Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Rolf Lahti <rolf.lahti@hem.utfors.se>
söndag 2005-05-08, 22:22

Ikväll fanns ca 170 SÄDGÄSS och 1 GRÅGÅS på ängarna i norra delen av Kukkola, dvs strax innan Karungi.


Insänt av Jan-Olov Johansson
söndag 2005-05-08, 22:01

Margareta Helmersson och Thure Andersson samt undertecknad med fru Inga-Britt var NOF-representanter vid den årliga "Naturens Dag" som arrangeras av en länstidning tillsammans med en rad organisationer vid Höträsket på Bergnäset varje år. I år var ju morgonvädret sämsta tänkbara, med knappt plusgrader och snöglopp, men trots det dök de första besökarna upp en timme efter start. Efter det var det en jämn ström till vi avslutade vid 15-tiden. Vi hade inte sträckräknarna inkopplade, så vi vet inte exakt hur många som drog förbi, men rastade vid vår station med lite bilder, frågor, och tidningsutdelning gjorde i alla fall drygt 180 individer, av alla åldrar (1k - 85k!) och kön, singulära, i par, i familj, eller i grupp. Den enda individbestämda besökaren var Essy L. Svåraste frågan verkar den om hur långt hussvalan flyttar ha varit, eller om bilden på Gulsparven inte var en gulfink i stället. Däremot hade nog alla kläm på att Björktrasten lyssnar efter mask när den står med huvudet på sned, och att den inte försöker skaka vatten ur öronen. Sammantaget en trevlig dag som förhoppningsvis inspirerar några blivande NOF-medlemmar!
/Jan-Olov J
PS. Fåglar då?. Jodå, STORLOMMEN hade anlänt, och en flock SIDENSVANS srillade förbi då och då. Samt lite STORSKRAKE, VIGG, GRÄSAND, BLÄSAND, KRICKA, STORSPOV, SÅNGSVAN, RÖDHAKE, STÖRRE H.
/Insänt av Staffan Sundin <Staffan.Sundin@nll.se>
söndag 2005-05-08, 21:14

Glömde kommentera den, för Norrbotten, ovanligt stora lom-koncentrationen utanför Bondöns södra strand. Räknade till ca 150 STORLOM och 30 SMÅLOM som rastade (strax före kl 12 idag). Gick igenom dem noggrannt, med tanke på ev islom, men ingen idag...


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
söndag 2005-05-08, 20:53

Som komplement till Bertnäsfjärden vill jag rekommendera Yttre Håkansö,nästa havsvik som går in efter Bfj,alldeles i närheten av Alterälvens mynning i Håkansöfjärden.
Just nu ungefär 300 storskrakar(75% hannar),30-talet småskrakar,ungefär dussinet skäggdoppingar(i full färd med bobyggnation)och 7-8 gråhakedoppingar.
Någonting i småfiskväg har tydligen börjat gå uppefter älven för skrakarna har huggsexa på någonting.
Det fyller just nu på med fågel,alltså ett bra ställe den kommande veckan.


Insänt av Mats Karström
söndag 2005-05-08, 20:40

Hej gott folk!

Mycket fågel i inlandet också, tex flera ringtrastar i Vuollerim o mycket lappsparv.

Hade en trevlig stund i fågeltornet vid Porsitjärn igår med pilgrimsfalk, havsörn, blå kärrhökar o fyra storskarvar (ny för värnområdet i förrgår) under mindre än 1 timme. Även rödstjärt sågs igår.

Idag hade jag en 3-timmarsräkning från tornet som bjöd på bestämda 43 arter, trots flera obestämda (tex hus-/ladusvala) o troliga. Så 50 arter borde gå bra en dag med rätt väder (idag ruggigt med mest snöblandat regn o lätt regn). Totalt 69 arter är obsade i värnområdet i år.

Må gott
VuollerimMats
Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
söndag 2005-05-08, 20:26


Hej!

