Fågelobservationer

Välkommen till obs-sidan.

Skriv en egen observation

OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!

Sökning:


Insänt av Haparanda Sandskärs fågelstation <hapsand@gmail.com>
tisdag 2013-08-06, 22:07

Tisdagen den 6 augusti 2013
Återigen bjuds vi på en fin morgon när vi traskar till märkningen som efter de senaste dagarnas fågelrikedom bjöd på mer normala antal. Vi fångade 75 fåglar för nymärkning och gjorde 18 kontroller bl.a en lövsångare med främmande ring.
Vadarna har minskat i antal men vi hoppas på snar påfyllning och i övrigt inga observationer utöver det vanliga.
Eftersom tiden är slagen så är det sängen som lockar så att vi orkar i morgon.
/Bosse, Lena, Anna Karin och ArtursInsänt av Lars Harnemo <lars.harnemo@gmail.com>
tisdag 2013-08-06, 20:10

Hej Jeanette
Din observation är superintressant och borde kollas upp och fotograferas. Kan du maila mig så fort det går, eller ringa 070-544 71 50.


Insänt av Jeanette
tisdag 2013-08-06, 15:49

Hej!
Bor i utkanten av Luleå centrum. Fick idag förvånande nog se en Vitryggig hackspett (hane) direkt från mitt köksfönster. Har sedan tidigare ett rikt djurliv här, men detta hade jag aldrig trott. Mäktigt!


Insänt av Haparanda Sandskärs fågelstation <hapsand@gmail.com>
måndag 2013-08-05, 19:35


Måndag den 5 augusti 2013
Vi vaknar till ännu en dag på Sandskär, lite mer vind men senare på morgonen strålande vackert. Första nätrundan gav nästan 10 större hackspett och de fortsatte att trilla in, totalt gav dagen 42 nymärkningar av de troligen Ryska? spettarna.
Lundsångarna fortsätter att glädja oss, en ny idag också. Bosse fick en ny märkart i form av en ung bändelkorsnäbb.
Dagens surprice var den tofsvipa som, återigen denne Arturs tog fram ur sin magiska påse. Enligt statistiken vi har så var det nummer två för ön, trevligt, trevligt.
87 nymärkningar och 21 kontroller ger nästan samma summa som igår.
Sandskär föknippar man ju med mygg och andra blodsugare men vi plockar fågel i t-shirt utan att besväras det minsta. Med andra ors har vi det bara bra här ute.
PS Hallonen är jättegoda
/Bosse, Lena, AnnaKarin och ArtursInsänt av Haparanda Sandskärs fågelstation <hapsand@gmail.com>
söndag 2013-08-04, 19:44

Söndag den 4 augusti 2013
Morgonvandring mot märkplatsen strax efter soluppgången och dimman från igår var helt borta. Svag vind från so och hopp om sol senare under dagen.
Fåglarna trillade in i näten i en jämn ström och när vi summerar dagen så har 91 fåglar av 19 olika arter fått ring och 17 har blivit kontrollerade. Ännu en ung lundsångare, nu 10 totalt, märktes men kanske var dagens clou den unga kråka som Arturs trollade fram ur sin påse, kråkan nätfångades i alternativnätet men är dock tidigare märkt på ön.
Den sångare som tidigare märkts som rörsångare återfångades och det troliga är att den kommer att omvandlas till en busksångare, vi får återkomma i ärendet senare.
Större hacken fortsätter att droppa in så nu har både AnnaKarin och Lena fått träna, totalt idag 24 och under säsongen 200 stycken. Ryktet säger att fler är på ingång.
Eftermiddagen ägnas åt inmatning, sol och bad.
/Bosse, Arturs, Lena och AnnaKarin.Insänt av Haparanda Sandskärs fågelstation <hapsand@gmail.com>
lördag 2013-08-03, 21:15


Lördag den 3 augusti
En strålande morgon med bra fart i näten, idag var det lövsångare som dominerade och vi märkte 89 stycken. Första timmen några hackspettar men de avtog och dagsfångsten blev 13 stycken. Blåhakarna fortsätter att droppa in även väldigt unga fåglar som tydligen startar flytten tidigt.
Dagens fångstsiffror blev 143 nymärkningar av 19 olika arter, fikapauserna blev inte så långa under dagen.
Personalbyte med Rune mitt på dagen som tog sig in i hamn i en rejäl dimma, en dimma som legat kvar under resten av dagen. Nyanlända AnnaKarin Slunge och Lena Stenman ser fram emot att plocka spettar ur näten.
Med hopp om bra märkning i morgon.
/ Bosse, Arturs, AnnaKarin och LenaInsänt av Ulf P Eriksson
lördag 2013-08-03, 17:25

