Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Herman Sundqvist
fredag 2013-07-12, 22:15

Ovanlig häckningsplats för ladusvala.

Vi brukar tillbringa någon vecka varje år vid sjön Galtisjaure nära Arjeplog. I år häckade för första gången ett par hussvala på en av de hyllor jag satt upp. Mycket märkligare var dock att två par ladusvala också häckade på huset.

Jag har aldrig sett, eller hört, att ladusvalor häckar lika exponerat som hussvalor. Tvärtom, de brukar göra skäl för sitt namn och bo ordentligt inne under tak. Men de här två paren bodde i princip på samma sätt som hussvalor. Jag har lagt ut bilder på Svalan (Pite Lpm, 8 juli).

Har någon sett eller hört talas om liknande ladusvalehäckningar? Det vore intressant att få ta del av andras erfarenheter.


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
fredag 2013-07-12, 21:38

Fredag den 12 juli 2013
Idag anlände vi (Lena Stenman, Marieke Visser, Inger Brännström, Joachim Grohp och Ulf Öhman) med skeppare Rune Lindqvist till ön vid 13-tiden. Muddringen av hamnen har börjat men en provisorisk brygga har lagts ut så det var inga problem att ta sig iland. Efter inkvartering och en bit mat gav vi oss av till ringmärkarudden. Näthissens stolpar och stolparna till 1:an och 10:ans nät satt redan uppe sedan inventeringsgänget var här i juni. Merparten av burarna bars ut och stolparna till nät 5, 6 och 7 sattes upp. Nytt för i år är att samtliga stolpar förses med hål för staglinan längst upp. Underlättar onekligen uppsättningen en hel del, vi får se hur det fungerar under säsongen. Dessutom har nya linor införskaffats. Solen sken och alla irriterande insekter höll sig som tur var på avstånd. Två GRÖNBENOR märktes innan det var dags att gå tillbaka till byn för sen middag och skådning. En FISKGJUSE passerade oss i skyn med fisk i munnen och rapportering av övriga observerade arter sker efter morgondagens pass.Insänt av Britt Westman <wman51@hotmail.com>
fredag 2013-07-12, 19:20

Råneå skärgård där vi tidigare sett mängder av häckande måsar, tärnor, trutar, dalripor, orrar,lommar,skrakar tom tranor: få om alls några fåglar. Inga bon, ägg eller ungar.
Däremot spår av vildmink( ? )
Har någon annan observerat detta?


Insänt av Niklas Fredriksson
fredag 2013-07-12, 11:59

Rödbena i Rutvik 9 juli.


Insänt av Staffan Svanberg <Info@bosmina.se>
torsdag 2013-07-11, 11:48
Webbadress: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.537854892918060.1073741829.183760868327466&type=1

I söndags genomfördes den årliga märkningen av måsfågel och vadarungar på några små fågelskär Detta blev resultatet av årets märkning:
Dvärgmås 55
Gråtrut 6
Havstrut 1
Silltrut 4
Fiskmås 1
Fisktärna 5
Silvertärna 2
Större strandpipare 3
Vigg 1, adult hona.
Perfekta förutsättningar, kavlungt och solsken. Sammanlagt märktes 78 fågelungar av 9 arter vilket är rätt bra. De allra flesta
märktes dock på ett enda skär, Kluppi som i år har en koloni av dvärgmåsar.

Ylikari ( Äiänpojanletto) var helt tom på fågelungar och förklaringen var en räv som vi såg söka föda längs stranden. Detta är andra året i rad som
det finns räv på ön. En stackars svältfödd räv som ätit upp det mesta en räv kan komma över. Det har länge talats om att Länsstyrelsen borde
kolla upp förekomsten av räv på dessa fågelskär och avliva dem tidigt. En räv på ett sådant skär hittar inte tillräckligt med mat för att klara sig
och den slår ut allt fågelliv.

Korkea och Stora Harrsten var tom på måsfågelungar men vi kunnde inte se någon förklaring till detta??? Kanske har de haft besök av Mårdhund?
Glädjande nog har Havsörn ofta setts i skärgården de senaste åren men vilken påverkan de kan ha på fågel skären är osäkert?
"Trutsjukan" har kraftigt reducerat fågelbestånden i landets sydligare delar men vi har inte sett sjuka fåglar som uppvisar de typiska symptomen
här.

