Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
måndag 2018-07-30, 21:03

Lördag 2018-07-28
Kl 12 lämnade vi Staffans för utfärd och avlösning ute på Haparanda Sandskär. Hyfsat lugn utfärd för oss som satt inne i hytten men något skumpig för Marie-Louise och Frida som valde uteplatserna. Väl framme så inkvarterade vi oss i en välstädad och välkomnande stuga som förra veckans gäng överlämnade. Sen landade vi med lite kaffe och plocklunch innan Lena som tillfälligt ansvarig kursledare (Bosse sitter fast på fastlandet någonstans söderut på grund av tågförseningar, brand på lok! och anslutningar som ej passar och anländer först imorgon) går igenom rutinerna på stationen och förbereder oss för morgondagen. Efter det går vi en sväng ner till ringmärkarboden och går igenom de rutiner som gäller där. Besöker också de olika nätplatserna för de standardiserade- och alternativa nätplatserna samt gick igenom rutinerna kring vadarburarna. Lite skådning hann vi också med i Sydviken och på Pauhu där inget märkvärdigt stack ut men det var kul att studera 3 vackra ungfåglar av dvärgmås på nära håll. Mindre flockar/grupper av vadare hade också anlänt under eftermiddagen. En mager älgko med en liten kalv och två älgtjurar höll oss också sällskap en stund. Efter det blev det matlagning för Lena (mycket god kycklinggryta) och ett dopp i hamnen för övriga. Efter lite kvällsprat så förberedde vi oss för morgondagen och tog en hyfsad tidig kväll. Även genomgång av dagens artlista som av förklarliga skäl inte blev så lång men imorgon då…. Innan läggdags så underskrift av försäkran.

Kursdeltagarna Krister(vid pennan), Frida, Marie-Louise samt LenaInsänt av
fredag 2018-07-27, 20:03

Fredag 2018-07-27

Morgonen var sval. Bara +17 grader med ganska frisk vind som vridit från sydväst till nordost under natten. Det kändes skönt. Idag åkte skjortan på!

Nere vid ringmärkarudden blåste det en hel del så vi valde att inte öppna nät 5, 6, 7 och halva nät 8 som ligger längst ut på udden så vi öppnade samtliga alternativnät istället.

Det var inte speciellt mycket fågelsång och rörelse bland buskarna och träden. Lövsångarna sjöng sparsamt och lockade som vanligt och lite då och då flög gråsiskor och korsnäbbar över oss. Först vid åttatiden började en lundsångare ljuda med sin stressade sång.

Vattenståndet hade sjunkit synbart under natten för nu var en stor del av viken nordost om ringmärkarudden torrlagd. Man kunde se att det fanns ganska gott om grönbenor, brushanar och gluttsnäppor. Vadarna verkade vara oroliga för de flög ofta upp i småflockar som om de gjorde sträckningsförsök tidigt på morgonen. Senare fick vi en bekräftelse på sträckningsförsöken då en ganska stor flock gluttsnäppor sträckte söderut och lämnade Sandskär för i år.

Vi fångade under dagen totalt 40 fåglar av 9 arter varav 3 stycken kontroller. Fångsten dominerades av 19 stycken lövsångare och som god tvåa blev 7 stycken grönbenor. Vi fick även två stycken nya och efterlängtade/saknade märkarter för i år – svartvit flugsnappare och grå flugsnappare.

Intressanta observationer under dagen var två fiskgjusar och tre havsörnar.

Efter stängningen av näten och upptagningen av burarna kl 11:00 påbörjades fredagsrutinen - tvättning av påsar och städning av ringmärkningsboden. Allt ska ju vara fint när avlösningsgänget kommer i morgon!

Efter lunchen tog vi en kort vila och städade nya stugan. Hanna stod för kvällens middag – en vegetarisk pasta. Den var god! Snart vankas det bastu och tvagning av våra slitna kroppar och välbehövlig nattvila!