Obs: Deltagare i Skvalpen-exkursionen. 3/8-13. Vad vi såg kommer ej att inskrivas i kväll, utan i morgon em eller kväll, pga ett missöde då min bandspelare föll ur fickan och hamnade i baksätet på Jerry L:s bil, så nu skall jag fara upp till Boden och hämta den i morgon. Ni som nu har bråttom att få uppdaterat i kväll får skriva in obsarna själv, de övriga får vänta till morgondagen. Vad såg vi då? Tobisgrissla, Tordmule, Sandlöpare, Kustsnäppa, Myrspov, Småspov, Storspov, Kärrsnäppa, Spovsnäppa, Småsnäppa, Mosnäppa, Tofsvipa, Småtärna, Bändelkorsnäbb, Stjärtand bl.a //MvH Ulf P Eriksson


Insänt av Haparanda Sandskärs fågelstation <hapsand@gmail.com>
fredag 2013-08-02, 20:43

Fredag den 2 augusti 2013

Ännu en härlig dag på Sandskär! Svaga-måttliga vindar från NO och en del högre molnslag som sakta tunnades ut under dagen och gav plats för en varm augustisol.
Ringmärkningen bjöd på god artbredd och hyfsade märksummor. Totalt ringmärktes 94 fåglar av 16 arter, bl.a. 1 adult RÖRSÅNGARE, troligen samma fågel som sjöng i vassen för några dagar sedan. På Sandskär fastnar den arten i nät långt ifrån årligen. Vidare fångades t.ex. 2 st TÖRNSÅNGARE samt säsongens första ROSENFINK. Talrikaste art var förstås LÖVSÅNGARE med 44 ex.
Inflödet av STÖRRE HACSKPETT synes ha mattas av en del. ”Bara” 23 ex. förseddes med ring. Spettarna från de senaste dagarna figurerade i hög grad bland dagens 15 st kontroller. Inflödet synes ha avmattats. Spettarna har blivit färre och koncentrerats mer till öns norra del, Vi gick en ”linje” även idag (stigen från Kumpula via Tallurskogen till Nordrevets spets) och konstaterade att antalet hackspettar var 54% av gårdagens antal. Det gör en minimiuppskattning på ca 250 ex. på ön, men denna uppskattning är säkerligen rejält i underkant (vi kan dock inte rapportera in mer än vi faktiskt sett). Det troliga antalet på hela ön uppgår formodligen till närmare 1000 idag och närmare 2000 igår.
Till andra obsar kan nämnas några BÄNDELKORSNÄBBAR som silade igenom, sträckande norrut. Även den första RÖDSTRUPIGA PIPLÄRKAN för sensommaren ilade söderut över märkplatsen. Några LUNDSÅNGARE har hörts sjunga och locka, varav en kontrollerats. Vadarna är fåtaliga i det vackra vädret, men i luften har det definitivt varit fler fåglar än tidigare under veckan.

Stationen har tagit emot flera studiebesök under förmiddagen, vilket är trevligt. Nu på kvällen har vi druckit lite sprit (finsprit ska tilläggas), vilket också är trevligt.
/Bosse, Andreas och Arturs.Insänt av Haparanda Sandskärs fågelstation <hapsand@gmail.com>
torsdag 2013-08-01, 21:44

Torsdag den 1 augusti 2013

Detta blev en historisk dag på ön. Vi vaknade upp till en molnig men vindsvag och mild morgon och öppnade ringmärkningen kl.0500 i vanlig ordning. Till och från föll lätt regn men inte mer än att vi kunde ha uppe alla nät, och vi valde att förlänga ringmärkningen ända fram till kl.1530. Orsaken var det enorma inflödet av STÖRRE HACKSPETTAR. Hela 92 ex. (!) fastnade i våra nät, vilket torde vara svenskt dagsrekord, och det bräcker även Sandskärs tidigare summa för ett helt år! Som om inte detta vore nog ringmärkte vi även 6 (!) unga LUNDSÅNGARE, även detta sannolikt ett nytt Sverigerekord för en och samma dag och plats. Troligen fanns ytterligare några individer kring märkplatsen, och vi hörde till och från sång från flera lundsångare samtidigt. Till yttermera visso fångades en tjusig hanne BÄNDELKORSNÄBB i nätet, varvid Andreas fick ett skojigt handkryss. Totalt blev det 141 nymärkningar av 14 arter samt 21 kontroller.