Några bilder från märkningen finns på bosminas Facebook sida.


Insänt av gunnar norlin <mumsan21@hotmail.com>
tisdag 2013-07-09, 16:13

nu har pilfinkarna 2a kullen i broknuten!


Insänt av Matts Vikström <matvim@gmail.com>
lördag 2013-07-06, 23:54

Hörde min första SVARTHÄTTA för året på väg mot Ängesviken utanför Piteå (Bergsviken). Vilken härligt flöjtande sång! Den sjöng på mycket nära håll. Definitivt en av mina favoriter bland sångarna!

I Ängesviken såg jag bl a SÅNGSVAN, ett par med 5 pull. GRÅHAKE,ett par, dock inga ungar. Födosökande SKRÄNTÄRNA men tyvärr inte BRUN KÄRRHÖK,som jag observervat tidigare under förhållanden, som tydde på häckning.


Insänt av gunnar norlin <mumsan21@hotmail.com>
torsdag 2013-07-04, 16:40

hej
Kornknarr i Bensbyn
hörd av Gunnar Norlin,Lars Nyström
mfl
observerad av Sture Westerberg!


Insänt av K-O Olofsson <kjelloveolofsson@gmail.com>
torsdag 2013-07-04, 14:14

Vi har besök av Tornfalk och Koltrast till och från här Örnabben


Insänt av Göran Norman <guran.norman@bahnhofbredband.se>
måndag 2013-07-01, 13:19

Kornknarren eller rättare sagt kornknarrarna har spridit ut sig i området runt Bensbyn (Luleå). Har under gårdagen hört dem på flera ställen. Nu i förmiddags har ett ex. t.om. varit och spelat intill huset mellan ljuden av grästrimmrar, motorgräsklippare och lekande barn. Spelandet verkar dock vara mer sporadiskt nu i området så tålamod krävs för den som vill höra eller se något ex.


Insänt av Lars Harnemo
söndag 2013-06-30, 23:05

Idag har jag, Rasmus och Ivan Harnemo samt Ulrik Lötberg varit till Rödkallen och ring-/färgmärkt ungarna i skräntärnekolonin. Vi hade riktig tur med vädret när regnvädret drog iväg och ersattes med sol och svaga vindar. En riktig bra start på semestern!


Insänt av Göran Norman <guran.norman@bahnhofbredband.se>
lördag 2013-06-29, 16:32

Tornfalk överflög rondellen vid Ferruform (Luleå) strax före 12.00. Vet inte hur många ex.(alt. antal observationer) jag sett denna vår inom tätorten - personligt rekord är det med all säkerhet.


Insänt av Ulf Cramling
lördag 2013-06-29, 15:39

Kornknarren på Ronningen finns kvar (se 22.6) men spelaktiviteten är låg mitt på dagen,ca 14.00 29.6.


Insänt av Lars Harnemo
onsdag 2013-06-26, 00:19

Kopierat in från Facebooksidan.

Hej. Ikväll var jag, Rasmus Harnemo, Kerstin Sundberg-Persson och Viktor Persson ut till Rödkallen för att kontrollera och ringmärka skräntärnor. Allt gick bra trots besvärlig motvind med höga vågor på vägen ut. Vi ringmärkte 43 ungar och noterade ganska många fortfarande okläckta ägg. Jag hade dock förväntat mig mer ungar och ägg, för den 8 juni hittade vi 82 bon med 2-3 ägg i. De vitkindade gässen har fått ut sina ungar nu och simmade omkring lite varstans. I övrigt såg vi småtärna, tordmule, tobisgrissla mm.
Nu till helgen blir nästa besök då Ulrik Lötberg kommer hit för att sätta färgringar på ungarna. Vi började med detta förra sommaren och fick på direkten kontroller (via kikare) från Finland, Tyskland, Rumänien och Tunisien. Om några år är dom könsmogna och återvänder förhoppningsvis tillbaka till Storgrundet vid Rödkallen.