Joachim, Inger, Ulf och HannaInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
torsdag 2018-07-26, 19:29

Torsdag 2018-07-26
Vinden låg på från NV och tempen var samma som igår, men det kändes svalare. En lugn morgon utan några direkta anstormningar i näten. Det är hednätet, A1 nere i slyn och burarna som ger mest fågel. Omkring kl 8 kom en regnskur så vi fick ta ner näten en timme. När vi satte upp dem igen kom Lars-Göran Norlin, fotograf och reporter från NSD. Han ville göra ett reportage om vår ringmärkning och fågelstation. Kommer i tidningen tidigast under nästa vecka. Vi ringmärkte trädpiplärka och grönbena medan han var kvar. 40 fåglar fångades i näten, av 8 arter. 8 fåglar i burarna, grönbenor och en gluttsnäppa! Hela 26 lövsångare fick ring, 6 rödstjärtar, 2 trädpiplärkor, 2 sävsparvar och några till. Vi fick in några kontroller på slutet och solen tittade fram mellan molnen och det blev olidligt varmt igen. Eftermiddagen ägnades mestadels åt inneaktiviteter eftersom det är svalare inomhus än utomhus. Idag flög en tornfalk över bodan, en havsörn satt på Pauhu, 6 korsnäbbar flög omkring och lundsångaren hörde vi inte idag.
Joachim lagade middag, bondomelett i ugn, mycket gott! Efter obs-listan orkade vi inte mycket mer än att borsta tänderna och krypa i säng.
Inger, Ulf, Joachim och HannaInsänt av
torsdag 2018-07-26, 04:03

Onsdag 2018-07-25
I morse kände vi alla i kroppen att vi arbetat hårt i en vecka. Solbrännan, bromsbetten och träningsvärken har tagit ut sin tull på oss alla! När vi kom ner till ringmärkarudden på morgonen var det väldigt lugnt och stilla och låg aktivitet på fågellivet. Inte ens lövsångarna orkade sjunga. Ute på Pauho var det lika dött för där ute satt det endast några dvärgmåsungar och en drös med silvertärnor. Stationschefen fattade därför snabbt beslutet: ”Idag öppnar vi inte nätplatserna A2, A3 och A4. Vi skippar Pauho idag och sätter endast ut burarna på ringmärkarudden.” Det såg ut att bli en medioker dag, men så blev det inte!

Den första nätrundan gav oss ganska många lövsångare och en göktyta. Nät 1 och A1 gav överlägset mest fångster under resten av dagen precis som de gjort under den gångna veckan. Totalt ringmärkte vi 38 st fåglar av 7 arter tagna i näten. Burarna gav god fångst vid första vittjningen för att minska rejält de efterföljande vittjningarna. Totalt ringmärkte vi 10 st vadare av 4 arter; grönbena, enkelbeckasin, brushane och dagens största överraskning en skogssnäppa!

Intressanta observationer under dagens ringmärkning var en lärkfalk och två stycken sjungande lundsångare! På eftermiddagen tog Joachim en kort fågelskådartur ut på udden nordost om ringmärkarudden. Där fanns två fiskande fiskgjusar, en hel del småspovar och några ärtsångare. Därefter bjöd Inger på spaghetti och köttfärssås till middag med honungsmelon till efterrätt. Det smakade väldigt bra!

Tre stycken finska fågelskådare kom på besök när vi höll på att stänga näten för dagen och frågade oss var de kunde se den smalnäbbade simsnäppan som finns målad på informationstavlan nere vid hamnen. Vi var tvungna att ge dem det tunga beskedet att det var decennier sedan det fanns smalnäbbad simsnäppa häckande på ön. Vi tycker att Länsstyrelsen borde uppdatera skyltarna så de blir mer aktuella.

Joachim, Hanna, Inger och UlfInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
tisdag 2018-07-24, 21:12

Tisdag 2018-07-24
Morgonen började enligt våra mått mätt svalt med en temperatur under 20 grader (dvs 19.4 grader!). Med friskt mod tågade vi bort till stationen. När vi kom ner till ringmärkarboden välkomnades vi åter av en skönsjungande lundsångare. Alla burar sattes ut och samtliga nät öppnades och i samband med detta mötte Inger älgkon med den mycket lilla kalven, svårt att säga vem av dem som blev räddast. Denna ko med kalv brukar hålla till runt ringmärkarudden men håller sig mest på avstånd.
Det var mer aktivitet på fåglarna idag och under morgonen rasslade det bra i näten. Vid åtta-tiden gick vi en runda som gav ett 30-tal fåglar, främst i 1:an och A1, och vi tror de skrämts in i näten av en ung räv som passerade mellan 1:ans nät och ringmärkarboden. Totalt ringmärktes 67 fåglar av 16 arter, vilket är den bästa märkardagen hittills. Lövsångarna tog tillbaka titeln som dominerande märkart efter en period med mycket grönbenor, vilka idag fick nöja sig med en andra plats. Nya märkarter som vi fick idag var gulsparv, trädpiplärka, enkelbeckasin och stenskvätta. En rolig överraskning var en jorduggla som skrämdes upp vid 9:ans nät och drog en sväng över Pauhu. En annan överraskning var när en brun kärrhök jagade från Rutti och över ringmärkarudden.
Eftermiddagen ägnades mestadels åt vila. Joachim gick en sväng och såg bland annat buskskvätta, men i övrigt var det ganska lugnt. Kvällen avslutades med piccata milanese – västerbottenostpanerad lövbiff, pasta och tomatrödvinssås – som Joachim stod för så nu är alla mer än mätta och belåtna. Det fina vädret verkar hålla i sig så vi hoppas på en minst lika bra dag imorgon.
Hanna, Joachim, Inger och UlfInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
måndag 2018-07-23, 20:12