Som Staffan har skrivit om nedan, har jag/vi varit ute en del i Piteå kommun idag söndag 8/5. Mest spännande var nog känslan av en RIKTIG kuststräcklokal som infann sig vid Renörsudden idag. Det känns verkligen som om både mängderna och avvikarna kan komma att siktas där under våren...

Dessutom kan poängteras de höga siffrorna av rastande änder i Bertnäsfjärden. Den lokalen blir bara bättre och bättre i takt med landhöjningen, och det går verkligen accelererande fort där nu för vart år.

Jag har lagt in dagens siffror på Svalan, i sedvanlig ordning./Lars.


Insänt av
söndag 2005-05-08, 19:19

Hej!

Var mellan 14.30-17.15 i Ersnäs/Alvikområdet inkl. Sörsundet, Måttsund.

Mycket mycket simnänder i området:

Bläsand; 627
Kricka; 611
Stjärtand; 150

Bland dessa 1 årthane. 1 par snatterand i sörsundet. Samt 2 silvertärnor.

Dessutom mycket dykänder. Dessa orkade jag inte räkna. Men jag kollade igenom både sim- och dykänder men fann inga avvikare idag. Även en del gråhake- och skäggdopping samt både små- och storlom.

Även 101 silltrutar. En av dessa var en 2k-fågel d v s fjolårsunge. Det är min första obs av den åldersklassen i länet. Även mycket skrattmås och gråtrut.

Möjligen rörde det sig den juvenila silltruten om en Heuglini då många av fjädrarna var juvenila/oruggade. Men jag fick inte se den tillräckligt länge för alla karaktärer.

Mattias Nordlund


Insänt av Staffan Sundin <Staffan.Sundin@nll.se>
söndag 2005-05-08, 19:01

Efter att snön upphört tog jag en längre runda ut på Bondön, Piteå skärgård. I mulet väder, snöbyar och initialt frisk NO-vind sträckte det trots allt en hel del. Bl a 30 DVÄRGMÅSAR mot norr, liksom 1 FISKTÄRNA och 14 SVÄRTOR. 2 TORDMULAR sträckt förbi på nära håll ca kl 10.45. RÖDSTJÄRT (hane) fanns på 2 lokaler.
Åkte sedan ut på Renörsudden, där Lars Sandberg redan fanns på plats. Han torde presentera de totala sträcksiffrorna därifrån, bl a ca 60 DVÄRGMÅSAR och 50-talet TÄRNOR mot norr (varav 2 säkert bestämda SILVERTÄRNOR, men främst FISK-).


Insänt av Herman Sundqvist <herman.sundqvist@sveaskog.se>
söndag 2005-05-08, 16:16

Mindre fågel i Älven vid Avan /N Sunderbyn idag - de måste ha smitit i går eftermiddag när vädret var bättre? Nåväl, ca 20 DVÄRGMÅSAR, 5 SKÄGGDOPPINGAR (mycket för att vara vid Avan), 8 STJÄRTÄNDER, 1 FISKGJUSE och 1 LADUSVALA syntes i alla fall. En hel del skrattmåsar låg ute på älven men ingen svarthuvad...

Det verkade kläckas en hel del insekter. Även sädesärlorna dansade likt dvärgmåsar över vattenytan och plockade vad det nu var.


Insänt av Jan Andersson
söndag 2005-05-08, 15:22

Ring- i Ö.Buddbyn!!!
Redan på morgonen hade Per N en RINGTRAST på sin gård i Ö Buddbyn.
Några timmar senare skakade Mats B fram ytterligare en i samma by!!( kan väl ev. vara samma individ).
Mats hade sedan vänligheten att ringa mig som därmed fick ett kommun-kryss. Fågeln som Mats såg var förmodligen en 2K hane, bara antydd bröstfläck, lite brunstänk i dräkten och ljusa kanter på täckarna.
Blöta hälsningar
Janne


Insänt av Patrik Bylund <paata_@hotmail.com>
söndag 2005-05-08, 15:15

3 STRIPGÅS sågs igår 7/5 vid Laukuluspa Naturcamping 17.45 av Björn Höök från Dalslands Ornitologiska förening.

Jag har ingen koll om det är ovanligt eller inte, så jag lovade att lägga upp det här.
Han poängterade att det var frågan om adulta och att det inte var hybrider.

