Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Lars Harnemo
söndag 2013-06-30, 23:05

Idag har jag, Rasmus och Ivan Harnemo samt Ulrik Lötberg varit till Rödkallen och ring-/färgmärkt ungarna i skräntärnekolonin. Vi hade riktig tur med vädret när regnvädret drog iväg och ersattes med sol och svaga vindar. En riktig bra start på semestern!


Insänt av Göran Norman <guran.norman@bahnhofbredband.se>
lördag 2013-06-29, 16:32

Tornfalk överflög rondellen vid Ferruform (Luleå) strax före 12.00. Vet inte hur många ex.(alt. antal observationer) jag sett denna vår inom tätorten - personligt rekord är det med all säkerhet.


Insänt av Ulf Cramling
lördag 2013-06-29, 15:39

Kornknarren på Ronningen finns kvar (se 22.6) men spelaktiviteten är låg mitt på dagen,ca 14.00 29.6.


Insänt av Lars Harnemo
onsdag 2013-06-26, 00:19

Kopierat in från Facebooksidan.

Hej. Ikväll var jag, Rasmus Harnemo, Kerstin Sundberg-Persson och Viktor Persson ut till Rödkallen för att kontrollera och ringmärka skräntärnor. Allt gick bra trots besvärlig motvind med höga vågor på vägen ut. Vi ringmärkte 43 ungar och noterade ganska många fortfarande okläckta ägg. Jag hade dock förväntat mig mer ungar och ägg, för den 8 juni hittade vi 82 bon med 2-3 ägg i. De vitkindade gässen har fått ut sina ungar nu och simmade omkring lite varstans. I övrigt såg vi småtärna, tordmule, tobisgrissla mm.
Nu till helgen blir nästa besök då Ulrik Lötberg kommer hit för att sätta färgringar på ungarna. Vi började med detta förra sommaren och fick på direkten kontroller (via kikare) från Finland, Tyskland, Rumänien och Tunisien. Om några år är dom könsmogna och återvänder förhoppningsvis tillbaka till Storgrundet vid Rödkallen.


Insänt av Göran Norman <guran.norman@bahnhofbredband.se>
måndag 2013-06-24, 11:54

För er som vill lyssna till, eller t.o.m. se kornknarr så spelar de för fullt i Bensbyn, Luleå. På ängarna intill byn från Luleå sett ( finns avtagsvägar) kan man ta sig till "pumpstationen" på höger sida (syns från vägen). Där spelar en för fullt - hörs ibland på 200 meters håll. Bybor som jag talat med har noterat flera (ev. tre) st. de senaste veckorna på olika ängar runt om i byn.


Insänt av HSFS-personalen <hapsand@gmail.com>
tisdag 2013-06-18, 11:40

STÄPPSÅNGAREN på Sandskär.

Regn under natten, blåsig morgon.
Idag endast eftersökt kring den tidigare observationsplatsen i Kumpula.

EJ ÅTERFUNNEN.

/Per


Insänt av HSFS-personalen <hapsand@gmail.com>
måndag 2013-06-17, 22:01

Hej!

Vi är f.n. tre på ön med anknytning till fågelstationen som under dagen förberett ett besök av Lst BD under tisdag-onsdag där vi får möjlighet att presentera vår verksamhet och våra framtida behov.

Har själv under morgonen innan detta, från kl 04.15 till kl 09.00 gått runt den sydliga "breda delen" av ön moturs ett varv, som nordligast i jämnhöjd med östra stadions norra del. Fick där kl 07.30 ett sms om stäppsångarteorin och har sedan kl 09 med jämna mellanrum hållit "fast spaning" vid den dunge där individen huserade och i omgivningen kring dungen. Tyvärr inga som helst tecken på att den skulle vara kvar.

Ön är vidare ca 5 kvadratkilometer stor vilket gör det svårt att veta var man nu ska leta även om vissa biotoper är sannolikare än andra.

Vi håller fortsatt koll imorgon i den mån vi har möjlighet och meddelar snarast (vilket på Sandskär tyvärr inte alltid är lika med genast pga den undermåliga täckningen) om vi får kontakt med den igen.

Nås ibland på 070-203 03 98.

//Ulf, Inger och Per genom Per


Insänt av Göran Norman <guran.norman@bahnhofbredband.se>
måndag 2013-06-17, 20:41

Tornfalk förbiflygande/på jakt utmed Björkskatan i Luleå. Närvaron av många tornfalkar i Luleås kustområde tyder på lämplig topografi med goda fångstmöjligheter (varierad kost) för arten. Har under försommaren sett falkar på många platser (ofta mitt i bostadsområdena) med både möss, ödlor och småfåglar i klorna. Verkar vara en art som inte noteras så mycket, inte är intressant för "skådarna" (för vanlig?)eller undvikes att noteras. Har själv mycket färre noteringar av sparv- och duvhök denna säsong jämfört med tornfalk (normalt det omvända för sparvhök). Någon som har liknande erfarenheter i år? En art som "lyst med sin frånvaro" i år är smalnäbbad nötkråka. Normalt brukar jag mellan Björsbyn/Björkskatan, Sinksundet/Bensbyn se 3-5 ex. varje dag. Nu är dessa helt försvunna.


Insänt av Håkan Tyrén
söndag 2013-06-16, 16:32

DVÄRGSPARV

Nu har jag varit och trampat gransumpskogar i Pajala/Vittangi en vecka och har på nästan vid varje myrkant haft sjungande dvärgsparv, ser att även andra skådare haft flera individer rapporterade.
Är det ovanligt mycket dvärgsparv i år?
Eller är det bara jag som varit utanför mitt "revir" och upptäckt nya områden?

