbet - en vråk passerar snabbt i skyn och hemma i Bensbyn när regnet startade (c:a 23.20) och "myggfönstren" skulle tas in - ett 40-tal dvärgmåsar (ovanligt många) passerar tätt över huset likt ett moln.


Insänt av Maiken Arvidsson <maiken.arvidsson@telia.com>
måndag 2013-06-03, 21:55

Vilken ljuvlig dag!

Precis som Stefan skriver hade vi en ljuvlig lördag i Glommers. Under hela vårt pass, tio till tolv, kunde vi stå på övre plattformen utan jackor. När passet sedan var slut smakade den kylbagskalla salladen alldeles utmärkt.

Det enda som vi verkligen saknade var simsnäppan, men eftersom gräset var så högt så låg den nog skymd för oss. Skrattmåsen skrattade säkert gott åt oss. Den visade sig just innan vårt pass började och sedan just när passet var slut.

Däremot gladde vi oss oerhört över att kornknarren både var hörd och bokförd under natten. I Glommers kan verkligen allt hända, så nu gäller det för oss att lyssna när vi besöker Lappmarken.

En av dagens höjdpunkter var som vanligt att träffa ortens fågelskådare. I år fick vi även nöjet att träffa en handfull nya. Mycket trevligt!

Redan nu ser vi fram emot nästa år, då kanske vi får snöfall. Det är nu det enda väder som vi inte upplevt under skådardygnet.

Sist, men inte minst, vill vi verkligen tacka Stefan för det fantastiska arbete han lägger ner på fågelskådningen inom Arvidsjaurs kommun. Ju fler som skådar och rapporterar, ju fler fåglar blir observerade. Undrar alltid hur många som passerar utan att bli sedda…

Hälsar
Maiken & Tryggve
utlokaliserade till Öjebyn – Piteå Gamla Stad


Insänt av Stefan Holmberg <stefan@abborrtrask.se>
måndag 2013-06-03, 16:35

ÄVEN TREVLIGT I GLOMMERSTRÄSK
Årets fågeldygn under lördagen i Glommersträsk blev det trevligaste hitills, av de sex år som räkningen genomförts.
Dels så kom det fler besökare än vanligt, men mest berodde det på att vädret var mycket bra under en större del av dygnet.

I fågelväg var det även ett höjdardygn, där en kornknarr var höjdpunkten för de som hade tidiga/sena pass och fick höra den. Utöver "knarren" hördes även svarthätta, grönsångare, rosenfink och ärtsångare.
Årtorna var fler än vanligt.(3-4 st),
Svarthakedoppingarna och skedänderna visade upp sig likt tidigare år och en brun kärrhök lyckades flyga förbi under ett pass.

Trots alla häftiga fåglar blev det inte rekord i antal arter, då det stannade vid 65 stycken, det är en art färre än förra året.
Fiskmås, brushane, rödhake, orre och gråhakedopping är arter som brukar ses, men som detta år inte ville visa upp sig.

Ett stort tack till alla som deltog, vi ses nästa år.

Mvh / Stefan H


Insänt av Ulf P Eriksson
söndag 2013-06-02, 13:35

Nu har Svalan kommit igång igen! //MvH Ulf P.


Insänt av Mats Karström
söndag 2013-06-02, 13:34

TREVLIGT FÅGELDYGN
Lördagen 1 juni ordnades för 10-e året i rad en lyckad 24-timmarsskådning från fågeltornet i Porsitjärn strax utanför Vuollerim. Den rekordvarma inledningen på sommaren gjorde att vi såg lite färre arter, endast 49 arter. Tidigare har det legat mellan 52 och 58 arter. Nytt för i år var även den stora mängden mygg. En ny art för räkningarna noterades, jorduggla art 93. I rovfågelväg sågs två ormvråkar och en lärkfalk noterades vid flera tillfällen. Kul var även sidensvans, ljudliga smålommar, och den stilenligt avslutande morkullan vid 22.52.
Totalt deltog 15 personer i den lyckade räkningen, varav 12 deltog i middagen. Ett stort tack till er alla.
Hälsar VuollerimMats


Insänt av Ulf P Eriksson
söndag 2013-06-02, 08:59

Svalan verkar att ha gett upp igen! //MvH Ulf P det kanske är lika bra att skriva upp fynden här!