Någon övrig skådning hanns knappt med, men vi konstaterade i varje fall att det på ön måste finnas hundratals hackspettar. Efter att ha gått några sträckor och räknat antalet spettar uppskattar vi antalet till ca 500 st vid en och samma tidpunkt, men eftersom det sker en viss genomstörmning av fåglar från SO mot NV så är förstås antalet som befunnit sig på ön idag större än så.

Vad ska komma i näten i morgon? Den som lever får se!

Hälsningar från Bosse, Andreas och Arthurs, samtliga med talrika hackmärken på fingrar och händer!Insänt av Göran Norman <guran.norman@bahnhofbredband.se>
torsdag 2013-08-01, 10:25

Att sitta i trädgården och äta kan ge roliga möten med fåglar. Nu när ladusvalorna jagar efter insekter runt om i trädgården kan man genom att locka på dem få en och annan att "stanna upp" i luften framför en. De liksom "hänger" och svävar framför en för att undersöka vad som låter. Ibland kan de t.o.m. sätta sig på trappan. Gårdagens lunch avbröts dock av en skrikande björktrast som kom rakt emot mig där jag satt, med en sparvhök en meter efter sig. Trasten klarade sig och jag slapp ducka, vilket jag ibland måste göra under dessa jakter. Tomtskådning i all enkelhet som "kryddar" måltiderna i trädgården.


Insänt av Haparanda Sandskärs fågelstation <hapsand@gmail.com>
onsdag 2013-07-31, 19:42

Onsdag den 31 juli 2013

Från Sandskär kan vi rapportera att inflödet av STÖRRE HACKSPETT fortsatt och accentuerats. Idag hade vi öppet ringmärkningen från kl.0500 och fram till kl.1030, då det började regna. Efter kl.0700 har det strömmat in STÖRRE HACKSPETTAR. Troligen är de delvis vinddrivna från Finland i den friska O-vinden. Arturs gick en runda på ön under eftermiddagen och hade helt sjuka mängder uppe på ön, bl.a. flera döda längs Östvikens strand. Troligtvis finns hundratals individer på ön.

Annars har det varit rätt dålig fart på fåglarna i blåsten, vilket visas av ringmärkningssiffrorna nedan, totalt 30 fåglar av 5 arter:

GRÖNBENA 1
STÖRRE HACKSPETT 22
ÄRTSÅNGARE 1
LÖVSÅNGARE 5
GRÅSISKA 1

Dessutom 12 st kontroller, bl.a. av en gammal hona BOFINK ringmärkt som 2K+ på ön 2010 av framlidna stationschefen Ingrid Sandahl. Fågeln är alltså minst 4 år gammal.

Även en av de häromdagen ringmärkta LUNDSÅNGARNA har siktats. Vadarna har varit betydligt färre idag, nämnas kan en KUSTSNÄPPA.

P g a regnet prioriterade Bosse och Andreas mat, sömn och datoradministration efter genomförd märkning, samt sedermera bastubad. I skrivande stund har emellertid vädret förbättrats, och vi ser fram emot en morgondag med svagare vindar och fler fåglar i nät och burar. Innan vi går till sängs är vi bjudna på kvällsvickning hos Thore och Birgitta, vilket ska bli trevligt.

Hälsningar Bosse, Arturs och Andreas!Insänt av Hap <hapsand@gmail.com>
tisdag 2013-07-30, 19:57

Tisdag den 30 juli 2013

Gråväder har rått hela dagen med måttlig S-vind och tidvis lätt duggregn och dimma. Först på kvällen blev det bättre sikt. Vi bedrev ringmärkning i full skala hela den standardiserade märkperioden kl.05-11. I näten var det rätt avslaget, bland vadarna däremot lite bättre fart, så vi körde lite Bur Special delar av eftermiddagen.

