Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Göran Norman <guran.norman@bahnhofbredband.se>
lördag 2013-06-15, 16:15

Kornknarren eller "knarrarna", för de verkar vara fler än ett ex. spelar nu för fullt. Kom så nära som mindre än två meter från ett ex. Grannarna berättade att det varit fler än ett ex. som spelat/sjungit vissa kvällar. Fick se ett foto från grannhusets fågelmatning taget i onsdags - en Stenknäck. Har dock missat den (mkt. skygg på platsen). Vill tacka Ulf P., Krister och alla andra för att de kollade upp min notering från i måndags. Tack.


Insänt av Katarina Persson ÖVERKLALIX <kp.vislakt@telia.com>
onsdag 2013-06-12, 17:35

Var vid Campingen i Överkalix 7/6 och 8/6 för att hälsa på vänner. Nere vid stranden spelade en liten fågel intensivt med vidöppen näbb. Har aldrig hört lätet förut som var snarlikt en gräshoppa.
Har nu konstaterat att det rör sig om en eller snarare flera Gräshoppssångare(locustella naevia) som troligen har ett bo bland buskarna och gräset invid stranden av Kalixälven.


Insänt av Susanna Blombäck <susanna.blomback@pitea.se>
tisdag 2013-06-11, 22:59

Fin avslutning på dagen,just nu ser jag från mitt köksfönster här i Timviken på Renön 4 fasaner,1 tärna, 1 drillsnäppa, 1storspov och 3 småskrake allt i samma synfält.Ibland behöver man inte åka så långt för att skåda fågel.


Insänt av Göran Norman <guran.norman@bahnhofbredband.se>
tisdag 2013-06-11, 22:34

Fortsatt letande vid olika ängar efter ev. kornknarr gav inget resultat. Vid en vägkorsning får jag dock inom en minut syn på en tornfalk med byte, en morkulla, en jorduggla (mindre än tjugo meter från varandra) samt fem gäss som försvann bakom en träddunge. Kvällsturer verkar konstant ge resultat.


Insänt av Göran Norman <guran.norman@bahnhofbredband.se>
måndag 2013-06-10, 22:34

Ute med hunden på promenad ut med ängar i byn. Får höra ett raspigt upprepande läte i närheten av ett dike - låter som Kornknarr. Hördes på långt håll men tystnade när jag närmade mig. Detta läte hördes även förra sommaren vid samma tid. Ska försöka att följa upp...


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
måndag 2013-06-10, 01:13


I går söndag fick jag telefon av en bekant. Dennes son- Oskar Wiklund- samt två kompisar hade bara en knapp timme tidigare stött en "stor, vit häger" nära SCA-sågen i Munksund, Piteå kommun. Av berättelsen att döma rörde det sig om en ägretthäger. Jag larmade genast ut den lokalt/regionalt, samt satte mig i bilen och blev sedan mött nära SCA-sågen av Hasse Wiklund som ringt mig.

Tillsammans gjorde jag, Hasse samt några ytterligare piteåskådare ett eftersök under ca en timme. Eftersöket gav inget. Jag träffade också observatörerna och fick höra deras direkta berättelse. Allt talade för ägretthäger utifrån det de berättade. Senare fick jag bilder på min mail, tagna med smartphone, vilka inte tillförde så mycket mer eftersom näbbens färg inte riktigt framträdde. Killarna beskrev den dock som "stor och gul" och med den beskrivningen- samt det övriga de berättade och som indikerade ägretthäger- har jag lagt in obsen på Svalan som en ägretthäger.

Ett problem med det hela var att eftersöket till stor del skedde på industrimark, där det ju råder olika former av absoluta restriktioner. Var inte helt enkelt... Men, nöden hade ingen lag och det blev en del smygande! Tyvärr gav det alltså inget. Det finns väl dock ändå god anledning att anta att fågeln finns kvar i omgivningarna i dag måndag. Bilderna har jag vidarebefordrat eftersom jag inte har minsta tid i världen att göra något åt dem nu.../Lars, som nu ska ägna sig åt den arbetsdag som alldeles för snart kommer och som inte hade tagit i beaktande att det skulle komma ett (trevligt!) larm...
Insänt av Göran Norman <guran.norman@bahnhofbredband.se>
söndag 2013-06-09, 23:58

Tornfalk på jakt utanför byn jagad av ett gäng ladusvalor.


Insänt av Göran Norman <guran.norman@bahnhofbredband.se>
fredag 2013-06-07, 17:42

Blå kärrhök, hane, på spaning i Bensbyn c:a 6.45 på morgonen.


Insänt av gunnar norlin <mumsan21@hotmail.com>
torsdag 2013-06-06, 21:04

lite fågelnytt
pilfinkarna har ungar i farstbrons ena knut.
skatungarna utflygga(ovanligt tidigt)
och även talgoxarna!


Insänt av Berith Isaksson <massagehanden.bi@gmail.com>
torsdag 2013-06-06, 11:58

Hej Ser just nu en svart svan! som simmar mitt bland de övriga vita svanarna. En helt fantastisk och annorlunda upplevelse.
Finns det någon som har ett svar på varför det finns svarta svanar och att den är här??Stugan har vi ute vid Gälöfjärden och här har det aldrig skådats en svart svan förr.
Tacksam för svar
Berith


Insänt av Stefan Jönsson
onsdag 2013-06-05, 23:32

Var ut på en spanings tur och fick se 1 Morkulla i Alsån Överkalix


Insänt av Göran Norman <guran.norman@bahnhofbredband.se>
tisdag 2013-06-04, 00:40

Ibland undrar man om det är en slump, tur eller bara vanan att kolla uppåt som ger upplevelser. Dagens två noter kom genom att jag öppnade ett fönster på jobbet - en vråk passerar snabbt i skyn och hemma i Bensbyn när regnet startade (c:a 23.20) och "myggfönstren" skulle tas in - ett 40-tal dvärgmåsar (ovanligt många) passerar tätt över huset likt ett moln.