/Patrik Bylund naturum Abisko


Insänt av Andreas Isaksson <aante131@home.se>
söndag 2005-05-08, 13:53

Har en turk duva på gården Bohede Överkalix


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
söndag 2005-05-08, 12:37

Förmiddagsskådning denna gråa söndag med allehanda sorters nederbörd som snö, regn ,snöblandatregn, kornsnö och duggregn. Lät mig dock inte avskräckas av detta blöta men unnade mig i varje fall en sovmorgon så att uppstigning skedde kl.0700.

Började vid Sunderby soptipp. En hel del TRASTAR i farten (fyra arter men ingen ring...), rastande LAPPSPARV samt MÅS och TRUT, förstås.

Gjorde därefter tre stopp vid Luleälven (Grundet, Avans färjeläge samt Rastplatsen väg 97, N.Sunderbyn). Fortfarande gott om rastande sjöfågel, även om jag inte inräknade riktigt lika många individer som Herman gjorde häromdagen (se det inlägget nedan). KRICKA och VIGG dominerade, och på årslistan trillade bland annat SILVERTÄRNA in.

Avslutningsvis några till trista traststopp kring Södra Sunderbyn och Gammelstad innan plikten kallade.

/Andreas


Insänt av Maiken Arvidsson <maiken.arvidsson@telia.com>
lördag 2005-05-07, 22:50

Hej!
Familjen lördagskvälls-skådarrunda gick till vår norra grannkommun. När vi svängde ner mot Mörön såg vi en varningsskylt. Månne orsaken till skylten är herr Livboms skådning där i morse, eller någon annans. Vara vem det vara må, skylten är befogad. Den borde t o m kopieras och sättas upp på mångahanda ställen, som säkerhet både för oss skådare och omgivningen. Suveränt bra initiativ!

När vi sedan nyskrattade kom fram till banken blev vi genast ännu gladare då en ståtlig STENSKVÄTTEHANNE visade upp sig alldeles framför den nyparkerade bilen. Föga anade vi då vad som senare skulle hända. När vi kom tillbaka till hemkommunen svängde vi nämligen ner mot Långviken. Två råkar var öppna och det verkade dåligt med fågel, men vi tyckte det skulle vara bra plats för kvällsfikat. Vad visade sig framför den nyparkerade bilen där? Jo, en dam och hela tre herrar STENSKVÄTTA. Till och från gjorde de oss sällskap under hela fikapausen. Mycket angenämt.

Kvällen blev inte mindre trevlig när vi kom hem till Öjebyn - Piteå Gamla Stad och såg en hel flock LJUNGPIPARE ha flyguppvisning, medan ett gäng BRUSHANAR hade dansuppvisning vid rondellen/Älvsbykorsningen.

Förteckning på ÖVRIGA ARTER vi såg ser Du på ”Svalan, fågelrapporter”, titta till vänster på skärmen och klicka sedan på ”färska obsar från Norrbotten”.

Ha en fortsatt trevlig helg, önskar
Maiken & TryggveInsänt av Herman Sundqvist <herman.sundqvist@sveaskog.se>
lördag 2005-05-07, 20:19

Mycket fågel i älven vid N.Sunderbyn/Avan idag. I det usla vädret tidigt i morse stod jag på Sunderbysidan och kunde räkna in ett präktigt personrekord för STJÄRTAND i Bodentrakten - hela 46 ex! Dessutom Kricka 550, VIGG 150, KNIPA 100, SJÖORRE 8, SALSKRAKE 7, SKÄGGDOPPING 1, GRÅHAKEDOPPING 1, SKRÄNTÄRNA 1 och DVÄRGMÅS 11.