Måndag 2018-07-23
Det blåste ordentligt nere i hamnen när vi steg upp i morse. Underligt nog var det nästan stilla ute på udden så vi kunde öppna alla nät och bära ut alla burar. Ovanligt tyst och stilla, och varmt! Idag hörde vi lundsångaren vid flera tillfällen men den lyckades undvika näten eftersom den mestadels höll till på hög höjd. Fortfarande många hackspettar i farten men ingen i näten idag. Även törnskata obsades och äntligen fick vi syn på jordugglan som obsades redan under inventeringen i juni. Grönbenorna vann ligan med 8 märkta, och lövsångarna som god tvåa med 5. Totalt blev det ”bara” 30 fåglar av 11 arter. Roligast var tre små roskarlar, fortfarande luddiga. För säkerhets skull bars de tillbaka till Pauhu efter märkning där deras mamma väntade. Vi passade på att flytta några stolpar och spänna några nät oavbrutet uppvaktade av irriterande blinningar. Efter lunchen en stunds vila, skådning i hamnen, förberedelser för lite tralltillverkning utanför stugan och påfyllning av vatten. Hanna och Joachim tog en tur upp till Östviken. På den relativt lugna turen obsades många större hackspettar, ett trettiotal korsnäbbar, varav en liten grupp bändelkorsnäbbar, tre fiskgjusar och rödstjärtar. Ingen älg men däremot spår dem, omfattande gnagskador på tallarnas bark, på tallar upp till 7-8 tum. Skadorna förekom företrädesvis på tallar som stod gruppvis. Trist att se. Efter middagen blev det rapportskrivande och sist ett bastubad. Något svalare ute ikväll, 23 grader och lite fläktande vind.
Inger, Ulf, Joachim och HannaInsänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
måndag 2018-07-23, 04:08

Söndag 2018-07-22
Ytterligare en varm och stillastående morgon. Eftersom regnmolnen låg tunga över udden och åskan mullrade över havet avvaktade vi med att öppna A2-A4, men alla andra nät och samtliga burar sattes ut. Bra och jämn tillströmning av fåglar fram till dess att regnet kom omkring kl 8. Det regnade inte så lång stund och inte tillräckligt för att fylla några vattentunnor. Dagens höjdare var BUSKSÅNGARE – stationens femte genom tiderna. Med många fotografier och hjälp av expertis (Tord och Andreas) på land kunde vi konstatera att det faktiskt var en busksångare vi fångat. Totalt märktes 61 fåglar, av 11 arter. Grönbena toppade listan med 17, tätt följd av lövsångare 16 stycken. En kull talgoxar flög in i treans nät bland alla myggen och idag märkte vi två hackspettar. En mosnäppa vandrade in i buren på Pauhu tillsammans med två rödbenor. Idag obsades bl a tre storskarvar, svärta med sju ungar, dvärgmåsar, gök och tofsvipa. Fortfarande är det alldeles för varmt för att vi ska må riktigt bra, det är bara insekterna som trivs. I byn är det lugnt just nu, bara två båtar i hamnen och ingen annan än vi tänker besöka bastun ikväll. Värre var det i natt när turisterna bastade och drack öl medan barnen sprang gatlopp på spången. Trots att Jocke försökte få dem att dämpa sig hjälpte det tyvärr inte. Men ikväll är det lugnt och vi njuter av kall läsk och kallt vatten som Mats L levererade från land igår. Närmaste brunnen har sinat och vattnet är brunt, om det alls kommer något. Vi får gå en bit bort för att fylla vattenhinkarna. I skrivande stund har vinden ökat och med dörren öppen får vi bra korsdrag i stugan. När vi tvättat bort myggmedlet blir det obslista, laddning av batterier – både till W-T och våra egna.
Inger, Ulf, Joachim och HannaInsänt av
lördag 2018-07-21, 20:11

