Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Rolf
tisdag 2017-07-25, 22:03

Återigen en grönbenornas dag kryddad med en gammal rosenfink. Toby blev lycklig efter att ha efter att ha efterfrågat den under några dagar. Totalt klämde vi ring på 21 nymärkningar varav 12 var grönbenor samt att vi också hade 11 kontroller från årets ringmärkta fåglar.

Obsmässigt inga höjdare dock en fiskgjuse med bomaterial som det såg ut. Vi hoppas att den inte bara fastnat i något skit?

Rolf blev lycklig på eftermiddagen då två fina harrar behagade ta harörenymfen så nu är morgondagens middag med rökt harr och dopp i kopp räddad.

Dagens middag var som vanligt suverän när Lena slängde ihop lite kikärtsbiffar och annat kolimox. Nu dags för rabarberfrestelse. Vi lider fortfarande …. ;)Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
söndag 2017-07-23, 22:27

Söndag 2017-07-23

Denna dag visade sig bli ”hackspettarnas dag” då inte mindre än 6 st Hackspettar av 2 olika arter ringmärktes. GÖKTYTA 4 och STÖRRE HACKSPETT 2, alla årsungar. Även en tjusig men vassnäbbad hane TÖRNSKATA fick ring. Antalet fåglar som ringmärktes i dag blev inte så högt däremot var diversiteten stor, vilket alltid är roligt. 26 fåglar av 13 arter kunde vi räkna in när näten stängdes för dagen. Mest spännande i dag var nog den ”finska” gråsiskan som Rolf hittade i alternativnäten.. en vacker utfärgad hane. Alltid spännande med främmande kontroller. Även en fjolårets sävsparv återfångades.
Våra finska vänner från Norra Österbottens Ornitologiska Förening lämnade idag ön efter fyra dagars vistelse. Ett trevligt gäng som besökte stationen vid flera tillfällen och även gav oss en hjälpande hand när burar skulle bäras ut till Pauhu. Det tackar vi varmt för!
Sommarvärmen har nu äntligen kommit och med den många trollsländor som fastnar i näten. Även blinningarna dyker upp direkt solen visar sig.
Eftermiddagen bestod av vila och diverse administrativt arbete. Tobias bjöd på Jollof rice till middag, som blev en ny och trevlig erfarenhet för både Lena och Rolf.
Nu hoppas vi på en god fiskmåltid i morgon då Rolf gett sig ut med flugspöet nu i kvällningen :-)Insänt av Rolf <hapsand@gmail.com>
lördag 2017-07-22, 22:21

Idag var stationens första ordinarie ringmärkningsdag. Dock var inte halva grupp 8, 9 och 10 uppe men imorgon kör vi upp dem också. Orsaken var en havererad röjsåg. Rolf som anlände mitt på dagen hade med sig en röjsåg så nu har vi fixat bort gräs, vass och annat grönfoder som var i vägen.
Idag märkte vi 42 fåglar varav 12 grönbenor toppade statistiken.

Denna kommande vecka består av Lena Stenman, Toby (Tobias) Kirchenbaur samt Rolf Lahti. Inger Brännström och Ulf Öhman åkte hem efter att de hjälpt till med att starta upp stationen.

Lena tillagade en utsökt måltid på ortens lax, grönsaker, curry och vin. Rolf och Toby njöt och blev väldigt mätta. Imorgon tar vi vår första rubinnäktergal….Insänt av Folke Larsson <folke.larsson@fldbd.com>
onsdag 2017-06-28, 12:00
Webbadress: http://ww2.fldbd.com/tofsmesochskogskartor

Årets och fjolårets pärlugge-inventeringar

4 Maj strax NV Brändberg, Bodens kommun, hörde jag årets första och enda pärluggla strax innan gryningen.

Norr därom har det däremot varit tyst, inte ens en räv har jag fått höra. Jag fick nöja mig med trevligt månsken några nätter.

Jag kanske hade fått ett lite bättre resultat om jag lyssnat mer när snön smält bort och åkersorkarna börjat komma fram. Pärlugglorna kan häcka sent ibland.

Det verkar ändå ha funnits en del sork och förutom enstaka spär här och där under hela vintern har jag sett spår av vesslor.

Det finns åtminstone enstaka ugglor kvar, i början av Februari slog en pärluggla en domhona utanför fönstret och i början av Maj lockade jag fram en sparvuggla med mina härmningar.
Förra året var magert, men ändå något bättre. Pärlugglorna spelade mest innan gryningen, något jag tror beror på den dåliga tillgången på föda.

En morgon hörde jag 5 pärlugglor, varav 4 st i ett begränsat område. Spelet, årets enda, var ändå ganska avmattat och jag hoppades på det skulle vara startskottet, men istället mattades det av. I mitten av April verkade spelen komma igång igen, men också nu mattades det snart av.

Sammanlagt hörde jag 8 pärlugglor. Jag hade dessutom ett häckningsförsök som jag aldrig följde upp, men där hörde jag inget spel.

Pärlugglan vid gården spelade, men bara sporadiskt. Några gånger var den inne i huset där den häckat 2011.

