Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Mattias Nordlund <zoloft72@hotmail.com>
lördag 2006-02-18, 14:29

Hej!

Startade dagens Tour-de-Luleå på cykel vid Nygårdsvägen, Hertsön där sparvisugglan satt fastklistrad i grantoppen kl.08.00.

Nästa stopp var Hertsöträsk med flax(!) på både gråspett-hona 08.17 samt inte minst en hökuggla 08.30 som mobbades av 5 nötkråkor(vid myren bortom den övre matningen)! Hökuggla har jag inte sett i Luleå Kn på många år så det gjorde det än mer kul att se mycket vackra fågelarten!

Promenerade med cykel på skoterspår (ibland är i a f oljudmaskinernas spår sköna...) till Hagaviken med nötskrika, tofsmes, trädkrypare 09.32 samt spillkråka i anslutning till knöppelåsen. Dagens enda korpar sågs här.

Vätskekontroll på Shell Hertsövägen.

Därpå avfärd mot gräsand (1hona + 1ex i dimman) storskarv samt storskrakarna som sågs mellan 10.32-10.58.

Skarven sågs mycket fint på ca 80m avstånd i medljus. Nu kunde jag se den bruna halsen och huvudet. Ryggen var adulttecknad men bröstet såsom Rolf beskrivit det tidigare. Bröstets teckning varierar troligen på hur uppruggad fågeln är?! Men visst verkar det vara en fjolårsunge.

Gulsparv, 12 pilfink samt 1 gråsparv i Svartöstan togs i farten.

Mål skulle ske ca 12.00 vid Gäddvikssundet. En viss försening, p g a tillfälligt luftutsläpp i däcken, samt missad kaja i Luleå C bidrog till att jag efter strömstare kl 12.06 nedanför EFS-gården fick avsuta med kaja i Hermelinsparken kl 12.38.

Vid Gäddvik såg jag 11.53 de två tofsmesar som håller till på fågelbordet vid cykelvägen vid avfarten mot sundet.

Inalles 27 fågelarter mellan 08.00 och 12.38.

För detaljer och antal så skriver jag in dessa i svalan till veckan pga tidsbrist just nu.

Sammanfattningsvis en dag med 261 fågelindivider observerade och mycket motion på köpet!

Mattias Nordlund, Luleå


Insänt av Ulf P Eriksson <ulfpeson@bredband.net>
lördag 2006-02-18, 13:55

Vinterfågelrace på Stadsön i Gammelstad, endast en kort vandring företogs och 8 ater noterades ; 4 SKATA, 2 KRÅKA, >10 TALGOXE, 2 BLÅMES, 5 GULSPARV, 4 GRÅSPARV, 10 PILFINK och 8 GRÖNFINK, ingen "bonusart" noterades i år, dåligt med matningar bland villorna! Hälsar Ulf P


Insänt av Ulf P Eriksson <ulfpeson@bredband.net>
lördag 2006-02-18, 08:29

Roligt att ni Anders G + Stefan H rapporterar från detta okända hörn av Sverige som både Arv + Arj kn är , bl.a fjällripan rapporteras ej årligen från dessa trakter, Spillkråkan likaså. Hälsar RRK Norra Lappland Ulf P Eriksson


Insänt av Anders Gustafsson
fredag 2006-02-17, 17:16

Fick en Gul prick på svalan för fjällripa.
Det är dock inte ovanligt i lågfjällen i stokkelandets övre delar. Men ser aldrig någon större mängd. Och alltid på topparna bland vindpinade stenar.
Blir lite mer Fjällripor när man korsar Pite-älv vid Volvo och går upp mot Arves toppar.
En kungsörn såg jag också (blå prick). Inte heler så ovanligt i Stokkelandet.
Och Järvspår förstås.
Mvh/-Anders


Insänt av Krister Jakobsson
torsdag 2006-02-16, 21:16


GRÅSPETTEN var framme vid fågelmatningen på Hertsön idag.4 GRÄSÄNDER vid Gräsören


Insänt av Anders Gustafsson
onsdag 2006-02-15, 20:47

Nyheter från Slagnäs.
Orrararna samlas på myren på morgnarna.
13 slagskämpar i dag, ingen hona dock att imponera på.
Nåja..kan ju vara roligt att slåss i alla fall.
Tittade på en mink som letade ätbart i forsen.
Varje gång minken dök for en strömstare till platsen för dyket och kollade.
Minken kom upp på ett annat isflak och dök igen. Strömstaren for genast dit för att ”kolla”.
Strömstaren dök dock aldrig efter.
Vilket kan tyda på en nyfiken strömstare med själbevarelsedrift.
Träffade sen en ren som jag kliade på kinden.
Mindre naturromantik än man kan tro.
En mager och eländig ren, kanske på väg att ge upp.
Att den trötte hade haft lite tur tills dags datum vittnade färska järvspår om, bara hundra meter därifrån.
Mvh/-AndersInsänt av Staffan Lindmark <staffan.lindmark@tele2.se>
tisdag 2006-02-14, 21:35

Har observerat trädkrypare vid mitt fågelbord, i Tullnäs Norrfjärden, för första gången den 12 januari 2006. Trädkryparen har återkommeit ett flertal gånger sedan dess


Insänt av Jan Andewrsson <jan.andersson@edu.boden.se>
tisdag 2006-02-14, 17:53

Hej!
Gjorde en sväng ner till reningsverket i Bodsvedjan och där låg en KNIPA,hona, och födosökte. Inte ofta man nu för tiden gör vinterobs av denna art i Boden!