Insänt av Lars Harnemo
lördag 2013-06-01, 20:02

Om vitkindade gäss.
Arten har ju ökat väldigt mycket hos oss i skärgården. Det började med häckningar i Haparanda skärgård och på senare tid i Luleå också. På Rödkallen finns det gissningsvis mellan 30-60 par häckande, de flesta på Storgrundet. När vi är dit och ringmärker skräntärnor så är gässen väldigt orädda och trycker på boet tills man är mycket nära. För något år sedan fattade en av gåsungarna tycke för mig och förföljde mig i ca en timma, ganska jobbigt till slut. Det finns en film på YouTube som visar detta.
Angående ursprunget handlar det väl om att den svenska sydliga populationen drar sig norrut som många andra arter.


Insänt av Rolf Lahti
lördag 2013-06-01, 08:43

Man kan fundera över ursprunget på vitkindade gäss i vår skärgård. Gående längs östviken på Sandskär spanade vi på långt håll in 2 betande fåglar och förväntade oss att de skulle lyfta på håll. Men de satt kvar tills vi var på 30 meter så är det då högarktiska fåglar med oförstånd eller är de från Skansen?


Insänt av Håkan Rune <hakan.rune@storuman.se>
fredag 2013-05-31, 11:36

Nötskrikan verkar vara den första ringmärkta på Sandskär.

http://www.nof.nu/sandskar/hapsandIS/Listor/Tabell%204.2%20-%20M%E4rkta%201963-2012%20(1).pdf


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
fredag 2013-05-31, 06:28

Torsdag 30 maj 2013
Eftersom vi har problem med att stationsdatorn slår av har vi inte kunnat skriva dagbok via denna. Även obsarna och inrapporteringen har försvunnit när vi nästan var färdiginlästa. Vi (Ulf, Inger och Rolf) diskuterar en artbestämning på en kontroll, märkt gransångare men trolig lundsångare, återkommer under kvällen. Har någon möjlighet att kolla om nötskrika märkts på Sandskär tidigare? Har gjorts idag. Liksom över hela Norrbotten är det högsommar här. Mygg och sol. Förutom Rolfs elever, vi och nu elever från Seskarö skola sjuder ön av liv. Ikväll ska de få demonstration av ringmärkning i byn, nät och stolpar har medtagits från udden. Eleverna har monterat ner stationen och imorgon är det hemfärd.

Insänt av Ulf P Eriksson
torsdag 2013-05-30, 17:53

30/5-13 Nu är SVALAN igång med att man kan göra en egen fyndplats, eller att RRK gör en allmän fyndplats igång igen! //MvH Ulf P


Insänt av Patrick Å
torsdag 2013-05-30, 12:46
Webbadress: http://birdmap.5dvision.ee/index.php?lang=en

Tönn är till baka i Sverige. Kom in i Sverige 26/5 och strök utanför Gällivare 27/5. 29/5 befann sig Tönn ca 50 km V Lycksele.


Insänt av Thomas Öberg <thomas.oberg@naturinorr.nu>
onsdag 2013-05-29, 22:40
Webbadress: www.naturinorr.nu

En LUNDSÅNGARE sjöng några hundra meter söder om Tromsövikens badstrand på Seskarö vid 6-tiden 28 maj. Satt i toppen på en gran och var rätt ihärdig.


Insänt av Ulf Öhman <ulf.ohman1@comhem.se>
onsdag 2013-05-29, 21:21

Tre veckors vistelse är snart slut varav drygt två veckor med nät uppe och burar ute kombinerat med spaningsturer på ön, några enkla inventeringar samt inomhusarbete när det regnat och tom snöat. Tiden har gått fort. Vi har sett naturen ändras från vårvinter med is, sälar, snödrivor och helt kala lövträd för att 22 dagar senare bli sommar +24 grader, löven utslagna, en del fåglar på ägg.
Vi har sett många arter anlända dock i små mängder. Nu börjar sångarna dyka upp och många vadare är på väg. Det fina vädret innebär nog att Sandskär " hoppas över ". Därför har det varit rätt magert märkresultat kvantitativt. Det positiva är att det varit rätt många arter.
Idag har killarna från naturguidelinjen skött märkningen under ledning av Rolf Lahti. Elva fåglarfastnade i nätet varav två kontroller av GRÅ FLUGSNAPPARE och SÄDESÄRLA. Nymärkning av LÖVSÅNGARE,SÄVSÅNGARE, GRÅSISKA, RÖDSTJÄRT, TÖRNSÅNGARE,SÄDESÄRLA och TRÄDGÅRDSSÅNGARE.
Observationerna är ungefär lika som de närmast föregående dagarna men fyra sångararter med trädgårdssångare som nykomling. St hackspett börjar nu få sällskap av GÖKTYTA. 22 STÖRRE STRANDPIPARE obsades på sträckan Ringmärkarudden- Östviken.
Vi har börjat ägna oss åt förberedelser för hemfärden med packning, förrådsgenomgång, sortering av ringar och inte minst vila .
Imorgon plockas näten ned och burarna in för att åka ut i juli när denstandardiserade märkningen börjar.
Nu skall vi attackera nästa dator så vi får klara ut inmatning till Svalan och Fagel2 därefter snarket.