Insänt av Maiken Arvidsson <maiken.arvidsson@telia.com>
måndag 2013-06-03, 21:55

Vilken ljuvlig dag!

Precis som Stefan skriver hade vi en ljuvlig lördag i Glommers. Under hela vårt pass, tio till tolv, kunde vi stå på övre plattformen utan jackor. När passet sedan var slut smakade den kylbagskalla salladen alldeles utmärkt.

Det enda som vi verkligen saknade var simsnäppan, men eftersom gräset var så högt så låg den nog skymd för oss. Skrattmåsen skrattade säkert gott åt oss. Den visade sig just innan vårt pass började och sedan just när passet var slut.

Däremot gladde vi oss oerhört över att kornknarren både var hörd och bokförd under natten. I Glommers kan verkligen allt hända, så nu gäller det för oss att lyssna när vi besöker Lappmarken.

En av dagens höjdpunkter var som vanligt att träffa ortens fågelskådare. I år fick vi även nöjet att träffa en handfull nya. Mycket trevligt!

Redan nu ser vi fram emot nästa år, då kanske vi får snöfall. Det är nu det enda väder som vi inte upplevt under skådardygnet.

Sist, men inte minst, vill vi verkligen tacka Stefan för det fantastiska arbete han lägger ner på fågelskådningen inom Arvidsjaurs kommun. Ju fler som skådar och rapporterar, ju fler fåglar blir observerade. Undrar alltid hur många som passerar utan att bli sedda…

Hälsar
Maiken & Tryggve
utlokaliserade till Öjebyn – Piteå Gamla Stad


Insänt av Stefan Holmberg <stefan@abborrtrask.se>
måndag 2013-06-03, 16:35

ÄVEN TREVLIGT I GLOMMERSTRÄSK
Årets fågeldygn under lördagen i Glommersträsk blev det trevligaste hitills, av de sex år som räkningen genomförts.
Dels så kom det fler besökare än vanligt, men mest berodde det på att vädret var mycket bra under en större del av dygnet.

I fågelväg var det även ett höjdardygn, där en kornknarr var höjdpunkten för de som hade tidiga/sena pass och fick höra den. Utöver "knarren" hördes även svarthätta, grönsångare, rosenfink och ärtsångare.
Årtorna var fler än vanligt.(3-4 st),
Svarthakedoppingarna och skedänderna visade upp sig likt tidigare år och en brun kärrhök lyckades flyga förbi under ett pass.

Trots alla häftiga fåglar blev det inte rekord i antal arter, då det stannade vid 65 stycken, det är en art färre än förra året.
Fiskmås, brushane, rödhake, orre och gråhakedopping är arter som brukar ses, men som detta år inte ville visa upp sig.

Ett stort tack till alla som deltog, vi ses nästa år.

Mvh / Stefan H


Insänt av Ulf P Eriksson
söndag 2013-06-02, 13:35

Nu har Svalan kommit igång igen! //MvH Ulf P.


Insänt av Mats Karström
söndag 2013-06-02, 13:34

TREVLIGT FÅGELDYGN
Lördagen 1 juni ordnades för 10-e året i rad en lyckad 24-timmarsskådning från fågeltornet i Porsitjärn strax utanför Vuollerim. Den rekordvarma inledningen på sommaren gjorde att vi såg lite färre arter, endast 49 arter. Tidigare har det legat mellan 52 och 58 arter. Nytt för i år var även den stora mängden mygg. En ny art för räkningarna noterades, jorduggla art 93. I rovfågelväg sågs två ormvråkar och en lärkfalk noterades vid flera tillfällen. Kul var även sidensvans, ljudliga smålommar, och den stilenligt avslutande morkullan vid 22.52.
Totalt deltog 15 personer i den lyckade räkningen, varav 12 deltog i middagen. Ett stort tack till er alla.
Hälsar VuollerimMats


Insänt av Ulf P Eriksson
söndag 2013-06-02, 08:59

Svalan verkar att ha gett upp igen! //MvH Ulf P det kanske är lika bra att skriva upp fynden här!


Insänt av Lars Harnemo
lördag 2013-06-01, 20:02

Om vitkindade gäss.
Arten har ju ökat väldigt mycket hos oss i skärgården. Det började med häckningar i Haparanda skärgård och på senare tid i Luleå också. På Rödkallen finns det gissningsvis mellan 30-60 par häckande, de flesta på Storgrundet. När vi är dit och ringmärker skräntärnor så är gässen väldigt orädda och trycker på boet tills man är mycket nära. För något år sedan fattade en av gåsungarna tycke för mig och förföljde mig i ca en timma, ganska jobbigt till slut. Det finns en film på YouTube som visar detta.
Angående ursprunget handlar det väl om att den svenska sydliga populationen drar sig norrut som många andra arter.


Insänt av Rolf Lahti
lördag 2013-06-01, 08:43

Man kan fundera över ursprunget på vitkindade gäss i vår skärgård. Gående längs östviken på Sandskär spanade vi på långt håll in 2 betande fåglar och förväntade oss att de skulle lyfta på håll. Men de satt kvar tills vi var på 30 meter så är det då högarktiska fåglar med oförstånd eller är de från Skansen?


Insänt av Håkan Rune <hakan.rune@storuman.se>
fredag 2013-05-31, 11:36

Nötskrikan verkar vara den första ringmärkta på Sandskär.

http://www.nof.nu/sandskar/hapsandIS/Listor/Tabell%204.2%20-%20M%E4rkta%201963-2012%20(1).pdf


  « Föregående 20       Nästa 20 »