Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Sture Sandberg <utterman@algonet.se>
tisdag 2005-05-10, 14:39

Min första obs. av SVARTVIT FLUGSNAPPARE vid Hortlax skola idag tis 10/5.


Insänt av Johan Gelting-Nyström <johan.gelting-nystrom@home.se>
tisdag 2005-05-10, 14:00

AMERIKANSKA BLÄSANDEN var kvar vid Svartskatan, Ersnäs, Luleå när jag lämnade lokalen idag kl 13:15. Den höll till kl 13 (om 12 är rakt ut från tornet). Långt ut, strax till höger om den gula masten på Måttsundsberget.


Insänt av
tisdag 2005-05-10, 12:53

Hej!
Det är ansträngande att vara fågelskådare denna årstid.
Varje ledig stund, även under arbetstid spanar ögonen efter flygande föremål.
Igår förmiddag var jag på en tur efter Nikkaluoktavägen.
Mina ögon fick skåda 6 st.RINGTRASTAR troligen var dom över 10 till antalet. BJÖRKTRAST, 2 JORDUGGLOR, 1 stycke STENFALK, TORNFALK, FJÄLLVRÅK och SÄVSPARV.
I vattnet simmade STJÄRTAND, SALSKRAKE, STORSKRAKE, SMÅSKRAKE, tre STRIPGÄSS
( som för övrigt försvunnit på
kvällsturen som också gick efter Nikkaluoktavägen).
Ögonen går numera i kors.
Monika BergInsänt av Krister Jakobsson
tisdag 2005-05-10, 12:35

Var i Gräsören i morse och såg 10 SMÅSKRAKAR, hörde en MYRSPOV,sträckande SMÅSPOV, 32 SKRÄNTÄRNOR,3 STRANDSKATOR, 1 GRANSÅNGARE, både STORLOM och SMÅLOM och 4 FISKGJUSAR.
En tur till Värmeverket i går eftermiddag gav 1 ad HAVSÖRN, ett 50-tal svalor (både LADUSVALA, BACKSVALA och HUSSVALA. Vid GRÄSÖREN var GRAVANDEN kvar.


Insänt av M.Nordlund
tisdag 2005-05-10, 12:05

Hej!

Den Amerikanska bläsanden återupptäcktes ca 09.30 vid Svartskatatornet. Den tappades än en gång bort (denna gång vid ett jätteuppflog).

Fågeln var mörkare på bröstet och flanker (än jag minns torsdagens obs. Men det har troligen med ljusförhållandena att göra, d v bättre idag) vilket en stund efter observationen gjordes fick mig att tveka en stund på artbestämninmgen. Men efter ännu mer bildstudier så är jag övertygad att detta ligger inom ramarna för vad som är ok för arten.

Idag kom jag ihåg att fotografera fågeln betydligt tidigare än i torsdags (bilden från torsdagen var en flugskit s a s)

F ö mycket mycket simänder. Bara vid Alviksgården räknade jag 08.40 till 968 simänder av gräs-bläs-stjärtand samt kricka. Även Hanen årta var kvar, liksom vitkindade gåsen.

I fjärden låg det (endast) uppskattat ca 800 änder.

Mattias Nordlund


Insänt av Stefan Lindberg <stefan.lindberg@edu.pitea.se>
tisdag 2005-05-10, 08:47

Hälsningar från Jävre!

Var ute igår kväll i Jävre med omnejd. Startade i bunäsviken där det enda som fanns var en ejder som låg en bit ut. I jävrefjärden var det lite mer aktivitet. Vigg, Bläsand,Storskrake,
Brushane, och lite annat smått och gott. I Långsjön ,som nu har blivit rätt så isfri,låg det ett par Salskrake samt tre par Svarthakedopping.

Har lagt in obsarna på svalan.