Insänt av Inger Brännström <Ulf.ohman1@comhem.se>
tisdag 2013-05-28, 22:13

Gårdagen kännetecknades av varmt väder och fågelfattigt. Endast en nymärkning och en kontroll.
När vi vandrade hemåt såg vi Staffans båt Bosmina som medförde nya gäster till ön. Rolf Lahti med sina elever på naturguideutbildningen ( Tornedalens Folkhögskola) och Per Pettersson med kompis som skulle dokumentera elevernas och vår verksamhet för siten bottenviken.se . Eleverna slog raskt upp sina tält medan vi drog oss tillbaka till våra stugor. På morgonen så startade vi med att dra upp näten och bära ut burarna nu bekvämt hjälpta av eleverna. Fyra tjejer stannade på ringmärkningen medans killarna och Rolf gav sig iväg längs stranden förbi Kajava och upp mot Östviken.
Paula,Julia, Josefin ochEllinor var mycket intresserade och duktiga. P. plockade själv en fågel redan på första runda och ringmärkte själv. Julia och Ulf såg en större hacke studsa i nätet och tack vare hennes rusch så slapp den inte loss.
Vi märkte inte så många fåglar men flera arter och i en takt som var lämplig för demonstration av ringmärkning. Törnsångare,ärtsångare,lövsångare, sävsparv
och större hackspett ringades.
På obslistan finns kustpipare, vitkindad gås, gräsand på ägg, ett par fiskgjusar, dvärgmåsar, småtärna, törnsångare och den sällan sedda nötskrikan.
Kvällen ägnades åt mat, myggjakt, administration...............sömn.

Inger och UlfInsänt av Göran Norman <guran.norman@bahnhofbredband.se>
tisdag 2013-05-28, 21:36

Tornfalk på jakt inne bland husen (ungfåglar?). Verkar vara brist på gnagare trots stora jaktarealer - småfåglarna får se upp - förra året försvann mängder med pilfinkar och andra småfåglar när sparvhökar och tornfalkar provianterade.


Insänt av Jan Andersson <folke.langen@gmail.com>
tisdag 2013-05-28, 16:56

S-V FLUGS., ÖRJAN OCH JAG.

Måste bjuda er på en liten trevlig historia.

Örjan Nordmark, Boden är en flitig märkare av fågelungar i holkar. Förra sommaren märker han många s-v flugs.- kullar, bla. några kullar i närheten av Pagla.
En av ungarna återvänder till kommunen men bestämmer sig för att flytta 1,5 mil NO om födelseplatsen, för att för säkerhets skull slippa denna Örjan!!

Snapparen hittar en holk i skogarna vid Åskogen där han sjunger flitigt. Han vet tyvärr inte att denna Örjan har en skogskoja just här!

I slutet av förra veckan kommer Örjan dit för att titta i sina holkar. Han går förbi kojan och ser en vacker ROSENFINK som är märkt. Snabbt springer han tillbaka till bilen och hämtar ett nät som fort sätts upp vid kojan.
Någon rosenfink blir det inte, men däremot fastnar flugsnapparhanen från Pagla!!

Jag är säker på att han redan grubblar på hur han ska slippa denna Örjan nästa år! Kanske bäst att lämna kommunen?

Dock blev det ett trevligt återfynd för Örjan.Insänt av Ulf P Eriksson
tisdag 2013-05-28, 16:33

För tillfället håller Svalan på att läggas om till det "nya", och då verkar det inte att gå att göra nya fågellokaler. Jag har provat! MvH Ulf P Eriksson RRK NB-(1/6)


Insänt av Ulf Öhman <ulf.ohman1@comhem.se>
måndag 2013-05-27, 21:51

Dagbok måndag från H/S slås ihop med morgondagens hälsar Inger och Ulf som fått färskt bröd,jokkmokkskorv och DN Söndag av fotograf Per Pettersson. Gissa om det spisades korvmacka värdig Guide Michelin!  « Föregående 20       Nästa 20 »