Lördag 2018-07-21
Idag var det dagen D. Det vill säga dagen då alla våra förberedelser skulle ge frukt. Klockan ringde kl 03:30 som vi kommit överens om kvällen innan att då skulle vi stiga upp! Undertecknad steg upp när mobiltelefonen ringde och gjorde frukost. De andra låg och sov. När mobiltelefonklockan började närma sig fyra kollade jag vägguret i stugan eftersom jag började bli orolig att vi skulle bli försenade. Det visade att klockan var 03:00! Min mobil hade under natten kopplat upp på finska mobilnätet och jag hade stigit upp en timme för tidigt!

Nåväl alla höll den svenska tiden och vi gick ner tillsammans till ringmärkarudden för att öppna nät och placera ut vadarburar. En havsörn satt på storstenen ute i havet vid den finska fiskebyn Ruutti och välkomnade oss. Morgonhälsningen från örnen verkade lova oss en god uppstart på den standardiserade ringmärkningen som skulle starta kl 05:00.

Vädret var behagligt ”svalt” – bara 23-24 grader varmt med en skön svalkande vind. Väl nere på udden visade sig vinden vara hårdare än uppe vid stugan. Fägellivet var ganska tyst och stilla precis som tidigare i veckan. Vi placerade ut alla burar på Pauho (15 st) och på Ringmärkarudden (13 st) men kunde bara öppna nät 1, 2, A1, 3, A2, A3 och A4 på grund av vinden. Det verkade inte så bra men det blev faktiskt en ganska bra fågelfångst under dagen ändå! Vinden avtog sakta under morgonen och vi kunde även öppna nät 10, 9 och 8 efter ett tag.

Kl 10:00 verkade det hända något omkring oss för fåglarna bara strömmade in under en halvtimme i de få näten vi hade uppe. Vadarburarna gav fångster vid varje vittjning – inte mycket men ändå så det gladde oss. Totalt fångade vi 55 st fåglar av 13 arter. Lövsångarna var flest som vanligt därefter kom grönbena och större hackspett. Men den roligaste fångsten under dagen var en supersnygg roskarlshane som undertecknad plockade ute på Pauho när vi skulle stänga fågelstationen för dagen. Undertecknad har försökt fånga denna stationära fågelart i sju år och nu är den fångad till allas stora lycka!!!!

Under dagen gjorde vi följande nya observationer för veckan; gulsparv, havsörn, lärkfalk, fiskgjuse, tofsvipa och vitkindad gås. På kvällen bjöds det på amerikafläsk, bigarråer och potatis i ugn med Ingers goda kladdkaka som efterrätt!

Med lycksaliga roskarlshälsningar från ringmärkargänget med Joachim vid pennan!Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
fredag 2018-07-20, 20:19

Fredag 2018-07-20
Efter ytterligare några svettiga timmar under den stekande solen är nu stationen så gott som uppsatt och klar. Havet var nästan vindstilla och det var över 25 grader i skuggan så vi kände oss som smörklickar i öknen. För att Lena skulle kunna vässa formen inför kursen om en vecka öppnade vi några nät samt satte ut några burar, vilket resulterade i en ängspiplärka och en göktyta. Över lag är det fortsatt mycket lugnt på fågelfronten med ungefär samma obsar som tidigare dagar. Dock observerades både kustlabbarna och en hel del stationsbesökare. En rolig överraskning var en älgko med en mycket liten och gullig kalv inne i vassen.
På eftermiddagen kom Rune med leverans, två gasoltuber och en kompost (tom!), och skjutsade sedan hem Lena. Eftermiddagen spenderades främst i skuggan inne i den 30-gradiga stugan men en del nytta hanns också med, bland annat är komposten monterad och invigd.
Nu vädrar vi stugan för fullt i den enligt oss alldeles för lugna kvällsbrisen och laddar upp både mentalt och med vätska inför morgondagen. Det ser vi fram emot!
Hanna, Joachim, Ulf, ingerInsänt av Haparanda Sandskär Fågelstation
torsdag 2018-07-19, 21:33