Totalt 38 nymärkta fåglar av 11 arter (dessutom 10 kontroller):

Enkelbeckasin 1
Grönbena 17
Större hackspett 3
Ängspiplärka 1
Gulärla 1
Sädesärla 1
Rödhake 1
Buskskvätta 2
Lundsångare 1
Lövsångare 9
Bofink 1

Det är inte var dag som GRÖNBENA slår LÖVSÅNGARE i talrikhet. LUNDSÅNGAREN var en adult fågel. Med tanke på gårdagens märkning av en ungfågel känns det väldigt sannolikt att det skett en häckning av arten på ön.

Av övriga noteringar från dagen bör nämnas att vädret trycker ner smärre antal av arktiska vadare. Idag har vi sett MYRSPOV, KUSTSNÄPPOR och SANDLÖPARE på ön. En BÄNDELKORSNÄBB hälsade på vid ringmärkningsplatsen men passerade en knapp meter för högt över vassnätet för att bli infångad och ringförsedd. Även på öns mellersta del hördes bändel.

Till middag serverade Arturs sin egenfångade fisk – en id som inmundigades lättgravad och stekt med jägarsallad och potatis samt jägardricka. Riktigt smakligt!
Nya fiskar- och ringmärkartag i morgon!

/Bosse, Arturs och AndreasInsänt av Haparanda Sandskärs fågelstation <hapsand@gmail.com>
måndag 2013-07-29, 19:54

Måndag den 29 juli 2013

Ännu en varm dag på Sandskär med måttlig vind från S. Mer moln fanns på himlen idag, samtidigt som luftfuktigheten var hög, så det kändes svettigt mest hela tiden. Sent på eftermiddagen kom ett kortvarigt, lätt regn.
Vi känner oss nöjda med följande nymärkningar (53 fåglar av 15 arter):

LÖVSÅNGARE 17
STÖRRE HACKSPETT 8
GRÖNBENA 6
RÖDSTJÄRT 5
LADUSVALA 2
ÄNGSPIPLÄRKA 2
SÄDESÄRLA 2
RÖDHAKE 2
SÄVSÅNGARE 2
TALGOXE 2
ENKELBECKASIN 1
GÖK 1
TÖRNSÅNGARE 1
LUNDSÅNGARE 1
SÄVSPARV 1

LUNDSÅNGAREN, en purung fågel, var stationens första för året. Kanske har den till och med häckat på ön? Vi misstänker att det kan komma flera eftersom det varit ett bra lundsångarår i Sverige och Finland. LADUSVALORNA är förvisso ingen ovanlig art men fastnar sällan i nät på Sandskär. Detta var stationens fjärde och femte ringmärkta genom tiderna.
Det verkar onekligen ske ett inflöde av STÖRRE HACKSPETT. När vi gick runt på ön under eftermiddagen fanns de överallt. Bara på basen av Nordrevet inräknades ca 25 st. I Östviken fanns inga stora mängder vadare, men en adult SANDLÖPAE gladde lite extra.
Till middag åt vi sill med tillbehör inklusive nubbe. Vi tror på ringmärkning även i morgon, då det regn som SMHI hotat med mest verkar hamna längre västerut. Eftersom vi är kvar i en ganska varm SO-vind tror vi det kan dyka upp fler roligheter, både i och utanför näten.

/Bosse, Arturs och AndreasInsänt av Haparanda Sandskärs fågelstation <hapsand@gmail.com>
måndag 2013-07-29, 12:10

Söndag den 28 juli 2013
Vår första ringmärkningsmorgonen bjöd på vackert väder och måttliga vindar från SO-S med behaglig sommarvärme. Upp med näten kl.0500, och det blev en hyfsad morgon med 61 ringmärkta fåglar av 14 arter:

LÖVSÅNGARE 31
TRÄDGÅRDSSÅNGARE 6
STÖRRE HACKSPETT 5
GRÖNBENA 4
ÄRTS¨ÅNGARE 3
RÖDSTJÄRT 2
SÄVSÅNGARE 2
SÄVSPARV 2
GÖKTYTA 1
GULÄRLA 1
SÄDESÄRLA 1
RÖDHAKE 1
BLÅHAKE 1
TÖRNSÅNGARE 1

GÖKTYTAN var sensommarens första. 1 par TÖRNSÅNGARE verkar ha häckat på Sydön. STÖRRE HACKSPETT överraskade med 5 st fångade, invasion på gång? Dessutom 8 st kontroller, bl.a. 1 GÖK samt några långa kontroller från 2011 och 2012 av på ön tidigare märkta fåglar. Nära vassnätet sjöng stundtals 1 RÖRSÅNGARE. Hoppas den fastnar i näten de närmaste dagarna! Uppe på ön är det väldigt lugnt med fågellivet i värmen. Vi har gjort några kortare promenader under eftermiddagen utan att se något speciellt. Arturs försöker fiska för att skaffa lite gott till middag.