Jag kollade sammanlagt 50 bohål, främst spillkråkbon, men en del holkar och naturliga bohål och förutom pärlugglan träffade jag på en knipa, en ekorre och en rödstjärt.
Insänt av Kjell Johansson <Kjelljohanssonharry@gmail.com>
måndag 2017-06-26, 09:49

Hej! Har observerat 2st klippduvor runt tomten i Gällivare under några dagar! I min stora fågelbok från 1999 så står det att den inte observerats i Sverige?


Insänt av Erik <isakssone@hotmail.com>
fredag 2017-06-02, 23:20

Jag måste nog revidera mig men jag vet inte vad jag ska ändra mig till. I "fåglar i Europa" beskrivs hanen på det vanliga sättet och honan som brunaktig och de är på de olika sätten jag sett dem i verkligheten. I "fåglar och fågelliv i Europa" däremot beskrivs honan som hanen men med rött mot bröst och hals. Och på Wikipedia beskrivs hanen av en underart precis på detta sätt. Detta är iaf första gången jag ser detta trots att jag sett många gökar. Någon som vet med säkerhet vad som är vad?


Insänt av Erik <isakssone@hotmail.com>
torsdag 2017-06-01, 23:10

Trodde 29/5 att jag såg en sparvhökshane men såg till sist att det var en gökhane med rött på bröstet och lite bak mot nacken. Såg den nu igen och googlade "gök rött bröst" och lärde jag mig att varianten röd morf fanns! Aldrig vetat det trots ett stort fågelintresse. Så... Gökhane röd morf i Muskus 29/5 och 1/6.


Insänt av Andreas Bergkvist <andreas.bergkvist@live.se>
måndag 2017-05-29, 21:58

Har under kvällen försökt utreda vad jag såg för fågel vid 3 tiden idag. Det jag kommit fram till så verkar det vara en ängshök. Väldigt lik en falk men ändå inte. Observerade den ca 25 sek över åkermark i Alträsk i Boden kommun.


Insänt av Kent Tunlind <kent.tunlind@telia.com>
måndag 2017-05-29, 13:50

Har haft en Svarthuvad Gulärla i en vecka nu i Kiruna vid Lombolosjön.
Har själv aldrig sett denna art. Vanlig Gulärla finns också.
Första maj i värsta snöovädret (1 meter snö fortfarande) hade vi en Rödhake i och ikring Islandshjäststallet vid Lombolosjön. Såg den i två veckor.


Insänt av Lars Harnemo <lars.harnemo@gmail.com>
söndag 2017-05-21, 19:56

Veronica. Jo lärkfalken finns regelbundet här i Norrbotten, men inte värst vanlig. Den senaste veckan har det gjorts 10 fynd i Piteå - Boden - Luleå området.
Gå med i Artportalen.se så kan du själv kolla vad som setts av både fåglar, däggdjur, blommor och en massa annat.
http://www.artportalen.se


Insänt av Veronica
söndag 2017-05-21, 15:51

Kan jag ha sett rätt i trakten av Luleå - en lärkfalk?


Insänt av Kristina Eriksson .Ersnäs <kristieriksson446@hotmail.com>
lördag 2017-05-20, 15:38

Ladusvalor har anlänt till Svartskatan i år också. Sommaren är på väg.


Insänt av Lena Karlsson <lena.karlsson41@hotmail.se>
fredag 2017-05-19, 09:16

Hej
En vacker stenknäck gästade mitt fågelbord
igår den 18 maj vid 17.00

Lerbäcken i Luleå
Insänt av Lena svanberg
lördag 2017-05-13, 17:24

Mina björkar i fågelmatningen är sedan en vecka fulla med bergfinkar


Insänt av Mona Niemelä <mona_nie@yahoo.se>
torsdag 2017-05-11, 12:54

Äntligen igår kom sädesärlan , sen enligt mina noteringar och skogssnäppan och en flock med bergfinkar ( Boden, mittemot fd Garnisonsmuseet )


Insänt av Lars Harnemo
måndag 2017-05-08, 17:56

<kgbucht@gmail.com>
Du glömde att skriva Var....


Insänt av <kgbucht@gmail.com>
måndag 2017-05-08, 17:28


2017-04-30 fick jag för första gången besök av en nötväcka,den pickade vid roten
av eken,buken var vit som snö.Efter att den putsat sig var det dags att flyga vidare.


Insänt av Thore Alm Kalix
måndag 2017-05-08, 10:32


Hur Mås det egentligen ??

Invasion av 100-tals måsar (skrattmås och fiskmås)vid min hemmamatning för vinterfåglar --Flygfältsvägen 41 Näsbyn, Kalix )-gräsmattans upptinade område var tätpackad av mås,som letade och åt av vinterns spridda fröblandningar. rena Hitchcock men i VITT !!
Älven och havet ligger ju isbundna fortfarande ä
!!


Insänt av Erik Gustafsson <gustafsson_erg@hotmail.com>
måndag 2017-05-08, 08:35

170508 Kl 06:30 Såg ett Sädgässpar vid snökanten på åkern 18 km norr om Kalix


Insänt av Andreas Bergkvist <andreas.bergkvist@live.se>
fredag 2017-05-05, 22:33

Alträsk i Bodenskommun.
4 maj ladusvala, tornfalk.
5 maj lappuggla.


  « Föregående 20       Nästa 20 »