Onsdag 2018-07-18 och Torsdag 2018-07-19

Efter en skumpig resa med ganska grov sjö från Staffans till Sandskär tidigt igår morse (den 18:e) skred vi direkt till verket med att påbörja öppningen av fågelstationen! Det vill säga rensning av nätplatser med röjsåg, uppsättning av slöjnät och utbärning av vadarburar till fångstplatserna. Allt gick förvånansvärt bra trots den tryckande värmen – nästan +30 grader hela dagen - och de enerverande bromsarna. Som tur är finns det nästan ingen mygg i år! Första dagen avslutades med god mat och bubbel som Lena stod för och därefter bad i havet för att kyla ned oss och tvätta bort svetten från våra möra kroppar. Gissa om vi alla snarkade högt och sov tungt!?!

Ikväll (den 19:e) har vi kommit så långt i arbetet med att öppna fågelstationen att samtliga nätgator är röjda, alla burar utburna (15 st på på Pahu och 13 st på Ringmärkarudden)). Vattenståndet är ganska lågt och vadartillgången verkar vara ganska normal med de vanliga vadararterna. Det som återstår efter dagens arbete för att starta den standardiserade ringmärkningen på lördag är endast att sätta upp näten på de så kallade nätplatserna 8, 9 och 10 samt A2, A3 och A4. Det fixar vi snabbt imorgon förmiddag om vi håller samma arbetstempo imorgon som vi haft igår och idag!

Under eftermiddagen har vi haft besök av Kaj Rundgren som fått ett sms av Inger att vi hade problem med internet och kylskåpet. Han kom snabbt som attan ut till oss på vattenskoter och fixade till antennen så vi nu har kontakt med fastlandet med internet och dessutom kylskåpet som nu är igång så vår mat inte ruttnar i värmen. Vattnet håller på att ta slut i brunnarna precis som för två år sedan. Det känns lite tungt! En av stugägarna, Mats Lindelöf, for som tur var hem till Seskarö idag och lämnade sitt sista dricksvatten till oss. På fredag får vi förhoppningsvis leveranser av mer vatten och läsk – vi dricker nog minst tre-fyra liter vätska per man och dygn i denna diaboliska hetta! Kvällen avslutades som vanligt med god mat – porterstek – som Inger stod för!

Fågellivet på ön verkar gå på sparlåga i värmen. Nästan ingen fågelsång hörs och vi har gjort väldigt få observationer hittills på ön. Men det kan bero på att vi arbetat hårt och skådat väldigt lite. Av de arter vi trots allt hittills identifierat så vill vi lyfta fram småtärna, skräntärna, småspov, mosnäppa, drillsnäppa, grönbena, rödbena, roskarl, gluttsnäppa, brushane, strandskata, morkulla och tornfalk. Förutom dessa har vi fått puls vid två tillfällen då vi sett två fåglar som vi inte kunnat arta – en sparv och en vadare! Hoppas de kommer att finnas kvar imorgon så vi kan ta reda på vad det är!

Trevlig kväll önskar ringmärkargänget Joachim, Ulf, Inger, Lena och Hanna på Haparanda Sandskär!Insänt av Ulf P Eriksson
måndag 2018-07-02, 19:12

Gammelstad 2/7-2018-Fågelobservationer:
OBSERVERA ATT MÅNGA SKÅDARE HAR TAPPAT EN HEL HÖG MED LULEÅKOMMUNKRYSS dessa har övergått till BODENKOMMUNKRYZZ!

Det är så att kartområdet på Bodens södra skjutfält har ändrats. Som exempel Hattmyran (Lavskrika, Dalripa), Centralkröken, Norrån, Södra änden Alträsk (Strömstare)mm, dessa områden hör nu till Bodens kommun nuförtiden! Och naturligtvis har alla Gamla obsar också ändrats (RRK). MvH Ulf P Eriksson


Insänt av Göran Norman <guran.norman@bahnhofbredband.se>
måndag 2018-06-11, 00:00

Spelande kornknarr på Stenåsen, Bensbyn, Luleå. 2018-06-10. Kl. 23.55 Det var några år sedan det var ett gäng kornkarrar här (3-4 st.).


Insänt av Göran Norman <guran.norman@bahnhofbredband.se>
lördag 2018-06-02, 15:32

Sitter och klurar på en hyllkonstruktion utanför verkstan (Bensbyn/Luleå) när ett skrik skyn ovanför verkstan avbryter mig. En havsörn är jagad av en kråka som fullständigt sitter på ryggen på örnen som till sist lyckas manövrera bort inkräktaren. Högre upp syns en annan örn som jagas av en korp. Det är inte lätt att vara örn alltid.


