Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Patrik Bylund <paata_@hotmail.com>
onsdag 2005-04-27, 17:55

Vackert väder och lite att göra här på naturum Abisko, så jag satt ute och läste när jag helt plötsligt hör någon obekant sång, lite undulatpladdrig. Sprang in efter kikaren, men lyckades inte göra annat än att skrämma iväg en liten flock (4 st) småfåglar bort mot järnvägsstationen. Lommade tillbaka till naturum eftersom det kom en besökare, och till min lycka hör jag samma sång från baksidan. Där sitter 2 VINTERHÄMPLING. Tittar på dom i femton minuter, eftersom jag är osäker på vad det egentligen är för art. På slutet sitter de tätt tillsammans på samma gren och pockar på varandra med näbben. Romans på G?

/Patrik


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
onsdag 2005-04-27, 15:44

För fjärde dagen i rad skådning i Alvik resp. Gräsören på eftermiddagen.

Från förstnämnda lokal hade många av GÄSSEN som vistats där på sistone dragit iväg någon annanstans. I slutet av min vistelse där kom dock ett antal flockar in från sydost, så jag misstänker att de faktiskt finns kvar i området och bara tillfälligt lämnat Alviksgården. Kanske hade de blivit skrämda? I övrigt mycket vitfågel och exv. 3 LAPPSPARVAR. 2 honfärgade BLÅHÖKAR sträckte norrut, 2 TORNFALKAR var stationära, i övrigt inget i rovfågelväg.

Vid Gräsören ganska oförändrat läge sedan igår. SKRÄNTÄRNA slog sig in på min årslista.

/A


Insänt av Sture Westerberg <strure.westerberg@bd.lst.se>
onsdag 2005-04-27, 15:08

Årets första LJUNGPIPARE flög över Bensbyn kl 1500. Under förmiddagen JORDUGGLA och BLÅ KÄRRHÖK. ENKELBECKASIN och SKOGSSNÄPPA kärret nedanför huset.

Hälsningar Sture


Insänt av Krister Jakobsson <krister.jakobsson@edu.lulea.se>
onsdag 2005-04-27, 11:45

Eftermiddagstur till Gammelstadsviken igår. Ett par BRUNA KÄRRHÖHAR plus ev. ytterligare en hane. Dessutom en SKOGSSNÄPPA. En tur i morse till Alvik/Ersnäs gav totalt ca 1300 GÄSS, 1 juv HAVSÖRN, 1 FJÄLLVRÅK och 14 STJÄRTANDER


Insänt av
onsdag 2005-04-27, 08:25

SOTHÖNSEN har börjat bygga bo i Mjölkuddstjärnen.
/Jan-Olov J


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
onsdag 2005-04-27, 05:31

... och nu drar en MORKULLA över skogen på Kallaxheden! Tror det är ny flygledartonsart för mig!

/A


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
onsdag 2005-04-27, 04:49

Gjorde en fem minuters birdsit på väderavdelningens balkong på F 21/Kallax onsdag morgon kl.0430-0435. En fin men kylslagen morgon med svag vind, några minusgrader och en klar soluppgång i öster! Noterade GRÅGÅS, STORSPOV, SÄDESÄRLA, RÖDVINGETRAST, DUBBELTRAST (som sjöng sin vemodiga strof), KRÅKA, TALGOXE, TALLTITA, BLÅMES, BOFINK, GRÖNFINK och GULSPARV.

/A


Insänt av Thore Alm , Kalix
tisdag 2005-04-26, 22:36

...och alla var där!!
Ca 600 ex av skrattmås( jag försökte räkna dem 2 ggr !) på Kalixälven nedanför Kyrkan ! tisdag kl 20.30 den 26 april.
Klara för spridning till övriga delar av vår kommun ??


Insänt av Leif L <leif.lundstrom@tele2.se>
tisdag 2005-04-26, 22:11

Var ute vid Gräsören med en grupp femmor från Furupark i morse. Såg bl.a. 2 fiskgjusar, en havsörn, 3 enkelbeckasiner, skogssnäppa och sjungande koltrast.


Insänt av Lars Harnemo
tisdag 2005-04-26, 18:22

Hej
En lunchtur samt en after-work-tur till Hertsöfjärden/Gräsörenbron idag gav 2 SKRÄNTÄRNOR, 7 SKOGSSNÄPPOR, 4 STÖRRE STRANDPIPARE, 2 STORSKARVAR, 2 ENKELBECKASINER, 1 RÖDBENA samt en massa andra fåglar. Kul att småvadarna börjar anlända.


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
tisdag 2005-04-26, 16:47


Hej!

Har varit ute en kortare tur på förmiddagen, 26/4, i Piteå kommun. Vid vattenverket på Degeränget låg en halsringmärkt SÅNGSVAN som jag har rapporterat in till rätt koordinatör- ser fram emot svar!- och i Kappavaken i stan låg en hane SNATTERAND. I övrigt har jag lagt in resten på Svalan!/Lars.


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
tisdag 2005-04-26, 16:43

Tredje dagen i rad med eftermiddagsskådning i Alvik samt Gräsören. I förstnämnda område ohyggligt mycket gäss m.m. (bl a VITKINDAD GÅS och SPETSBERGÄSGÅS) samt 1 PILGRIMSFALK. Inga rovisar sträckte; däremot sågs en stationär obestämd ÖRN på mycket långt håll sydväst om Alviksgården.