Tidigare på morgonen kunde jag konstatera att den tjäderlekplats jag besökte 14 år i rad från 1978 och framåt fortfarande härbärgerade några tuppar. Trots att inga avverkningar gjorts i närheten hade dock spelcentrum flyttats närmare 500 m.

Hälsningar
Herman S


Insänt av Ingrid Sandahl <ingrid.sandahl@telia.com>
lördag 2005-05-07, 19:03

Idag har jag skidat längs Torneälven uppströms från Kurravaara. Älvfåran är öppen hela vägen från Nuorajärvi till Vahkojavri och nästan hela vägen till Vahkoguika. Det är en väldig kakafoni med SÅNGSVANAR. Jag såg sammanlagt 128 stycken. Dessutom gott om diverse änder, mest GRÄSÄNDER och KNIPOR men även BRÄSAND, STORSKRAKE, SMÅSKRAKE, KRICKA, STJÄRTAND, SJÖORRE och VIGG. Det är gott om bäcksländor och andra insekter och kalaset pågår för fullt. Såg VARFÅGEL, DUBBELTRAST, FISKMÅS, SKRATTMÅS. En BLÅ KÄRRHÖK kom också flygande. Vid Iso Sisnajärvi kom en flock SNÖSPARVAR och slog sig ner en stund i en tall innan de gick ner på marken. De kom i två grupper, först honorna och sedan hanarna. Exkursionen avslutades med en HÖKUGGLA vid Kurravaaravägen.
Jag var glad åt mina filtfordrade gummistövlar, men Tegsnäsarna gick trögt, särskilt på slutet. Snön bar dock hyggligt.


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
lördag 2005-05-07, 18:34


Hej!

Idag lördag 7/5 har Per Sandberg och undertecknad besökt två lokaler i Piteå kommun. Vi började vid Bergsvikssundet, sett från vattenverket, och fortsatte sedan till Renörsudden. På den första platsen var det få intressanta rastare,men däremot tendens till rovissträck.
På den andra lokalen var det en tydlig tendens till kustnära sträck av lite större fåglar, där sannolikt den rätt påtagliga ostvinden gjorde sitt för att pressa fåglarna närmare land.

Se Svalan för närmare information om dagens obsar!/Lars.


Insänt av Ingrid Sandahl
lördag 2005-05-07, 17:49
Webbadress: ingrid.sandahl@telia.com

Den som identifierade den engelska sädesärlan i Skaulo var Astrid Backe. Det förekom en felaktig namnangivelse i förra mailet.


Insänt av Roger Nordmark <roger.nk@telia.com>
lördag 2005-05-07, 16:29

Hej.
Igår lö. på Ronningen ser och hör jag DUBBELTRASTEN. Vid campen landade för första gången i år en 40 stor flock BERGFINKAR. Vilken sångbräkning vi var med om under en halvtimme. Idag sö. hör jag GRANSÅNGAREN och flera TRÄDPIPLÄRKOR. Kompisar obsade LAPPUGGLAN, FJÄLLVRÅKAR, TORNFALKEN och BLÅKÄRRHÖKEN.
/Nk


Insänt av Gunnar Thingvall <ulla-britt.wuopio@swipnet.se>
lördag 2005-05-07, 15:17

Tog en liten tur runt Luleå mitt på dagen. Vid Örnabben såg jag 2 SVARTSNÄPPOR och 2 SMÅSPOVAR. Vid Persöfjärden vid E:4an börjar det vara långt avstånd till fåglarna. Där låg 350-400 gäss som vara svåra att bestämma i värmedallret över is och vatten. De flesta var SÄDGÄSS men lyckades även bestämma 6 GRÅGÄSS och 1 VITKINDAD GÅS. Vidare såg jag där 1 HAVSÖRN och 16 DVÄRGMÅSAR.
I Rutvik på stora åkern mellan E:4an och golfbanan räknade jag till 81 LJUNGPIPARE samt 1 BRUSHANE.
Gunnar Thingvall


  « Föregående 20       Nästa 20 »