M.v.h. Stefan Lindberg


Insänt av Lars Harnemo <lars.harnemo@bredband.net>
måndag 2005-05-09, 23:09

Hej
Har varit ute hela kvällen och kontrollerat slaguggleholkar i trakterna av Sundom, N Luleå. Två häckningar blev det och nu är vi uppe i nio totalt, men många fler blir det nog innan alla holkar är kollade. Fjolårets rekord på 19 häckningar är hotat. Av dessa nio häckningar är fyra i holkar där dom aldrig häckat förr.


Insänt av Jan-Olov Johansson
måndag 2005-05-09, 22:05

Kvällstur runt Hertsöfjärden med ÅRTA-hanne, LADU- och HUSSVALA från Lövskatagrundet, HAVSÖRN och SILVERTÄRNA från Gräsörenbron.
/Jan-Olov J


Insänt av Maiken Arvidsson <maiken.arvidsson@telia.com>
måndag 2005-05-09, 20:27

Hej!
Det är med glädje som jag kan komma med en andrahandsrapport om ett par RINGTRAST i Yttersta, Lillpite idag. Den ena hade vit halvmåne, men den andra saknade dylik.

En glad Ulla-Britt Norberg ringde nyss och undrade om ringtrast finns här och efter att tidigare idag ha läst Per Sandbergs reflektion över ”ringtrastens år” så kunde jag bekräfta att i år så finns de! Nu skärskådar hon trastflockar så förhoppningsvis kommer snart flera trevliga samtal.

Hälsar
MaikenInsänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
måndag 2005-05-09, 20:13

God kvällens!

En liten utryckning efter jobbet på måndag eftermiddag till Övre Buddbyn där det setts en skum stäpphöksliknande kärrhök. Efter trägen väntan och en stunds noggrant obsande stod det klart - den fågeln som visade sig var 1 2K (mest troligt hona) BLÅ KÄRRHÖK med flera stäpphökslika dräktkaraktärer, om än med "fel" jizz. Den andra kärrhök som sågs på platsen innan jag kom dit syntes tyvärr inte till, och vad det var för kvalisort på den står fortfarande höljt i dunkel.

Hursomhelst, en lärorik eftermiddag, tyckte Andreas!


Insänt av Tomas Carlsson <tomasz@whoever.com>
måndag 2005-05-09, 18:11
Webbadress: http://biphost.spray.se/tomas.c

Var i morse kl 05:10-07.30 ute på Hattudden vid havet utanför Jävre (Piteå). Liksom hos Lars S på Renörsudden (5 km åt nordväst) var det god sträckkänsla, men delvis på olika sätt.
Av sträckare dominerade under morgonen SMÅSKRAKE, SMÅSPOV, STORLOM, SJÖRRE och DVÄRGMÅS. I mindre antal sträckte änder och vadare av flera andra arter t.ex. BERGAND, SVÄRTA och EJDER.
Till skillnad från Renörsudden ses inte något större sträck av tättingar här; mest märktes SÄDESÄRLA och fortfarande en del KRÅKOR. Fåglar och antal är inskrivna på Svalan.


Insänt av Krister Jakobsson
måndag 2005-05-09, 13:10

Har varit på fågelexkursion till Gammelstadsviken i morse med en klass och de fick se en ad HAVSÖRN som kom och satte sig på isen ett tag. I övrigt 5 SALSKRAKAR, 2 GRÅHAKEDOPPINGAR, ett par SNATTERAND, ett par SKEDAND och ett par 100 änder.
På vägen dit en DUBBELTRAST, 8 LJUNGPIPARE och TRÄDPIPLÄRKA i BJÖRSBYN. Vid Likskärsbanken 7 SALSKRAKAR.6 BRUNÄNDER i Mjölkuddstjärnen.
I går kväll 13 MYRSPOVAR vid Gräsören och 7 olika FISKGJUSAR som satt runt fjärden samtidigt. Såg årets första DRILLSNÄPPA vid Gräsören i lördags.


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
måndag 2005-05-09, 12:10

Hej!

Nu har jag lagt in sträcksiffrorna. Observera att det rör sig om minimisiffror för de talrikaste av småtättingarna. Det var tidvis alltför mycket fågel i luften för att det skulle gå att känna sig heltäckande- om man nu kan göra det någon gång!- när jag stod där ensam.../Lars.