Insänt av ULF ÖHMAN <ulf .ohman002bredband.net>
lördag 2018-06-02, 10:45

Anders G.,
kommer inte in på sidorna! // UÖ


Insänt av Lars Harnemo <lars.harnemo@gmail.com>
torsdag 2018-05-10, 21:36

Ett ursäkta från hemsidesredaktionen. Vi hade ju problem med hemsidan senaste veckorna och när vi återställt det mesta av innehållet så har det kommit med flera år gamla inlägg.
Vi ursäktar för detta och ska inom kort ta bort även dessa inlägg.


Insänt av Anders Gustafsson
fredag 2006-03-03, 17:05

Korparna följer en örn ner mot skogen, hinner inte se riktigt men tror det är en havsörn.
En annan havsörn seglar ner mot skogen mellan Ringlet och Industriområdet.
Den rapporterar jag som adult havsörn.
Ska till Abraur.. tar bilen och kör som vanligt alltid runt Ringlet.
Får se en tredje örn i ett träd. Jaha, med havsörn på näthinnan så är det en havsörn jag kommer till.
40 meter ifrån stannar jag bilen och slänger upp kikaren. Det stämmer inte.
Och när den lyfter ser jag tydligt att det är kungsörn. Adult men inte riktigt färdigutvecklad fjäderdräkt. Sista stadiet om man säger så.
Har sett örnar tidigare i vinter i anslutning till Ringlet men inte kunnat identifiera dom riktigt.
Ny kikare i dag också.J
Några Större korsnäbbar med sina breda tjurnackar och papegojnäbbar sitter högt upp i den stora gammeltallen utmed vägen.
Kul.. Abraur är fantstiskt. och vilken tur att man avverkat flera hundra tusen hektar runt om och bara lämnat skogen utmed sjön.
Annars hade väl korsnäbbarna tagit en annan väg. Skojar bara.!!
En annan sida jag tillverkat. http://web.telia.com/~u96005806
Är det någon av er som känner för att skriva en krönika till sidan om skogen så vore det bra.
För eller emot spelar ingen roll
Och det får mer än gärna handla om fåglar. OBS!! mer än gärna om fåglar.
Min andra hemsida är http://web.telia.com/~u96005517

Tänker lägga in lite på svalan sen i afton från en stenåldersupkoppling från Abraur.
Mvh/-AndersInsänt av Sture Sandberg <utterman @algonet.se>
måndag 2006-02-27, 14:04

En BJÖRKTRAST sågs på Ugglegatan, Djupviken,Piteå av undertecknad i söndags. Den har två dagar på sig att besöka min fågelmatning för att få äran att delta i fågelmatningsracet.


Insänt av Jan Andersson <jan.andersson@edu.boden.se>
söndag 2006-02-26, 23:42

Hej!
Jag och Lennart Lidberg gjorde ugglelyssningspremiär ikväll. Perfekt lyssnarväder, klart, vindstilla men lite kallt. En av våra BERGUVAR ropade flitigt, var 15 sek. medans vi var där. Fortsatte norr om stan, men trots många stopp, blev det bara en ytterst sparsamt ropande PÄRLUGGLA. Ute mellan 20:30- 23:00.


Insänt av Staffan Sundin
lördag 2006-02-25, 21:30

En HAVSÖRN (4-5 K) satt idag vid kl 15.30 på isen vid Näset i Norrfjärden och åt på fiskrens, mobbad av Kråkor. Skrämdes sedan på vingarna av fyra snabba skotrar.


Insänt av Krister Jakobsson
torsdag 2006-02-23, 22:21

Äkte en 2,5 mil skidrunda från Hertsön till Hertsöträsk, vidare mot Malmstads väg och ner till Hertsöfjärden och hem. Såg en SLAGUGGLA som satt och solade sig och åkte 5 m ifrån en LAPPUGGLA som satt i en tall. Hann filma lite grann men tyvärr så kom en bil och skrämde bort den. I övrigt full spel av både TRÄDKRYPARE och KUNGSFÅGEL,totalt 4 SPILLKRÅKOR (hörde tre samtidigt), 2 OB.KORSNÄBBAR, 2 NÖTSKRIKOR och en K HAVSÖRN som seglade över Gräsörenbron.


  « Föregående 20       Nästa 20 »