/Bosse, Arturs och AndreasInsänt av Haparanda Sandskärs fågelstation <hapsand@gmail.com>
måndag 2013-07-29, 12:03

Lördag den 27 juli 2013
Fågelstationen är nu bemannad igen efter en veckas stängning. Personalen består av Bo Slunge, Andreas Livbom samt Arturs Karklins, den sistnämnde från Lettland. Vi anlände på eftermiddagen och har inspekterat ringmärkningsplatsen som var intakt. Gemensam middag i det fria och tack och lov nästan myggfritt. Överhuvudtaget ett förtjusande och varmt sommarväder råder med nästan ingen vind alls, bara svagt från SO. Åskan mullrade på bortåt Finland med var aldrig något reellt hot mot oss. I morgon bitti ska det märkas! Insänt av Gun Vikström <astronaut41@hotmail.com>
söndag 2013-07-28, 21:36

På eftermiddagen den 28 juli -13 har en Nattskärra varit i Klöverträsk o ätit maskar från en nyklippt gräsmatta. Den är inte särskilt rädd utan äter ganska lugnt av maskarna. Den har uppehållit sig här några timmar, från ca 18.00-21.35. Har aldrig sett en Nattskärra här förut.


Insänt av Rolf G Gustafsson
fredag 2013-07-26, 10:09

Med största sannolikhet var det en GÅSGAM (2k+) som sträckte mot söder över Hertsö Lund, Luleå idag 26 juli, fredag, klockan 09:45. Så håll ögonen öppna.


Insänt av Lena H <lenabihei@gmail.com>
tisdag 2013-07-23, 08:45

Observerade en nötkråka för 30 minuter sedan. Den satt och åt tallfrön på Floras kulle i Luleå. Satt kvar fastän jag gick några meter från trädet med mina hundar.


Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
fredag 2013-07-19, 21:46

Fredag den 19 juli 2013

Idag var en bra märkardag. Det blev inte många fåglar men många arter: hela 14 stycken. Det mest spektakulära var en blåhakehanne, två mosnäppor, en småsnäppa och två unga gökar. Totalt har vi ringmärkt fyra gökar denna vecka. En älgko med tvillingar fotograferades på nära håll. Andra roliga arter som vi ringmärkte idag var törnsångare och gransångare. En bergandshona med sex ungar skådades i viken samt en vigghona med fem ungar. Det var blåsigt och kyligt i förmiddags men på eftermiddagen blev det soligt och varmt. Vi överraskades av en störtskur precis när vi skulle stänga för dagen. Dagen avslutades med en gemensam middag, den sista kvällsmaten för den här gången. I morgon blir det ringmärkning som vanligt och efter lunchtiden kommer vi åka tillbaka till fastlandet.Insänt av Haparanda Sandskär Fågelstation <hapsand@gmail.com>
torsdag 2013-07-18, 19:15

Torsdag den 18 juli 2013

I morse var det helt vindstilla och soligt, en otroligt fin början på dagen. Näten öppnades på planerad tid och burarna bars ut. Det kom direkt en massa fåglar som höll oss ordentligt sysselsatta; i ett av näten satt det 15 fåglar samtidigt varav en törnsångare! Senare blev det lugnare men då kom det flera roliga fångster i burarna: en småsnäppa, tre kärrsnäppor och en gluttsnäppa som alla var nya arter för denna säsong. Även en gulärla ringmärktes, också en ny art för den här veckan. Sammanlagt fångades 56 fåglar i näten varav 42 var nya ringmärkningar av 14 arter. På eftermiddagen blev det födelsedagskalas med väldigt god tårta i grannstugan. Dick och Monicas son Tomas fyllde nämligen 16 år.  « Föregående 20       Nästa 20 »