I Gräsören har det kommit till lite vadare jämfört med igår. GLUTTSNÄPPA var ny art för lokalen för i år. 1 STORSKARV solade på en sten ute i Hertsöfjärden.

/A


Insänt av
tisdag 2005-04-26, 15:44

Hej!

1150 (nånting, kommer ej ihåg exakt) SÄDGÅS i Ersnäs/Alvik i morse.

560 (nånting) GRÅGÅS dito.

9 (1+2+2+2+2) SPETSBERGSGÅS, 1 VITKINDAD GÅS.

Samt allra mest (?) vetenskapligt intressant en halsmärkt GRÅGÅS som jag efterforskar ursprunget.

Mattias Nordlund


Insänt av Krister Jakobsson <krister.jakobsson@edu.lulea.se>
tisdag 2005-04-26, 12:04

Kort tur till Värmeverket och Gräsören i morse. Inget speciellt. En räv jagade gräsänder och gäss på Kalvholmen. Då jag kom hem satt årets första GRANSÅNGARE utanför husknuten och sjöng


Insänt av Roger Nordmark <roger.nk@telia.com>
måndag 2005-04-25, 21:38

Hej igen.
I kväll måndag kan man inte klaga på vädret, vinstilla,+8,blue skies. Vid 16.30 tiden (+12) på väg hem från jobbet sitter JORDUGGLAN på staketet till det i det närmaste nedlagda helikopterfältet spanande mot det fågeltäta dito. Vid Lillträsket uppträder BLÅ KÄRRHÖK, hanen och honan samtidigt vid flera olika tillfällen. Ser ett par GRÖNBENOR på markvätan.
Vidare på cykel till "mitt" omr. Vägen är avstängd och fågellivet ges fulla förutsättningar. Svetten lackar i ansiktet. Leran griper tag i mina feta cykeljul. Ikväll hördes det riktiga vårblåset framfört av STORSPOVARNA - lyckliga jag. Ser två GRÖNBENOR ännu en gång. Senare ser jag två SKOGSSNÄPPOR i dikesrenen. Parkerar cykeln, laddar tuben går ut på det vi kallar uggelfältet sätter mig på ryggsäcken, annat än att sitta på cykelsadeln puh!
Häller upp kaffet samtidigt som BLÅKÄRRHÖKSPARET gör entre´ till en sällan skådad kärrhökskväll. Jag satt där i drygt en timme, hade knappt tid att dricka mitt kalla kaffe. Kunde verkligen specialskåda dessa ekvilibristiskt flygande fåglar. Till råga på allt uppträdde de också framför en älgko med sin fjolårskalv. Sanningen att säga verkade älgarna mer intresserade av mig än av hökarna- konstigt? Blev inget varmt kaffe denna kväll. Senare ser jag TORNFALKEN. Jag tror att ett JÄRNSPARV par häckar i trakten. Skulle behöva konsultera Jan A.
På vägen hem hör jag RÖDVINGETRASTEN sjunga för första gången - sommartoner för mig. Ett par FJÄLLVRÅKAR minglar också i luften nära marken. Ser dem på kort avstånd.
/Nk.


Insänt av gunnar norlin <nirsans@telia.com>
måndag 2005-04-25, 21:37

så kom den!!! vem då?? jo.sädesärlan!! alltid lika "glad och pigg"!!! ingen sensation med att den har kommit,,,det har sälert många redan sett!! men i alla fall!!!


Insänt av Jan-Olov Johansson
måndag 2005-04-25, 21:13

Gräsören ikväll. Förutom de arter Andreas nämner nedan är även ett par SNATTERAND, en ENKELBECKASIN och två par STJÄRTAND noterbara.
/Jan-Olov J, i sällskap med Rolf G och Tord S.


Insänt av Tage Fjällborg <098051080@telia.com>
måndag 2005-04-25, 21:12

Hej!
2 st tranor passerade Kaalasjärvi i kväll, de flög mot väster.


Insänt av Roger Nordmark <roger.nk@telia.com>
måndag 2005-04-25, 20:48

Hej.
Här kommer en lö-sönd. rapport om fågellivet i Bodentrakten. 25 tal SVANAR och en massa KANADAGÄSS betar livligt på fälten i närheten av Bodens centrum. Ser också en flock STARAR. SPARVHÖKEN jagar i samma område d.v.s. omkring Torpgärdans travbana. På lörd. landade den första SPOVEN i "mitt" omr. Självklart så sjunger TOFSVIPORNA för fullt. TRANORNA trumpetar och har börjat dansa. Längre in i härligheten uppträder RÖDHAKAR,SÅNGLÄRKOR,
RINGDUVOR,GULSPARVAR,VARFÅGEL och de vanliga tättingarna. Ser sittande och termikuppgående FJÄLLVRÅK. En SPILLKRÅKA honan hackar på en plåt på en ledningsstolpe så att hela skogen dallrar.
Vid Lillträsket ser jag två BLÅ KÄRRHÖK (hanar) jaga samtidigt. SÄDESÄRLOR flocken, 40 tal är kvar på fälten.Det var där ni lyckliga såg berglärkan.
/Nk


Insänt av Patrik Bylund
måndag 2005-04-25, 19:53
Webbadress: www.abiskonaturum.nu

Underbart vårväder här uppe i Abisko. Och som på beställning dyker årets första SÄDESÄRLA upp vid Abisko Turiststation. Uppe på Sloahta såg jag 3 par FJÄLLRIPOR och totalt ett 20-tal SNÖSPARVAR.


  « Föregående 20       Nästa 20 »