Insänt av Allan Bergström <s.allan.bergstrom@telia.com>
måndag 2005-05-09, 11:43

Sämre start på veckan kan man få! 04:35 väcktes jag av en sjungande RINGTRAST utanför sovrumsfönstret. Dubbelvisslingen stämmer helt med fågelskivans ljud och skiljde sig tydligt från de övriga trastarna, mest rödvingar. Innan jag kommit i spaningsläge hade den flyttat på sig och hördes inte av förrän 05:45, då på längre avstånd.
Tomtobs 162.


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
måndag 2005-05-09, 11:23

Hej!

I morse måndag 9/5 var jag ute på Renörsudden, Piteå kommun, mellan 06:10-08:10. Sträckkänslan var snudd på imponerande, f.a. beroende på den rika artblandningen som lokalen bjöd på. Stort och smått blandades friskt när de rundade udden, på väg mot norr...
Jag återkommer senare med siffrorna, och då hittar du dem som vanligt på Svalan.!/Lars.


Insänt av Mats Bergquist <mats.bergquist@home.se>
måndag 2005-05-09, 08:30

Klockan 07:10 i morse lyckades jag äntligen få se en hona RINGTRAST från min tomt i Övre Buddbyn. Den svartmuskiga innebär att jag nu sett/hört 159 arter från/på tomten. Fler skall det bli...

/Mats B


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
måndag 2005-05-09, 08:20

Första svartvita flugsnapparen här på morron.Som vanligt direkt i bråk om holkarna med redan etablerade talgoxar och blåmesar.Och den sjunger och kommer att sjunga i det närmaste dag och natt i en dryg månad framåt.
Denna fantastiska,lilla energiboll!


Insänt av Tony Persson <tonper378228@bredband.net>
måndag 2005-05-09, 08:16

Hej allihop.
Min polare, Hasse Eriksson har just nu 08:00 en RINGTRAST på tomten i Svartöstaden.
Vänliga hälsningar Tony.


Insänt av Rolf Lahti <rolf.lahti@hem.utfors.se>
söndag 2005-05-08, 22:22

Ikväll fanns ca 170 SÄDGÄSS och 1 GRÅGÅS på ängarna i norra delen av Kukkola, dvs strax innan Karungi.


Insänt av Jan-Olov Johansson
söndag 2005-05-08, 22:01

Margareta Helmersson och Thure Andersson samt undertecknad med fru Inga-Britt var NOF-representanter vid den årliga "Naturens Dag" som arrangeras av en länstidning tillsammans med en rad organisationer vid Höträsket på Bergnäset varje år. I år var ju morgonvädret sämsta tänkbara, med knappt plusgrader och snöglopp, men trots det dök de första besökarna upp en timme efter start. Efter det var det en jämn ström till vi avslutade vid 15-tiden. Vi hade inte sträckräknarna inkopplade, så vi vet inte exakt hur många som drog förbi, men rastade vid vår station med lite bilder, frågor, och tidningsutdelning gjorde i alla fall drygt 180 individer, av alla åldrar (1k - 85k!) och kön, singulära, i par, i familj, eller i grupp. Den enda individbestämda besökaren var Essy L. Svåraste frågan verkar den om hur långt hussvalan flyttar ha varit, eller om bilden på Gulsparven inte var en gulfink i stället. Däremot hade nog alla kläm på att Björktrasten lyssnar efter mask när den står med huvudet på sned, och att den inte försöker skaka vatten ur öronen. Sammantaget en trevlig dag som förhoppningsvis inspirerar några blivande NOF-medlemmar!
/Jan-Olov J
PS. Fåglar då?. Jodå, STORLOMMEN hade anlänt, och en flock SIDENSVANS srillade förbi då och då. Samt lite STORSKRAKE, VIGG, GRÄSAND, BLÄSAND, KRICKA, STORSPOV, SÅNGSVAN, RÖDHAKE, STÖRRE H.
/  « Föregående 20       Nästa 20 »