Jag har en känsla att dvärgsparven är en art som har varit förbisedd.
Pajalas blötmyrar ruvar på sina ornitologiska hemligheter..........


Insänt av Göran Norman <guran.norman@bahnhofbredband.se>
söndag 2013-06-16, 00:44

13 st. ob. korsnäbbar flög över huset Lördag em. Verkar komma i mindre grupper på hög höjd - svåra att identifiera.


Insänt av Göran Norman <guran.norman@bahnhofbredband.se>
lördag 2013-06-15, 16:15

Kornknarren eller "knarrarna", för de verkar vara fler än ett ex. spelar nu för fullt. Kom så nära som mindre än två meter från ett ex. Grannarna berättade att det varit fler än ett ex. som spelat/sjungit vissa kvällar. Fick se ett foto från grannhusets fågelmatning taget i onsdags - en Stenknäck. Har dock missat den (mkt. skygg på platsen). Vill tacka Ulf P., Krister och alla andra för att de kollade upp min notering från i måndags. Tack.


Insänt av Katarina Persson ÖVERKLALIX <kp.vislakt@telia.com>
onsdag 2013-06-12, 17:35

Var vid Campingen i Överkalix 7/6 och 8/6 för att hälsa på vänner. Nere vid stranden spelade en liten fågel intensivt med vidöppen näbb. Har aldrig hört lätet förut som var snarlikt en gräshoppa.
Har nu konstaterat att det rör sig om en eller snarare flera Gräshoppssångare(locustella naevia) som troligen har ett bo bland buskarna och gräset invid stranden av Kalixälven.


Insänt av Susanna Blombäck <susanna.blomback@pitea.se>
tisdag 2013-06-11, 22:59

Fin avslutning på dagen,just nu ser jag från mitt köksfönster här i Timviken på Renön 4 fasaner,1 tärna, 1 drillsnäppa, 1storspov och 3 småskrake allt i samma synfält.Ibland behöver man inte åka så långt för att skåda fågel.


Insänt av Göran Norman <guran.norman@bahnhofbredband.se>
tisdag 2013-06-11, 22:34

Fortsatt letande vid olika ängar efter ev. kornknarr gav inget resultat. Vid en vägkorsning får jag dock inom en minut syn på en tornfalk med byte, en morkulla, en jorduggla (mindre än tjugo meter från varandra) samt fem gäss som försvann bakom en träddunge. Kvällsturer verkar konstant ge resultat.


Insänt av Göran Norman <guran.norman@bahnhofbredband.se>
måndag 2013-06-10, 22:34

Ute med hunden på promenad ut med ängar i byn. Får höra ett raspigt upprepande läte i närheten av ett dike - låter som Kornknarr. Hördes på långt håll men tystnade när jag närmade mig. Detta läte hördes även förra sommaren vid samma tid. Ska försöka att följa upp...


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
måndag 2013-06-10, 01:13


I går söndag fick jag telefon av en bekant. Dennes son- Oskar Wiklund- samt två kompisar hade bara en knapp timme tidigare stött en "stor, vit häger" nära SCA-sågen i Munksund, Piteå kommun. Av berättelsen att döma rörde det sig om en ägretthäger. Jag larmade genast ut den lokalt/regionalt, samt satte mig i bilen och blev sedan mött nära SCA-sågen av Hasse Wiklund som ringt mig.

Tillsammans gjorde jag, Hasse samt några ytterligare piteåskådare ett eftersök under ca en timme. Eftersöket gav inget. Jag träffade också observatörerna och fick höra deras direkta berättelse. Allt talade för ägretthäger utifrån det de berättade. Senare fick jag bilder på min mail, tagna med smartphone, vilka inte tillförde så mycket mer eftersom näbbens färg inte riktigt framträdde. Killarna beskrev den dock som "stor och gul" och med den beskrivningen- samt det övriga de berättade och som indikerade ägretthäger- har jag lagt in obsen på Svalan som en ägretthäger.

Ett problem med det hela var att eftersöket till stor del skedde på industrimark, där det ju råder olika former av absoluta restriktioner. Var inte helt enkelt... Men, nöden hade ingen lag och det blev en del smygande! Tyvärr gav det alltså inget. Det finns väl dock ändå god anledning att anta att fågeln finns kvar i omgivningarna i dag måndag. Bilderna har jag vidarebefordrat eftersom jag inte har minsta tid i världen att göra något åt dem nu.../Lars, som nu ska ägna sig åt den arbetsdag som alldeles för snart kommer och som inte hade tagit i beaktande att det skulle komma ett (trevligt!) larm...
Insänt av Göran Norman <guran.norman@bahnhofbredband.se>
söndag 2013-06-09, 23:58

Tornfalk på jakt utanför byn jagad av ett gäng ladusvalor.


Insänt av Göran Norman <guran.norman@bahnhofbredband.se>
fredag 2013-06-07, 17:42

Blå kärrhök, hane, på spaning i Bensbyn c:a 6.45 på morgonen.


Insänt av gunnar norlin <mumsan21@hotmail.com>
torsdag 2013-06-06, 21:04

lite fågelnytt
pilfinkarna har ungar i farstbrons ena knut.
skatungarna utflygga(ovanligt tidigt)
och även talgoxarna!


Insänt av Berith Isaksson <massagehanden.bi@gmail.com>
torsdag 2013-06-06, 11:58

Hej Ser just nu en svart svan! som simmar mitt bland de övriga vita svanarna. En helt fantastisk och annorlunda upplevelse.
Finns det någon som har ett svar på varför det finns svarta svanar och att den är här??Stugan har vi ute vid Gälöfjärden och här har det aldrig skådats en svart svan förr.
Tacksam för svar
Berith


  « Föregående 20       Nästa 20 »