Insänt av Sture Sandberg <utterman@algonet.se>
måndag 2006-02-13, 22:19

En RAPPHÖNA observerades av min hustru idag måndag, när den gick över vägen från Ugglegatan 2 över Fågelgatan i riktning mot Svangatan , Djupviken,Piteå. Kl 08.00. På kvällen gjorde jag ett spårningsförsök och kunde följa spårlöpan fram till Klumgatan 40 där spåret slutade i ett tätt snår. Till saken hör att jag just kommit från ett möte om grannsamverkan mot villabrottslighet. Därför fann jag det inte lämpligt att smyga närmare in i nämnda snår, med tanke på att många villaägare just denna kväll var "på hugget". Troligen rör det sig om samma individ som sågs i området i december förra året.


Insänt av Rolf Gustafsson <rolf.g.gustafsson@telia.com>
måndag 2006-02-13, 17:00
Webbadress: http://hem.passagen.se/caprimulgus/index.htm

I Hertsöfjärden simmar nu även ett par (hanne + hona) av STORSKRAKE. De kom inflygandes strax efter 14_tiden när jag stod och tittade på STORSKARVEN. Se bilder på min hemsida.


Insänt av Stefan Lindberg <stefan.lindberg@edu.pitea.se>
måndag 2006-02-13, 14:09

Hej!

Kl 12:30 idag så kom vårkänslorna fram om än det är februari. Solen sken och En BOFINK spelade för full hals på baksidan av Backeskolan-Piteå. Tråkigt nog så var jag tvungen gå in när plikten kallade. Så jag fick ingen obs på den förutom på lätet.
Så våren är på gång, åtminstone så kändes det som det.

M.v.h Stefan lindberg
Insänt av Thomas Backteman <annons.xet@telia.com>
måndag 2006-02-13, 10:51

Hejsan!

Ville bara informera alla att Steglitsen i Gullön ej varit på plats de senaste 2 helgerna. Senast vi såg den var söndag den 29/1 men vi hoppas givetvis att den kommer tillbaka. Vi har ju kvar våra Lappmesar och Lavskrikor m.m. och nu stundar ju bra tider med övriga flyttfåglar.
Vi höres!


Insänt av Sonja Kuoljok <sonja.kuoljok@alfa.telenordia.se>
söndag 2006-02-12, 19:11

TOFSMES ovan polcirkeln är vi inte bortskämda med. Men idag fick jag äntligen se 1 ex vid fågelmatning c:a 1 km N Polcirkeln vid väg 45!De boende där har sett 1-2 ex då och då i flera år men den har aldrig velat visa sig för mig tidigare trots åtskillga besök.
Hälsn. Sonja


Insänt av Ulf P Eriksson <ulfpeson@bredband.net>
söndag 2006-02-12, 16:24

En "expedition" företogs längs Råne älven för att ev. se Strömstare, vi kollade öppa delar av älven, men såg ingenting, uppe i Niemisel såg vi en fågelmatning på en gård vid vägen där det även var mycket holkar, Jan-Olov pratade med mannen som bodde där, han sa då att han noterat en LAPPUGGLA under gårdagen under en skidtur. Sen åkte vi vidare till Snipterrängen, och där väntade Leif Olsson som guidade oss rätt till Långforsen där vi räknade till ca 16 STRÖMSTARAR på nära håll även Sjungande i älvbruset! Sen åkte vi till Gunnarsbyn utan att notera nåt, på nerväg från Gunnarsbyn strax efter Degerselet vid Långberg flög en SLAGUGGLA över vägen, Rolf G fick tillfälkle att fotografera denna, så åkte vi vidare till Södra Prästholm där en NÖTKRÅKA satt i en grantopp, så svängde vi av mot Gemträsk-Ubbyn, efter ett tag stannade vi vid Pålträsket så Jan-Olov fick prova Järppipan, och mycket riktigt en Järptupp svarade, sen träffade vi Bert-Ove Lindström, som nämde om Lappuggla i Vibbyn, så färden gick snabbt dit och mycket riktigt nära vägen satt en LAPPUGLA på ett ladutak, och efter ett tag ytterligare 1 Lappuggla i en grantopp längre bort! I sanning en lyckad "expedition" av Ulf P Eriksson, Rolf G Gustafsson, och chauffören Jan-Olov Johansson. Tack till den fina guidningen till Strömstararna riktas till Leif Olsson!


Insänt av Rolf G Gustafsson <rolf.g.gustafsson@telia.com>
söndag 2006-02-12, 14:43
Webbadress: http://hem.passagen.se/caprimulgus/index.htm

Hade en lyckad tur med Jan-Olov Johansson och Ulf P Eriksson längs Råne älv idag. Se min hemsida för bilder samt Svalan för obsar.


Insänt av Benny
söndag 2006-02-12, 11:31

FINA bilder på skarven Rolf !

//Benny


Insänt av Benny
söndag 2006-02-12, 11:29

ÄNTLIGEN ett gäng Domherrar i Abisko. Annars nästan dött ur fågelhänseende här.


Insänt av Rolf G Gustafsson
lördag 2006-02-11, 18:47
Webbadress: http://hem.passagen.se/caprimulgus/index.htm

Lite fler bilder på STORSKARVEN vid Herstöfjärden, fotograferade idag. Se min hemsida.


Insänt av Jan-Olo Johansson
lördag 2006-02-11, 15:55

En STRÖMSTARE noterade jag idag vid 13-tiden, vid Gäddviksströmmen, nerifrån "reklambyrån", dvs gamla tegelbyggnaden. Tog även en promenad längs Lulsundskanalen, men där fanns inget.
/Jan-Olov


Insänt av Krister Jskobsson
lördag 2006-02-11, 15:22

Var till Björkön igår och såg årets första TOFSMESAR. Skidturen runt Kalvholmen dag gav inget förutom STORSKARVEN, skotrar och en ensam and (GRÄSAND ?)i dimman


  « Föregående 20       Nästa 20 »