Insänt av Göran Norman <guran.norman@bahnhofbredband.se>
måndag 2013-06-24, 11:54

För er som vill lyssna till, eller t.o.m. se kornknarr så spelar de för fullt i Bensbyn, Luleå. På ängarna intill byn från Luleå sett ( finns avtagsvägar) kan man ta sig till "pumpstationen" på höger sida (syns från vägen). Där spelar en för fullt - hörs ibland på 200 meters håll. Bybor som jag talat med har noterat flera (ev. tre) st. de senaste veckorna på olika ängar runt om i byn.


Insänt av HSFS-personalen <hapsand@gmail.com>
tisdag 2013-06-18, 11:40

STÄPPSÅNGAREN på Sandskär.

Regn under natten, blåsig morgon.
Idag endast eftersökt kring den tidigare observationsplatsen i Kumpula.

EJ ÅTERFUNNEN.

/Per


Insänt av HSFS-personalen <hapsand@gmail.com>
måndag 2013-06-17, 22:01

Hej!

Vi är f.n. tre på ön med anknytning till fågelstationen som under dagen förberett ett besök av Lst BD under tisdag-onsdag där vi får möjlighet att presentera vår verksamhet och våra framtida behov.

Har själv under morgonen innan detta, från kl 04.15 till kl 09.00 gått runt den sydliga "breda delen" av ön moturs ett varv, som nordligast i jämnhöjd med östra stadions norra del. Fick där kl 07.30 ett sms om stäppsångarteorin och har sedan kl 09 med jämna mellanrum hållit "fast spaning" vid den dunge där individen huserade och i omgivningen kring dungen. Tyvärr inga som helst tecken på att den skulle vara kvar.

Ön är vidare ca 5 kvadratkilometer stor vilket gör det svårt att veta var man nu ska leta även om vissa biotoper är sannolikare än andra.

Vi håller fortsatt koll imorgon i den mån vi har möjlighet och meddelar snarast (vilket på Sandskär tyvärr inte alltid är lika med genast pga den undermåliga täckningen) om vi får kontakt med den igen.

Nås ibland på 070-203 03 98.

//Ulf, Inger och Per genom Per


Insänt av Göran Norman <guran.norman@bahnhofbredband.se>
måndag 2013-06-17, 20:41

Tornfalk förbiflygande/på jakt utmed Björkskatan i Luleå. Närvaron av många tornfalkar i Luleås kustområde tyder på lämplig topografi med goda fångstmöjligheter (varierad kost) för arten. Har under försommaren sett falkar på många platser (ofta mitt i bostadsområdena) med både möss, ödlor och småfåglar i klorna. Verkar vara en art som inte noteras så mycket, inte är intressant för "skådarna" (för vanlig?)eller undvikes att noteras. Har själv mycket färre noteringar av sparv- och duvhök denna säsong jämfört med tornfalk (normalt det omvända för sparvhök). Någon som har liknande erfarenheter i år? En art som "lyst med sin frånvaro" i år är smalnäbbad nötkråka. Normalt brukar jag mellan Björsbyn/Björkskatan, Sinksundet/Bensbyn se 3-5 ex. varje dag. Nu är dessa helt försvunna.


Insänt av Håkan Tyrén
söndag 2013-06-16, 16:32

DVÄRGSPARV

Nu har jag varit och trampat gransumpskogar i Pajala/Vittangi en vecka och har på nästan vid varje myrkant haft sjungande dvärgsparv, ser att även andra skådare haft flera individer rapporterade.
Är det ovanligt mycket dvärgsparv i år?
Eller är det bara jag som varit utanför mitt "revir" och upptäckt nya områden?

Jag har en känsla att dvärgsparven är en art som har varit förbisedd.
Pajalas blötmyrar ruvar på sina ornitologiska hemligheter..........


Insänt av Göran Norman <guran.norman@bahnhofbredband.se>
söndag 2013-06-16, 00:44

13 st. ob. korsnäbbar flög över huset Lördag em. Verkar komma i mindre grupper på hög höjd - svåra att identifiera.


  « Föregående 20       Nästa 20 »